Cloud Storage vs Online Backup: u čemu je razlika?

Mnogo je dobrih razloga za kopiranje datoteka vašeg računala u oblaku. Postoje i brojne izvrsne softverske mogućnosti koje će vam to omogućiti. Međutim, odabir pogrešnog alata za vaše potrebe obično završi pomalo poput pokušaja postavljanja četvrtastog klipa u okrugli otvor.


Prvi korak za pronalaženje pravog alata za vas ne čini grešku u razmišljanju da pohrana u oblaku radi istu stvar kao sigurnosna kopija na mreži ili obrnuto. Taj se zadatak čini zbunjujućih zbog činjenice da se ponekad pohrana u oblaku naziva “internetska sigurnosna kopija”, a internetska sigurnosna kopija naziva “sigurnosna kopija u oblaku”.

Razumijevanje precizne razlike između ove dvije često zbunjene tehnologije i onoga što svaka može učiniti za vas ključni je prvi korak do pronalaska najboljeg skladišta u oblaku ili najboljeg mrežnog sigurnosnog sigurnosnog alata za vaše precizne potrebe.

U ovom ćemo vam članku pomoći upravo to. S tim znanjem moći ćete s oštrijim pogledom pogledati usluge koje su detaljno opisane u našim pregledima pohrane u oblaku i on-line sigurnosnim kopijama knjižnica, uz to što će vašem štreberskom kredibilitetu pružiti lijep poticaj.

Prije nego što uđemo u ono što je drugačije, razgovarajmo o tome što je isto: oblak.  

Što je oblak, svejedno?

Sam pojam “oblak” toliko je marketinška buzzword koliko i smislen tehnički žargon koji su sredinom 90-ih (vjerojatno) izmislili rukovoditelji Netscapea koji sanjaju o neograničenoj budućnosti (sjećate se Netscapea?).

U ovom se slučaju oblak odnosi na softver koji radi na udaljenoj mreži poslužitelja, za razliku od lokaliziranog na računalu. Ako to zvuči poput Interneta, onda je to zato što je: oblak je softver koji se pokreće na Internetu (i još više: potražite detalje u našem članku o oblačnoj terminologiji).

Postoje privatni oblaci, koje posjeduje i koristi pojedina tvrtka ili kućanstvo (saznajte kako postaviti vlastite osobne pohrane u oblaku) i javni oblaci, koji se obično prodaju kao usluga. No, i privatni i javni oblaci omogućuju vam pristup istom softveru i informacijama s bilo kojeg računala ovlaštenog za to.

Što se tiče javnog oblačnog softvera, postoji mnogo različitih vrsta programa koji sada funkcioniraju na ovaj način, od aplikacija za e-poštu kao što su Gmail do računovodstvenih aplikacija poput QuickBooks Online (pročitajte naš QuickBooks Online pregled ako je to izazvalo vaš interes). Spremanje u oblaku i sigurnosna kopija putem interneta dvije su takve vrste usluga.

I pohrana u oblaku i sigurnosna kopija putem interneta rade tako što datoteke pohranjuju u oblaku i omogućuju vam pristup tim datotekama s različitih uređaja, uključujući računala i pametne telefone, sve dok su ti uređaji povezani na Internet.

Iako je infrastruktura možda slična, opće ponašanje pohrane u oblaku i mrežne sigurnosne kopije razdvaja ih i daje im vrlo specifične, drugačije, svrhe.  

Značajke pohrane u oblaku

Vjerojatno vam nećemo smetati ako kažemo da je ciljna pohrana u oblaku – ili internetska pohrana, ako želite – pohrana.

Sredinom 90-ih, kada je hrpa uskoro izumrlih rukovoditelja Netscape-a izmišljala riječ koja se neće popularizirati prije više od 10 godina, prosječni kućni tvrdi disk kretao se između 400 i 1000 megabajta. To bi danas moglo imati selfie oko vikenda (ili sat vremena ako ste Kardashian).

Iako je veličina tvrdog diska naglo skočila, količina podataka koju posjedujemo više je nego zadržala tempo. Povrh toga, zamjena plodding-a, mehaničkih pogona tvrdog diska (HDD-a) s SSD diskovima sa zatvaračima (SSD) privremeno je povećala cijenu pohrane.

Zbog tog skoka cijena nije rijetkost vidjeti prijenosna računala s ugrađenim memorijom od 256 GB. Povremeno ćete čak vidjeti i drugačije napredne prijenosnike s 128 GB prostora za pohranu. Međutim, to je u redu, a skladištenje u oblaku je razlog zašto.

Pogledajmo Sync.com kao primjer kako funkcionira pohrana u oblaku: događa se da je to jedan od naših osobnih omiljenih servisa za pohranu u oblaku, kao što možete pročitati u našoj recenziji Sync.com. Dijelom je to zato što omogućava enkripciju znanja bez znanja i niz drugih izvrsnih sigurnosnih značajki oblaka.  

Također je Sync.com jedna od najboljih ponuda pohrane u oblaku, a trenutno košta oko 8 USD mjesečno za 2TB prostora za pohranu.

Ta memorija od 2 TB može se upotrijebiti za nadopunu vašeg tvrdog diska. To znači da umjesto da na prijenosno računalo pohranite sve slike kućnog ljubimca i videozapise koji mogu pregledavati NLO, umjesto toga možete ih pohraniti u oblak.

Povrh toga, tom prostoru za pohranu možete pristupiti s bilo kojeg preglednika na bilo kojem uređaju koji također imate. Većina usluga pohrane u oblaku, uključujući Sync.com, također čine mobilne aplikacije za Android i iOS za pristup i pohranu podataka.

Proširenje mogućnosti fizičkog pohranjivanja vašeg uređaja ili uređaja je najvažnija i značajna značajka bilo kojeg rješenja za pohranu u oblaku. Moderna rješenja – ona koja su se uzdigla iznad propasti – imaju tendenciju da učine malo više, iako su dvije značajke češće od ostalih: sinkronizacija i dijeljenje.

Sinkronizacija i dijeljenje u Cloud Cloud

Sinkronizacija, koja je kratka za sinkronizaciju uređaja, značajka je pohrane u oblaku koja omogućuje uređivanje datoteke na jednom uređaju i promjene tih uređanja na drugom uređaju u skoro stvarnom vremenu. Ideja je zaslužna za Drew Houstona, osnivača Dropboxa, koji tvrdi da ga je smislio nakon što je na putovanju autobusom između New Yorka i Bostona shvatio da je iza sebe ostavio USB pogon.

Osnovni mehanizam koji stoji iza Drew Houstonove koncepcije i osnovni mehanizam koji koristi većina usluga pohrane u oblaku koje nude sinkronizaciju u dan je “mapa sinkronizacije”. Mapa za sinkronizaciju je mapa koja izgleda i ponaša se poput bilo koje druge mape na tvrdom disku, osim što su datoteke smještene u tu mapu pohranjene na vašem disku i oblaku.

Svaki uređaj s instaliranim klijentom oblaka za pohranu u oblaku će imati instaliranu i ovu mapu koja se zrcali na svim uređajima koji su spojeni na vaš prostor za pohranu u oblaku. Oblak je posrednik koji prenosi ažuriranja koja su na računalu napravljena drugima.  

Jedan od problema s sinkronizacijom, međutim, jest taj što pohranjuje datoteke i u oblaku i na tvrdom disku. To, možda ste shvatili, izgleda da pobija osnovnu vrijednost prijedloga za pohranu u oblaku koji smo ranije postavili (dopuna pohrane).

Da biste to uzeli u obzir, mnoge usluge pohrane u oblaku nude ili zasebnu mapu koja ne sinkronizira sadržaj ili značajku nazvanu “selektivna sinkronizacija” koja vam omogućuje isključivanje sinkronizacije sadržaja ako ne želite zadržati i na tvrdom disku i na oblak. Neki, uključujući Sync.com, imaju i jedno i drugo.

Dijeljenje datoteka odnosi se na jednostavno omogućavanje drugima da pregledavaju, uređuju ili preuzimaju datoteke koje ste prenijeli u svoj prostor za pohranu u oblaku. Nekoliko usluga pohrane u oblaku omogućuje i drugima spremanje vlastitih datoteka u vaš oblačni prostor za pohranu.

Kako se radi o internetskoj usluzi, uobičajeni mehanizam koji stoji iza dijeljenja datoteka za pohranu u oblaku je stvaranje URL-a koji upućuje na datoteku – ili čak i mapu datoteka – koju želite podijeliti.

Tu vezu možete kopirati i zalijepiti da biste je ručno distribuirali, na primjer u zastojnom kanalu, ili je ponekad automatski poslati e-poštom ili objaviti na društvenim mrežama. Neke usluge, kao što je pCloud (da, imamo pregled pCloud-a), također vam omogućavaju zaštitu lozinkom i tim URL-ovima dodaju datume važenja – ili čak čine da ih nula znanja.

Zapravo je sve u tome što možete sinkronizirati i dijeliti, osim ako kažemo da danas postoji nekoliko poslovnih orijentiranih usluga pohrane oblaka koji su izgrađeni više na aspektima produktivnosti i suradnje tih dviju značajki, nego što nadopunjuju vaš hard disk. Nazivaju ih uslugama “sinkronizacije i dijeljenja datoteka tvrtke”, a o kremi usjeva možete pročitati u vodiču za najbolje kupce EFSS-a.

Prije nego što se uključimo u sigurnosno kopiranje na mreži, također je vrijedno napomenuti da se neke usluge pohrane u oblaku integriraju s alatima softvera kao usluge, kao što su Microsoft Word Online i Google Docs. Međutim, to je uglavnom ograničeno na veća imena na tržištu, od kojih se posebno ističu Dropbox, Google Drive i OneDrive. 

Značajke sigurnosne kopije na mreži

Vitalna svrha pohrane u oblaku je nadopuna vašeg tvrdog diska; vitalna svrha mrežne kopije je kopirati je.

Drugim riječima, mrežne sigurnosne kopije odnose se na oporavak od katastrofe. Tako je da čaša prolivenog mlijeka – u ovom slučaju nestala između pukotina na vašoj tipkovnici – zaista ne vrijedi plakati.

Napitci s napitcima samo su jedan od načina na koji možete uništiti datoteke pohranjene na tvrdom disku. Poplava, požari, gubici, krađe – previše je načina za računanje da možete izgubiti podatke prije nego što vaš tvrdi disk neizbježno dođe do kraja njegovog vijeka trajanja..

Taj radni vijek, prema istraživanju koje je proveo internetski dobavljač sigurnosnih kopija Backblaze, iznosi oko 1,5 godina za otprilike pet posto HDD-ova. Taj početni broj smrtnih slučajeva uglavnom je posljedica neispravne gradnje. Nakon toga, stopa neuspjeha smanjuje se na jedan posto godišnje za sljedeće tri.

Osim toga, vaš tvrdi disk vrti se na posuđenom vremenu: SSD-ovi mogu znatno produljiti taj vijek, naravno, možda čak i desetljećima. Međutim, to je puno čaša mlijeka (mlijeko je metafora za pivo, zar ne?) Koje se nije prosulo.

Bez sigurnosne kopije na mreži, pod pretpostavkom da je vaš tvrdi disk još u vašem vlasništvu, možete platiti prodavaču računala možda stotine dolara kako biste pokušali i povratili neke od svojih podataka. Također možete isprobati alat za oporavak podataka poput onog spomenutog u našim najboljim recenzijama softvera za oporavak podataka.    

Online sigurnosna kopija je bolja opcija. Većina takvih alata radi kontinuirano kako bi se osiguralo da se datoteke repliciraju u oblaku gotovo čim su stvorene ili promijenjene. Ako želite, većina vam omogućuje i postavljanje sigurnosnih kopija za planiranje kako bi se sigurnosne kopije mogle izvoditi noću, kada je postupak manje spreman za povezivanje resursa sustava..

Carbonite Home je dobar primjer. S klijenta možete postaviti kontinuirano, jednom dnevno ili ne napraviti sigurnosnu kopiju između određenih sati.

Rješenja za pohranu u oblaku nemaju mogućnost zakazivanja, ali veći razlog zašto baš nisu prikladna za sigurnosno kopiranje na tvrdom disku jest taj što ne zadržavaju strukturu vašeg datotečnog sustava jer na kraju morate sve staviti u mapu za sinkronizaciju.

Usluge izrade sigurnosnih kopija na mreži zadržavaju strukturu vašeg datotečnog sustava i omogućuju vam da sve vratite onako kako je bilo u slučaju da trebate obnoviti tvrdi disk..

Pored ovih značajki, postoji niz drugih koji razlikuju jedno sigurnosno rješenje od drugog.

Neki, poput Backblaze-a, iskorištavaju činjenicu da nisu ograničeni na jednostavno sigurnosno kopiranje svih uobičajenih vrsta datoteka (pročitajte sve o neograničenom sigurnosnom kopiju u našem Backblaze recenziji). Malo je potrebe da radite mnogo išta drugo osim instaliranja klijenta kako biste osigurali da sve vaše prethodne fotografije, videozapisi, e-poruke i dokumenti budu uključeni u rezervni plan.

Ostale internetske sigurnosne kopije, poput Carbonite-a, zahtijevaju da ručno označite svaku mapu i datoteku koju želite zaštititi izvan nekih mapa koje softver automatski predlaže. 

Više tehnološki pametni korisnici će voljeti CloudBerry Backup (pročitajte naš pregled CloudBerry Backup) koji uključuje niz značajki dizajniranih da povećaju vaše mogućnosti za oporavak od katastrofe. Ove značajke uključuju hibridnu sigurnosnu kopiju, sigurnosnu kopiju NAS-a, snimanje diska, verziju datoteke i zadržavanje izbrisanih datoteka.

Međutim, osnovna ideja ista je za sve mrežne alate za sigurnosno kopiranje i to je vjerna replikacija vašeg tvrdog diska.

Zaključak – Cloud Storage vs Online Backup

Mnoge internetske sigurnosne kopije, uključujući Carbonite, omogućuju vam dijeljenje datoteka. No, obično te mogućnosti nisu toliko iscrpljene kao dobra usluga pohrane u oblaku.

Neki oblačni servisi idu malo dalje u zamagljivanju linija između pohrane i sigurnosne kopije. Usluga izrade sigurnosnih kopija SpiderOak (pročitajte naš SpiderOak ONE pregled), na primjer, omogućuje vam sinkronizaciju bilo koje datoteke dodane u vaš sigurnosni plan. Acronis True Image (pročitajte naš pregled Acronis True Image) i IDrive, još dvije usluge sigurnosnih kopija korisnika, omogućuju vam sinkronizaciju datoteka bez obzira jesu li dio vašeg rezervnog plana ili ne.

No uglavnom se smatra da linija između pohrane u oblaku i sigurnosne kopije na mreži vrijedi, a najbolja je ponuda odabrati uslugu pohrane u oblaku ako želite pohranu i internetsku sigurnosnu kopiju ako želite sigurnosnu kopiju. Ili odaberite oboje.

Sljedeći koraci? Preporučujemo nadopuniti nova saznanja provjerom naše najbolje usporedne tablice za pohranu u oblaku. Oba članka ne samo da detaljno opisuju ključne značajke koje treba tražiti, već daju najbolje mogućnosti za svaku značajku. Većina usluga o kojima pišemo omogućuje vam da ih isprobate besplatno, bilo da je u pitanju 5 GB besplatne pohrane u oblaku sa Sync.com ili 30-dnevna probna verzija s Carboniteom.  

Pitanja ili komentari? Upotrijebite odjeljak za komentare u nastavku da biste nam dodali crtu – i hvala vam na čitanju.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map