Najbolji klijenti za prijenos datoteka 2020: FTP, WebDAV i Cloud Explorers

Ako danas tražite najbolje klijente za prijenos datoteka na tržištu, sletjeli ste na pravo mjesto. U nastavku smo detaljno pregledali izbore za prijenos i preuzimanje datoteka skupno između lokalnih računala i oblačnih poslužitelja.


Tradicionalno poznate kao FTP klijenti, neke softverske mogućnosti danas su već daleko izvan tog ranog protokola kako bi podržale ne samo FTPS i SFTP, već i WebDAV i API veze s cloud uslugama poput Amazon S3, Google Cloud i Rackspace Cloud Files. Osim premještanja datoteka, najbolji klijenti imaju i niz značajki, od usporedbe direktorija do šifriranja datoteka.

Iako je naša omiljena cjelokupna usluga popularni – i besplatni – Cyberduck, za one s malo novca koji troše, CloudBerry Explorer Pro nudi općenito još veći raspon značajki i korisničko iskustvo. O objema ćemo razgovarati za minutu. Prvo, razgovarajmo o protokolima za prijenos datoteka općenito i pogledajte kako smo se odlučili za to.

Što je FTP, uostalom?

Ključ razumijevanja onoga što se temelji na FTP-u leži u inicijalama, koje označavaju “protokol prijenosa datoteka”. To je najčešće korišteni komunikacijski protokol ili skup pravila koja računala koriste za međusobno komuniciranje preko TC / ICP mreže (poput interneta).

U FTP komunikaciji postoje dvije krajnje točke: FTP poslužitelj i računalo klijenta. Poslužitelj preslušava zahtjeve za povezivanjem dok klijent inicira vezu. Jednom kada je veza uspostavljena, klijent može prenijeti datoteke na poslužitelj, preuzeti datoteke s njega i izvesti razne druge operacije poput brisanja i premještanja datoteka okolo.

Iako se klijenti u ovom članku često nazivaju FTP klijenti, FTP je zapravo zastario, uglavnom zato što podatke šalje u običnom tekstu. To je bila loša ideja 80-ih, a danas je mnogo gora ideja s obzirom na to koliko je sofisticirana cyber kriminal postala. Stoga je vjerojatnije da ćete koristiti jedan od dva povezana protokola, FTPS ili SFTP.

Razlika između FTPS i SFTP

FTPS i SFTP su sigurniji komunikacijski protokoli od FTP-a, šifriraju i poslane podatke i vjerodajnice (korisničko ime i lozinku) koje se koriste za otvaranje komunikacijskih kanala.

FTPS je razvijen prvi, uglavnom kao odgovor na veće regulatorne zahtjeve za sigurnošću podataka zahvaljujući aktima poput HIPAA. U osnovi je FTP, ali sa SSL enkripcijom radi zaštite podataka koji se prenose preko TC / ICP mreže. SFTP, iako se često brka s FTPS-om, potpuno je drugačiji protokol, zasnovan na sigurnoj ljusci (SSH).

Možete čuti i FTPS nazvan “FTP preko SSL” i SFTP pod nazivom “FTP preko SSH.”

Između FTPS i SFTP smatra se da je potonji lakši za implementaciju. Razlog je taj što je potrebno otvoriti samo jedan ulaz da bi se kontinuirano mogli prenijeti podaci kroz vatrozid.

S FTPS-om, s druge strane, svaki put kad se primi poziv za prijenos datoteke potrebno je otvoriti dodatni port. Umjesto da bude sigurniji, otvaranje više portova za komunikaciju može zapravo predstavljati sigurnosni rizik za vašu mrežu.

Kao takav, između ove dvije, SFTP se sve češće koristi. To je lakši za implementaciju, brži i sigurniji.

API-ja WebDAV i Cloud IaaS

Većina pristojnih FTP klijenata može se povezati s poslužiteljima pomoću FTP, FTPS i SFTP. I bolji klijenti mogu uspostaviti druge vrste sigurnih veza.

Jedan od najčešćih je WebDAV, što znači World Wide Web Distributed Authoring i Versioning. WebDAV je zapravo skup dodataka koji su dodani na HTTP radi olakšavanja kolaborativnog uređivanja putem interneta omogućavajući web poslužiteljima da se ponašaju poput poslužitelja datoteka.

Nekoliko usluga pohrane u oblaku podržava WebDAV, uključujući Dropbox, Google pogon, OneDrive i naš najdraži od četiri, pCloud (pročitajte našu recenziju pCloud). S podrškom za WebDAV možete pristupati, uređivati ​​i brisati datoteke pohranjene na vašem uređaju za pohranu u oblaku bez upotrebe web-sučelja te usluge.

Pored svih gore spomenutih protokola povezivanja, neki se FTP klijenti također mogu povezati na poslužitelje pomoću API-ja, kratkog za “sučelje programskog programiranja”. API veze u FTP klijentima izgrađene su oko određenih pružatelja usluga oblaka, obično od vrste IaaS u oblaku (infrastruktura kao usluga).

Cloud IaaS rješenja su rješenja na udaljenom poslužitelju koja se mogu koristiti za hostiranje datoteka (između ostalog, poput izgradnje baza podataka ili hosting web-aplikacija). Neki od uobičajenih primjera za koje ste možda čuli uključuju Amazon S3, Rackspace Cloud Files i Google Cloud.

Kroz sve naše favorite prolazimo u našem najboljem oblačnom IaaS vodiču, pa budite sigurni i provjerite želite li klijente za prijenos datoteka koje pregledavamo u trenu dobro iskoristiti..

Odabir najboljeg klijenta za prijenos datoteka

Sve to nas dovodi do srži našeg članka, donoseći preporuke za klijente za prijenos datoteka za koje mislimo da su najbolji dostupni. Najbolji klijenti, kao što ste mogli pretpostaviti, imaju mnogo više mogućnosti povezivanja nego samo FTP. FTPS i SFTP obično se daju, dok su podrška za WebDAV i API veze s određenim oblačnim uslugama rjeđe.

Osim mogućnosti povezivanja, tražili smo i jednostavnu upotrebu. Vrhunski FTP klijent olakšava uspostavljanje veze, pregledavanje, učitavanje i preuzimanje datoteka, a nadamo se da ima i neke druge korisne značajke kao što su oznake veze, usporedbe mapa, sinkronizacija datoteka i šifriranje datoteka.

Tražili smo i podršku za platformu. Mnogi FTP klijenti, uključujući neke koje spominjemo u nastavku dostupni su samo za Windows i Mac, a neki su dostupni samo za jedan ili drugi. Samo nekoliko nudi podršku za Linux, poput CloudBerry Explorera.

Vrijednost je također bila razmatranje. Naći ćete mnogo besplatnih klijenata za prijenos datoteka i nekoliko s jednokratnim naknadama za licencu, iako obično ne prelaze 40 ili 50 USD.

Sad kada smo sredili sve naše kriterije, pogledajmo našeg omiljenog klijenta za prijenos datoteka, Cyberduck.

Najbolji klijent za prijenos datoteka: Cyberduck

Ne bi izabrali Cyberduck kao najbolji izbor za prijenos datoteka. Prilično puno toga čini, ne samo da podržava FTP, FTPS, SFTP i WebDAV, već i API veze s više oblačnih pogona. Ti pogoni uključuju IaaS opcije Rackspace Cloud Files, Amazon S3, Microsoft Azure, Google Cloud i Backblaze B2.

Cyberduck vam omogućuje i izravno povezivanje s Dropboxom, Google diskom ili OneDriveom koristeći svoje vjerodajnice za prijavu za te usluge. Imamo vodič kako koristiti Cyberduck s pojedinostima.

Verzije Cyberduck desktop klijenta dostupne su za Windows i MacOS. Nažalost, korisnici Linuxa izostavljeni su u hladnim, ružnim pačićima kakvi jesu. (Ako ste Linux korisnik kojem je potreban pick-up, pročitajte našu najbolju pohranu u oblaku za Linux vodič).

Cyberduck značajke koje volimo uključuju očekivane sposobnosti kao što su stvaranje mapa i datoteka, prijenos i preuzimanje, ali i neočekivane dobrote. Top među njima je mogućnost stvaranja privatno šifriranih mapa u oblaku, plus opcija za sinkronizaciju lokalnih s udaljenim mapama.

Cyberduck također ima izuzetno korisnu značajku “oznaka” koja pohranjuje detalje vaše veze za brži pristup kasnije. Oznake se mogu čak dijeliti s drugim korisnicima. Također možete stvoriti URL veze do datoteka kako biste ih podijelili s drugima.

Cyberduck je besplatni softver otvorenog koda. Ako vam se proizvod doista sviđa, možete poslati donaciju razvojnom timu da ga podrži. Donacijom od 10 dolara možete registrirati svoj softver da biste onemogućili gumb za donaciju u klijentu. Na raspolaganju vam je i plaćena verzija Cyberducka putem trgovine Mac aplikacija za 24 dolara.

CloudBerry Explorer Pro

CloudBerry čini neke od najboljih dostupnih softvera za prijenos datoteka, uključujući internetski sigurnosni sigurnosni klijent koji je u stanju slati datoteke na više od 50 različitih usluga u oblaku. Više o tom alatu za sigurnosno kopiranje pročitajte u našoj recenziji CloudBerry sigurnosne kopije.

Tvrtka također proizvodi liniju alata za istraživanje oblaka, besplatnih i plaćenih. Za FTP i SFTP prijenose morat ćete kupiti licenciranu verziju “Pro” softvera uz jednokratnu naknadu od 39,99 USD po računalu, a uz to dolaze i mnoge druge značajke.

Također je važno, ako namjeravate koristiti klijenta s cloud servisom IaaS, morat ćete kupiti verziju koja radi s vašim pružateljem usluga po izboru:

 • CloudBerry Explorer za Amazon S3
 • CloudBerry Explorer za Google Cloud
 • CloudBerry Explorer za Microsoft Azure
 • CloudBerry Explorer za OpenStack

Svaka se verzija može barem povezati s nekim dodatnim pružateljima usluga oblaka. Na primjer, Amazon S3 verzija može se koristiti s Backblaze B2 ili Wasabi (pročitajte naš Wasabi pregled).

Ipak, prisiljavajući korisnike da kupuju drugačiju licencu za svaku od glavnih usluga u oblaku, CloudBerry Explorer izgubi dio sjaja, zbog čega ga svrstavamo iza Cyberducka (zajedno s činjenicom da uopće košta novac, naravno ).

No, ako vas ove točke ne odvraćaju, CloudBerry Explorer Pro ima čitav niz korisnih značajki koje ga čine snažnijim klijentom u cjelini i vrijednim izdacima za neke korisnike. Značajke bilješke uključuju šifriranje na strani klijenta, komprimiranje datoteka, prijenose s više navoja, usporedbe mapa, sinkronizaciju mape i pravila prijenosa.

Od svih FTP i cloud klijenata koje smo pregledali, lako je i najzabavniji za upotrebu, a CloudBerry ima mnogo jaču mrežu podrške od onoga što ćete dobiti s Cyberduckom. To ga čini boljim izborom, posebno za IT stručnjake i vlasnike poduzeća.

Konačno, za razliku od Cyberducka, CloudBerry Explorer dolazi u verziji za Linux.

FileZilla Pro

Do nedavno, FileZilla nije predstavljala puno cyberduck alternativa jer je podržavala samo FTP, SFTP i FTPS. Međutim, u siječnju 2018. tvrtka je donijela WebDAV podršku svom klijentu FileZilla Pro, osim povezivanja s Amazonom S3, Azure i Google Cloudom.

Klijent se može koristiti za skupno premještanje tisuća datoteka s vašeg računala na udaljeni poslužitelj ili obrnuto, a optimiziran je za brzinu, iako možete smanjiti propusnost koja se koristi ako je potrebno. Klijent ima pojednostavljeno sučelje s karticama koje olakšava uspostavljanje veza i pregledavanje datoteka.

Značajke bilješke uključuju oznake za brze veze, filtre naziva datoteka, usporedbe imenika za prepoznavanje delta, sinkronizaciju direktorija, povlačenje i ispuštanje, uređivanje datoteka i bez ograničenja veličine datoteke.

Filezilla Pro nema značajku šifriranja kao što ste dobili sa Cyberduckom, a nema ni Linux klijenta. Možda je još važnije da nije besplatan: morat ćete izdvojiti 19,99 dolara za verziju sustava Windows ili 13,99 dolara za MacOS. Postoji osnovni Filezilla klijent koji ne košta ni trunku, ali nije ni toliko moćan kao Filezilla Pro, pa predlažemo da se klonite.

CuteFTP 9

CuteFTP se svrstava na naš četvrti izbor za FTP klijenta. Na neke vrlo važne načine, to je puno manje sposoban alat od naša tri najbolja odabira. Na primjer, strogo je klijent za FTP, FTPS, SFTP i WebDAV. Ne postoji usluga Amazon S3, Google Cloud ili veza za bilo koji drugi pružatelj usluga IaaS u oblaku.

Zapravo, CuteFTP je vrlo osnovni FTP klijent u cjelini, ali ponekad je to sve što trebate ili želite, zbog čega smo odlučili da to mjesto izdvojimo u ovom članku. Podržava nekoliko osnovnih značajki poput oznaka, kompresije datoteke i enkripcije datoteka.

Softver također sadrži ugrađeni HTML uređivač za izradu HTML dokumenata na računalu i udaljenom poslužitelju.

Sigurnosna kopija datoteka i sinkronizacija su također uključeni, kao i zakazivanje prijenosa datoteka. Uprkos tome, ne postoji značajka usporedbe datoteka kakva ćete dobiti s Cyberduckom ili CloudBerry Explorerom.

Softver je, međutim, 100 posto besplatan, kao što je to bio slučaj od njegovog početnog puštanja 1996. godine. Nažalost, dostupan je samo za Windows i Mac operativne sisteme, bez podrške za Linux.

Prijenos 5

Razvijen od strane tvrtke Panic Inc., Transmit je klijent za prijenos datoteka dizajniran isključivo za Mac korisnike. Iako bi nas ta činjenica vjerojatno odvela s popisa „najboljih“ usluga (osim ako je to specifično za Mac, poput naše najbolje pohrane u oblaku za članak o Macu), ima dovoljno ljubavi za Transmit i nekoliko dovoljno izvrsnih alternativa koje smo odlučili dati to je naš peti i posljednji spot.

Najnovija inačica softvera je Transmit 5. Transmit je prije nekog vremena postao samo FTP klijent dodavanjem podrške WebDAV i Amazon S3. To je najnovija verzija koja je to još veća i sada podržava preko 10 usluga u oblaku.

Te usluge uključuju IaaS pružatelje Backblaze B2, Azure i Rackspace CloudFiles, ali ne i Google Cloud. Na njih se može povezati i nekoliko usluga pohrane u oblaku, uključujući Amazon Drive, Box, Dropbox, Google Drive i OneDrive (pročitajte našu recenziju OneDrive).

Od svih usluga koje smo pregledali, Transmit 5 možda ima najboljeg klijenta, pa je sramota da nema verzije za Windows ili Linux. Lokalne datoteke nalaze se s jedne strane sučelja, a udaljene datoteke s druge.

Najnovija inačica Panicinog klijenta također sadrži potpuno prepisani kôd za prijenos datoteka koji je daleko brži od prethodne verzije, što ga čini izvrsnim za prijenos fotografija i video zapisa. Ostale značajke bilješke uključuju sinkronizaciju lokalnih mapa s oblakom i enkripcijom nulte znanja.

No, istina duha Stevea Jobsa, softver dolazi s pomalo zavidnom cijenom od 45 dolara.

Časni spomen

Postoji nekoliko FTP klijenata koje nismo uključili, a WinSCP (samo za Windows) i Fetch (samo za Mac) su vjerojatno dva najpopularnija. Oba klijenta podržavaju FTP, FTPS, SFTP i WebDAV. No, ni oni ne podržavaju Amazon S3 ili bilo koje druge usluge u oblaku, stavljajući ih malo iza vremena.

S druge strane spektra je Dragondisk, besplatni upravitelj prijenosa datoteka koji podržava Amazon S3 i Google Cloud, ali začudo, ne FTP, SFTP ili FTPS. Cjelokupni dizajn Dragondiska također se osjeća pomalo zastario, ali tu je, barem, Linux klijent.

Završne misli

Pronalaženje najboljeg klijenta za prijenos datoteka za vaše potrebe može vam olakšati skupno premještanje datoteka u oblak i iz njega, bilo ručno ili sinkronizacijom. Iako su FTP, SFTP i FTPS stari protokoli za pripravnost, najbolji alati također sadrže WebDAV podršku, osim podrške za usluge oblačne infrastrukture poput Amazon S3.

Među svim klijentima s kojima smo imali priliku igrati, Cyberduck nas smatra najboljom kombinacijom značajki i vrijednosti. Za one koji ne vole trošiti novac, CloudBerry Explorer težak je servis.

Podijelite svoje vlastite misli o klijentima za prijenos datoteka u komentarima ispod i recite nam opcije koje smo propustili. Kao i uvijek, hvala na čitanju.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map