Najbolji softver za oporavak fotografija: kako vratiti izgubljene fotografije na računalu

Bilo da se radi o albumu u znak obiteljskog odmora, savršeno postavljenom selfiju ili kompromitirajućem kadru bogatog političara, fotografije imaju vrijednost. Dok ih digitalno pohranjivanje revolucionira našu sposobnost da zaštitimo naše fotografije od prašine vremena, nesreće se i dalje mogu dogoditi.


Ako na tvrdom disku imate pohranjene stotine ili tisuće fotografija, relativno je jednostavno izbrisati ih bez razmišljanja. Također nije nečuveno da slučajno formatirate particiju izgubeći sve na njoj.

Povrh toga, tvrdi diskovi, posebno HDD-ovi, imaju mnogo pokretnih dijelova koji su skloni neispravnosti. To dovodi do korupcije zbog koje se datoteke slika ne mogu vidjeti. Slični problemi mogu se pojaviti kod digitalnih fotoaparata, SD kartica, USB diskova i drugih mjesta na kojima možete pohraniti fotografije.

Obnavljanje izgubljenih fotografija

Dobra vijest je da često brisanje datoteka s tvrdog diska ih zaista ne briše, a oštećenja datoteka nisu uvijek izgubljeni uzrok. Loša vijest je da prodavnice za popravak računala često naplaćuju mucho dinero za obnavljanje izbrisanih datoteka, uključujući fotografije. Druga dobra vijest je da s pravim softverom možete učiniti puno manje.

Tijekom ovog vodiča razmotrit ćemo neke od opcija za oporavak foto softvera koje su vam dostupne i pokazati vam koliko jednostavan može biti postupak, koristeći Stellar Photo Recovery i PhotoRec i primjere.

Prije nego što se pozabavimo oporavkom softvera, prvo ćemo pogledati kako možete oporaviti datoteke pomoću pohrane u oblaku ili internetske sigurnosne kopije, jer ako koristite jedan od tih alata, postoji velika vjerojatnost da su vaše izgubljene fotografije udaljene samo jedan klik ili dva. Također, ako samo tražite obnavljanje redovnih datoteka, provjerite naše preglede za najbolji softver softvera za oporavak podataka.

Oporavak izbrisanih fotografija iz oblaka

Ako ste upotrebljavali svoj Android telefon za snimanje izgubljene fotografije za koju je slučajno uključeno automatsko slanje na Google pogon, imate sreće. Korisnici Androida automatski dobivaju 15 GB besplatnog prostora za pohranu, koji također pokriva Google Photos. Krenite na drive.google.com i kliknite karticu Google fotografije s lijeve strane kako biste pristupili fotografijama prenesenim sa svog pametnog telefona ili tableta.

Ako niste postavili Google Photos ili uzeli vaše slike s digitalnog fotoaparata, ova metoda oporavka očito neće pomoći. Od budućih brisanja možete se zaštititi tako što otvorite aplikaciju Google Photos na svom pametnom telefonu, otvorite postavke i uključite „sigurnosnu kopiju & sinkronizacija „.

Za korisnike iPhonea, Apple iCloud se također može koristiti za oporavak izbrisanih fotografija ako ste imali predviđanje za automatsko slanje. S iCloudom, međutim, ograničeni ste na 5 GB besplatne pohrane. U oba slučaja – Google disku ili iCloud – prostor za pohranu vjerojatno će se potrošiti.

Iako vam sada neće pomoći oporaviti fotografije, sastavili smo popis najboljeg prostora za pohranu u oblaku za fotografije ako ste pronašli besplatni prostor za pohranu koji ste dobili uz Google Drive ili iCloud jednostavno nije dovoljan. Dostupno je nekoliko sjajnih alternativnih opcija, uključujući super sigurnu Sync.com ako se bojite da NSA špijuni ismijavaju vaše selfieje (pročitajte naš cijeli Sync.com pregled kako biste saznali zašto ga toliko volimo).

Bolja opklada od pohrane u oblaku za oporavak fotografija izbrisanih s tvrdog diska računala je oporavak iz mrežnog sigurnosnog rješenja. Ako vam nije jasna razlika između pohrane u oblaku i sigurnosne kopije na mreži, naš vodič za najbolju sigurnosnu kopiju na mreži trebao bi vam pomoći.

Slučaj za sigurnosnu kopiju

Prednost mrežne sigurnosne kopije u oblaku je što se mrežna sigurnosna kopija može koristiti za automatsko izradu sigurnosnih kopija fotografija spremljenih na vašem računalu bez obzira na to gdje su te fotografije u vašem datotečnom sustavu. Spremanje u oblaku obično zahtijeva njihovo premještanje u mapu za sinkronizaciju što olakšava zanemarivanje fotografija.

Internetski pružatelj sigurnosnih kopija IDrive savršen je za zaštitu od slučajnih brisanja datoteka, jer čak i kada se datoteka izbriše s vašeg računala, ona ostaje na IDrive serveru dok je ručno ne izbrišete tamo ili pokrenete postupak čišćenja arhive. Kao što možete pročitati u našem pregledu IDrive, usluga ovu metodu oporavka izbrisanih datoteka naziva “istinskim arhiviranjem” i to je nešto što nećete dobiti s mnogim drugim popularnim mrežnim sigurnosnim kopijama, uključujući Backblaze i Carbonite.

Ostale usluge također zadržavaju izbrisane datoteke, ali samo ograničeno vrijeme.

Zadržavanje odabranih datoteka uslugeService Type
Google vožnjaSpremanje u oblakuneodređeno
iCloudSpremanje u oblaku30 dana
Sync.comSpremanje u oblakuneodređeno
DropboxSpremanje u oblaku30 dana
OneDriveSpremanje u oblaku30 dana
VozimOnline sigurnosna kopijaneodređeno
BackblazeOnline sigurnosna kopija30 dana
CARBONITEOnline sigurnosna kopija60 dana
CloudBerry sigurnosna kopijaOnline sigurnosna kopijaneodređeno
SpiderOak ONEOnline sigurnosna kopijaneodređeno

I pohrana u oblaku i internetske sigurnosne kopije obično sadrže i značajku koja se zove verzija. Pomoću verzije možete se relativno lako vratiti na prethodna stanja datoteka. Iako često povezujemo inačicu s vraćanjem nepoželjnih promjena datoteka, ona se može koristiti za ispravljanje oštećenja datoteka – uključujući oštećenje slikovnih datoteka.

Zapravo je inačica izvrstan način da se izvučete iz problema s ransomware-om, vrstom cyber-kriminala koji koristi korupciju datoteka kao sredstva prisile. Jednostavno izbrišite zlonamjerni softver koji je izazvao problem i vratite prethodnu verziju.

Postupak vraćanja prethodne slikovne datoteke obično je relativno jednostavan. Na primjer, sa Sync.com samo je prijava u preglednik, desnim klikom na sliku i odabirom „pregleda povijesti“. Pronađite i označite datoteku u koju želite vratiti i kliknite gumb na kojem piše “Vrati odabranu”.

Iako većina usluga pohrane u oblaku i mrežnih sigurnosnih kopija nude verziju datoteka, koliko i koliko dugo se verzije čuvaju je druga stvar.

Politika servisne provjere
VozimZadržava prethodnih 10 verzija bilo koje datoteke
BackblazeZadržava sve verzije iz zadnjih 30 dana
CARBONITEZadržava najmanje tri verzije bez obzira na dob i ostale verzije do tri mjeseca
Sync.comNeograničena verzija (Pro račun)
DropboxZadržava sve verzije iz zadnjih 30 dana

Za kada niste napravili sigurnosnu kopiju: softver za oporavak fotografija

Spremanje u oblaku i sigurnosna kopija putem interneta čine oporavak izbrisanih fotografija relativno jednostavnim, u određenom trenutku. Ako ponovo čitate ovaj članak, postoji velika šansa da niste implementirali jedno od tih rješenja.

Kao što smo napomenuli na početku ovog članka, postoji čitav niz softvera dizajniran za oporavak izbrisanih slikovnih datoteka, pa čak i za popravak oštećenih. Naći ćete neke besplatne opcije otvorenog koda i neke opcije licenciranja, svaka s različitim stupnjem performansi, značajkama i korisničkim iskustvom.

Alati koji nam se ovdje sviđaju na Cloudwards.net uključuju Stellar Photo Recovery, Remo Photo Recovery, PhotoRec, Pandora Recovery i PhotoRescue 3.

U nastavku ovog vodiča, proći ćemo vas kroz dvije od ovih usluga. Prvi je PhotoRec koji smo odabrali jer je to jedna od najboljih besplatnih dostupnih opcija otvorenog koda. Drugi je Stellar Photo Recovery, koji smo odabrali zbog njegovih karakteristika i činjenice da je marka Stellar omiljena među profesionalcima IT trgovina.

Oporavak fotografija pomoću PhotoRec-a

PhotoRec je jedan od najboljih besplatnih alata za oporavak koji možete dobiti zahvaljujući svojoj mogućnosti oporavka stotina različitih vrsta datoteka (ne samo fotografija). Može oporaviti fotografije s tvrdog diska, USB pogona, pa čak i digitalnog fotoaparata. Jedna od prednosti PhotoRec-a je da je brz, zanemarujući datotečni sustav i ciljajući samo osnovne podatke.

Ovaj pristup također omogućuje PhotoRec pristup fotografijama, čak i ako je datotečni sustav vašeg računala oštećen i omogućuje mu obnavljanje fotografija s gotovo bilo kojeg uređaja, bez obzira na vrstu datotečnog sustava.

Veliki problem PhotoRec-a je što ne koristi GUI: to je alat naredbenog retka. To znači da će vam trebati udobnije držanje ruku manje nego što je to slučaj sa većinom modernih softverskih rješenja.

PhotoRec možete instalirati zajedno sa TestDisk-om, cjelovitijim alatom za oporavak podataka, posjetom stranici cgsecurity.org (nazvanom po autoru oba dijela softvera, Christopheu Grenieru).

Nakon preuzimanja i izdvajanja morat ćete kliknuti na aplikacijsku datoteku PhotoRec da biste je pokrenuli.

Ovo će otvoriti sučelje naredbenog retka. Možda izgleda zastrašujuće, ali zaista je nije teško koristiti. Započnite pomoću strelica na tipkovnici da biste istaknuli particiju koju želite skenirati ili čitav fizički pogon. Zatim istaknite “Nastavi” i pritisnite tipku Enter.

Zatim ćete morati odabrati skeniranje prema vašem datotečnom sustavu ili disku. Nakon što odaberete, obavezno je “pretraživanje” označeno u nastavku i ponovno pritisnite tipku Enter.

Sljedeći je korak odabir skeniranja samo slobodnog prostora ili cijele particije. Ako tražite samo izbrisane datoteke, jednostavno skenirajte slobodan prostor. U suprotnom, vraćate neizbrisane datoteke i postupak će trajati duže.

Na kraju, morat ćete odabrati mjesto za spremanje oporavljenih datoteka.

Kada ste se smjestili na mapu, pritisnite “c” da biste ispustili datoteke i skeniranje će se pokrenuti. Sučelje naredbenog retka redovno će vas informirati o napretku dok traje.

Kada završite, idite do direktorija koji ste naveli za oporavak i vaši će se podaci, nadamo se, nalaziti tamo.

PhotoRec radi posao i besplatan je, ali ako tražite cjelovitiji doživljaj, možda biste trebali potražiti negdje drugdje. Osim što se oslanja na sučelje naredbenog retka, PhotoRec ne dopušta vam pregledavanje datoteka prije oporavka i ne popravlja oštećene datoteke s fotografijama. Mnogo je sjajnih opcija tamo ako nemate ništa protiv trošenja novca, a jedna od najboljih je oporavak fotografije Stellar Photo..

Oporavak fotografija pomoću zvjezdanog oporavka fotografija

Stellar Photo Recovery nije besplatan, ali možete barem preuzeti besplatni softver i pokrenuti skeniranje kako biste bili sigurni da se vaše datoteke prvo mogu oporaviti. Na taj način ne plaćate nešto što neće raditi za vas, što još više otežava frustraciju gubitka fotografija..

Uz slike, Photo Recovery može se koristiti i za oporavak video i audio datoteka. Ako želite fleksibilnije rješenje za oporavak datoteka, Stellar također nudi jedan od najboljih alata za oporavak podataka, o čemu možete pročitati u našem pregledu Stellar Recovery Data.

Da biste započeli sa Stellar Photo Recovery, prvo morate preuzeti ispravan softver za oporavak za svoje računalo. Klijenti su dostupni i za Windows i za Mac, a za svaki operativni sustav dostupne su dvije verzije: standardna i profesionalna.

Idite sa standardnom verzijom ako samo trebate oporaviti slučajno izbrisane medijske datoteke. Ako imate oštećene datoteke koje želite popraviti, trebat će vam stručnjak.

Sve se verzije mogu koristiti za oporavak datoteka iz vašeg datotečnog sustava, formatiranih tvrdih diskova, digitalnih fotoaparata, vanjskih uređaja za pohranu, memorijskih kartica i flash pogona. Podržano je više od 100 različitih multimedijskih formata.

Instalacija traje samo nekoliko minuta. Jednom kada se softver pokrene, kliknite plavu „oporaviti fotografiju, zvuk & videozapis “za početak.

Na sljedećem zaslonu morat ćete odabrati particiju za skeniranje. Ako je vaša particija slučajno izbrisana ili oblikovana, možete pokrenuti skeniranje cijelog diska da biste povratili i medijske datoteke.

Učinite svoj odabir i kliknite gumb “skeniranje”. Skeniranje se pokreću relativno brzo čak i na velikim hard diskovima jer program traži samo medijske datoteke. Nakon dovršetka moći ćete pregledavati i pregledati sve oporavljene datoteke.

Imajte na umu da će aplikacija i na popisu prikazati neizbrisane datoteke. Ako želite suziti rezultate na samo one koji su izbrisani, kliknite karticu “izbrisani popis”. Od tamo, možete odabrati oporaviti određene datoteke ili sve datoteke. Nakon što odaberete svoje tipke, klikom na gumb „za oporavak“ možete ih spremiti na mjesto na svom disku.

To je zapravo sve. Aplikacija TheStellar Photo Recovery nije tako lijepo gledati kao cjelovitiji alat za oporavak zvijezdanih podataka, ali svakako je lakši za upotrebu od PhotoRec-a.

Završne misli

Najbolje sredstvo za sprečavanje gubitka fotografija slučajnim brisanjem, oštećenjem datoteka i particijama diska jest osigurati da se vaša zbirka sigurno pohrani u oblak, bilo pomoću alata za pohranu u oblaku poput Sync.com ili Google diska ili, po mogućnosti, mrežni alat za izradu sigurnosnih kopija poput Backblaze, IDrive ili Carbonite.

Međutim, iako smo snažni zagovornici oblaka ovdje na Cloudwards.net-u, također znamo koliko je lako štedjeti na pripremi za oporavak od katastrofe u korist gledanja preopterećenja Netflixa i otkrivanja na društvenim mrežama.

Za one slučajeve kada nemate sigurnosnu kopiju, broj izvrsnih alata za oporavak može rekonstruirati izgubljene fotografije. Iako su Stellar Photo Recovery i PhotoRec dvije omiljene opcije, sigurno nisu jedine.

Voljeli bismo čuti vaša mišljenja o najboljim opcijama za oporavak fotografija u komentarima ispod. Kao i uvijek, hvala na čitanju.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map