Usporedba Evernote vs OneNote 2020: Koja je najbolja aplikacija za bilježenje?

Ne postoji ništa gore od toga da niste u stanju pročitati vlastiti rukopis. Bilo da su u pitanju zahtjevi projekta, bilješke o razredu ili popis sjajnih ideja koje ste unijeli, zauvijek izgubite svoje pisanje jer ste u prilici da sedmogodišnjak (ili liječnik) boli.


Srećom, za one proklete s sindromom pilećih ogrebotina, daleki smo put od oslanjanja na bilješke i koktel-salvete. Došlo je vrijeme aplikacije oblaka za bilježenje u oblaku i to je više nego malo zapaženo.

Budući da tipovi obitavaju s glavama u oblaku, prethodno smo tražili najbolje dostupne aplikacije za bilježenje. Jedno od naših iznenađujućih otkrića bilo je da, iako postoji nekoliko mogućnosti, samo dvije imaju značajke i fleksibilnost za pojednostavljivanje i jačanje vaših potreba za bilježkom: Evernote i OneNote.

U ovom smo članku odlučili vidjeti ako ne možemo donijeti konačnu odluku koja je od njih dva bolje rješenje sve više, uspoređujući ih od glave do glave. Ako želite pobliži pogled, ne zaboravite pogledati i naš odvojeni pregled Evernote i pregled OneNote..

Evernote ili OneNote: Odabir najbolje aplikacije za bilježenje

OneNote je trajao dulje, nakon što je prvi put objavljen 2003., no Evernote je povijesno stvorio više internetskih pisama kao sposobno sredstvo za bilježenje bilješki. To je zauzvrat dovelo do impresivnih 200 milijuna Evernote korisnika od kraja 2017. godine.

No, čini se da se narativ mijenja jer je Microsoft nastavio poboljšavati svoj proizvod i sada nudi nekoliko značajki koje nećete dobiti s Evernoteom (više o tome kasnije).

Nema sumnje da su Evernote i OneNote dvije najbolje aplikacije za bilješke osim ako ne tražite jednostavnu aplikaciju za snimanje glasovnih bilješki i sastavljanje popisa namirnica. Ako je to vaša potreba, bit će vam mnogo bolje uz Google Keep (pročitajte našu recenziju Google Keep-a).

Mnogo je stvari zbog kojih su Evernote i OneNote doslovno dosjetljivi, ali za nas sve započinje s organizacijom i fleksibilnošću. Sposobnost stvaranja bilježnica koje sadrže vaše bilješke nešto je što nećete naći, na primjer, Box Notes (pročitajte naš pregled Box Notes).

Mnogo je značajki koje ćemo spomenuti do kojih ćemo u nastavku raščlaniti oba rješenja bilješki kroz pet rundi: trošak i kapacitet, značajke organizacije, oblikovanje bilješki, suradnja i sigurnost.

1

Trošak i kapacitet

Prvo ćemo usporediti troškove pretplate za svaki alat, kao i pogledati kakav su kapacitet pohrane, veličina bilješke i ograničenje propusnosti pridruženi tim troškovima..

Evernote

Evernote ima slobodan plan, ali nameće neke ograničenja koja će postati problem vrlo aktivnim korisnicima. Naj restriktivnija od njih je širina pojasa od 60MB mjesečno.

Iako to vjerojatno neće predstavljati problem onima koji samo traže rješenje za privatno novinarstvo, ako ste student ili redovito koristite web clipper Evernote, možda ćete morati pokopati malo tijesta. Ostala ograničenja besplatnog plana uključuju ograničenje sinkronizacije s dva uređaja i veličinu bilješke od 25 MB.

Dobra vijest za one za koje takva ograničenja postanu problem je da Evernote nije baš tako skup. Evernote Plus iznosi samo 3,99 USD mjesečno ako idete mjesečno i 34,99 USD ako se prijavite za godinu dana unaprijed.

S Evernote Plusom dobivate mjesečno ograničenje za prijenos od 1 GB, maksimalnu veličinu bilješke od 200 MB i neograničene sinkronizirane uređaje. Ako vam nije dovoljna propusnost, Evernote Premium podiže vam na 10 GB mjesečno za 7,99 USD mjesečno ili 69,99 USD godišnje.

Evernote ne nameće nikakva ograničenja prostora za pohranu, bez obzira na pretplatu. Tehnički, tvrtka sebe smatra “neograničenom”. Čak i tehnički gledano, sa ograničenjem širine pojasa, ta tvrdnja zapravo nije istinita. Uz to, bilo da nadogradite ili ne, u bilo kojem trenutku možete imati najviše 250 prijenosnih računala.

Sami troškovi su se znatno povećali (relativno govoreći) u 2016. godini, ali mi i dalje mislimo da je Evernote dobar posao za sve što steknete. Pogledajmo, međutim, je li bolji ugovor od OneNotea.

Jedna nota

Trošak OneNote-a zapravo je integriran s Microsoftovom uslugom pohrane u oblaku, OneDrive. Sam OneDrive razumno je snažan proizvod, svrstao se među najbolje mogućnosti pohrane u oblaku danas.

Rezultat te integracije je da bilješke stvorene korištenjem OneNote dijele prostor s drugim datotekama koje prenosite u OneDrive, uključujući dokumente, fotografije i videozapise Microsoft Officea. To znači da morate biti malo pažljiviji u upravljanju OneNoteom nego kod Evernotea, iako barem ne postoje mjesečne gornje širine propusne širine..

Sama aplikacija OneNote je besplatna. Možete je preuzeti u Microsoft trgovini za Windows 10, a postoje i verzije za MacOS, iOS i Android. Uz to, Microsoft će vam trenutno dati 5 GB prostora samo za prijavu na OneDrive. Iako to ne spada među najbolje ponude besplatne pohrane u oblaku, to je nešto.

Ako vam treba više prostora za bilješke, morat ćete kupiti plan OneDrive. Microsoft ima opciju od 50 GB za samo 1,99 USD mjesečno, ali bolja ponuda je plan od 6,99 USD za 1 TB, koji vam također omogućava pristup Office 365, vjerojatno najboljem dostupnom uredskom paketu.

Ako ste student, zapravo možete i besplatno preuzeti Office 365, što je jedan od razloga zašto mislimo da je OneNote najbolja aplikacija za bilježenje svih učenika. Više o toj ponudi možete pročitati ovdje.

Prve okrugle misli

Naš prvi pokušaj odabira jedne bilježnice preko druge ne donosi jednostavnu odluku. Obje usluge nude dobru vrijednost iako se ta vrijednost razlikuje malo drugačije. Evernote, na primjer, daje neograničenu količinu prostora za pohranu, čak i na svom besplatnom planu, ali s mjesečnom širinom pojasa, nikad nećete moći u potpunosti iskoristiti to.

OneNote, u međuvremenu, nema ograničenje propusnosti, ali ima ograničenje prostora za pohranu i dijeli prostor za pohranu u oblaku i s drugim OneDrive datotekama. Čak i ako ne planirate koristiti OneDrive za bilo šta osim za OneNote pohranu, tih 5 GB može nestati brže nego što želite.

S druge strane, 1TB OneDrive plan košta samo 6,99 dolara mjesečno i s njim dobijate hrpu drugih korisnih alata. Evernote Plus je tri dolara manje mjesečno, a nadići širinu pojasa od 1 GB teže je nego što mislite..

Ako vam je potreban i alat za pohranu u oblaku, a sviđa vam se i OneDrive, OneNote će vjerojatno biti isplativiji. Za one koji već imaju pohranu u oblaku, primjerice s Dropboxom ili pCloudom, i za one koji ne zanimaju Microsoft Office, Evernote pruža veću vrijednost.

Budući da u ovom članku posebno gledamo aplikacije za bilješke, dajemo malu prednost Evernoteu. Ipak, ne pristajemo na to ako se ne slažemo.

Runda: Točka troškova i kapaciteta za Evernote

Evernote Logo
OneNote Logo

2

Značajke organizacije

Više od vrijednosti, jedno od područja koja Evernote i OneNote postavljaju ispred svih ostalih aplikacija za uzimanje bilješki dostupnih danas jest koliko su dobro osmišljeni za organiziranje misli i istraživanja. Drugo kolo bliže je pogledati.

Evernote

Centralno u Evernoteovu pristupu organiziranju rada je uporaba prijenosnih računala. Možete stvoriti pojedinačne bilježnice za svoj osobni dnevnik, satove, projekte, ideje za knjige ili bilo što drugo.

Jedino ograničenje, kao što je spomenuto ranije, jest da možete imati samo do 250 bilježnica, što je neka vrsta ludosti ako budemo iskreni. Svaka bilježnica može, međutim, sadržavati onoliko bilješki koliko vam treba.

Iako je izgled Evernotea jednostavan, podsjećajući nas na Outlook, nakon što stvorite desetine bilježnica i stotine bilješki, sve bi to moglo biti prilično teško riješiti. Za te prigode, Evernote ima dva rješenja: pretraživanje i oznake.

Značajka pretraživanja funkcionira kao što mislite, utipkajte niz koji želite potražiti i algoritmi će raditi na vama za pronalaženje relevantnih napomena. Možete pretraživati ​​određene bilježnice ili cijeli svoj Evernote račun.

Oznake su možda još korisnije. Oznaka omogućuje sortiranje povezanih bilješki pomoću prilagođenih identifikatora. Na primjer, možete stvoriti oznaku nazvanu “recepti” i primijeniti je u bilo koju bilješku koja sadrži recept. Također možete potražiti bilješke koje sadrže kombinaciju oznaka, poput “cloudward” i “web hosting”.

Još jedna organizacijska značajka Evernote-a koju volimo je njezin dodatak web-clipper-u koji djeluje kao gumb za spremanje interneta, koristan za prikupljanje istraživanja ili snimanje članaka o kojima želite kasnije čitati..

Možete izrezati cijelu stranicu, samo tekst članka ili pojednostavljenu verziju članka. Također možete snimiti snimku zaslona ili samo označiti stranicu vezom. Međutim odlučite li ga isjeći, Evernote će vam omogućiti da odaberete u koju bilježnicu želite pohraniti isječak, te istovremeno dodati oznake i primjedbe..

Evernote vam također omogućuje spremanje važnih poruka e-pošte prosljeđivanjem ih na jedinstvenu Evernote adresu e-pošte koju primi svaki korisnik.

Ako više volite automatizirati tu funkciju, i Zapier i IFTTT rade s Evernoteom, omogućujući vam da radite stvari poput slanja e-pošte od određenih pojedinaca u određenu Evernote bilježnicu. Dostupni su i mnogi drugi recepti za oba alata za automatizaciju, poput sinhronizacije bilješki na Google disku, praćenja Facebookovih lajkova ili stvaranja bilješke pri ažuriranju iOS kalendara. Konačno, možete priložiti datoteke u bilješke, koje se prenose lokalno i s Google diska.

Općenito, za one koji u potpunosti iskoriste organizacijske sposobnosti Evernote-a, softver doista može učiniti čuda za čuvanje svojih bilješki, istraživanja i ideja u redu.

Jedna nota

OneNote dijeli mnoge iste značajke kao i Evernote za organiziranje rada, a najvažnije su bilježnice za prikupljanje povezanih bilješki. Evernote zapravo dovodi korak dalje: svaka bilježnica također može imati više “odjeljaka” s bojom označenih bojama da još više podijele projekte..

Uz to, OneNote ne nameće ograničenja u tome koliko bilježnica možete stvoriti poput Evernotea.

Možete potražiti bilješke koje sadrže određene ključne riječi klikom na ikonu povećala u gornjem lijevom kutu softvera OneNote. Možete ograničiti pretraživanje na određeni odjeljak ili bilježnicu ili pretražiti sve bilježnice.

OneNote također ima unaprijed definirane oznake za sortiranje povezanih bilješki. Međutim, one su ograničene na to da budu gotovo beskorisne za ozbiljne korisnike koji bilježe, a na raspolaganju im je samo šest prilično nejasnih opcija (npr. „Važno“, „pitanje“, „kritično“).

Dok OneNote 2016 omogućuje stvaranje prilagođenih oznaka, verzija aplikacije dostupna u Microsoftovoj trgovini nema, a Microsoft je odlučio zalazak OneNotea 2016. Nadamo se da će Microsoft to popraviti, ali zasad je to ograničenje koje ćete morati živite s ako odaberete OneNote.

Web Clipper OneNotea manje je problematičan, čak i ako nije baš tako lijep kao Evernoteov. Možete izrezivati ​​cijele stranice ili članke, snimati snimke zaslona i dodavati bilješke u svoje isječke kako biste se podsjetili zašto ste ih kasnije spremili.

Kao i Evernote, i e-poštu možete pretvoriti u bilješke postavljanjem adrese za OneNote i zadane bilježnice. U nastavku možete proslijediti e-poštu na tu adresu radi očuvanja.

OneNote također surađuje i sa Zapier-om i s IFTTT-om, s sličnim receptima kao u Evernoteu. Automatsko slanje važnih poruka e-pošte s Gmaila u prijenosno računalo, spremanje snimaka zaslona iPhonea i spremanje omiljenih tweetova samo su nekoliko primjera onoga što možete učiniti.

Dva okrugla razmišljanja

Evernote i OneNote su najbolja dva alata kada je u pitanju organiziranje nota utemeljenih u oblaku. Također, ne postoji mnogo njih što bi ih razdvajalo jedno od drugog.

Dvije ključne prednosti OneNote-a nad Evernote-om jesu to što možete stvoriti neograničeno bilježnice i možete podijeliti bilježnice na odjeljke. Najveća prednost Evernotea u odnosu na OneNote, omogućuje vam izradu prilagođenih oznaka. Također, ima malo bolji web clipper.

Kao i kod prvog kruga, nema mnogo toga što bi moglo sugerirati da bilo koji alat ima pravu nogu iznad drugog. Međutim, mislimo da je upotreba prilagođenih oznaka korisnija od odjeljaka bilježnica, a većina ljudi će vjerojatno biti u redu s ograničenjem od 250 bilježnica.

Još jednom, idemo s Evernoteom, iako bi za OneNote mogao biti snažan argument.

Kolo: Značajke organizacije za Evernote

Evernote Logo
OneNote Logo

3

Oblikovanje napomena

U ovom trećem krugu, odlučili smo se pogledati značajke oblikovanja nota. Kao i kod organizacije, ovo je područje na kojem mnoge manje aplikacije za bilješke, poput Zohovog proizvoda (pročitajte recenziju Zohove bilježnice), postaju sve manje, ali i Evernote i OneNote više ili manje.

Evernote

Evernote ima većinu istih opcija oblikovanja obogaćenog teksta koje ćete naći u modernom programu za obradu teksta. U njih se ubrajaju deseci različitih vrsta fontova, različitih veličina fonta i opcija za podebljanje, kurziv i podvlačenje teksta.

Također možete stvoriti popise s popisa i brojeva, kao i potvrdne okvire, korisne za izradu popisa obveza. Evernote vam omogućuje i stvaranje tablica unutar bilješki. Sve se to događa s vrpcom za uređivanje koja se nalazi na vrhu svake bilješke.

Iako postoji mnogo opcija oblikovanja, bilješke u Evernoteu popravljene su kada je u pitanju izgled. Na primjer, ne možete umetnuti tekst bilo gdje na stranicu, kao što je oko crtanih dijagrama.

Zapravo, osnovne note zapravo nemaju mogućnosti crtanja. Da biste rukopisom pisali ruke ili skicirali, morate stvoriti posebnu “bilješku s tintom”. Oni su korisni onima koji koriste tablete, ali želimo da kombiniramo bilješke s tintom i tekstom kako bismo stvorili nešto dinamičnije. Uz to, Evernote nema značajku pretvaranja tinte u tekst.

Evernote ima mogućnosti za stvaranje zvučnih bilješki, kao i bilješke o snimkama zaslona i web kamera. No bilješke web kamere mogu se upotrijebiti samo za snimanje, ne možete stvoriti video bilješke.

Jedna nota

OneNote ima sve mogućnosti oblikovanja koje biste očekivali od proizvoda tvrtke Microsoft Office. Pronaći ćete gotovo bilo koju vrstu fonta koju biste željeli, možete mijenjati veličine i boje fonta, podebljati, podvlačiti i italicizirati tekst i birati između različitih opcija zaglavlja.

Možete dodati popise s obrisima i brojevima i popise za praćenje zadataka. OneNote čak ima slikar formata za brzo dupliciranje oblikovanja.

Unutar bilješki možete umetnuti veze, slike i audio bilješke. Također možete dodati podatke o sastanku (lokaciju, vrijeme, pozive itd.) U bilješke izravno iz Outlooka.

OneNote 2016, verzija koja je postavljena za zalazak sunca, ima mnogo više mogućnosti oblikovanja od one OneNote aplikacije u Microsoftovoj trgovini. To uključuje snimanje video zapisa, korisno za snimanje predavanja, rezanje ekrana i razne predloške stranica (akademski, poslovni, planerski itd.). Kao i kod nedostatka prilagođenih oznaka, to se nadamo da će Microsoft popraviti.

Bilo koja inačica OneNotea, međutim, izvrsna je za skiciranje, dijagramiranje i uzimanje rukopisa. Aplikacija OneNote ima alatnu traku za crtanje na kojoj ćete pronaći razne opcije olovaka, oblika i druge alate za stvaranje vizuala.

Postoji i opcija pretvorbe tintom u tekst za one koji vole pisati bilješke, ali žele upisati njihovu verziju kasnije. Ovo je korisno za bilješke o razredima, posebno jer je općeprihvaćeno da ih pisanje činjenica rukom pomaže da se ostave u sjećanju.

Uz izvrsne mogućnosti oblikovanja teksta i crtanja, OneNote vam omogućuje da svoje bilješke oblikujete na bilo koji način. Klikom na bilo koje područje unutar stranice, tamo možete stvoriti tekstni okvir za dodavanje svojih bilješki. Rezultat je iskustva koje usko oponaša stvarnu stranicu prijenosnog računala, što posebno volimo kod kopiranja na ploču.

Tri okrugle misli

OneNote je lako najsvestranija aplikacija za bilješke koju smo ovdje testirali na Cloudwards.net. Koliko god Evernote bio divan, nije ni približno fleksibilan kad je riječ o izgledu. Uz to, možete dodati crteže svojim tekstualnim bilješkama u OneNote, dok s Evernoteom morate stvoriti zasebne bilješke s tintom.

Iako su prva dva kruga usko pala u korist Evernotea, treći krug nije natjecanje za OneNote.

Okrugla: Točka oblikovanja bilješki za OneNote

Evernote Logo
OneNote Logo

4

kolaboracija

Dalje ćemo pogledati dijeljenje bilješki s drugima i mogućnosti zajedničkog uređivanja.

Za neke korisnike značajke suradnje na prijenosnom računalu neće biti bitne. Bilježnice se češće koriste za prikupljanje osobnih misli, a ne za grupni rad. Međutim, mogućnost dijeljenja ima koristi, poput sastavljanja grupnog istraživanja ili distribucije bilješki o sastancima.

Evernote

Evernote ima pregršt značajki koje podržavaju suradnju. Među njima možete podijeliti bilo koju bilježnicu desnim klikom na nju i odabirom opcije “dijeljenje bilježnice”. Unesite adrese e-pošte onih s kojima želite dijeliti bilježnicu i odaberite vrstu dozvola za pristup koji im želite dodijeliti: pregledajte, uredite ili uredite i pozovite.

Možete i dijeliti pojedinačne bilješke ako ne želite omogućiti pristup čitavoj bilježnici. Pored toga, možete generirati veze s bilješkama, što će bilo kome omogućiti da ga bilježi u pregledniku. Ili, ako želite, možete jednostavno poslati e-poruku nekom od njih izravno iz aplikacije.

Budući da suradnja ponekad može krenuti pogrešnim putem, Evernote vam omogućuje pristup povijesti bilješke za prikaz i vraćanje na prethodne verzije u slučaju neželjenih promjena. Samo kliknite ikonu informacija u gornjem desnom kutu bilješke i odaberite “povijest povijesti”.

Konačno, Evernote ima zgodnu značajku razgovora s kojom se može raspravljati o bilješkama. Iako nije bogat značajkama poput namjenske aplikacije za chat poput Slack-a, i dalje je korisna za brzu komunikaciju izgrađenu oko određenih bilješki i bilježnica (pročitajte našu najbolju pohranu u oblaku za članak Slack).

Jedna nota

Bilo koju bilježnicu možete dijeliti u OneNoteu klikom na ikonu dijeljenja u gornjem desnom kutu aplikacije, a zatim unosite adrese e-pošte onih s kojima želite dijeliti. Dozvole za prikaz ili uređivanje mogu se dodijeliti.

Iako pojedinačne odjeljke ili stranice bilježnica ne možete dijeliti na isti način, možete barem poslati e-poštom tekst unutar bilješki iz aplikacije (to otvara Outlook).

Ne postoji opcija za chat kao što ste dobili s Evernoteom i nema mogućnosti komentiranja bilješki u aplikaciji. To izostajanje komentara je iznenađujuće i nesretno jer je dostupno u programu Microsoft Word i vrlo korisna značajka u njemu.

OneNote vam ne daje mogućnost pregleda nedavnih izmjena ili promjena povrata unatrag ako ne upotrebljavate OneNote 2016 koji ima posebnu karticu “povijest”. Još jednom, moramo naglasiti da Microsoft napušta OneNote 2016. Počinjem se pitati zašto?

Četvrte četvrte misli

Između Evernotea i OneNotea iznenadio nas je kada smo otkrili da Evernote ima svestranije značajke za suradnju s obzirom na mjesto Microsoft Officea u poslovnom svijetu. No, prilično je jasno da se Evernote ovdje najbolje snašao, što vam daje mogućnost ne samo dijeljenja bilježnica, već i bilješki, kao i praktične značajke za radni chat.

Kolo: Suradnja za Evernote

Evernote Logo
OneNote Logo

5

Sigurnost i privatnost

Naš posljednji krug služit će se za mjerenje sigurnosti svake aplikacije za bilješke. S obzirom da i Evernote i OneNote spremaju bilješke u oblak, to je važno pitanje. Uostalom, ne želite da netko pobjegne s tajnim receptom vaše obitelji za čokoladne kolačiće.

Evernote

Možda će neke čitatelje upozoriti da Evernote ne održava svoje podatkovne centre već koristi Google Cloud. Google ipak nije uvijek pokazao najbolje prakse privatnosti, o čemu možete čitati u našoj recenziji na Google disku.

Međutim, većina tih problema odnosi se na Google pomoću podataka u oblaku potrošača pohranjenih za Google Drive, Gmail i druge Googleove usluge u marketinške svrhe. U uvjetima privatnosti Evernotea nema naznaka koji bi sugerirali da Google dozvoljava pristup privatnim mislima svoje korisničke baze.

U stvari, sam Evernote tvrdi da nikada ne pregledava korisničke sadržaje, osim ako vam to odobrenje ne odobri ili na to ih natjera policija. Vaše bilješke također su šifrirane u mirovanju pomoću 256-bitnog AES-a, protokola za koji se ne zna da je slomljiv.

Bilješke se također šifriraju pri tranzitu (tj. Putem interneta), ali šifriranje prema zadanim postavkama nije kraj do kraja. Nakon dolaska u objekt poslužitelja, bilješke se dešifriraju za indeksiranje prije ponovnog šifriranja. Ovo pomaže ubrzati preuzimanje kasnije.

Zanimljivo je da Evernote nudi privatno, krajnje šifriranje, ali ga ograničava na istaknuti tekst. To možete sami postaviti unutar aplikacije odabirom teksta koji želite šifrirati, desnim klikom na njega i odabirom riječi “šifrirajte odabrani tekst.”

Iako mi preferiramo da tvrtka širi privatno šifriranje na čitave bilježnice, to je jedini alat za bilježnice u oblaku za koji znamo čak i što dalje ide. Ako vam treba veća sigurnost, Evernote je također jedna od dvije aplikacije za uzimanje bilješki kompatibilnih sa SafeRoom, privatnim alatom za šifriranje koji će spriječiti bilo koga u Evernoteu da dešifrira vaše bilježnice, čak i pod nadležnošću naloga..

Kao mjera sigurnosti da netko provali vašu Evernote lozinku, možete uključiti dvofaktorsku provjeru identiteta. Ovo je zaista važna značajka koju previše oblačnih usluga ne nudi, uključujući neke od inače najboljih mogućnosti sigurnosne kopije na mreži.

Ako je uključena dvofaktorska provjera autentičnosti, čak i ako netko ukrade ili grubo prisili vašu lozinku, vjerojatno je neće moći koristiti jer će Evernoteu trebati dodatna vjerodajnica ako otkrije pokušaj prijave s nepoznatog računala. Ova vjerodajnica je sigurnosni kôd koji će se putem teksta slati na vaš mobilni uređaj.

Jedna nota

Bilježnice i bilješke stvorene korištenjem OneNote-a, kao što smo ranije spomenuli, pohranjuju se u vašem oblaku OneDrive oblaka. Kao takvi, mi smatramo sličnim pogledom OneNote sigurnosti kao i OneDrive. To nije osobito dobra stvar.

Naša najveća briga je što OneDrive ne šifrira datoteke u mirovanju na poslužitelju, osim ako niste poslovni korisnik. To ostavlja vaše bilješke otvorenima za lako branje u slučaju kršenja.

Odjeljke bilježnica možete lozinkom zaštititi izravno od klijenta. Međutim, to samo sprječava nekoga da koristi vaše računalo čitanje sadržaja te bilježnice. Ne skeniraju se datoteke poslane u oblak.

Dobra vijest je da je OneNote druga bilježnica u oblaku koju podržava SafeRoom, tako da na taj način možete dodati kriptiranje nula znanja u svoje prijenosne računala. Proizvod se može preuzeti s Microsoftove trgovine i košta 2,99 dolara, cijenu koju isplati platiti ako namjeravate pohraniti povjerljive podatke u OneNote.

OneNote štiti datoteke u tranzitu koristeći i zaštitni sloj transportnog sloja (TLS), tako da vaše datoteke trebaju biti sigurne od prisluškivanja putem interneta, iako ipak preporučujemo korištenje VPN-a preko javnog WiFi-a (pročitajte naš najbolji VPN vodič za prijedloge).

Kao i Evernote, OneNote pruža i dvofaktornu provjeru autentičnosti kako bi zaštitio bilježnice u slučaju da vam lozinka bude ukradena ili probijena.

Pet okruglih misli

Uz sve veće prijetnje cyber-sigurnosti, odabir oblačnih usluga posvećenih zaštiti vaših podataka sve je važniji ikad. Zato našim čitateljima često preporučujemo usluge pohrane oblaka znanja o nula znanja, kao što su Sync.com i pCloud.

Iako nijedan pružatelj prijenosnih računala u oblaku za koji znamo da nudi potpunu, izvornu zaštitu od nule znanja, Evernote barem omogućuje privatno šifriranje istaknutog teksta. Malo je boli tako upravljati sigurnošću, ali to je nešto.

Microsoft, u međuvremenu, čak ni kriptira vaše bilježnice na strani poslužitelja koristeći upravljani postupak šifriranja, osim ako niste poslovni korisnik.

Kolo: Točka sigurnosti i privatnosti za Evernote

Evernote Logo
OneNote Logo

6

Konačna presuda

Evernote je odigrao četiri od pet rundi, ali prva dva kruga (cijene i organizacijske karakteristike) su bila toliko blizu da su mogla biti i dva kruga prema jednom.

Vjerojatno najvjerniji razlog odabira Evernote-a preko OneNote-a svodi se na sigurnost. U međuvremenu, OneNote bi se trebao svidjeti onima kojima treba više slobode u stvaranju bilješki zahvaljujući alata za crtanje i dinamičnijim mogućnostima izgleda.

Najveći razlog da odaberete Evernote vs OneNote trenutno, međutim, vjerovatno je predstojeće napuštanje OneNotea 2016. Microsoftovoj verziji OneNotea, koju će tvrtka zadržati, nedostaju važne karakteristike koje ste dobili s OneNote 2016 i Evernote, uključujući prilagođene oznake i verzije.

Konačni pobjednik: Evernote

Evernote je za sada još uvijek najbolja aplikacija za bilježenje na tržištu. Želite vagati? Ispusti nam poruku u nastavku i hvala ti na čitanju.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map