Kako poslati velike datoteke putem Interneta: Praktični vodič za 2020. godinu

Svi smo se u nekom ili drugom trenutku susreli s istim problemom: potrebu nekome poslati veliku datoteku. Bilo da se radi o videozapisu, albumu fotografija ili dokumentu u .pdf formatu, mnogo veći problem nego što prvo sumnjate. U ovom ćemo vam članku pokazati nekoliko načina na koje možete slati velike datoteke i izbjeći bilo kakve frustracije.


Najlakši način je korištenje davatelja podataka u oblaku za pohranu. Da biste preskočili taj dio članka, kliknite ovdje.

Očekivali biste da bilo koju datoteku možete poslati putem e-pošte, ali to jednostavno nije slučaj. Čak i najbolje usluge e-pošte, poput Gmail i Tutanota, ograničavaju veličinu vaše datoteke na 25 MB, dok Apple-ovi iCloud Email i Microsoftov Outlook postavljaju još niže i iznosi 20 MB. Čak i kratki videozapisi koji dolaze od 100 MB, to jednostavno nije opcija, čak i ako koristite kompresiju datoteke, poput zip programa.

Najsigurniji način dijeljenja datoteka je vjerojatno da je stavite na USB, a zatim fizički predate osobi kojoj je to potreban, ali to nije uvijek opcija. Može biti da im je potrebno što je brže moguće, a vi ih nećete susresti danima. Moglo bi se dogoditi i da su u nekoj drugoj zemlji i ideja slanja USB-a putem puževe pošte je tek previše 20. stoljeća.

Međutim, oblak nudi brza, jednostavna, a ponekad i besplatna rješenja za ovaj problem. Razmotrit ćemo sve četiri mogućnosti za prijenos datoteka u ovom članku, ali evo kratkog sažetka.

Kako mogu poslati datoteke veće od 25 MB?

 1. Šaljite velike datoteke koristeći pohranu u oblaku
 2. Slanje velikih datoteka e-poštom (dobro, nekako)
 3. Slanje velikih datoteka pomoću usluga prijenosa
 4. Slanje velikih datoteka pomoću klijenata za prijenos datoteka

Kako poslati velike datoteke putem pohrane u oblaku

Najlakši način – a u mnogim slučajevima i najbolji način – za slanje velikih datoteka je korištenjem rješenja za pohranu u oblaku. 

Većina najboljih usluga pohrane u oblaku također imaju velikodušan besplatni plan, što predstavlja dodatnu preokret, tako da slanje audio zapisa poslovnog sastanka za transkripciju ne bi trebalo predstavljati previše problema (premda se koristi softver koji govori na tekst je vjerojatno bolja ideja u ovom konkretnom scenariju).

Na primjer, Sync.com omogućava vam 5 GB prostora za pohranu besplatno od šišmiša, a omogućuje vam dijeljenje sa svima koji također imaju račun s uslugom. 

Ako tehnička štedljivost vašeg primatelja ispunjava gornju granicu prilikom upotrebe e-pošte, pCloud je bolji izbor jer možete samo poslati jednokratnu vezu putem e-pošte koja će im omogućiti da preuzmu datoteku. pCloud također ima besplatan plan, iako u početku ima samo 2 GB.

Pošalji-velike datoteke-pCloud

Druga je sjajna opcija Tresorit, iako ne nudi besplatni nivo. Međutim, plaćanje za njega daje vam nekoliko sjajnih sigurnosnih opcija, uključujući enkripciju nulte znanja, kao i neke napredne mogućnosti dijeljenja i lako dijeljenje unutar tima ljudi..

Sva trojica čine dijeljenje datoteka jednostavnim tako što vam omogućuju prijenos datoteke povlačenjem i ispuštanjem u vaš prostor za pohranu, odabirom datoteke i odabirom načina dijeljenja. Zapravo gotovo da i nema jednostavnijeg načina za prijenos datoteka na ljude, a dolazi do prednosti dodatne sigurnosti za dizanje.

Da biste pojednostavili stvari, evo kratkog kratkog vodiča za dijeljenje datoteka pomoću pClouda. Ove će upute manje ili više raditi s bilo kojom drugom uslugom, uključujući Dropbox.

Kako dijeliti velike datoteke s pCloud-om

 1. Idite na web stranicu pCloud i otvorite račun putem adrese e-pošte
 2. Otvorite web klijent
 3. Prenesite datoteke koje želite podijeliti povlačenjem i ispuštanjem s računala na klijenta
 4. Odaberite datoteke, a zatim kliknite “dijeli”
 5. Odaberite želite li dijeliti vezu ili pozvati ljude u mapu
 6. Oni bi sada trebali imati pristup i mogućnost preuzimanja

Kako poslati velike datoteke putem e-pošte (više ili manje)

Naravno, postoje i druge mogućnosti osim korištenja usluge pohrane u oblaku. Najlakša alternativa je upotreba postojećih usluga e-pošte s integriranom pohranom u oblaku, poput Gmail-a i Google diska – odatle je bit „više ili manje“ naslova odjeljka. Drugi sjajan primjer je Apple-ova funkcija Mail Drop koja dolazi s iCloud e-poštom.

U oba slučaja datoteku možete priložiti pomoću gumba različitog od uobičajenog spajalica. U slučaju Gmaila, to je gumb na alatnoj traci pri dnu e-pošte, samo nekoliko vrata dolje od uobičajenog gumba za prilaganje. Nazvan je “umetnite datoteke pomoću Diska.”

Velike datoteke Gmail-a

Klikom na njega otvara se vaš Google pogon na zasebnom zaslonu. Prenesite datoteku koju želite podijeliti na Google disk, zatim jednostavno kliknite ono što želite priložiti i krenete u utrke.

GDrive-velike datoteke

Appleov Mail Drop još je lakši za rukovanje. Sve što trebate učiniti je kliknuti gumb za uobičajeni privitak, a zatim, ako je datoteka prevelika, od vas će se pitati želite li koristiti Mail Drop. No, postoje problemi sa padom pošte kao što možete pročitati na Appleovoj stranici za podršku, pa preferiramo Gmail. U nastavku ćemo izraditi upute za upotrebu te usluge.

Kako poslati velike datoteke putem Gmaila

 1. Prenesite datoteku koju želite podijeliti na Google disk
 2. Ili napišite novu poruku ili pređite na postojeći razgovor
 3. Kliknite ikonu Pogon na donjoj alatnoj traci
 4. Odaberite datoteku koju ste prenijeli ranije
 5. Kliknite “umetni”

Kako poslati velike datoteke putem usluge prijenosa datoteka

Ako se iz nekog razloga vi želite koristiti ili Gmail ili Apple Mail – ne krivimo vas – i ne želite se pretplatiti na uslugu pohrane u oblaku, postoji druga opcija. To je onaj koji će ljudi koji koriste internet od prije oko 15 godina prepoznati: prijenos datoteka. 

Te stare, nezgrapne web aplikacije još uvijek se spremaju i obično rade pristojan posao, iako mogu biti malo spora i sigurnost je problem. Iako mogućnosti obiluju, u prošlosti smo imali najbolje rezultate s WeTransferom, tako da ćemo ga koristiti za potrebe ovog vodiča.

WeTransfer se besplatno koristi za datoteke veličine do 2 GB i razumno su brze. Korištenje je jednostavno: Idite na web mjesto WeTransfer i kliknite “Slažem se” na prozoru s bijelim slojem.

WeTransfer-Velika-Files

Zatim kliknite “+” da biste dodali svoje datoteke, e-adresu primatelja kao i svoju vlastitu, plus onu poruku koju želite da primaju. Nakon što učinite, pritisnite “prijenos”.

WeTransfer-prijenos

Vaša će datoteka biti dostupna sedam dana, nakon čega se izgubi u cyber eteru. Imajte na umu, da datoteke koje su veće od one koju smo poslali mogu potrajati jako dugo vremena. Osim toga, WeTransfer djeluje dovoljno dobro ako sve što radite je da jedanput šaljete jednu datoteku. U nastavku ćemo zauzeti korake koje trebate poduzeti.

Kako poslati velike datoteke putem WeTransfera

 1. Otvorite web mjesto WeTransfer i prihvatite uvjete
 2. Kliknite “+” i odaberite datoteke koje želite poslati
 3. Unesite svoju vlastitu adresu e-pošte kao i primatelja
 4. Kliknite “prijenos” i sve ste završili

Kako poslati velike datoteke pomoću klijenata za prijenos datoteka

Ako su sve gore navedene opcije za vas jednostavno i mainstream, postoji još jedna za slanje velikih datoteka, naime pomoću klijenata za prijenos datoteka. Međutim, ova metoda mrežnog prijenosa datoteka zahtijeva određene vještine i s vaše strane i s primateljem, pa je preporučujemo samo onima koji žele ući u utrobu procesa.

Naglast korištenja ove metode je, naravno, prilagođavanje, plus jamstvo da nećete izgubiti kvalitetu datoteke kompresijom i slično. Imamo skup najboljih klijenata za prijenos datoteka koje možete pogledati, uključujući i naš omiljeni CyberDuck. Možete i zabrljati s WebDAV-om, ako želite.

Bez obzira na opciju koju odaberete, morat ćete se pretplatiti na uslugu pohrane u oblaku ili jednog od najboljih pružatelja usluga IaaS-a kako biste vam osigurali potreban prostor za pohranu. Za većinu korisnika koji samo trebaju poslati taj 10-minutni video majci, ovo je prilično samo dodavanje nepotrebnog posrednika, pa ćemo to za sada ostaviti u tome.

Završne misli

Na raspolaganju su vam četiri načina na koje možete slati velike datoteke diljem svijeta bez da morate posezati za USB štapićima ili fizičkim papirom. Preferiramo pohranu u oblaku – uključujući Google disk – nad svim ostalim opcijama, jednostavno zato što je jeftina i sigurna, iako su i druge metode zaslužne.

Ako želite i sami iskusiti kako funkcioniraju ove usluge, Sync.com i pCloud imaju besplatne planove, dok Tresorit dolazi s besplatnom probnom verzijom. Javite nam kako se možete snaći uz ove izvrsne usluge u komentarima ispod. Kao i uvijek, hvala vam na čitanju.

Često postavljana pitanja o prijenosu datoteka

 • Kako poslati velike datoteke besplatno?

  Najlakši je način upotrebe WeTransfer-a, iako preporučujemo da se prijavite na besplatnu uslugu pohrane u oblaku, poput pCloud ili Sync.com, kako biste mogli iskoristiti njihove vrhunske brzine i sigurnost.

 • Kako poslati velike video datoteke s Androida?

  Možete koristiti Google pogon koji je ugrađen u vaš OS i ima sjajnu aplikaciju, ili se možete pretplatiti na bilo pCloud, Sync.com ili Tresorit, koji imaju i mobilne aplikacije jednostavne za upotrebu. pCloud zaslužuje posebnu pohvalu jer omogućava reprodukciju medija u aplikaciji, što je prikladno.

 • Kako mogu slati velike datoteke sa svog iPhonea?

  Preporučujemo da koristite uslugu Drop Mail unutar Apple Mail-a ili se prijavite za pCloud ili Sync.com, a oba dobro rade na iPhone uređajima.

 • Kako mogu poslati veliku PDF datoteku?

  Najbolja vam je opcija upotreba Gmaila ili pohrane u oblaku. Google Dokumenti omogućit će vam da čitate PDF datoteku unutar preglednika, a prijenos datoteka je vrlo jednostavan.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map