Najbolji besplatni softver za oporavak podataka 2020: vaši podaci bez ikakvih troškova

Slučajno brisanje datoteka ili oštećenje datoteka mogu predstavljati glavobolju, posebno ako ne upotrebljavate pohranu u oblaku ili sigurnosnu kopiju na mreži. Obje obično podržavaju obnavljanje izbrisanih datoteka i verzije kako bi vam pomogle da se riješite takvih zastoja. U slučaju da ne upotrebljavate oblak, često je jedina prilika za povrat izgubljenih ili oštećenih podataka bacanje kockica softverom za oporavak podataka..

Postoje dva problema s tim pristupom. Prvi je da softver za obnavljanje podataka ne radi uvijek. Drugo je da softver za oporavak podataka može biti skup, a vrhunski alati za licencu koštaju oko 100 ili više dolara.

U ovom ćemo priručniku predstaviti neke od najboljih opcija besplatnog oporavka podataka. Umjesto drugorazrednih izbora, mnogi od spomenutih alata su probne verzije profesionalnih alata poput Stellar Data Recovery i Prosoft Engineering Data Rescue: imena koja ćete istaknuti u našem najboljem vodiču za softver za oporavak podataka..

Prije nego što dođemo na popis, porazgovarajmo još o nekim značajkama i osobinama koje smo tražili prilikom sastavljanja.

Što softver besplatnog oporavka podataka čini najboljim

Mnogo je stvari koje treba potražiti u alatu za oporavak podataka i samo zato što tražite besplatnu opciju ne znači da ćete se morati slagati sa buggy ili nespretnim softverom.

Mnoge najbolje opcije omogućuju vam samo oporavak određene količine podataka prije nego što prijeđete na plaćenu verziju. Međutim, najčešće ljudi traže besplatna rješenja za oporavak podataka jer to nisu alat koji im je rutinski potreban.

Imajući to u vidu, odlučili smo uključiti softver s ograničenim oporavkom kako bismo mogli predložiti opcije koje su ne samo općenito jednostavnije za upotrebu, već su sposobnije od većine rješenja.

Na toj bilješci stavljamo veliku težinu u performanse, kako u pogledu vremena oporavka tako i uspjeha oporavka. Također smo pogledali koje se vrste datoteka mogu vratiti, uključujući dokumente, videozapise, slike i audio datoteke.

Za kraj smo razmotrili korisničko iskustvo. Isprobali smo brojne alate za oporavak podataka i naišli smo na previše previše složenih alata za teško kretanje. To što je softver dizajniran kao uslužni program ne znači da mora izgledati kao da je razvijen 1990. godine.

Čarobnjak za oporavak podataka EaseUS

Mi smo imenovali EaseUS Wizard Wizard gornjom opcijom za ovaj članak. Razlog za to je taj što licenca EaseUS košta približno isto kao i lider u industriji Stellar, možete obnoviti dvostruko više podataka prije nego što morate platiti za nju.

2 GB oporavka podataka može vas izvući iz mnoštva zastoja. EaseUS također podržava oporavak većine vrsta datoteka, uključujući dokumente, glazbu, slike i video zapise. Iako ne može oporaviti podatke s optičkih medija, čarobnjak za oporavak podataka podržava i vanjski pogon, SD karticu i oporavak bljeskalice uz rad s tvrdim diskom vašeg računala..

No, pomoću EaseUS-a ne možete ograničiti skeniranje na određene vrste datoteka, a može skenirati samo particijom, a ne cijelim tvrdim diskom odjednom. Međutim, možete sortirati rezultate prema vrsti datoteke i pregledati ih prije oporavka. To će vam pomoći da najbolje iskoristite ta 2 GB besplatnog oporavka.

Brzo skeniranje s EaseUS-om trajalo je oko dvije sekunde u našem testiranju na particiji od 518 GB, dok je duboko skeniranje trajalo blizu dva sata. Svi naši testovi rezultirali su uspješnim oporavkom naših testnih datoteka, o čemu možete čitati u našem cjelovitom pregledu čarobnjaka za oporavak podataka EaseUS..

Ostali razlozi kao što nam je čarobnjak za oporavak podataka EaseUS

EaseUS ide iznad i dalje s podrškom, s nekim od najodgovornijih i najpreciznijih tehničara na koje smo naišli. U ponudi su i e-pošta i chat uživo. Za samopomoć, tvrtka ima i temeljitu bazu znanja koja se može pretraživati.

Za korisnike koji su voljni kupiti licencu također se podržava RAID obnova za poslužitelje i uređaje za pohranu priključenih na mrežu (NAS).

Piriform Recuva

Iako nije tako maštovit ili sadržajan kao vrhunska rješenja poput Stellar i EaseUS, Piriform Recuva daleko je povoljniji proračun. Ta procjena uključuje stopostotnu besplatnu verziju alata koja, za razliku od onih vrhunskih rješenja, ne postavlja ograničenje koliko podataka možete oporaviti prije nego što kupite licencu.

Kao što je rečeno u našem cjelovitom pregledu Piriform Recuva, besplatna verzija softvera nema podršku, tako da ćete se morati udobno snalaziti sami. Besplatna verzija također ne uključuje automatsku nadogradnju softvera ili oporavak optičkih medija.

Ako su to značajke koje su vam potrebne, dobra vijest je da licenca za Recuva Pro košta samo 20 dolara godišnje. Iako ne preporučujemo ovaj softver za IT stručnjake, postoji i licenca za poslovanje u iznosu od 35 USD godišnje.

Piriform Recuva nije dostupan za Mac korisnike, ali verzija sustava Windows pokazala se dobro u našim testovima. Možete skenirati samo za određene vrste datoteka i pokrenuti skeniranje particija ili full-drive. Datoteke na vanjskim pogonima i prijenosnim medijima također se ne mogu vratiti. SD kartice nisu podržane i Recuva se ne može upotrijebiti za oporavak izbrisanih particija poput naših najboljih dva odabira, iako.

Za brzo dovršenje skeniranja potrebno je samo nekoliko sekundi, dok su duboke pretrage naše 518 GB particije doista dvostruko brže od onih sa Stellar i EaseUS. Također su uspješno dohvaćene sve naše testne datoteke, tako da definitivno djeluju.

Ostali razlozi koji volimo Piriform Recuva

O Recuvi se ne može puno više reći. Djeluje i potpuno je besplatno, a za mnoge korisnike to će biti dovoljno. Klijent, međutim, nije baš dobro osmišljen i podrška, čak i ako plaćate licencu, ispod je prosjeka.

IOBit Povrat

IOBit Undelete još je jedan funkcionalni alat za oporavak podataka koji vas nikada neće koštati. Radi s videozapisima, slikama, glazbom i dokumentima, a ima jedno od jednostavnijih sučelja svih alata s kojima smo igrali.

Ta jednostavnost ga čini dobrim izborom za kućne korisnike koji ne trebaju alat s paketima značajki. Možete skenirati za određene vrste datoteka, a skenirane datoteke često se mogu pregledati prije dovršetka oporavka, što je samo stvar provjere okvira i pritiska na gumb.

Veliki udarac na IOBit Undelete je taj što nije sposoban pokrenuti duboko skeniranje, što znači da će općenito biti manje uspješan od ostalih opcija. Međutim, u redu je za slučajno brisanje datoteka i obično radi za formatiranje particija i oštećenja datoteka.

Ostali razlozi za koje volimo IOBit Povrat

Iako je potpuno besplatan, IOBit Undelete i dalje ima pristojnu mrežu podrške zahvaljujući činjenici da tvrtka zarađuje novac od drugih proizvoda, uključujući Advanced SystemCare Pro i DriveBooster Pro. Opcije pomoći uključuju e-poštu i bazu znanja.

PhotoRec

Ne dozvolite da vas ime zavara: PhotoRec nije samo za oporavak fotografija, iako u tu svrhu djeluje zaista dobro. Softver zapravo podržava stotine različitih vrsta datoteka, uključujući dokumente, audio i video zapise.

Ono što će odvratiti neke ljude jest da je softver temeljen na naredbenom retku. Nema suvremenog ili ne baš maštovitog (gledamo vas, Remo) sučelja koje bi vam olakšalo život.

U skladu s tim, sučelje naredbene linije nije toliko teško da ga većina korisnika ne može shvatiti. Što je još važnije, PhotoRec je potpomognut moćnim setom algoritama koji zajedno mogu spojiti čak i vrlo oštećene datoteke.

PhotoRec je također open source i potpuno besplatan. Možete povratiti koliko god želite podataka bez da ikada platite denar. Nedostatak slobodnog alata s otvorenim kodom je međutim da je podrška prilično tanka.

Ostali razlozi koji nam se sviđaju PhotoRec

PhotoRec surađuje sa širokim rasponom uređaja, a ne samo s računalima. To uključuje digitalne fotoaparate, pametne telefone, tablete, memorijske kartice i CD-ROM. Iako se oporavak particija ne nudi, popratni softver pod nazivom TestDisk tu može pomoći.

Poput PhotoRec-a, TestDisk može izgledati pomalo zastrašujuće zbog svog načina naredbenog retka, ali je besplatan i, što je još važnije, djeluje zaista dobro.

Časno spominjanje: Čudesno

Poput Piriform Recuva, Wondershare je još jedno povoljno proračunsko rješenje za oporavak podataka koje stvarno volimo za kućne korisnike, iako ne i IT stručnjake. Za razliku od Piriform Recuva, ipak imate ograničeno na 100MB oporavka podataka prije nego što morate kupiti softver.

Doživotna licenca košta 40 dolara za jedno računalo, što nije loše za dobivene značajke. Oni uključuju brzo i duboko skeniranje, skeniranje prema vrsti datoteke, sjajne značajke sortiranja, pa čak i kloniranje. Wondershare također radi za vanjske pogone i većinu prijenosnih medija, ali ne i SD kartice.

Najveća je mana softvera ta što dovršeno skeniranje traje dosta dugo. U našim testovima, detaljnim u našem pregledu Wondershare Data Recovery, skeniranje od 518 GB potrajalo je sedam sati.

Završne misli

Za one koji nemaju mnogo podataka za oporavak ili one koji nemaju ništa protiv rada s nerazvijenim softverom, možete isprobati čitav niz besplatnih opcija za oporavak podataka. Izdvojili smo pet naših favorita na čelu s onim što smatramo dvjema najboljim opcijama u klasi, besplatnim ili ne: Stellar Data Recovery i Prosoft Engineering Data Rescue..

Međutim, postoji i mnogo više mogućnosti osim onih na kojima smo sleteli. Trik je pronaći alat koji ima moćne algoritme za skeniranje, u protivnom ćete vjerojatno gubiti vrijeme, a za neke od nas vrijeme je novac.

Naravno, najbolja opklada je prevencija, a za to preporučujemo da pogledate naš najbolji vodič za izradu sigurnosnih kopija u mreži gdje ćete pronaći ugledna rješenja poput Backblaze, IDrive i CrashPlan. Slobodno se javite svojim vlastitim odabranicama za besplatan oporavak podataka ispod i hvala vam na čitanju.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me