10 cool stvari koje možete učiniti s pohranom u oblaku 2020. godine

Unatoč onome što ime sugerira, za pohranu datoteka više je riječi nego samo pohrane. U suprotnom, datoteke možete jednostavno pohraniti na poslužitelj i s njima se raditi bez potrebe za korištenjem namjenskih usluga pohrane u oblaku. 


Međutim, današnje usluge u oblaku razvile su se za pružanje mnogih drugih funkcionalnosti. U ovom ćemo članku istaknuti 10 cool stvari koje možete učiniti sa pohranom u oblaku.

Ako želite znati više o pohrani u oblaku ili našim omiljenim uslugama, pogledajte članak o najboljim mogućnostima pohrane u oblaku. Također, želimo naglasiti da su pohrana i izrada sigurnosnih kopija vrlo različite zvijeri, pa ako želite znati više o tome, pročitajte članak o pohrani u oblaku nasuprot mrežnim sigurnosnim kopijama. 

Sada, bez dodatnog divljenja, pogledajmo sve zanimljivosti koje možete napraviti s pohranom u oblaku.

1. Stvaranje i dijeljenje foto albuma

Dani ispisanih fotografija uglavnom prolaze, sada kada možete bez ikakvih problema snimiti stotine digitalnih slika. Međutim, ako se bilo što dogodi s vašim uređajima, to bi moglo značiti gubitak svih tih fotografija. Spremanje u oblak je idealno rješenje.

Iako fotografije možete jednostavno prenijeti i stvoriti albume pomoću bilo koje usluge pohrane u oblaku, neki to rade bolje od drugih. Usporedili smo usluge po tom kriteriju u našoj najboljoj internetskoj pohrani za fotografije, s tim da je pCloud jedan od naših omiljenih.

10-cool-stvari-albumi

Da biste stvorili albume sa fotografijama i podijelili ih, prvo morate prenijeti svoje fotografije. Nakon što to učinite, možete ih odvojiti u mape koje odgovaraju vašim albumima. Tada te mape možete dijeliti s drugima.

2. Prenesite i šifrirajte svoje osjetljive podatke

Iako je pohrana u oblaku sve popularnija, možda ćete i dalje oklijevati pohraniti svoje osjetljive podatke u oblak. Međutim, usluge pohrane u oblaku su toga itekako svjesne i imaju za cilj pružiti najbolje mjere zaštite u oblaku. Glavni među tim mjerama je šifriranje nultih znanja, što je još jedan naziv za privatno šifriranje od početka do kraja.

10-kul-stvari-upload

Većina usluga pruža šifriranje, ali često nije privatna verzija, jer usluge zadržavaju vaš ključ za šifriranje. Međutim, privatno šifriranje osigurava da ste jedini s ključem i zapisuje vaše datoteke tako da ih nitko osim vas ne može čitati. 

Dio “kraj do kraja” šifriranje šifrira vaše datoteke prije nego što napuste računalo, umjesto kada dođu do poslužitelja za pohranu u oblaku. Sastavili smo popis najboljih oblačnih usluga s nultim znanjem koje možete izabrati, a možete zaviriti i u naš najčuvaniji krug pohrane u oblaku..

3. Spremite lozinke u oblak

Da biste izbjegli gubitak lozinki, možete ih pohraniti u oblak pomoću alata za upravljanje lozinkama. Neki od najpopularnijih upravitelja lozinki na tržištu – Dashlane, LastPass i 1Password – nude malo drugačije značajke, pa svakako pročitajte naš vodič o tome kako sigurno pohraniti lozinke u oblaku, a koji sadrži više detalja o ova tri upravitelja. 

Prije nego što to učinite, provjerite jeste li stvorili jaku lozinku. Nema smisla pohranjivati ​​zaporku ako je ona toliko slaba da je jednostavnim napadima brutalne sile moguće razbiti. 

4. Vodite bilješke i spremite ih u oblak

Pravljenje bilješki na papiru može vam biti dosadno i brzo se pretvoriti u noćnu moru ako niste organizirani tip. Međutim, možete koristiti oblak i izbjegavati sortiranje papira radi prikupljanja svojih zabilježenih misli. Uz to, ne morate brinuti o gubitku bilješki u slučaju pada računala jer će se sigurno pohraniti u oblak.

10-kul-stvari-google-kula

Možete koristiti različite alate: Google Keep i Evernote su neke od najpopularnijih opcija, ali njihove su namjene različite. Google Keep najbolji je za izradu popisa i donošenje misli (pročitajte našu recenziju Google Keep-a), a Evernote je izvrstan za dubinsko istraživanje (pročitajte našu recenziju Evernote).

Ako želite detaljniju usporedbu, pročitajte naš članak o najboljim aplikacijama za bilješke. Za drugačiju zvijer koja radi s različitim medijskim datotekama, pročitajte našu recenziju Dropbox Paper.

5. Upravljajte svojim dokumentima

Ako radite s dokumentima, vaše potrebe mogu biti veće od jednostavnog bilježenja. Srećom, tu se pojavljuje Googleov izvrsni G Suite. G Suite uključuje Google dokumente, Google tablice i Google prezentacije koji vam omogućuju rad s dokumentima, proračunskim tablicama i prezentacijskim slajdovima..

10-kul-stvari-google-docs

Ne čudi što se G Suite integrira s Google diskom, što olakšava izradu dokumenata koji se nalaze unutar vaše platforme Google Cloud. Nakon što stvorite svoj dokument pomoću Google diska, možete pozvati ostale da surađuju na njemu u gotovo stvarnom vremenu. Sve aplikacije s G Suite sadrže dodatke – od kojih je većina besplatna – koji vam pomažu da učinite više.

Pored toga, ako ste u pokretu, možete koristiti svoj pametni telefon ili druge uređaje povezane na Google pogon da biste radili na dokumentima i ostali produktivni (pročitajte našu recenziju na Google disku). Za alternativne usluge koje dobro rade s dokumentima, pogledajte naš najbolji oblak za pohranu dokumenata.

6. Dijelite sadržaj

Dijeljenje sadržaja velik je dio korištenja usluge pohrane u oblaku jer omogućuje suradnju i pomaže vam izbjeći korištenje nezgodnih metoda – poput flash diskova i privitaka e-pošte – za prijenos datoteka. 

Većina usluga na tržištu omogućuje vam dijeljenje datoteka, ali oni se razlikuju u tome koliko dobro rade. To se najviše očituje u načinu na koji vam usluge omogućavaju da zaštitite i upravljate svojim dionicama. Za usluge koje su dobre u dijeljenju, pogledajte naš najbolji oblak za pohranu za popis dijeljenja.

Datoteke možete dijeliti generiranjem veza, ali dijeljenje mapa obično zahtijeva da pozovete korisnike i da im date dozvole za pristup. Nakon što podijelite svoj sadržaj, možda ćete ga moći zaštititi dodavanjem lozinke, postavljanjem roka valjanosti, označavanjem kao “samo za prikaz” ili čak šifriranjem..

7. Da biste poboljšali suradnju, koristite aplikacije trećih strana

Usluge pohrane u oblaku integriraju se s mnogim aplikacijama koje mogu poboljšati vašu suradnju. Iako se većina usluga pohrane u oblaku integrira s uslugom upravljanja dokumentima i možda nekoliko drugih aplikacija, poslovne sinkronizacije datoteka i usluge dijeljenja – ili ukratko, “EFSS” obično imaju veliku biblioteku integracija trećih strana koje možete odabrati.

10-kul-stvari-egnyte-knjižnica

Aplikacije poput Trello, Zoho, OneLogin i drugih su glavne opcije s mnogim EFSS uslugama. S druge strane, ako želite urediti fotografije, neke integracije vam pomažu i u tome. Oni koji žele ojačati svoju sigurnost možda će se moći integrirati s Boxcryptor-om, dodatkom za šifriranje.

Naveli smo usluge pogodne za rad s drugima u našem najboljem oblaku za pohranu kolabora za kolaboraciju, koji Dropbox for Business svrstava u naš izbor. Ako ste dio velike organizacije, provjerite naš popis najboljih EFSS usluga na tržištu.

8. Stream glazbe i videozapisa

Ako imate ogromnu biblioteku glazbe i filmova, imat ćete koristi od njihovog pohranjivanja u oblaku jer će vam to omogućiti da u njima uživate gdje god da se nalazite. Ovisno o veličini vaše biblioteke, možda će vam trebati pretplatni plan koji pruža puno prostora za pohranu.

10-kul-stvari-stream-filmovi

Usluge se također razlikuju po tome što dobro upravljaju s prijenosom velikih datoteka, koliko su velika ograničenja veličine datoteka i koliko su dobre u reprodukciji sadržaja iz oblaka. Sve smo to uzeli u obzir u našem najboljem oblaku za pohranu videozapisa. Ako ste ljubitelj glazbe, savjetujte se u našem najboljem oblaku za pregled glazbe.

9. Oslobodite prostor na tvrdom disku

Iako je sinkronizacija odličan način prijenosa datoteka na vaše uređaje, pohranjivanje datoteka iz oblaka na računalu može brzo pojesti prostor na tvrdom disku. Da biste to izbjegli, možete se odlučiti za korištenje opcije mrežnog pogona dostupne s nekim uslugama pohrane u oblaku ili odabrati selektivnu sinkronizaciju samo datoteka koje su vam potrebne.

Opcija mrežnog pogona prema zadanom ne pohranjuje datoteke na vaše računalo. Umjesto toga, prikazuje ih samo u mapi mrežnog pogona i usmjerava ih na vaše računalo na zahtjev. Međutim, to znači da su vam datoteke dostupne samo ako ste na mreži.

Ako želite da su vaše datoteke dostupne čak i ako ste izvan mreže, možete koristiti mapu za sinkronizaciju i osloniti se na selektivnu sinkronizaciju kako biste umanjili utjecaj na vaš tvrdi disk. Selektivna sinkronizacija omogućuje vam odabir datoteka koje želite sinkronizirati iz oblaka. Usluge koje dobro sinkroniziraju možete pronaći u našem najboljem oblaku za pohranu sa pregledom sinkronizacije.

10. Stvorite vlastiti oblak koristeći Nextcloud

Nextcloud je softversko rješenje koje vam pomaže u postavljanju i održavanju vašeg poslužitelja za pohranu u oblaku. Takva softverska rješenja poznata su kao „uradi sam za pohranu u oblaku“. Pomažu vam u stvaranju oblaka pružajući lakši način postavljanja vašeg poslužitelja i instaliranja klijentskog softvera za vaše uređaje.

10-cool-stvari-nextcloud

Nextcloud ima Enterprise izdanje koje može primiti od 50 do 10 milijuna korisnika. Ako vam to ipak ne treba, možete se pretplatiti na Nextcloud Standard ili koristiti open-source izdanje, koje je besplatno.

Kao i vlasnička rješenja, Nextcloud vam omogućuje dijeljenje sadržaja, pruža jaku sigurnost i ima knjižnicu koja sadrži 162 aplikacije s kojima se možete integrirati. Ako želite znati više o Nextcloud i drugim uslugama “uradi sam”, pročitajte naš najbolji alat za samostalno skladištenje u oblaku.

Završne misli

Pregledali smo što je pohrana u oblaku i kako ga možete koristiti. Opisali smo i nekoliko dobrih stvari koje možete učiniti s tim, uključujući stvaranje albuma, bilješke, spremanje lozinki u oblaku, dijeljenje sadržaja i još mnogo toga.

Što mislite o tim cool stvarima koje možete učiniti koristeći usluge pohrane u oblaku? Jesu li vam dovoljne za početak korištenja oblaka? Javite nam u komentarima u nastavku. Hvala na čitanju.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map