Sync.com vs SpiderOak ONE: Tko čini što?

Oni su danas dvije najbolje usluge u oblaku, a svaka ima veliku podršku za privatnost korisnika. Međutim, Sync.com i SpiderOak ONE ne igraju baš za isti tim. Sync.com se svrstao kao možda najbolja usluga pohrane u oblaku danas, dok je SpiderOak ONE cijenjeni član najboljeg internetskog backup kluba.

Unatoč toj razlici, sigurno bismo se mogli boriti s izborom između to dvoje. Na kraju, SpiderOak ONE ima nekoliko trikova za pohranu u oblaku poput sinkronizacije datoteka i dijeljenja. Sync.com u međuvremenu odlično funkcionira kako bi osigurao vaše najvrjednije datoteke, čak i ako ne može izraditi sigurnosne sigurnosne kopije.

Budući da smo ljubazni zagovornici oblaka, odlučili smo vam pomoći da odaberete između njih dvoje. Došavši, raščlanit ćemo osnovne razlike između Sync.com i SpiderOak ONE tako da imate bolju predodžbu o tome što ćete dobiti. Ne zaboravite da provjerite naš alat za usporedbu oblaka za više pomoći.

Imamo i cjelovit Sync.com pregled, plus SpiderOak ONE pregled, kao i sažetak videozapisa ovog članka.

Sync.com vs. SpiderOak: Cloud Storage vs. Online Backup

Mi smo detaljno opisali razlike između pohrane i sigurnosne kopije, tako da ovdje nećemo ponovo stvoriti cijeli shebang. Kratka verzija je da je pohrana u oblaku dizajnirana za oslobađanje prostora na tvrdom disku, sinkronizaciju uređaja i dijeljenje sadržaja. Internetska sigurnosna kopija u međuvremenu je namijenjena vjernom kopiranju tvrdog diska u slučaju pada, krađe ili neke druge katastrofe..

Sync.com, kao što je spomenuto, čvrsto spada u kategoriju pohrane u oblaku. SpiderOak ONE je internetska sigurnosna kopija, ali jedna je od rijetkih koja isprobava i spaja tradicionalne linije između pohrane i sigurnosne kopije. To čini nudeći značajke sinkronizacije i dijeljenja datoteka.

Bez obzira na to je li SpiderOak ONE svestranije rješenje od Sync.com, zapravo nije za raspravu. To radi. Međutim, u skladu s tim, morate puno znati o SpiderOak ONE prije nego što ga odaberete preko Sync.com ili bilo koje druge opcije pohrane u oblaku.

Najveća i najvažnija stvar koju apsolutno morate dobiti je da iako vam SpiderOak omogućuje sinkronizaciju i dijeljenje datoteka, neće vam pomoći uštedjeti prostor na tvrdom disku. Sync.com će.

Iako je kritična, tu je razliku između Sync.com (ili bilo koje pohrane u oblaku) i SpiderOak-a prilično lako shvatiti. Druge razlike nisu. SpiderOak ONE, iako je sjajan na više načina, jedna je od težih usluga za omotavanje glave, zbog čega smo napisali cijeli vodič za SpiderOak ONE.

Dolazeći ćemo istražiti neke nijansiranije razlike između naše dvije istaknute usluge. Prihvatit ćemo ga korak po korak, tako da možete donijeti pravu odluku između najbolje usluge pohrane u oblaku nula znanja i jednog od najsvestranijih internetskih sigurnosnih sigurnosnih kopija.

Prostor i trošak

Sync.com jedna je od najboljih ponuda u oblaku za pohranu. Možete se prijaviti za 500 GB prostora za pohranu za nešto manje od 50 USD godišnje ili ga učetvorostručiti s 2TB za samo dvostruko veću cijenu.

U međuvremenu, SpiderOak ONE, iako po povoljnim cijenama usluge internetske izrade sigurnosnih kopija, neće vas smatrati visokim petoricom računovođa. Rezervna kopija 1TB košta oko 120 USD godišnje. Najjeftiniji plan, koji iznosi 60 dolara godišnje, dobit će vam samo 100 GB sigurnosne kopije.

Ako tražite čistu količinu gigabajta, Sync.com relativno dobro laska SpiderOak ONE. Jedina prednost koju SpiderOak ONE postiže jest da možete plaćati svaki mjesec, dok Sync.com zahtijeva godišnje obveze.

U svjetlu te godišnje obveze, možda biste trebali prvo isprobati uslugu. Sync.com vam daje 5 GB besplatno za život. Tvrtka je također uvela zaista dobar program preporuke koji vam nudi 1 GB dodatnog prostora za pohranu svakog prijatelja kojeg uputite, bez ikakvih ograničenja u koliko ih možete uvjeriti.

Pristup hosting datoteka

Nakon što se prijavite, način preuzimanja datoteka u oblak vrlo je različit za Sync.com nasuprot SpiderOak ONE.

Instalirajte klijent Sync.com na svoje Windows ili Mac računalo i stvorit će se posebna mapa za sinkronizaciju u vašem datotečnom sustavu. Sve što trebate učiniti da biste datoteke poslali u oblak je da ih stavite u tu mapu.

Možete i premjestiti datoteke u Sync.com Vault, koji je sigurna arhiva datoteka. Možete prenijeti datoteke u trezor putem internetskog sučelja Sync.com ili možete kliknuti desnim gumbom na datoteke u vašem datotečnom sustavu i odabrati “kopiraj u trezor”. Datoteke se također mogu prenijeti u mapu za sinkronizaciju putem web-sučelja.

Da biste preuzeli datoteke u oblak SpiderOak, morat ćete instalirati i klijent. Međutim, umjesto da ih dodate u mapu za sinkronizaciju, barem u početku morate stvoriti sigurnosnu kopiju.

Kao i kod većine sigurnosnih kopija, početni dio postupka sa SpiderOakom može biti pomalo naporan. Osnovna ideja je da trebate odabrati sve mape i datoteke koje želite dodati na svoj sigurnosni plan.

SpiderOak ONE vam pomaže tako što odabirete kategoriju s desne strane za automatsku izradu sigurnosnih kopija, ali ograničeni ste na određene lokacije poput radne površine, mape sa dokumentima ili slikama.

Ako krenete prema naprijed, svaka datoteka smještena u mapu označenu za sigurnosnu kopiju bit će automatski poslana u vaš oblak SpiderOak ONE. To jest, ukoliko ne uđete u klijent i ne detagirate tu datoteku posebno.

Sinkronizacija datoteke

Sync.com koristi mapu za sinkronizaciju za slanje datoteka u oblak. To nije nešto što većina internetskih sigurnosnih kopija radi s nekoliko izuzetaka poput SpiderOak-a.

To znači da postoji drugi način slanja datoteka u oblak pomoću SpiderOak, osim ako ih stavite u mapu označenu za sigurnosnu kopiju: možete ih smjestiti u mapu za sinkronizaciju koju SpiderOak stvara na vašem tvrdom disku.

Nazvana košnica, ova mapa funkcionira kao i većina drugih mapa za sinkronizaciju.

Razlika je u tome što se datoteke u njima zapravo spremaju u vaš sigurnosni prostor i tehnički su dio plana sigurnosnih kopija. Možete isključiti sinkronizaciju za određene vrste datoteka u mapi sinkronizacije ako ih ne želite sinkronizirati, ali ne možete isključiti sigurnosnu kopiju za datoteke koje se sinkroniziraju.

SpiderOak ONE također nema selektivnu značajku sinkronizacije. Većina oblaka pohrane, uključujući Sync.com, to i čine. Selektivna sinkronizacija omogućuje isključivanje sinkronizacije datoteka tako da se one pohranjuju samo u oblaku, a ne i na vašem tvrdom disku. Kao i Sync.com Vault sredstvo je oslobađanja prostora na tvrdom disku.

Zbog ograničenja SpiderOak ONE, fer je reći da je sinkronizacija datoteka sa Sync.com fleksibilnija i moćnija od sinkronizacije datoteka sa SpiderOak ONE. Ako želite brzo nadograditi i sinkronizirati i ne zanima vas sigurnosna kopija datoteka, to je dobar razlog za odabir Sync.com preko SpiderOak ONE.

Jedina dodatna prednost koju SpiderOak ONE ima kada je u pitanju sinkronizacija je to što ima Linux klijent, dok Sync.com ne. Ni većina usluga pohrane u oblaku, o čemu možete čitati u našem najboljem oblaku za pohranu za Linux vodič.

Dijeljenje datoteka

Iako je dijeljenje datoteka češće sa pohranom u oblaku, mnoge sigurnosne kopije putem interneta omogućuju vam i dijeljenje datoteka. SpiderOak ONE ima, iako ima pomalo jedinstven pristup.

Razlika je u tome što SpiderOak naziva “ShareRoom.” ShareRoom djeluje poput zajedničke mape u tome što je bilo koji sadržaj smješten u njemu dostupan onima kojima je odobren pristup.

Svakom ShareRoomu možete dodijeliti jedinstvenu lozinku i jedinstveni URL koji će drugima dopustiti pristup sadržaju putem weba kako ne bi morali instalirati SpiderOak ONE klijent.

Ako se postavljanje ShareRooma čini previše posla, također možete generirati vezu koja upućuje na datoteku koju možete podijeliti s bilo kime. Međutim, dijeljenje veza sa SpiderOakom prilično je ograničeno.

Generirane veze ne mogu se opozvati kasnije: to je jednokratna stvar, pa ćete je morati ponovo napisati ili napraviti novu vezu ako želite ponovno dijeliti datoteku. Veze istječu automatski nakon tri dana, ali činjenica da ih kasnije ne možete potražiti čini nadzor dijeljenja datoteka pomalo zapetljanim sa SpiderOak ONE.

Suprotno je kod Sync.com, što olakšava reviziju dijeljenih datoteka zahvaljujući dva posebna pogleda u njihovom web GUI-ju. Prva, nazvana “veze”, prikazuje sve datoteke koje ste stvorili. Druga, nazvana “dijeljenje”, prikazuje sve mape koje ste podijelili.

Ostale značajke dijeljenja Sync.com koje volimo uključuju mogućnost postavljanja lozinki za veze, datuma isteka i ograničenja preuzimanja. Možete i stvoriti veze za prijenos kako biste drugima omogućili dijeljenje datoteka s vama. Nijedna od ovih značajki nije dostupna sa SpiderOak ONE.

Ukratko, ako vam treba dobar alat za dijeljenje datoteka, SpiderOak ONE je pomalo nespretan. Sync.com, u međuvremenu, je vjerojatno najbolji alat za pohranu oblaka za dijeljenje datoteka, a odgovara samo mnogo skuplji Tresorit (pogledajte Sync.com vs Tresorit za potpuni kvar na glavu).

sigurnosti

Posljednje o čemu ćemo razgovarati je sigurnost. Ovaj ćemo dio, ipak, držati kratkim, jer je prilično jednostavna priča: Sync.com i SpiderOak ONE su dvije najsigurnije usluge u oblaku koje ćete naći.

Iako se općenito zalažemo da potrošači poduzmu korake kako bi zaštitili svoju privatnost, oni mogu to učiniti mnogo lakšim korištenjem oblačnih usluga s nulom znanja. Pod šifriranjem nultih znanja podrazumijevamo privatnu, krajnju enkripciju. Nitko osim vas i onih kojima dajete pristup ne može dešifrirati vaše datoteke, a da “nitko” ne uključuje i sam oblačni servis.

Sync.com i SpiderOak OnE su se dosljedno svrstavali među naše izbore za najbolje usluge oblaka s nultim znanjem. Od toga dva, dajemo pomicanje Sync.com-u jer proširuje nulte znanje na bilo koju zajedničku datoteku, dok SpiderOak ne.

Sync.com ima i neke druge sigurnosne prednosti nad SpiderOak ONE, uključujući dvofaktorsku provjeru autentičnosti. Od prosinca 2017. SpiderOak tvrdi da radi na toj značajki za sve korisnike, ali trenutno se nudi samo za naslijeđene kupce.

Završne misli

Cilj je ovdje bio otkloniti zabunu oko Sync.com i SpiderOak ONE. Nadamo se da smo to uspjeli, ali izdat ćemo kratku verziju za slučaj da se i dalje borite ili preskočite do kraja.

Ako želite povećati kapacitet tvrdog diska, izbor je jasan: odaberite Sync.com. SpiderOak ONE se ne može koristiti u tu svrhu. Osim toga, sa Sync.com možete dobiti jeftino 2TB prostora za pohranu.

Ako vam treba rješenje za oporavak od katastrofe, vjerojatno želite SpiderOak ONE. Iako je odličan način za pohranu fotografija, Sync.com nema sigurnosne kopije koje bi olakšavale postupak. Ukratko, ako Sync.com koristite kao sigurnosno kopiranje, neće funkcionirati.

Za dijeljenje datoteka Sync.com je bolji alat. Isto bismo rekli i o sinkronizaciji u većini slučajeva (osim za Linux).

Tamo gdje SpiderOak ONE zaista ima prednost nije toliko preko Sync.com koliko od ostalih mrežnih alata za sigurnosno kopiranje. Inače veliki tipovi poput Backblaze (pročitajte naš pregled Backblaze) i CloudBerry Backup ne mogu se koristiti za sinkronizaciju datoteka. CloudBerry se ne može koristiti niti ih dijeliti (pročitajte naš pregled CloudBerry sigurnosne kopije).

Konačni pobjednik: SpiderOak ONE

Za alternativu SpiderOak za izradu sigurnosnih kopija sa sinkronizacijom, jedini stvarno sposobni izbori su Acronis True Image i IDrive. Pročitajte naš pregled True Image i IDrive recenziju za više informacija o bilo kojem.

O tome ćemo razgovarati o Sync.com ili SpiderOak ONE. Dobrodošli ste zvoniti ostavljajući komentar u nastavku. Kao i uvijek, hvala na čitanju.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me