Norton Online Backup Review – Ažurirano 2020

Norton Online Backup Review

Usluga koja se osjeća loše u gotovo svakom aspektu; iako ima milosti štednje, nijedan od ovih nije uvjerljiv razlog da ga preporučimo.


Najbolje sigurnosne kopije putem interneta

Tijekom pregleda Norton Online Backup, upoznat ćemo vas sa rješenjem za oporavak od katastrofe u kojem bi ljudi prije petnaestak godina mogli koristiti. S 25 GB rezervnog prostora, Norton Online Backup jednostavno nije opremljen za obradu današnjih sigurnosnih kopija, a ne kada tvrdi diskovi imaju kapacitet od 10 do 100 puta veći od tog iznosa.

Uz malo prostora za izradu sigurnosnih kopija, Norton Online Backup osjeća se datiran na druge načine, poput držanja nespretnog pristupa zasnovanog na pretraživaču, umjesto da razvija sposobni desktop klijent i ne nudi privatno šifriranje.

Za suvremenije rješenje predlažemo da pogledate naš najbolji vodič za izradu sigurnosnih kopija na mreži. Ili samo izaberite bilo koju drugu internetsku sigurnosnu kopiju iz naše online knjižnice za pregled sigurnosnih kopija. Sigurno će biti bolje.

Ali radi Nortonove obožavatelje negdje vani, dužni smo nastaviti. Nastavite čitati sve nevjerojatne detalje o backup verziji života u prošlosti. Norton nudi i 15-dnevno besplatno probno razdoblje za one koji su i dalje znatiželjni.  

prednosti & nedostaci

Alternative za Norton Online Backup

Značajke

Norton Online Backup pruža sigurnosne kopije datoteka poput dokumenata, slika i videozapisa pohranjenih na tvrdom disku vašeg računala, pružajući način da ih vratite u slučaju pada, oštećenja datoteke ili čak ukradenog računala.

Softver se uglavnom temelji na pregledniku i ima samo tanki desktop klijenta, što je rijetkost u svijetu sigurnosnih kopija. Razgovarat ćemo o korisničkom iskustvu, što nije dobro, kasnije u ovom pregledu.

Izrada sigurnosne kopije dostupna je za Windows i Mac. Linux nije podržan. Niti su pametni telefoni, vanjski pogoni niti NAS sigurnosne kopije. Pogledajte našu najbolju sigurnosnu kopiju za Linux ili najbolju sigurnosnu kopiju za NAS recenzije ako je bilo koja od ovih važna za vas.

Norton Online Backup ne nudi mobilne aplikacije za Android ili iOS, niti za sigurnosno kopiranje podataka, pa čak ni samo za pristup njima. Jedan je od jediničnih pružatelja sigurnosnih kopija na mreži koji to ne čine. No datotekama možete pristupiti barem na daljinu putem bilo kojeg preglednika.

Iako je pristup neortodoksan, Norton ima brojne značajke za koje očekujemo od internetske izrade sigurnosnih kopija. Možete zakazati sigurnosne kopije ili se odlučiti za kontinuirano sigurnosno kopiranje. Možete i sigurnosno kopirati prema vrsti datoteke i lokaciji te postaviti pravila za uključivanje i izuzimanje datoteka.

Norton zadržava prethodne verzije datoteka 90 dana u slučaju da želite povratiti neželjenu promjenu ili oštetiti datoteku. Datoteke izbrisane s vašeg računala Norton Online Backup zadržava u oblaku dok ih tamo ne izbrišete (istinsko arhiviranje).

Nekoliko važnih nedostajućih značajki uključuju sigurnosne kopije na razini blokova i privatnu enkripciju, a obje su uobičajene među sigurnosnim kopijama. Rezervna kopija utemeljena na slici, rjeđa, još je jedna pogreška. Pogledajte naš najbolji pregled sigurnosnih kopija za neke ideje tamo.    

cijena

Norton Online Backup odluke o kupnji pojednostavljuje zahvaljujući činjenici da postoji samo jedan plan za odabir. Zatim opet, jedan plan osigurava samo 25 GB rezervnog prostora, pa će odluka o kupnji za većinu vjerojatno biti “hard pass”.

Prosječni potrošač jednostavno ima daleko više podataka za sigurnosnu kopiju od 25 GB. Po 49 dolara godišnje, to nije ni dobra stvar. Za isti trošak možete dobiti godinu dana neograničenog sigurnosnog kopiranja od Backblaze-a (pročitajte našu Backblaze recenziju).

Norton Online Backup omogućuje vam da zaštitite do pet računala jednom pretplatom. Dakle, ako imate pet računala s tvrdim diskovima od 5 GB, u dobrim ste rukama.

Jednostavnost korištenja

Norton Online Backup prilično dosadno dijeli svoje procese između lažnog desktop klijenta i nespretnog sučelja preglednika. Trebat ćete preskočiti između njih dvoje da biste postavili rezervni plan, što je pomalo glavobolja.

Na primjer, možete dodati vrste datoteka za automatsku izradu sigurnosnih kopija putem sučelja preglednika. No, za dodavanje pojedinačnih datoteka morat ćete koristiti klijent za radnu površinu (pogledajte naš CloudBerry Backup pregled za primjer složene i jednostavne usluge).

Sam klijent radne površine su, nažalost, vrlo bore. Gradi se oko ograničenog izbornika koji se otvara na programskoj traci, a ne u cijelosti ispunjenom programu. Čini se da je napola popušteno, poput razvojnog tima u Nortonu koji je odlučio napustiti projekt na pola puta.  

Sučelje preglednika također se osjeća nerazvijenim. Trebalo nam je vremena da shvatimo kako sve to funkcionira, što je iznervirano neodgovornošću i činjenicom da vrlo često nešto radi na pregledniku otvara nešto na radnoj površini da biste dovršili akciju, ali ne poduzima ništa da vam skrene pažnju na to činjenica.

Ukratko, Norton Online Backup nije jednostavno i zabavno koristiti. Bilo bi bolje slijediti pristup koji je većina drugih internetskih službi sigurnosnih kopija usvojila, a to je da vam omogućite upravljanje većinom ili cijelim procesom izrade sigurnosnih kopija kroz cjelovito klijentsko sučelje. Nešto se može reći o najboljim praksama kada je u pitanju izgradnja intuitivnog korisničkog iskustva.    

rezerva & Oporavak

Trebat ćete instalirati desktop klijenta kako bi Norton Online Backup učinio da štiti vaš tvrdi disk. Instaliranjem klijenta stvara se ikona na programskoj traci na koju možete kliknuti desnim klikom da biste otkrili izbornik opcija.

Odabirom “kuće” otvara se sučelje preglednika. Možete odabrati “dodavanje sigurnosnoj kopiji” da biste dodali mape i datoteke u svoj sigurnosni plan, ali to je trebalo učiniti pojedinačno, što zahtijeva mnogo vremena. Većina mrežnih alata za izradu sigurnosnih kopija omogućuje vam odabir više mapa i datoteka odjednom.

Web sučelje olakšava postavljanje sigurnosnog plana. Na kartici pod nazivom “što” (koja sažima naš cjelokupni dojam o Norton Online Backup-u) možete odabrati kategorije datoteka za Norton koje se automatski sigurnosno izrađuju..

Po zadanom su kao kategorije dostupni kontakti, financijske datoteke, glazba, slike, e-pošta, internetski favoriti, uredski dokumenti i video. Također možete dodati ekstenzije datoteka za automatsko sigurnosno kopiranje.

Norton Online Backup datoteke traži samo datoteke u izvorima koje vi odredite za njih, a Windows je prema zadanim postavkama samo mapa “users”. Možete dodati više izvora i reći Nortonu da također izrađuje sigurnosne kopije određenih mapa i datoteka po putu.

Rezervno planiranje događa se putem kartice “kada” u pregledniku, što je u prikazu “postavke”.

Možete odabrati “automatske” sigurnosne kopije, koje omogućuju sigurnosnu kopiju datoteka po potrebi ili zakazati sigurnosne kopije dnevno, tjedno ili mjesečno. Postoji i ručna opcija, što znači da će se softver sigurnosno kopirati samo kad mu kažete.

To je prilično puno svega za sigurnosnu kopiju računala.

Obnavljanje datoteke pokreće se odabirom „obnavljanja“ na izborniku programske trake koji otvara prozor preglednika.

Možete odlučiti vratiti sve ili odabrati datoteke. Možete također vratiti datoteke na njihovo izvorno mjesto ili u posebnu “obnovljenu mapu”. Norton vam ne dopušta da odaberete svoju lokaciju u koju ćete se vratiti, kao što to čine i ostali sigurnosni programi.

Nažalost, postoji puno veći problem, a to je da nismo uspjeli uspješno vratiti testnu datoteku. Ova je testna datoteka bila za 1 GB, pa možda Norton ne može upravljati datotekama te veličine. Međutim, rekli su nam da je sigurnosna kopija napravljena i da je upotrijebljeno 1 GB našeg 25 GB sigurnosnog prostora.

Postali smo sumnjičavi kada nam je aplikacija rekla da je završila sigurnosno kopiranje datoteke nakon manje od pola minute, što za datoteku takve veličine nije moguće. Dakle, u osnovi je alat lagao za nas. Pokušali smo napraviti sigurnosnu kopiju nekih manjih datoteka i nismo imali problema s njima. Ako se odlučite za upotrebu Nortona, vjerovatno je da nećete raditi s velikim datotekama.

Ubrzati

Odlučili smo provesti testiranje performansi za Norton Online Backup sigurnosnim kopijama 1GB komprimiranu mapu sastavljenu od različitih vrsta datoteka, što je test koji koristimo za sve mrežne sigurnosne kopije. Kao što je gore spomenuto, Norton nije uspio učitati našu testnu datoteku.

U svjetlu toga, ne možemo stvarno govoriti o njegovoj brzini u odnosu na druge usluge. Što je vrijedno, uspjeli smo uspješno i razumno brzo prenijeti manje datoteke. Te su datoteke, sve ispod 25 MB, trebale samo nekoliko sekundi.

sigurnosti

Norton Online Backup skenira datoteke u tranzitu koristeći 128-bitni šifrirani SSL i u mirovanju koristeći 256-bitni AES. I kod prijenosa i kodiranje u mirovanju očekuju se sigurnosne mjere u oblaku za uslugu u oblaku, a AES je standardni protokol koji se danas koristi.

To je sve dobro na dijelu Norton Online Backup. Međutim, usluga ne daje mogućnost privatnog šifriranja kao većina uglednih mrežnih sigurnosnih kopija.

Umjesto toga, Norton uvijek drži vaše ključeve za šifriranje. Iako to znači da tvrtka može resetirati vašu lozinku ako je izgubite, privatna enkripcija (koja se naziva i enkripcija nula znanja) smatra se sigurnijom i značajkom koju obično preporučujemo.

Dvofaktorska provjera identiteta je još jedna značajka koja nedostaje. Odsutnost je zapravo štetnija od privatne enkripcije, jer predstavlja sredstvo zaštite od slabih pukotina lozinke – jednostavnije sredstvo krađe identiteta od kršenja podataka.

Dvofaktorska provjera autentičnosti je iznenađujuće rjeđa među mrežnim sigurnosnim kopijama od privatne enkripcije. Osobne opcije s privatnom enkripcijom i dvofaktornom provjerom autentičnosti uključuju Backblaze, Carbonite i Zoolz (pročitajte našu Zoolz recenziju).  

podrška

Zbog svih svojih nedostataka, Norton Online Backup barem dolazi s dobrom podrškom u obliku 24/7 live chat-a.

Tehničari za podršku ne podržavaju samo Norton Online Backup; oni također podržavaju Norton Antivirus, Norton Security, Norton VPN (nije među najboljim VPN-om) i svaki drugi Norton program.

U našem testiranju podrške za chat, agenti su činili da traju prilično vremena tragajući za odgovorima, što je i razumljivo s obzirom na to koliko proizvoda podržavaju. U svakom su se slučaju vratili s odgovorima, međutim, svi su bili u skladu s postavljenim pitanjima.  

Uz chat, Norton održava biblioteku članaka podrške za Norton Online Backup. Biblioteka se može pretraživati, ali malo je rijetko. Opcija pretraživanja također donosi rezultate sa Norton foruma, koji iako nije baš aktivan, još uvijek sadrži neke korisne informacije u sebi.

Presuda

Ako tražite rješenje za oporavak od katastrofe na vašem kućnom računalu i ne znate puno o krajoliku, Norton Online Backup mogao bi vam zaviriti na temelju prepoznavanja imena. Norton by Symantec pruža više od 25 godina najpopularniji antivirusni i sigurnosni softver.

Preporučujemo vam da nastavite tražiti. Norton Online Sigurnosna kopija ne mjeri najbolje dostupne opcije mrežnog kopiranja. Korisničko je iskustvo razdvojeno, nema mobilnih aplikacija i nema mogućnosti privatnog šifriranja. Također imamo problema s prijenosom velikih datoteka.

Čak i ako sve to nije istina, 25 GB rezervnog prostora neće vas dovesti daleko. Ako to nekako odgovara vašim potrebama, za otprilike istu cijenu možete dobiti 2TB sigurnosne kopije s IDrive-om ili neograničenu sigurnosnu kopiju s Backblazeom, a oba pružaju i puno bolja korisnička iskustva (pogledajte naš IDrive vs Backblaze head-to-head).  

To je sve ono što ćemo učiniti za sada na Norton Online Backup-u. Ostatak ćemo ostaviti vama, našim čitateljima, u komentarima ispod. Ili, recite nam što nam nedostaje. Bilo kako bilo, hvala na čitanju.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map