Koliko dugo će trajati vaš tvrdi disk?

Smrt, porezi i pad sustava na tvrdom disku: ništa drugo nije sigurno. Barem, tako bi to rekao Benjamin Franklin, da je i on živio kao IT tip. Ne možemo vam pomoći još samo s prvim, spremanje oblaka za svijest još je nekoliko godina odmora. Za poreze, naši pregledi računovodstvenog softvera mogu vam pomoći umanjiti muke sabiranja i oduzimanja. Ovaj se članak, međutim, odnosi na raspršivanje tvrdih diskova.

Nesretna stvarnost je da je predviđanje sudara na tvrdom disku sranje. Najpouzdanija stvar koju vam možemo reći jest da svi tvrdi diskovi, na kraju, idu kerplooey. Koliko god vam se činilo da je novi SSD neprobojan, realnost je da vrijeme nije na vašoj strani (niti ga ikada ima, kao što možete pročitati u našoj povijesti tvrdog diska).

Došavši, dat ćemo vam statistiku, a zatim ćemo ponuditi nekoliko korisnih savjeta o tome kako prepoznati predstojeću erupciju tvrdog diska u plamenu (nadamo se hiperbolično). Neke ćemo napomenuti i o važnosti izrade sigurnosne kopije vaših podataka prije nego što stvari dođu tako daleko.

Možete skočiti na naš najbolji pregled sigurnosnih kopija na mreži ako ste već odlučili da sreća nije najbolji sigurnosni model za vas. Ako ste čovjek iz kockanja, razgovarat ćemo i o oporavku podataka u slučaju da vaš tvrdi disk ne uspije, crpeći inspiraciju iz našeg najboljeg softverskog vodiča za oporavak podataka..

Stope kvara tvrdog diska

Puno je podataka dostupnih o stupnju otkaza na tvrdom disku. Najopsežniji podaci, na koje se svi rado pozivaju, prikupio je Backblaze. Rezultati studije, iako uredni, daju vrlo ograničen odgovor na pitanje koliko će trajati vaš tvrdi disk.

Studija Backblaze započela je 2013. godine, a najnoviji rezultati zabilježeni su u veljači 2018. Analitičari prate stope kvarova nekoliko različitih marki i modela, ukupno preko 90 000 pogona u svim.

Tijekom studije, od travnja 2013. do kraja 2017., prosječna godišnja stopa neuspjeha za HDD iznosi dva posto. Stope kvarova bile su nedosljedne u raznim modelima, a HGST, podružnica Western Digital-a, postavljao je najbolje brojeve s pogonom od 4TB: 130 kvarova tijekom 8,7 milijuna pogonskih dana, uz minimalnu stopu otkaza od 0,54 posto.

Najgore stope prijavljene su za dva Seagate modela od 15,34 posto i 29,08 posto (ostali modeli Seagate-a pokazali su se mnogo bolje).

Postoji nekoliko problema s studijom kada je u pitanju predviđanje mogućnosti za neuspjeh vašeg tvrdog diska. Za jedan, Backblaze pogoni se okreću u sigurnim podatkovnim centrima s povišenim podovima, sigurnim regali, HVAC sustavima i klimatskom kontrolom. To je malo drugačije od radnog stola naguranog ispod vašeg stola, upijajući vaše udarce i udahnite pahuljice vaše mrtve kože.

Drugi je problem što Backblaze koristi samo HDD-ove u svojim podatkovnim centrima, dok današnja prijenosna računala i pametni telefoni, uz sve više desktop računala, koriste i SSD-ove. SSD-ovi koriste čipove za pohranu podataka, što ih čini daleko pouzdanijima od HDD-ova, koji koriste centrifugalne pločice i mehaničke krakove koji su skloni lomu..

Bilo je nekoliko studija na SSD-ovima, ali na žalost većina se temelji i na testovima podatkovnih centara. Jedno od najpoznatijih proveli su Sveučilište u Torontu i Google, u kojem su istraživači utvrdili da se SSD diskovi moraju zamijeniti za oko 25 posto rjeđe od tvrdih diskova. Međutim, iako je trajala dulje, studija je utvrdila da su SSD-ovi pretrpjeli veće stope pogreške podataka.

To se uglavnom podudara s onim što Network World kaže o tom pitanju, a to je da potrošački SSD-ovi imaju godišnju stopu otkaza znatno ispod jednog posto. Ako je korisnik kućnog računala vjerojatno je u redu veća od 99 posto šanse da vaš SSD neće uspjeti.

Ako ste IT profesionalac zadužen za zaštitu vrijednih poslovnih podataka, vaš je cilj vjerojatno oznaka od pet devet (99,999 posto) produženog roka. U tom se slučaju djelić postotka otkaza vjerovatno čini kao da je kraj svijeta.

Kratki je odgovor da ne znamo koliko će trajati vaš tvrdi disk. Općenito je primijećeno da ako vaš tvrdi disk neće uspjeti, taj će se kvar dogoditi u prvim danima života tvrdog diska ili nakon otprilike četiri godine. Rani kvarovi su zbog oštećenja proizvođača, zbog čega su ponekad u pitanju QA testovi. Kasni kvarovi nastaju zbog normalnog habanja.

Za većinu korisnika kućnih računala puno je vjerojatnije da ćete zamijeniti čitavo računalo prije nego što se vaš pogon ikad pokvari. Onda opet, mogli biste biti jedan od nesretnih.

Da biste osigurali da niste, nekoliko koraka možete poduzeti, uključujući prepoznavanje znakova da vam je tvrdi disk na kraju puta.

Znakovi i uzroci neuspjeha na tvrdom disku

Stellar Phoenix, proizvođači Stellar Phoenix Data Recovery, sastavili su zgodan stol sa sedam ranih znakova kvara tvrdog diska koji će vam pomoći izbjeći nevoljenu vodu.

Simptom: Mogući uzrok: Koraci zaštite podataka:
Pad sustava (često ili pod teškom upotrebom)Pregrijavanje CPU-a ili memorije.
Loši sektori na tvrdom disku.
Odmah izradite sigurnosnu kopiju podataka.
Pokrenite dijagnostiku računala, memorije ili tvrdog diska.
Provjerite nakupljanje prašine na ventilacijskim područjima računala.
Dizanje sustava traje duže nego što je predviđenoKvar hardvera.
Kvar tvrdog diska.
Neuspjeli dijelovi na tvrdom disku.
Izradite sigurnosnu kopiju na vanjski pogon.
Izvršite dijagnostiku sustava.
Nedostaju datotekePovreda datotečnog sustava.
Napada virus.
Kvar tvrdog diska.
Rezervni podaci.
File Explorer traži dugo vremena za prikaz sadržaja mapePovreda datotečnog sustava.Rezervni podaci.
SMART pogreške označene dijagnostikom tvrdog diskaLogičke, kao i fizičke pogreške.Izrada sigurnosne kopije podataka.
Kopirajte podatke na pogon.
Plavi ekran smrtiProblemi sa softverom ili hardverom.Upotrijebite alat za popravak operacijskog sustava Windows.
Uklonite loš upravljački program uređaja.
BIOS ne uspijeva otkriti tvrdi diskKorištenje nepouzdanog izvora energije.
Previsoko ili prenisko napajanje za UPS.
Koristite markirani UPS.
Isključite sustav kad se ne koristi.

Iako mnogi od gore navedenih simptoma mogu značiti i druge stvari, svi su općenito pokazatelji da nešto nije u redu s vašim računalom. Ako niste napravili sigurnosnu kopiju računala, u ovom trenutku možda biste željeli uključiti to.

Rezervna kopija na tvrdom disku: prevencija je najbolji lijek

Pametno je napraviti sigurnosnu kopiju tvrdog diska, čak i ako mali postotak šanse da vaš tvrdi disk ne uspije ne uplaši. Postoje mnogi drugi načini gubitka podataka osim pada diska, uključujući ljudske pogreške, prirodne katastrofe, zlonamjerni softver i softverske greške..

Alati sigurnosne kopije repliciraju ne samo vaše datoteke, već i vaš datotečni sustav. Na taj način, ako se morate prebaciti na drugi tvrdi disk, sve ćete vratiti u stanje kakvo je bilo uz samo nekoliko klikova mišem.

Prilikom izrade sigurnosne kopije tvrdog diska možete se odlučiti za lokalnu sigurnosnu kopiju, poput vanjskog tvrdog diska ili uređaja s memorijskim priključkom (NAS). Ako se čuvanje podataka lokalno čini lošom idejom, postoje i internetske sigurnosne kopije, što znači da će se vaše datoteke čuvati na poslužiteljima u sigurnim podatkovnim centrima.

Ipak, pristup koji većina sugerira gurua podataka jest slijediti pravilo sigurnosne kopije 3-2-1, koje zahtijeva spremanje sigurnosnih kopija podataka lokalno i u oblaku kako bi se stekle prednosti oba.

Ako tražite pristupačno internetsko sigurnosno rješenje za koje je potrebno malo napora, Backblaze je dobar izbor. Ne samo da tvrtka ima najlakši alat za izradu sigurnosnih kopija koji smo pregledali, dobivate neograničene sigurnosne kopije za samo 5 USD mjesečno, što je najbolji backup posao o kojem znamo..

Srušenja na tvrdom disku i oporavak podataka

Ako ne uspijete sigurnosno kopirati tvrdi disk i on se sruši, još uvijek postoji mogućnost da oporavite datoteke. Možete odvesti svoj pogon do stručnjaka za popravljanje računala, iako bi vam oporavak u tom slučaju moglo koštati stotine dolara ili više.

Bolji prvi korak je pokušati vratiti ga sami, što možete pokušati s mnogim alatima navedenim u vodiču kupca za najbolji softver za oporavak podataka. Nakon što smo postavili sve najbolje opcije kroz više ispitivanja nego što se mi ne bismo trebali sjetiti, mi osobno preporučujemo Stellar Phoenix Data Recovery..

Da biste obnovili podatke s oštećenog pogona Stellar Phoenix, taj pogon morate priključiti na radno računalo s instaliranim softverom za oporavak, a zatim pokrenuti skeniranje. Ako se na izlazu suočavate s oštećenjima datoteka na disku, možete pokrenuti program za oporavak na računalu u kvaru iako ćete htjeti imati drugi pogon spreman za prijenos na jednom oporavljenom računalu..

Imamo potpuni pregled Stellar Phoenix Data Recovery koji možete provjeriti, ali evo kratkog pregleda procesa u videu koji je stvorila sama tvrtka.

Sveukupno, Stellar Phoenix je prilično jednostavan alat za korištenje. Iako je dizajniran za IT stručnjake, prikladan je i za manje iskusne korisnike. Tvrtka također izrađuje namjenski alat za vraćanje izbrisanih ili oštećenih slika, što je naš izbor za najbolji softver za oporavak fotografija.

Završne misli

Ne postoji jednostavan način izračunavanja vijeka trajanja vašeg tvrdog diska. Ovisno o tome upotrebljavate li SSD ili HDD, koliko zlostavljate računalo i koliko sreće trpi. U pravilu, kad postignete četverogodišnju marku, smatrajte se opasnim teritorijom, mada stvarno biste uvijek trebali biti u potrazi za znakovima predstojeće smrti.

Ako doživite gubitak podataka uslijed rušenja pogona ili oštećenja sustava, Stellar Phoenix Data Recovery često će uspjeti kako bi vas spasio. Međutim, to nije glupo i nije računalo za prijenos skupog stručnjaka za oporavak podataka.

Najbolje je kladiti se da budete spremni tako da vam neće biti potrebno baciti kockice na oporavak podataka, a to znači implementirati plan sigurnosnih kopija pomoću kombinacije lokalnog sigurnosnog i oblačkog softvera, poput onog u našoj online knjižnici sigurnosnih kopija.

Imamo odvojene preporuke za najbolju sigurnosnu kopiju za kućna računala i najbolju mrežnu sigurnosnu kopiju za tvrtke, tako da možete odabrati opciju koja najbolje odgovara vašim potrebama. Čak imamo i najbolju internetsku sigurnosnu kopiju za pregled mobilnih uređaja.

To je sve što moramo reći o padu tvrdog diska. Ako znate bilo koju drugu zanimljivu studiju o stopama neuspjeha, imate priču za dijeljenje ili postavljanje pitanja, javite nam u komentarima u nastavku. Hvala na čitanju.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me