pCloud vs SpiderOak ONE: Sigurnost prva u 2020. godini

Postoje usluge pohrane u oblaku i postoje mrežne sigurnosne kopije. Zatim, postoje i oni koji rade i jedno i drugo. SpiderOak ONE ima i jedno i drugo, dok je pCloud usluga čistog skladištenja u oblaku. pCloud vs SpiderOak može biti neobična bitka, ali možemo ih usporediti u kategorijama koje su obje. Čitajte dalje kako biste saznali kako djeluju i koja pobjeda na kraju.

Usluge u oblaku imaju različita žarišta i to je očito ovdje, ali za usporedbu možemo koristiti sigurnost, brzinu, troškove skladištenja, značajne značajke i korisničko iskustvo. Na vama je da odlučite koji je aspekt najvažniji.

U ovom slučaju, SpiderOak ONE također nudi sigurnosne kopije, tako da to treba imati na umu kada odlučujete između njih dvije. U skladu s tim, usredotočit ćemo se na značajke pohrane u oblaku.

Ako ne znate razliku između pohrane u oblaku i sigurnosne kopije, pročitajte naše objašnjenje. Također možete potražiti naš odvojeni pregled pCloud i SpiderOak ONE pregled da biste saznali više o uslugama. Ako se nakon toga još ne možete odlučiti, pomoći će nam naša najbolja pohrana u oblaku i najbolje sigurnosne kopije u oblaku. Ako vam je potrebna pomoć u korištenju ponekad napornog SpiderOak-a, imamo vodič SpiderOak ONE koji će vam pomoći.

Tijekom sljedećih pet rundi usporedit ćemo obje usluge i pomoći vam da odlučite koji će odgovarati vašim potrebama. Na kraju svakog kruga proglasit ćemo pobjednika, a na kraju ćemo imenovati prvaka.

1

Trošak skladištenja

Dobar trošak skladištenja određuje se cijena pretplate. Kako nude više za manje novca, tako se povećava i njihova vrijednost. Dobro je ako usluga ima nekoliko planova jer vam pruža više mogućnosti. Još je bolje ako nudi i besplatan plan ili probno testiranje prije testiranja. Ako samo tražite jeftino, pročitajte naše najbolje ponude u vodiču za pohranu u oblaku.

pCloud nudi besplatni plan za pohranu do 10 GB, iako ćete trebati izvršiti nekoliko svakodnevnih zadataka da biste iz njega izvukli svaki posljednji bajt. pCloud ima samo dva plaćena plana: Premium 500GB i Premium Plus 2TB. Prvi košta 4,99 dolara mjesečno, a drugi će vam vratiti 9,99 dolara mjesečno. Ako platite za godinu, cijene se spuštaju na 47,88 odnosno 95,88 dolara.

Ako mislite da je pCloud dobar izbor i želite ga koristiti dugoročno, kupnja doživotne licence uštedjet će vam novac. Premium 500GB jedan je 175 USD, a Premium Plus 2TB košta 350 USD.

SpiderOak ONE ima više planova, ali oni nisu baš postigli slatko mjesto koje pCloud radi. Plan od 150 GB košta 5 dolara mjesečno ili 59 dolara godišnje. Plan od 400 GB iznosi 9 USD mjesečno, što je gotovo isto kao i pCloudov 2TB plan. To je 99 dolara ako platite za godinu. Treći plan ima najbolju vrijednost jer nudi 2TB za 12 dolara mjesečno ili 129 dolara godišnje.

Posljednji plan daje vam 5TB za 25 USD mjesečno ili 279 USD za godinu. SpiderOak ima 21-dnevno besplatno probno razdoblje, što je dovoljno vremena za testiranje usluge, ali ne nudi prostor za pohranu. Svi planovi omogućuju neograničenu količinu uređaja.

SpiderOak ONE ima solidnu fleksibilnost plana i sitnicu u svom 2TB planu. To je rečeno da ne može odgovarati konkurentnim cijenama svog protivnika. pCloud je pobjednik ovog kruga.

Okruglo: Točka troška za pCloud

pCloud Logo
SpiderOak ONE Logo

2

sigurnosti & Privatnost

Korištenje pohrane u oblaku bez jake sigurnosti nije najbolja ideja jer na internetu postoje mnoge opasnosti, poput hakera koji se neće ustručavati ciljati vaše podatke pomoću ransomwarea ili napada “man-in-the-middle”. Možda će pokušati ukrasti i vaše vjerodajnice za prijavu.

Za borbu protiv toga, sigurnost u oblaku koristi protokole koji štite vaše podatke tijekom prijenosa i enkripcije koji djeluju tijekom prijenosa i u mirovanju. Algoritmi za šifriranje mogu biti AES-ov 128-bitni ili 256-bitni, dok TLS / SSL štiti vaše podatke tijekom prijenosa. Privatno šifriranje osigurava da samo vi možete čitati vaše podatke, a dvofaktorska provjera autentičnosti je korisna ako netko ukrade vašu lozinku.

pCloud ima privatni dodatak za šifriranje zvan pCloud Crypto, koji možete dobiti za 3,99 dolara mjesečno. To znači da tvrtka ipak ne uključuje privatnu enkripciju u svoje planove. To kaže, ako koristite pCloud, vaši će podaci potpasti pod američke zakone i propise o oblaku, tako da bi Crypto mogao biti dobra investicija.

pcloud-vs-pauk-pcloud sigurnosti

Usluga koristi TLS protokol za zaštitu podataka u tranzitu na poslužitelje. Nakon što vaši podaci dosegnu podatkovni centar, oni će se kopirati na najmanje pet poslužitelja. Vaše će datoteke biti šifrirane 256-bitnom AES-om i dostupna je dvofaktorska provjera autentičnosti.

SpiderOak ONE ne zahtijeva dodatni dodatak za privatno, krajnje šifriranje jer ga podrazumevano koristi. To pomaže u zaštiti vaše privatnosti, ali također znači da usluga ne može resetirati zaporku ako je izgubite. SpiderOak ONE koristi 256-bitni AES za kriptiranje datoteka prije nego što napuste računalo i TLS / SSL kako bi ih dodatno zaštitio tijekom prijenosa.

Usluga ne održava središnju bazu metapodataka vaše datoteke, već stvara lokalnu bazu podataka na vašem računalu. Metapodaci se šifriraju kada se dijele između uređaja. Dobar način prilagođavanja privatnosti je takav pristup “peer-to-peer”.

Iako ne postoje šifrirani podaci za krađu, SpiderOak ima centre podataka koji mogu izdržati virtualne i fizičke napade, zemljotrese, poplave i požare. Oni su kompatibilni sa SAS 70 tip II i klasificirao ih je kao razina 3 od strane Uptime instituta.

SpiderOak ONE ne nudi dvofaktornu autentifikaciju za nove korisnike, iako je neki stari korisnici imaju. Ako vam je potrebna dodatna zaštita za vaše podatke i nemate smisla platiti vrhunski dolar za njih, pročitajte našu recenziju Tresorita.

pCloud i SpiderOak ONE imaju jaku sigurnost, ali pCloud zahtijeva da kupite dodatak za upotrebu privatnog šifriranja, dok SpiderOak ONE nema. Uz to, treba voditi računa da ne pohranite svoje metapodatke i sinkroniziraju uređaje koristeći se peer-to-peer pristup. Zbog toga je u ovom krugu pobjeda.

Runda: Sigurnost & Točka privatnosti za SpiderOak ONE

pCloud Logo
SpiderOak ONE Logo

3

Korisničko iskustvo

Korisničko iskustvo odražava kako je ugodno koristiti uslugu. Bolje je ako je to izravno, a nije klimav ili toliko složen da morate pozvati IT pomoć. Usluga treba raditi na radnoj površini, webu i mobilnom uređaju, a aplikacije trebaju imati atraktivna i intuitivna sučelja.

pcloud-vs-pauk-pcloud desktop

Aplikacija pCloud za stolna računala dostupna je za Windows, macOS i Linux. U stvari, to je najbolja pohrana u oblaku za Linux. Možete mu pristupiti pomoću ikone programske trake ili pogona pCloud u vašem upravitelju sistemskih datoteka. Sučelje nije atraktivno, ali je jasno i intuitivno.

pcloud-vs-pauk-pcloud-sučelje

Web klijent ima više značajki od aplikacije za stolna računala, omogućuje vam pristup svim pCloudovim alatima na jednom mjestu i nudi brzo i ugodno korisničko iskustvo.

pcloud-vs-pauk-pcloud-mobile

Mobilna aplikacija također dobro funkcionira. Omogućuje vam da dođete do datoteka u pokretu i automatski možete prenijeti svoje fotografije i videozapise. Jednostavan je za upotrebu i dostupan za Android i iOS.

Ako pristup pCloud-a ne funkcionira za vas, a vi želite još jedan primjer usluge koja nudi glatko korisničko iskustvo, pročitajte našu Dropbox recenziju (pogledajte i našu usporedbu pCloud vs Dropbox).

Desktop klijent SpiderOak ONE dostupan je za Linux, macOS i Windows. Nema privlačno sučelje, već datirano i nespretno. Ipak, zahvaljujući utilitarističkoj prirodi, korištenje je jasno i jednostavno. Međutim, morate sami shvatiti neke stvari, poput sinhronizacije mapa koje su dodane u sigurnosne kopije.

pcloud-vs-pauk-pauk-desktop

Pet kartica na vrhu klijenta omogućuju vam navigaciju kroz njega. To su: “nadzorna ploča”, “sigurnosna kopija”, “upravljanje”, “sinkronizacija” i “dijeljenje”. Nadzorna ploča vaš je kontrolni centar za SpiderOak ONE, sigurnosna kopija omogućuje odabir datoteka za sigurnosno kopiranje i upravljanje omogućuje vam preuzimanje ili uklanjanje datoteka iz sigurnosne kopije.

Sinkronizacija vam omogućuje pristup prostoru za sinkronizaciju u košnici koji se vrti oko vaše mape Hive. To je mapa koja izvodi sinkronizaciju na vašim uređajima. Ne možete je premjestiti, ali možete odabrati drugu mapu koja će djelovati kao sinkronizacija. U skladu s tim, radije bismo mogli sinkronizirati bilo koju mapu, a ne samo onu iz sigurnosne kopije.

Dijeljenje omogućuje dijeljenje podataka, ali o tome ćemo više govoriti u donjoj kategoriji dijeljenja.

pcloud-vs-pauk-paukove mreže

Ogledala web-sučelja SpiderOak ONE, dijelom su i značajke klijenta za stolna računala. Čudno da ne postoji nijedna kartica kuće koja prikazuje aktivnost vašeg računa i ne možete mijenjati rezervni plan. Međutim, možete pristupiti svom prostoru za sinkronizaciju u košnici, kao i upravljati karticama i dijeliti ih. Postoji i kartica računa za pristup i izmjena vaših osobnih podataka i podataka o naplati.

Aplikacija za pametni telefon jednostavna je za upotrebu, iako je ograničena u funkcionalnosti. Izbornik slijeva omogućuje vam pristup i preuzimanje datoteka sigurnosnih kopija sa svojih uređaja. Također možete otići u svoj prostor za sinkronizaciju u košnici i “ShareRooms.” Dostupna je za Android ili iOS.

Desktop aplikacija SpiderOak ONE nije tako jednostavna za upotrebu kao pCloud. Obje su mobilne aplikacije jednostavne za korištenje, ali pCloud ima više značajki, uključujući pohranu datoteka izvan mreže, filtriranje datoteka prema vrsti i automatsko slanje fotografija i videozapisa. Isto vrijedi i za web aplikacije jer je pCloud moćniji i ne osjeća se nespretno. pCloud pobjeđuje u ovom krugu.

Runda: Točka korisničkog iskustva za pCloud

pCloud Logo
SpiderOak ONE Logo

4

Dijeljenje

Dijeljenje je jedna od glavnih prednosti prijenosa datoteka u oblak. To trebate učiniti lako i brzo i trebali biste biti u mogućnosti izravno dijeliti s velikim društvenim mrežama, pojedincima i grupama. Također biste trebali dobiti odgovarajuće kontrole sadržaja, tako da možete ograničiti neovlašteni pristup zaštitom lozinke, datumima isteka i dozvolama..

pcloud-vs-pauk-pcloud-udio

pCloud je dobar u dijeljenju. Zapravo se nalazi na našem popisu najboljeg prostora za pohranu u oblaku za dijeljenje.

Možete dijeliti datoteke i mape pomoću njegove web aplikacije. Ostali mogu biti pozvani da pristupe mapama ili stvaraju veze za prijenos ili preuzimanje putem adrese e-pošte ili računa. Veza za prijenos omogućuje im da prenose sadržaj u mapu, dok veza za preuzimanje omogućuje prikaz i preuzimanje datoteka i mapa. Možete dijeliti i na Facebooku i na Twitteru.

pCloud vam daje mogućnost dijeljenja mapa pozivanjem drugih i davanjem dozvola za “uređivanje” ili “pregledavanje”. Alternativno, možete generirati vezu za prijenos za ostale koji će je koristiti za prijenos izravno u mapu ili vezu za preuzimanje koja im omogućuje preuzimanje vaših datoteka.

To možete učiniti i putem aplikacije za radnu površinu, ali ograničeno. Možete kopirati samo vezu na datoteku i ne možete je poslati izravno. Mada je dijeljenje mapa isto kao i na web-aplikaciji.

Stranica “dijeli” u web-aplikaciji pCloud prikazuje vam što ste podijelili s drugima, a prikaz “podijeljeno sa mnom” govori o tome što su drugi podijelili s vama. Usluga nudi i korisnu tablicu koja prikazuje statistiku vaših dionica.

pcloud-vs-pauk-pauk-udio

Da biste dijelili koristeći SpiderOak ONE, možete generirati vezu koja upućuje na bilo koju datoteku, ali to će biti teško pratiti i isteći nakon tri dana.

Bolji način za to je korištenje značajke usluge ShareRoom usluge. Omogućuje vam dijeljenje mapa s kime god želite. Svaki ShareRoom ima jedinstveni URL koji možete dodatno zaštititi lozinkom. Oni s pristupom mogu preuzeti datoteke u mape povezane s njima.

Iako su značajke dijeljenja SpiderOak ONE sigurne i izdvajaju ih od ostalih rješenja sigurnosne kopije u oblaku, one nisu konkurentne onima namjenskih usluga pohrane u oblaku. pCloud ima više kontrola sadržaja i olakšava dijeljenje datoteka i mapa. pCloud pobjeđuje u ovom krugu.

Okrugla: Točka dijeljenja za pCloud

pCloud Logo
SpiderOak ONE Logo

5

Dodatne mogućnosti

U ovoj ćemo kategoriji pregledati značajke koje se razlikuju od uobičajenih usluga pohrane u oblaku. Primjeri za to su napredna verzija, pretpregled datoteka, aplikacije za produktivnost, reprodukcija medija i integracija s aplikacijama treće strane.

pCloud vam omogućuje pregled fotografija i reprodukciju medijskih datoteka, ali ima i druge značajke. Kad ih prenesete, vaše fotografije ne mijenjaju veličinu, ali možete ih preuzeti u drugoj rezoluciji ako želite.

pcloud-vs-pauk-pcloud-audio

Možete stvoriti popise pjesama audio datoteka što je odlično za ljubitelje glazbe. Video i audio playeri su atraktivni i dobro funkcioniraju. U stvari, pCloud je jedan od najboljih servisa za pohranu fotografija i videozapisa u oblaku. Sync.com je također dobar za reprodukciju glazbe i nalazi se na vrhu naše najbolje liste za pohranu u oblaku, pa pročitajte naš pregled Sync.com da biste saznali više o njegovim značajkama.

Ako imate više računa za pohranu u oblaku, pCloud vam omogućuje prijenos iz oblaka u oblak. Na primjer, možete koristiti sigurnosne kopije u oblaku za Google Drive, Dropbox ili OneDrive. Može se i sigurnosna kopija s Facebooka i Instagrama.

pcloud-vs-pauk-pcloud-CTC

SpiderOak ONE je prije svega sigurnosna kopija, ali to je dodatni bonus za sinkronizaciju i dijeljenje mogućnosti u ovoj usporedbi. Omogućuje sigurnosno kopiranje neograničenih vanjskih uređaja, što je korisno ako imate gomilu pogona okolo. Međutim, to ne omogućuje sigurnosno kopiranje pametnog telefona.

Usluga također čuva prethodne verzije datoteka kad god izvršite promjenu. Nove verzije datoteka pohranjuju samo podatke koji su promijenjeni iz prethodnih verzija radi uštede prostora. Možete izbrisati verzije koje vam ne trebaju da još više smanjite prostor koji zauzimaju.

Kada izbrišete datoteke, one se šalju u brisani spremnik predmeta SpiderOak ONE koji je dostupan putem desktop klijenta. Datoteke u toj mapi nikad se ne brišu, osim ako to ne napravite sami. Neograničeno zadržavanje datoteka lijepa je značajka.

Obje usluge imaju značajke koje obogaćuju vaš doživljaj oblaka. pCloud je bolji uz reprodukciju medija i prijenos oblaka u oblak, dok vam SpiderOak ONE omogućuje sigurnosno kopiranje datoteka, korištenje verzija i korištenje izbrisanih datoteka u nedogled. Ova kategorija ovisi o onome što vam treba, ali smatramo da je sigurnosna kopija moćan dodatak, tako da će SpiderOak ONE pobijediti u ovom krugu.

Runda: Dodatne značajke Točka za SpiderOak ONE

pCloud Logo
SpiderOak ONE Logo

6

Presuda

Usporedba različitih usluga nije lak zadatak. To će utjecati na konačnu odluku jer ne ciljaju iste slučajeve upotrebe. Usporedili smo ih u kategorijama koje se, međutim, preklapaju, a pCloud je naš ukupni pobjednik.

Ima veliku vrijednost, intuitivno i ugodno korisničko iskustvo i snažne mogućnosti dijeljenja. Sigurnost mu je gotovo ista kao i SpiderOak ONE, ali skuplje je privatno šifriranje pomoću pClouda, tako da SpiderOak ONE pobjeđuje u toj kategoriji. Takođe su bliske dodatnim značajkama, a pCloud je bolji za reprodukciju medija i one s više oblačnih računa.

Što mislite o ovoj usporedbi? Za koju se uslugu oslanjate? Javite nam u komentarima u nastavku. Hvala na čitanju.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me