SpiderOak vs Dropbox: Koji je najbolji za vas u 2020. godini?

Može biti teško odabrati uslugu pohrane u oblaku jer ih je toliko na tržištu. Posebno je zamorno kada se ne možete odlučiti između dvije usluge. U skladu s tim, mi na Cloudwards.net nastojimo olakšati vam to. U ovom ćemo članku napraviti SpiderOak ONE u odnosu na Dropbox kako bismo vam pomogli da odaberete jedan.


Dropbox je jedna od najstarijih usluga pohrane u oblaku i nalazi se u prvih 10 u našoj najboljoj usporedbi pohrane u oblaku. SpiderOak ONE nije odgovarajuća usluga pohrane u oblaku, već usluga sigurnosne kopije u oblaku s sinkronizacijskim prostorom za pohranu i mogućnostima dijeljenja. Zapravo, to je jedan od najboljih internetskih servisa za izradu sigurnosnih kopija. Međutim, među najsigurnijim je pohranom u oblaku i to s pravom. Pročitajte o drugom sigurnom pružatelju usluge u našoj recenziji Sync.com.

Ako želite detaljni pregled usluga, konzultirajte naš odvojeni pregled SpiderOak ONE i Dropbox pregled.

Tijekom sljedećih pet rundi uspoređivat ćemo usluge i pomoći vam da odlučite koji vam odgovara. Na kraju svakog kruga proglasit ćemo pobjednika i zaključiti imenovanjem izbora za bolju cjelokupnu uslugu.

1

Trošak skladištenja

Dobar trošak skladištenja određuje se koliko planovi pretplate nude za taj novac. Ako neka usluga nudi više planova, vjerojatnije je da ćete pronaći onaj koji odgovara vašim potrebama. Izvrsno je ako neka usluga nudi besplatni plan ili probno razdoblje, tako da možete testirati prije pretplate. Ako tražite jeftino, pročitajte naše najbolje ponude u vodiču za pohranu u oblaku.

SpiderOak ONE ima četiri premium plana. Plan od 150 GB košta 5 dolara mjesečno ili 59 dolara godišnje. Plan od 400 GB iznosi 9 USD mjesečno ili 99 USD godišnje. Treći plan ima najbolju vrijednost jer nudi 2TB za 12 dolara mjesečno ili 129 dolara godišnje. Četvrti plan daje vam 5TB za 25 USD mjesečno ili 279 USD ako plaćate za godinu unaprijed. Svi oni omogućuju sigurnosnu kopiju neograničenih uređaja.

SpiderOak ONE ima 21-dnevno besplatno probno razdoblje, što je dovoljno vremena za testiranje usluge, ali ne nudi prostor za pohranu s njom.

Dropbox započinje s Basicom, besplatnim planom koji vam nudi spremnih 2 GB prostora za pohranu. Ipak, možete ga dodati u koracima od 500 MB. U skladu s tim, postoje besplatni planovi s više prostora za pohranu, kao što možete vidjeti u našem najboljem besplatnom prostoru za pohranu u oblaku.


Dropbox ima dva plana za pojedine korisnike: Plus i Professional. Plus košta 10 dolara mjesečno za 1TB, što je pristojan posao, ali nije jedna od najboljih vrijednosti na tržištu. Ako platite za godinu, cijena se svodi na 99 USD. Pruža vam izvanmrežni pristup, udaljeno brisanje uređaja i prioritetnu podršku e-pošte.

Profesionalni košta 20 dolara mjesečno i osigurava 2TB prostora za pohranu. Ima sve što Plus ima, kao i cjelovito pretraživanje teksta, 120-dnevnu povijest verzija, podršku za prioritetni chat, pametnu sinkronizaciju i još mnogo toga. Ipak, postoje povoljnije cijene za taj prostor.

SpiderOak ONE ima solidnu fleksibilnost plana i njegovi planovi su bolje vrijednosti od Dropboxovih. Pobjeđuje u ovom krugu.

Runda: Točka troška za SpiderOak ONE

2

Sigurnost i privatnost

Ne postoji nedostatak opasnosti na internetu, tako da dobra sigurnost mora biti neophodna. Hakeri neće oklijevati ciljati vaše podatke napadima ransomwarea ili napada čovjeka u sredini. Možda će pokušati ukrasti i vaše vjerodajnice za prijavu.

Usluge u oblaku koriste brojne metode za zaštitu podataka od takvih prijetnji. Oni uključuju protokole koji štite vaše podatke tijekom prijenosa i enkripcije koje djeluju tijekom prijenosa i u mirovanju. Algoritmi za šifriranje mogu biti AES 128-bitni ili 256-bitni.

Privatno šifriranje osigurava da samo vi možete čitati vaše podatke, a TLS protokol štiti vaše podatke tijekom prijenosa. Dvofaktorska provjera autentičnosti korisna je ako vam netko ukrade lozinku.

SpiderOak ONE ima privatnu, cjelovitu enkripciju. Pomaže u zaštiti vaše privatnosti, ali isto tako sprječava uslugu da može resetirati zaporku ako je izgubite. SpiderOak ONE koristi 256-bitni AES za šifriranje datoteka prije napuštanja računala i TLS / SSL kako bi ih zaštitio tijekom prijenosa.

Da biste dodatno zaštitili svoju privatnost, usluga ne zadržava središnju bazu metapodataka vaše datoteke. Umjesto toga, to stvara lokalnu bazu podataka na vašem računalu. Metapodaci se šifriraju kada se dijele između uređaja, što je prilagođen pristup koji pruža još veću zaštitu privatnosti.

Iako se bilo koji uljez može ukrasti kriptiran je pomoću jakih cista, sigurnosni napori tvrtke SpiderOak ONE na tome se ne završavaju. Ima podatkovne centre koji mogu izdržati virtualne i fizičke napade, zemljotrese, poplave i požare. Oni su kompatibilni sa SAS 70 tip II i klasificirao ih je kao razina 3 od strane Uptime instituta.

Nažalost, novim korisnicima ne nudi dvofaktorsku provjeru autentičnosti, unatoč tome što neki stari korisnici to imaju.

pauk-vs-Dropbox-Dropbox sigurnosti

Dropbox ima lošu povijest sa sigurnošću jer je probijena 2012. godine i povezana s projektom PRISM u 2013. Tvrtka je poduzela mjere nakon kršenja, ali ima i mnogo bolju sigurnost.

Koristi AES-ov 256-bitni u mirovanju i TLS protokol s 128-bitnim AES-om kako bi zaštitio vaše datoteke u tranzitu. Razina šifriranja je dobra, ali Dropbox dešifrira vaše datoteke kada dođu u njezin podatkovni centar radi izdvajanja metapodataka za indeksiranje, a zatim ih ponovno šifrira. Vaši će metapodaci ostati u običnom tekstu na zasebnom poslužitelju. To nije najbolji scenarij za vašu privatnost, pa razmislite o upotrebi Boxcryptor-a, privatnog dodatka za šifriranje. U skladu s tim, Dropbox nudi dvofaktorsku provjeru autentičnosti.

Očito je da SpiderOak ONE mnogo bolje brine o vašoj privatnosti pomoću vlastite privatne enkripcije, politike koja izbjegava pohranjivanje metapodataka na svoje poslužitelje i peer-to-peer pristup sinkronizaciji. Pobjeđuje u ovom krugu.

Kolo: Sigurnosna i privatna točka za SpiderOak ONE

3

Korisničko iskustvo

Najbolje je ako usluga ima ugodno i izravno korisničko iskustvo koje vam omogućuje da se usredotočite na svoj rad, umjesto na rukovanje aplikacijom. Ne treba vam IT pomoć jer pružatelj ima složeno ili zastarjelo sučelje. Osim toga, usluge pohrane u oblaku trebale bi raditi na većini operativnih sustava, kao i imati atraktivna i intuitivna sučelja.

pauk-vs-Dropbox-paukove mreže

Web sučelje SpiderOak ONE ima većinu funkcija na kojima klijent klijent ima desktop. Čudno je da ne postoji nijedna kartica kuće koja bi pokazala aktivnost vašeg računa i ne možete mijenjati rezervni plan. Međutim, možete pristupiti svom prostoru za sinkronizaciju u košnici, kao i upravljati karticama i dijeliti ih. Postoji i kartica računa na kojoj možete uređivati ​​svoje osobne podatke i podatke za naplatu.

pauk-vs-Dropbox-pauk-desktop

Aplikacija za stolni stol SpiderOak ONE dostupna je za Linux, macOS i Windows. Sučelje mu je datirano i lagano, ali zahvaljujući utilitarističkoj prirodi, jasno je i jednostavno korištenje. Međutim, morate sami shvatiti neke stvari, poput činjenice da možete sinkronizirati samo mape koje su dodane u rezervni plan.

Pet kartica na vrhu aplikacije pomažu vam da je navigirate. Oni su “nadzorna ploča”, “sigurnosna kopija”, “upravljanje”, “sinkronizacija” i “dijeljenje”.

“Nadzorna ploča” je kontrolni centar, “sigurnosna kopija” omogućava vam odabir datoteka za sigurnosnu kopiju, a “upravljanje” omogućuje vam preuzimanje ili uklanjanje datoteka iz sigurnosne kopije.

“Sync” omogućuje vam pristup prostoru za sinkronizaciju u košnici koji se vrti oko vaše mape Hive. Mapa Hive obavlja sinkronizaciju na vašim uređajima. Ne možete je premjestiti, ali možete odabrati drugu mapu koja će djelovati kao sinkronizacija. Radije bismo mogli sinkronizirati bilo koju mapu, ali ne samo one iz sigurnosne kopije.

“Share” omogućuje dijeljenje podataka, ali o tome ćemo govoriti kasnije.

Aplikacija za pametni telefon jednostavna je za upotrebu, ali je ograničena u funkcionalnosti. Datotekama možete pristupiti i preuzeti ih samo s sigurnosnih kopija uređaja. Također možete ga koristiti za prostor za sinkronizaciju Hive i ShareRooms. Dostupna je za Android i iOS.

pauk-vs-Dropbox-Dropbox-web

Korisničko iskustvo Dropboxa je elegantno i odražava da je usluga bila na čelu ove kategorije od kada je pokrenuta.

Web klijent ima atraktivno sučelje, povjetarac je lak, a informacije vam prikazuju na jasan način. Vuci i spusti i ostale značajke čine ga fluidnim i ugodnijim.

pauk-vs-Dropbox-Dropbox desktop

Desktop klijent je također jednostavan za korištenje, a sastoji se od ikone programske trake sustava i mape za sinkronizaciju. Radi na Windows, macOS i Linuxu. Ikona sistemske trake prikazuje vaše obavijesti, omogućava vam brzi dolazak do mape za sinkronizaciju, pokretanje web klijenta i postavlja vaše postavke.

pauk-vs-Dropbox-Dropbox-mobile

Mobilna aplikacija je također jednostavna za korištenje i radi na Androidu i iOS-u. Omogućuje vam automatsko učitavanje fotografija i videozapisa sa telefona te možete dodirnuti “fotografije” za brži pristup omiljenim snimkama. Također možete pohraniti datoteke za izvanmrežni pristup i primati obavijesti.

Desktop aplikacija SpiderOak ONE nije jednostavna za upotrebu ili jednostavna kao Dropbox. Obje su mobilne aplikacije intuitivne, ali Dropbox ima više značajki, kao što su pohranjivanje datoteka izvan mreže, odabir vrsta fotografija i automatsko slanje fotografija i videozapisa. Usporedba u web aplikacijama je slična – Dropbox je prilagođen korisnicima, ima više značajki i ne osjeća se klimav..

Runda: Točka korisničkog iskustva za Dropbox

4

Dijeljenje

Jednom kada su vaše datoteke na mreži, dijelit ćete ih više nego vjerojatno. To bi trebalo biti lako i brzo i trebali biste biti u mogućnosti izravno ići na velike društvene mreže, pojedince i grupe. Također biste trebali dobiti odgovarajuće kontrole sadržaja, tako da možete ograničiti neovlašteni pristup zaštitom lozinke, datumima isteka i dozvolama..

pauk-vs-Dropbox-pauk-udio

SpiderOak ONE može generirati URL koji upućuje na bilo koju datoteku, ali biti će teško pratiti i isteći automatski nakon tri dana. Bolji način dijeljenja je korištenje značajke “ShareRoom”.

Omogućuje vam dijeljenje mapa s kime god želite. Svaki ShareRoom ima jedinstveni URL koji možete dodatno zaštititi lozinkom. Oni koji imaju pristup vašem ShareRoomu mogu preuzeti datoteke u mape povezane s njim. Iako je to siguran način dijeljenja datoteka i mapa, navikli smo se na korisnija rješenja koja pružaju druge usluge pohrane u oblaku, poput Dropbox-a..

Kad datoteku ili mapu želite podijeliti s Dropboxom, generirate vezu do nje. Možete ga poslati e-poštom ili kopirati i poslati ručno. Da biste zaštitili vezu, možete dodati lozinku, datum isteka ili onemogućiti preuzimanja. Za mape možete postaviti dopuštenja za “uređivanje” ili “prikaz”. Postoji stranica koja prikazuje i ono što ste podijelili.

Možete dijeliti i sa desktop klijenta. Značajka zahtjeva za datoteku omogućuje vam da pozovete druge, čak i one koji ne koriste Dropbox, da prenose datoteke u svoju mapu. “Izlog” omogućuje vam dijeljenje datoteka na stranici profesionalnog izgleda, što je lijep dodatak. Ipak ne postoji način zajedničkog dijeljenja na društvenim mrežama.

Dropbox čini jednostavno i lako dijeljenje sadržaja i ima jake mogućnosti kontrole sadržaja. To je dovoljno da u ovom kolu pobijedite SpiderOak ONE.

Okrugla: Točka dijeljenja za Dropbox

5

Dodatne mogućnosti

Također ćemo pogledati značajke koje nadilaze standardni set za ovu usporedbu. Neki su primjeri pregled i reprodukcija medija, integracija s aplikacijama trećih proizvođača i alati za produktivnost.

SpiderOak ONE je više rezervna usluga nego pohrana, što je dodatna značajka za ovu utakmicu. Možete ih koristiti za sigurnosno kopiranje neograničenih vanjskih uređaja, što je prikladno ako imate gomilu njih. To je rečeno, iznenađujuće je da vam to ne omogućuje sigurnosno kopiranje pametnog telefona.

Još jedna korisna značajka je inačica verzija koja čuva prethodne verzije datoteka kad izvršite promjenu. Nove verzije datoteka pohranjuju samo podatke koji su promijenjeni iz prethodnih verzija radi uštede prostora. Možete izbrisati verzije koje vam ne trebaju da još više smanjite prostor koji zauzimaju.

Kada izbrišete datoteke, one se šalju u koš za uklanjanje predmeta SpiderOak ONE. Do tamo možete doći pomoću klijenta sa desktop računarom, što ćete trebati učiniti da biste istinski izbrisali datoteke. Inače će ostati tamo. U tehnologiji, to se naziva neograničeno zadržavanje datoteka.

pauk-vs-Dropbox-Dropbox-obilježja

Dropbox se integrira sa sustavom Office Online, omogućujući vam suradnju na dokumentima. Također vam nudi pristojnu aplikaciju za bilješke pod nazivom Dropbox Paper, o kojoj možete pročitati u našoj recenziji Dropbox Paper. Ako vam treba još jedan udarac, predlažemo da pročitate članak o najboljim aplikacijama za bilježenje.

Možete reproducirati glazbu i videozapise putem Dropbox-a. Domaći igrač nije sjajan, ali postoji nekoliko dobrih koji se integriraju u uslugu. Zbog toga se Dropbox nalazi na našoj listi najboljeg prostora za pohranu videa u oblaku.

Dostupna je selektivna sinkronizacija, ali više nam je draža poboljšana verzija nazvana “pametna sinkronizacija”. Omogućuje vam isključivanje sinkronizacije za mapu, ali i dalje je vidite u mapi za sinkronizaciju. Čini se malo, ali s njim vam nije potrebno koristiti web aplikaciju da biste saznali gdje se nalaze vaše datoteke.

SpiderOak ONE i Dropbox imaju značajke koje obogaćuju vaše iskustvo oblaka. SpiderOak ONE omogućuje sigurnosno kopiranje datoteka, korištenje verzije i čuvanje izbrisanih datoteka u nedogled. Dropbox se integrira s Office Onlineom, ima reprodukciju medija i omogućava vam da bilježite zajedno s medijskim datotekama pomoću aplikacije za bilješke.

Ova kategorija ovisi o tome što vam treba više, ali Dropbox radi bolji posao u produktivnosti i reprodukciji medija, pa to dodijeljujemo u ovom krugu.

Runda: Dodatne značajke Točka za Dropbox

6

Presuda

Matematika je jasna: Dropbox ima tri pobjede, dok SpiderOak ONE ima samo dvije. Iako SpiderOak ONE ima jaču sigurnost, brine se o svojoj privatnosti i njegovi planovi nude mnogo bolju vrijednost, Dropbox lakše dijeli, ima više mogućnosti produktivnosti i intuitivno korisničko iskustvo.

To, međutim, nije sve jednostavno. Korisnici koji trebaju dobru vrijednost i sigurnost trebali bi ići uz SpiderOak ONE, posebno u svjetlu kršenja koje je Dropbox pretrpio u prošlosti. Oni koji žele hibridno rješenje koje im omogućuje istovremeno upravljanje pohranom i sigurnosnim kopijama u oblaku, trebali bi razmisliti i o SpiderOaku.. 

Što mislite o ovoj usporedbi? Je li vam pomoglo da odlučite? Javite nam u komentarima u nastavku. Hvala na čitanju.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map