Καλύτεροι φυλλομετρητές του 2020: Vivaldi, Firefox, Chrome και πολλά άλλα

Τα προγράμματα περιήγησης στο Web είναι ίσως το πιο σημαντικό κομμάτι λογισμικού στην καθημερινή μας ζωή, με εξαίρεση το ίδιο το λειτουργικό σύστημα. Σχεδόν οποιοσδήποτε με υπολογιστή χρησιμοποιεί ένα πρόγραμμα περιήγησης για πρόσβαση στον παγκόσμιο ιστό σε καθημερινή βάση, οπότε η επιλογή ενός για χρήση μπορεί να είναι μια περίπλοκη απόφαση. Σε αυτό το άρθρο, θα σας πούμε ποια είναι τα καλύτερα προγράμματα περιήγησης ιστού.


Ο Vivaldi είναι ο σαφής νικητής αυτής της σύγκρισης. Παρά το ότι είναι γεμάτο με χαρακτηριστικά, έχει εξαιρετική απόδοση. Οι επιλογές προσαρμογής είναι σχεδόν ατελείωτες και επειδή βασίζεται στο Chromium, το πρόγραμμα περιήγησης Vivaldi μπορεί επίσης να κάνει χρήση των επεκτάσεων Chrome. Όλα αυτά συνδυάζονται με μεγάλη ασφάλεια και απόρρητο, γεγονός που δημιουργεί ένα πρόγραμμα περιήγησης χωρίς σημαντικά μειονεκτήματα.

Τα κριτήριά μας για αυτήν τη σύγκριση είναι χαρακτηριστικά, ευκολία χρήσης, απόδοση, ασφάλεια και απόρρητο. Παρόλο που ένα πρόγραμμα περιήγησης στο Διαδίκτυο μπορεί να υπερέχει σε ένα ή περισσότερα από αυτά, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι ένα υπέροχο πρόγραμμα περιήγησης.

Για παράδειγμα, μια μεγάλη βαθμολογία στην ασφάλεια έρχεται συχνά εις βάρος της ιδιωτικής ζωής και ούτω καθεξής. Για μια πιο λεπτομερή ματιά σε κάθε καταχώριση αυτής της λίστας, φροντίστε να δείτε τις κριτικές του προγράμματος περιήγησής μας.

Πριν προχωρήσουμε στην ίδια τη λίστα, θα ξεκινήσουμε καλύπτοντας ορισμένα από τα βασικά, συμπεριλαμβανομένων των όρων που συνεπάγονται οι όροι “ασφάλεια προγράμματος περιήγησης” και “απόρρητο προγράμματος περιήγησης”, καθώς και τι είναι πραγματικά ένα πρόγραμμα περιήγησης ιστού.

Τα καλύτερα προγράμματα περιήγησης του 2020

Τι είναι πρόγραμμα περιήγησης?

Εάν έχετε χρησιμοποιήσει έναν υπολογιστή τις τελευταίες δύο ή τρεις δεκαετίες, πιθανότατα έχετε χρησιμοποιήσει ένα πρόγραμμα περιήγησης ιστού. Ένα πρόγραμμα περιήγησης ιστού είναι απλά ένα λογισμικό που επιτρέπει στους χρήστες να συνδέονται στον παγκόσμιο ιστό. Αυτό γίνεται συνήθως μέσω των πρωτοκόλλων HTTP και HTTPS, τα οποία μεταφέρουν τις ενέργειες και τα δεδομένα σας στους διακομιστές ιστότοπων και πίσω.

Πριν κάνετε μια επιλογή, μπορεί να είναι χρήσιμο να κατανοήσετε το ιστορικό των προγραμμάτων περιήγησης ιστού. Κατά τις πρώτες μέρες του Διαδικτύου, υπήρχαν πολύ λιγότερες επιλογές για να διαλέξετε. Το Netscape Navigator κάποτε κυριάρχησε, αλλά αποθρονίστηκε τη δεκαετία του 1990 από τον προεπιλεγμένο πρόγραμμα περιήγησης Internet Explorer της Microsoft (διαβάστε την κριτική του Internet Explorer) σε αυτό που τώρα αναφέρεται ως “πόλεμοι του προγράμματος περιήγησης”.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’90, όλο και περισσότερα προγράμματα περιήγησης άρχισαν να εμφανίζονται, αμφισβητώντας την τότε κυρίαρχη θέση της Microsoft. Τα πρώτα παραδείγματα περιλαμβάνουν τα προγράμματα περιήγησης Firefox και Opera (διαβάστε την κριτική Opera), αλλά η έναρξη του Google Chrome το 2008 είναι αυτό που πραγματικά άλλαξε το παιχνίδι του προγράμματος περιήγησης για πάντα. Έκτοτε, το Chrome έχει γίνει το πιο δημοφιλές πρόγραμμα περιήγησης ιστού και είναι πλέον το βιομηχανικό πρότυπο.

Απόρρητο του προγράμματος περιήγησης στο Web

Το διαδικτυακό απόρρητο είναι ένα θέμα που έχει προσελκύσει σημαντικά την προσοχή του κοινού τα τελευταία χρόνια, με τεχνολογικούς γίγαντες όπως η Google, η Microsoft και το Facebook να βρεθούν σε διάφορα σκάνδαλα που σχετίζονται με το απόρρητο των χρηστών τους.

Όσον αφορά τα προγράμματα περιήγησης ιστού, το «απόρρητο» αναφέρεται σε μεγάλο βαθμό σε ποιες πληροφορίες η εταιρεία αναπτύσσει και συντηρεί το λογισμικό είναι σε θέση και πρόθυμη να συλλέξει στους χρήστες της. 

Ορισμένες εταιρείες – όπως η Google – βασίζουν ολόκληρο το επιχειρηματικό τους μοντέλο γύρω από το προφίλ των χρηστών τους για να τους προβάλλουν πιο σχετικές διαφημίσεις, ενώ άλλες – όπως το πρόγραμμα περιήγησης Opera – διατηρούν το δικαίωμα να πουλήσουν τα προσωπικά σας στοιχεία στον υψηλότερο πλειοδότη.

Chrome-Google-Υπηρεσίες

Κατά την κρίση του απορρήτου ενός προγράμματος περιήγησης ιστού, το πρώτο πράγμα που πρέπει να εξετάσουμε είναι η συλλογή δεδομένων ή η πολιτική απορρήτου της εταιρείας. Αυτό είναι όπου μια εταιρεία πρέπει να δηλώσει ποιες πληροφορίες συλλέγει για τους καταναλωτές ενώ χρησιμοποιούν τα προϊόντα της και αν κοινοποιεί αυτά τα δεδομένα σε τρίτους.

Chrome-Απόρρητο-στοιχεία ελέγχου

Το απόρρητο δεν σημαίνει απλώς να σας προστατεύει από την εταιρεία που αναπτύσσει το πρόγραμμα περιήγησης. Υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι για να παραβιαστεί η ανωνυμία σας στο διαδίκτυο, συνήθως μέσω αυτού που είναι γνωστό ως ιχνηλάτες και cookie. Έτσι, τα προγράμματα περιήγησης θα πρέπει να σας προσφέρουν έναν τρόπο να τα αποκλείσετε, κατά προτίμηση με λεπτομερείς επιλογές που σας επιτρέπουν να διαλέξετε και να επιλέξετε ποια cookies επιτρέπονται.

Ασφάλεια προγράμματος περιήγησης στο Web

Η ασφάλεια είναι μια άλλη συχνά παραβλεπόμενη πτυχή της περιήγησης στον ιστό και όταν δεν ξεχνιέται, συχνά συγχέεται ή συγχέεται με το απόρρητο, παρόλο που οι δύο έννοιες διαφωνούν συχνά μεταξύ τους.

Το απόρρητο σάς προστατεύει από την εταιρεία που δημιουργεί το πρόγραμμα περιήγησης ιστού, καθώς και άλλα τρίτα μέρη που θέλουν να ακούσουν τη δραστηριότητά σας. Εν τω μεταξύ, η ασφάλεια έχει να κάνει με την προστασία σας από εγκληματίες στον κυβερνοχώρο, κακόβουλα προγράμματα και προγράμματα ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing). Για να διασφαλιστεί αυτό, τα προγράμματα περιήγησης χρησιμοποιούν ασφαλείς βάσεις δεδομένων περιήγησης, μη ασφαλείς προειδοποιήσεις σύνδεσης και αποκλειστές περιεχομένου.

Ρυθμίσεις ασφαλείας-Chrome

Η συχνότητα ενημέρωσης είναι επίσης εξαιρετικά σημαντική επειδή η μετάβαση σε μεγάλο χρονικό διάστημα μεταξύ κάθε έκδοσης του προγράμματος περιήγησης δίνει στους κυβερνοεγκληματίες και τους χάκερ αρκετό χρόνο για να ανακαλύψουν ατέλειες στην ασφάλεια του λογισμικού. 

Θα καλύψουμε τα τρία προγράμματα περιήγησης με την καλύτερη ασφάλεια πιο κάτω, αλλά για μια πιο λεπτομερή ανάλυση αυτών των κριτηρίων, μπορείτε να δείτε τη πιο ασφαλή λίστα προγραμμάτων περιήγησης ιστού.

Tor Web Browser

Το Tor Browser είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα της διχοτομίας μεταξύ της ιδιωτικής ζωής και της ασφάλειας που μόλις αγγίξαμε. Χρησιμοποιώντας το δίκτυο Tor, το πρόγραμμα περιήγησης δρομολογεί την κυκλοφορία σας μέσω τριών ξεχωριστών κόμβων πριν φτάσει στον προορισμό του.

Tor-Αλυσίδα

Αυτό είναι εξαιρετικό για την ανωνυμία, καθώς οποιοσδήποτε ακούει και στα δύο άκρα του δεν θα μπορεί να διακρίνει από πού προέρχεται ή δεν πηγαίνει η κίνηση χωρίς κάποια βαριά ανάλυση του μεγέθους των δεδομένων. Το Tor δίνει επίσης στους χρήστες τη δυνατότητα πρόσβασης στο “σκοτεινό web”, το οποίο αποτελείται από ιστότοπους που χρησιμοποιούν “διεύθυνση onion”, η οποία κρύβει τη φυσική τοποθεσία των διακομιστών τους.

Tor-Onion-Διεύθυνση

Ωστόσο, αυτή η προσέγγιση αφήνει επίσης τον χρήστη εξαιρετικά ευάλωτο από άποψη ασφάλειας. Επειδή η κυκλοφορία σας διέρχεται κόμβους, όποιος ελέγχει και διατηρεί τον τρίτο και τελευταίο κόμβο (γνωστός ως “κόμβος εξόδου”) μπορεί να δει όλη την επισκεψιμότητά σας. 

Αυτό που είναι χειρότερο, μπορούν επίσης να χειριστούν αυτήν την κυκλοφορία με όποιον τρόπο θέλουν, έως και με την ένεση κακόβουλου λογισμικού που μπορεί να μολύνει τον υπολογιστή σας.

Αν και αυτό το πρόβλημα ασφαλείας αφορά μόνο τις συνδέσεις HTTP (σε αντίθεση με το HTTPS, όπου όλα τα δεδομένα είναι κρυπτογραφημένα), εξακολουθεί να είναι ένα σοβαρό πρόβλημα για το πρόγραμμα περιήγησης και είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους συνιστούμε ένα εικονικό ιδιωτικό δίκτυο μέσω του Tor στο το άρθρο VPN εναντίον διακομιστή μεσολάβησης έναντι Tor. Εάν σας ενδιαφέρει το διαδικτυακό απόρρητο και το Tor, φροντίστε να διαβάσετε την πλήρη κριτική μας στο Tor.

Τα καλύτερα προγράμματα περιήγησης Ιστού του 2020

Με τις εισαγωγές που πραγματοποιήθηκαν, ας ρίξουμε μια ματιά στα ξεχωριστά κριτήρια που χρησιμοποιήσαμε και πόσο καλά τα διαφορετικά προγράμματα περιήγησης.

Χαρακτηριστικά

Το πρώτο κριτήριο που θα εξετάσουμε είναι τα χαρακτηριστικά. Αυτή είναι μια ευρεία κατηγορία και βασικά καλύπτει όλα όσα σας επιτρέπει να κάνετε ένα πρόγραμμα περιήγησης. Σημαντικοί παράγοντες εδώ είναι ο συγχρονισμός μεταξύ συσκευών, η προσαρμογή, οι επεκτάσεις τρίτων και οι δευτερεύουσες λειτουργίες, όπως προγράμματα ανάγνωσης PDF, εργαλεία οθόνης κ.ο.κ..

Βιβάλντι

Εάν έχετε διαβάσει την κριτική μας στο Vivaldi, γνωρίζετε ότι το πρόγραμμα περιήγησης είναι το σαφές αγαπημένο μας εδώ στο Cloudwards.net. Λαμβάνει υψηλές βαθμολογίες σε κάθε κατηγορία, συμπεριλαμβανομένων των λειτουργιών, και βοηθάται πολύ με βάση το Chromium (διαβάστε την κριτική μας στο Chromium), γεγονός που το καθιστά συμβατό με τις περισσότερες επεκτάσεις του Google Chrome.

Υπάρχει επίσης ένας τόνος προσαρμογής, καθώς το πρόγραμμα περιήγησης σάς επιτρέπει να αλλάξετε γραμματοσειρές, θέματα και χρώματα, καθώς και να αναδιατάξετε τη διεπαφή σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας και να ρυθμίσετε τις δικές σας συντομεύσεις πληκτρολογίου και ποντικιού.

Vivaldi-Προσαρμογή

Παρόλο που το πρόγραμμα περιήγησης Vivaldi θα μπορούσε εύκολα να βασίζεται σε επεκτάσεις για να παρέχει το μεγαλύτερο μέρος της λειτουργικότητάς του, το πρόγραμμα περιήγησης είναι ωστόσο γεμάτο μικρές δυνατότητες.

Υπάρχει μια λειτουργία σημειώσεων που σας επιτρέπει να συνδέσετε το κείμενό σας σε ιστοσελίδες και στιγμιότυπα οθόνης (τα οποία μπορείτε να τραβήξετε εύκολα με το ενσωματωμένο εργαλείο). Επιπλέον, μπορείτε να αφαιρέσετε ιστοσελίδες με την προβολή του αναγνώστη για ευκολότερη ανάγνωση και επίσης να δημιουργήσετε πολλά προφίλ περιήγησης.

Vivaldi-Notes

Ο συγχρονισμός είναι σταθερός, επιτρέποντάς σας να μεταφέρετε τα πάντα, από σελιδοδείκτες και ιστορικό σε ρυθμίσεις και ενεργές καρτέλες. Η δημιουργία ενός λογαριασμού σάς παρέχει επίσης πρόσβαση σε ένα ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και ιστολόγιο Vivaldi, αν και αυτά είναι αρκετά βασικά. Αν και αυτό είναι σίγουρα ένα ωραίο μπόνους, θα πρέπει να ρίξετε μια ματιά στη λίστα με τους καλύτερους παρόχους φιλοξενίας ιστοσελίδων εάν είστε σοβαροί για το blogging.

Vivaldi-Sync

Τέλος, μπορείτε επίσης να αποκλείσετε την ανενεργή καρτέλα από την αναπαραγωγή ήχου και να ορίσετε κινούμενες εικόνες και gif για αναπαραγωγή μόνο μία φορά (ή καθόλου) για εξοικονόμηση εύρους ζώνης.

Γενναίος

Το Brave είναι ένα άλλο πρόγραμμα περιήγησης που κάναμε μια λαμπερή κριτική. Όπως το Vivaldi, το Brave είναι συμβατό με τις περισσότερες επεκτάσεις του Google Chrome που δεν παίζουν με το περιβάλλον εργασίας χρήστη, γεγονός που το ωφελεί σε μεγάλο βαθμό από άποψη λειτουργιών.

Επιπλέον, υπάρχουν πολλές επεκτάσεις ενσωματωμένες από το ξεκίνημα, όπως το WebTorrent (το οποίο σας επιτρέπει να κατεβάσετε torrents μέσα στο πρόγραμμα περιήγησης) και το Google Hangouts (το οποίο επιτρέπει ειδοποιήσεις για την υπηρεσία).

Brave-WebTorrent

Για συγχρονισμό, η Brave επιλέγει εφάπαξ κωδικούς επαλήθευσης για τη σύνδεση των συσκευών σας σε αυτό που αποκαλεί «αλυσίδα συγχρονισμού». Αυτό είναι υπέροχο από την άποψη του απορρήτου, καθώς οι πληροφορίες σας δεν συνδέονται με την ταυτότητά σας, αλλά δυστυχώς η διαδικασία συγχρονίζει μόνο τους σελιδοδείκτες σας, κάτι που λείπει αρκετά. 

Περιλαμβάνεται επίσης ένα πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων και μπορείτε να απενεργοποιήσετε το ενσωματωμένο περιεχόμενο κοινωνικών μέσων, όπως κουμπιά “like” και φόρμες σύνδεσης.

Brave-Block-SocialMedia

Σε κινητά, υπάρχει ένα εργαλείο μετατροπής PDF, αν και αυτό δεν λειτουργεί όσο θα μπορούσε, εκτός αν ενεργοποιήσετε εκ των προτέρων την προβολή ανάγνωσης. 

Τέλος, το πρόγραμμα “Brave Rewards” είναι μια νέα και ενδιαφέρουσα προσέγγιση στη διαφήμιση, η οποία επιτρέπει στους χρήστες να επιλέξουν να δουν εξατομικευμένες διαφημίσεις σε αντάλλαγμα πόντων που μπορούν στη συνέχεια να δωριστούν σε δημιουργούς περιεχομένου. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό και το πρόγραμμα περιήγησης γενικά, διαβάστε την πλήρη Brave κριτική μας.

Γενναίοι-ανταμοιβές

Mozilla Firefox

Ο Firefox είναι μια άλλη εξαιρετική επιλογή αν ψάχνετε για ένα πρόγραμμα περιήγησης πλούσιο σε λειτουργίες. Αν και δεν είναι τόσο εκτεταμένη όσο το Vivaldi, οι επιλογές προσαρμογής του προγράμματος περιήγησης είναι σταθερές και υπάρχουν πολλά πρόσθετα διαθέσιμα παρά το γεγονός ότι δεν βασίζονται στο Chromium. 

Η διαδικασία συγχρονισμού είναι επίσης εξαιρετική. Είναι γρήγορο και εύκολο να ρυθμιστεί και συγχρονίζει όλα όσα χρειάζεστε, από σελιδοδείκτες έως ρυθμίσεις.

Firefox-Συγχρονισμός

Όσον αφορά τις δευτερεύουσες δυνατότητες, ο Firefox διαθέτει ένα ενσωματωμένο εργαλείο καταγραφής οθόνης που σας επιτρέπει να δημιουργήσετε ένα στιγμιότυπο οθόνης ολόκληρων ιστοσελίδων, ανεξάρτητα από το μήκος τους, καθώς και μια προβολή αναγνώστη και μια βασική συσκευή ανάγνωσης PDF. 

Υπάρχει επίσης ενσωματωμένη ενσωμάτωση με το Pocket (μία από τις καλύτερες εφαρμογές οργανισμού μας), η οποία σας επιτρέπει να οργανώνετε ιστοσελίδες και να έχετε πρόσβαση σε περιεχόμενο ενώ είναι εκτός σύνδεσης.

Firefox-Capture-Tool

Σε κινητά, υπάρχουν λιγότερα λόγια, αλλά ο Firefox εξακολουθεί να διαθέτει μερικές εύχρηστες μικρές λειτουργίες εδώ. επισης. Αυτό περιλαμβάνει τη δυνατότητα απενεργοποίησης όλων των εικόνων, κάτι που είναι ιδανικό για ορισμένες ιστοσελίδες ή για καταναλωτές με περιορισμένο εύρος ζώνης. 

Μενού Firefox-Mobile

Επιπλέον, ένας αναγνώστης QR είναι ενσωματωμένος και μπορείτε να ενεργοποιήσετε τη λειτουργία επιτραπέζιου υπολογιστή για να αποφύγετε τις κακώς βελτιστοποιημένες ιστοσελίδες για κινητά. Για μια πλήρη ανάλυση του προγράμματος περιήγησης του Mozilla, διαβάστε την κριτική του Firefox.

Ευκολία στη χρήση

Τώρα που έχουμε καλύψει τις λειτουργίες, ήρθε η ώρα να εξετάσουμε την ευκολία χρήσης. Αυτό είναι μακράν το πιο υποκειμενικό κριτήριο και, σε κάποιο βαθμό, εξαρτάται πάντα από το προσωπικό σας γούστο. Ωστόσο, εδώ στο Cloudwards.net, γενικά προτιμούμε μια καθαρή και καθαρή διεπαφή και η διαχείριση καρτελών βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της κατηγορίας.

Τέντα

Ο πρωτοποριακός και άνετος σχεδιασμός της Tenta το κάνει να ξεχωρίζει από το πλήθος των προγραμμάτων περιήγησης Android. Οι καρτέλες σας χωρίζονται σε “ζώνες”, καθεμία από τις οποίες έχει ξεχωριστές ρυθμίσεις που μπορείτε να προσαρμόσετε. Σε κάθε ζώνη μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις VPN και αποκλεισμού διαφημίσεων, τον παροχέα DNS, την προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης και πολλές άλλες δευτερεύουσες ρυθμίσεις.

Τέντα-Ζώνες

Υπάρχει ένα μενού γρήγορης πρόσβασης που βρίσκεται στο κάτω μέρος της οθόνης που σας παρέχει εύκολη πρόσβαση σε πολλά στοιχεία, όπως το ιστορικό, οι σελιδοδείκτες και το θησαυροφυλάκιο πολυμέσων. 

Διαθέτει επίσης κουμπιά για την ενεργοποίηση του ιστορικού σας σε έναν τομέα, την ενεργοποίηση της λειτουργίας επιφάνειας εργασίας και το άνοιγμα μιας νέας καρτέλας. Όπως πάντα, ανατρέξτε στην κριτική μας για την Tenta για μια πλήρη επισκόπηση των πλεονεκτημάτων και των αδυναμιών του προγράμματος περιήγησης.

Tenta-Quick-Access

Βιβάλντι

Το Vivaldi έχει καλή βαθμολογία σε όλες τις κατηγορίες μας και η ευκολία χρήσης δεν αποτελεί εξαίρεση. Υπάρχουν πολλές έξυπνες λειτουργίες που κάνουν την εμπειρία περιήγησης απλή, συμπεριλαμβανομένου του κουμπιού επαναφοράς που σας μεταφέρει στον προηγούμενο τομέα που επισκεφτήκατε, και όχι μόνο την τελευταία σελίδα. 

Μπορείτε επίσης να καρφιτσώσετε ιστότοπους στο μενού στα αριστερά της οθόνης, δίνοντάς σας συνεχή πρόσβαση σε αυτούς χωρίς να τους δώσετε τις δικές τους καρτέλες.

Ιστοσελίδα Vivaldi-Pinned

Μιλώντας για καρτέλες, το Vivaldi σας δίνει πολλές επιλογές για τη διαχείρισή τους. Μπορείτε να ομαδοποιήσετε καρτέλες σε “στοίβες”, η οποία αποθηκεύει πολύτιμα ακίνητα στο μενού καρτελών συνδυάζοντάς τα. Τοποθετώντας τις καρτέλες σε μια στοίβα, μπορείτε επίσης να διαιρέσετε την οθόνη μεταξύ τους, κάτι που αποτελεί μεγάλη βοήθεια εάν κάνετε πολλαπλές εργασίες ή συγκρίνετε ιστοσελίδες.

Vivaldi-Tab-Stack

Επιπλέον, μπορείτε να αλλάξετε το πλάτος της ενεργής καρτέλας και το πρόγραμμα περιήγησης υποδεικνύει εάν έχετε δει ή όχι μια καρτέλα, επισημαίνοντάς τις ως μη αναγνωσμένες εάν δεν έχετε.

Μπορείτε να ανοίξετε τον κύκλο καρτελών με την καρτέλα “ctrl +”, η οποία μπορεί να διαμορφωθεί ώστε να εμφανίζει τις ανοιχτές καρτέλες σας είτε ως προεπισκοπήσεις εικόνων είτε ως απλή λίστα. Επιπλέον, υπάρχει ακόμη ένα άλλο μενού καρτελών στο αριστερό μέρος της οθόνης που σας δείχνει τις ανοιχτές και τις πρόσφατα κλειστές καρτέλες. Αυτό το μενού είναι επίσης αναζητήσιμο, το οποίο είναι ένα ωραίο μπόνους.

Μενού VivaldiTab

Google Chrome

Παρόλο που το Chrome είναι με πολλούς τρόπους ένα είδος προγράμματος περιήγησης στο μέσο του δρόμου, η ευκολία χρήσης του είναι εξαιρετική. Καθώς το πρόγραμμα περιήγησης έχει γίνει όλο και πιο κυρίαρχο, το περιβάλλον χρήστη του έχει γίνει κάτι βιομηχανικό πρότυπο, ειδικά επειδή πολλοί ανταγωνιστές χρησιμοποιούν το βασικό πλαίσιο του Chromium για να βασιστούν.

Chrome-BasicUI

Η ίδια η διασύνδεση είναι απλή και απλή, καθώς το Chrome βασίζεται στην τεράστια βιβλιοθήκη επεκτάσεων για να παρέχει την πιο προηγμένη λειτουργικότητα. 

Ακόμα κι αν αυτό απαιτεί κάποια επιπλέον ρύθμιση για προχωρημένους χρήστες, καθιστά το πρόγραμμα περιήγησης πολύ εύκολο να περιηγηθείτε και να το χρησιμοποιήσετε απευθείας από το κουτί. Μπορείτε να διαλέξετε και να επιλέξετε ποιες λειτουργίες χρειάζεστε πραγματικά, αντί να μπλοκάρετε σε ατελείωτες επιλογές από το ξεκίνημα.

Καρτέλες Chrome

Παρόλο που η διαχείριση καρτελών θα μπορούσε σίγουρα να βελτιωθεί προσθέτοντας ένα μενού επισκόπησης ή οριζόντια κύλιση, δεν είναι καθόλου κακό. Ακόμα και όταν οι καρτέλες ελαχιστοποιούνται σημαντικά, είναι ακόμα εύκολο να διαχωρίσετε τα διαφορετικά favicons, αν και οι ιστότοποι στον ίδιο τομέα μπορεί να είναι πιο δύσκολο να διαφοροποιηθούν.

Αναζήτηση εικόνων Chrome

Υπάρχουν επίσης μερικές εύχρηστες λειτουργίες ευκολίας, όπως η επιλογή περιβάλλοντος “Αναζήτηση Google για εικόνα”. Όταν κάνετε δεξί κλικ σε μια εικόνα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτήν τη δυνατότητα για γρήγορη αναζήτηση αντίστροφης εικόνας στο Google για να ανακαλύψετε παρόμοιες εικόνες ή την αρχική πηγή. Εάν σας ενδιαφέρει η απόδοση του Chrome εκτός αυτής της κατηγορίας, διαβάστε την κριτική μας για την πλήρη εικόνα.

Εκτέλεση

Για το τρίτο κριτήριό μας, θα επικεντρωθούμε στην απόδοση. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η ωμή ταχύτητα είναι το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να δούμε εδώ. Ωστόσο, η κατανάλωση πόρων και το φορτίο εύρους ζώνης είναι επίσης σημαντικά και μπορούν εύκολα να κάνουν τη διαφορά μεταξύ δύο προγραμμάτων περιήγησης που επιτυγχάνουν παρόμοιες ταχύτητες.

Γενναίος

Το Brave είναι ένα πολύ γρήγορο πρόγραμμα περιήγησης, τόσο σε επιτραπέζιο όσο και σε κινητό. Στο πρώτο, η ταχύτητά του ξεπερνά μόνο τον Vivaldi και στο δεύτερο, μόνο ο Firefox είναι πιο γρήγορος. Επιπλέον, το Brave επιτυγχάνει την ταχύτητά του ενώ καταναλώνει επίσης πολύ λίγους πόρους, κάτι που είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο για ένα πρόγραμμα περιήγησης που βασίζεται στο Chromium, καθώς αυτά είναι γνωστά για την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων RAM, ιδίως.

Βιβάλντι

Το Vivaldi είναι το ταχύτερο πρόγραμμα περιήγησης στην επιφάνεια εργασίας, αν και μένει να δούμε αν αυτό μπορεί να επιτευχθεί και σε κινητά, καθώς αυτή η έκδοση του προγράμματος περιήγησης βρίσκεται ακόμη στη φάση beta. Όπως το Brave, το Vivaldi καταλαμβάνει πολύ λίγους πόρους για ένα πρόγραμμα περιήγησης που βασίζεται στο Chromium, με μέσο όρο περίπου το 80% της χρήσης RAM του ίδιου του Chrome.

Επιπλέον, μπορείτε επίσης να αδρανοποιήσετε τις καρτέλες, οι οποίες μειώνουν σημαντικά την κατανάλωση RAM, αλλά αυξάνει το φορτίο του εύρους ζώνης, καθώς πρέπει να φορτώσετε εκ νέου τις αδρανοποιημένες καρτέλες από το μηδέν.

Vivaldi-Hibernate-Tabs

Σαφάρι

Αν και το πρόγραμμα περιήγησης Safari είναι ελαττωματικό με πολλούς τρόπους, λάμπει όσον αφορά την απόδοση. Σε συσκευές iOS, είναι το πιο γρήγορο πρόγραμμα περιήγησης. Αυτό οφείλεται πιθανότατα στο να είναι πολύ καλά βελτιστοποιημένο στην πλατφόρμα, καθώς η Apple αναπτύσσει τόσο το πρόγραμμα περιήγησης όσο και το λειτουργικό σύστημα.

Το Safari χρησιμοποιεί επίσης λιγότερους πόρους από οποιοδήποτε άλλο μεγάλο πρόγραμμα περιήγησης, καταλαμβάνοντας συχνά τη μισή μνήμη RAM που κάνει το Chrome. Αν και η απόδοσή του είναι εξαιρετική, το πρόγραμμα περιήγησης της Apple υπολείπεται από πολλές άλλες απόψεις, για τα οποία μπορείτε να μάθετε τα πάντα διαβάζοντας την κριτική μας στο Safari.

Ασφάλεια

Εάν ανησυχείτε ιδιαίτερα για κακόβουλα προγράμματα και εγκλήματα στον κυβερνοχώρο, η ασφάλεια θα πρέπει να είναι το πιο σημαντικό μέλημά σας κατά την επιλογή ενός προγράμματος περιήγησης ιστού. Σημαντικοί παράγοντες περιλαμβάνουν τη συχνότητα ενημέρωσης, τις βάσεις δεδομένων ασφαλούς περιήγησης, τις προειδοποιήσεις για συνδέσεις HTTP και τη δυνατότητα αποκλεισμού στοιχείων όπως διαφημίσεις, αναδυόμενα παράθυρα και JavaScript.

Ο χειρισμός κωδικών πρόσβασης είναι επίσης πολύ σημαντικός, αλλά πρέπει να χρησιμοποιήσετε έναν από τους καλύτερους διαχειριστές κωδικών πρόσβασης ανεξάρτητα από το πόσο καλά προστατεύει το πρόγραμμα περιήγησής σας το πρόγραμμα περιήγησής σας.

Είδος θαλάσσιου πτηνού

Κανένα άλλο πρόγραμμα περιήγησης δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τον Puffin όσον αφορά την ασφάλεια, λόγω του μοναδικού τρόπου κατασκευής του προγράμματος περιήγησης. Αντί να εκτελεί τοπικά τον κωδικό ιστότοπου στο μηχάνημά σας, η Puffin κάνει όλη τη δουλειά στους δικούς της διακομιστές. Αυτό σημαίνει ότι το κακόβουλο λογισμικό δεν θα φτάσει ποτέ στην πραγματική συσκευή σας, καθιστώντας αδύνατο να μολύνει το μηχάνημα μέσω παραδοσιακών οδών.

Αυτή η προσέγγιση της αποτελεσματικής «ροής» των ιστότοπων στο μηχάνημά σας καθιστά τα περισσότερα από τα άλλα κριτήρια ασφαλείας μας άσχετα. Αυτό συμβαίνει επειδή, όταν είστε προστατευμένοι πίσω από τους διακομιστές του Puffin, δεν υπάρχει ανάγκη αποκλεισμού JavaScript, συχνών ενημερώσεων ασφαλείας ή βάσεων δεδομένων ασφαλούς περιήγησης.

Ωστόσο, η περιήγηση σε μια μη ασφαλή σύνδεση HTTP εξακολουθεί να αποτελεί κίνδυνο, καθώς αυτό σημαίνει ότι η επισκεψιμότητά σας μπορεί να παρακολουθείται μεταξύ των διακομιστών του Puffin και του ιστότοπου στον οποίο προσπαθείτε να αποκτήσετε πρόσβαση. Δυστυχώς, το Puffin δεν κάνει πολύ καλή δουλειά προειδοποιώντας τους χρήστες όταν συμβαίνει αυτό, καθώς η μόνη ένδειξη είναι η απουσία του τυπικού πράσινου λουκέτου για συνδέσεις HTTPS.

Προειδοποίηση Puffin-HTTP

Με το Puffin, αυτό γίνεται περισσότερο θέμα προστασίας της ιδιωτικής ζωής παρά της ασφάλειας, ωστόσο, καθώς οποιοσδήποτε αναχαιτίζει την κρυπτογραφημένη επισκεψιμότητά σας δεν θα μπορεί να κάνει τίποτα περισσότερο από το να ακούσει. Υπάρχει επίσης ένα ενσωματωμένο πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων, το οποίο είναι καλό δεδομένου ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμες επεκτάσεις τρίτων για το πρόγραμμα περιήγησης. 

Υπάρχουν πολλοί άλλοι καλοί λόγοι για τη χρήση του Puffin, ειδικά σε Android ή iOS, όπου είναι πολύ γρήγορο και διαθέτει ενσωματωμένα στοιχεία ελέγχου για διαδικτυακά παιχνίδια. Φροντίστε να διαβάσετε την κριτική μας για το Puffin εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με αυτό το μοναδικό και ενδιαφέρον πρόγραμμα περιήγησης.

Τέντα

Το Tenta είναι ένα πρόγραμμα περιήγησης σχεδιασμένο με γνώμονα την ασφάλεια και το απόρρητο. Υπάρχει μια σειρά από λειτουργίες που βελτιώνουν την ασφάλειά σας κατά την περιήγηση, όπως η συμπερίληψη ενός αποκλεισμού διαφημίσεων και η επέκταση HTTPS Everywhere, η οποία αναγκάζει όλους τους ιστότοπους να συνδεθούν μέσω HTTPS, εάν μπορούν. 

Για τους ιστότοπους που δεν προσφέρουν καθόλου σύνδεση HTTPS, η Tenta παρουσιάζει μια σαφή προειδοποίηση ότι δεν είστε ασφαλείς.

Επεκτάσεις Τέντα

Το πρόγραμμα περιήγησης είναι επίσης πλήρως κρυπτογραφημένο. Στην πραγματικότητα, πρέπει να έχετε πρόσβαση root στη συσκευή σας Android για να δείτε ακόμη και το φάκελο Tenta και, αν το κάνετε, τα αρχεία εξακολουθούν να είναι κρυπτογραφημένα και άχρηστα σε οποιονδήποτε άλλο έχει πρόσβαση στη συσκευή σας. 

Δυστυχώς, δεν υπάρχει βάση δεδομένων ασφαλούς περιήγησης και κανένας τρόπος απενεργοποίησης ή αποκλεισμού JavaScript, αλλά αυτά είναι μικρά προβλήματα, δεδομένου όλων των εξαιρετικών δυνατοτήτων ασφαλείας του Tenta.

Εφόσον ενεργοποιήσετε το ενσωματωμένο VPN, η πραγματική εμπειρία περιήγησής σας προστατεύεται επίσης χρησιμοποιώντας κρυπτογράφηση AES-256 (ανατρέξτε στην περιγραφή του άρθρου κρυπτογράφησης για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό). 

Επιπλέον, το πρωτόκολλο “mimicVPN” του προγράμματος περιήγησης μπορεί να ξεγελάσει τα μπλοκ VPN των περισσότερων ιστότοπων στο να πιστεύουν ότι δεν χρησιμοποιείτε καθόλου VPN. Εάν δεν είστε εξοικειωμένοι με τα VPN και τα πρωτόκολλά τους, δείτε την ανάλυση πρωτοκόλλου VPN.

Η παροχή ακόμη περισσότερης προστασίας από φυσικές επιθέσεις είναι η δυνατότητα «κάλυψης του προγράμματος περιήγησης», η οποία απενεργοποιεί τα στιγμιότυπα οθόνης. Μπορείτε ακόμη και να ρυθμίσετε το πρόγραμμα περιήγησης να τερματίζει αυτόματα όλες τις καρτέλες κάθε φορά που κλείνετε το πρόγραμμα περιήγησης.

Tenta-Mask-Browser

Εάν ρυθμίσετε σωστά το πρόγραμμα περιήγησης, αυτές οι προστασίες δεν θα πρέπει να είναι απαραίτητες, καθώς μπορείτε να κλειδώσετε το πρόγραμμα περιήγησης πίσω από ένα PIN που δεν είναι αποθηκευμένο σε κανέναν διακομιστή. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα εκτεθεί σε παραβίαση δεδομένων ή διαρροή στο τέλος της Tenta.

Βιβάλντι

Παρόλο που δεν επικεντρώνεται τόσο στην ασφάλεια όσο και στις δύο προηγούμενες καταχωρίσεις μας, ο Vivaldi εξακολουθεί να κάνει εξαιρετική δουλειά από αυτή την άποψη. Η συχνότητα ενημέρωσης είναι εξαιρετική, καθώς λαμβάνει μια νέα κυκλοφορία περίπου μία φορά την εβδομάδα.

Vivaldi-Υπηρεσίες

Το πρόγραμμα περιήγησης χρησιμοποιεί επίσης την Ασφαλή περιήγηση Google για την προστασία των χρηστών από κακόβουλους ιστότοπους, κάτι που αποτελεί εξαιρετική επιλογή για τη δουλειά.

Vivaldi-HTTP-Προειδοποίηση

Η προειδοποίηση για μη ασφαλείς συνδέσεις HTTP είναι σαφής και ορατή και παρόλο που δεν υπάρχει προεγκατεστημένο πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων ή άλλες επεκτάσεις ασφαλείας, η συμβατότητα του Vivaldi με τις περισσότερες επεκτάσεις Chrome καθιστά αυτές τις λειτουργίες εύκολες να προσθέσετε τον εαυτό σας.

Μυστικότητα

Τέλος, θα δούμε τώρα ποια είναι τα καλύτερα ιδιωτικά προγράμματα περιήγησης. Έχουμε ήδη αφιερώσει αρκετό χρόνο μιλώντας για το τι ακριβώς ορίζει το απόρρητο για ένα πρόγραμμα περιήγησης ιστού, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών συλλογής δεδομένων, της φήμης των ίδιων των εταιρειών και των ελέγχων παρακολούθησης και cookie.

Το Tor είναι φυσικά μια εξαιρετική επιλογή για ανωνυμία, αλλά επειδή το έχουμε ήδη καλύψει στην αρχή του άρθρου μας, θα επικεντρωθούμε σε τρία ακόμη παραδοσιακά προγράμματα περιήγησης που δεν έχουν τα ίδια εγγενή προβλήματα ασφαλείας. 

Επειδή υπάρχουν πολλά που μπορεί να κάνει ένα πρόγραμμα περιήγησης για την προστασία του απορρήτου σας, σας συνιστούμε να διαβάσετε τον ανώνυμο οδηγό περιήγησης, ανεξάρτητα από το πρόγραμμα περιήγησης που καταλήγετε να χρησιμοποιείτε.

Mozilla Firefox

Ο Firefox υπερέχει στο απόρρητο και αυτό είναι αναμφισβήτητα η μεγαλύτερη δύναμη του προγράμματος περιήγησης. Αυτό προέρχεται πιθανώς από το γεγονός ότι η Mozila – η εταιρεία που αναπτύσσει το πρόγραμμα περιήγησης Firefox – είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που δεν έχει κίνητρο να συλλέξει τις πληροφορίες σας.

Το πρόγραμμα περιήγησης συνοδεύεται επίσης από μερικά από τα καλύτερα στοιχεία ελέγχου απορρήτου στην επιχείρηση, επιτρέποντάς σας να διαλέξετε και να επιλέξετε ακριβώς ποια προγράμματα παρακολούθησης και cookie θέλετε να επιτρέψετε.

Firefox-Privacy-Ρυθμίσεις

Η πολιτική απορρήτου της εταιρείας είναι ευανάγνωστη και κατανοητή και αναφέρει σαφώς ότι τα μόνα δεδομένα που συλλέγει ποτέ η Mozilla είναι για αναπτυξιακούς σκοπούς και δεν μπορούν να εντοπιστούν σε μεμονωμένους χρήστες. 

Ακόμα και αυτή η μικρή συλλογή δεδομένων μπορεί να απενεργοποιηθεί στις ρυθμίσεις, ωστόσο, και η Mozilla κυκλοφορεί επίσης μια αναφορά κερδών κάθε χρόνο, έτσι ώστε οι χρήστες να μπορούν να δουν από πού προέρχονται τα χρήματα και από πού πηγαίνουν.

Τέντα

Όπως αναφέρεται στην ενότητα ασφαλείας, η Tenta επικεντρώνεται επίσης πολύ στην προστασία της ιδιωτικής ζωής. Το ενσωματωμένο VPN είναι μια τεράστια προσφορά εάν θέλετε να παραμείνετε ανώνυμοι και η Tenta δηλώνει στην πολιτική απορρήτου της ότι δεν διατηρεί αρχεία καταγραφής του ιστορικού περιήγησής σας οποιουδήποτε είδους. Αυτό είναι υπέροχο, καθώς τα VPN μπορούν εύκολα να καταστούν άχρηστα για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, εάν η εταιρεία που το εκτελεί καταγράφει ό, τι κάνετε.

Tenta-VPN

Δυστυχώς, πρέπει να πληρώσετε μια συνδρομή για να χρησιμοποιήσετε το VPN εκτός του προγράμματος περιήγησης, οπότε εάν θέλετε ένα VPN σε όλη τη συσκευή, μπορείτε να κατευθυνθείτε στην καλύτερη λίστα VPN.

Ο πηγαίος κώδικας της Tenta είναι επίσης διαθέσιμος στο κοινό στο GitHub, το οποίο επιτρέπει σε ειδικούς και προγραμματιστές να επαληθεύουν τους ισχυρισμούς τους σχετικά με το απόρρητο. Από την ανάρτηση αυτού του άρθρου, δεν έχουν υψωθεί κόκκινες σημαίες σε αυτό το θέμα, επομένως οι ισχυρισμοί απορρήτου της Tenta φαίνεται να κρατούν νερό. 

Μπορείτε επίσης να επιλέξετε μεταξύ πολλών παρόχων DNS, που είναι μια μοναδική δυνατότητα που επιτρέπει στο χρήστη να επιλέξει εάν θέλει να δώσει προτεραιότητα στην απόδοση ή στο απόρρητο.

Είδος θαλάσσιου πτηνού

Το Puffin είναι μια άλλη εξαιρετική επιλογή εάν ανησυχείτε για το απόρρητο και την ανωνυμία. Επειδή όλη η επισκεψιμότητά σας διέρχεται από τους διακομιστές της Puffin, λειτουργεί ως VPN του προγράμματος περιήγησης με πολλούς τρόπους, επειδή οποιοσδήποτε ιστότοπος που επισκέπτεστε δεν θα μπορεί να σας παρακολουθεί περισσότερο από αυτούς τους εν λόγω διακομιστές.

Η πολιτική απορρήτου της εταιρείας είναι επίσης καλή, δηλώνοντας σαφώς ότι δεν κοινοποιούνται πληροφορίες σχετικά με τους χρήστες σε τρίτους και τα αρχεία καταγραφής διατηρούνται μόνο για 100 ημέρες πριν από την εκκαθάριση. Αυτά τα αρχεία καταγραφής χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία συγκεντρωτικών αναφορών για αναπτυξιακούς σκοπούς, αλλά καμία από τις πληροφορίες δεν μπορεί να συνδεθεί με συγκεκριμένους χρήστες μετά την εκκαθάριση των αρχείων καταγραφής.

Τελικές σκέψεις

Όπως μπορείτε να δείτε, είμαστε μεγάλοι θαυμαστές του Vivaldi εδώ στο Cloudwards.net. Εμφανίστηκε σε τέσσερις από τις πέντε κατηγορίες σε αυτό το άρθρο και δεν είναι πολύ πίσω από τις άλλες όταν πρόκειται για το απόρρητο. Το Brave είναι η δεύτερη επιλογή μας και είναι ιδιαίτερα καλή αν θέλετε ένα γρήγορο πρόγραμμα περιήγησης γεμάτο με δυνατότητες. Το Mozilla Firefox διαθέτει επίσης πολλές λειτουργίες και το απόρρητό του είναι εξαιρετικό από κάθε άποψη.

Αν όμως το απόρρητο και η ασφάλεια είναι οι κύριες ανησυχίες σας, τότε δεν μπορείτε να κάνετε λάθος με την Tenta ή την Puffin, καθώς και τα δύο προγράμματα περιήγησης υπερέχουν σε αυτές τις περιοχές. Το Chrome κέρδισε επίσης μια θέση σε αυτήν τη λίστα λόγω της καλά σχεδιασμένης και απρόσκοπτης διεπαφής του, οπότε αν ψάχνετε για την πιο απλή εμπειρία χρήστη, θα πρέπει να έχετε κατά νου το πρόγραμμα περιήγησης της Google.

Στο τέλος της ημέρας, όλα τα προγράμματα περιήγησης που αναφέρονται εδώ είναι εξαιρετικές επιλογές και η επιλογή μεταξύ τους εξαρτάται από αυτό που εκτιμάτε περισσότερο, είτε πρόκειται για την απόδοση, τα χαρακτηριστικά, την ασφάλεια ή κάτι άλλο. 

Τι πιστεύετε για την επιλογή των προγραμμάτων περιήγησής μας; Χάσαμε το αγαπημένο σας; Ενημερώστε μας στα σχόλια παρακάτω. Ευχαριστούμε που το διαβάσατε.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map