Kako obnoviti SD karticu s lakoćom i besplatno (nadamo se)

Predsjednik uprave čeka, a ljudi bulje u vas s njihovih lažnih hrastovih stolova. Otvorite laptop, sigurni da će vas pažljivo kreirana prezentacija impresionirati, samo da otkrijete da ga više nema. Dosjei su nestali. U takvoj situaciji morate znati kako vratiti SD karticu.


Gubitak podataka može biti neugodno, skup ili još gore. Gubitak fotografija može biti uznemirujući. Gubitak poslovnih podataka može vas koštati novca ili vašeg posla, a ako vaši podaci uključuju medicinske podatke ili imate posebno nasilnog šefa, to može biti čak i opasno po život.

Srećom, postoje mogućnosti za one koji se nađu u takvoj situaciji. Sastavili smo ovaj vodič kako bismo vam pomogli da oporavite svoje podatke i uštedite dan.

Naravno, pokušavate pokušati riješiti na vlastiti rizik. Ako su vam podaci dragocjeni, financijski ili emotivno, možda bi bilo vrijedno pronaći nekoga tko nudi profesionalni oporavak podataka, ali postoji mnogo stvari koje možete isprobati sami.

Zašto se podaci ne mogu vratiti

Pogrešaka računala vatre

Postoje različiti razlozi gubitka datoteke koji utječu na lakoću oporavka podataka. Slučajno brisanje daje vam veliku šansu za oporavak. Kad se datoteka izbriše, uređaj obično uklanja samo unos u sustavu indeksiranja datoteka. Podaci ostaju netaknuti.

Ako dodate ili uklonite datoteke nakon toga, podaci se mogu prebrisati jer će operativni sustav prostor koji zauzima smatrati praznim. To znači da biste trebali izbjegavati promjene na karticama s kojih želite oporaviti datoteke, jer bi mogle prouzročiti trajni gubitak podataka.

Fizički problemi s karticom mogu otežati ili nemoguće oporaviti podatke, pa čak ni najbolji alat neće raditi cijelo vrijeme. SD kartice nisu čvrste i lako se mogu slomiti. Kartice za zaštitu od pisanja su lagane i mogu se zaglaviti ili otpasti.

I čitači kartica nisu uspjeli. Ako je problem s čitačem, naše mogućnosti oporavka neće pomoći, pa provjerite je li to kartica pokušavajući je u drugom čitaču ili testirajte čitač s drugom karticom..

Izrada sigurnosnih kopija podataka: radosti uvida

Počet ćemo s najvažnijim savjetom od svega – sigurnosnim kopijama. Oni od vas koji su pretražili ovaj članak nakon gubitka podataka možda će htjeti preskočiti naprijed. Unaprijed unaprijed sigurnosno kopiranje može vam uštedjeti glavobolju štiteći vas od slučajnog ili zlonamjernog gubitka podataka i pružiti vam nešto na što se vratite ako pogriješite i posao se spasi.

Pogledajte naš članak o sigurnosnoj kopiji i strategiji pohrane za savjete o ublažavanju problema gubitka podataka. To je situacija u kojoj je prevencija bolja od liječenja. Oporavak podataka može biti skup i spor, pa je sigurnosna kopija isplativ oblik osiguranja.

Prije smo pregledali najbolje usluge izrade sigurnosnih kopija. Ako na kartici imate puno fotografija, softver za upravljanje fotografijama može obraditi sigurnosnu kopiju za vas. Postoje i brojne dobre internetske sigurnosne kopije za mobilne uređaje.

Ako je kartica nečitljiva, upravljanje Windows diskom može vam dodijeliti slovo pogona ili ga preoblikovati, ali to rizikuje daljnji gubitak podataka.

Windows također ima ugrađeni alat Chkdsk za ispravljanje pogrešaka u datoteci. Da biste ga koristili, otvorite naredbeni redak pritiskom tipke Windows istovremeno i “R”, a zatim upišite “cmd” u pokrenuti prozor koji se pojavi. Ako ne znate pismo pogona vaše kartice, prijavite se u preglednik datoteka. Ako je slovo pogona “E”, upišite “chkdsk / f E:” sljedeće. Ako to nije slučaj, zamijenite E bilo kojim slovom vašeg pogona.

James-chkdsk

Ako chkdsk djeluje, dobro ste. Međutim, to ne radi uvijek tako da biste mogli potražiti neko drugo rješenje. Specijalizirani softver za oporavak je jednostavniji i može uspjeti tamo gdje Chkdsk ne uspije.

Softver za oporavak podataka

Najbolji softver za oporavak podataka

Specijalizirani softver za oporavak podataka nudi širi spektar mogućnosti i značajki od Chkdsk-a. Međutim, to nije jeftino, a oporavak podataka nije područje na kojem možete očekivati ​​da softver funkcionira svaki put, ali, ako su vam podaci vrijedni, njegovo korištenje može biti i više nego vrijedno.

Postoji mnogo alata za oporavak podataka koji će vam pomoći, za opću upotrebu i SD kartice. Pročitajte članak o najboljem softveru za oporavak podataka da biste vidjeli pregled dostupnih podataka.

Mnogi alati za oporavak omogućuju vam brzo ili dubinsko skeniranje. Brzo skeniranje može biti kratkotrajno nekoliko sekundi, ali duboko skeniranje može trajati satima ili, u nekim slučajevima, danima. Budite spremni pričekati neko vrijeme prilikom pokretanja postupka.

Duljina vremena ovisi o veličini i vrsti kartice, brzini čitača kartice i povezanosti s računalom, kao i sposobnostima vašeg procesora na računalu.

Ako imate različite tipove USB priključaka, savjetujemo vam da koristite najbrži koji imate pri dubokom skeniranju. Što kasnije verzija bude dostupna, to će joj biti veća širina pojasa.

Kad odaberete alat za oporavak podataka, obavezno odaberite onaj koji omogućuje oporavak SD kartice. Iako je to zajednička značajka, nije univerzalna. Mi ćemo detaljno pogledati kako izvesti oporavak podataka SD pomoću našeg omiljenog programa, Stellar Data Recovery.

Ostale opcije uključuju Prosoft Engineering Data Rescue i čarobnjak za oporavak podataka EaseUS, iako je potonji privukao dosta negativnih komentara, unatoč tome što smo se dobro snašli u našoj EaseUS recenziji. CleverFiles Disk Drill je dobra opcija za Mac korisnike.

Oporavak SD kartice pomoću aplikacije Stellar

A sada, pogledajmo oporavak detaljnije pomoću Stellara.

james-zvjezdani-Phoenix-što-bi-se oporavi

Preuzimanje i postavljanje su lagani povjetarac i aplikacija ne gubi vrijeme predstavljajući vas zaslonom “što vratiti” prilikom pokretanja. Možete odabrati sve podatke ili ciljati određene vrste dokumenta.

james-zvjezdani-Phoenix-što-bi-se oporavi

Tada morate odabrati mjesto na sljedećem zaslonu. Windows ne određuje da je naša SD kartica jedna, već se naziva “Lokalni disk.” Ako niste sigurni koje slovo pogona upotrebljava vaša kartica, pogledajte datoteku u programu za pretraživanje. Ikona bi trebala biti jasna koji je od vašeg povezanog uređaja SD kartica.

U donjem lijevom kutu nalazi se preklopnik koji vam omogućuje dubinsko skeniranje. Karticom ćete proći češljem s finim zubima, ali trebati puno više vremena za ispunjavanje, posebno na velikim karticama.

james-zvjezdani-Phoenix-napredni-settings

Ikona naprednih postavki na vrhu ima snažne značajke skrivene među karticama. Možete dodati prilagođene zaglavlja za nove vrste datoteka, bilo ručno, bilo tako da Stellar analizira uzorke. Vrste datoteka mogu se dodatno suziti kako bi se ubrzalo skeniranje.

Možete nastaviti nepotpuno skeniranje, što je prikladno ako hitno morate koristiti svoje računalo dok ste usred velikog zadatka za oporavak..

james-zvjezdani-Phoenix-scan-napredak

Sada kad smo odabrali našu karticu, na zaslonu “što se oporaviti” vidimo jasan prikaz koji nam daje do znanja kako napreduje napredak. To pokazuje što smo pronašli i koliko smo prošli kroz postupak. U našem testiranju, brzo skeniranje od 500 GB potrajalo je šest minuta, dok je dubinsko skeniranje trajalo dva sata i 20 minuta, ali vaši rezultati mogu varirati.

james-zvjezdani-Phoenix-scan-rezultati

Nakon što je skeniranje obavljeno, možemo vidjeti rezultate. Vidjeli smo datoteke koje smo “slučajno” izbrisali za testiranje, kao i nekoliko starijih koje nismo znali. Za mnoge datoteke nedostaje prvo slovo imena datoteke. Imena datoteka obično se gube ili se mijenjaju kada se datoteke obnavljaju, pa bi moglo potrajati nekoliko lova da pronađete što je.

Nadamo se da ste u ovom trenutku obnovili svoje podatke ili, barem, neke od njih. 

Zvjezdana besplatna verzija

Postoji ograničena besplatna verzija Stellara, ali imali smo problema s njom. Standardna verzija košta 99 dolara i ima 30-dnevno jamstvo povrata novca.

Kad prvi put koristite Stellar, morat ćete se registrirati. Dosadno čeka da nakon pregleda, ali prije oporavka, učini to. Prvo smo pokušali testirati standardnu ​​verziju, a zatim prešli na besplatnu nakon što smo pritisnuli zaslon za registraciju.

Slobodno izdanje pogrešno nam je reklo da smo premašili ograničenje oporavka od 1 GB nakon što smo pronašli 247 MB ​​datoteka, od kojih nijedna dosad nije oporavljena..

Srećom, to su bile samo testne datoteke, ali da je bilo hitno bilo bi nas prepuno držanja. Iako je Stellar dobra usluga kada je platite za nju, preporučujemo da se s njenom besplatnom ponudom liječite zdravim skepticizmom.

Otkrili smo da je plaćena verzija dobra u našoj cjelovitoj zvjezdanoj recenziji, ali bilo je nekoliko nesretnih komentara. Neki su se brinuli za korisničku podršku, ali mislimo da ovakav softver nikad neće raditi savršeno na svakoj kartici, pa zaslužuje da mu se pruži slobodna prilika.

Završne misli

Oporavak podataka može biti traumatizirajući, ali, ako se najgore dogodi vašim fotografijama s odmora, postoji mnogo stvari koje možete isprobati prije nego što prihvatite poraz.

Postoje besplatne opcije za isprobavanje u Windowsu, kao i specijalizirani softver koji nudi detaljnije, korisničko iskustvo. Stellar je naš izbor gomile, unatoč našim zahvatima koji se odnose na takozvanu besplatnu verziju.

Softver za oporavak podataka odličan je alat za raspolaganje u svom softverskom arsenalu, ali nije savršen. Rezervna kopija je najbolja opcija, pod uvjetom da to napravite na vrijeme.

Ako ste isprobali Stellar ili bilo koji drugi softver za oporavak podataka, javite nam kako to funkcionira u komentarima u nastavku. Slobodno nam javite ako smo propustili išta u našem vodiču što bi moglo pomoći i drugim čitateljima. Hvala na čitanju.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map