Kako oporaviti podatke s pokvarenog telefona u 2020. godini

Svi znamo nekoga za koga se čini da telefon u potpunosti ne funkcionira. Kucanje ovdje, kap tamo i ne daj Bože da ga ostaviš u džepu dok obavljaš najvažnije poslove dana. Ako vam se to dogodi ili samo želite pomoći prijatelju u potrebi, morat ćete znati kako vratiti podatke s pokvarenog telefona.


Ako se dogodi katastrofa, trebate pokušati nekoliko stvari prije nego što uspaničite. Za početak, osim ako telefon niste ostavili u pećnici ili zahodu, sim kartica je najvjerojatnije i dalje netaknuta. U tom slučaju možete ga ukloniti, staviti ga u čitač sim kartica i izvaditi podatke. Ako ne, pogledajte savjete za oporavak vodiča sa SD kartice za neke savjete.

U idealnom bi svijetu vaši podaci bili zaštićeni sigurnosnim kopijama na mreži. To bi moglo biti u obliku podataka koje pohranjuje vaš davatelj telefona ili usluga treće strane. Podaci pohranjeni na najboljim uslugama sigurnosnog kopiranja u oblaku vjerojatno se mogu oporaviti ponovnom instaliranjem aplikacija na sljedećem telefonu.

To pretpostavlja da ipak imate lozinke. Ako se teško sjećate svih tih neugodnih podataka za prijavu, pogledajte naš najbolji vodič za upravljanje lozinkama.

Ako ste napravili sigurnosnu kopiju unaprijed, tada ste sretni jer sve što morate učiniti je vratiti sigurnosne kopije podataka na telefon.

Evo kratkog vodiča o tome što učiniti.

Prvi korak: vraćanje iz sigurnosne kopije

Ako ste imali predviđanje za korištenje usluge mobilnog izrade sigurnosnih kopija, na čelu ste. Pomoću usluge izrade sigurnosnih kopija možete vratiti podatke nakon popravljanja ili zamjene telefona.

Ako to još niste učinili, sada bi mogao biti pravi trenutak da razmislite o postavljanju sigurnosnog sustava. Ako koristite Android, pogledajte ovaj vodič o sigurnosnom kopiranju Android telefona.

Na raspolaganju su mnoge usluge pohrane u oblaku. Pogledajte detalje o našem najboljem vodiču za pohranu u oblaku za detalje kao i o najboljoj internetskoj sigurnosnoj kopiji za mobitele radi savjeta o sigurnosnoj kopiji telefona. Naš prvi izbor za ovaj zadatak i općenito za internetske sigurnosne kopije je IDrive, o čemu možete saznati više u našoj recenziji IDrive..

Neki će podaci možda biti povezani s vašim mrežnim računom. Ako, primjerice, koristite Google račun na Androidu, vaši će podaci o kontaktima i e-adrese biti na mreži. Te podatke biste trebali moći vratiti samo pomoću svoje zaporke.

Online izrada sigurnosnih kopija dobra je ideja iz ovog i mnogih drugih razloga. U slučaju da nešto pođe po zlu, čak i srušeni telefon, svoje podatke možete vratiti putem davatelja sigurnosnih kopija. Ako niste imali predviđanje za sigurnosno kopiranje podataka, prijeđite na drugi korak.

Drugi korak: Provjerite karticu

Ako niste napravili sigurnosnu kopiju ili ste je oduzeli od posljednje sigurnosne kopije (obavezno to učinite s našim najboljim VPN-om za Snapchat), nemojte paničariti. Podaci na vašoj SD kartici možda su netaknuti. Napominjemo da se vađenje i popravljanje SD kartice vrši na vlastiti rizik. Postoji mogućnost da stvari pogoršate ako pogrešno bavite karticu koja je već napukla ili oštećena.

No, kad je kartica netaknuta, postoji nekoliko načina da se podaci vrate s nje. Trebat ćete povezati telefon s računalom ili izvaditi karticu i koristiti čitač kartica.

Ako vaš telefon nije previše oštećen, možda ćete ga moći povezati s računalom putem USB kabela. Jednom kada vam je telefon spojen USB-om, često će se dodati kao pogon, koji možete pregledavati koristeći svoj redovni datotečni sustav. No, budite pažljivi s tim, jer promjene mogu slomiti vaš telefon.

Ako ne možete povezati telefon s USB-om, morat ćete nabaviti čitač kartica. Nisu preskupe, ali svakako kupite onu koja je kompatibilna s SD karticom vašeg telefona.

Online izrada sigurnosnih kopija najbolja je zaštita, ali i premještanje datoteka sa SD kartice može vas dobiti. Ako niste napravili sigurnosnu kopiju i vaša SD kartica ima oštećene datoteke, prijeđite na korak tri.

Treći korak: oporavak podataka

Ako ne možete pregledavati datoteke pomoću čitača kartica, možete pokušati upotrijebiti softver za obnavljanje podataka. Često može pronaći datoteke za koje vaš operativni sustav smatra da su izbrisane jer su podaci još uvijek na kartici.

Postoji nekoliko alata za to, kako je detaljno opisano u našem najboljem vodiču za softver za oporavak podataka. Ako vam je novčanik lagan, možete provjeriti i naš najbolji besplatni softver za oporavak podataka.

Korisnici sustava Windows možda će htjeti započeti s ugrađenim uslužnim programom chkdsk. U sustavu Windows 10 možete ga pokrenuti pritiskom na tipku Windows s tipkom „R” da biste otvorili prompt za pokretanje. Zatim u tekstni okvir upišite „cmd” da biste otvorili naredbeni redak.

Otkrijte koje je pismo dodijeljeno vašoj SD kartici provjerom Windows File Explorer-a. Ako ga ne vidite tamo, on bi mogao biti previše oštećen, tako da šanse za rad nisu velike, čak i ako upotrebljavate neki drugi alat.

Sve dok kartica ima slovo, možete pokrenuti chkdsk tako da upišete “chkdsk / f E:” ako je slovo na kartici “E.” Ako ne, zamijenite ga odgovarajućim slovom pogona.

Vrijeme je da prijeđete na drugi alat ako chkdsk ne uspije. Postoji puno namjenskog softvera za oporavak i odabir pravog može biti težak. Pročitajte o našim favoritima u našoj recenziji Prosoft Engineering Data Rescue i pregledniku EaseUS Data Recovery Wizard za Windows i CleverFiles Disk Drill pregled za Mac.

Naš je najbolji alat za oporavak podataka Zvjezdani oporavak podataka, pa ćemo pogledati kako ga koristiti.

Korištenje Zvjezdanih

Stellar Data Recovery lako se preuzima i instalira. Prvo što ćete vidjeti kada ga pokrenete je zaslon “što oporaviti”. Možete odabrati želite li pokušati vratiti sve ili potražite određene vrste dokumenata.

james-zvjezdani-Phoenix-što-bi-se oporavi

Sljedeći je korak pronaći SD karticu na zaslonu odabranog mjesta. Windows možda neće označiti vaš uređaj kao SD karticu, ali možete vidjeti koji su povezani USB-om i njihove veličine pa biste trebali moći to shvatiti. Ako niste sigurni, isključite je iz mreže i pogledajte koji uređaj nestaje.

james-zvjezdani-Phoenix-select-lokacija

Odaberite opciju “dubinskog skeniranja” ako želite detaljnije, ali sporije pretraživanje. Dubinsko skeniranje vašeg računala može potrajati satima, posebno na većim karticama. Budite spremni na predah.

zvjezdane-Phoenix-scan-napredak

Tijekom skeniranja Stellar prikazuje koliko je udaljeno, kao i procjenu preostalog vremena. Također možete vidjeti datoteke koje su već pronađene.

Možete pregledavati popis datoteka koje je moguće povratiti nakon završetka skeniranja. Ponekad će imena datoteka biti izgubljena iako su same datoteke netaknute, pa ćete ih možda trebati otvoriti da biste vidjeli kakvi su..

Stellar će tada pokušati vratiti što više podataka.

Stellar košta 99 dolara za svoje standardno izdanje, što je skupo. Ima besplatnu verziju, ali nailazili smo na ograničenja podataka kada ga koristimo. Pogledajte naš pregled Stellar Data Recovery za više detalja.

Završne misli

Vaši podaci ne postoje samo zato što vaš telefon ne radi savršeno. Kao što smo vidjeli, postoji mnogo načina da vratite svoje podatke s uređaja koji se čini neupotrebljivim. Postoje i razumne stvari koje možete učiniti unaprijed kako biste bili sigurni da se od bilo kojeg gubitka lakše nadoknađuje.

Korištenje pohrane u oblaku i izrada sigurnosne kopije podataka je oprezno i ​​postoji bogatstvo softvera koji će vam olakšati to. Ako se ipak pokvari vaš telefon, bit će prekasno, pa ako želite unaprijediti zaštitu svojih podataka, nema vremena poput sadašnjeg.

Ako ste vratili podatke s vašeg telefona nakon što su se pokvarili, javite nam kako ste to učinili. Recite nam jesu li ti savjeti pomogli ili nisu pomogli i u vraćanju podataka. Hvala na čitanju.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map