Πώς να αλλάξετε τη διεύθυνση DNS σας το 2020

Κάθε φορά που πληκτρολογείτε μια διεύθυνση ιστότοπου στη γραμμή διευθύνσεων URL του προγράμματος περιήγησής σας, ενεργοποιεί μια πολύπλοκη σειρά συμβάντων που συνδέουν τον υπολογιστή σας με τον ιστότοπο. Μέρος της διαδικασίας είναι ο υπολογιστής σας να ανακτήσει τη διεύθυνση IP του διακομιστή αυτού του ιστότοπου.


Αυτές οι πληροφορίες δίνονται στον υπολογιστή σας από ένα σύστημα DNS ή όνομα τομέα. Είναι ένας «μεσάζων» που θυμίζει έναν χειριστή σε μια παλιά τηλεφωνική ανταλλαγή. Ο υπολογιστής σας επικοινωνεί με το DNS και του ενημερώνει τη διεύθυνση URL για τον ιστότοπο στον οποίο προσπαθείτε να μεταβείτε. Στη συνέχεια, το DNS παρέχει τη διεύθυνση αυτού του ιστότοπου και σας συνδέει με αυτόν.

Αυτή η δομή σημαίνει ότι το DNS που χρησιμοποιείτε μπορεί να δει τις συνήθειες περιήγησής σας, να σας αρνηθεί την πρόσβαση σε συγκεκριμένους ιστότοπους και να επηρεάσει την απόδοση.

Ευτυχώς, υπάρχουν τρίτοι πάροχοι DNS που είναι δωρεάν και εύκολο στη ρύθμιση. Συνεχίστε να διαβάζετε και θα εξετάσουμε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα πλεονεκτήματα της αλλαγής του DNS σας και πώς να το κάνετε.

Πώς μπορεί το DNS σας να επηρεάσει την απόδοση

αλλαγή DNS

Η σύνδεσή σας πρέπει να περνά μέσω του DNS σχεδόν κάθε φορά που θέλει να συνδεθεί σε έναν ιστότοπο. Αν και ορισμένοι ιστότοποι που επισκέπτονται συχνά μπορούν να αποθηκευτούν προσωρινά στην κρυφή μνήμη για ταχύτερη πρόσβαση, κάθε φορά που επισκέπτεστε έναν νέο ιστότοπο ή εκκαθαρίζεται η προσωρινή μνήμη, το αίτημα πληροφοριών πρέπει να περάσει από το DNS.

Αυτό προσθέτει μια μικρή αλλά αισθητή καθυστέρηση στο χρόνο που χρειάζεται για να ξεκινήσει η φόρτωση του ιστότοπου από το πρόγραμμα περιήγησής σας. Η αλλαγή του DNS σε πιο γρήγορο θα κάνει το πρόγραμμα περιήγησής σας να αισθάνεται πολύ πιο γρήγορο εάν χρησιμοποιείτε ένα υποβέλτιστο.

Για να είμαστε σαφείς, δεν θα βελτιώσει τις ταχύτητες λήψης. Ωστόσο, θα μειώσει το χρονικό διάστημα που πρέπει να περιμένετε προτού φορτωθεί ένας ιστότοπος.

Βελτιώστε την ασφάλεια χρησιμοποιώντας ένα καλύτερο DNS

Εάν είστε άτομο με γνώμονα την ασφάλεια, όπως όλοι πρέπει να είμαστε στην εποχή των εταιρικών διαρροών δεδομένων και του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο, η αλλαγή του DNS σας είναι κρίσιμη. Τις περισσότερες φορές, το προεπιλεγμένο DNS σας θα είναι αυτό που παρέχεται από τον πάροχο υπηρεσιών διαδικτύου.

Ο ISP σας μπορεί να καταγράψει τα ερωτήματα που στέλνει ο υπολογιστής σας στον διακομιστή DNS για να ορυχεία δεδομένα. Η γνώση των ιστότοπων που συχνάζετε είναι πολύτιμη για πολλές εταιρείες και είναι πρόθυμη να πληρώσει το κορυφαίο δολάριο ISP για αυτά τα δεδομένα. Αν δεν θέλετε κάποιος να διαβάσει το ιστορικό σας στο διαδίκτυο, είναι σημαντικό να βγείτε από το DNS του ISP σας. Ωστόσο, χάρη στους κανονισμούς της ΕΕ, είναι συγκεκριμένα πρόβλημα των ΗΠΑ.

Η εναλλαγή σε διαφορετικό DNS θα προσφέρει σημαντική ώθηση στο διαδικτυακό σας απόρρητο, αλλά απέχει πολύ από το τέλειο. Εάν θέλετε να γίνετε πρακτικά ανιχνεύσιμοι στο διαδίκτυο και να διασφαλίσετε ότι η δραστηριότητά σας είναι ασφαλής και ιδιωτική, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να αποκτήσετε ένα εικονικό ιδιωτικό δίκτυο. Αν και η εξερεύνηση VPN δεν εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής αυτού του άρθρου, θα πρέπει να δείτε το άρθρο VPN για περισσότερες πληροφορίες.

Το δημόσιο DNS μπορεί να αλλάξει τον κόσμο

Μερικές φορές χώρες ή εταιρείες θα θέλουν να εφαρμόσουν μια πολιτική λογοκρισίας στο Διαδίκτυο. Η άρνηση πρόσβασης κάποιου σε έναν συγκεκριμένο ιστότοπο μπορεί να είναι τόσο εύκολη όσο αφήνοντας τις πληροφορίες IP για αυτό από τους διακομιστές DNS.

Για παράδειγμα, το 2014 η τουρκική κυβέρνηση προσπάθησε να λογοκρίνει το Twitter διατάζοντας τους ISP να αρνηθούν αιτήματα DNS για αυτό. Αρχικά, αυτό ήταν αποτελεσματικό για την αποτροπή της αποστολής πληροφοριών από και προς τη χώρα κατά τη διάρκεια μιας περιόδου αναταραχών και έκανε τις επί τόπου αναφορές πιο δύσκολες (διαβάστε τον καλύτερο οδηγό VPN για την Τουρκία για περισσότερα σχετικά με αυτό).

Ωστόσο, οι άνθρωποι έφτασαν γρήγορα. Μια δημόσια καμπάνια άρχισε να ενημερώνει τους ανθρώπους ότι θα μπορούσαν να αλλάξουν το DNS τους στο Google DNS. Αυτό πήρε το Twitter και άλλους ιστότοπους στα χέρια ανθρώπων στην Τουρκία.

Σε ορισμένες χώρες, χρησιμοποιούνται ακόμη πιο περίπλοκες μέθοδοι λογοκρισίας. Αν και η άρνηση αιτημάτων DNS είναι ένα μικρό μέρος της λογοκρισίας στο Διαδίκτυο σε μια χώρα όπως η Κίνα, η πρόσβαση σε ιστότοπους μπορεί να είναι πολύ πιο δύσκολη. Για αυτό, καθώς και για την ασφάλεια, σας παροτρύνουμε να αναζητήσετε ένα VPN. Διαβάστε τον καλύτερο οδηγό VPN για να δείτε ποιοι πάροχοι θα σας δώσουν την καλύτερη αξία.

Καλύτερες επιλογές για δημόσιο DNS

Υπάρχουν πολλοί πάροχοι DNS εκεί έξω, οπότε θα εξετάσουμε τις τρεις καλύτερες επιλογές για τα περισσότερα άτομα.

Πρώτον, υπάρχει το δημόσιο DNS της Google, το οποίο έχει μια εύκολη στη μνήμη διεύθυνση 8.8.8.8. Από το 2014, είναι ο μεγαλύτερος δημόσιος διακομιστής DNS στον κόσμο και ήταν εξαιρετικός στην παροχή ενός πιο ανοιχτού διαδικτύου για πολλούς ανθρώπους. Αθλητίζει επίσης σταθερούς χρόνους απόκρισης.

Ωστόσο, για το απόρρητο μεταξύ σας, το Google DNS καταγράφει και αποθηκεύει πληροφορίες. Διαγράφει τη διεύθυνση IP σας από τον διακομιστή εντός 48 ωρών, αλλά άλλες πληροφορίες, όπως η τοποθεσία και ο ISP, αποθηκεύονται μόνιμα.

Εάν θέλετε το πιο ασφαλές και ιδιωτικό DNS, μια εταιρεία που ονομάζεται Cloudflare προσφέρει 1.1.1.1. Είναι γρήγορο και δεν αποθηκεύει δεδομένα. Το Cloudflare διατηρεί αρχεία αιτημάτων DNS για 24 ώρες για να το βοηθήσει να εντοπίσει το σύστημά του εάν κάτι πάει στραβά, αλλά μετά από αυτό, όλες οι πληροφορίες εκκαθαρίζονται από το σύστημά του.

Τέλος, αν θέλετε απλώς να έχετε εκπληκτική απόδοση, υπάρχει ένα δωρεάν λογισμικό συγκριτικής αξιολόγησης DNS που μπορεί να σας πει ποιο είναι το γρηγορότερο DNS στην περιοχή σας. Το λογισμικό είναι εύκολο στη χρήση και σας παρέχει μια σαφή καλύτερη επιλογή για ταχύτητα και απόδοση.

Διεύθυνση-Αποτελέσματα DNS

Πώς να αλλάξετε το DNS σας

Windows 10

Βήμα 1: Ανοίξτε το μενού έναρξης και μεταβείτε στον πίνακα ελέγχου. Μπορείτε να φτάσετε εκεί πληκτρολογώντας το στο μενού έναρξης μόλις τελειώσει.

Διεύθυνση DNS-StartMenu

Βήμα 2: Στον πίνακα ελέγχου, επιλέξτε “δίκτυο και Διαδίκτυο”.

DNS Διεύθυνση-ControlPanel

Βήμα 3: Κάντε κλικ στο “Κέντρο δικτύου και κοινής χρήσης”.

DNS Address-NetworkCenter

Βήμα 4: Στην αριστερή πλευρά, επιλέξτε “αλλαγή ρυθμίσεων προσαρμογέα”.

Προσαρμογέας διεύθυνσης DNS

Βήμα 5: Κάντε δεξί κλικ στη σύνδεση που θέλετε να διαμορφώσετε και επιλέξτε “ιδιότητες”. Θα πρέπει να είστε ο διαχειριστής του υπολογιστή σας για να το κάνετε.

Ιδιότητες διεύθυνσης DNS

Βήμα 6: Όταν ανοίξει το μενού ιδιοτήτων, κάντε διπλό κλικ στο “Internet Protocol version 4 (TCP / IPv4)”.

Διεύθυνση DNS-IPv4

Βήμα 7: Στο επόμενο παράθυρο, μεταβείτε “αυτόματη λήψη διεύθυνσης διακομιστή DNS” σε “χρήση της ακόλουθης διεύθυνσης διακομιστή DNS” και, στη συνέχεια, εισαγάγετε το DNS που θέλετε να χρησιμοποιήσετε.

Εάν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε το Cloudflare, το 1.1.1.1 πρέπει να βρίσκεται στο προτιμώμενο πεδίο διακομιστή και το 1.0.0.1 θα πρέπει να βρίσκεται στο εναλλακτικό πεδίο. Για το Google, το 8.8.8.8 προτιμάται με το 8.8.4.4 είναι μια εναλλακτική λύση. Αυτή η απόλυση επιτρέπει στον υπολογιστή σας να συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά εάν ένας από τους διακομιστές είναι εκτός λειτουργίας.

Βήμα 8: Πατήστε “ok” και επιστρέψτε στο παράθυρο ιδιοτήτων. Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να βρείτε “το πρωτόκολλο διαδικτύου έκδοση 6 (TCP / IPv6).” Κάντε διπλό κλικ σε αυτό και κάντε το ίδιο πράγμα που κάνατε για το IPv4. Εναλλαγή “αυτόματη λήψη διεύθυνσης διακομιστή DNS” σε “χρήση της ακόλουθης διεύθυνσης διακομιστή DNS”, αλλά πληκτρολογήστε αυτήν τη φορά:

Google: 2001: 4860: 4860 :: 8888 για προτιμώμενα και 2001: 4860: 4860 :: 8844 για την εναλλακτική λύση.

Cloudflare: 2606: 4700: 4700 :: 1111 για προτιμώμενο και 2606: 4700: 4700 :: 1001 για την εναλλακτική.

Κινητό (Android και iOS)

Σε Android και iOS, η αλλαγή του DNS σας πρέπει να γίνεται σε δίκτυο και, μερικές φορές, με βάση την εφαρμογή. Η μέθοδος ποικίλλει επίσης από έκδοση σε έκδοση, ειδικά με το Android. Είναι χρονοβόρο και καθιστά ανέφικτη τη σύνταξη ενός οδηγού λόγω των παραλλαγών και των απαιτήσεων.

Ευτυχώς, το Cloudflare προσφέρει μια εφαρμογή για Android και iOS. Προτείνουμε να το χρησιμοποιήσετε, επειδή είναι εύκολο να εγκατασταθεί και απαιτεί μόνο ένα πάτημα ενός κουμπιού για να λειτουργήσει. Επιπλέον, εμποδίζει τα πράγματα να γλιστρήσουν από τις ρωγμές.

Τελικές σκέψεις

Αν ψάχνετε για έναν πιο ιδιωτικό, πιο γρήγορο ή πιο ανοιχτό τρόπο πρόσβασης στο Διαδίκτυο, η αλλαγή του DNS σας μπορεί να συμβάλει πολύ. Είναι εύκολο να γίνει και διαρκεί λίγα λεπτά. Είναι επίσης δωρεάν.

Ωστόσο, η αλλαγή του DNS δεν κάνει τη σύνδεσή σας στο Διαδίκτυο πιο ασφαλή. Εάν αναζητάτε την πιο ασφαλή και ιδιωτική σύνδεση, σας συνιστούμε να δείτε τις κριτικές VPN. Ξεκινώντας με ένα δωρεάν VPN είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να δείτε αν είναι κατάλληλο για εσάς.

Έχετε αλλάξει το DNS σας; Ενημερώστε μας πώς πήγε στα παρακάτω σχόλια. Ευχαριστώ για την ανάγνωση.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map