Sigurnost u oblaku: Kako usluge skladištenja štite vaše podatke u 2020. godini

Korištenje pohrane u oblaku je sjajno jer oslobađa vaš tvrdi disk i štiti vaše datoteke od nesavjesnih događaja s vašim fizičkim strojem. Tijekom pregledavanja naših najboljih pružatelja prostora za pohranu u oblaku možete se zbuniti što sve razgovori o sigurnosti. Tu dolazi ovaj zgodan vodič za sigurnost oblaka.


U nastavku ćemo istražiti najvažnije stvari koje trebate znati o sigurnosti u oblaku, ali prvo ćemo se pozabaviti zašto vam je potrebna. Kao što vjerojatno znate, Internet je opasno mjesto na kojem cyber kriminala teče iznova. Hakeri mogu ciljati vaše podatke i udariti vas otkupnom programskom podrškom, presresti vaše prijenose napadima čovjeka u sredini ili ukrasti vjerodajnice. Važno je uspostaviti jake mjere sigurnosti kako bi se to spriječilo.

Dobra vijest je da je razočaranje kriminala prilično jednostavno na internetu, sve što trebate je nekoliko osnovnih koraka koje treba poduzeti. Pogledajmo ih.

Privatna enkripcija

nula znanja

Privatno šifriranje, koje možete znati kao nulte znanje, sprečava bilo koga osim vas da pročita vaše podatke. Usluga koju koristite neće moći pristupiti vašim podacima jer samo vi imate ključ od njih. Nedostatak tog pristupa je da ako izgubite zaporku, ona će nestati zauvijek, jer usluga nula znanja ne može je resetirati umjesto vas.

Da biste umanjili rizik od toga, razmislite o upravljanju lozinkom. Bez obzira na to, obavezno stvorite jaku lozinku. Najbolju uslugu s privatnim šifriranjem možete pronaći u našem najboljem članku o oblaku nule znanja. 

Sync.com je naša ukupna najbolja usluga pohrane u oblaku. Osnovana je u Torontu 2011. godine i stekla je reputaciju snažne sigurnosti i privatnosti korisnika. Za enkripciju nulte znanja ne naplaćuje se kao što to rade neke druge usluge. Možete dobiti 2TB prostora za pohranu za samo 96 USD godišnje ili 8 USD mjesečno. Više o tome pročitajte u našoj recenziji Sync.com.

Sljedeća najbolja usluga nulta znanja, pCloud, zahtijeva od vas da platite za njezin Crypto dodatak za omogućavanje privatne enkripcije. To je 3,99 USD mjesečno. Osim toga, nudi dobru vrijednost jer možete dobiti 2TB prostora za 9,99 USD mjesečno. Ako platite za godinu, trošak se svodi na 95,88 dolara. Ujedno je i najbolja pohrana u oblaku za Linux. Pročitajte našu recenziju pCloud za sve njene prednosti i nedostatke.

MEGA je još jedna usluga koja dobro brine o vašoj privatnosti. Osim što je nula znanja, vaše podatke čuva i u podatkovnim centrima u Luksemburgu, Njemačkoj, Francuskoj, Nizozemskoj, Kanadi i Novom Zelandu, za koje je Europska komisija utvrdila da imaju odgovarajuću razinu zaštite u skladu s člankom 45. Opću uredbu o zaštiti podataka. Za više detalja pročitajte našu recenziju MEGA.

Šifriranje u mirovanju i prijelazu

enkripcija u mirovanju

Postoji mnogo algoritama za šifriranje u rasponu od starog DES-a do novijeg Blowfish-a i AES-a. Kao što ste mogli pretpostaviti, najnovije mjesto, AES, najsigurnije je. Ima nekoliko razina sigurnosti, ovisno o duljini ključa, koja može biti 128, 192 i 256 bita.

256-bitni je najsigurniji, ali, koliko znamo, nitko nije uspio probiti njegovu implementaciju. Oni se obično koriste u mirovanju.

Tijekom prijenosa, usluge pohrane u oblaku obično koriste TLS protokol kako bi zaštitili vaše datoteke od prisluškivanja. Uspostavlja sigurnu vezu izvođenjem rukovanja između dva stroja koristeći šifru, provjeru autentičnosti i razmjenu ključeva.

Mnogo usluga nudi dovoljnu razinu šifriranja i koriste TLS protokol. Jedna usluga koja se ističe zahvaljujući mnogim sigurnosnim mjerama je Tresorit.

Zbog toga se nalazi na našem popisu najsigurnijih usluga pohrane u oblaku. Zajamčena je i vaša privatnost jer je znanje nula i čuva vaše podatke na poslužiteljima u Irskoj i Nizozemskoj. Više o njegovoj sigurnosti možete saznati u našem pregledu Tresorita.

Dvofaktorska provjera autentičnosti

sigurnost u oblaku i 2fa

Dvofaktorna provjera autentičnosti korisna je kada želite spriječiti da tim dosadnim hakerima ukradu vaše vjerodajnice. Kad ga uključite, to znači da morate za prijavu unijeti kôd, osim lozinke. Kôd možete dobiti pomoću nekoliko metoda.

FilesAnywhere je jedna usluga koja ima mnogo mogućnosti dvofaktorske provjere autentičnosti. To je rješenje za pohranu koje ima jaku sigurnost i visoke cijene.

Pomoću nje možete svojim korisnicima unijeti dodatni kôd koji dobivaju e-poštom, SMS-om ili telefonskim pozivom za prijavu. Ostale značajke uključuju filtriranje pristupa po IP adresi i ograničavanje prijave po danu. Potpuni sigurnosni opis možete pročitati u našem pregledu FilesAnywhere.

Ransomware zaštita

zaštita od ransomwarea

Ransomware nije šala. To je vrsta zlonamjernog softvera koji pronalazi vaše osjetljive datoteke i šifrira ih. Ako želite ponovo pristupiti svojim datotekama, morate hakerima platiti otkupninu kako bi od njih dobili poseban ključ za dešifriranje. To jest, ako ga uopće dostave. Bolje je ne postati žrtva na prvom mjestu. Tu se igraju oblačne usluge.

U našoj najboljoj internetskoj sigurnosnoj kopiji s komadom za zaštitu od ransomwarea navodimo šest usluga koje se dobro suprotstavljaju.

Naš najbolji izbor je CloudBerry Backup. Djeluje kao kontrolni centar za račune za pohranu i sigurnosne kopije u oblaku. Ima skeniranje ransomwarea i napredne verzije kako bi vam pomoglo da ostanete ispred ransomwarea. Standardna rezervna licenca iznosi 49,99 USD. Pročitajte cijeli opis u našoj recenziji CloudBerry Backup.

Za više mainstream rješenja, pokušajte Acronis True Image. Njegova aktivna zaštita temelji se na AI, tako da može naučiti bolje otkrivati ​​napade s više podataka. Blokira procese i obavještava korisnike kada otkriju sumnjiva ponašanja. Osim toga, može oporaviti oštećene datoteke u trenu. Cijena počinje od 49,99 USD godišnje za 250GB. Pročitajte više u našoj recenziji Acronis True Image.

Rješenja za pohranu u oblaku koriste verziju za borbu protiv ransomwarea. Mnogi ga imaju, ali se implementacije razlikuju u broju inačica ili dana koje možete vratiti. Sync.com nudi neograničenu verziju, a druge koje smo spomenuli imaju slične mogućnosti.

Ako vam treba drugo rješenje, pokušajte s OneDriveom koji nudi verziju datoteke u zadnjih 30 dana. Pročitajte više u našoj recenziji OneDrive.

Dijeljenje kontrole sadržaja

dijeljenje

Jedna od glavnih prednosti oblačnih usluga je dijeljenje. Većina usluga koristi sličan pristup omogućujući vam generiranje veza do datoteka ili mapa ili pozivanje drugih da surađuju s vama. Tamo gdje se oni najviše razlikuju je mogućnost ograničavanja i kontrole vašeg zajedničkog sadržaja.

Pravilna kontrola sadržaja može uključivati ​​veze zaštićene lozinkom, datume isteka, dopuštenja mapa i još mnogo toga. Izborili smo izbor na pet usluga u najboljem oblaku za pohranu članka. Ne treba čuditi da su Sync.com, pCloud i Tresorit na vrhu jer nude jaku kontrolu sadržaja.

Dvije usluge praćenja su Box i Dropbox. Ne podudaraju se s vrhunskim uslugama, ali ni oni ne zaostaju. Box je usluga poduzeća koja cilja tvrtke, pa ako vam zatreba, pročitajte našu recenziju Boxa. Ako ste jedan korisnik i više volite popularne usluge, probajte Dropbox. Prije nego što to učinite, saznajte više o tome u našem Dropbox pregledu.

Završne misli

Sigurnost u oblaku nije beznačajna stvar, posebno ako čuvate osjetljive podatke u oblaku. Naveli smo pet najvažnijih značajki oblačnih usluga koje bi trebale čuvati podatke. Oni su privatna enkripcija, jaka enkripcija u tijeku i tranzitna enkripcija, dvofaktorska provjera autentičnosti, zaštita od neželjenog softvera i sigurno dijeljenje.

Sync.com ispada najbolje, ali kao što vidite gore, postoji i mnoštvo drugih usluga koje treba razmotriti. Što mislite o sigurnosti u oblaku? Mislite li da su ovdje navedene usluge dobre za vašu malu tvrtku? Javite nam u komentarima u nastavku. Hvala na čitanju.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map