IDrive vs OneDrive: Bitka 2020. između Davida i Golijata

OneDrive je na površini izvrstan alat. Web sučelje je prekrasno, omogućuje dijeljenje sadržaja i sinkronizaciju uređaja, a integrirano je s divno popularnim Microsoftovim proizvodima kao što su Word, Excel, Powerpoint i OneNote. Međutim, iako OneDrive koristi, sigurno čuvanje vaših podataka nije jedan od njih; za to joj treba partner.


Izuzetno bogato rješenje za internetske sigurnosne kopije IDrive je dobar izbor za pružanje pomoći, ne samo zbog mogućnosti sigurnosne kopije pogona, već i za pristup sigurnosti koji OneDrive daleko zaostaje.

U ovom bočnom raščlanjivanju istražit ću prednosti i nedostatke upotrebe svake usluge. To bi vam trebalo dati ideju kada koristiti uslugu pohrane u oblaku kao što je OneDrive, a kada je bolje izdanje namenskog mrežnog sigurnosnog rješenja kao što je IDrive..

Spremanje u oblaku, sigurnosna kopija u mreži … U čemu je razlika?

Česta zabluda je zbunjivanje internetske sigurnosne kopije s pohranom u oblaku. Glavne razlike prolazimo u drugom članku, ali volim razmišljati o ovome ovako:

 • Spremanje u oblaku pomaže vam da produktivnije radite
 • Online sigurnosna kopija štiti vas od sudara na tvrdom disku

Neki pružatelji jedne vrste malo su zamaglili linije nudeći značajke tradicionalno povezane s drugim. To uključuje jednog od dva pružatelja usluga u ovom članku, IDrive, mrežno sigurnosno kopiranje koje također spaja mogućnosti sinkronizacije i dijeljenja.

Ali u većem dijelu razlika još uvijek vrijedi. Pogledajmo bliže.

Kako vas pohrana u oblaku čini produktivnijima

Uz pohranu u oblaku dva su elementa koja ćete obično vidjeti s bilo kojom uslugom:

 • Dijeljenje sadržaja
 • Sinkronizacija uređaja

Dijeljenje sadržaja je upravo ono što vi mislite da je to: mogućnost da svojoj obitelji, prijateljima, kolegama ili bilo kome dopustite pristup, pa čak i uređivanje spremljenog sadržaja. Obično se to događa bilo generiranjem URL-ove skraćene veze koja upućuje na sadržaj ili slanjem pozivnice putem e-pošte.

Sinkronizacija uređaja ili jednostavno “sinkronizacija” znači da imate mapu stvorenu kada instalirate rješenje za pohranu u oblaku na svoj uređaj. Ovo je mapa za sinkronizaciju i točno je zrcalo mape pohranjene u oblaku.

Evo moje mape na Google disku.

Sve promjene sadržaja u ovoj mapi automatski se prenose u oblak i obrnuto. Imajući takve mape za sinkronizaciju na svim svojim uređajima, povezujete ih zajedno; sve promjene u dokumentu na jednom izvršavaju se u kopiji tog istog dokumenta pohranjenog na drugima.

To je prilično korisno za ljude poput mene, koji skaču po više uređaja. Obzirom da na globalnoj razini prosječna osoba koristi 2,9 digitalnih uređaja, prema istraživanju koje je provela kompanija Sophos Labs iz 2013., sumnjam da postoji prilično puno takvih ljudi.

Još jedna strana koju ćete naći kod nekih pružatelja usluga pohrane u oblaku je ta što integriraju rješenja za produktivnost rada, poput uredskih aplikacija (program za obradu teksta, proračunske tablice itd.).

Međutim, to nije uobičajeno, pa su zato takvi alati i dalje jedina istinska prednost Google diska i OneDrivea u odnosu na neke manje uređaje koji mnogo bolje rade na primjer, nudeći velikodušne količine besplatne pohrane u oblaku i sigurnost (pročitajte našu Dropbox vs Google Drive vs One Drive usporedbu).

Zaštita tvrdog diska

Mnogi ljudi zanemaruju opciju internetske izrade sigurnosnih kopija i odluče zaštititi svoje najvrjednije datoteke svojim izborom za pohranu u oblaku. To je zapravo vrlo održivo pod uvjetom da koristite sigurnog davatelja usluga.

Ali u stvarnosti rješenja za pohranu u oblaku nisu baš prikladna za tako važne zadatke, a pokušati to učiniti je pomalo poput pokušaja umetanja četvrtastog klipa u okrugli otvor.

Većina određenih internetskih sigurnosnih kopija sadrže brojne značajke za pojednostavljenje postupka izrade sigurnosnih kopija koje rješenja za pohranu u oblaku jednostavno nemaju, uključujući:

 • Alati za radnu površinu za nadzor postupka izrade sigurnosnih kopija
 • Planeri za automatsko pokretanje sigurnosnih kopija
 • Kontrole leptira za podešavanje za promjenu korištene širine pojasa
 • Mogućnost uključivanja i isključivanja sigurnosnih kopija u stvarnom vremenu
 • Značajke automatiziranog vraćanja sustava
 • Upravljanje kontrolama za vaš vanjski tvrdi disk

Takve značajke pomažu vam da lako održavate kontinuitet podataka u slučaju pada tvrdog diska, korupcije ili izgubljenog ili ukradenog računala.

Za povremene korisnike takav je kontinuitet ponekad samo dobra pogodnost. Za poslovnog korisnika ključno je.

Sve zajedno

Sada kada imate malo razumijevanja osnovne razlike između pohrane u oblaku i internetske sigurnosne kopije, koristio bih OneDrive i IDrive da biste pronašli dom.

Ni jedno ni drugo nije najbolje u njihovoj klasi, ali oboje se ponašaju dobro, oboje su prilično popularni i čini se da se međusobno komplimentiraju. Potonja točka posebice je ako koristite puno Microsoftovih proizvoda, kao što su Windows, MS Office, Sharepoint i MS SQL Server.

Tijekom sljedećih nekoliko segmenata raščlanit ću oblačne alate i njihove značajke kako bih vam pomogao da shvatite što dobro rade i gdje padaju.

Korisničko sučelje

Prvo treba upoznati osnovna sučelja. To bi vam trebalo pomoći u boljem predstavljanju i razumijevanju razlika, tako da možete početi smišljati kako ih implementirati u svoj digitalni život.

OneDrive

Kao i kod većine rješenja za pohranu u oblaku, instaliranje OneDrive-a na računalo stvara mapu za sinkronizaciju koja djeluje poput obične mape – osim što je povezana s oblakom. Sve datoteke koje stavite u ovu mapu ostat će na tvrdom disku i prenositi se u Microsoftov podatkovni centar.

Općenito govoreći, većinu svog posla radit ćete s OneDriveom putem njihove web aplikacije.

Sučelje čisto, jednostavno i, po mom mišljenju, vrlo ugodno za oko, što navigaciju čini lakim.

Sadrži traku za pretraživanje da biste brzo pronašli dokumente i omogućava vam konfiguriranje načina sortiranja i prikazivanja sadržaja, slično kao u Windows mapi (tj. Sortiranje po datumu, uspon / silazak, prikaz kao popis ili ikona).

Uz lijevu stranu sučelja nalazi se navigacijski izbornik sa sljedećim opcijama:

 • datoteke
 • nedavni
 • fotografije
 • Zajednički
 • Koš za smeće
 • računala

Kasnije ću se dodirnuti na kartici “dijeljeno”. Većina ostalih kartica prilično je samorazumljiva, osim “računala”, što je zapravo jedna od mojih najdražih funkcija OneDrive.

Ova kartica omogućuje vam da ne samo vidite na koja su računala instalirana aplikacija OneDrive, već zapravo pristupate tim računalima da biste preuzeli datoteke, sve dok su uključena.

Da budem jasan, ne govorim samo o pristupu vašoj sinkronizacijskoj mapi, već i cijelom vašem tvrdom disku.

Ne vjerujem da vam to omogućuje bilo koji drugi servis za pohranu u oblaku, iako treba imati na umu da radi samo na računalima sa sustavom Windows 10.

Vozim

Na IDriveu se događa da ima jedno od najspremnijih stolnih sučelja bilo koje internetske sigurnosne kopije. Iako se ovo možda neće svidjeti korisnicima koji preferiraju jednostavnost (za to, provjerite Backblaze), tehnički vješti – da ne spominjemo upravljačke nakaze i mikromanere – svidjet će im se.

Uz desnu stranu pronaći ćete niz navigacijskih kartica:

 • rezerva
 • Vratiti
 • raspored
 • Sinkronizacija
 • Sigurnosna kopija poslužitelja
 • postavke

Na kartici “sigurnosna kopija” možete odabrati koje mape / datoteke želite označiti za sigurnosne kopije.

To je vrsta zamornog postupka, pogotovo ako ste podjednako nesrećni kao i ja u pogledu mjesta na kojem spremate sadržaj na računalu.

Na vrhu sučelja možete odabrati želite li sigurnosno kopirati na svoj IDrive račun ili WiFi povezan uređaj. Ovo pomaže istovremeno upravljati s oba rezervna kanala (višak je dobar).

Kartica za vraćanje također sadrži prozor s datotečnom strukturom, ali prikazuje ono što je spremljeno na vašem IDrive računu ili vanjskom disku (možete se prebacivati ​​između dva), a ne na tvrdom disku.

Kartica “Planer” omogućuje vam postavljanje parametara datuma i vremena kada se pokreće vaša primarna izrada sigurnosnih kopija. Većina će korisnika postaviti ovu noć noću, ali možete je ograničiti i na dan u tjednu.

Možete također reći sigurnosnom kopiji da se započne odmah, ako je potrebno, ili ga postavite da radi satne sigurnosne kopije. Imajte na umu da satne sigurnosne kopije nisu isto što i “kontinuirano sigurnosno kopiranje”.

Kontinuirana izrada sigurnosnih kopija, koja je na IDriveu dostupna putem kartice “postavke”, bliža je stvarnom vremenu.

Datoteke s velikim brojem IDrive mogu se prenijeti s neprekidnom sigurnosnom kopijom do 500 MB. Veće datoteke spremaju se za planiranu sigurnosnu kopiju.

Većina korisnika upravljat će sigurnosnim kopijama putem alata za radnu površinu, ali web sučelje omogućuje vam dobivanje pohranjenih podataka iz bilo kojeg preglednika, bez potrebe za preuzimanjem aplikacije.

Ovo je prikladno za vrijeme kada niste na računalu ili kad vam se tvrdi disk sruši i stvarno vam je potrebna datoteka ili dvije odmah.

Dostupno je još nekoliko korisnih mogućnosti o kojima ću ubrzo doći.

Podrška za platformu

Razgovarali smo o osnovnim sučeljima, a sada govorimo o opsegu. Koje su radne i mobilne platforme podržane? Što je sa osiguravanjem vaše baze podataka? Poslužitelji? Što je s vašim računima na društvenim medijima i popisima kontakata?

OneDrive

OneDrive dolazi unaprijed instaliran na Windows 10 uređajima i prilično je sastavni dio ovog iskustva.

Ali na svoj Mac možete instalirati i OneDrive, što je prikladno za one koji vole MS Office, ali nisu obožavatelji Windows OS-a. Mobilne aplikacije dostupne su za sve uobičajene OS.

Microsoft ne čini izvornu aplikaciju OneDrive za izradu sigurnosne kopije osobnih računala sa sustavom Linux. Međutim, svojim datotekama OneDrive na Linux stroju možete pristupiti putem web preglednika i učitati datoteke i na taj način.

Baze podataka i lokalne datoteke možete zapravo sigurnosno kopirati u OneDrive, ali to zahtijeva mnogo varanja i ad hoc skriptiranja ili posredničke usluge poput Layer2 Cloud Connector.

Kako ćete to saznati, IDrive mnogo bolje odgovara ovom zadatku.

Vozim

Ne samo što IDrive omogućuje sigurnosno kopiranje neograničenih uređaja, on podržava jednako dobar niz platformi kao i bilo koji mrežni servis sigurnosnih kopija..

Aplikacija za radnu površinu, koju sam istaknuo u prvom segmentu, dostupna je i za Windows PC i Mac. Mobilne aplikacije dolaze u okusima za Android, iOS i Windows Phone.

Aplikacije mobilnih telefona ne samo da vam omogućuju pristup podacima iz oblaka – na kojima se zaustavljaju mnoge internetske sigurnosne kopije mobilnih aplikacija – već i omogućuju sigurnosne kopije podataka. To uključuje videozapise, fotografije, popise kontakata i kalendarske događaje. Korisnici Androida mogu i sigurnosno kopirati tekstualne poruke, zapisnike poziva i aplikacije.

Ono što je posebno korisno u značajkama izrade sigurnosnih kopija za mobilne uređaje je to što možete napraviti sigurnosnu kopiju jednog uređaja i lako vratiti one podatke na drugi uređaj – čak i ako idete s Androida na iOS ili obrnuto.

Povrh svega, jedan od razloga zašto je IDrive najdraže rješenje za izradu sigurnosnih kopija za vlasnike malih poduzeća je taj što IDrive for Business podržava izradu sigurnosnih kopija za Linux / Unix servere.

Za znatiželjnike postoje dva načina za implementaciju IDrive-a za sigurnosnu kopiju vašeg poslužitelja:

 • Uslužni program naredbenog retka
 • Rezervne skripte

Ovdje neću opisati sve zabavne detalje, ali siguran sam da oni koji vas zanima imaju mnogo pitanja, tako da je ovdje IDriveova stranica sa Linuxovim pitanjima.

Produktivnost rada

Mislim da bi vam bilo teško tvrditi da OneDrive nije bolji alat za produktivnost od IDrive-a. Rješenja za pohranu u oblaku obično iznose sigurnosne kopije na mreži kada je u pitanju produktivnost rada. No, za razliku od većine sigurnosnih rješenja, IDrive nudi nekoliko značajki produktivnosti koje su tradicionalno vezane za nišnu pohranu u oblaku.

OneDrive

Pogledali smo sučelje preglednika OneDrive, ali nismo razgovarali o svim tim uslužnim programima koji su u njega ubačeni. Možete odabrati jedan ili više predmeta pohranjenih u OneDrive-u i brzo ih podijeliti s prijateljima, obitelji, kolegama ili bilo kim drugim.

To se postiže generiranjem URL-ove skraćene veze koja se može distribuirati e-poštom ili dijeliti na društvene mreže. Bilo koji dijeljeni sadržaj može se popraviti dopuštenjima koja ili ograničavaju one koji imaju vezu za pregled pristupa, ili ih omogućuju uređivanju.

Jedan od mojih ljubimaca s dijeljenjem veza je kada pružatelji usluga oblaka ne dopuštaju postavljanje zaporki ili datuma isteka tih veza. OneDrive ne radi ni jedno ni drugo. Nema lozinke znači da svatko tko ima vašu vezu može pristupiti vašem sadržaju.

Prednost postavki datuma isteka je što pomaže ublažiti činjenicu da je tako lako izgubiti evidenciju o sadržaju koji ste podijelili. Za Microsoftovu zaslugu, međutim, sučelje OneDrive pruža karticu “Dijeljeno” koja omogućuje reviziju vašeg zajedničkog sadržaja i koja funkcionira jednako dobro, ako ne i bolje, kao isteka veze.

OneDrive se također integrira s Microsoftovim nizom alata za produktivnost koji dodatno olakšavaju suradnju zahvaljujući značajkama kao što su komentiranje u dokumentu i uređivanje prijedloga o zajedničkom sadržaju..

Bilo koji korisnik OneDrive može koristiti besplatnu verziju MS Office, Microsoft Office Online, kao i moćniju plaćenu verziju, Office 365.

Većina usluga skladištenja u oblaku nema luksuz domaćih uredskih alata oko kojih se može graditi. OneDrive to ima i koristi tu prednost za sjajan učinak.

OneDrive vrlo dobro upravlja sinkronizacijom sadržaja na uređajima. Uređaji na kojima se pokreće bilo koja od gore spomenutih platformi mogu se sinkronizirati, a vrijeme sinkronizacije prilično je dobro.

Vrijeme sinkronizacije je pristojno. Proveo sam test koristeći mapu za testiranje komprimirane 258 MB da procijenim i vrijeme prijenosa i preuzimanja.

Vrijeme prijenosaVrijeme preuzimanja
Vozim04:3600:16
OneDrive03:4903:03

Testne datoteke koje sam koristio puno su veće od većine datoteka koje vjerovatno sinkronizirate, tako da nije loše.

Vozim

Kao mrežno rješenje sigurnosne kopije IDrive se prije svega odnosi na zaštitu tvrdog diska.

Međutim, za razliku od većine pružatelja usluga oblaka, rukavi imaju nekoliko trikova produktivnosti rada koji su tradicionalno povezani s pohranom u oblaku.

To uključuje sposobnost:

 • Dijeljenje mapa / datoteka
 • Sinkroniziranje uređaja

Dionice se mogu izvesti s bilo stolnog ili web sučelja.

Dijeljenje automatski generira vezu. To možete pružiti drugima ručno (na primjer, tijekom Slack chat sesije), objaviti ih na Facebooku ili Twitteru ili poslati u e-pošti.

Kao i kod OneDrive-a, IDrive ne nudi mogućnosti isteka veze. No, vezama za dijeljeni sadržaj možete zaštititi lozinkom, što vam OneDrive ne dopušta.

I poput OneDrive-a, IDrive nudi karticu web sučelja koju možete koristiti za reviziju sadržaja koji ste podijelili, a koji se zove „dijeli ja“.

Kartica “dijeli sa mnom” omogućuje vam da vidite koji su vam korisnici IDrive poslali. IDrive mogućnosti sinkronizacije pristojne zahvaljujući podršci više platformi i neograničenim uređajima.

Izvodio sam iste testove kao i za OneDrive, koristeći istu datoteku, i dobio sam sljedeća vremena:

Vrijeme prijenosaVrijeme preuzimanja
Vozim04:3600:16
OneDrive03:4903:03

Nisam siguran zašto je vrijeme preuzimanja trajalo toliko dugo, ali pretpostavljam da to ima veze s činjenicom da koristim lokalno šifriranje / dešifriranje sa svojim IDrive računom, a to usporava proces. (Sljedeća ćemo razgovarati o sigurnosti).

Za kraj, jedna od glavnih prednosti IDrive-a je da imate kantu uskladištenja koja je odvojena, ali jednaka vašoj internetskoj sigurnosnoj kopiji. To znači da vam IDriveov osnovni plan od 1TB stvarno daje 2TB: jedan za sigurnosno kopiranje i jedan za sinkronizaciju, što je prilično korisno.

sigurnosti

Bez obzira govorite li o oblaku za pohranu u mreži ili sigurnosnoj kopiji na mreži, razumijevanje koliko su vaši podaci zaštićeni je integralno, osobito kada pohranjujete osjetljivi osobni ili poslovni sadržaj. Potrošači često zanemaruju ovaj aspekt u korist praktičnosti. Međutim, to bi se moglo pokazati kritičnim pogrešnim korakom u vašem planu upravljanja podacima.

Pogledajmo kako OneDrive i IDrive upravljaju sigurnošću, a mislim da ćete shvatiti zašto je to prilično brzo.

OneDrive

Što se tiče sigurnosti datoteka, OneDrive definitivno nije najbolji izbor za pohranu u oblaku, posebno u usporedbi s favoritima za zaštitu privatnosti poput Sync.com i pCloud.

Kao što smo otkrili, njegova integracija s aplikacijama za produktivnost u uredu pruža mu tako primamljivu prednost u mnogim oblačnim uslugama da bi vam bilo oprošteno što previdite činjenicu da ne nudi šifriranje nulteg znanja.

Još je važnije što Microsoft u ovom trenutku ne šifrira vaše podatke o mirovanju, osim ako nemate račun na usluzi OneDrive for Business. To znači da dok vaši podaci sjede u oblaku, svatko tko uspije dobiti pristup Microsoftovim poslužiteljima na kojima su pohranjeni mogu ih pročitati.

S obzirom na sve veći broj kršenja podataka na globalnoj razini i činjenicu da hakeri na crne kape vole da ciljaju Microsoftove proizvode, to izgleda kao pomalo otkucavanje vremenske bombe.

Navodno, ovo je problem koji Microsoft pokušava riješiti. Međutim, činjenica da to još ne čine vjerojatno bi trebala podići crvenu ili dvije crvene zastave ako vam je važna privatnost.

Za OneDrive za poslovne korisnike enkripcija u mirovanju događa se na razini diska i datoteke. Šifriranje na razini diska koristi BitLocker, dok je enkripcija na razini datoteke osigurana 256-bitnim AES-om.

Bez obzira jeste li poslovni korisnik ili standardni korisnik, svi podaci koji se prenose u Microsoftove centre podataka putem Interneta kriptiraju se pomoću SSL-a. Tako da ćete barem biti zaštićeni od napada čovjeka-u-sredini (tj. Internetskih prisluškivača).

Prema njihovim internim pravilima, materijali zaštićeni autorskim pravima, poput filmova, neće se uklanjati ako se s njima ne podnese obavijest o kršenju autorskih prava. Nadalje, tvrde da takva ispitivanja ne koriste u marketinške svrhe.

Ipak, s obzirom na njihova laksa pravila šifriranja i činjenicu da skeniraju vaše podatke, moj savjet je da se OneDrive koristi samo za tekuće radne projekte koji nisu osjetljivi po svojoj prirodi..

Vozim

Za razliku od OneDrive-a, IDrive nudi vrlo dobru sigurnost podataka, što ga čini savršenim dugoročnim spremištem osjetljivih radnih projekata i osobnih datoteka.

Svi podaci poslani IDriveu zaštićeni su u tranzitu s SSL-om, kao što se očekivalo. Podaci počivani na IDrive-ovim RAID-ovim poslužiteljima također su šifrirani, bez obzira na vrstu plana, s 256-bitnim AES-om.

Činjenica da IDrive šifrira vaše podatke i u tranzitu i u mirovanju prilično je dobra.

No ono što IDrive čini izvrsnim jest to što nudi korisnicima mogućnost izbora:

 • Zadani ključ za šifriranje
 • Korisnički generirani ključ za šifriranje


Testiranje

Uz zadanu opciju ključa, IDrive zadržava ključ za vas.

Ako se odlučite generirati vlastiti ključ, samo vi imate kopiju tog ključa. To znači da se sva enkripcija i dešifriranje događaju lokalno, na vašem računalu. Nitko, pa čak ni zaposlenik tvrtke IDrive, ne može pročitati što ste spremili u oblaku.

Primarni nedostatak generiranja vlastitog ključa jest da ako izgubite zaporku, nećete moći pristupiti ni podacima iz oblaka. Također, stvaranje ključa koji se generira od korisnika uklanja vas od IDR-ovih značajki dijeljenja.

Ako želite i lokalno šifriranje nule znanja i mogućnost dijeljenja sadržaja, pogledajte gore spomenute Sync.com i pCloud. Nisu internetske sigurnosne kopije, ali sjajne su za sigurnu suradnju.

Ali što se tiče sigurnosnih rješenja, IDrive obavlja dobar posao s šifriranjem kao i bilo tko.

Završne misli

Motiv ove priče je osigurati svoje podatke pomoću alata koji su za njih najbolje dizajnirani.

Ako kao primarnu sigurnosnu kopiju upotrebljavate OneDrive, ne samo da stvarate više posla za sebe nego što vam treba, nego se postavljate i za razočaravajuću provjeru stvarnosti u skoroj budućnosti..

Poput šake drugih uglednih internetskih sigurnosnih kopija usluga, i IDrive vam omogućuje da na tvrdom disku zamislite uslužne programe dizajnirane kako bi proces šetnjom po parku. Povrh toga, nudi sjajnu arhitekturu šifriranja kako bi bili sigurni da su vaše oči samo povjerljivi sadržaj.

Jeste li korisnik OneDrive-a? Jeste li zadovoljni uslugom ili mislite da biste se trebali prebaciti na IDrive? Javite nam se u komentarima u nastavku, hvala vam na čitanju.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map