Najbolja pohrana u oblaku: odabir prave usluge u 2020. godini

Naš rad je u potpunosti podržan za čitatelje, tako da možemo zaraditi proviziju ako kupite plan pohrane na temelju naših recenzija. Ne sponzorira nas niti jedan dobavljač i mišljenja su naša vlastita.


Dobrodošli u naš ažurirani vodič za 2020. godine o najboljim uslugama pohrane u oblaku. Cloudwards.net već nekoliko godina provodi preglede pohrane oblaka, a u to se vrijeme mnogo toga promijenilo.

Konkurencija velikih korporativnih igrača poput Dropboxa, Google diska i OneDrivea, te pojava pružatelja usluga usmjerenih na privatnost poput Sync.com, pCloud i MEGA, bili su dobra korist za potrošače. Da bismo vam uštedjeli vrijeme, pripremili smo popis onoga što smo najvažniji igrači za vaš novac.

Evo prvih 5 pružatelja usluga pohrane u oblaku:

Želite li pogledati cijeli popis? Omogućili smo vas ispod .

Počet ćemo naš vodič kratkim objašnjenjem osnovne razlike između pohrane u oblaku i sigurnosne kopije na mreži, prije nego što razmotrimo prednosti korištenja pohrane u oblaku. Zatim ćemo predstaviti naše najbolje odabrane prostore za pohranu u oblaku prema kategorijama s unosima poput sinkronizacije datoteka, dijeljenja datoteka i sigurnosti u oblaku. Ovaj je pristup osmišljen kako bi vam pomogao da se prilagodite usluzi što čini najviše smisla za vaše potrebe.

Ako još uvijek pronalazite kako najbolje odabrati pravu uslugu za vas, u nastavku imamo zgodan video vodič.

Cloud Storage vs Online Backup

Prije nego što ozbiljno počnete kupovati pohranu u oblaku, pomaže dobro razumjeti što zapravo znači “pohrana u oblaku”. Na taj način ne završavate sa softverom koji zapravo ne zadovoljava vaša očekivanja.

Prva prepreka koju treba prevladati je poznavanje razlike između pohrane u oblaku i sigurnosne kopije na mreži. Lako je shvatiti zašto netko može zbuniti ove izraze: i zaštita datoteka u oblaku i sigurnosna kopija na mreži koriste se za zaštitu datoteka u udaljenim podatkovnim centrima. Obojica omogućuju pristup datotekama pohranjenim u tim podatkovnim centrima s različitih uređaja. Online sigurnosno kopiranje čak se ponekad zbunjujuće naziva i “sigurnosna kopija u oblaku”.

Razlika između njih dvojice je što je krajnji cilj mrežnog sigurnosnog kopiranja oporavak od katastrofe, dok je pohrana u oblaku općenito najprikladnija za brzi pristup datotekama i suradnju. Na Cloudwards.net-u općenito volimo razmišljati o pohrani u oblaku kao produktivnosti, iako mnogi koriste takva rješenja za stvari poput streaminga glazbe, gledanja videozapisa i dijeljenja fotografija..

Online sigurnosno kopiranje štiti tvrde diskove bolje od pohrane u oblaku zahvaljujući rasporedima sigurnosnih kopija, boljim opcijama oporavka podataka i nekoliko drugih stvari o kojima možete pročitati u našem vodiču o najboljim sigurnosnim kopijama na mreži.

Osim pohrane, postoje dvije značajke općenito zajedničke za pohranu u oblaku: dijeljenje datoteka i sinkronizacija datoteka. Povrh svega, nekoliko alata za pohranu oblaka imaju integrirane aplikacije kao što su procesori teksta i upravitelji zadataka koji pomažu u olakšanju produktivnosti.

Imamo cijeli članak posvećen razlikama između sigurnosnih kopija i prostora za pohranu ako želite saznati više o ovoj temi. Također, važno je napomenuti da postoji nekoliko oblačnih rješenja koja zamagljuju linije između pohrane i sigurnosne kopije. IDrive i SpiderOak ONE su dva najbolja.

Zašto koristimo pohranu u oblaku

Ljudi koriste oblak za pohranu iz više različitih razloga, počevši od pohrane. Iako usluge poput Dropboxa i Sync.com možda nisu sjajne za oporavak od katastrofe, one vrlo dobro funkcioniraju za kratkotrajno pohranjivanje datoteka kojima često pristupate.

U stvari, upravo je to imao na umu Drew Houston kad je sanjao model “sinkronizacije” mapa koji se obično koriste uslugama skladištenja u oblaku danas, 2007. putovao je iz New Yorka u Boston autobusom kineske četvrti i shvatio da je napustio svoju USB pogon iza. Odlučio je da želi sredstvo za pohranu i pristup datotekama na mreži na način koji sa svoje strane zahtijeva malo napora.

Sinkronizirajuće mape olakšavaju sinkronizaciju uređaja, što ukratko nazivamo “sinkronizacija”. Svaka datoteka koju povučete i ispustite u mapu za sinkronizaciju automatski se šalje u oblak, a zatim šalje na bilo koje druge uređaje s instaliranim klijentom za sinkronizaciju. Na taj način, nikada ne morate brinuti da li se zabrljati sa uklonjivim spremištem. Promjene datoteka sinkroniziraju se i na uređajima, što je ono što čini pohranu u oblaku idealnom za obavljanje posla, čak i na daljinu.  

Alat za pohranu u oblaku općenito ima i mobilne aplikacije za Android i iOS koje vam omogućuju pristup datotekama pohranjenim u oblaku. Mnogi vam omogućuju i ručno i automatski prijenos datoteka. To ih čini pogodnima za zaštitu fotografija snimljenih fotoaparatom pametnog telefona i istodobno uštedu memorije.

Nekoliko alata za pohranu u oblaku ne sinkronizira uređaje. Mi ne možemo smisliti nijedan alat koji vam ne omogućuje dijeljenje datoteka. Dijeljenje datoteka može se koristiti i za suradnju i za druženje. Većina alata za pohranu u oblaku omogućuje vam da pozovete određene korisnike da pristupaju datotekama na temelju njihove adrese e-pošte i generiraju veze na datoteke koje se mogu široko koristiti. Mnogi alati za pohranu u oblaku također omogućuju dijeljenje pristupa mapi, čak i drugima dopuštajući dozvole za uređivanje i prijenos.  

Neka rješenja za pohranu u oblaku integriraju se i s alatima za produktivnost poput Office Online, Google Docs, Trello, DocuHub i DocuSign. Nažalost, za kućne korisnike takve su integracije češće s EFSS alatima koji su u osnovi usluge pohrane u oblaku za tvrtke.

Najbolji oblak za pohranu u kategoriji po kategoriji

Tijekom ostatka ovog pregleda, otkrivat ćemo oblake Cloudwards.net za najbolja rješenja za pohranu u oblaku u sljedećim kategorijama:

 • Dijeljenje datoteka
 • Sinkronizacija datoteke
 • Integrirane aplikacije
 • cijena
 • sigurnosti

Za svaku ćemo kategoriju brzo razgovarati o ključnim elementima koji se smatraju kritičnim za svaku, a koji će funkcionirati poput vodiča za kupnju skladišta u oblaku koji će vam pomoći da shvatite koje značajke želite u vašem rješenju za pohranu u oblaku. Zatim ćemo vas upoznati s našim najboljim odabranicima za tu kategoriju.

Sigurni smo da bi ovi tipovi mogli izazvati malo uzbuđenja s obzirom na to da različiti korisnici imaju različite potrebe. Također, tehnofili smo obično privrženi markama koje volimo (gledajući vas, Mac obožavatelji). Uvijek smo dobrodošli u povratne informacije, koje možete dati u komentarima u nastavku.

Međutim, ovi su odabiri napravljeni na temelju opsežnog testiranja značajki, interne rasprave i povratnih informacija prikupljenih od naših čitatelja u posljednjih nekoliko godina. Iako neće svaki odabir zadovoljiti svakog korisnika, poprilično smo sigurni da za svakoga postoji nešto. Ako još uvijek pronalazite kako najbolje odabrati pravu uslugu za vas, u nastavku imamo zgodan video vodič.

Najbolje odabira za pohranu podataka u oblaku za dijeljenje datoteka

Gotovo svi alati za pohranu u oblaku omogućuju vam dijeljenje datoteka, ali neki to čine bolje od drugih. Dobri alati omogućuju vam dijeljenje sadržaja i na razini mape i datoteke, putem e-pošte i datoteke. Izvrsni alati vam omogućuju da zadržite preciznu kontrolu nad svojim dionicama.

Postoje različiti načini upravljanja kontrolom. Jedno od najčešćih je jednostavno postavljanje korisničkih dozvola poput pregleda i uređivanja u pristupu mapama.

Dvije druge ključne mogućnosti uključuju mogućnost zaštite dijeljenja veze lozinkom i datumom isteka. Bez zaštite lozinkom, svatko tko dobije vezu, lako će joj pristupiti. U međuvremenu, datumi isteka znače da ne morate sami zapamtiti da biste onemogućili vezu.

Rijetke, ali podjednako vrijedne su i mogućnosti postavljanja ograničenja za preuzimanje na vezama i primanja obavijesti kad god se veza koristi. Ove značajke mogu uvelike ograničiti zlouporabu.

Konačno, sviđa nam se i mogućnost brzog pregledavanja mapa i datoteka koje su zajedničke. To obično ima oblik posebne „zajedničke“ kartice. Bez ovog vlasničkog pregleda, morat ćete pregledati sav svoj sadržaj da biste vidjeli što je dijeljenje omogućeno, a što može dovesti do previdivanja slučajeva.  

Prvo mjesto: Sync.com

Sync.com zauzima prvo mjesto u ovoj kategoriji zahvaljujući tome što pogađate gotovo svaki ključni sastojak spomenut gore, a zatim i neke. Međutim, većina ovih značajki zahtijeva pretplatu s plaćenim; usluga nudi smanjeni besplatni plan koji vam daje 5 GB, bez postavljanja pitanja. Posjetite Sync.com ako želite znati više.

Mape se mogu dijeliti s određenim pojedincima putem adrese e-pošte. Kad odobrite pristup, možete dodijeliti dozvole za pregled, uređivanje, pozive i korisničke vidljivosti.

Kada onemoguće dijeljenje mapa, Sync.com vam također omogućuje daljinsko brisanje sadržaja koji su preuzeli drugi korisnici. To je značajka koja se obično nalazi samo kod naprednijih EFSS rješenja, i to tek rijetko.

Sync.com vam također omogućuje generiranje dijelivih veza koje upućuju na mape i datoteke, a koje se mogu e-poštom kopirati ili kopirati i ručno distribuirati..  

Bez obzira jeste li besplatni ili plaćate Sync.com korisnik, možete stvoriti zaporke za veze. Korisnici koji plaćaju mogu:

 • Na vezama postavite datume isteka
 • Postavite ograničenja za preuzimanje na vezama
 • Prikaži brojeve za preuzimanje veze
 • Dopusti drugim da se prenose na veze
 • Primanje obavijesti o aktivnosti veze

Sve je to iznad i izvan mogućnosti kontrole sadržaja koje dobivate s većinom ostalih usluga pohrane u oblaku. Međutim, Sync.com ide i korak dalje, omogućavajući vam da dodate ono što tvrtka naziva “poboljšana privatnost” na bilo koju vezu.

Kad je ova značajka omogućena, veze se samo uvijek dešifriraju na strani klijenta putem preglednika. Zbog toga ih nema znanja: niti Sync.com niti bilo tko s kim ne dijelite izravno svoj sadržaj nikada neće moći dešifrirati vaše datoteke.  

Konačno, Sync.com vam omogućuje reviziju veza i dijeljenja mapa kroz dva odvojena prikaza.  

Sve u svemu, Sync.com radi na sve ono što možemo smisliti kada je riječ o dijeljenju datoteka. Potpuni popis značajki potražite u našem Sync.com pregledu ili provjerite zašto mislimo da je najbolja pohrana za fotografije i videozapise u oblaku.

Drugo mjesto: pCloud

pCloud nema baš toliko značajki za dijeljenje kao Sync.com, ali i dalje čini izvrstan posao u odnosu na ostatak terena. Njegova provjera stvar je posjeta pClouda i prijave za vrlo izdašnih 10 GB besplatnog prostora za pohranu; ipak postoji razlog zašto je pCloud naš najbolji izbor za besplatno pohranjivanje u oblaku.

Dijeljenja mapa mogu se usmjeriti na određene pojedince na temelju adrese e-pošte ili možete generirati zasebne pristupne veze za preuzimanje i prijenos datoteka.

Kada pozivate putem adrese e-pošte, možete odobriti pregled ili uređivanje dozvola.

Veze se mogu generirati i za pojedinačne datoteke. Bilo da kreirate vezu za preuzimanje za mape ili datoteke, mogućnosti su iste. Vezu možete kopirati ručno ili je distribuirati putem e-pošte, Facebooka, Twittera ili Google Plus-a.

Ako ste pretplatnik pCloud, možete postaviti i lozinke i datume isteka.

Možete pogledati i statistiku preuzimanja tjedno za svaku vezu koju stvorite.

Kao i Sync.com, pCloud vam omogućuje reviziju dijeljenja koje ste postavili tako da ih ne izgubite iz vida. Postoji i prikaz da biste vidjeli koji je sadržaj podijeljen s vama.

Iako pCloud nudi dodavanje nulte znanja putem svog Crypto dodatka, to ne možete proširiti na datoteke Sync.com kao što možete. U stvari, sve datoteke zaštićene Crypto-om zapravo se ne mogu dijeliti. Želimo vidjeti pCloud adresu tog ograničenja prije nego što ga uzmemo za prvo mjesto u budućim preokretima; međutim, ima i puno drugih dobrota koje možete obići, kao što možete pročitati u našoj pCloud recenziji.

Treće mjesto: MEGA

Kao i Sync.com, MEGA vam omogućuje dijeljenje datoteka putem veze i održavanje potpune kontrole nad vašim ključem za šifriranje. To sprečava bilo koga iz MEGA-e da skenira vaš zajednički sadržaj. Iz tog razloga, zajedno s velikom besplatnom pohranom i lokacijom na Novom Zelandu prilagođenom privatnosti, MEGA je i dalje popularna za prijenos i dijeljenje piratskih video, glazbe i drugog sadržaja.  

Iako MEGA ne dopušta da postavite prilagođenu lozinku za dijeljenje veze, kad god kreirate vezu, on (na strani klijenta) generira ključ za dešifriranje za tu vezu. Možete ili podijeliti vezu s priloženim ključem za dešifriranje ili samo distribuirati ključ za dešifriranje odvojeno, poput lozinke.

Razlog zbog kojeg smo MEGA svrstali iza pCloud-a je taj što, osim što je nula znanja, dijeljenje MEGA-e nije baš dobro osmišljeno (imamo članak za usporedbu pCloud-a-MEGA ako želite znati više). Dopada nam se što možete dijeliti mape i odobriti im čitanje, uređivanje i puni (admin) pristup.

Međutim, ne možete stvoriti veze za pristup mapi, ne postoji pregled za pregled sadržaja koji ste podijelili (postoji sadržaj za sadržaj koji se dijeli s vama), ne možete postaviti ograničenja u preuzimanju i nema načina za nadgledanje aktivnosti. Potpuni pregled naših lajkova i nesviđanja potražite u našoj recenziji MEGA; alternativno, za MEGA besplatnih 50GB možete se prijaviti na MEGA.

Najbolji pregledi za pohranu podataka u oblaku za sinkronizaciju

Danas većina rješenja za pohranu u oblaku koristi isti pristup kada je u pitanju sinkronizacija. To uključuje mape za sinkronizaciju za računala, pametne aplikacije i sučelja preglednika. Iako su sličnosti neosporne, ipak postoje značajke koje razdvajaju sjajna rješenja za sinkronizaciju od onih u redu..

Jedna takva značajka je podrška platforme. Većina rješenja za pohranu u oblaku imaju klijente za Windows, Mac, Android i iOS. Nekoliko također imaju podršku za Linux i Windows Phone.

Druga značajka je “selektivna sinkronizacija”. Selektivnom sinkronizacijom možete isključiti sinkronizaciju za određene mape kako se više ne pohranjuju na vašem uređaju. Veličine tvrdog diska za prijenosne računala posljednjih su godina smanjene jer su ultra tanka prijenosna računala s SSD diskovima postala česta, pa je mogućnost kontrole sinhronizacije datoteka postala važnija..

“Sinkroniziranje sinkronizacije” je još jedna značajka koju trebate pogledati i jedna koju je dodala većina rješenja za pohranu u oblaku. Ova značajka omogućuje vam da ograničite propusnost koja se troši prilikom prijenosa i preuzimanja kako sinkronizacija ne utječe na resurse vašeg sustava toliko.

Oba selektivna sinkronizacija i prebacivanje sinkronizacije obično se upravljaju iz ikone alatne trake klijenta za pohranu, ako su dostupne.    

Mnogo rjeđa značajka sinkronizacije je kopiranje datoteka na razini bloka, što je način ubrzanja procesa sinkronizacije. Kad se promjena datoteke obično dogodi, cijela se datoteka ponovno kopira u oblak i svaki sinkronizirani uređaj. Kopiranjem datoteka na razini bloka sinkronizira se samo promijenjeni dio datoteke. Neto rezultat je da se sinkronizacija bliže približava u stvarnom vremenu.

Prvo mjesto: Dropbox

Većina rješenja za pohranu u oblaku kopiraju model mape za sinkronizaciju Drew Houston sanjao je na svom putovanju autobusom Chinatown prije više od desetljeća, ali nijedno to ne čini dobro kao i sam Dropbox, kao što možete pročitati u našoj ažuriranoj recenziji Dropboxa.

Dropbox ima klijente za radne površine za Windows, Mac i Linux te aplikacije za pametne telefone za iOS, Android i Windows Phone. To vam omogućuje sinkronizaciju širokog raspona uređaja.

Najveća prednost koju Dropbox ima u odnosu na konkurenciju je njegova upotreba blok-datoteka za kopiranje. Dok većina pristojnih internetskih sigurnosnih kopija rješava prijenos datoteka u blokovima, samo nekoliko ostalih rješenja za pohranu u oblaku znamo isto. To je jedan od faktora koji su nagomilali ljestvicu u korist Dropboxa u našoj usporedbi s OneDrive i Google Drive.

Dropbox također ima pristup prema korisniku za selektivnu sinkronizaciju svih pregledanih rješenja u oblaku koje smo pregledali, što opravdano naziva “pametnom sinkronizacijom”. Razlika između načina Dropbox i gotovo svake druge usluge je u tome što kad isključite sinkronizaciju za mape pohranjene u oblaku Dropbox, i dalje ih možete vidjeti u mapi sinkronizacije.

I na kraju, Dropbox vam omogućuje kontrolu propusne širine koja se koristi za prijenos i preuzimanje.

Jedan od češćih komentara koji čujemo o Dropboxu je kako dobro sinkroniziranje funkcionira u usporedbi s drugim servisima i za to postoji dobar razlog. Dropbox ima svoje probleme: sinkronizacija nije jedan od njih. Dropbox nudi 2 GB besplatno i preporučujemo ga za sve manje potrebe.

Drugo mjesto: Amazon Drive

Do nedavno, Amazon Drive zapravo nije dopustio korisnicima sinkronizaciju uređaja. Ta pogreška spriječila ga je da se stvarno natječe sa sličnim Dropbox-ovima za pažnju korisnika, unatoč vrlo povoljnim cijenama. Amazon Drive je otklonio taj problem i sada može sinkronizirati uređaje sa sustavom Windows, MacOS, iOS i Android, kao što možete pročitati u našoj recenziji Amazon Drive.

Što je još impresivnije, pridružio se Dropboxu nudeći kopiranje datoteka na razini bloka, preskočite mnoštvo drugih dobrih opcija sinkronizacije. Amazon također podržava selektivnu sinkronizaciju koju možete konfigurirati pomoću ikone na programskoj traci Amazon.

Amazon Drive vam također omogućuje da gasite brzinu sinkronizacije za slučaj da vam se dogodi da proces prijenosa datoteka ometa druge internetske aktivnosti.

Kad smo prije godinu dana pregledali Amazon Drive, nije nas ostalo puno toga. Iako još uvijek ima nekih problema poput nedostatka enkripcije i verzije u mirovanju, zapaženi su radovi njegovih programera na njegovim sinkronizacijskim mogućnostima. Posjetite Amazon Cloud Drive da biste dobili 5 GB besplatno i provjerite uslugu.

Treće mjesto: Microsoft OneDrive

OneDrive koristi i kopiranje datoteka na razini bloka, ali samo za Microsoft Office datoteke. Ova značajka bila je ne tako davno na mapu puta OneDrive za Q2 217, ali ona je naglo uklonjena iz planova početkom ove godine.

Ipak, uključivanje kopiranja na razini bloka za Office dokumente je više nego što dobivate s većinom usluga pohrane u oblaku, a korisnici Office Onlinea ili Office 365 otkriće da to znatno ubrzava napore suradnje.

OneDrive također podržava prebacivanje sinkronizacije radi kontrole propusne širine i selektivnu sinkronizaciju za kontrolu datoteka koje su pohranjene na vašem tvrdom disku. Sve u svemu, to je pristojno rješenje, kao što možete pročitati u našoj recenziji OneDrive, ali vjerojatno neće pobijediti nijednog drugog u fer borbi. Međutim, nudi 5 GB besplatno ako želite to provjeriti na OneDrive-u.

Najbolje integrirane aplikacije za pohranu u oblaku

Aplikacije za produktivnost rada vezane za pohranu u oblaku omogućuju vam otvaranje i uređivanje dokumenata iz vašeg preglednika. Opcije mogu uključivati ​​aplikacije za bilješke, obrađivača teksta, proračunske tablice, programere obrada i uređivače slika.

Nažalost, iako takve aplikacije uvelike poboljšavaju iskustvo pohrane u oblaku, tehnološka partnerstva između pohrane u oblaku i programera dosad su prilično rijetka, barem kada je riječ o pohrani potrošača u oblaku. Postoji nekoliko servisa koji su ih integrirali, to su naši favoriti.

Prvo mjesto: Google pogon

Nema stvarno natjecanja: ako želite alat za pohranu u oblaku s mnogim integriranim opcijama aplikacija, Google pogon je alat za vas. Google je izvrsno sarađivao s programerima na izgradnji biblioteke aplikacija koja sadrži više opcija nego što smo lako mogli računati (dakle, više od deset).

Ni Google vas ne tjera da lovite aplikacije. Možete pretraživati ​​cjelokupnu biblioteku aplikacija s Google diska. Jednom kada pronađete opciju koju želite, integracija traje jednim klikom.

Mnoge aplikacije koje ćete naći potpuno su besplatne. Primjeri uključuju:

 • CloudConvert: pretvoriti vrste datoteka
 • Pixlr Editor: PhotoShop klon
 • WeVideo: video editor
 • DocuHub: PDF uređivač

Googleova najbolja integracija, međutim, već je dodana: Google dokumenti. Google Docs odnosi se na Googleov besplatni uredski paket, koji pomalo zbunjujuće uključuje program za obradu teksta koji se također naziva Docs. Sadrži i tablice, dijapozitive, obrasce i crteže.

Google Dokumenti izravno se natječu s Microsoft Office Onlineom i jednako su korisni. Potaknuta mogućnostima dijeljenja i sinkronizacije datoteka na Google disku olakšava suradnju s drugima u dokumentima u stvarnom vremenu. Zapravo, ono što mi ovdje koristimo na Cloudwards.net-u koristimo za proizvodnju sadržaja.

Mnogo je razloga za pohranu datoteka na druge platforme za pohranu oblaka preko Google diska, uključujući sigurnost. Međutim, to ne znači da ne možete pretplatiti ni 15 GB besplatnog prostora u oblaku s Google diskom da biste iskoristili prednosti svojih aplikacija za produktivnost.

Drugo mjesto: OneDrive

Kad se svede na OneDrive vs Google Drive, OneDrive gubi ponajviše zato što nema integraciju trećih strana dostupnu pojedinačnim potrošačima. Razvojni programeri barem nisu uključili knjižnicu trećih strana koja se može pretraživati ​​kao što je Google Drive.

Microsoft je programere OneDrive otvorio programerima još 2015. godine; čini se kao da je to dosad rezultiralo samo integracijama za poslovne kupce.

OneDrive se, međutim, integrira s Office Onlineom. Microsoftova besplatna inačica Microsoftove verzije preglednika nije baš tako dobra kao verzija stolnog računala Office 365, ali ima posao. Aplikacije dostupne uz Office Online uključuju Word, Excel i PowerPoint. Također je integriran i Microsoft OneNote, jedna od najboljih aplikacija za bilježenje koje smo ocijenili.

OneDrive se integrira i sa sustavom Office 365. Zapravo, 1TB OneDrive plan dobiva vam Office 365, koji uključuje Microsoft Access.

Treće mjesto: Kutija

Box je više usmjeren prema poslovnim korisnicima, ali tvrtka ima i besplatne i plaćene osobne planove. Kao osobni korisnik imat ćete pristup izvornim i aplikacijama trećih strana; Za potpuni pregled, pogledajte našu recenziju okvira.

Nativne aplikacije uključuju Notes Box i Box Edit. Bivši, kao što možda pogodite, aplikacija je za bilješke i pristojna u tome. U međuvremenu, okvir Uređivanje koristi se za uređivanje pohranjenog sadržaja. Zahtijeva upotrebu izvornih aplikacija na računalu, ali ih i dalje možete urediti izravno iz preglednika.

Prema Boxu, bilo koju vrstu datoteke koja se može otvoriti na vašem računalu može otvoriti Box Edit, uključujući: .docx, .xlsx, .pdf, .pptx i .txt.  

Box također ima sjajnu biblioteku aplikacija trećih strana koja vam omogućuje pretraživanje aplikacija i pregledavanje po kategorijama poput suradnje, upravljanja projektima, uređivanja i sigurnosti. Mnogo je opcija koje možete odabrati, uključujući Trello, Office Online, Google Docs i DocuSign.

Za nekoga tko želi koristiti oblak za obavljanje nekih poslova, Box Personal može ponuditi mnogo toga; usluga nudi prilično pristojno probno razdoblje, pa posjetite Box i prijavite se da biste probali.

Najbolje ponude za skladištenje u oblaku s ukupnim cijenama

Dvije prve stvari koje ljudi gledaju kada pokušaju pronaći rješenje za pohranu u oblaku je koliko prostora imaju i koliko će ta pohrana koštati. Za mnoge je ljude to jedino važno.

U stvari, mnogi se često pridržavaju besplatnog pohrane u oblaku. Nema ničeg lošeg u tome ako vam ne treba više od nekoliko gigabajta; međutim, problem je što vam mogu propustiti dodatne značajke i fleksibilnost.

Prilagodljivost u ovom slučaju se odnosi na raspon ponuđenih cjenovnih planova. Mnogi planovi za pohranu u oblaku nude plan od 1 TB ili 2 TB i to je to. Iako to nekim korisnicima može odgovarati sasvim dobro, za druge bi mogao biti potreban samo plan od 100 GB ili čak samo 10 GB. Donje usluge nude za svakoga ponešto, a ujedno će zadržati niske ukupne troškove.

Prvo mjesto: Amazon Drive

Amazon Drive nekada je imao neograničen plan pohrane od samo 60 dolara godišnje. Taj je plan ipak obustavljen u lipnju 2017. godine. Sada vam Amazon Drive daje 1TB po istoj cijeni.

Iako je uklanjanje neograničenog plana razočaravajuće, Amazon i dalje nudi izvrsnu vrijednost u odnosu na konkurenciju. Dropbox i Google Drive, primjerice, oboje koštaju po 40 dolara godišnje za isti iznos prostora za pohranu.   

Ako vam ne treba nekoliko prostora za pohranu na tvrdom disku, Amazon Drive ima plan od 100 GB koji će vam vratiti čitavih 12 dolara godišnje. I Google Drive to čini, ali to je 20 USD. Povrh svega, Amazon Drive ima još 11 cjenovnih planova, u rasponu od dva do 30 terabajta.

Sporedna napomena, ako ste član Amazon Prime, možete besplatno pohraniti neograničene fotografije putem Amazon Photos-a koji je povezan s Diskom za lak pristup.

Drugo mjesto: OneDrive

Mogli biste napraviti vrlo uvjerljiv slučaj da OneDrive zaslužuje prvo mjesto u ovoj kategoriji i vjerovatno se ne bismo pretjerano trudili. U stvari, možda bi bilo najbolje uzeti u obzir da su Amazon Drive i OneDrive ko-kapetani ukupne vrijednosti.

OneDrive nema gotovo toliko planova za pohranu kao Amazon, a njegov 1TB plan košta 9 dolara više godišnje. No, uz njega dobivate i Office 365 koji vam omogućuje preuzimanje verzija programa Microsoft Word, Excel, PowerPoint i Access.

OneDrive također ima obiteljski plan pod nazivom Office 365 Home, što je jedna od boljih ponuda za pohranu u oblaku. Za cijenu onoga što Google Drive i Dropbox godišnje naplaćuju za 1TB pohrane u oblaku, dobijate pet planova od 1 TB za pet različitih korisnika, svaki s Office 365.

Treće mjesto: Sync.com

Sync.com, koji dolazi posljednji, upravo pokazuje snagu velikog poslovanja: Amazon i Microsoft jednostavno su ga izdvojili s tržišta. Usluga nema gotovo toliko opcija osobnog plana kao Amazon Drive ili OneDrive. Zapravo, ima samo dva: plan od 500 GB i plan od 2 TB.

Sync.com 50GB plan košta više od plana od 50 GB OneDrivea. Oba koštaju više od plana od 100 GB Amazon Drive. Ukratko, Sync.com nije uspio test fleksibilnosti. Međutim, Sync.com 2TB plan djeluje na samo 8 USD mjesečno i to je ono što je zaradio ovaj treći spot.

To je samo jedan dolar više od plana od 1 TB za OneDrive i otprilike 25 dolara manje nego 2TB plana Amazon Drive. Ako vam treba više 1TB prostora za pohranu u oblaku i manje od 2TB, ne možete naći bolju ponudu od Sync.com.

Najbolji sigurnosni pregledi za oblak

Posljednja kategorija koju ćemo rangirati je sigurnost u oblaku. Mnogi ljudi preziru sigurnosne aspekte pohrane u oblaku, očarani iskustvom korisnika ili vrijednošću, usprkos naslovima koji redovito dopiru do vijesti. Ako želite saznati više o onim vrstama internetskih prijetnji koje biste trebali biti u potrazi, napisali smo kratki vodič za cyber-kriminal za naše čitatelje..  

Postoji nekoliko kritičnih značajki koje tražimo kada ocjenjujemo koliko dobro usluga pohrane u oblaku štiti korisničke podatke. Prva od tih značajki je šifriranje, što znači sredstvo za kodiranje datoteka, tako da nisu u običnom tekstu.

Klijent za pohranu trebao bi kriptirati vaše datoteke prije nego što ih pošalje u oblak tako da budu zaštićene tijekom kretanja putem interneta. Kada stignu na odredišni poslužitelj, trebali bi ostati šifrirani dok su na njima u stanju mirovanja. Većina, ali ne sve, usluga pohrane u oblaku slijede oba ova koraka. Razlika je u tome što neke tvrtke za pohranu oblaka zadržavaju ključeve za dešifriranje vaših datoteka, a druge vam u potpunosti daju pravo vlasništva.

Davatelji usluga pohrane u oblaku koji nude privatno šifriranje od početka do kraja nazivaju se pružatelji nula znanja. Svaki od naših najboljih odabranih prostora za pohranu u oblaku također je na našoj listi najboljih usluga u oblaku nulteg znanja, što pokazuje koliko je zaista važna ova vrsta šifriranja..

Također smatramo sigurnošću podatkovnog centra, onoliko koliko je to moguće na temelju informacija o tim objektima. Napisali smo članak o karakteristikama dobre sigurnosti podatkovnog centra ako želite saznati više.  

Dvofaktorska provjera autentičnosti još je jedna značajka koju toplo preporučujemo da iskoristimo, ako je dostupna. Dvofaktorska provjera identiteta štiti vas od hakiranja lozinke zahtijevajući poseban sigurnosni kôd za prijavu na svoj račun za pohranu u oblaku s nepoznatog stroja. Obično se ovaj kôd šalje na vaš mobilni uređaj.

Postoje i druge, manje uobičajene sigurnosne značajke o kojima ovdje nećemo raspravljati, ali donijeti ćemo ih, ako je primjenjivo, pri raspravi o našim odabranima, u nastavku.

Prvo mjesto: Sync.com

Sync.com je naš izbor za najsigurnije rješenje u oblaku za pohranu gotovo od kada smo ga započeli s pregledom. Zapravo, dali smo savršenih 100 od 100 za kategoriju „sigurnosna politika i politika privatnosti“ u našem nedavno ažuriranom pregledu i toplo preporučujemo svima koji su zabrinuti zbog sigurnosti da posjete Sync.com i prijave se; nema sigurnije usluge.

Sync.com je zadano nula znanja. Ne morate dodatno plaćati korist privatnog šifriranja ili poduzimati posebne korake da biste ga uključili. Ta se zaštita proširuje i na sadržaj datoteke i na metapodate. I ne samo to, dijeljenje datoteka također je nula znanja. To znači da tvrtka nikada ne može skenirati i čitati vaše datoteke u marketinške svrhe ili bilo što drugo.

Protokol šifriranja koji Sync.com koristi za provjeru podataka je 256-bitni AES. AES je najčešći protokol koji se danas koristi, iako se mnoge usluge pridržavaju 128-bitnog AES-a. Bilo kako bilo, ne postoji praktičan način za pucanje AES-a. Procjenjuje se da bi pukla sila AES-ovog ključa za šifriranje (128-bitni ili 256-bitni) trebala milijarde godina.

Lozinke su druga stvar. Da biste se zaštitili od mogućnosti da vam netko provali lozinku i pristup vašim podacima, Sync.com vam omogućuje uključivanje dvofaktorske provjere identiteta.

Prijenosi podataka zaštićeni su i TLS tunelima, a ključevi za enkripciju zaštićeni su pomoću 2048-bitnog RSA. Sync.com pohranjuje podatke u SOC-1 certificirane, učvršćene podatkovne centre dizajnirane za podnošenje prirodnih katastrofa i fizičkih i virtualnih upada.

Sync.com radi dvije druge stvari koje su vrlo rijetke za alate za pohranu potrošačkih oblaka, a čak nisu osobito česte za one sa korporativnim nivoom. Prvo vam omogućuje udaljeno odjavljivanje sesija iz vašeg web preglednika. Drugo, omogućuje vam uklanjanje mapa na daljinu koje dijelite s drugim korisnicima, što smo i spomenuli ranije kada smo razgovarali o dijeljenju datoteka.

Nema sumnje da je Sync.com kralj brda što se tiče sigurnosti u oblaku. Naš izbor za drugo mjesto, međutim, možda će biti spreman za osvajanje te titule.

Drugo mjesto: SpiderOak ONE

SpiderOak je sigurnost korisnika i privatnost učinio dijelom svog DNK-a još prije nego što je privatnost bila cool (tj. Otkad nas je Edward Snowden ispitivao je li NSA prosijao kroz naše osobne dosjee ili ne). Kao i Sync.com, šifriranje nula znanja zadano je. Tvrtka nema interesa zadržati se na vašim ključevima za šifriranje, pa čak ni metapodate datoteke zapisa.

Podatkovni centri SpiderOak ONE su u skladu sa SAS 70 Type II i opskrbljeni su sigurnosnim informacijama. Uptimeov institut smatra da su njegovi podatkovni centri Tier III, što znači da nudi 99,8 posto dostupnosti. Tvrtka također slijedi zahtjeve HIPAA za prijenos podataka, iako to nije samo certificirano od strane HIPAA službenika za sukladnost.

Primarni razlog zašto smo SpiderOak ONE svrstali ispod Sync.com je taj što on još uvijek ne nudi dvofaktorsku provjeru identiteta za sve kupce. Ova se značajka, međutim, nalazi u beta verziji i mnogi dugogodišnji kupci joj već imaju pristup. Još nema riječi o tome kada će se značajka svima predstaviti.

SpiderOak ONE vam također omogućuje čišćenje podataka s sinkroniziranih uređaja. To je korisno u slučaju izgubljenih ili ukradenih uređaja. Potpuni popis razloga zašto nam se sviđa, pogledajte našu SpiderOak recenziju.

Treće mjesto: pCloud

pCloud ima šifriranje nule znanja kao dio svog sigurnosnog modela, ali ne i prema zadanim postavkama. Nudi se kao dodatak zvan pCloud Crypto, koji košta 4,99 USD (20 posto možete uštedjeti plaćanjem za godinu dana unaprijed).

Prednost opcionalnog šifriranja nulteg znanja je u tome što možete kontrolirati koji se direktori kriptiraju vašim privatnim ključem, a koji ne. Ne upotrebljavajući šifriranje sa nultim znanjem, pCloud poslužitelji mogu indeksirati datoteke i pružaju naprednije mogućnosti za rad s njima, uključujući pregled sličica i mogućnost reprodukcije medija u oblaku.

pCloud šifrira datoteke s 256-bitnim AES-om i ključeve za enkripciju s 4096-bitnim RSA. Podatkovni centri su SOC-1 certificirani, iako ih outsourcing umjesto da ih vodi sam pCloud.

Poput SpiderOak ONE, pCloud ONE i dalje iznenađujuće ne podržava dvofaktorsku provjeru autentičnosti. Podrška osoblja tvrtke savjetovala nas je da se radi, za sve što vrijedi. Ipak, uključivanje sigurnosti bez ikakvog znanja stavlja ga ispred usluga poput Dropboxa, koji nude dvofaktorsku sigurnost, ali vam ne daju mogućnost privatnog šifriranja.

Svi pružatelji usluga pohrane u oblaku su ocijenjeni

Zaključak

Navedene kategorije rangiraju pohranu u oblaku na temelju značajki za koje smo otkrili da su najvažnije za naše čitatelje i vlastitu upotrebu pohrane u oblaku. Međutim, postoje i drugi aspekti pohrane u oblaku koji mogu igrati veću ulogu u određivanju rješenja za vas. Osjećali smo, međutim, da ih sve uključuje u jedan članak može dovesti do previše haosa i zbrke.

U skladu s tim, pisali smo o mnogim tim aspektima prije, a stalno se ažuriramo i dodajemo na popis. No istovremeno smatramo da je Sync.com najbolja i najpovoljnija usluga vani, a odabirom usluge jednostavno ne možete pogriješiti..

U duhu pomaganja svima da pronađu ono što traže, evo nekoliko članaka za pomoć u vašoj potrazi:

 • Najbolja pohrana u oblaku za suradnju
 • Najbolja pohrana u oblaku za Linux
 • Najbolja pohrana u oblaku za vanjske tvrde diskove
 • Najbolja pohrana u oblaku za dijeljenje
 • Najbolja pohrana u oblaku iz Europe
 • Najbolja internetska pohrana za fotografije
 • Najbolja internetska pohrana za videozapise
 • Najbolje Dropbox alternative

Nadamo se da ste uživali čitajući naš pregled o tome što je dobro za pohranu u oblaku i što preporučujemo. Imajte na umu da se pohrana u oblaku često mijenja pa očekujemo da će se naša ljestvica poprilično promijeniti. Ako imate bilo kakvih pitanja ili prijedloga o opcijama koje smo propustili, slobodno nam se javite u komentarima u nastavku. Hvala na čitanju.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map