pCloud vs MEGA: Sigurno besplatno spremanje za sve u 2020. godini

Kada su u pitanju usluge pohrane oblaka usmjerene na privatnost, ističu se dva imena: pCloud i MEGA. Ako vam ime Kim Dotcom nešto znači, vjerojatno ste već upoznati sa MEGA, rješenjem za pohranu u oblaku koji je osnovala ova šarena, privatnica usmjerena na privatnost (iako je veliki čovjek već odavno napustio tvrtku).


Naša druga usporedba pohrane u oblaku pokazat će vam da smo i mi veliki fanovi pClouda. I pCloud i MEGA nude šifriranje nule znanja kako bi zaštitili vaše podatke, iako to košta malo više s pretplatom na pCloud. Obje su prilično jednostavne za korištenje, ali pCloud ima neke superiorne značajke za sinkronizaciju.

Čitajte dalje dok detaljnije pogledamo pCloud vs MEGA da biste vidjeli koja je bolja opcija u ovom prikazu usporedbe.

Postavljanje bitke: pCloud vs MEGA

Usporedba različitih usluga pohrane u oblaku može biti izazov jer nijedna dva proizvoda nisu potpuno slična. Da biste zaobišli ovaj problem, razmotrit ćemo pCloud i MEGA u nekoliko rundi. U svakom krugu, naša dva pružatelja usluga stavljaju se na glavu u važan aspekt pohrane u oblaku. 

Davatelj koji pobijedi u rundi dobiva bod, a ako je nerešeno, bodovi se dijele. Na kraju članka skupit ćemo bodove kako bismo pronašli ukupnog pobjednika.

1

Cijena

Oba pružatelja usluga nude besplatnu pohranu i uslugu visoke klase što ih svrstava na naš popis najboljih besplatnih usluga pohrane u oblaku. Uz pCloud dobivate 10 GB prostora za pohranu, dok se MEGA može pohvaliti s nevjerojatnih 50 GB besplatnog prostora za pohranu svojih korisnika. Međutim, niti jedna ponuda nije onakva kakva se čini.

Da biste pristupili punih 10 GB pomoću pCloud, morat ćete ga otključati. Iako je 2 GB prostora za pohranu dostupno odmah, sljedećih 5 GB možete otključati potvrdom e-pošte, prijenosom datoteke u oblak, instaliranjem radne površine i mobilne aplikacije i uključivanjem funkcije automatskog prijenosa fotografija. 

Konačnih 3 GB dostupno je nakon što počnete pozivati ​​ostale korisnike na pCloud, ali dodatni prostor za pohranu dobijate samo ako se stvarno prijave. Pogledajte naš pCloud pregled kako biste saznali više.

MEGA nudi i besplatnu pohranu za korisnike: 50 GB besplatno kada registriraju račun. Međutim, 35GB istječe nakon samo 30 dana, bez obzira na to što radite. Možete dobiti 20 GB za instaliranje aplikacije na radnoj površini i dodatnih 15 GB za instaliranje mobilne aplikacije, ali oba ova bonusa istječu nakon 180 dana. 

Čak i 10 GB koje ste dobili za pozivanje drugih ljudi da se pridruže istječe nakon jedne godine. Zapravo količina besplatne pohrane koja nije vremenski ograničena iznosi 15 GB. To je još pristojan iznos i sigurno se poboljšava na pCloud-ovom besplatnom limitu, ali još uvijek ima puno petlji kroz koje možete proći da biste stekli više.

Za plaćeno skladištenje, pCloud nudi dva osobna plana s mogućnošću plaćanja mjesečno ili godišnje ili za jednokratno životno plaćanje. Premium plan dolazi s 500 GB prostora za pohranu. Opcija mjesečno košta 4,99 USD mjesečno, godišnja uplata košta ekvivalent 3,99 USD mjesečno, a doživotna pretplata iznosi 175 USD ukupno.

Glavni plan, Premium Plus, dolazi s 2TB prostora za pohranu. Opcija mjesečno košta 9,99 USD mjesečno, godišnja uplata košta ekvivalent od 7,99 USD mjesečno, a doživotna pretplata košta ukupno 350 USD. 

Slični planovi dostupni su i s MEGA koji nudi četiri osobna plaćena plana. Cijene su u eurima pa cijene mogu varirati na temelju tečaja.

U trenutku objave, MEGA Pro Lite ima 400 GB prostora za oko 5,55 dolara mjesečno, Pro 1 otprilike 11,11 dolara za 2TB, Pro 2 oko 22,23 dolara za 8TB, a Pro 3 oko 33,36 dolara za 16TB. Dobivate dodatna dva mjeseca besplatno ako plaćate cijelu godinu unaprijed. Možete saznati više o tome što postižete sa svakim slojem u našem MEGA pregledu.

pCloud vs MEGA poslovne cijene

Oba pružatelja usluga nude i pohranu u oblaku za tvrtke. Poslovni plan pClouda iznosi 9,99 USD mjesečno za 1TB prostora za pohranu po korisniku, iako vam je potrebno najmanje tri korisnika da biste se pretplatili. Godišnje plaćanje smanjuje to na 7,99 USD po korisniku mjesečno. Jedna stvarna prednost poslovnog plana je ta što uključuje pCloud Crypto za svakog korisnika – o ovoj značajki ćemo govoriti kasnije.

MEGA također ima samo jedan poslovni plan. MEGA for Business košta oko 11 dolara mjesečno za svakog korisnika i, poput pClouda, ima minimalno pravilo za tri korisnika. Nudi neograničenu količinu prostora za pohranu, ali samo za „prave poslovne svrhe“ s pravilom pravilne upotrebe koja će započeti ako koristite više prostora za pohranu u odnosu na prosječnog poslovnog korisnika MEGA. 

Ne postoji neograničena mogućnost pohrane za pCloud, pa ako tražite neograničen prostor i MEGA vam se ne sviđa, provjerite konkurente poput Dropbox Business i Box-a u našem najboljem članku za neograničenu pohranu u oblaku.

Usporedba sličnih usluga s oblakom za pohranu uvijek je izazov, ali oba pružatelja usluga nude paket od 2 TB koji djeluje malo jeftinije s pCloudom. Iako MEGA nudi više besplatnog prostora za pohranu, vremenski ograničene nagrade prilično su zbunjujuće. Bliski je poziv, ali pCloud upravo to zaokružuje.

Okrugla: Cijena za pCloud

pCloud Logo
MEGA logotip

2

sigurnosti & Privatnost

Najsigurnije spremanje u oblaku zahtijeva jednu stvar više od ičega: šifriranje nulteg znanja. Pomoću njega su datoteke koje pohranjujete šifrirane i vaš davatelj prostora za pohranu u oblaku nema zapis ključa za njihovo dešifriranje; ostaje samo u vašim rukama. Bez ključa, nitko osim vas ne može pristupiti vašim datotekama. 

Čak i ako je davatelj prisiljen predati vaše podatke vlastima, ti su podaci beskorisni bez vašeg ključa za dešifriranje. To je razlog zašto, kada je u pitanju sigurnost, i MEGA i pCloud nude pravu vrstu rješenja.

pcloud-kripto

MEGA koristi enkripciju nulte znanja za sve svoje proizvode, uključujući i na svom slobodnom nivou, što znači da su vaši podaci sigurni. No, postoji jedan problem s davateljem nulta znanja: on vam ne može resetirati zaporku, jer bi za to potreban ključ za dešifriranje podataka.

Zaobilazno vam je MEGA ključ za oporavak koji možete koristiti za resetiranje zaporke ako je zaboravite. Ako to izgubite, nema povratka i vaši podaci su izgubljeni. Preporučujemo korištenje dobrog upravitelja lozinki poput Dashlanea za pohranu ovog ključa. Pogledajte naš popis najboljih proširenja upravitelja zaporki za alternative.

Iako pCloud nudi šifriranje nultih znanja, za to morate platiti (osim ako niste poslovni korisnik). Označen kao pCloud Crypto, omogućava vam šifriranje nekih ili svih datoteka pomoću enkripcije sa nultim znanjem. To košta 4,99 USD dodatka mjesečno ili oko 3,99 USD mjesečno na godišnjem planu, uz naplatu u iznosu od 125 USD za cjeloživotni pristup.

Privatnost pCloud i MEGA

pCloud je smješten u Švicarskoj, zemlji s nekim od najboljih zakona o privatnosti u oblaku na svijetu. Međutim, on ima poslužitelje u Sjedinjenim Državama, pa vaši podaci mogu biti podloženi puno manje važećim američkim zakonima. Dobar način za to je korištenje pCloud Crypto-a ili sami šifriranje datoteka pomoću Boxcryptor-a (pogledajte našu recenziju Boxcryptor-a).

Ako koristite pCloud Crypto, onda su vaši podaci sigurni od znatiželjnih očiju. Međutim, ako ne upotrebljavate pCloud Crypto, onda pCloud može pristupiti vašim datotekama i to može učiniti da osigurate da ne kršite nijedan njezin uvjet. Imajte to na umu ako ste zabrinuti zbog privatnosti.

Kao takozvana “privatna tvrtka”, MEGA je nesumnjivo usmjerena na privatnost korisnika. Svi se njegovi poslužitelji nalaze na prilično povoljnim lokacijama – uključujući Novi Zeland, Kanadu i Luksemburg – bez poslužitelja na američkom tlu.

Europski su korisnici jaka pravila GDPR-a o zaštiti podataka, ali MEGA to čini korak dalje i primjenjuje ista pravila na sve korisnike, čak i one koji žive izvan EU-a.

Oba pružatelja usluga nude dobru sigurnost, a svaki se svrstava na naš popis najboljih oblačnih usluga s nultim znanjem. pCloud Crypto je dobro rješenje, ali MEGA nudi standardnu ​​enkripciju bez ikakvog znanja i bez dodatnih troškova. MEGA također ima bolju privatnost, što znači da su vaši podaci sigurniji od zahtjeva državnih agencija.

pCloud je izvrstan i za sigurnost i za privatnost, ali MEGA je bolja, zbog čega je ovdje pobjednik.

Runda: Sigurnost & Točka privatnosti za MEGA

pCloud Logo
MEGA logotip

3

Jednostavnost korištenja

Većina pružatelja usluga pohrane u oblaku nudi klijente za macOS i Windows, ali oba kandidata ovdje nude i Linux podršku kako bi pokrili sve vjerojatne korisnike desktop računala. Obje usluge se također nalaze na našem popisu najboljih pohrana u oblaku za Linux. Za mobilne korisnike dostupne su kvalitetne Android i iOS aplikacije za obje usluge.

pcloud-web-aplikaciju

MEGA i pCloud koriste i poznati sustav mapa za sinkronizaciju koji je Dropbox popularizirao prije desetak godina. Ako ste ikada prije koristili usluge pohrane u oblaku, naći ćete i pCloud i MEGA jednostavne za korištenje s poznatim značajkama. Oboje koriste ikone trake sustava ili trake izbornika na stolnim računalima koji vam omogućuju pristup vašim postavkama.

Imamo jednu manju gripu s pCloud-om: brandiranje. Njegova ikona oblaka vrlo je slična onima koje koriste drugi davatelji usluga, kao što su OneDrive, Google i Amazon. Ako imate više oblaka u oblaku, to bi moglo postati malo zbunjujuće (premda, priznajemo, to je vjerojatno po dizajnu). MEGA ima lijep jednostavan “M” logotip, tako da nema opasnosti da ga zbunite za neki drugi račun.

Web sučelja oba pružatelja usluga također mogu biti pomalo zamišljena u usporedbi sa rivalima poput Sync.com i Dropbox. Povlačenje i ispuštanje datoteke u pCloud web aplikaciju može se izvršiti samo s trenutačno otvorenom mapom, a ne u podmape.. 

S MEGA-om se javlja isti problem. Ne možete jednostavno baciti datoteku u mapu na zaslonu; morate navesti u skočnom prozoru gdje ga želite smjestiti.

Sličan problem postoji i s mobilnim aplikacijama. Ako želite premjestiti datoteku, ne možete je zadržati i povlačiti je kao što je to slučaj s drugim davateljima usluga. Umjesto toga, datoteku morate dugo pritisnuti i odabrati da biste je premjestili u izborniku koji će se pojaviti nakon što to učinite.

Za usporedbu, natjecatelji poput OneDrive i Dropbox omogućuju vam povlačenje i ispuštanje datoteka unutar same mobilne aplikacije, što je za korisnike daleko jednostavnije, brže i intuitivnije. Pogledajte naš pregled usluge OneDrive da biste saznali više o njegovoj aplikaciji.

Unatoč tim (prilično malim) problemima, aplikacije su inače korisne. Na primjer, i pCloud i MEGA to čine na našoj listi najbolje pohrane u oblaku za Android. Doista ne postoji velika razlika između pružatelja usluga kada je u pitanju jednostavna upotreba, pa ovaj krug nazivamo izvlačenjem.

Kolo: Jednostavnost upotrebe Nema jasnog pobjednika, bodovi za oboje

pCloud Logo
MEGA logotip

4

Sinkroniziranje datoteka i dijeljenje

Osnova svih pohrana u oblaku je pohranjivanje i dijeljenje datoteka. Kao vrhunski davatelji usluga, MEGA i pCloud to dobro rade.

MEGA vam omogućuje kontrolu datoteka koje sinkronizirate s računalom. Ako je prostor za pohranu tijesan, možete selektivno odabrati datoteke koje želite imati odmah dostupne ili ih možete preuzeti radi jednostavnijeg pristupa. Druge mape računala možete dodati kao nove lokacije za sinkronizaciju iz izbornika postavki.

mega-web-sučelje

pCloud koristi drugačiju metodu koja je (tvrdili bismo) superiorna i oduzima složenost. Kad instalirate pCloud, mapa za sinkronizaciju postavljena je kao virtualni pogon. Sadržaj ovog pogona pohranjen je u oblaku i vidljiv je na vašem računalu kao da je pohranjen na tvrdom disku, ali ne zauzima prostor na računalu.

Ako želite raditi na datotekama izvan mreže, tada možete upotrijebiti značajku sinkronizacije. To vam omogućuje odabir lokalnih mapa na računalu za sinkronizaciju s pCloud-om, omogućavajući vam da radite na njima izvan mreže. Kad se sljedeći put povežete s internetom, sve promjene koje ste napravili automatski se sinkroniziraju s pCloud poslužiteljima.

Dijeljenje datoteka

Oba pružatelja usluga omogućuju vam stvaranje veza za dijeljenje datoteka. Pomoću pCloud možete unijeti lozinku ili datum isteka ili koristiti skraćenu vezu. Međutim, ne možete dijeliti šifrirane datoteke s pCloud Crypto-a ako nemate poslovni račun.

mega-vs-tresorit-mega-udio

MEGA vam također omogućuje da postavite datum isteka i lozinku za zajedničke datoteke, ali samo ako imate plaćeni račun. Možete i dijeliti šifrirane datoteke, s mogućnošću dijeljenja vaših veza sa ili bez ključa za dešifriranje. 

Ako s ključem pošaljete MEGA vezu, svatko tko je imao vezu može je otvoriti. Ako ključ nije uključen, morat ćete zasebno poslati ključ za dešifriranje svima koji žele moći otvoriti datoteku ili mapu.

pCloud ograničava propusnost za preuzimanje svaki mjesec za zajedničke veze. Besplatni računi dobivaju 50GB, Premium računi 500GB, a Premium Plus računi 2TB. 

MEGA ima sličan sustav s plaćenim razinama koji svaki mjesec nude 1TB, 2TB, 4TB i 8TB propusne širine. Besplatni računi nemaju određeno ograničenje; MEGA kaže da to ovisi o doba dana i drugim čimbenicima, ali nemojte očekivati ​​više od oko 4 GB dnevno.

Ubrzati

U brzinskim testovima, pCloud i MEGA bili su prilično slični brzinom prijenosa i preuzimanja. Za preuzimanje datoteke od 1 GB potrebno je oko 24 minute i oko tri minute za preuzimanje brzog testiranja.

Glavna prednost koju pCloud ima u pogledu brzine je ta što koristi sinkronizaciju na razini bloka za podjelu datoteka u male blokove. Kada uređujete datoteku, sinkroniziraju se samo dijelovi – ili blokovi – koje mijenjate, umjesto da sinkronizirate cijelu datoteku. 

Ako sinkronizirate velike datoteke, to može značajno utjecati na ubrzavanje prijenosa. To je jedan od razloga zašto ga pCloud ulazi u naš najbolji oblačni prostor za pohranu velikih datoteka, zajedno sa Sync.com i OneDrive.

Sviđa nam se pristup virtualnog pogona pClouda. To je jednostavno i lako razumljivo, a daje vam učinkovito 2TB dodatnog prostora za pohranu datoteka na vaše računalo. Također koristi sinkronizaciju na razini bloka, što sinkronizaciju velikih datoteka s minimalnim uređivanjima čini mnogo bržom, čineći pCloud jednostavnim pobjednikom ovdje.

Okrugla: Točka za sinkronizaciju i dijeljenje datoteka za pCloud

pCloud Logo
MEGA logotip

5

Značajke

Kao što možete očekivati, mogućnosti obiluju i MEGA i pCloud, mada su neke značajke možda korisnije od drugih.

Na primjer, pCloud ima namjenski glazbeni uređaj za vašu glazbenu kolekciju, koji vam omogućuje izradu popisa pjesama i pretraživanje po naslovu pjesme, naslovu albuma ili izvođaču. Samo ovo ga čini jednim od najboljih pohrana u oblaku za biranje glazbe ako glazbu spremate u oblak. Međutim, ako koristite uslugu streaminga, onda je to vjerojatno suvišno.

pcloud-audio player

pCloud vam također omogućuje sigurnosno kopiranje datoteka izravno s drugih usluga u oblaku, poput Dropboxa, Google diska i OneDrivea, kao i s vašeg Instagram ili Facebook računa. To vam omogućuje brzo usporedbu i pohranu fotografija na vašim društvenim medijima. 

Tu je i značajka verzije datoteke koja vam omogućuje povratak na stariju verziju datoteka. Možete se vratiti 30 dana za plaćene račune ili do godinu dana za dodatnih 39 USD. MEGA sadrži sličnu značajku, iako je manje jednostavna za korištenje.

Za korisnike MEGA računa postoji značajka kriptiranog razgovora i dijeljenja datoteka. Ova krajnja enkripcija mogla bi vam se svidjeti pogotovo ako ste zabrinuti zbog privatnosti aplikacija poput WhatsApp-a.

Ako želite dijeliti velike datoteke s drugim korisnicima, možete ih poslati izravno putem MEGAbird-a, proširenja za klijenta e-pošte Mozilla Thunderbird. To vam omogućuje slanje velikih datoteka putem MEGA izravno s Thunderbird-a, bez obzira na uslugu hostinga e-pošte. Tu je i alat naredbenog retka koji vam omogućuje kontrolu i automatizaciju računa.

Kao što vidite, ove značajke – osim uobičajenih značajki za pohranu u oblaku koje očekujete – u rasponu su od korisnih do niša. Iako će se pCloudov glazbeni player i MEGA šifrirani chat možda svidjeti nekima, najveći izvlačenje bit će sigurnosna kopija usluge pCloud, omogućujući vam spremanje datoteka na više platformi. Imajući to na umu, pCloud pobjeđuje ovdje.

Okrugla: Karakteristične točke za pCloud

pCloud Logo
MEGA logotip

6

Presuda

Natjecanje je bilo prilično tijesno tijekom prva tri kola, a oba su pružala jednu pobjedu i jedan remi. pCloud je ipak završio jači i uzeo je posljednja dva kruga. S ocjenom tri do jedan, uz jedan krug kao remi, pCloud je ovdje ukupni pobjednik.

MEGA je izašla na vrh kada je u pitanju sigurnost i privatnost, zahvaljujući tome što nudi nulti znanje šifriranje kao standard, čak i na slobodnom nivou. Bodovi su podijeljeni kada smo razmislili o lakoći upotrebe, s nekim malim pitanjima upotrebljivosti koji utječu na skoro besprijekorno iskustvo za oba pružatelja usluga.

pCloud je bio jasni pobjednik kada je u pitanju sinkronizacija i dijeljenje datoteka, međutim, s sinkronizacijom na razini bloka koja ubrzava sinkronizaciju datoteka (posebno za velike datoteke) i sustavom virtualnog pogona koji se koristi za oslobađanje prostora na disku. 

Značajke pClouda također su donijele pobjedu, a integracija s drugim oblačnim uslugama pokazala se korisnim. Cijena je bila malo bliža, ali pCloud je uzeo pobjedu izlazeći malo jeftinije u usporedbi sličnom, čak i ako MEGA nudi više besplatne pohrane.

Pobjednik: pCloud

Ako tražite kvalitetnu uslugu pohrane u oblaku, tada pCloud i MEGA imaju svoje prednosti i bili bi vam dobri davatelji usluga. Ako vam je privatnost najveća briga, MEGA je snažan kandidat. Ako tražite brzu sinkronizaciju ili želite pristupiti svim datotekama u oblaku bez popunjavanja pogona, tada je pCloud odličan izbor. 

Ako ste prije koristili MEGA ili pCloud i želite se složiti ili ne slagati s bilo kojom od ovih točaka, molim vas učinite to. Ispusti ih u komentarima ispod, i kao i uvijek, hvala na čitanju.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map