Πώς να κρυπτογραφήσετε συσκευές Android το 2020

Με παραβιάσεις δεδομένων, διαρροές και παραβιάσεις σε τακτική βάση, οι χρήστες δίνουν όλο και περισσότερη προσοχή στην τεχνολογία ασφάλειας και κρυπτογράφησης στο διαδίκτυο. Ωστόσο, κάποιος που αποκτά φυσική πρόσβαση στη συσκευή σας είναι μια συχνά επίκαιρη λεωφόρος επίθεσης. Για προστασία από αυτό, θα σας δείξουμε πώς να κρυπτογραφείτε συσκευές Android και να διατηρείτε τις εφαρμογές, τους λογαριασμούς και τα προσωπικά σας δεδομένα ασφαλή.


Πώς να ενεργοποιήσετε την κρυπτογράφηση σε Android

Η ενεργοποίηση της κρυπτογράφησης συσκευής στη συσκευή σας Android είναι μια πολύ απλή διαδικασία και πολλά τηλέφωνα την έχουν ακόμη ενεργοποιήσει αμέσως. Προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία κρυπτογράφησης, το τηλέφωνό σας πρέπει να είναι ξεριζωμένο (θα το συζητήσουμε αργότερα), είναι συνδεδεμένο και θα έχει τουλάχιστον 80% μπαταρία.

Εάν η διαδικασία διακοπεί για οποιονδήποτε λόγο, είναι πιθανό να χάσετε την πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα της συσκευής σας. Επομένως, συνιστάται να εκτελείτε ένα πλήρες αντίγραφο ασφαλείας πρώτα, για να είστε ασφαλείς. Ο καλύτερος τρόπος για να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων σας είναι χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή ηλεκτρονικής δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας, οπότε επισκεφτείτε τον καλύτερο διαδικτυακό οδηγό δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας για κινητά, εάν δεν έχετε ήδη ένα.

IDrive-Android

Παρόλο που μια αποκλειστική υπηρεσία δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας είναι πάντα το καλύτερο στοίχημά σας, υπάρχει επίσης μια ενσωματωμένη δυνατότητα δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας στο ίδιο το Android. Αν και δεν είναι τόσο καλό όσο, ας πούμε, το IDrive (διαβάστε την κριτική μας στο IDrive), το οποίο είναι η κορυφαία επιλογή μας για υπηρεσίες δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας για κινητά, εξακολουθεί να είναι αρκετά καλό για μια εφάπαξ εργασία, οπότε κατευθυνθείτε στον οδηγό μας σχετικά με τον τρόπο δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας του Android για να μάθετε όλα για αυτό.

Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας Android

Η διαδικασία κρυπτογράφησης της συσκευής διαφέρει ελαφρώς ανάλογα με την έκδοση του Android που διαθέτετε, οπότε ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για την έκδοση Android. Μπορεί επίσης να διαφέρει ανάλογα με την εταιρεία που δημιούργησε τη συσκευή σας, καθώς διαφορετικοί OEM (κατασκευαστές γνήσιου εξοπλισμού) έχουν μερικές φορές διαφορετικές επιλογές μενού.

Εάν δεν είστε βέβαιοι ποια έκδοση του Android εκτελείται στο τηλέφωνό σας, μπορείτε να το ελέγξετε εύκολα εισάγοντας τις ρυθμίσεις, πατώντας “σχετικά με το τηλέφωνο” και μετακινηθείτε προς τα κάτω στην ενότητα με την ένδειξη “Έκδοση Android”, όπου θα πρέπει να δείτε τον αριθμό έκδοσης.

Αριθμός έκδοσης Android

Κρυπτογράφηση Android 4.4 και χαμηλότερη

Εάν η συσκευή σας διαθέτει Android 2.3 (Gingerbread), τότε το καλύτερο στοίχημά σας για πρόσβαση στη λειτουργία κρυπτογράφησης είναι να εγγραφείτε στο Microsoft Exchange και να κρυπτογραφήσετε τη συσκευή σας με αυτόν τον τρόπο. Εναλλακτικά, εάν το τηλέφωνό σας είναι Samsung Galaxy S, S2 ή S Plus, μπορείτε να κατεβάσετε μια εφαρμογή για να ενεργοποιήσετε την κρυπτογράφηση χωρίς την ανάγκη για λογαριασμό Exchange.

Κλείδωμα οθόνης44

Για Android 3.0 (Honeycomb) και νεότερες εκδόσεις, η διαδικασία είναι πολύ πιο εύκολη. Πρώτα πρέπει να ενεργοποιήσετε την οθόνη κλειδώματος, την οποία μπορείτε να βρείτε εισάγοντας τις ρυθμίσεις και, στη συνέχεια, επιλέγοντας «ασφάλεια». Από εδώ, πατήστε “κλείδωμα οθόνης” και επιλέξτε τη μέθοδο ελέγχου ταυτότητας που προτιμάτε.

Κρυπτογράφηση τηλεφώνου44

Μόλις ρυθμιστεί η οθόνη κλειδώματος, μπορείτε να επιστρέψετε στις ρυθμίσεις ασφαλείας και να πατήσετε “κρυπτογράφηση τηλεφώνου”. Θα σας δοθεί μια αρχική προειδοποίηση, ακολουθούμενη από μια προτροπή για τη μέθοδο ελέγχου ταυτότητάς σας (για παράδειγμα, το PIN σας).

Προειδοποιήσεις44

Μετά την απόρριψη της δεύτερης προειδοποίησης, η συσκευή σας θα ξεκινήσει τη διαδικασία κρυπτογράφησης. Αυτό θα διαρκέσει περίπου μια ώρα και η διαδικασία δεν μπορεί να διακοπεί, οπότε φροντίστε να αφήσετε τη συσκευή μόνη της μέχρι να ολοκληρωθεί. Μόλις ολοκληρωθεί, η συσκευή θα επανεκκινήσει και όλα τα δεδομένα σας θα πρέπει τώρα να κρυπτογραφούνται και να προστατεύονται από πιθανή κλοπή.

Κρυπτογράφηση44

Πώς να κρυπτογραφήσετε το Android 4.4 και το χαμηλότερο

 1. Ανοίξτε τις ρυθμίσεις Android από το μενού εφαρμογών
 2. Πατήστε “ασφάλεια”
 3. Εάν δεν έχει οριστεί οθόνη κλειδώματος, πατήστε “κλείδωμα οθόνης”
 4. Επιλέξτε τη μέθοδο ελέγχου ταυτότητας που προτιμάτε (διαφάνεια, μοτίβο, PIN ή κωδικός πρόσβασης)
 5. Επιστροφή στις ρυθμίσεις ασφαλείας
 6. Πατήστε “κρυπτογράφηση τηλεφώνου”
 7. Παράβλεψη της πρώτης προειδοποίησης
 8. Εισαγάγετε το PIN ή τον κωδικό πρόσβασής σας
 9. Παράβλεψη της δεύτερης προειδοποίησης
 10. Περιμένετε να κρυπτογραφηθεί το τηλέφωνό σας

Κρυπτογράφηση Android 5.0 και νεότερη

Εάν η συσκευή σας Android εκτελεί έκδοση 5.0 και νεότερη, οι πιθανότητες είναι ήδη ενεργοποιημένη από προεπιλογή η κρυπτογράφηση. Εάν δεν είναι, τα βήματα για να το ενεργοποιήσετε είναι για μια ακόμη φορά αρκετά απλά. Τα ακριβή ονόματα των μενού μπορεί να διαφέρουν λίγο ανάλογα με τον κατασκευαστή του τηλεφώνου σας, αλλά συνολικά δεν θα πρέπει να υπάρχει μεγάλη διαφορά.

Ρυθμίσεις Android 50

Ξεκινήστε εισάγοντας τις ρυθμίσεις Android και μεταβείτε στο μενού “ασφάλεια” (μερικές φορές ονομάζεται “ασφάλεια” & τοποθεσία”). Από εδώ, ενδέχεται να δείτε ήδη μια καταχώριση για την κρυπτογράφηση του τηλεφώνου σας. Εάν όχι, αναζητήστε ένα μενού που ονομάζεται “κρυπτογράφηση & διαπιστευτήρια “, όπου θα βρείτε την παραπάνω ρύθμιση.

Android-Security-Settings50

Εάν το τηλέφωνό σας είναι ήδη κρυπτογραφημένο από προεπιλογή, θα το πει εδώ και αν ναι, η εργασία σας έχει ολοκληρωθεί και μπορείτε να αγνοήσετε τα υπόλοιπα βήματα. Από την άλλη πλευρά, εάν δεν είναι κρυπτογραφημένη, συνεχίστε πατώντας τη ρύθμιση “κρυπτογράφηση τηλεφώνου”, οπότε θα σας παρουσιαστούν δύο ξεχωριστές προειδοποιήσεις που καλύπτουν όλες τις προφυλάξεις που αναφέρθηκαν νωρίτερα σε αυτό το άρθρο.

Προειδοποιήσεις50

Μόλις αξιοποιήσετε αυτές τις προειδοποιήσεις, το τηλέφωνό σας θα ξεκινήσει τη διαδικασία κρυπτογράφησης. Αυτό θα διαρκέσει περίπου μία ώρα για να ολοκληρωθεί, οπότε απλώς βάλτε το τηλέφωνό σας και αφήστε το μόνο του μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Αυτό είναι σημαντικό, καθώς οποιαδήποτε διακοπή μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την πλήρη απώλεια όλων των δεδομένων σας, χωρίς τρόπο ανάκτησής τους, καθώς θα έχει ήδη μερικώς κρυπτογραφηθεί.

Παρόλο που το Android 5.0 και νεότερες εκδόσεις δεν απαιτεί από τους χρήστες να ενεργοποιήσουν μια οθόνη κλειδώματος για να ενεργοποιήσουν την κρυπτογράφηση της συσκευής, συνιστάται να το κάνετε ούτως ή άλλως, καθώς ένα κρυπτογραφημένο τηλέφωνο χωρίς κάποια μορφή ελέγχου ταυτότητας δεν προστατεύεται καθόλου.

Πώς να κρυπτογραφήσετε το Android 5.0 και παραπάνω

 1. Εισαγάγετε τις ρυθμίσεις Android
 2. Πατήστε “ασφάλεια” ή “ασφάλεια & τοποθεσία”
 3. Επιλέξτε «κρυπτογράφηση & διαπιστευτήρια “ή / και” κρυπτογράφηση τηλεφώνου “
 4. Απορρίψτε τις προειδοποιήσεις
 5. Περιμένετε να κρυπτογραφηθεί το τηλέφωνό σας

Τι συμβαίνει όταν κρυπτογραφείτε το τηλέφωνό σας

Σε βασικούς όρους, η κρυπτογράφηση είναι μια διαδικασία που χρησιμοποιεί ένα κλειδί για να «ανακαλύψει» τα δεδομένα ενός χρήστη, καθιστώντας τα μη αναγνώσιμα σε οποιονδήποτε χωρίς το κλειδί να «ξεκαθαρίσει» ξανά. 

Προφανώς υπάρχουν πολλά περισσότερα πίσω από τα παρασκήνια, με διαφορετικές μορφές κρυπτογράφησης να εκτελούν την επιδιωκόμενη εργασία με διαφορετικούς τρόπους. Για μια πιο εμπεριστατωμένη ματιά στην τεχνολογία κρυπτογράφησης, γενικά, ανατρέξτε στην περιγραφή της κρυπτογράφησης.

Οι συσκευές που εκτελούν Android 6.0.1 (Marshmallow) και παλαιότερες χρησιμοποιούν κρυπτογράφηση πλήρους δίσκου με βάση το dm-crypt και προστατεύονται με κλειδί AES 128-bit. Επειδή τίποτα στο δίσκο δεν μπορεί να διαβαστεί χωρίς έλεγχο ταυτότητας, καμία εφαρμογή δεν θα μπορεί να εκτελέσει τις εργασίες της εάν η συσκευή σας έχει επανεκκινήσει και δεν έχετε εισάγει ακόμα τον κωδικό πρόσβασής σας. 

Ως επί το πλείστον, αυτό δεν είναι ένα τεράστιο πρόβλημα. Ωστόσο, σε περίπτωση μη αναμενόμενης επανεκκίνησης, ορισμένες εφαρμογές, όπως ξυπνητήρια και υπενθυμίσεις, δεν θα απενεργοποιηθούν έως ότου οι χρήστες κάνουν έλεγχο ταυτότητας.

Αλλαγές κρυπτογράφησης στο Android 7.0

Αυτό το πρόβλημα επιλύθηκε με το Android 7.0 (Nougat), το οποίο άλλαξε τη διαδικασία κρυπτογράφησης σε μια βάση αρχείων και εισήγαγε την “άμεση εκκίνηση”, επιτρέποντας σε ορισμένες εφαρμογές (όπως συναγερμοί) να λειτουργούν σε περιορισμένη χωρητικότητα, ακόμη και χωρίς να συνδεθείτε στη συσκευή με τον κωδικό πρόσβασης ή τον κωδικό PIN σας. Η νέα κρυπτογράφηση βασισμένη σε αρχεία αύξησε επίσης το μέγεθος κλειδιού σε AES 256-bit, βελτιώνοντας σημαντικά την ασφάλεια.

Με οποιαδήποτε από τις δύο μεθόδους, η κρυπτογράφηση είναι μονόδρομη, πράγμα που σημαίνει ότι μόλις ολοκληρώσετε τη διαδικασία και κρυπτογραφήσετε τη συσκευή σας, δεν υπάρχει τρόπος να την απενεργοποιήσετε ξανά χωρίς να πραγματοποιήσετε πλήρη επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων στην κρυπτογραφημένη συσκευή.

Επιπλέον, ενδέχεται να αντιμετωπίσετε μια μικρή επιτυχία στην απόδοση – ειδικά εάν η συσκευή σας είναι παλιά – καθώς όλα τα αρχεία στο τηλέφωνό σας πρέπει να αποκρυπτογραφούνται σε πραγματικό χρόνο καθώς προσπαθείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε αυτά. Ωστόσο, για νεότερες και πιο ισχυρές συσκευές, αυτό θα πρέπει να είναι αισθητό, καθώς θα πρέπει να είναι περισσότερο από ικανό να εκτελεί τους επιπλέον υπολογισμούς.

Εάν η συσκευή σας έχει ρίζα – που σημαίνει ότι έχετε αποκτήσει πλήρη πρόσβαση διαχειριστή (ή πρόσβαση ρίζας) στα υποσυστήματα Android – δεν μπορεί να κρυπτογραφηθεί αμέσως. Αντίθετα, θα πρέπει πρώτα να ξεριζώσετε τη συσκευή σας και, στη συνέχεια, να ενεργοποιήσετε την κρυπτογράφηση προτού στη συνέχεια τη ριζώσετε ξανά. 

Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό να έχετε κατά νου, καθώς η προσπάθεια κρυπτογράφησης μιας ριζωμένης συσκευής μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για οποιαδήποτε δεδομένα δεν έχετε δημιουργήσει αντίγραφα ασφαλείας.

Μπορώ να κρυπτογραφήσω το τηλέφωνό μου Android? 

Η κρυπτογράφηση προστέθηκε σε τηλέφωνα Android από την έκδοση 2.3 (Gingerbread), η οποία κυκλοφόρησε το 2010. Τούτου λεχθέντος, η ρύθμιση δεν ήταν εύκολα προσβάσιμη χωρίς κάποια hacks πριν από την έκδοση 3.0 (Honeycomb) σε tablet και έκδοση 4.0 (Ice Cream Sandwich) ) σε smartphone, και τα δύο κυκλοφόρησαν το 2011. 

Επομένως, εκτός αν χρησιμοποιείτε μια έκδοση Android από σχεδόν μια δεκαετία πριν, θα πρέπει να μπορείτε να κρυπτογραφείτε εύκολα τη συσκευή σας και να διασφαλίζετε ότι τα προσωπικά σας δεδομένα προστατεύονται. Από την άλλη πλευρά, εάν εξακολουθείτε να χρησιμοποιείτε μια συσκευή με Android 2.3, η διαδικασία γίνεται πολύ πιο περίπλοκη, απαιτώντας εφαρμογές και λογαριασμούς τρίτων.

Τελικές σκέψεις

Εκεί το έχετε, όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με την κρυπτογράφηση του τηλεφώνου ή του tablet Android. Για νέες συσκευές, οι πιθανότητες είναι ήδη ενεργοποιημένη η κρυπτογράφηση συσκευών, αλλά αν όχι, είναι ένα από τα μεγαλύτερα βήματα που μπορούν να κάνουν οι χρήστες για να διασφαλίσουν ότι προστατεύονται εάν η συσκευή τους κλαπεί ή χαθεί.

Ως τελική προειδοποίηση, βεβαιωθείτε ότι έχετε λάβει τις συνιστώμενες προφυλάξεις πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία κρυπτογράφησης. Δημιουργήστε αντίγραφα ασφαλείας των ευαίσθητων δεδομένων σας χρησιμοποιώντας το καλύτερο cloud storage για Android, όπως το Sync.com, το οποίο είναι μια εξαιρετική επιλογή (διαβάστε την κριτική μας στο Sync.com).

Πρέπει επίσης να βεβαιωθείτε ότι η συσκευή δεν έχει ρίζες και φροντίστε να την αφήσετε μόνη της και να συνδεθεί μέχρι να ολοκληρωθεί η κρυπτογράφηση. Η μη τήρηση αυτών των προφυλάξεων μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια όλων των δεδομένων σας, χωρίς να μπορείτε να τα ανακτήσετε ξανά.

Τι πιστεύετε για τον οδηγό μας; Το βρήκατε εύκολο να ακολουθήσετε ή μήπως ήταν ασαφές κάποιο από τα βήματά μας; Ίσως αντιμετωπίσατε κάποιο σφάλμα ή πρόβλημα που δεν καλύπτεται σε αυτόν τον οδηγό; Ενημερώστε μας στα σχόλια παρακάτω. Ευχαριστούμε που το διαβάσατε.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map