Kako izraditi sigurnosnu kopiju Mac računala na vanjski tvrdi disk 2020. godine

Računala Apple Mac možda su dobro izgrađena i napunjena značajkama, ali kupnja Maca ne znači da ste sigurni od gubitka podataka. Sva dobra tehnologija ne može uspjeti, a važno je znati kako sigurnosno kopirati Mac na vanjski tvrdi disk kako bi vaši podaci bili sigurni u krizi.


Srećom, postoji nekoliko načina za održavanje sigurnosne kopije vašeg Mac-a. Možete ručno kopirati datoteke na vanjski pogon, umjesto toga možete koristiti ugrađenu aplikaciju Time Machine za sinkronizaciju datoteka ili možete spremiti datoteke pomoću sigurnosne kopije u oblaku treće strane.

Prije nego što započnete, zapamtite da izbjegnete neke od uobičajenih pogrešaka sigurnosne kopije. Također ćete morati biti sigurni da ste uložili u jedan od najboljih vanjskih tvrdih diskova za svoj Mac.

Kako sigurnosnu kopiju Mac računala na vanjski tvrdi disk

Ako želite sigurnosnu kopiju Mac datoteka, najlakše je rješenje koristiti vremenski stroj, ali to ima nekih problema, posebno ako želite pristupiti svojim datotekama na drugim uređajima. Windows računala, primjerice, ne mogu čitati datotečni sustav HFS + koji Apple koristi za pogone sa Time Machine.

Ako to nije problem, slobodno upotrijebite Time Machine koji ćemo u nastavku detaljno opisati. U suprotnom, koristite vanjski tvrdi disk formatiran s FAT32 ili exFAT datotečnim sustavima. 

MacOS sa Mac operativnim sustavom može čitati pogone formatirane s FAT32 ili exFAT, kao i Windows računala. Pogon FAT32 može podržavati samo datoteke veličine do 4 GB, pa bi exFAT bila bolja alternativa. Da biste formatirali svoj vanjski pogon u exFAT ili FAT32, otvorite aplikaciju Disk Utility. Ovom pristupu možete pristupiti iz mape “other” na vašem Apple Launchpad.

MacOS-launch-Disk Utility

Ako još niste formatirali svoj pogon, macOS će vam automatski reći da pogon ne može biti prepoznat. Ako vidite ovaj prikazni okvir, kliknite “inicijalizira” da biste umjesto toga automatski otvorili aplikaciju Disk Utility.

MacOS-Disk-ne-Prepoznat-Box

U lijevom izborniku aplikacije Disk Utility trebali biste vidjeti svoj pogon naveden na kartici “vanjski”. Kliknite svoj pogon, a zatim odaberite gumb “brisanje” u izborniku pri vrhu.

MacOS-Disk-Utilty-Erase

Dajte svom vanjskom pogonu odgovarajuće ime u tekstnom polju “name”. U padajućem izborniku “format” odaberite “MS-DOS (FAT)” da biste formatirali kao FAT32 ili “ExFAT” da biste pogon formatirali kao exFAT.

MacOS-Disk Utility-Select-FS

Ako je opcija dostupna, na padajućem izborniku “shema” odaberite “master boot record”, a zatim kliknite gumb “obriši” za početak oblikovanja pogona.

MacOS-Disk Utility-format-Kompletan

Jednom kada je vaš pogon formatiran, kliknite “gotov”, a zatim izađite iz programa Disk Utility. Odavde otvorite Finder, istraživač macOS datoteka, a zatim odaberite vanjski pogon na kartici “Location” u lijevom izborniku.

MacOS-Finder-Lokacije-kartica

Trebat ćete otvoriti drugi prozor Finder-a koji će vam omogućiti lako premještanje datoteka s Mac diska na vanjski tvrdi disk. Da biste to učinili, kliknite desnu tipku miša na ikonu Finder-a u dok, na dnu, a zatim kliknite “novi prozor pretraživača” da biste otvorili drugi prozor.

MacOS-Finder-drugi-Prozor

Ovo nije automatizirani proces, pa ćete morati početi premještati ili kopirati datoteke iz jednog prozora u drugi. Najlakši način za to je da se vanjski tvrdi disk otvori u jednom prozoru programa Finder, a da vam važne datoteke i mape budu dostupne iz drugog prozora.

Ovo ćete trebati redovito činiti ako želite sigurnosnu kopiju datoteka. Alternativno, možete koristiti sigurnosno kopiranje Mac rješenja koje će automatski kopirati datoteke na vaš pogon.

Kako sigurnosnu kopiju Mac računala na vanjski tvrdi disk

 1. Umetnite pogon i upotrijebite aplikaciju Disk Utility da biste ga oblikovali.
 2. Otvorite dva prozora programa Finder. Jedan bi trebao pokazati vaš unutarnji pogon, dok drugi treba pokazati vaš vanjski pogon.
 3. Premjestite ili kopirajte datoteke i mape koje želite spremiti s unutarnjeg pogona na svoj vanjski pogon.

Kako provjeriti pohranu na Macu

Prije stvaranja sigurnosne kopije datoteka na vanjski pogon, provjerite pohranu. To možete učiniti iz aplikacije Disk Utility.

Odavde možete pokrenuti postupak “prve pomoći”. Ovo će skenirati vaš pogon na pogreške i, ako je moguće, automatski ih ispraviti. To biste trebali učiniti i na vašem internom Mac tvrdom disku i na vanjskom tvrdom disku.

MacOS-Disk Utility-Prva pomoć

Ako vaš macOS ne može ispraviti pogreške na vanjskom pogonu nakon pokretanja postupka “prve pomoći”, trebali biste ga zamijeniti prije izrade sigurnosne kopije datoteka. Odabir prave marke tvrdog diska važan je jer su neki proizvođači skloniji kvaru. Trebali biste pogledati kupnju najpouzdanijeg vanjskog tvrdog diska za vaše Mac sigurnosne kopije.

U većini slučajeva, međutim, postupak prve pomoći trebao bi se završiti automatski nakon određenog vremenskog razdoblja. Ovo može varirati ovisno o veličini vašeg pogona i eventualnim pronađenim pogreškama.

MacOS-Disk Utility-Prva pomoć-Kompletan

To biste trebali izvršiti i na svom unutarnjem pogonu. Ako postupak “prve pomoći” otkrije pogreške, to može značiti potencijalni kvar hardvera na vašem Mac tvrdom disku. Ako je ovo slučaj, morat ćete odmah početi sigurnosno kopirati datoteke.

Kako izraditi sigurnosnu kopiju Mac-a

Iako je sigurnosna kopija Mac računara s vanjskim tvrdim diskom razumljiva, postoje druge mogućnosti. Kao što pokazuju naše mrežne recenzije, postoji nekoliko mrežnih rješenja sigurnosne kopije u oblaku koje umjesto toga možete koristiti sa svojim Mac računarom.

Cloud rješenja nude do neograničene pohrane, a ujedno smanjuju i šanse za gubitak podataka. Ako svoj vanjski tvrdi disk držite na istom mjestu kao i na vašem Mac računalu, riskirate da izgubite i ako dođe do fizičkog oštećenja ili gubitka, poput oštećenja od požara ili krađe.. 

Oblačno rješenje uklanja ovu prijetnju. Ako se sigurnosno kopirate na internetskog pružatelja usluga, kao što je Backblaze, dobit ćete neograničeno spremanje podataka (pogledajte naš pregled Backblaze). To znači da možete napraviti čitavu kopiju svog internog Mac tvrdog diska i pohraniti ga na mreži kako biste ga mogli preuzeti.

Također možete koristiti sigurnosnu kopiju posebno dizajniranu za zaštitu od oštećenja hardvera, poput Acronis True Image (pogledajte naš pregled Acronis True Image). Ovo rješenje stvara sigurnosnu kopiju slike vašeg pogona i pohranjuje ga sigurno u oblak.

Bez obzira koja vam je metoda omiljena, ne biste se trebali oslanjati na jednu sigurnosnu kopiju za svoj Mac. Izrada sigurnosne kopije na vanjskom tvrdom disku i internetskoj usluzi sigurnosnih kopija čuvaju vaše podatke sigurno, bez obzira na to što se događa s vašim hardverom.

Vremeplov

Razgovarali smo o tome kako ručno sigurnosno kopirati pojedinačne datoteke i mape na vanjski pogon, ali ako želite sigurnosno kopirati cijeli svoj stroj, Apple-ov ugrađeni vremenski stroj bit će prva opcija koju će većina vlasnika Maca smatrati.

Time Machine može kreirati snimke podataka po satu, dnevno i tjedno, a zatim ih sprema na vanjske tvrde diskove ili mrežnu pohranu. Ne možete sinkronizirati sigurnosne kopije vremenskog stroja na iCloud, Appleovu uslugu pohrane u oblaku, ali možete sinkronizirati sigurnosne kopije vremenskog stroja u oblaku koristeći usluge sigurnosnih kopija trećih strana.. 

To ovisi o davatelju pohrane u oblaku kojeg odlučite koristiti. Usluge poput Backblaze ili Carbonite (vidi naš pregled Carbonite) podržavaju macOS, ali morat ćete ih postaviti kako bi se sinkronizirale sigurnosne kopije Time Machine.

Time Machine možete postaviti putem aplikacije System Preferences koja će se vjerojatno nalaziti na pristaništu vaše aplikacije. Možete ga pronaći i na Pokretaču. Odavde kliknite na Time Machine.

MacOS-Time-Machine-launch

U izborniku postavki Time Time pritisnite gumb “odaberite rezervni disk”. Odaberite svoj vanjski pogon iz izbornika, a zatim kliknite “koristi disk” da biste ga potvrdili kao rezervni pogon Time Machine.

Ako želite kriptirati sigurnosne kopije Time Machine, obavezno kliknite potvrdni okvir “kriptiraj sigurnosne kopije” prije nego što kliknete gumb “koristi disk”.

MacOS-Time-Machine-Select-Drive

Vanjski tvrdi disk morat ćete prvo izbrisati ako koristi datotečni sustav koji nije Apple, poput FAT32, NTFS ili exFAT. To znači da ne možete miješati i slagati rješenje za izradu sigurnosnih kopija kao što smo prethodno opisali s sigurnosnim kopijama Time Machine na istom pogonu. Ako želite nastaviti, kliknite gumb “izbrisati” za početak brisanja pogona.

MacOS-Time-Machine-Erase-Drive

Jednom kada Time Machine konfigurira vaš pogon, obavezno kliknite potvrdni okvir “sigurnosno kopiranje automatski” da biste omogućili automatske sigurnosne kopije. No vaš će vanjski pogon morati ostati povezan s vašim Mac računarom kako bi ova opcija radila.

Prva izrada sigurnosnih kopija Time Machine trajat će neko vrijeme, jer čini punu sliku vašeg pogona. Budući snimci uključivat će samo datoteke koje su promijenjene od posljednje sigurnosne kopije kako bi se spriječilo nepotrebno korištenje prostora za pohranu. To znači da će se vaše buduće sigurnosne kopije Time Machine mnogo brže obraditi.

Završne misli

Bilo da ručno kopirate datoteke, koristite Appleov vremenski stroj ili se oslonite na uslugu sigurnosnog kopiranja u oblaku, važno je da redovno izrađujete sigurnosne kopije važnih Mac datoteka i mapa. Preporučujemo upotrebu vanjskog tvrdog diska, posebno za velike sigurnosne kopije, ali trebali biste razmotriti njihovo kombiniranje s uslugom u oblaku dugoročno.

Upotreba vanjskog tvrdog diska od 1 TB najniži je minimum koji bismo preporučili za dugoročno Mac sigurnosno rješenje. Možete pogledati naše preporuke za najbolje 1TB vanjske tvrde diskove ili potražiti neke druge članke o hardveru za alternative.

Koristite li vanjski tvrdi disk za Mac sigurnosne kopije ili preferirate rješenja za pohranu u oblaku? U komentarima ispod navedite našu strategiju za izradu sigurnosnih kopija za Mac. Hvala na čitanju.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map