MEGA vs Tresorit: Tko trubi koga 2020.?

MEGA se oglašava kao “tvrtka za zaštitu privatnosti”, dok Tresorit naglašava svoje sigurnosne značajke. Bivši servis nalazi se na vrhu našeg najboljeg popisa za pohranu u oblaku, dok drugi zauzima mjesto ispod njega. Vidjet ćemo ima li taj poredak ako ih usporedimo u ovoj bitci za MEGA-u protiv Tresorita.


Ako želite znati više o njima, pročitajte našu zasebnu recenziju MEGA i recenziju Tresorit. Ako se ne možete odlučiti, potražite pomoć u našem najboljem vodiču za pohranu u oblaku. Oboje su na njemu i lako se mogu usporediti s drugima.

Usluge pohrane u oblaku mogu biti različite stvari za različite korisnike, ali možemo usporediti većinu koristeći zajedničke čimbenike. Oni uključuju troškove skladištenja, sigurnost i privatnost, dodatne funkcije, korisničko iskustvo i dijeljenje. Ipak morate shvatiti što je najvažnije za vas. Na kraju ćemo proglasiti ukupnog pobjednika kako bismo olakšali izbor.

1

Trošak skladištenja

Ako usluga nudi mnogo po cijeni, to je dobra vrijednost. Tome dodajte veliki broj planova i dobit ćete dobru fleksibilnost plana, tako da možete odabrati plan koji vam odgovara poput rukavica. Izvrsno je ako usluga nudi i besplatan plan ili probno razdoblje, tako da možete testirati prije počinjenja. Ako vas zanima dobra vrijednost, pročitajte naše najbolje ponude u oblaku za pohranu.

MEGA ima besplatan plan, dok Tresorit ima samo besplatno probno razdoblje od 14 dana. MEGA-in besplatni plan započinje s 50 GB prostora za pohranu, ali 35 GB će ispariti nakon nekog vremena. Možete ga vratiti skakanjem kroz neke obruče, ali opet će nestati nakon 180 dana. Tresorit Send, usluga koja omogućuje slanje datoteka do 5 GB, je u beta verziji i besplatna je.

MEGA ima veliku fleksibilnost s svoja četiri plaćena plana. Prvi, Pro Lite, daje vam 200 GB prostora za pohranu za 5,70 dolara mjesečno. Drugo to proširuje na 1TB i košta 11,42 dolara mjesečno. Treći plan nudi impresivnih 4TB, ali košta 22,85 USD mjesečno. Posljednji plan, koji iznosi 34,28 USD mjesečno, udvostručuje količinu prostora za pohranu koji dobivate bez udvostručenja cijene.

Tresorit ima visoke cijene kako bi nadoknadio snažnu sigurnost, ali plaćeni planovi ne uspoređuju se s MEGA-inim. Premium je najjeftiniji, ali košta 10,42 dolara mjesečno za 200 GB. To je više od nekih troškova za 2TB. Njegov drugi osobni plan, Solo, nudi 2TB prostora za 24 dolara mjesečno.

Usluga nudi i poslovne planove. Small Business košta 20 USD po korisniku mjesečno i nudi vam 1TB prostora za pohranu za svakog korisnika. Sljedeći je korak Business, s popustom trenutno 50 posto, pa košta 12 dolara mjesečno. Poboljšava se na prethodnom planu s dodatnim značajkama, poput napredne kontrole i podrške datotekama.

Enterprise košta 24 dolara po korisniku mjesečno i omogućuje vam da imate više od 100 korisnika, koristite administratorski API i podučavate osoblje.

U ovoj kategoriji smatramo količinu prostora koji ste dobili za novac, tako da je očigledan pobjednik MEGA. Njegovi planovi koštaju upola manje ili imaju duplo veću količinu skladišta.

Krug: Točka troška za MEGA

MEGA logotip
Tresorit Logo

2

Sigurnost i privatnost

Internet je pun prijetnji, pa je dobra sigurnost nužna. Hakeri neće oklijevati da svoje podatke ciljaju pomoću napada ransomwarea ili napada čovjeka i ujedno će i ukrasti vaše vjerodajnice za prijavu..

Cloud usluge koriste mnoge metode za zaštitu podataka od potencijalnih prijetnji. Na primjer, TLS protokol sprječava uspjeh napada čovjek-u-sredini i šifriranje osigurava vaše podatke u tranzitu i u mirovanju. Privatno, krajnje šifriranje sprečava čitanje datoteka osim bilo koga osim vas.

Dvofaktorna provjera identiteta zaustavit će hakeri koji su vam ukrali zaporku pristupiti vašem računu. Ipak, prije svega trebate biti sigurni da imate jaku lozinku.

mega-vs-tresorit-mega-sigurnost

MEGA naglašava svoju privatnost i koristi privatnu enkripciju za zaštitu datoteka na strani klijenta. Razina enkripcije je 128-bitni AES, koji nije tako jak kao AES 256-bitni, ali to ne bi trebao biti problem, jer pucanje će trajati milijunima godina. TLS protokol dodaje još jedan sloj zaštite datotekama u tranzitu. MEGA također nudi dvofaktorsku provjeru autentičnosti.

Ako korisnik MEGA izgubi uređaj, korisnik može udaljeno uništiti sesiju kako bi se spriječio gubitak da ugrozi njihov MEGA račun. Dostupna je i inačica, tako da datoteke možete oporaviti ako ih pogodi ransomware. Ako su vam potrebne jače verzije verzija, pročitajte našu najbolju pohranu u oblaku za verziju.

Njegov je izvorni kod i javan, tako da svi koji žele provjeriti sigurnost MEGA-e to mogu učiniti.

MEGA ima podatkovne centre na Novom Zelandu, Luksemburgu, Njemačkoj, Francuskoj, Nizozemskoj i Kanadi, a svi su privatniji od američke MEGA čak proširuje Opću uredbu o zaštiti podataka na sve svoje korisnike, ne samo na one koji su iz EU.

Kao jedna od najsigurnijih usluga pohrane u oblaku, Tresorit se posebno trudi osigurati sigurnost podataka. TLS protokol štiti vaše datoteke u tranzitu, a AES 256-bitna enkripcija osigurava ih u mirovanju.

mega-vs-tresorit-tresorit sigurnosti

Tresorit koristi privatnu enkripciju kako bi zaštitio vašu privatnost, ali to znači da neće moći poništiti zaporku ako je izgubite. Usluga nudi i dvofaktorsku provjeru autentičnosti za zaštitu vašeg računa.

Tresorit čuva vaše podatke na poslužiteljima u Irskoj i Nizozemskoj, tako da možete biti sigurni da je i u skladu s GDPR-om.

Njegovi podatkovni centri zapošljavaju 24 sata dnevno, sigurno i biometrijski. Oni su u skladu s najnovijim ISO standardima i pokrenuli su Microsoft Azure (pročitajte našu recenziju Microsoft Azure za više o toj usluzi).

Ako vam netko ukrade uređaj, možete daljinski obrisati podatke na njemu da lopov ne dođe do njega. Ako zlonamjerni softver ošteti vaše datoteke i zatraži novac za otkupninu, možete izbjeći plaćanje upotrebom verzije datoteke kako biste ih preuzeli..

Skupiji planovi omogućuju vam definiranje sigurnosnih pravila za niz korisnika, omogućavanje administratorima da nadziru uređaje i povlače pristup s njih.

Ovaj krug je blizu jer se obje usluge snažno zalažu za privatnost i sigurnost, ali Tresorit pobjeđuje s malim razmakom s 256-bitnom enkripcijom AES-a. Ako niste zadovoljni kako bilo koja implementira privatnu enkripciju, pročitajte članak o najboljim uslugama o nuli-znanje.

Kolo: Točka sigurnosti i privatnosti za Tresorit

MEGA logotip
Tresorit Logo

3

Korisničko iskustvo

Ugodno i izravno korisničko iskustvo je bolje od one koja je klimava, zastarjela i složena za glavnog korisnika. Usluga treba raditi na webu, radnoj površini i mobilnom uređaju, a klijenti bi trebali imati atraktivna i intuitivna sučelja.

mega-vs-tresorit-mega-desktop

MEGA-ina aplikacija za radne površine ima ugodno sučelje koje koristi standardni model sinkronizacije – mapu za sinkronizaciju i ikonu sistemske trake koja upravlja vašom sinkronizacijom i omogućuje vam pristup postavkama. Na jasan način prikazuje informacije koje vas neće zbuniti. Klijent radi na Windows-u, macOS-u i Linuxu.

mega-vs-tresorit-mega-sučelje

Web sučelje je brzo i jednostavno, a novi korisnici neće izgubiti što trebaju učiniti. Možete se kretati pomoću izbornika s lijeve strane, a ostale značajke nalaze se u izborniku u gornjem desnom kutu zaslona. Gornji izbornik možete koristiti za opće akcije, ali za pojedinačne radnje se zahtijeva desna tipka miša kliknite datoteku.

Mobilna aplikacija koja je dostupna za Android i iOS olakšava pregled datoteka i omogućuje vam automatsko učitavanje fotografija i videozapisa. Svojim datotekama možete pristupiti i izvanmrežno. Postoji značajka za chat koja koristi MEGA-ovu enkripciju za zaštitu vaših poruka. To je zanimljiv dodatak, ali njegova korisnost je diskutabilna s obzirom na namjenske aplikacije za chat tamo.

Za razliku od MEGA-e i većine drugih usluga pohrane u oblaku, Tresorit ima desktop klijent obogaćen značajkama. To, pak, dolazi s cijenom, jer upotreba nije jednostavno. Zahtijeva da stvorite mape, nazvane tresors i pojedinačno ih sinkronizirate. Klijent je dostupan na Windows-u, macOS-u i Linuxu.

Web sučelje je slično onom sa stolnim računalom, ali nema iste mogućnosti. Ne postoji stranica za “kontakte”, ali postoji i stranica za “kontakte”.

Mobilna aplikacija dostupna je za Android i iOS. Omogućuje vam prijenos mobilnih datoteka, poput fotografija i videozapisa, i pristup vašem oblaku pohrane.

Obje usluge su u našem najboljem oblaku za Linux. Ima i drugih preporuka, ako ni MEGA ni Tresorit ne rade za vas. Iako nema računovodstva za ukus, jednostavnost i intuitivnost nose veću težinu u ovoj kategoriji, tako MEGA pobjeđuje.

Runda: Točka korisničkog iskustva za MEGA

MEGA logotip
Tresorit Logo

4

Dijeljenje

Dijeljenje je jedna od glavnih prednosti prijenosa datoteka u oblak, a vjerovatno je da ćete to i učiniti. Zbog toga bi trebalo biti lako, brzo i imati mogućnost izlaska izravno na velike društvene mreže, pojedince i grupe. Također biste trebali moći zaštititi svoje dionice pomoću kontrola sadržaja, kao što su zaštita lozinkom, datumi isteka i dozvole.

mega-vs-tresorit-mega-udio

MEGA-in web klijent omogućuje vam dijeljenje datoteka generiranjem veze koju možete zaštititi tipkom. To ih čini nultu znanja, tako da ih mogu pročitati samo ljudi kojima date ključ. Možete povezati ključ sa svojom vezom, što će omogućiti svima koji imaju vezu da mu pristupe, ili da ključ pošalje zasebno. Također možete postaviti lozinku ili datum isteka.

Drugi način dijeljenja datoteke je da je pošaljete svima koje ste dodali kao kontakt pomoću MEGA sučelja.

Mapu možete dijeliti generiranjem veze, koja djeluje na isti način kao i dijeljenje datoteka ili pozivanjem drugih putem njihove adrese e-pošte. Ako to učinite, možete postaviti dopuštenja samo za čitanje, „čitanje i pisanje“ ili „puni pristup“. Da biste pozvali ostale da se učitaju u vašu mapu, uključujući korisnike koji nisu MEGA, napravite je mapom “MEGAdrop”.

Web sučelje ima stranicu “podijeljeno sa mnom”, ali nedostaje ona koja bi pokazala ono što ste podijelili s drugima. Aplikacija za radnu površinu omogućuje vam i dijeljenje, ali samo generiranjem veze.

Tresorit vam omogućuje dijeljenje sadržaja s određenim pojedincima putem e-pošte ili generiranje veze te kopiranje i lijepljenje. Ako za dijeljenje mape koristite e-poštu, primatelji će se morati registrirati za Tresorit račun. Datoteke se mogu dijeliti samo s vezom i nemaju taj zahtjev.

Veze možete zaštititi lozinkom, datumom isteka ili ograničenjem preuzimanja. Mape imaju tri razine dozvola. Oni su “upravitelj”, koji može dijeliti, uređivati ​​i pregledavati; “Urednik”, koji može čitati i mijenjati; i “prikaz”, koji se može čitati samo.

Postoji prikaz “veza” koji vam pomaže pratiti veze koje ste stvorili. Druga kartica, “kontakti”, pokazuje s kojim osobama imate zajedničku mapu. Ipak ne postoji način za stvaranje veza za prijenos ili dijeljenje na društvenim mrežama.

Tresorit je na našoj listi najboljih oblaka za pohranu za dijeljenje. Ima stranicu “kontakata” i može postaviti ograničenja za preuzimanje na vezama. Ipak, MEGA ima funkcionalnost veza za prijenos, zajedno s mogućnošću da veze dovode do nula znanja, i to mu pomaže u pobjedi u ovom krugu.

Okrugla: Točka dijeljenja za MEGA

MEGA logotip
Tresorit Logo

5

Dodatne mogućnosti

U ovoj ćemo kategoriji pogledati značajke koje usluge pohrane u oblaku obično ne nude. Primjeri su pregledi datoteka, napredne verzije, aplikacije za produktivnost, reprodukcija medija i integracije s trećim aplikacijama.

MEGA nema puno na putu uslužnih aplikacija, ali nudi pregled fotografija i video zapisa. Međutim, datoteke Officea ne možete pregledati na mreži, pa ćete ih morati preuzeti.

mega-vs-tresorit-mega-chat

Jedna neuobičajena značajka je chat, koji možete pokrenuti kontaktima koje ste dodali u MEGA. Ona koristi šifriranje za osiguranje komunikacije u stvarnom vremenu. Za one koji žele praktičniji pristup, MEGAcmd je alat naredbenog retka koji vam omogućuje korištenje računalnih vještina za rad s datotekama. Dodatak MEGAbird omogućuje vam slanje velikih datoteka pomoću Mozilla Thunderbird-a.

MEGA desktop klijent omogućuje vam strujanje bilo koje datoteke iz vašeg MEGA oblaka ili veze datoteke na vašem omiljenom uređaju za reprodukciju.

Tresorit Selektivna sinkronizacija

Tresorit ima značajku mrežnog pogona pod nazivom Tresorit Drive. Ona se razlikuje od mape za sinkronizaciju jer pohranjuje vaše podatke samo u oblak što oslobađa prostor na tvrdom disku. Možete i isključiti sinkronizaciju za bilo koju mapu selektivnom sinkronizacijom.

Ako koristite Microsoft Outlook, imate sreće jer Tresorit ima dodatak za to. Nema, međutim, integracija trećih aplikacija. Tresorit također nema media player ili preglednik fotografija. U skladu s tim, tvrtka ima dobar izgovor za te nedostatke: privatno šifriranje sprječava njihovu upotrebu.

MEGA ima više značajki, ali Tresorit ima značajku pogona koja vam omogućuje nesinkroniziranje datoteka i mapa, dok ih još uvijek možete vidjeti u programu za pregledavanje datoteka. Tresorit pobjeđuje u ovom kolu.

Runda: Dodatne značajke Točka za Tresorit

MEGA logotip
Tresorit Logo

6

Presuda

Ova je bitka bila bliska u nekoliko aspekata. Odlučujuća kategorija su troškovi skladištenja, gdje je MEGA pobijedila s velikom maržom. Obje službe imaju jaku sigurnost i privatnost, ali Tresorit se pokazao boljim, iako je MEGA bio u blizini. MEGA je, međutim, nadišao Tresorit u kategoriji korisničkog iskustva, i to nije bila mala razlika.

MEGA je također pobijedila u kategoriji dijeljenja, zahvaljujući svojoj poveznici za prijenos i mogućnostima nula znanja. Tresorit je uspio smanjiti vodstvo MEGA-e pobjedom u kategoriji dodatnih značajki zbog svoje funkcionalnosti pogona, ali na kraju je MEGA ostvarila više pobjeda i naš je ukupni pobjednik.

Pobjednik: MEGA

Što mislite o ovoj usporedbi? Mislite li da Tresoritova sigurnost opravdava cijenu? Slažete li se da je MEGA bolji izbor? Javite nam u komentarima u nastavku i pročitajte kako se Dropbox i MEGA uspoređuju. Hvala na čitanju.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map