Najbolji softver za crtanje do 2020. godine: Adobe CC, Corel i Više

Pod umjetnošću se podrazumijevalo nošenje platna, olovaka i boja tamo gdje ste željeli crtati. Danas je za to jednostavno potrebno računalo i najbolji umjetnički program za onu vrstu umjetnosti koju želite stvoriti.


Tu možete izabrati na desetine programa, od besplatnih softverskih alata za crtanje do plaćenih paketa koji vam isto omogućuju da više radite sa svojom umjetnošću nakon što ste je stvorili. Ti programi također imaju različitu razinu složenosti i dodatne značajke, poput sigurnosnih kopija.

Ako vas zanima naš najbolji opći odabir, izabrali smo Adobeov Creative Cloud jer imate pristup Photoshop-u i Illustratoru, kao i ostali Adobe-ov program. Nastavite čitati dolje da biste saznali više o Adobe CC-u i ostatku našeg izbora.

Što čini softver softvera za crtanje najbolji?

Prilikom odabira najboljeg softvera za crtanje pogledali smo opcije koje nisu imale previše strmu krivulju učenja i koje su bile dobro podržane, što znači da oko njih postoje zajednice. Također smo pogledali jedinstvene mogućnosti prilagođavanja, poput alata za miješanje boja i četkanja sa povećanim GPU-om.

Teški naglasak stavljamo i na četke. Zadani četkice u bilo kojem umjetničkom programu ne odgovaraju uvijek svima, pa smo željeli osigurati da imate velik izbor četkica ili mogućnost stvaranja ili dodavanja dodatnih četkica.

Napokon smo se htjeli uvjeriti da je cijena softvera razumna. Iako nije svaka opcija s našeg popisa besplatna, popularne su opcije među profesionalnim umjetnicima i osmišljene su da dio profesionalnog tijeka rada.

Najbolji softver za crtanje: Adobeov kreativni oblak

Adobeov paket alata već je dugo standard za manipuliranje fotografijama, crtanje i slikanje, toliko da je izraz za lažnu sliku kao stvarnu općenito poznat kao “fotografisanje”. Programe poput Photoshopa i Illustratora profesionalni umjetnici, studenti i amateri koriste za stvaranje svega, od slika do razglednica.

Creative Cloud usluga je pretplate koju možete kupiti za samo 52,99 USD mjesečno za godišnji plan ili 79,49 USD ako želite ići mjesečno u mjesec. Također možete miješati i slagati aplikacije ili plaćati samo jednu po jednu ako vam ih sve ne trebaju. Svaki paket dolazi s oblakom za pohranu, od 20 GB do 100 GB.

Ako nemate pristup internetu ili radije spremate datoteke na više mjesta, pogledajte naš najpouzdaniji vodič za vanjski tvrdi disk. 

Adobeovi alati za ilustraciju i crtanje uključuju Photoshop i Illustrator, kao i Portfolio i Behance koji se koriste za prikazivanje vašeg rada i otkrivanje djela drugih umjetnika. Adobe olakšava korištenje svog softvera tijekom čitavog procesa, od stvaranja do izlaganja.

Photoshop-glavna

Sam Photoshop u početku može biti zastrašujući ako dolazite iz programa s manje značajki, kao što je Autodesk SketchBook. Srećom, Photoshop ima neizmjerno sljedeće, a tu su i bezbroj YouTube udžbenika i Adobea i ostalih korisnika Photoshopa.

Budući da je Photoshop dizajniran za crtanje i slikanje, pored uređivanja fotografija možete povezati tablet i olovku za crtanje za veću preciznost i osjetljivost na pritisak. Također možete koristiti GPU ubrzanje kako biste smanjili zastoj u velikim potezima četke.

illustrator3d

Illustrator je vektorski alat za dizajn koji se može koristiti za stvaranje prekrasnih slika, razglednica, zamršenih obruba, slova i još mnogo toga. Illustrator izgleda vrlo slično Photoshopu jer su četke i drugi alati s lijeve strane, a slojevi s desne strane. Traka izbornika sadrži postavke za manipuliranje slikama koje ste stvorili, uključujući izradu njih 3D ili iskrivljavanje.

Integracija u Adobe Creative Cloud-u

Još jedna velika prednost Creative Cloud paketa je ta što njegove aplikacije djeluju jedna s drugom, omogućujući vam rad na projektima u više različitih programa. Ovo otvara vaš tijek rada tako da ne morate koristiti programe koji su potencijalno nespojivi ili su teško raditi zajedno.

Općenito, Adobe-ov CC moćan je paket aplikacija koji vam omogućuje sve od uređivanja velikih video datoteka do stvaranja prazničkih čestitki za prijatelje i obitelj. Mogućnost neprimjerenog rada na projektu između više aplikacija jedinstvena je zbog Adobeovog velikog izbora programa.

Iako je Adobe CC odličan za kreativce, trebali biste uzeti u obzir dva nedostatka. Prvo, postoji krivulja učenja za programe poput Photoshopa jer ima puno mogućnosti. Postoji i mnoštvo dodatnih usluga i programa koji dolaze s gotovo svim paketom Creative Cloud.

Ako želite naučiti nešto više o Creative Cloudu i uređivanju videa, pogledajte našu recenziju Adobe Premiere Pro CC.

Najbolji softver za slikanje: Corel Painter

Corel Painter možda na prvi pogled izgleda kao prosječan umjetnički softver, ali utočište je za one koji žele dodati poboljšane značajke slikanja svom tijeku rada. Iako je cijena od 429 dolara strma, Corel Painter ima brojne moćne značajke koje nećete naći nigdje drugdje.

Corel-glavna

Za razliku od drugog umjetničkog softvera, Corel vam omogućava da prilagodite gotovo svaki aspekt svog platna ili boje kako biste se ponašali kao prava stvar. Bilo da koristite ulje, akril ili nešto slično, moći ćete slikati na način koji oponaša kako će se vaš odabrani medij ponašati na vašem platnu.

Corel vam također daje mogućnost da odaberete teksturu i ponašanje platna kako bi odgovarali mediju koji koristite, pa ako npr. Želite koristiti akvarel, možete koristiti istu vrstu papira s kojom biste zapravo koristili tradicionalni akvarel. Također možete vlažiti i sušiti platno, difuznu boju i još mnogo toga.

Glavni zaslon s kojim ste dočekali nakon što odaberete postavke platna izgleda slično kao i drugi programi umjetnosti, iako traka izbornika ima mogućnosti specifične za slikanje. U izborniku se nalazi nekoliko jedinstvenih značajki koje vam omogućuju dodavanje određenih vrsta slojeva, poput debelog sloja boje ili sloja akvarela. Oni vam omogućuju realniju kontrolu nad četkicama.

Korištenje četki Corel Painter-a

Sami četkice razdvojene su prema vrsti boje koju koriste. Na primjer, ulja, akril i miješalice su prikladno grupirani kako bi olakšali pristup onome što vam je potrebno. Također možete lako dodati četke iz izbornika četkica i upotrijebiti osjetljivost na pritisak pomoću tableta za crtanje.

COREL-četke

Još jedna prednost Corel Paintera su potezi četkica poboljšanih GPU-om. To sprečava – ili uvelike smanjuje – svako zaostajanje uzrokovano širokim potezima velikom četkom, čineći vaše preciznije tragove i omogućavajući vam da slikate bez prekida.

Sve u svemu, ako ste profesionalni slikar i želite se prebaciti na digitalni medij ili na neki drugi softver, pokušajte Corel Painter pokušati. Prilagodba četkice i platna sama Corel Painter vrijedi pogledati. Da biste saznali više o Corelovom softveru, pogledajte našu recenziju Corel VideoStudio Ultimate.

Najbolji softver za besplatno crtanje: Inkscape

Inkscape-glavna

Inkscape je vektorski alat koji je suparnik Adobe Illustratoru u značajkama i ozbiljan je kandidat ako ne tražite sve dodatne alate i usluge koje dolaze s Creative Cloudom. Najbolji dio je što je potpuno besplatno.

Pomoću Inkscape-a možete obaviti iste radove na dizajnu, prepisivanja i preoblikovanja koje biste očekivali od svakog skupog alata za dizajn vektora. Inkscape je kompatibilan s nekoliko formata i svoj dizajn možete transformirati 3D efektima, filtrima, pikselom, zamagljivanjem i još mnogo toga. U osnovi, s Inkscapeom možete učiniti gotovo sve što možete učiniti s Illustratorom ili bilo kojim drugim vektorskim alatom.

Inkscape filtri

Budući da je Inkscape besplatan, odličan je alat za one koji su znatiželjni u dizajnu vektora ili nekoga tko želi stvoriti nacrte za nešto poput web stranice za ispis na zahtjev. Odlično je i za nekog novog u dizajnu vektora koji bi možda želio postati stručnjak prije nego što napravi skok na alate poput Illustrator-a zbog toga koliko su slični.

Inkscape ima procvatu zajednicu, sa stranicama i stranicama vodiča na web stranicama poput YouTubea za stvaranje svega, od pozadinske grafike do logotipa. Nećete imati problema s pronalaženjem značajki Inkscape-a.

Najbolji softver za crtanje za Windows: Autodesk SketchBook

blok za crtanje

Autodesk SketchBook jedan je od najosnovnijih programa za crtanje. Na vrhu imate lebdeću alatnu traku za stvari poput vladara, zrcaljenja i kantu s bojom. U donjem lijevom kutu pronaći ćete ono što Autodesk naziva “pristanište lagune”. To vam omogućuje da držite vaš pisač na jednoj od ikona, a zatim se proširuje u veći izbornik.

Iako su gornji doktoni omogućeni prema zadanim postavkama, možete ih sakriti ili čak omogućiti različite dok. Priključnica biblioteke Copic jedan je od dodatnih priključaka i omogućuje vam brz pristup Copic kistovima, za one koji uživaju u korištenju tradicionalnih Copic markera.

crtanje-dokovima

Pomoću programa Sketchbook možete preuzeti dodatne četke ako zadani četkici nisu dovoljni. Četke se također mogu u velikoj mjeri prilagoditi gumbom svojstava četke na podnožju četke. To vam omogućava između ostalog promijeniti osjetljivost na pritisak, neprozirnost i razmak četkica.

Zbog jednostavnosti Sketchbook-a, svatko ga može pokupiti i znati poprilično sve o njemu za nekoliko minuta. To je savršeno za nekoga tko tek ulazi u crtanje ili nekoga tko želi oponašati jednostavnost tradicionalnih medija.

Iako je Sketchbook možda jednostavan, ne postoji ograničenje broja slojeva koje možete stvoriti u sustavu Windows. Ovo je sjajna značajka za umjetnike koji žele jednostavan program crtanja, ali još uvijek žele stvoriti složenu umjetnost s mnogim slojevima.

Sketchbook možete preuzeti iz trgovine aplikacija Windows 10 ili izravno s web mjesta. Za razliku od prethodnih verzija, sada ih možete koristiti koliko god želite besplatno.

Najbolji softver za crtanje za Mac: Krita

Krita-glavna

Krita je besplatni alat za crtanje koji je dizajniran tako da svima nudi profesionalne digitalne umjetničke alate. Izgled se malo navikava. Umjesto toga, postoji puno moćnih značajki koje čine Krita ne samo odličnim izborom za nekoga tko traži besplatni umjetnički program za svoj Mac, nego i svima koji žele solidan umjetnički program općenito..

Kad otvorite Kritu, vidjet ćete neke vektorske alate na lijevoj strani, kao i standardne četke u donjem desnom. Krita podržava osjetljivost na pritisak za crtanje tableta, što ga čini savršenim umjetničkim programom za sve, od stvaranja logotipa do animacije. YouTube je prepun udžbenika koji pokrivaju svaki aspekt Krita, što ublažava neke krivulje učenja.

Krita ne dolazi s puno četkica za početak, ali možete prilagoditi prethodno postavljene četkice i dodati dodatne četke ako ne možete pronaći ono što vam treba. Krita također uključuje neke prikladne alate koji vam omogućuju da pomoću bilo koje četke olakšate, zapalite i na drugi način fino prilagodite boju svog rada..

Iako je Krita zamišljena kao program crtanja i slikanja, mogućnost dodirivanja boje, zasićenosti i svjetline čini je pristojan uređivač fotografija u maloj prsti.

Krita-animacija

Krita vam također omogućuje uzimanje animacija. To ga čini izvrsnim besplatnim alatom za animaciju, cementirajući ga kao spoj svih obrta za umjetnike koji stvaraju više vrsta sadržaja.

Sve u svemu, ako ste umjetnik koji koristi Mac – ili čak i PC – po tom pitanju – Krita je ozbiljna opcija koju treba razmotriti pri odabiru programa digitalne umjetnosti.

Završne misli

Na raspolaganju je puno različitih umjetničkih programa koji odgovaraju svim vrstama umjetnika, bilo da je riječ o proračunu ili želite sve moguće značajke umjetničkog programa. Međutim, to ne znači da su sjajni.

Opcije na ovom popisu su neke od najpopularnijih digitalnih umjetničkih programa zbog njihove svestranosti, značajki i ogromne zajednice koje pružaju udžbenike, prilagođene četke i savjete dok savladavate svoj novi alat.

Kad je u pitanju apsolutno najbolja opcija, morali smo odabrati Adobeov Creative Cloud zbog njegovih stalnih ažuriranja, integracije, podrške i pohrane u oblaku. Sposobnost stvaranja projekta u jednom programu i rada na njemu na više Adobe proizvoda neprocjenjiva je značajka koja se ne nalazi drugdje, zbog čega je teško pobijediti.

Što mislite o Adobe CC-u? Vrijedna li vam integracija vrijedi mjesečno ili godišnje ili biste radije koristili neki drugi program s popisa? Javite nam se u komentarima. Hvala na čitanju.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map