Najsigurnije čuvanje u oblaku 2020. godine: čuvajte tajno, čuvajte

Kršenja velikih razmjera podataka sve su češća, a tvrtke su suočene s remetilačkim gubitkom osjetljivih komercijalnih podataka. Nismo imuni ni kod kuće, niti protiv otkupne i phishing napada koji naše podatke dovode u opasnost. Kad pohranimo naše podatke u oblak, želimo biti sigurni da mu nitko neće moći pristupiti bez našeg dopuštenja.

Zbog toga je važno pronaći najsigurniju pohranu podataka u oblaku. Srećom, postoje brojne usluge pohrane u oblaku koje su učinile svoju misiju ponuditi pohranu u oblaku uz jaku sigurnost po povoljnim cijenama. Stvorili smo uži izbor od šest najboljih i najsigurnijih pružatelja usluga pohrane u oblaku za osobnu i poslovnu upotrebu.

Što je najsigurnija pohrana u oblaku?

  1. Sync.com
  2. pCloud
  3. Tresorit
  4. Egnyte
  5. MEGA
  6. SpiderOak

Nije potrebno obustavljanje – najsigurniji pružatelj usluga pohrane u oblaku na našem popisu je Sync.com. Nudi šifriranje nulte znanja kao standardno, čak i kao opcija za zajedničke datoteke. Za ostale najbolje davatelje prostora za pohranu u oblaku pogledajte sigurnost u nastavku.

pCloud je blizu sekunde, iako zahtijeva dodatak za zaštitu od nula znanja. Veliki smo obožavatelji Sync.com i pCloud za sigurnu pohranu u oblaku, no svaki od naših pružatelja usluga nudi nešto drugačije, ovisno o vašim potrebama. Pogledajmo bliže svaki dobavljač.

1. Sync.com

Sync.com jedna je od naših omiljenih usluga pohrane u oblaku, a razina sigurnosti koju nudi igra veliku ulogu u tome. O drugim značajkama možete saznati u našem pregledu Sync.com, ali ovdje ćemo se usredotočiti na sigurnost.

sync.com sinkronizacija-web-aplikaciju

Za najbolju sigurnost vaših datoteka potrebna vam je usluga pohrane u oblaku koja nudi enkripciju nulte znanja. To znači da vaš davatelj ne pohranjuje kopiju vašeg ključa za šifriranje. Bez ključa, tvrtka ne može pristupiti vašim datotekama. Ako bi se poslužiteljima pristupalo ilegalno ili je vlada izdala nalog, vaše informacije i dalje bi bile nedostupne svima osim vama.

Sync.com nudi sigurnost bez znanja o svim svojim planovima, počevši s besplatnim računom koji uključuje 5 GB pohrane u oblaku, što smatramo jednom od najsigurnijih opcija besplatne pohrane u oblaku. 

Ako želite pohraniti samo nekoliko datoteka, ali želite da budu što sigurnije, onda je ovaj besplatni plan za pohranu savršeno uklopljen. To je jedan od razloga što je Sync.com bio na vrhu naše liste najboljih cloud usluga.

Sigurnosne značajke koje Sync.com nudi ne zaustavljaju se na nuli znanja. TLS protokol koristi se za zaštitu podataka u tranzitu, dok su podaci u mirovanju osigurani standardnim AES 256-bitnim enkripcijama. Sami ključevi za enkripciju zaštićeni su RSA 2048-bitnom enkripcijom.

Sync.com nudi i dvofaktornu provjeru autentičnosti, iako ona nije omogućena prema zadanim postavkama, pa bismo preporučili da je odmah uključite.

Osobni računi počinju od samo 5 USD mjesečno za 200 GB prostora za pohranu ili samo 8 USD mjesečno za 2TB. Poslovni računi počinju od 5 USD mjesečno za svakog korisnika, s 1TB prostora za pohranu svaki. Svi se ovi planovi naplaćuju godišnje – ne postoji mogućnost plaćanja mjesečno.

Privatnost Sync.com

Sa tako snažnim fokusom na sigurnost, isplati se primjenjuju i na privatnost. Sve što pohranjujete na Sync.com ima prebivalište u Kanadi, jednoj od najboljih zemalja za privatnost podataka.

To znači da se vaši podaci čuvaju od bilo kakvih pokušaja da im se pristupi kroz USA Patriot Act. Umjesto toga, potpada pod kanadski Zakon o zaštiti osobnih podataka i elektroničkih dokumenata (PIPEDA), koji zahtijeva od poduzeća da prilikom objavljivanja osobnih podataka traže pristanak pojedinca..

Zapravo su privatnost i sigurnost Sync.com toliko dobri da je u skladu sa HIPAA. To znači da tvrtke koje trebaju pohraniti osjetljive osobne zdravstvene podatke mogu koristiti usluge pohrane u oblaku Sync.com i dalje ostati u skladu s propisima. Samo standardi koji pružaju dokazanu sigurnost i privatnost udovoljavaju tim standardima.

Ako vas zanima dijeljenje privatnih podataka s drugim ljudima, Sync.com vas je također pokrivao. Svoje veze možete SSL šifriranjem slati u tranzitu, ali ako omogućite poboljšanu privatnost, tada će vaše veze imati i cjelovito šifriranje. 

Jedno od problema s ovom razinom privatnosti za veze je da nije u potpunosti kompatibilan s nekim preglednicima, uključujući Safari, zadani preglednik za većinu korisnika iPhonea.

2. pCloud

Ako ste pročitali neke druge naše vodiče, znat ćete da se pCloud redovito nalazi u blizini ili na vrhu mnogih naših popisa. Vrlo je kvalitetan i bez oklijevanja ga preporučujemo za širok raspon upotrebe. Široko ispitivanje njegovih prednosti možete pročitati u našoj recenziji pCloud.

pcloud-desktop-app

Šutjeli smo za zaštitom od nule znanja Sync.com, no možda ćete biti iznenađeni kada otkrijete da pCloud zapravo ne nudi nulti znanje kao standard. Ako želite nula znanja za svoje datoteke i mape, morat ćete platiti dodatak zvan pCloud Crypto, koji godišnje košta 3,99 USD za godišnju pretplatu. 

S 2TB prostora za pohranu koji košta 9,99 USD mjesečno, pCloud Crypto mogao bi biti značajan dodatni trošak za potrošače, o čemu ćete imati na umu ako imate proračun..

pCloud kripto

Nismo obožavatelji dodatnog plaćanja za sigurnost, ali pCloud ima pogodnosti koje ne treba zanemariti. Omogućuje vam pohranu i šifriranih i nekodiranih datoteka na isti račun. Ako se brinete samo zbog zaštite nekih osjetljivijih datoteka, možete ih izolirati s mnogo većom sigurnošću od neosjetljivih datoteka, čineći ostale datoteke dostupnijima.

Time se želi prevladati jedan od glavnih nedostataka upotrebe sigurnosti nula znanja – sam poslužitelj nema pojma s kojim se datotekama bavi. To ograničava koliko vam može pomoći u vašim datotekama. Na primjer, poslužitelj ne može preslikati medijske datoteke, što vam u većini slučajeva onemogućuje reprodukciju u oblaku.

Jedno od najčešćih problema je to što ne možete pregledati sličice šifriranih fotografija u oblaku za pohranu, što može biti pravi problem kada se pokušavate baviti svojom kolekcijom fotografija. Pomoću pCloud Crypto-a možete isključiti šifriranje nultih znanja za sve svoje fotografije ili ga uključiti samo za one koje ne želite da neki znatiželjni pogled vidi. 

Kada je u pitanju pohranjivanje fotografija u oblaku, pCloud je snažan izbor; plasirala se visoko na našoj listi najboljih internetskih prostora za pohranu fotografija. 

Još jedna vrlo korisna značajka pCloud Crypto je da možete zaključati svoje lokalne datoteke tako da je potrebna lozinka za njihovo otvaranje. Ako netko ima pristup vašoj radnoj površini ili prijenosnom računalu, može ući u mapu za sinkronizaciju i vidjeti sve vaše dešifrirane datoteke. 

Ova značajka nudi veću zaštitu ako koristite zajedničko računalo ili ako imate dovoljno nesreće da vam je ukraden laptop.

Dodatne značajke pCloud

pCloud je usluga koja svoj novac stavlja tamo gdje su u pitanju kada je u pitanju sigurnost. PCloud Crypto Hacking Challenge – šestomjesečno natjecanje u kojem je pCloud ponudio nagradu od 100.000 dolara svima koji bi mogli hakirati putem šifriranja na strani klijenta – imao je gotovo 3000 sudionika. Niti jedan sudionik nije uspio prekršiti sigurnosne mjere pClouda.

Za razliku od nekih drugih pružatelja usluga na ovom popisu, pCloud nudi i Linux klijente, kao i Windows i macOS klijente. Ako ste korisnik Linuxa, onda će vas zanimati kada je pCloud na vrhu naše liste najboljih oblaka za Linux. Postoji čak i dodatak Adobe Lightroom koji vam omogućuje izravno spremanje iz softvera za uređivanje fotografija na svoj pCloud račun.

Kao tvrtka sa sjedištem u Švicarskoj, pCloud je u skladu s EUR GDP regulativama. Međutim, vaše su datoteke pohranjene na američkim poslužiteljima, pa biste mogli pronaći vašim nešifriranim datotekama pristupanje agencijama za provođenje zakona, ukoliko iskoriste poslužitelje koji ih drže.

3. Tresorit

Uz naziv koji se temelji na njemačkoj riječi za “siguran” ili “trezor” (tresor), očekivali biste da će Tresorit biti prilično visok na bilo kojem popisu najsigurnijih mjesta za pohranu u oblaku. Tresorit sigurno uspijeva postići svoje ime, a sigurnost je njegovo najveće prodajno mjesto, iako ima mnoštvo drugih korisnih značajki o kojima možete pročitati više u našoj recenziji Tresorit.

tresorit pogona

Kao i Sync.com, Tresorit nudi enkripciju znanja bez znanja o svim svojim planovima, uključujući i svoj besplatni račun, koji uključuje 3 GB prostora za pohranu. Koristi TLS protokol za podatke u tranzitu da bi se zaštitio od napada “čovjeka u sredini”. Podaci u mirovanju zaštićeni su AES 256-bitnom enkripcijom. 

Način na koji Tresorit djeluje malo se razlikuje od većine konkurencije jer vam pomaže da čuvate svoje podatke sigurno dijeljenjem. Umjesto da imate jednu virtualnu mapu za pohranjivanje podataka, možete stvoriti pojedinačne roditeljske mape nazvane “tresors” koje možete šifrirati. Bilo koja lokalna mapa na vašem računalu može se pretvoriti u trošku.

Ako stvorite novi tresor, sve datoteke ili mape prenesene u njega spremit će se samo u oblaku i tako će se osloboditi prostor na tvrdom disku. Ako želite da se promjene koje unesete u lokalne datoteke automatski sinkroniziraju, možete uključiti ovu značajku u postavkama Tresorita. Možete i povući i ispustiti lokalnu mapu u Tresorit i ona će se sinkronizirati na sve strane.

Bonus upotrebe tresora je da vam omogućuju kontrolu onoga što se dijeli s drugim ljudima. Vezu možete dijeliti s bilo kojim naručivačem – ili do bilo koje mape ili datoteke unutar jedne – i primatelji će moći pristupiti tim datotekama, ali ih neće moći uređivati ​​ako ne date dozvolu.

Druga je mogućnost pozvati suradnike u određeni narušitelj. Oni će tada moći pristupiti istim datotekama i mapama, omogućujući im dodavanje, uređivanje ili brisanje. Ovo je idealno za skupinu ljudi koji žele surađivati ​​na istim datotekama, a istovremeno vam omogućuju da privatni tresori ostanu privatni. 

Vaši će suradnici za to trebati Tresorit račune, ali možete ih dijeliti s korisnicima koji imaju besplatni Tresorit račun, tako da su troškovi minimalni.

Ostale sigurnosne značajke Tresorita

Jedna od nedostataka nulta znanja ujedno je i njegova najveća prednost. Ako izgubite zaporku i nemate ključ za šifriranje, ne možete pristupiti svom računu i datoteke su zauvijek izgubljene.. 

Tresorit ne može resetirati zaporku i neće moći zaobići šifriranje. Imajući to u vidu, razmislite o tome da za pohranu lozinke ili ključa koristite dobrog upravitelja lozinki, poput LastPass-a ili Dashlane-a.

Dodatna značajka koju biste trebali razmotriti omogućavanje je dvofaktorska provjera autentičnosti. To je obično u obliku koda generiranog na određenom uređaju, kao što je vaš telefon. Ako hakeri nemaju i zaporku i vaš telefon, neće moći pristupiti vašem računu nudeći još jedan sloj sigurnosti.

Najveći problem Tresorita, u usporedbi s naša dva najbolja pružatelja usluga, su troškovi. Morat ćete plaćati 12,50 USD mjesečno za samo 200 GB pohrane u oblaku i ogromnih 30 USD mjesečno za 2TB. To je više od tri puta više od cijene Sync.com za istu količinu prostora za pohranu. 

Ako imate poslovni plan, trenutno je dostupan popust od 50 posto za tvrtke kojima je potrebno 10 ili više korisnika, što čini 15 USD za 1TB prostora za pohranu po korisniku mjesečno.

4. Egnyte Connect

Egnyte je jedna od najsigurnijih pohrana u oblaku za poslovne mogućnosti, a svakako je vrijedno pogledati trebate li pohraniti komercijalne datoteke, posebno jer se našla na vrhu na popisu najboljih dobavljača sinkronizacije datoteka i dijeljenja datoteka. Ako ste vlasnik male tvrtke, svakako bismo preporučili da pogledate naš Egnyte pregled. 

egnyte-connect-mreža-pogon

Egnyte ne nudi zaštitu od nule znanja izvan okvira, ali ako želite preuzeti kontrolu nad načinom pohrane vašeg ključa za šifriranje, morat ćete koristiti Upravljanje ključevima Egnyte. To vam omogućuje upravljanje vlastitim ključevima za šifriranje, samostalno ili putem rješenja treće strane, kao što je Microsoft Azure Key Vault. 

Treba napomenuti da je upravljanje ključevima Egnyte dostupno samo na Egnyteovom Enterprise programu, tako da nije jeftino.

Dobra vijest je da ako Enterprise plan ima previše, postoji drugi način da se dobije sigurnost nula znanja, čak i ako vaš pružatelj usluga ne nudi. Softver za šifriranje omogućuje vam šifriranje datoteka prije prijenosa u oblak. 

Usluge treće strane, kao što je Boxcryptor, omogućuju vam šifriranje datoteka bez obzira kojeg davatelja koristite. Ako želite naučiti više, pogledajte naš pregled Boxcryptor.

Budući da je Egnyte usmjeren na tržište poduzeća, nema individualnih planova. Ako želite koristiti Egnyte za osobnu pohranu, timski plan ima najmanje jednog korisnika i košta 10 USD za 1TB prostora za pohranu.

Egnyte sigurnosne značajke

Unatoč nedostatku nulteg znanja, Egnyte još uvijek nudi jake sigurnosne značajke, posebno „fizičku“ zaštitu koju bi vam podaci mogli zahtijevati. Njegovi podatkovni centri imaju 24-satni nadzor, biometrijsku kontrolu pristupa i otporni su na prirodne katastrofe, čime se osiguravaju sigurno čuvanje vaših podataka. 

Na tehničkoj razini Egnyte koristi 256-bitnu AES 256-bitnu enkripciju za pohranu podataka i TLS protokol kako bi ih zaštitio tijekom prijenosa. 

Postoji i mogućnost postavljanja dvofaktorske provjere autentičnosti tako da su vaši podaci sigurni, čak i ako je vaša lozinka izložena. Kao administrator računa možete postaviti i minimalne zahtjeve za čvrstoćom zaporke kako biste osigurali da se nitko od vaših kolega ne pokušava prijaviti slabom lozinkom..

Poslovni planovi Egnyte omogućuju vam i upravljanje uređajima zaposlenika kako bi vam osigurali veću kontrolu nad sigurnošću podataka. Možete postaviti zaključavanje lozinke tako da korisnici trebaju unijeti četveroznamenkasti kod kada se prijave u Egnyte. Moguće je i daljinsko brisanje uređaja ako su izgubljeni ili ukradeni kako bi se izbjeglo da osjetljive informacije padnu u pogrešne ruke.

5. MEGA

MEGA je nudila ogroman prostor za pohranu u oblaku besplatno. To više nije slučaj, ali tijekom prvih 30 dana dobivate novi korisnički bonus u iznosu od 35 GB, kao i ostale bonuse za upućivanje korisnika. Kao što možete pročitati u našoj recenziji MEGA, njeni plaćeni planovi također su vrijedni pogleda.

MEGA

Tvrtka ima malu reputaciju zahvaljujući zloglasnom stvaraocu Kimu Dotcomu kojeg Amerikanac želi da se suoči s optužbama za kršenje autorskih prava. Tvrtka je sada neovisna o njegovom vodstvu i kontroli, ali nastavlja sa svojim etosom, nudeći sigurnost nula znanja dizajniranu tako da državnim agentima onemogući volju pristupiti vašim podacima.

MEGA preporučuje upotrebu upravitelja lozinki kako ne biste izgubili pristup svojim podacima, a mi preporučujemo opciju kao što je 1Password. Za razliku od mnogih pružatelja nulta znanja, MEGA vam daje mogućnost spremanja sigurnosnog ključa za oporavak u slučaju da izgubite lozinku.

Krajnje šifriranje znači da MEGA ne može resetirati zaporku za vas, tako da će vam ovaj ključ omogućiti da sami resetirate zaporku. Ako s tim ključem za šifriranje ne rukujete ispravno, netko drugi će možda moći resetirati zaporku i pristupiti vašem računu, tako da ćete morati razmišljati o tome da je pohranite na sigurno.

MEGA-in pristup usredotočen je na najslabiju vezu sa sigurnošću podataka: korisnika. Imajući to u vidu, web mjesto snažno preporučuje upotrebu dvofaktorske provjere identiteta kao i šifriranje cijelog vašeg tvrdog diska kako bi podaci bili sigurni na mjestu korištenja.. 

MEGA privatnost

MEGA-ovi podatkovni centri nalaze se na razumno prihvatljivim lokacijama, poput Luksemburga, Njemačke, Kanade i Novog Zelanda. Međutim, nijedna od ovih lokacija ne čini naš popis zemalja s najboljim oblacima zakona o privatnosti. 

Što je još važnije, nijedna se datoteka nikad ne pohranjuje u SAD ili stavlja na raspolaganje u SAD-u, tako da one spadaju izvan dosega zakonodavstva, poput Patriot Act. Europske lokacije znače da su mu cijene u eurima, ali čini se da iznosi oko 11 USD mjesečno za 2TB pohrane u oblaku.

MEGA je u skladu s europskim GDPR regulativama namijenjenim za zaštitu podataka građana EU-a. Tvrtka ide korak dalje i primjenjuje iste GDPR zaštite na sve svoje korisnike, bez obzira nalaze li se u EU ili ne. 

MEGA-ova politika privatnosti nije sasvim jasna kao što smo vidjeli, ali izričito piše da niti jedan od vaših osobnih podataka neće biti prodan trećoj strani. Zbog transparentnosti, klijentove aplikacije MEGA-e su otvorenog koda, tako da ih bilo tko može provjeriti ima li pogrešaka ili sigurnosnih nedostataka..

Postoji i program nagrađivanja ranjivosti koji nudi novčane poticaje svima koji mogu pronaći potencijalne sigurnosne probleme.

6. SpiderOak

SpiderOak se u odnosu na druge opcije na ovom popisu ističe kao internetska sigurnosna kopija, a ne kao “pravi” pružatelj usluge pohrane u oblaku. No, nudi i dijeljenje datoteka i sinkronizaciju, tako da se može koristiti kao pohrana u oblaku, iako možete samo sinkronizirati i dijeliti datoteke koje su dio sigurnosnih kopija datoteka.. 

Uprkos tome, ako tražite sigurnosnu kopiju i pohranu u oblaku, onda svakako vrijedi pogledati naš SpiderOak ONE pregled.

pauk-vs-Dropbox-paukove mreže

SpiderOak standardno nudi šifriranje nultih znanja. Koristi AES 256-bitnu enkripciju za podatke u mirovanju i TLS / SSL za sav mrežni promet. Svaka datoteka i mapa šifrirane su različitim ključem, kao i svaka verzija datoteka. To omogućuje SpiderOak-u da sigurnosno kopira više verzija datoteka, tako da možete vratiti na stariju kopiju ako trebate.

Međutim, ova razina sigurnosti ne odnosi se na datoteke i mape koje dijelite s drugim ljudima. Ako dijelite mapu (koju SpiderOak naziva „zajedničke prostorije“), tada sadržaj te mape više nije zaštićen nultim znanjem. Ako želite jaku sigurnost čak i za zajedničke datoteke, morat ćete pogledati jednu od ostalih opcija na popisu. 

SpiderOak je dostupan za Windows, Linux i macOS, visoko ocjenjujući naš popis najboljih sigurnosnih kopija za Mac. Dostupne su i aplikacije za iOS i Android, ali one će vam odobriti pristup samo računu za čitanje, tako da ne možete prenositi ili sinkronizirati s telefona ili tableta, što je veliko razočaranje. Začudo, trenutno nema dostupne dvofaktorske provjere autentičnosti.

SpiderOak sigurno nije najjeftinija opcija na našem popisu. Za 6 USD mjesečno dobit ćete samo 150 GB prostora za pohranu. Za 2TB morat ćete plaćati 14 USD mjesečno. Također nema slobodnog nivoa, iako postoji 21-dnevno besplatno probno razdoblje ako želite isprobati SpiderOak.

Privatnost SpiderOak

SpiderOak je dobio veliko pojačanje svojih podataka o privatnosti kada ga je zaštitni lik Edwarda Snowdena iz ljubavi prema mržnji nazvao primjerom sigurnih alternativa Dropbox koje koriste zaštitu bez znanja. Za razliku od nekih davatelja usluga na ovom popisu, SpiderOak ima prilično jasnu i jednostavnu politiku privatnosti. 

Jedine informacije koje prikupljaju podaci o prijavi, podaci o naplati i neke informacije o uređaju, kao što je količina podataka pohranjenih na njegovoj usluzi, kao i datum i vrijeme zahtjeva za pristup. Prema SpiderOaku, ove se informacije nikada ne prodaju ili dijele s trećim stranama, osim u skladu sa zakonskim zahtjevima.

Poslužitelji SpiderOaka nalaze se u SAD-u, tako da su vaši podaci i dalje podložni Patriot Actu. To znači da bi SpiderOak mogao biti primoran predati sve svoje podatke policiji, ako je to potrebno.

Međutim, budući da SpiderOak koristi nikakvo znanje, vaši će podaci biti šifrirani i bit će nečitljivi bez zaporke ili ključa za šifriranje. Čak i da ga je SpiderOak htio dešifrirati, to ne bi bilo moguće (osim za zajedničke mape).

Kako smo birali svoje pružatelje usluga

Kao i u svim našim pregledima pohrane u oblaku, i svaki dobavljač razmotri njihove prednosti i slabosti. Biramo ono što mislimo da su najbolji davatelji za svaku kategoriju, bez obzira na to kako smo ih ocijenili u drugim recenzijama.

Naš je cilj pružiti vam najbolji mogući savjet. Zato smo rado preporučili SpiderOak, rezervni proizvod, na ovom popisu pružatelja usluga pohrane u oblaku, zbog njegovog fokusiranja na sigurnost pomiješanog s dobrim cijenama. To je također razlog zašto pCloud i Sync.com čine naš popis, uz pristupačne planove kao i dobre mjere sigurnosti i privatnosti u ponudi.

Završne misli

Ako tražite najsigurniju pohranu u oblaku, naš izbor broj jedan je Sync.com. Nudi šifriranje nulte znanja iz okvira, čak i za besplatne korisnike. Plaćeni planovi su vrlo povoljne cijene, tako da ako imate puno podataka za pohranu, nećete probiti banku..

Blizu sekunde je pCloud, koji – iako zahtijeva plaćeni dodatak za šifriranje – ima neke jedinstvene značajke koje ga čine jakim protivnikom. Oni uključuju mogućnost odlučivanja koje datoteke i mape dobivaju najjaču enkripciju omogućavajući dijeljenje drugih datoteka s različitim korisnicima.

Tresorit, SpiderOak, Egnyte i MEGA donose nešto drugačije za stol i bilo koji od njih učinio bi sjajan posao čuvanja podataka u oblaku. Javite nam svoje misli i mišljenja o ovim sigurnim uslugama pohrane u oblaku u komentarima ispod i hvala vam na čitanju.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me