Kako particirati tvrdi disk u 2020. godini

Čuli ste o tome kako ljudi gube podatke u oštećenom sektoru tvrdog diska ili, što je još gore, pojavljuju se kvarovi na tvrdom disku. Tvrdi diskovi mogu biti slabi, a iako mnogi nude dug životni vijek, trebali biste imati plan zaštite podataka. Izvrstan način da se izbjegnu ove poteškoće je upotreba više particija tvrdog diska, u suradnji s jednim od naših najboljih internetskih sigurnosnih kopija.


Particioniranje je potrebno za pohranu pogona, ali također stvara sigurnije okruženje za vaše podatke. U ovom vodiču o tome kako particiju tvrdog diska razgovarat ćemo o tome što je particija i kako možete započeti particiju na macOS-u i Windows-u.

Što je particija?

Particioniranje je način odvajanja vašeg tvrdog diska u više odjeljaka. Particija se može smatrati kriškom vašeg tvrdog diska. Iako je ovaj komad samo logično odvajanje od cijelog pogona, operativni sustav će ga tretirati kao neovisni pogon (to se razlikuje od RAID-a).

Svaka particija postaje logički disk koji predstavlja komad fizičkog diska. To omogućuje operativnom sustavu – i vama – da upravlja datotekama i podacima odvojeno od ostalih dijelova pogona. Tvrdi diskovi moraju biti particionirani i formatirani prije nego što na njih možete pohraniti podatke, ali postoji mnogo drugih prednosti od postojanja sheme s više particija.

Bez obzira koji OS koristite, morate postaviti particije i oblikovanje. Ne možete zapisati podatke na prazan pogon. OS je potreban volumen s datotečnim sustavom za pisanje i pohranu podataka. Particija je glasnoća, a oblikovanje stvara datotečni sustav.

Proces varira ovisno o OS-u. Operativni se sustavi obično postavljaju s više particija, a particije tvrdog diska možete kreirati i formatirati na nekoliko načina. Na primjer, prilikom instaliranja sustava Windows jedna će se particija stvoriti za OS u kojoj će se nalaziti, a druga particija bit će za oporavak..

Razlozi za podjelu

Particioniranje je čvrst način organiziranja podataka koji pojednostavljuje pronalaženje datoteka, projekata i programa. Odvojene particije također olakšavaju izradu sigurnosnih kopija, štedeći vas od potrebe za prosijavanjem više mapa i mapa. No, ipak biste trebali koristiti sigurnosnu kopiju na mreži jer više particija neće vas zaštititi od kvara tvrdog diska.

Budući da se particije tretiraju kao zasebni pogoni, možete ih kriptirati. To znači da steknete veću kontrolu nad šifriranjem tvrdog diska jer možete šifrirati na osnovi particije. Šifriranje čitavog pogona u redu je, upravo vam ta particija daje više mogućnosti. Pročitajte naše upute za šifriranje vodiča tvrdog diska za više detalja o ovom postupku.

Particioniranje vam također omogućuje korištenje više operativnih sustava na jednom tvrdom disku. Imati više particija obavezno je za to, jer svaki OS zahtijeva svoj pogon. Također ćete htjeti dodatne particije za datoteke i podatke u odnosu na svaki OS jer će njihovo miješanje stvoriti probleme. To također poboljšava performanse.

Govoreći o povijesti tvrdog diska, particija je korištena za brži rad operativnih sustava. Fizička struktura tvrdog diska je takva da vanjski tragovi diska nude najveću brzinu prijenosa. Prve stvorene particije smještene su tamo i najbrže su, tako da tamo želite da živi vaš OS.

Iako je opseg ovog vodiča ograničen na osnovnu particiju, možete napraviti napredniju particiju sa specijaliziranim softverom. Na primjer, ako namjeravate pokrenuti dvostruko postavljanje sustava za pokretanje, softver za particije pruža vam veću kontrolu nad upravljanjem particijama.

Kako particija tvrdog diska u sustavu Windows

Particija tvrdog diska u sustavu Windows vrši se putem alata za upravljanje diskom, koji je uslužni program diska uključen u svaku verziju OS-a. Sljedeći koraci pretpostavljaju upotrebu sustava Windows 10, ali su podjednako primjenjivi na Windows 7 i 8.1. Ako niste sigurni u što imate, možete to provjeriti ovdje. Proces se ne mijenja mnogo.

Svaki put kada formatirate ili dijelite particije, dobro je osigurati sigurnosnu kopiju svih podataka.

Korak 1: Otvorite “Upravljanje diskom.” To se može učiniti pomoću upravljanja računalom, Cortane ili naredbenog retka. Također možete desnom tipkom miša kliknuti gumb start, a zatim odaberite “upravljanje diskom” na izborniku. To izgleda ovako:

Otvaranje-Disk Managment

Korak 2: Nakon što otvorite upravljanje diskom, u posebnom prozoru ćete možda dobiti upit za pokretanje diska. Tamo će se tražiti da odredite stil particije. Ne brinite ako ne vidite poruku, jednostavno prijeđite na sljedeći korak.

3. korak: Odaberite tvrdi disk koji želite particirati na dnu prozora. Pokazat će se kao “neraspoređeni”. Kliknite ga desnom tipkom miša, a zatim odaberite “novi jednostavan volumen …”

Novi-Jednostavan-glasnoće

Ako ne vidite svoj pogon na mapi pogona, Windows ga možda neće prepoznati. Dvaput provjerite je li pravilno instaliran i ponovno pokrenite svoje računalo.

Ako particionirate postojeći pogon s podacima ili OS-om instaliranim na njemu, morat ćete stvoriti neraspoređeni prostor za rad s Windowsom. Desnom tipkom miša kliknite particiju i odaberite “smanjite glasnoću …” Windows će vam reći koliko je slobodnog prostora za particiju dostupno i zatražiti da odredite veličinu nove.

Smanjiti obujam

4. korak: Pojavit će se novi jednostavni čarobnjak za glasnoću. Kliknite “sljedeći”, a zatim na “odredite veličinu glasnoće”, ponovo kliknite “sljedeći”, a sve u novom prozoru čarobnjaka jednostavnog volumena. Windows će prema zadanim postavkama stvoriti jednu particiju koristeći maksimalnu količinu nedodijeljenog prostora. Ako vam je potrebna manja particija, samo navedite veličinu u megabajtima.

Volumen-Čarobnjak

Navedite-glasnoće

Korak 5: Kliknite “sljedeći” na “dodijeli slovo pogona ili putanju”. Windows će automatski dodijeliti prvo dostupno slovo pogona, preskačući slova A i B. Popis pogona C – tj. Pogon C – glavna je particija tvrdog diska koja pohranjuje operativni sustav, sistemske datoteke i ostale aplikacije i datoteke.

Zauzimanje-Drive-pismo

Korak 6: Zatim možete odabrati “ne formatiraj svesku” ako je želite kasnije oblikovati, ili to možete učiniti sada.

Format-Partition

Korak 7: Na zaslonu “dovršavanje novog jednostavnog volumena” potvrdite svoje odabire i kliknite “dovrši”. Windows će pogon podijeliti u skladu s slobodnim prostorom, koji bi trebao potrajati samo minutu.

Potvrdite postavke-

Pogon će se morati formatirati, osim ako to niste učinili tijekom šestog koraka. Nakon što stvorite novu particiju, Windows će pokušati otvoriti pogon i dati vam upit da ga formatirate. Slijedite korake u našem brisanju vodiča s tvrdog diska za pomoć o oblikovanju.

Kako particirati tvrdi disk u macOS-u

Kao i kod Windowsa, to je jednostavan postupak ako želite particiju na Mac računalu. Osnovna particija vrši se pomoću programa Disk Utility, koji je Apple-ov ugrađeni alat za upravljanje diskom. Ponovno provjerite sigurnosnu kopiju podataka prije nego što istrenirate pogone.

Korak 1: Otvori uslužni disk. Pritisnite tipke „naredba“ + „razmak“ da biste pokrenuli Spotlight, a zatim upišite „uslužni disk“. Ili:

 • Otvorite Finder
 • Odaberite “aplikacije”
 • Otvorite mapu “uslužni programi”
 • Kliknite Disk Utility da biste ga otvorili

Otvaranje-Disk Utility

Korak 2: Kad se nalazite u prozoru Disk Utility, odaberite svoj tvrdi disk s lijeve strane.

Disk-Utility-Side-Bar

3. korak: Nakon što odaberete svoj uređaj, kliknite karticu “particija”.

4. korak: Kliknite gumb “dodaj (+)”. Zatim odaberite veličinu svoje nove particije i dajte joj ime.

Pregrada uređajima

Možete stvoriti više particija odabirom nove particije i klikom na gumb “dodaj (+)”. To ipak ovisi o ukupnoj količini slobodnog prostora.

Korak 5: Odaberite željeni format particije.

Korak 6: Kliknite “primijeni” i macOS će stvoriti novu particiju pogona.

Kada se sve završi, vaša nova particija trebala bi se pojaviti kao nova sveska na lijevoj bočnoj traci uslužnog programa za disk.

Završne misli

Nadamo se da vam je ovaj vodič pomogao u stvaranju sjajne nove pogonske particije koju možete koristiti za dvostruko dizanje ili olakšavanje mrežnih sigurnosnih kopija. Postoji neki rizik povezan s upravljanjem particijama, pa planirajte sve moguće slučajeve.

Najbolji način da to učinite je imati čvrstu strategiju sigurnosnog kopiranja. Naša strategija izrade sigurnosnih kopija i pohrane dobar je izbor.

Imati nekoliko particija sjajno je za ublažavanje prijetnji gubitka podataka i pojednostavljenje mrežnih sigurnosnih kopija. Također može olakšati vraćanje podataka iz sigurnosnih kopija jer znate gdje podaci trebaju ići.

Da biste bili sigurni da koristite najbolju opciju za redovne sigurnosne kopije, pogledajte naše mrežne recenzije o sigurnosnim kopijama. Uštedjet ćemo vam korak i reći vam da nam je IDrive naša omiljena internetska sigurnosna kopija, kao što možete pročitati u našoj recenziji IDrive. Ako imate pitanja o particioniranju ili nešto što smo propustili, komentirajte ili cvrkutite kod nas.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map