Pregled vremenskog stroja Apple – Ažurirano 2020

Pregled vremenskog stroja Apple

Time Machine je rješenje za izradu sigurnosnih kopija za većinu Appleovih fanova, ali oblak nudi samo previše prednosti da bi se preporučio ovaj unaprijed pripremljeni program, temeljen na hardveru..


Najbolje sigurnosne kopije putem interneta

Za mnoge korisnike macOS-a Appleov izvorni sigurnosni softver, Time Machine, prva je i posljednja linija obrane od neuspjeha tvrdog diska. Zašto ne? Datoteke su jednostavne za upotrebu, brzo i temeljito štite datoteke, a sve besplatno.

Međutim, iako Time Machine može dovršiti posao, njegovo pouzdanje u lokalnu pohranu znači da nećete iskoristiti prednost oblaka. To znači da nedostaje razina zaštite koju dobivate čuvanjem podataka RAID poslužitelja u očvrsnutom podatkovnom centru.

Za opcije oblaka razmislite o favoritima Cloudwards.net, Backblaze-u i IDrive-u ili pogledajte naš najbolji Mac sigurnosna kopija u odnosu na članak. Također imamo potpuniji mrežni vodič za izradu sigurnosnih kopija za Mac korisnike s više mogućnosti oblaka. Inače, uživajte u našem pregledu dok detaljno objašnjavamo prednosti i nedostatke Apple Time Machine-a.

prednosti & nedostaci

Alternativa za Apple Time Machine

Značajke

Time Machine je otprilike jednako funkcionalan koliko može dobiti alat za izradu sigurnosnih kopija. Za mnoge će korisnike to biti u redu; za druge, to će biti razlog da razmotre prelazak na cjelovitiji sigurnosni alat poput sigurnosnog kopiranja CloudBerry ili čak Duplicati (pogledajte naš CloudBerry Backup pregled ili Duplicati pregled za više o ove dvije usluge).

Možda je najveća nedostajuća značajka to što se Time Machine ne vraća u oblak. To je samo za lokalnu pohranu. Uz to, ne omogućuje vam stvaranje vlastitog sigurnosnog rasporeda. Možete ići s automatskim ili ručnim sigurnosnim kopijama i to je to.

Jedno područje u kojem Time Machine prevazilazi većinu opcija sigurnosnog kopiranja jest sigurnosno kopiranje svih datoteka, uključujući sistemske datoteke. Iako je ovo sjajno, dobrodošla je opcija samo sigurnosne kopije određenih vrsta datoteka jer je isključenje datoteka ručni, zamorni proces.

Osim odredišta i automatske ili ručne sigurnosne kopije, jedina druga stvarna opcija koju dobijate pomoću Time Machine je da li kriptirate datoteke koje dobivaju sigurnosnu kopiju ili ne..

cijena

Apple Time Machine je besplatan s macOS-om. Međutim, trebate kupiti lokalnu pohranu. Jedan od popularnih izbora za ovo je Apple-ova vlastita marka skladištenja za Wi-Fi, Time Capsule.

Neke su marke priključene na mrežu (NAS) također kompatibilne s Time Machine-om ili možete koristiti vanjski tvrdi disk koji koristi USB vezu..

Jednostavnost korištenja

Time Machine dolazi unaprijed instaliran na macOS-u i, kao što ćemo raspravljati u odjeljku Sigurnosna kopija datoteka, u nastavku, uglavnom je automatiziran. Jedino što stvarno trebate pokrenuti sigurnosnu kopiju tvrdog diska je odabrati mjesto sigurnosne kopije.

Time Machine zadaje sigurnosnu kopiju svih datoteka, uključujući sistemske datoteke. Iz tog razloga je uključeno vrlo malo održavanja osim ako ne želite ograničiti ono što su objekti zaštićeni.

Ako imate lokalni pogon bez puno prostora, možda ćete to morati učiniti. U tom ćete slučaju svoj rad isključiti jer morate izuzeti svaki pojedinačni objekt koji ne želite stvoriti sigurnosnu kopiju. Bilo bi bolje kada bi vam Time Machine dao mogućnost da izuzmete predmete prema vrsti datoteke.

Sami alati su prilično obični, ali ne zahtijevaju složenost s obzirom na to što se malo može učiniti.  

Sigurnosna kopija datoteke & Obnova

Kliknite na Time Machine da biste započeli s postavljanjem rezervnog plana. Prvo što će vas tražiti je odabir rezervnog odredišta.

Pokreće se aplikacija Time Machine.

Provjerite jeste li u računalo priključili lokalni pogon (formatiran za Mac) ili ste se, ako želite zamisliti, povezali s Apple Time Capsuleom. Time Capsule je Apple-ova vlastita marka lokalne pohrane. Dolaze u veličinama od 2 TB i 3 TB i povezuju se putem WiFi. Također rade s iOS uređajima, Apple TV-om i Windows PC-om.

Time Machine ne daje vam mogućnost uštede u oblaku. To je prilično velik nedostatak u usporedbi s uslugama poput CloudBerry Backupa, koji vam omogućuju odabir između pedesetak različitih integracija pohrane u oblaku, uključujući Dropbox, Google Drive, Amazon S3 i Backblaze B2.

Nakon što odaberete sigurnosnu kopiju, Time Machine započinje izradu sigurnosnih kopija podataka.

Ta će prva sigurnosna kopija trajati prilično malo vremena, iako će biti brža od sigurnosne kopije u oblaku. Nakon dovršetka, Time Machine će se pokrenuti u pozadini i izvoditi automatske sigurnosne kopije.

Time Machine zadržava sigurnosne kopije po satu za prethodna 24 sata, dnevne sigurnosne kopije za prethodnih 30 dana i tjedne sigurnosne kopije za sve prethodne mjesece. Sigurnosne kopije su pojedinačne, tako da se datoteke sigurnosno kopiraju samo ako su promijenjene.

Ako se vaš pogon napuni, Time Machine će automatski izbrisati najstarije sigurnosne kopije. Iz tog razloga razmislite o tome da idete s vanjskim pogonom koji je znatno veći od tvrdog diska.

Možete u bilo kojem trenutku izvršiti sigurnosnu kopiju i automatski isključiti automatske sigurnosne kopije.

Prilikom vraćanja datoteka možete odabrati najnoviju verziju ili prethodne verzije, ako su dostupne. Time Machine može uključivati ​​i snimke pohranjene na tvrdom disku vašeg uređaja. Možete ih koristiti za obnovu ako nemate neposredan pristup tvrdom disku.

Prije vraćanja datoteke, možete pritisnuti razmaknicu da biste je pregledali i provjerili je što želite.

Alternativno, možete vratiti sve što ste napravili sigurnosno kopirati odjednom iz macOS Recovery.

Također možete kopirati datoteke na drugi Mac pomoću „pomoćnika za migraciju“.

sigurnosti

O sigurnosti Time Machine-a nema puno toga za reći, koliko je sigurno tako sigurno koliko čuvate lokalni pogon. U skladu s tim, možemo reći da u pravilu lokalni diskovi nisu najbolje sredstvo za osiguravanje vaših podataka.

Lako ih je ukrasti i oštetiti. U međuvremenu, usluge pohrane u oblaku poput Backblazea, vaše podatke pohranjuju u sigurne podatkovne centre dizajnirane za sprečavanje fizičke i virtualne krađe.

Uz to, oblačni poslužitelji uglavnom nude RAID infrastrukturu, što znači da se vaše datoteke pohranjuju na više poslužitelja radi suvišnosti. Na taj način, ako se disk sruši, nećete izgubiti svoje podatke. Jedini način da se ta razina zaštite Time Time-a kupi je RAID uređaj za pohranu.

Jedina sigurnosna značajka koju dobivate s vremenskim strojem je prebacivanje u šifriranje koje možete uključiti ili isključiti. Na taj ćete način kriptirati vaše datoteke prije nego što ih pošaljete na lokalni pogon.

podrška

Apple održava portal za podršku samo za Time Machine. Tamo ćete pronaći vodiče za početak i rješavanje problema. Nema načina za pretraživanje članaka, ali ne morate zaista: nema ih puno za pregledavanje. Ono što je na raspolaganju je barem dobro napisano.

Ako ne možete pronaći odgovore na svoja pitanja, možete se obratiti Appleovoj podršci, što je zapravo prilično dobro. Kanali pomoći uključuju telefon i chat uživo. Jedini stvarni problem je da morate proći kroz čarobnjaka za razgranavanje da biste zapravo došli do tog kanala i ne postoji jasan put za Time Machine.

Jednom kada dođete na stranicu koja vam omogućuje da odaberete podršku uživo, vremena čekanja uopće nisu dugačka. Naše testove obavili smo u subotu popodne, a čekanje na živo bilo je pet minuta. Čekanja na telefonsku podršku bila su dva.

Apple također ima korisnički forum i, naravno, uvijek biste mogli posjetiti lokalno Appleovo mjesto štovanja.  

Presuda

Ako nemate interesa za sigurnosno kopiranje oblaka i osjećate se kao pucanje na Apple Time Capsule, relativno je malo razloga da ne koristite Time Machine. Besplatno je i relativno jednostavno za korištenje.

Rezervne kopije izvode se automatski i postupno svaki sat prema zadanim postavkama, a većina Apple-ovih računala ima dovoljno konjskih snaga da postupak ne bi trebao spriječiti streaming na YouTubeu.

Ako ste prihvatili vrijednost internetske sigurnosne kopije, možda biste trebali razmotriti alat koji je bogatiji značajkama poput CloudBerry sigurnosne kopije, a koji podržava i lokalnu i oblačnu sigurnosnu kopiju..

Ako želite upotrebljavati i Time Machine i izradu sigurnosnih kopija u oblaku, preporučujemo da Backblaze dobije izgled. Košta samo 5 USD mjesečno, daje vam neograničen prostor za izradu sigurnosnih kopija i izradu sigurnosnih kopija prema vrsti datoteke. Njegova jednostavnost čini sjajno sparivanje s vremenskim strojem.

To je sve što moramo reći na temu Apple Time Machine. Nismo veliki obožavatelji, ali posao se obavlja. U donjim komentarima pozdravljamo vaše vlastite misli o ovoj temi. Hvala na čitanju.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map