Top 11 najboljih Dropbox alternativa u 2020. godini: koja je najsigurnija?

S 500 milijuna registriranih korisnika, uključujući 11,9 milijuna korisnika koji plaćaju, Dropbox je jedna od najpopularnijih usluga pohrane u oblaku. Zahvaljujući tome, to je jedna od usluga koju skoro svi mogu imenovati s vrha glave.


To je dobra usluga za pohranu u oblaku, što i ne čudi jer nemate puno korisnika na temelju dima i ogledala. Dobivate ih tako što vašu uslugu čine jednostavnom i intuitivnom za korištenje uz pružanje mnogih značajki suradnje, mogućnosti dijeljenja i brze sinkronizacije. Povrh svega, Dropbox ima snažnu korisničku podršku.

To kaže, nije bez svojih grešaka. Planovi cijena Dropbox-a nisu konkurentni niti bilo gdje u blizini najboljih ponuda u oblaku za pohranu. Osim toga, nedostaje mu enkripcija bez znanja i ima zbunjujuću politiku privatnosti. Ipak ostaje da se vidi je li Dropbox najbolja platforma za pohranu oblaka. Ovisi o tome što želite izvući iz usluge pohrane u oblaku.

U ovom ćemo pregledu pogledati 11 najboljih alternativa Dropbox-a . Većina tipova u ovom rangu možda nema korisničku bazu koju Dropbox radi, ali otkrili smo da ga u jednoj ili drugoj kategoriji nadmašuju kao uslugu. Prije nego što započnemo s popisom, porazgovarajmo detaljnije o Dropboxu. Ako volite pročitati raspravu zašto Dropbox nije idealan, možete ga pročitati u nastavku. 

Ako niste upoznati s terminologijom za pohranu u oblaku, predlažemo da se educirate posjetom našoj biblioteci za pohranu u oblaku.

11 najboljih mogućnosti Dropboxa za pohranu u oblaku

Najbolja alternativa za dropbox za većinu ljudi je Sync.com. Ako vidite uslugu koja bi mogla odgovarati vašim potrebama, preporučujemo da se prijavite za besplatno probno razdoblje kako biste vidjeli kako vam se sviđa. Ništa ne pobjeđuje iskustvo s danom uslugom. Evo kratkog pregleda: 

 1. Sync.com – najbolja alternativa ako vam je glavna briga sigurnost
 2. pCloud – najbolja alternativa s izdašnim besplatnim planom od 10 GB
 3. Tresorit – najbolja alternativa za poslovanje s puno opcija
 4. kutija
 5. MEGA
 6. OneDrive
 7. Google vožnja
 8. Amazon Drive
 9. Koofr
 10. SpiderOak
 11. Vozim

1. Sync.com

Sync.com sa sjedištem u Torontu već je neko vrijeme na vrhu našeg najboljeg mjesta za usporedbu pohrane u oblaku. Da biste vidjeli zašto, pročitajte našu recenziju Sync.com. Ona se također plasira među prvih pet pružatelja usluga s velikim planovima besplatnih usluga i drži prvo mjesto na našoj listi najboljih usluga u oblaku nula znanja. To su ključne kategorije potrebne za pobjedu nad Dropboxom.

Sync.com-web-upravljačke ploče-Klizač-1

Sync.com-Dijeli-File-Link Klizač-2

Sync.com-Sync-mape-Klizač-3

Sync.com-Speed-gas-Slider-4

Sync.com-Two-Factor-autentifikacije-Klizač-5

prijašnji

Sljedeći

Posjetite pružatelja usluga

Sync.com vam daje samo 5 GB za prijavu, što nije puno bolje od Drobabovih 2 GB. U skladu s tim, referalni program možete pozvati svoje prijatelje da se pridruže. Za svaki koji to učinite, dobivate dodatni gigabajt do 20 GB. Kao bonus, vaši prijatelji dobivaju i dodatni gigabajt.

Sync.com također ima planove s boljom vrijednošću. Njegov osobni Pro 2TB plan spušta se na 8 USD mjesečno uz pretplatu, što je jeftinije od plana Dropbox Plus i osigurava dvostruku pohranu. Osim toga, za razliku od Dropbox-a, Sync.com nudi osobni plan od 500 GB, što ga čini fleksibilnijim.

Pored dobre vrijednosti, Sync.com ima snažnu sigurnost, uključujući i besplatno šifriranje nule znanja, što znači da samo vi možete čitati svoje podatke, za razliku od Dropbox-a. Sync.com također koristi TLS protokol za zaštitu datoteka u tranzitu od prijetnji, kao što su napadi “čovjek-u-sredini” i AES 256-bitnu enkripciju za zaštitu datoteka u mirovanju.

Osim toga, lokacija Sync.com u Kanadi omogućuje uživanje u zakonima o privatnosti prilagođenima potrošačima nego Dropbox u SAD-u. To vaše datoteke drži dalje od NSA-a i drugih agencija američke abecede..

Sinkronizacija datoteka funkcionira na sličan način kao i Dropbox. Sync.com omogućuje vam korištenje nečega što se naziva Sync.com “trezor”, umjesto da koristi mapu za sinkronizaciju. Trezor funkcionira kao sigurna arhiva datoteka.

Iako je sinkronizacija slična, brzine prijenosa Sync.com nisu tako brze kao Dropbox. To je dijelom jer Sync.com ne koristi blok kopiranje.

Ipak postoji dobar razlog za to. Šifriranje bez znanja i kopiranje na razini bloka ne igraju dobro zajedno, jer kopiranje na razini bloka zahtijeva da usluga može čitati vaše datoteke.

Sigurnost Sync.com

Dijeljenje sigurnosti ne zaostaje za ostalim značajkama. Kao i kod Dropbox Professional pretplate, Sync.com vam omogućuje linkove za zaštitu lozinkom koje možete generirati ili slati e-poštom. Međutim, to svojstvo ne ograničava na plaćanje klijentima.

U skladu s tim, za postavljanje datuma isteka veze potrebna vam je pretplata na Sync.com Pro. Pro Plan Sync.com omogućuje vam postavljanje ograničenja za preuzimanje i stvaranje zahtjeva za datoteke.

Do sada je najkorisnija značajka mogućnost proširenja zaštite od nule znanja na bilo koju vezu koju želite podijeliti. Trebate samo potvrditi okvir “poboljšana privatnost” prilikom stvaranja udjela.

2. pCloud

pCloud se također nalazi na vrhu našeg najboljeg članka za pohranu u oblaku. Na ovom se popisu nalazi zahvaljujući sigurnosti u oblaku, ali ima i dosta drugih značajki.  

pCloud datoteke web sučelja

pCloud mapa za sinkronizaciju

pCloud Podijeli vezu datoteke

Linkovi za preuzimanje pCloud

klijent klijenta pCloud

prijašnji

Sljedeći

Besplatni plan pClouda vam daje 10 GB prostora za pohranu, što je pet puta više nego što ima Dropbox. Da bi sve to postigli, morat ćete dovršiti određene zadatke. Možete dodati i 1 GB prostora za pohranu za svakog prijatelja kojeg uputite.

Ako vam treba više prostora za pohranu, pCloud ima dobre planove vrijednosti koje možete odabrati. Premium 500GB plan za 4,99 USD mjesečno sjajna je ponuda, ali onaj koji je zasjenjen Premium 2TB planom koji iznosi samo 8 USD mjesečno na godišnjoj pretplati. Jeftiniji je od plana Dropboxa od 1TB.

Za razliku od Sync.com, nijedno znanje nije besplatno, ali možete ga dodati bilo kojem planu za 3,99 USD mjesečno. Ako mislite da će pCloud raditi za vas, doživotna pretplata dugoročno će vam uštedjeti novac.

Uz dodatak nulti znanju, pCloud koristi AES 256-bitni sustav za kriptiranje datoteka u mirovanju i TLS protokol kako bi ih zaštitio tijekom prijenosa.

pCloud Sync

pCloud implementira uobičajeni model sinkronizacije, ali također pruža značajku koja se zove pCloud Drive. Omogućuje vam pristup sadržaju pohranjenom s pCloud-om bez preuzimanja na vaše računalo.

pCloud koristi sinkronizaciju na razini bloka za ubrzavanje sljedećih prijenosa, a naš je najbolji izbor za najbolju pohranu u oblaku za glazbu i najbolju pohranu u oblaku za fotografije i videozapise.

Za dijeljenje datoteka potrebno je generirati veze, poslati ih e-poštom ili ih objaviti izravno na društvenim mrežama. pCloud vam omogućuje da osigurate dionice pomoću lozinki i datuma isteka. Kao i kod Dropbox-a, za korištenje tih značajki morate se pretplatiti na premium plan. Pročitajte našu cjelokupnu usporedbu pCloud vs Dropbox.

3. Tresorit

Tresorit je jedna od najsigurnijih usluga pohrane u oblaku i ona koju smo prije uspoređivali s Dropboxom u našem članku o Tresorit vs Dropbox. Tresorit se u tom članku našao na vrhu, uglavnom zahvaljujući sigurnosnim značajkama.

tresorit-vs-Dropbox-tresorit-web

Nema sumnje da je Tresorit skuplji. Njegov najjeftiniji plan, Premium, iznosi 10,42 dolara mjesečno i osigurava sitnih 200 GB prostora za pohranu. Za usklađivanje s Dropboxovim profesionalnim planom koji nudi 2TB prostora za pohranu, trebate platiti nevjerojatnih 24 USD mjesečno.

U skladu s tim, Tresorit opravdava visoke cijene pružanjem izvrsne sigurnosti. Za zaštitu privatnosti koristi se enkripcijom s nulotvornim znanjem, TLS protokolom za osiguranje datoteka u tranzitu i AES 256-bitnom enkripcijom kako bi se datoteke skenirale u mirovanju. To je samo vrh ledenog brijega. O ostalom možete pročitati detaljno u našoj recenziji Tresorit.

Tresorit Sync

Tresorit vam omogućuje sinkronizaciju sadržaja u oblaku, ali možete koristiti i njegovu značajku mrežnog pogona. Za razliku od ostalih usluga pohrane u oblaku, uključujući Dropbox, Tresorit nema niti jednu mapu za sinkronizaciju. Umjesto toga, morate stvoriti “tresors” za svaku mapu koju želite sinkronizirati. To ga čini složenijim za upotrebu.

Nagla je u tome što možete sinkronizirati bilo koju mapu, što ne možete učiniti s Dropboxom. Dostupna je i selektivna sinkronizacija. Možete je koristiti samo za sinkronizaciju određenih mapa u tresoru.

Tresoritove brzine bile su brze u našim testovima, ali sinkronizacija na razini bloka nije dostupna. Tresorit također nedostaje značajke produktivnosti jer, poput Sync.com, koristi i privatno šifriranje.

Dijelite datoteke pomoću veze koju možete zaštititi postavljanjem datuma isteka, lozinke ili ograničenja pristupa. Ako dijelite puno, možete upotrijebiti prikaz “veza” za pregled vaših dionica. Slično njemu, prikaz “kontakata” prikazuje ljude s kojima ste dijelili. Ipak, ne možete stvoriti veze za prijenos pomoću Dropboxa kao što možete.

4. Kutija

kutija-poslovno-stranica

Box je usluga pohrane u oblaku za tvrtke i dobra alternativa za ljude koji traže bolje mogućnosti upravljanja podacima i ulogama korisnika. Nudi puno zvona i zvižduka koje vidimo u Dropboxu. Ali mislimo da upotrebljivost pati: previše mogućnosti može vas zbuniti u pronalaženju onoga što vam je potrebno. 

Kao što je rečeno, enkripcija je vrhunska s 256-AES tako da su datoteke sigurne od znatiželjnih očiju ili konkurenata. 

5. MEGA

MEGA je davala puno besplatnog prostora za pohranu, ali od tada je većina počela nestajati nakon nekoliko mjeseci. Pojedinosti o tome možete pročitati u našoj recenziji MEGA. Kao i prethodne usluge na našem popisu, nudi i enkripciju bez znanja.

MEGA-Početna-2018

Besplatni plan osigurava 15 GB prostora za pohranu i još 35 GB koji na kraju istječe. Možete ga dobiti natrag, ali samo na ograničeno vrijeme. Ipak, 15 GB je puno više od onoga što nudi Dropbox. Ako vam treba više, MEGA ima četiri osobna plana izbora.

Od toga, Pro I plan ima najbolju vrijednost jer nudi 1TB prostora za pohranu za 11,38 USD mjesečno. To je skuplje od Dropboxa i prethodnih unosa na našem popisu. Jedini razlog za razmatranje MEGA-e je ako vam treba manje od 1TB prostora za pohranu i besplatno šifriranje nultih znanja.

Šifriranje nula znanja obvezno je kod MEGA. Koristi se i za dijeljenje datoteka. Djeluje kao zaštita lozinkom, osim što je sigurnija. Razina enkripcije u mirovanju je AES 128-bitna i TLS protokol štiti vaše datoteke u prometu.

MEGA Sync

MEGA sinkronizacija nije tako elegantna kao Dropbox, ali posao dobiva ako vam ne pada na pamet složenost. Obostrana strana toga je što, za razliku od Dropboxa, možete sinkronizirati bilo koju mapu.

Mnogi korisnici prijavljuju malu i nestabilnu brzinu prijenosa. Osim toga, MEGA ne upotrebljava kopiranje na razini bloka kako bi ih ubrzala. Također nedostaju integracije produktivnosti koje Dropbox ima.

Možete dijeliti datoteke generiranje veze ili slanje e-poštom. Kao i kod Dropbox-a, postavljanje lozinke ili datuma isteka zahtjeva premium pretplatu, ali u ovom slučaju to dobijate s najjeftinijim planom. Također možete pozvati druge da podijele s vama, a tu je i stranica koja te dionice prikazuje ukratko. Pročitajte naš Dropbox vs MEGA komad za više.

6. OneDrive

Microsoft OneDrive očit je izbor za ovaj popis, ali dijeli neke od slabosti tvrtke Dropbox.

Njegov besplatni plan nudi samo 5 GB, ali to i dalje poprima Dropbox. Za više, morate se prijaviti u jedan od tri premijska plana.

Datoteke web sučelja OneDrive

OneDrive klizač sinkronizacije mapa

Pokretač aplikacija OneDrive

OneDrive Stvaranje dijeljenja datoteka veza

OneDrive Word Online

prijašnji

Sljedeći

Plan od 50 GB dobra je opcija za samo 1,99 USD mjesečno, ali druga dva plana nude najviše vrijednosti. Office 365 Personal nudi vam 1TB prostora za pohranu za 6,99 USD mjesečno ili 69,99 USD godišnje. Što je još bolje, Office 365 Home nudi 6TB prostora za pohranu za šest korisnika za samo 9,99 USD mjesečno ili 99,99 USD godišnje. Oba plana imaju povoljnije cijene od Dropboxovog plana od 1TB.

Kao i Dropbox, nema enkripcije nulte znanja. Time je OneDrive kriptirao svaku datoteku koristeći AES 256-bitnu enkripciju i koristi TLS protokol za sprečavanje napada tijekom prijenosa.

OneDrive Sync

OneDrive koristi standardni model sinkronizacije koji je razvio Dropbox. Ne dopušta vam ni sinkronizaciju određenih mapa. Možete odabrati samo popis uobičajenih mapa, koji nisu toliko korisni. Dostupna je selektivna sinkronizacija, ali nije tako zgodna kao pametna sinkronizacija Dropboxa.

Brzine prijenosa OneDrivea omogućuju vam brzo sinkroniziranje datoteka, što ih čini još bržim za sinkronizaciju na razini bloka.

OneDrive ima aplikaciju za bilješke i integrira se sa sustavom Office Online i mnogim drugim Microsoftovim aplikacijama, a sve o tome pročitajte u našoj recenziji OneNote. To olakšava prijelaz s Dropboxovih značajki produktivnosti.

Za dijeljenje datoteka možete generirati vezu, poslati je e-poštom ili poslati na društvenim mrežama kao što su Facebook, Twitter, Linkedin ili Sina Weibo. U svakom slučaju, možete omogućiti uređivanje i zaštitu veza postavljanjem lozinki ili dodavanjem datuma isteka. Postoji i stranica “podijeljena” koja pokazuje što ste podijelili s drugima.

7. Google pogon

Razgovarali smo o popularnosti Dropboxa, ali s blizu milijardu korisnika Google Drive je još popularniji.

Google pogon nudi 15 GB besplatnog prostora za pohranu i neograničen prostor za pohranu ako ih spremite komprimirane na 16 megapiksela. Uz besplatni plan, Google ima fleksibilnu liniju od šest plaćenih planova.

Web sučelje Google diska

Google Drive Sync mapa

Google Dokumenti Google Drive

Veza za stvaranje Google diska

Mrežne postavke Google diska

prijašnji

Sljedeći

Prvih nekoliko planova dobivate 100 GB i 200 GB za 2 i 3 USD mjesečno. Dobre su opcije ako vam ne treba puno prostora za pohranu, a Dropbox ne nudi slične. Za više od toga, najbolja opcija je plan od 2 TB koji mjesečno košta 9,99 USD ili 99,99 USD godišnje. Cijena Dropbox Plus-a je ista, ali Googleov plan predviđa dvostruku količinu prostora za pohranu.

Dok se vaše datoteke nalaze u pohrani, Google Drive ih šifrira pomoću AES-ove 128-bitne enkripcije. To je započeo nakon što se pridružio projektu PRISM. Google priznaje da skenira vaš sadržaj. Njegova politika privatnosti kaže da to čini prilagođenim rezultatima pretraživanja, prilagođenim oglašavanjem te otkrivanjem neželjene pošte i zlonamjernog softvera. TLS protokol štiti datoteke u tranzitu.

Desktop klijent Google diska slijedi uobičajeni model sinkronizacije, ali ga obogaćuje opcijom kontinuirane izrade sigurnosnih kopija. Također možete koristiti klijenta za sinkronizaciju određenih mapa iz oblaka i bilo koje mape u oblak. Klijent je, međutim, imao štucanje kada smo ga testirali na našem pregledu Google diska, a neki stariji komentari na njega žale se na loše sinkroniziranje..

Sinkronizacija Google diska

Google pogon ima veliku brzinu sinkronizacije, ali nedostaje mu kopiranje na razini bloka, tako da nećete dobiti ubrzanje s sljedećim prijenosima.

Značajke produktivnosti Google diska uključuju Googleov uredov paket, Kalendar, Keep i još mnogo toga. Uz vlastite aplikacije, Google se integrira s mnogim aplikacijama trećih strana. Količina značajki opsežnija je od postavke Dropboxa.

Da biste dijelili datoteke, morate generirati vezu i kopirati je i zalijepiti ili poslati e-poštom. Možete ga poslati i izravno na Facebook ili Twitter. Osobe s kojima ih dijelite mogu pregledavati, komentirati ili uređivati ​​ovisno o dopuštenjima koja ste postavili. Postoji tablica koja prikazuje tko ima pristup vezi.

Ne možete postaviti lozinku, slati veze za prijenos ili ograničiti broj preuzimanja. Ono što možete učiniti je postaviti datum isteka za svaku osobu s kojom dijelite. Da biste vidjeli što su drugi podijelili s vama otvorite mapu “podijeljeno sa mnom”.

8. Amazon Drive

Amazon Drive nije blizu vrha naših najboljih recenzija za pohranu u oblaku, ali ima izvrsnu vrijednost, što mu pomaže da sastavi ovaj popis.

Ako želite testirati uslugu, možete se prijaviti na besplatni plan koji vam daje 5 GB prostora za pohranu. To nije puno, ali još je više nego što Dropbox pruža. Amazon Drive ipak zaslađuje posao s neograničenim pohranjivanjem fotografija.

To je slično Google disku, ali sličnosti se tu ne zaustavljaju. Amazon Drive također ima fleksibilnu shemu pretplate. Nudi 13 planova, što pobjeđuje Google Drive, a kamoli Dropbox. I njegove su cijene fer.

Plan od 100 GB iznosi samo 1 USD mjesečno, što je izvrsno za korisnike kojima ne treba puno prostora za pohranu. Za 5 USD mjesečno dobijate 1TB prostora za pohranu. Taj posao poništava mnoge planove ispod 10 dolara. Za 10 dolara mjesečno Amazon Drive nudi 2 TB prostora za pohranu, što premašuje ponudu Dropboxa.

Kontrapunkt izvrsnoj vrijednosti je nedostatak enkripcije u mirovanju. Ako biste to željeli izbjeći, upotrijebite Boxcryptor za šifriranje datoteka prije prijenosa na Amazon Drive. Više o tome možete pročitati u našoj recenziji Boxcryptor.

Sinkronizacija pogona Amazon

Amazon Drive koristi uobičajeni model sinkronizacije, zajedno sa mogućnostima sinkronizacije na razini bloka i omogućuje vam selektivnu sinkronizaciju. Međutim, ne može sinkronizirati nijednu mapu.

Amazon ima podatkovne centre širom svijeta, tako da nije čudo što su brzine sinkronizacije Amazon Drivea velike. Koliko brzo možete vidjeti u našoj recenziji Amazon Drive.

Za razliku od Dropboxa, Amazonovom pogonu nedostaju značajke produktivnosti. Nakon što prenesete datoteke, možete ih dijeliti pomoću osnovnih značajki dijeljenja. Možete generirati vezu, poslati je e-poštom ili dijeliti svoje datoteke izravno na Facebook ili Twitter.

Pazite što dijelite jer ne možete zaštititi veze lozinkom ili staviti datum isteka pristupa na njih. Jedino što možete učiniti je otići na karticu “dijeljeno” i prestati dijeliti određene veze. Dropbox vam omogućuje plaćanje više kako biste iskoristili značajke zaštite dijeljenja, ali barem su one dostupne.

9. Koofr

Koofr je slovenačka usluga koja ne nudi puno prostora za pohranu, ali to ne znači da nije sposobna usluga.

Zanimljivo je da Koofrov besplatni plan osigurava istu količinu prostora kao i Dropboxov plan. Sličnost cijenama ipak završava, jer Koofr ima nekoliko planova koji nude manje od 1TB prostora. Ni skupe nisu, što je dobro ako ne želite preplaćivati. Za 100 GB trebate pojesti 2,28 dolara mjesečno, dok plan 250GB iznosi 4,55 dolara mjesečno.

koofr-udio-sa-ljudima

Planovi nisu dobre vrijednosti s obzirom da dobijate mnogo više pretplatom na Google Drive ili Amazon Drive. Plan od 1 TB također je skuplji od Dropboxovog kolege. Tamo gdje Koofr sjaji od Dropboxa, to je sigurnost i privatnost.

Koofr Sigurnost

Koofr koristi SSL / TLS protokol za zaštitu datoteka u tranzitu i AES 256-bitnu enkripciju za skeniranje datoteka u mirovanju. Kao i Dropbox, on ne pruža šifriranje nule znanja, ali ne izvlači vaše metapodate niti ima sumnjive klauzule u svojoj politici privatnosti, bilo.

Kao i Dropbox, Koofr ne dopušta sinkronizaciju nijedne mape, ali dostupna je selektivna sinkronizacija. Morat ćete se pretplatiti na premium plan kako biste ga koristili. Koofr također ima opciju mrežnog pogona.

U našem su testu brzine sinkronizacije bile brze. U skladu s tim, Koofru nedostaje sinkronizacija na razini bloka, što se ne može reći o Dropboxu. Koofru također nedostaju značajke produktivnosti.

Dijeljenje vam omogućuje da e-poštom pošaljete vezu, kopirate je i zalijepite ili dijelite izravno na Facebook, Twitter, Reddit ili Tumblr. Ne možete zaštititi lozinkom veze prilikom dijeljenja na društvenim mrežama, ali možete drugačije. Postoji mogućnost da i veze istječu. Za razliku od mnogih usluga, uključujući Dropbox, Koofr čak nudi te značajke kontrole sadržaja za besplatne korisnike.

10. SpiderOak ONE

SpiderOak One kvalificira se kao Dropbox alternativa, jer nudi sigurnu pohranu u oblaku osim sigurnosne kopije u oblaku. Ako niste sigurni koja je razlika između njih dvojice, pročitajte naš članak s objašnjenjem.

SpiderOak ONE ne nudi besplatan plan, tako da nije bolji od Dropboxa u tom pogledu. Međutim, besplatni plan nije uobičajen za internetske sigurnosne kopije. Planovi SpiderOak ONE su skupi. Dropboxov 1TB plan iznosi 9,99 USD mjesečno u usporedbi s 400GB planom SpiderOak ONE za 11 USD mjesečno.

SpiderOakONE-DesktopDashboard-Slider1

SpiderOakONE-backup-Files-Slider2

SpiderOakONE-Preuzimanje-File-Slider3

SpiderOak košnica za sinkronizaciju košnice

SpiderOakONE košnica za web sučelje

prijašnji

Sljedeći

No stvari se okreću u korist SpiderOak ONE kada postignemo planove za 2TB. Njegov plan je 14 USD mjesečno, dok Dropbox’s 19,99 USD. Ipak, korisnici kojima treba manje prostora za pohranu smatrat će da je Dropbox zanimljiviji posao. Osim toga, ako samo tražite pohranu u oblaku, SpiderOak ONE vjerojatno ne smatrate održivom alternativom Dropboxu.

SpiderOak ONE Sigurnost

S druge strane, ako vam treba skladištenje i sigurnosna kopija, SpiderOak ONE je izvrstan hibrid. Siguran je i zato što koristi privatnu enkripciju s 256-bitnim AES-om za kriptiranje datoteka prije nego što napuste vaše računalo. SSL protokol osigurava datoteke u prijevozu.

Uz privatnu enkripciju, SpiderOak ONE čak ni ne drži središnju bazu podataka. Za više informacija o njegovoj sigurnosti pročitajte našu SpiderOak ONE recenziju.

SpiderOak ONE instalira sinkronizacijsku mapu koju naziva “košnica”, a koja funkcionira kao i svaka druga mapa za sinkronizaciju. Ne možete koristiti selektivnu sinkronizaciju za odabir datoteka za sinkronizaciju i ne možete sinkronizirati nijednu mapu. Više pojedinosti potražite u našem vodiču SpiderOak ONE. Pomoći će vam u navigaciji sučelja.

Možete stvoriti vezu za dijeljenje na bilo koju datoteku, ali ona istječe automatski nakon tri dana. Ne možete unijeti ni lozinku. No značajka “ShareRoom” omogućuje dijeljenje mapa i zaštitu dijeljenja lozinkom. Imajte na umu da datoteke smještene u ShareRooms nemaju koristi od privatnog šifriranja.

11. Idite

Poput SpiderOak ONE, IDrive je usluga koja nudi sigurnosne kopije i sinkronizacijski prostor. Također se nalazi u vrhu najbolje usporedbe sigurnosnih kopija na mreži. Ako tražite hibridno rješenje, to je suparnik, a jeftinije je i od SpiderOak ONE i Dropboxa..

Začudo, ima besplatni plan od 5 GB. Premium planovi osiguravaju 2TB ili 5TB rezervnog prostora i isto toliko prostora za sinkronizaciju. Za godinu morate unaprijed platiti, ali cijene su konkurentne. 2TB plan spušta se na 4,34 USD mjesečno dok plan 5TB iznosi 6,22 USD mjesečno. Ako plaćate unaprijed dvije godine, ostvarujete popust.

IDrive-Client-backup-Slider1

IDrive-Client-Vraćanje-Slider2

IDrive-Client-Planer-Slider3

IDrive-Client-Sync Slider4

IDrive-Client-disk-slika-Slider5

prijašnji

Sljedeći

IDrive koristi AES 256-bitni i možete omogućiti privatnu enkripciju prilikom prijave. Možete saznati više o sigurnosti IDrive-a u našem pregledu IDrive.

IDrive Sync

Kad uključite sinkronizaciju, IDrive na vašem računalu stvara mapu za sinkronizaciju. Djeluje kao standardna mapa za sinkronizaciju. Možete koristiti selektivnu sinkronizaciju, ali nema načina da sinkronizirate dodatne mape.

Možete pozvati ljude na zajedničko korištenje pomoću web klijenta. Omogućuje vam i određivanje razine dozvole za svaku dionicu, ali ne možete postaviti lozinku ili datum isteka. Ipak možete provjeriti što ste podijelili s drugima i što su drugi podijelili s vama.

Što Dropbox čini dobrim

Pogledat ćemo što Dropbox radi dobro kako bismo mogli utvrditi što drugu uslugu čini boljom.

Dropbox je popularan zbog svojih snažnih mogućnosti sinkroniziranja i dijeljenja, postavljenih značajki i dobrog korisničkog iskustva. To je također mjesto na kojem je izumljen model sinkronizacije koji se obično koristi u oblačnim servisima. Mi detaljno razgovaramo o tim kategorijama u našoj Dropbox recenziji.

Središnja točka zajedničkog modela sinkronizacije je mapa za sinkronizaciju. Mapa sinkronizacije funkcionira kao i svaka druga mapa, ali sve što stavite u nju sinkroniziraće se s oblakom i sve što imate u oblaku bit će dostupno iz nje. Dropbox se na tom konceptu poboljšava značajkom pametne sinkronizacije i zbog toga je najbolja pohrana u oblaku za sinkronizaciju.

Pametna sinkronizacija omogućuje vam pristup oblakovnim datotekama bez prethodne sinkronizacije s računalom. Loša strana toga je što nećete moći pristupiti svojim datotekama dok ste izvan mreže. Jedan problem s Dropboxovim modelom sinkronizacije je nemogućnost sinkronizacije mapa koje nisu mapa za sinkronizaciju.

Većina konkurencije koristi isti model, ali samo ga neki provode. Možete usporediti mogućnosti sinkronizacije Dropboxa s dva direktna konkurenta, Google diskom i Microsoft OneDriveom, i to će biti bolje od oba, barem kad je riječ o sinkronizaciji promjena datoteka koje su već kopirane u pohranu u oblaku zahvaljujući sinkronizaciji na razini bloka..

Dijeljenje Dropboxa

Dropbox također ima snažne značajke dijeljenja sadržaja. Veze možete dijeliti putem web klijenta ili ih slati e-poštom. Dropbox vam omogućuje da zaštitite veze postavljanjem lozinke ili datuma isteka, onemogućavanjem preuzimanja ili samo davanjem pristupa određenim pojedincima. Međutim, ne možete ih poslati izravno na društvene mreže.

Imajte na umu da su mogućnosti kontrole sadržaja za dijeljenje rezervirane za Dropboxov profesionalni plan, koji nije najjeftiniji plan. O tome ćemo više govoriti u sljedećem odjeljku.

Na posebnoj stranici možete vidjeti što ste podijelili s drugima. Ako želite pozvati druge da podijele s vama, možete upotrijebiti značajku “zahtjev za datotekom”.

Povrh toga, Dropbox se integrira s Microsoft Office Onlineom, što vam omogućuje uređivanje dokumenata Word, Excel i PowerPoint iz web sučelja Dropbox. Osim toga, Dropbox ima korisnu aplikaciju za bilježenje pod nazivom Dropbox Paper koja vam omogućuje bilješke i još mnogo toga, što ćemo istražiti u našoj recenziji Dropbox Paper.

Ako imate puno datoteka u Dropboxu i trebate ih pretraživati, to možete učiniti pretragom cijelog teksta. Pretraživanje uključuje dokumente skenirane putem mobilne aplikacije, što je neobična značajka među uslugama pohrane u oblaku. Dropbox vam omogućuje da skenirate dokument i pošaljete ga u .pdf ili .jpeg datoteku u oblak.

Što nije dobro u vezi s Dropboxom

Dropbox je jedan od najpopularnijih servisa za pohranu u oblaku, ali postoje i mnogi drugi. Mnogi od njih nisu bolji od Dropboxa u svakoj kategoriji, ali mogu ga pobijediti u jednom ili dva važna područja. Koliko je to važno za vas, ovisi o vašim prioritetima pohrane u oblaku. Ako pobijede Dropbox u onima, možda će vam biti dovoljno da napustite brod.

Sigurnost na Dropboxu

Dropbox je imao burnu povijest sa sigurnošću od kada je počeo. Najveća i najčešća priča o kršenju je krađa e-pošte i zaporki za 2012. godinu od preko 68 milijuna Dropbox korisnika.

Oko polovice ukradenih lozinki hashed je pomoću bcrypta, što bi ih trebalo učiniti nečitljivim. Druga polovica je procjepljena koristeći mnogo slabiji algoritam nazvan SHA-1. Još gore je što Dropbox nije otkrio razmjere krađe do 2016., kada su se neke od tih ukradenih vjerodajnica pojavile za prodaju na mreži.

Dropbox je navodno pooštrio kontrolu i promijenio algoritme mjerenja lozinke više puta od 2012. kako bi spriječio ponavljanje. Koristi AES 256-bitnu zaštitu datoteka u mirovanju i TLS protokol sa 128-bitnim AES-om za zaštitu datoteka u prometu. Ipak, dešifrira vaše podatke nakon što su u oblaku za izdvajanje metapodataka za indeksiranje, a zatim ih ponovno šifrira..

Na donjem popisu naći ćete nekoliko sigurnih alternativa koje to ne čine.

Privatnost Dropboxa

Osim problematične sigurnosti, privatnost Dropboxa briga je. Dropbox je uključen u projekt PRISM američke Agencije za nacionalnu sigurnost. PRISM je program nadzora namijenjen pronalaženju terorista. U tu svrhu, međutim, NSA prikuplja podatke od svih zahvaljujući učincima USA Patriot Act.

Dropbox može i blokira dijeljenje određenih datoteka pod vodstvom američkog Zakona o autorskim pravima digitalnog tisućljeća. Dropbox ne skenira vaše datoteke za pohranu u oblaku da bi to učinio, ali pregledava vaš sadržaj kad ga dijelite, što i nije baš tako loše. U skladu s tim, nekoliko usluga pohrane u oblaku pružaju dijeljenje datoteka sa nultim znanjem, što sprječava.

Uz to, neke usluge koje ćemo preporučiti nalaze se na lokacijama prihvatljivijim za zaštitu privatnosti od Sjedinjenih Država. To je relevantno jer davateljima internetskih usluga legalno je dozvoljeno špijunirati korisničke podatke i prodavati ih trećim osobama bez davanja potrošača mogućnost isključivanja.

Kao sporednu napomenu, ako cijenite vašu privatnost, pogledajte naš izbor besplatnih alata koji štite vašu privatnost i naše najbolje VPN usluge.

Dropbox Besplatno plan i cijene

Za razliku od nekih usluga, Dropbox vam nudi samo 2 GB za rad sa svojim besplatnim planom, što neće biti dovoljno ako trebate pohraniti fotografije i videozapise visoke razlučivosti.

Premium planovi nisu puno bolji jer su skupi. Dropboxov najjeftiniji plan je Plus koji košta 9,99 USD mjesečno ili 99 USD godišnje i osigurava 1TB prostora za pohranu. Sljedeći je plan Professional, koji vam omogućuje 2TB prostora za pohranu za 19,99 USD mjesečno ili 16,58 USD mjesečno ako plaćate za godinu. Također nudi značajke koje štite vaše dionice.

Završne misli

Sync.com stoji na vrhu liste zahvaljujući konkurentnim planovima, snažnoj sigurnosti, uključujući šifriranje nultih znanja, sposobnu dijeljenje funkcija i pridržavanje kanadskih zakona o privatnosti. I ostali su tipovi kandidati dobri kandidati, s tim da su i oni koji su rangirani viši od Dropboxa u većini naših kriterija. Ostali barem čine jednu stvar bolju od Dropboxa.

Prateće usluge su dobre alternative u određenim slučajevima. Na primjer, Tresorit vam može odgovarati ako želite naglasiti sigurnost, dok su SpiderOak ONE i IDrive najbolji za one koji žele koristiti hibridno rješenje.

Ipak, možda smo propustili uslugu ili dvije, pa nam o tome obavijestite u donjim komentarima. Koja vas usluga najviše zaintrigira? Hvala na čitanju.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map