Najbolji postupci za oporavak od katastrofa u poslovanju 2020

S prosječnim troškovima stanke od jednog sata u rasponu od 8.000 USD za male tvrtke, 74.000 USD za srednje tvrtke i 700.000 USD za velike tvrtke, oporavak od katastrofe postupno postaje sastavni dio mnogih poslovnih strategija. Nažalost, iako prepoznaju važnost strategije za oporavak od katastrofe, 36% poduzeća ne može priuštiti da podmiri troškove povezane s tim.


[Video] Obnova od katastrofe & Upravljanje katastrofama: Kako koristiti sigurnosnu kopiju u oblaku za vraćanje datoteka kritičnih misija 

A za tvrtke koje su već primijenile okvire za oporavak 40% njihovih CIO-a nema povjerenja u svoju sposobnost da se odmore od katastrofe. Sveukupno, oko 75% velikih i malih poduzeća nemaju sveobuhvatan i pouzdan sustav oporavka od katastrofe.

To znači da su mnoge tvrtke izložene velikom riziku za skupi gubitak podataka. Na primjer, Ransomware je rastuća i rastuća prijetnja. U proteklih 12 mjeseci, prema istraživanju provedenom od Osterman Research, više od 50% tvrtki pretrpjelo je napade ransomware-a. Ti napadi zlonamjernog softvera mogu zaključati sustave i datoteke dok žrtve ne otkupe anonimne cyber-kriminalce koji ih distribuiraju. Bez mogućnosti povratka čistih kopija poslovnih podataka, mnoge su tvrtke prisiljene platiti traženu otkupninu kako bi se vratile poslu.

Pa, kako preživljavaju tvrtke u ovoj sve neprijateljskijoj klimi?

Istina je u tome što mnogi nisu. Istraživanje pokazuje da 80% tvrtki prestaje poslovati u roku od 36 mjeseci od značajnog gubitka podataka. Zapravo, njih 40% to uopće ne napravi tijekom prve godine.

Provedba plana oporavka od katastrofe

Suprotno uvriježenom mišljenju, sveobuhvatan plan upravljanja katastrofama zapravo i nije tako skup. Dostupne su razne mogućnosti raspoređivanja, a neke koštaju samo nekoliko dolara mjesečno.

Tvrtke svih veličina postale su pouzdane u sigurnosnu kopiju u oblaku kao pristupačan, pouzdan način izrade sigurnosne kopije podataka bez trošenja dodatnih dolara na IT resurse, poput osoblja i podatkovnih centara.

Karbonit, na primjer, ima fleksibilan plan cijena koji udobno smješta pojedince i poduzeća s različitim proračunima. Osobno ga koristim već nekoliko godina za izradu sigurnosne kopije kritičnih datoteka o radu i posljedične zaštite u slučaju napada ransomwarea ili bilo koje druge vrste katastrofe podataka.


Karbonit nudi fleksibilne mogućnosti restauracije. Možete obnoviti pojedinačne datoteke ili cijeli operativni sustav.

Međutim, sigurnosno kopiranje kritičnih datoteka samo je jedan dio planiranja oporavka od katastrofe. Vaša određena struktura ovisi ne samo o vašem proračunu, već i o vašoj ukupnoj postavci podataka. Da biste učinkovito planirali, potrebna vam je sveobuhvatna analiza cijele mreže i podatkovnog centra koji štitite

Napravite popis svih komponenti vašeg podatkovnog centra i definirajte podatke koji su najvažniji za vaše poslovanje. Ako se vaše poslovanje oslanja na relativno mali podatkovni centar, možete razmotriti sigurnosnu kopiju cijelog sustava u oblaku i sve datoteke organizirati u skladu s njihovom relevantnošću i važnošću. To vam pomaže odrediti što prvo vratiti kako bi se vaše poslovanje odvijalo dok oporavljate druge manje kritične datoteke u pozadini.

Planiranje i prijenos datoteka u oblak samo je prvi korak u provedbi sveobuhvatnog plana oporavka od katastrofe. Drugi korak zahtijeva ustrajno praćenje i procjenu datoteka sigurnosnih kopija. To znači da ažurirate svoje zapisnike kako biste osigurali da su sve datoteke ažurne i relevantne za vaš sustav u bilo kojem trenutku.

Iako možete napraviti sigurnosne kopije ručno, usluge sigurnosnog kopiranja u oblaku poput Carbonitea dolaze s mogućnostima automatskog sigurnosnog kopiranja koje je moguće zakazati prema promjenama u vašem sustavu.

Čak i uz uslugu sigurnosnog kopiranja u oblaku koji redovito ažurira sigurnosne kopije datoteka, i dalje morate biti sigurni u svoj plan oporavka od katastrofe. A to znači provođenje testova vraćanja podataka. Standardni test ne bi trebao procijeniti samo sposobnost sigurnosne kopije u oblaku za vraćanje svih datoteka, već i brzinu oporavka i ponovnog pokretanja usluge. Iako brzina preuzimanja oblaka igra važnu ulogu u tome, vaše prosječno vrijeme oporavka više ovisi o vašoj cjelokupnoj strategiji upravljanja katastrofama.

A to nas dovodi do stvarnog procesa oporavka. Dakle, kako možete učinkovito oporaviti podatke iz oblaka u slučaju katastrofe?

Oporavak podataka iz sigurnosne kopije u oblaku

Jednom kada doživite katastrofu, prvi korak je, naravno, procjena potencijalne štete prije nego što odredite sljedeće korake oporavka. U slučaju ransomwarea, cijelo vaše računalo može biti šifrirano ako je zlonamjerni softver uspio probiti se preko bilo kojeg računa s administrativnim privilegijama. Najbolji način za oporavak od toga je oblikovanje cijelog računala za početak obnove datoteka, od najkritičnijih do manje važnih.

Nakon što ponovo instalirate operativni sustav, prijeđite na svoj web-račun za sigurnosnu kopiju u oblaku. Kao što sam već spomenuo, koristio sam karbonit, pa je pravedno da vas prođem istim postupkom.

Korak 1

Prijavite se, kliknite na računalo koje želite vratiti i pređite na “Vratite datoteke”

prijašnji

Sljedeći

Korak 2

U skočnom prozoru koji će se prikazati idite na “Complete Restore” (Završi vraćanje), zatim kliknite “Next” i “Install” za preuzimanje i postavljanje Carbonite-a na vašem računalu. Nakon prihvaćanja uvjeta, klijent će se automatski povezati s sigurnosnim kopijama i pokrenuti upravitelj obnove.

prijašnji

Sljedeći

3. korak

Ako se Upravitelj obnavljanja ne pokrene, možete mu pristupiti desno u odjeljku s karticama slijeva od InfoCenter-a Carbonite-a..

4. korak

U prozoru Restore Manager (Upravitelj obnove) kliknite “Restore all your files” (Sljedeće datoteke), a zatim odredite korisnički račun za obnovu. Ako se naziv vašeg korisničkog računa podudara sa sigurnosno kopiranim korisnikom, ne morate brinuti o odabiru lokacije jer će Carbonite automatski izvršiti podudaranje umjesto vas.

5. korak 

Kliknite “Dalje” da biste odredili određenu sigurnosnu kopiju mape koju želite vratiti.

Korak 6

Kliknite “Dalje” za odabir redoslijeda datoteke za vraćanje. Da biste smanjili gubitke nakon katastrofe, preporučljivo je obnoviti određenim redoslijedom, dajući prednost najvažnijim datotekama.

Korak 7

Kliknite “Dalje” da biste pregledali sve svoje mogućnosti, a zatim idite na “Start Restore Now” da biste preuzeli sve datoteke kako je navedeno.

Da biste skratili postupak oporavka, držite računalo uključenim i nadzirite postupak obnavljanja datoteka dok obnavljate cijeli poslovni okvir iz najkritičnijih datoteka.

Nakon dovršetka postupka, možete se proglasiti potpuno oporavljenim i izvan opasnosti. To je tako jednostavno i jednostavno.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map