Strategije izrade sigurnosnih kopija za Mac OSX – Predložak korak po korak mog trenutnog sigurnosnog plana

Ako ste išta poput mene, paranoični ste zbog gubitka podataka jer ste čuli grozne priče prijatelja i članova obitelji koji su sve doslovno izgubili. A puno se stvari može dogoditi nečijim podacima: 

Strategija izrade sigurnosnih kopija za Mac OSX

  • Kvarovi na tvrdom disku
  • krađa
  • virusi
  • Ransomware napadi
  • katastrofe

A popis nastavlja …

Međutim, ako niste poput mene i sigurnosno kopiranje podataka je nešto o čemu imate grižnju savjesti već duže vrijeme, onda je ovaj članak za vas, jer vam u nekoliko jednostavnih koraka pokazujem kako sam postavio sigurnosnu kopiju strategije na mom Macintosh računalu.

Ovu strategiju možete kopirati i sa Windows strojem, ali alati mogu imati različita imena.

Kako izraditi sigurnosnu kopiju datoteka na Mac računalu

Ova se strategija sastoji od dva dijela. Česti čitatelji naše web stranice i pretplatnici na naš YouTube kanal to će već znati, ali to je presudno, jednostavno ne mogu ponoviti dovoljno:

Prije nego što učinite bilo što drugo, nabavite lokalne sigurnosne kopije po redu Kliknite za tweet

Svaka dobra strategija sigurnosnog kopiranja treba započeti s odgovarajućom lokalnom kopijom.

Zašto lokalne sigurnosne kopije? Pa, lokalno prijenos datoteka na vanjski tvrdi disk, palac pogon ili NAS uređaj i dalje je najbrži način za cjelovito sigurnosno kopiranje i pokretanje sigurnosnih slika sustava, tako da ste spremni u slučaju katastrofe.

Premjestite datoteke s web-mjesta rješenjem o sigurnosnoj kopiji u oblaku Kliknite za tweet

Drugi korak moje strategije je premještanje datoteka izvan web mjesta. To u suštini znači da biste trebali zadržati barem jednu kopiju bilo koje sigurnosne kopije koju napravite na zasebnom mjestu od one na kojoj radi vaš glavni stroj. To je posebno važno za zaštitu podataka od krađe ili prirodnih katastrofa..

Sigurnosne kopije u oblaku mogu se izvoditi u pozadini, čak i ako lokalna sigurnosna kopija još nije gotova. Dakle, ne morate čekati da biste se počeli prijavljivati ​​za uslugu sigurnosnog kopiranja u oblaku. U ovom ću vam članku pokazati pružatelja kojeg osobno koristim CARBONITE (i vidite zašto u samo nekoliko sekundi).

Dva osnovna lokalna sigurnosna kopija

1. Rezervni tvrdi diskovi (unutarnji ili vanjski)


Potreban vam je rezervni vanjski tvrdi disk s dovoljno slobodnog prostora koji možete povezati putem USB adaptera ili uređaja s mrežnim priključenim uređajem za pohranu. Imam i jedno i drugo, ali NAS koristim za većinu sigurnosnih zadataka.

Zapravo moj NAS ima dva tvrda diska. Oni su povezani u RAID-u, što u stvari znači, ako jedan tvrdi disk ne uspije u mom NAS-u, drugi još ima potpunu kopiju tih podataka, tako da jednostavno mogu zamijeniti pokvareni tvrdi disk.

Korištenje NAS-a ima nekoliko drugih prednosti koje se ne uklapaju u područje primjene ovog članka. Dovoljno je reći da je to inteligentni tvrdi disk koji možete koristiti i za pristup podacima ako niste u uredu ili na istoj mreži kao uređaj za pohranu.

2. Vremenski stroj (besplatno) ili Carbon Copy Cloner (plaća se)

Najlakši i najjeftiniji način je korištenje Appleovog ugrađenog sigurnosnog alata pod nazivom Time Machine. Za postavljanje vam treba samo nekoliko klikova:

Prvo otvorite postavke Time Machine. Postavke → Vremenski stroj.

Odaberite disk s dovoljno slobodnog prostora na tvrdom disku. U mom slučaju ovo je zajednička mapa na mom NAS-u.


Time će se Time Machine automatski izraditi sigurnosne kopije, kad vidi da je odredište dostupno.

3. Carbon Copy Cloner

Carbon Copy Cloner u osnovi je Time Machine na steroidima. Možete stvoriti pojedinačne zadatke za svaki zadnji posao. Na primjer, datoteke kojima ne pristupate ili ih često ne mijenjate mogu se premjestiti u sigurnosne kopije koje se pokreću samo jednom tjedno.

U mom slučaju stvorio sam svakodnevni zadatak za izradu sigurnosne kopije cijelog sustava koju mogu koristiti za vraćanje čitavog sustava s preferencijama ako se bilo što dogodi mom glavnom računalu.

Rekao bih, CCC je nešto za ljude koji brinu o detaljima i stvarno žele krajnju kontrolu nad sigurnosnim kopijama. Time Machine je Apple-ovo hands-off rješenje koje djeluje manje ili više tiho u pozadini.

Ace Up My Sleve: Cloud Backup s karbonitom

Sada se moramo pozabaviti najvažnijim korakom naše sigurnosne kopije: premještanjem datoteka izvan web mjesta. U ovom slučaju, ne govorim o nošenju tvrdog diska iz ureda u vaš dom ili sigurnom trezoru, već povoljno putem oblaka.

Pregled sigurnosne kopije u oblaku Infocenta za karbonit

Ilustriram sigurnosne kopije u oblaku s Carboniteom jer slučajno i sam koristim ovu uslugu i mogu je preporučiti za ljude koji traže praktično korištenje..

Karbonit je jedna od usluga koja nudi neograničene sigurnosne kopije u oblaku za 59 dolara godišnje. Ono što Carbonite radi jest skeniranje sustava za izradu sigurnosnih kopija datoteka i prijenos na njihove poslužitelje. Ovisno o vašoj internetskoj vezi, to može biti sporo ili brzo, ali u prosjeku možete očekivati ​​prijenos nekoliko gigabajta dnevno.

Ako želite, moj detaljni pregled karbonita možete pogledati ovdje:

KORAK 1

Odaberite datoteke ili mape koje želite sigurnosno kopirati u aplikaciji Carbonite. Imajte na umu da kada ste pretplaćeni na osnovni plan, datoteke veće od 4 GB neće se automatski sigurnosno kopirati. Veće datoteke morate odabrati ručno iz kontekstnog izbornika.


Bilješka: početne sigurnosne kopije mogu potrajati neko vrijeme dok se ne dovrše. No možete pristupiti datotekama prije nego što je početna izrada sigurnosnih kopija spremna. 

KORAK 2

Pričekajte da se završi početna izrada sigurnosnih kopija, a zatim Carbonite vodi brigu o sljedećim sigurnosnim kopijama kad god spremite datoteku ili nešto novo u sigurnosnu kopiju. Sviđa mi se činjenica da ne morate pamtiti da biste pritisnuli gumbe za sigurnosno kopiranje datoteka. Karbonit radi u pozadini čekajući promjene.


Bilješka: ne možete koristiti Carbonite kao tvrdi disk u oblaku. Potrebna je lokalna kopija bilo koje datoteke na računalu. Prostora na tvrdom disku ne možete “osloboditi” tako što ćete datoteke učitati u Carbonite, a zatim ih izbrisati s računala. Međutim, Karbonite će izbrisati datoteke ukupno 30 dana u slučaju da se predomislite.. 

KORAK 3 – Obnavljanje datoteke

Datoteke se lako mogu vratiti na kartici “Obnovi” gdje možete tražiti pojedinačne datoteke ili napraviti potpuno vraćanje. Nebrojeno puta koristio sam pretragu pojedinačnih datoteka na svom mobilnom telefonu za pristup prezentaciji koju sam kod kuće zaboravio.


Bilješka: Možete odabrati novu mapu za vraćanje datoteka ili vraćanje datoteka na istom odredištu.

Riječ o sigurnosti

Tu je još jedna glavna prednost sigurnosnih kopija oblaka i posebno karbonita.

Carbonite možete prilagoditi na način da šifrira datoteke prije nego što se pošalju u oblak. Ovo štiti datoteke od znatiželjnih očiju ili hakera, jer samo vi imate privatni ključ.

Ima, međutim, jedan nedostatak: izgubiti ključ, znači izgubiti pristup svojim datotekama – u čemu je i cjelokupna svrha cjelovitog šifriranja. Zato obavezno spremite ključ negdje spremite.

Kada koristite lokalnu sigurnosnu kopiju bez oblaka, sami morate voditi računa o šifriranju. Što ako netko dobije pristup vašem sigurnosnom kopiji tvrdog diska, a vi ste pohranili osjetljive podatke poput ugovora ili bankovnih podataka?

Čvrsto rješenje sigurnosne kopije u oblaku to radi za vas.

Nadam se da bih mogao pokazati zašto imati dobru strategiju sigurnosnog kopiranja ne mora biti teško.

Ako biste mogli učiniti samo jedno, predlažem vam da isprobate karbonit jer je to najviše od dva rješenja opisana u ovom članku..

Međutim, mislim da je najbolja zaštita, koristite lokalne sigurnosne kopije i sigurnosne kopije u oblaku uvijek zajedno.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me