IDrive vs Carbonite: Neograničeni uređaji ili neograničeno skladištenje?

Neograničena rezerva za oko pet dolara mjesečno? Vrlo lijepo. Biti u mogućnosti sigurnosno kopirati neograničene uređaje za istu cijenu? Također vrlo lijepo. Nažalost, kada dođe do oblaka, ne možete imati svoj kolač i pojesti ga. Barem, ne bez trošenja više novca. Najbolje internetske sigurnosne kopije za potrošače nude neograničene sigurnosne kopije ili neograničene uređaje, ali nikad oba.


Da bismo vam olakšali donošenje teške odluke, odlučili smo analizirati dva naša omiljena alata: IDrive koji vam daje 1TB podataka za onoliko uređaja koliko želite i Carbonite koji vam daje neograničenu sigurnosnu kopiju za jedan uređaj. Pogledajte naše video preglede svake usluge u nastavku.

IDrive Video Review

Karbonitni video pregled

Definiranje sigurnosne kopije u oblaku

Izrađujemo sigurnosne kopije podataka jer što se više života prebacuje na digitalni spektar, to moramo više izgubiti. U prošlosti su sigurnosne kopije potrošača obično uključivale snimanje CD-ova ili učitavanje USB flash diskova. Pristup je djelovao sve do trenutka kada je vaš CD puknuo na pola ili dok vaši flash pogon nije bio uključen u računalo knjižnice.

Ostale opcije, još uvijek popularne, uključuju vanjske pogone u rasponu od uređaja s jednim diskom do RAID i NAS pohrane poput Synology DiskStation. Nećete nas smatrati da osporavamo da te opcije još uvijek imaju mjesto u neprobojnoj strategiji izrade sigurnosnih kopija, koja uključuje vanjsku i oblačnu sigurnosnu kopiju..

Najočitija prednost vanjskih pogona je što omogućuju brži oporavak podataka od oblaka. Tamo gdje su najkraći, njihova je ranjivost. Baš kao što je tvrdi disk vašeg računala ili prijenosni medij, vanjski pogoni podložni su fizičkim oštećenjima, kvarovima, oštećenjima, gubicima i krađi..

Alat za sigurnosno kopiranje u oblaku poput IDrive i Carbonite daje prednost pohrane podataka u udaljene, sigurne podatkovne centre. Poslužitelji u ovim podatkovnim centrima izrađeni su za suvišnost, pazeći da disk ne uspije, uvijek će se drugi ili treći primjerak čuvati na drugom mjestu.

Sami podatkovni centri obično se kontroliraju na temperaturi i grade se tako da izdrže prirodne katastrofe poput poplava i zemljotresa, a osim toga štite se od fizičkih i virtualnih prekršaja..

Posljedica toga je da sigurnosna kopija u oblaku osigurava da negdje uvijek imate kopiju najvrijednijih podataka. Zamislite sigurnosnu kopiju u oblaku kao siguran digitalni trezor kojem možete pristupiti s bilo kojeg uređaja i bilo kojeg mjesta.

Bitka: IDrive protiv karbonita

Iako je osnovna ideja ovog sigurnog digitalnog trezora središnja za sve usluge sigurnosnog kopiranja u oblaku, implementacija uvelike varira. Ključne razlike uključuju platformu, brzinu prijenosa datoteka, sigurnosne protokole i značajke sigurnosnog kopiranja i oporavka. Tada su također troškovi, prostor i pokrivenost.

Skloni smo vjerovanju da je takva varijacija među konkurentima dobra stvar za potrošače. Činjenica da je polje tako široko znači da je vjerojatnije da ćete pronaći rješenje za sigurnosno kopiranje na mreži koje odgovara vašim specifičnim potrebama i načinu života.

Tijekom pet segmenata head-to-head, ispitat ćemo kako se IDrive i Carbonite postavljaju jedan protiv drugog s obzirom na mnoge od tih elemenata. Iako želimo biti temeljiti, mi ćemo zaokružiti veći dio rasprave oko toga što se čini vjerovatno najzavisnijim aspektom odabira jednog ili drugog: Da li činjenica da IDrive nudi neograničenu podršku uređaja ima više smisla za vaše potrebe od Carboniteovih neograničen prostor za pohranu?

1

Podrška za cijene i platformu

Tijekom naše runde startanja, razmotrit ćemo opcije plana za naše dvije konkurentne usluge. Razmotrit ćemo cijenu, podržane platforme i ograničenja uređaja. I IDrive i Carbonite nude poslovne pretplate, pa ćemo se i njih dotaknuti. Ako želite znati više o bilo kojoj usluzi, preporučujemo vam da pogledate naš pregled karbonita kao i našu recenziju IDrive.

Vozim

IDrive zauzima jedinstveno mjesto u rezervnom prostoru iz nekoliko različitih razloga. Jedna od najvećih je ta što, osim što izrađuje sigurnosnu kopiju, sinkronizira i vaše uređaje. To ga čini nečim hibridnim, miješajući elemente i sigurnosne kopije i pohrane u oblaku.

(Napomena: Ako vam nije jasna razlika između to dvoje, ovaj brzi pregled sigurnosnih kopija u odnosu na pohranu pomoći će vam).

IDrive ovo čini tako što korisnicima daje zasebne, jednake alokacije za sigurnosno kopiranje i sinkronizaciju. Na taj način vam neće preostati ravnoteža između prostora koji može brzo postati problematičan.

Usluga ima i 1TB i 10TB planove za osobnu upotrebu, kao i nekoliko poslovnih planova.

Većina će korisnika dobiti dobro od 1TB. Opet, to je 1TB za sigurnosno kopiranje i zasebna 1TB za sinkronizaciju. Tako da stvarno dobivate 2TB. Možete i IDriveu pokusati pokus s besplatnim planom od 5 GB. To će biti dovoljno za neke zadatke za sinkronizaciju, ali gotovo sigurno neće biti dovoljno za sigurnosnu kopiju tvrdog diska.

IDrive nema neograničen plan sigurnosnih kopija poput mnogih svojih najbližih konkurenata, ali to je zbog toga što podržava onoliko uređaja koliko vam treba. U međuvremenu, neograničene sigurnosne kopije gotovo su uvijek ograničene na jedan uređaj.

Razlog je jasan ako razmislite. Usluga koja nudi neograničene sigurnosne kopije za neograničene uređaje od oko 5 dolara mjesečno preplavila bi se prilično brzo i vjerojatno bi uskoro mogla bankrotirati. Što se tiče podržanih uređaja, IDrive se može koristiti za izradu sigurnosnih kopija stolnih računala, vanjskih tvrdih diskova i mobilnih uređaja. Uključivanje mobilnih sigurnosnih kopija rijetkost je što IDrive čini posebno fleksibilnim.

IDrive poslovni računi omogućavaju vam stvaranje korisničkih podračuna i nadziranje svih procesa sa upravljačke konzole administratora. Ovi planovi također podržavaju sigurnosno kopiranje:

 • Linux poslužitelji
 • MS SQL Server
 • MS SharePoint Server
 • MS Exchange Server
 • VMWare
 • Oracle Server

Izrada sigurnosnih kopija s IDrive Business pomaže tvrtkama da se pridržavaju državnih mandata za razne industrije, uključujući pravne, medicinske i računovodstvene prakse.

CARBONITE

Karbonit je stroga sigurnosna kopija ali dobra je usluga. Našao se na trećem mjestu u našem vodiču za najbolje internetske usluge za neograničeno stvaranje sigurnosnih kopija.

Karbonit vam daje toliko rezervnih kopija koliko će vam trebati za jedno računalo. To ovu uslugu čini idealnom za ljude koji se bave velikim količinama podataka, poput fotografa i videografa.

Usluga ima tri različita plana pretplate za kućne korisnike.

Carbonite Basic je u skladu s IDrive i ostalim sigurnosnim servisima. Za mnoge će ljude to odraditi posao.

Razlika između Basic-a i Plus-a je u tome što Plus omogućuje sigurnosno kopiranje vanjskih tvrdih diskova u internetsku pohranu. Željeli bismo da je Carbonite uključio tu sposobnost u svoj osnovni plan poput IDrivea. Ako tražite neograničenu uslugu sigurnosne kopije koja uključuje vanjski pogon u osnovni trošak pretplate, CrashPlan vam je pokrio isti trošak kao i Carbonite (59,99 USD).

Carbonite Prime dodaje kombinaciju automatske sigurnosne kopije video i kurirske usluge oporavka.

Carbonite također ima tri poslovna plana. No, ipak ne dolaze s neograničenim prostorom za pohranu. Umjesto toga, dobit ćete postavljeni broj gigabajta i možete dodati dodatnih 100 GB za 99 USD godišnje.

PlanskladištenjeGodišnji trošakBroj računalaBroj poslužitelja
srž250GB$ 269,99Neograničennijedan
Vlast500GB$ 599,99Neograničen1
Ultimativno500GB$ 999,99NeograničenNeograničen

Svi ovi planovi podržavaju neograničeno računalo, vanjske tvrde diskove i NAS pohranu. Plan napajanja dodaje sigurnosnu kopiju jednog poslužitelja, dok vam Ultimate plan omogućuje sigurnosno kopiranje neograničenih poslužitelja.

Prve okrugle misli

Ako nemate tvrtku, ako vam treba više od 1 TB prostora za pohranu, morat ćete ići s Carboniteom preko IDrive. IDriveov plan od 10TB preskup je da bi bio praktičan za većinu ljudi.

Za korisnike koji imaju manje od 1TB, IDrive je jasni pobjednik. Mogućnost izrade sigurnosnih kopija više uređaja, uključujući vaš telefon, za cijenu jedne pretplate je velika prednost. Mogućnosti sinkronizacije tvrtke IDrive znače još veću vrijednost. Međutim, nemojte očekivati ​​da će IDrive biti potpuna zamjena produktivnosti rada za Dropbox.

Što se tiče poslovnih planova, IDrive donosi značajno više troškovne vrijednosti, počevši od plana cijena od 250 GB (99,50 USD nasuprot 269,99 USD za karbonit).

Runda: Točka podrške i cijena za platformu za IDrive

IDrive logotip
Carbonite Logo

2

Korisničko iskustvo

Većina servisa sigurnosnih kopija koristi alat za radnu površinu za upravljanje osnovnim procesima izrade sigurnosnih kopija. No postoje neke važne razlike u vezi sa funkcioniranjem tih sučelja o kojima biste željeli znati prije nego što se pretplatite na godišnju pretplatu..

Tijekom ovog kruga, pogledat ćemo kako se doživljaj radne površine razlikuje između IDrive-a i Carbonite-a. Također ćemo dotaknuti internetski i mobilni doživljaj svake usluge.

Vozim

IDrive ima tri glavna načina za pristup svojoj usluzi, putem desktop klijenta, kao i putem weba i mobilnog.

Desktop

IDrive ima aplikacije za desktop i za Windows i Mac. Oboje izgledaju i funkcioniraju slično.

Na lijevoj strani naći ćete kartice za izradu sigurnosnih kopija, obnavljanje, zakazivanje, sinkronizaciju, sigurnosnu kopiju i postavke poslužitelja..

Kao što ste vjerojatno pogodili, na kartici sigurnosne kopije nalazi se mjesto na kojem ćete označavati mape i datoteke za sigurnosne kopije pomoću IDrive. Objekte možete označiti klikom na gumb “promijeni” i kretanjem po datotečnom sustavu da biste pronašli ono što tražite.

Kada instalirate IDrive, određene će se mape također automatski označiti za sigurnosne kopije, poput vaše korisničke mape. No većim dijelom, na vama je da upravljate onim što se stvara sigurnosna kopija, a što nije.

Kartica “Raspored” nalazi se tamo gdje trebate postaviti kada se naprave sigurnosne kopije.

Planiranje IDrive-ovog programa uključuje više opcija prilagođavanja od većine sigurnosnih kopija. Naznačite u koje dane u tjednu radi vaša sigurnosna kopija, u koje doba dana započinje i u koje vrijeme se prekida proces.

Također možete postaviti IDrive da se izvodi sigurnosna kopija kontinuirano ili po satu, što će se svidjeti korisnicima koji trebaju češće pokretanje sigurnosnih kopija. Ovo je posebno korisno osobama koje imaju zahtjeve poštivanja.

IDrive vam čak omogućuje postavljanje obavijesti kako bi vam pomogli da budete iznad vrha i nedostataka sigurnosnih kopija.

mreža

Web-lokacija IDrive omogućuje vam pristup datotekama i upravljanje procesima izrade sigurnosnih kopija na daljinu.

Da biste pristupili datotekama iz preglednika, jednostavno kliknite ime vašeg uređaja.

Tada ćete moći kretati kroz pohranjeni sadržaj i otvarati ga na daljinu. Također možete desnom tipkom miša kliknuti bilo koju mapu ili datoteku da biste je podijelili s drugima.

Ako to napravite, generirat ćete URL vezu do objekta. Tu vezu možete kopirati i zalijepiti da biste je podijelili, automatski je objaviti na Facebooku ili Twitteru i podijeliti je putem e-pošte. Svaka veza može se zaštititi lozinkom i dati dopuštenja za “pregled” ili “uređivanje”.

Za upravljanje procesima izrade sigurnosnih kopija na radnoj površini, kliknite “nadzornu ploču”, a zatim “postavke”. Otvorit će se prozor s općim postavkama, izborom sigurnosnih kopija i karticama rasporeda.

Iako na daljinu možete upravljati procesima izrade sigurnosnih kopija na bilo kojem povezanom uređaju, taj uređaj će naravno trebati biti uključen prije nego što se promjene izvrše.

Preglednik IDrive ima kartice “dijeli mene” i “dijeli sa mnom” koje omogućuju praćenje zajedničkog sadržaja. Prvo je posebno lijepo jer je lako izgubiti trag o vezama koje ste stvorili. Od veljače 2017. IDrive sada nudi i Office 365 mogućnost povezivanja, što je dobrodošla vijest koja uslugu stavlja više u red da se nadmeće sa uslugama poput Dropboxa, Google pogona, pa čak i OneDrive-a..

Spajanjem IDrive u OneDrive možete pohraniti sadržaj OneDrive u IDrive, plus otvoriti i urediti oneDrive datoteke. Nakon uspostavljanja veze, posebna mapa “OneDrive” pojavit će se na nadzornoj ploči preglednika.

Mobilni

Mobilne mogućnosti IDrive-a moćan su razlog da se odlučite za Carbonite, CrashPlan, Backblaze i većinu ostatka rezervnog polja. Lijepo dizajnirane aplikacije dostupne su i za Android i iOS.

S početnog zaslona mobilne mreže možete odabrati sigurnosno kopiranje telefona ili čak Facebook i Instagram računa.

Palac “sigurnosna kopija” i možete dopustiti IDrive da automatski izrađuje sigurnosne kopije vaših kontakata, fotografija i videozapisa. Tu su i opcije sigurnosne kopije dnevnika, tekstova, kalendara, glazbe, aplikacija i “drugih datoteka”.

Mobilna aplikacija IDrive jedan je od najboljih i najjednostavnijih načina za sigurnosno kopiranje podataka na Androidu.

CARBONITE

Slično svom suparniku, Carbonite u svojoj ponudi ima tri različita portala.

Desktop

Karakteristika karbonita je jednostavnost. Jednom kada preuzmete i instalirate aplikaciju za radnu površinu, automatski će tražiti i započeti sigurnosno kopiranje određenih vrsta datoteka na vašem računalu. Za razliku od IDrive-a, usluga ne zahtijeva sigurnosnu kopiju u mapi i pojedinačnoj datoteci. Izrada sigurnosnih kopija na temelju vrste datoteke štedi vrijeme i sprječava vas da slučajno ne zavirite u datoteke.

Karbonit to može učiniti jer dobivate neograničen prostor. IDrive, sa ograničenjem od 1 TB, zahtijeva više “slobodnog prosuđivanja”.

Zadane vrste datoteka sigurnosno kopirane od Carbonite uključuju:

 • Dokumenti: Word dokumenti, proračunske tablice u Excelu, .PDF-ovi i još mnogo toga
 • Fotografije: JPG, PNG, GIF, BMP itd.
 • Datoteke e-pošte: Outlook, Thunderbird, IncrediMail i Windows Live Mail
 • Internetski favoriti i oznake
 • Datoteke s financijskim podacima: Quicken, Quickbooks i slični programi
 • Multimedija: glazbene i video datoteke

Neke se datoteke, uključujući sistemske datoteke, automatski ne sigurnosno kopiraju. Potpuni popis njih možete pronaći ovdje.

Ako postoje određene mape i datoteke koje ne želite sigurnosno kopirati, recite Carboniteu da ih ignorira desnim klikom na bilo koji objekt. Odaberite “Carbonite”, a zatim “nemojte stvarati sigurnosnu kopiju.”

Ili odaberite “Carbonite” i “Properties” da biste provjerili stanje sigurnosnih kopija datoteka, dostupne verzije i ostale podatke.

Carboniteova desktop aplikacija može se upotrebljavati za provjeru statusa sigurnosnih kopija, podešavanje rasporeda sigurnosnih kopija, vraćanje sadržaja i nekoliko drugih stvari. Osim toga, nema mnogo potrebe nadgledati.

Da biste promijenili rezervni raspored, kliknite “postavke & kontrole „.

Karbonit podrazumijeva stalne sigurnosne kopije, što znači da se pojedinačne datoteke vraćaju u oblak kad god se izvrši promjena. Ako radite s velikim i više datoteka, možda ćete primijetiti da kontinuirano sigurnosno kopiranje previše ograničava resurse vašeg sustava.

U tom slučaju možete reći Carboniteu da se “sigurnosno kopira jednom dnevno” ili mu kažete, “nemojte stvarati sigurnosne kopije tijekom određenih sati”. Postoji i mogućnost “smanjenja upotrebe interneta Carbonitea” koja će osloboditi resurse i usporiti izradu sigurnosnih kopija.

Za većinu, međutim, algoritmi za prijenos datoteka Carbonite, o kojima će se govoriti u sljedećem krugu, trebali bi upravljati kontinuiranom sigurnosnom kopijom bez utjecaja na vaš drugi posao.

Ako trebate vratiti datoteke, to možete učiniti na glavnom zaslonu radne površine klikom na “vrati moje datoteke.” Moći ćete odabrati vratiti određene datoteke ili sve odjednom.

Ako odaberete drugu opciju za vraćanje svega odjednom, učinit ćete to putem alata Carbonite desktop. Prva opcija, obnavljanje pojedinačnih datoteka, preusmjerava vas na web mjesto Carbonite da biste dovršili postupak.

mreža

Carbonite sučelje preglednika omogućuje vam pregledavanje datoteka pohranjenih u oblaku i pokretanje postupka obnove. Svi uređaji priključeni na vaš račun Carbonite bit će prikazani na glavnoj stranici.

Kliknite “pogledaj datoteke” za pregled pohranjenog sadržaja. Možete se kretati po svojoj internetskoj pohrani na temelju istog izgleda datotečnog sustava koji koristi vaše računalo.

Označite sadržaj klikom na potvrdni okvir pored pojedinačnih mapa i datoteka, a zatim kliknite gumb “preuzmi”. Možete istovremeno preuzeti do 5000 datoteka i 10 GB podataka. Sve datoteke koje preuzmete dodaju se u zip datoteku, koja se može izdvojiti na kojem mjestu želite.

Pored toga, sve ostalo što možete učiniti putem interneta ograničeno je na upravljanje računom. Karbonit vam ne omogućuje daljinsko upravljanje procesima izrade sigurnosnih kopija.

Mobilni

Mobilna aplikacija Carbonite omogućuje vam udaljeni pristup datotekama s vašeg računala zaštićenog karbonitom.

Aplikacija vam također omogućuje automatsko sigurnosno kopiranje fotografija snimljenih s telefona. Međutim, to je sve što možete napraviti sigurnosnu kopiju.

Da biste pogledali sigurnosne kopije fotografija ili datoteka s računala, jednostavno odaberite svoj mobilni uređaj ili računalo na početnom zaslonu aplikacije.

Mobilna aplikacija također vam omogućuje da zaštitite svoj mobilni uređaj od krađe mogućnostima daljinskog brisanja. Ovo sprečava druge da pristupaju vašem računu Carbonite i drugim telefonskim podacima vršeći tvorničke postavke. Još jedan zgodan trik: omogućuje vam daljinsku promjenu lozinke za zaključavanje zaslona telefona i zaključavanje zaslona.

Dva okrugla razmišljanja

Divimo se osnovnoj jednostavnosti iskustva s karbonitom. Ne čine stvari tako lako kao rival Backblaze, ali prilično je blizu. IDrive, za usporedbu, zahtijeva više posla kako bi osigurao da svaki pojedinačni dokument, fotografija i videozapis koji cijenite budu zaštićeni.

Međutim, većina će korisnika, osobito tehnika i onih s visokim sadržajem, više voljeti proširene mogućnosti IDrive-a. Opsežne sigurnosne značajke dostupne putem desktop aplikacije i činjenica da daljinski možete kontrolirati postupak izrade sigurnosnih kopija iz preglednika IDrive lijepe su prednosti.

Carbonite web iskustvo gotovo je preusko. Također, iako cijenimo mogućnost izrade sigurnosnih kopija fotografija s mobilne aplikacije Carbonite, činjenica da nam IDrive omogućava sigurnosne kopije dnevnika poziva, tekstualne poruke, kontakte i bilo što drugo trebalo bi oduševiti korisnike pametnih telefona.

Runda: Točka korisničkog iskustva za IDrive

IDrive logotip
Carbonite Logo

3

Brzina prijenosa datoteke

Jedna od problema s primjenom strategije sigurnosne kopije u oblaku je da prijenos datoteka između vašeg računala i oblačnih poslužitelja može potrajati neko vrijeme. Da bi ubrzali stvari, najbolje usluge implementiraju arhitektonske komponente poput inkrementalnih prijenosa datoteka na razini bloka i kompresije datoteke.

Tijekom ovog kruga vidjet ćemo slijede li IDrive i Carbonite. No prvo ćemo podijeliti rezultate nekih osnovnih testova prijenosa koje smo izvršili da bismo vidjeli koja usluga može najbrže premjestiti datoteke.

IDrive vs karbonit: testovi brzine

Da bismo izmjerili brzinu za preuzimanje i prijenos za obje usluge, izveli smo nekoliko prijenosa s komprimiranom mapom od 250 MB. Ova se mapa sastoji od više različitih vrsta datoteka. Testovi su izvedeni s lokacije izvan Bostona, Massachusetts, putem WiFi mreže. Prije početka, brzinu podataka provjerili smo na Speedtest.net:

 • Brzina prijenosa: 12Mbps
 • Brzina preuzimanja: 32Mbps

Imajte na umu da bi se vlastite brzine prijenosa datoteka za bilo koju uslugu mogle značajno razlikovati ovisno o mjestu na kojem se nalazite i jačini veze.

Evo naših rezultata:

Učitajpreuzimanje datoteka
Vozim09:4601:12
CARBONITE08:1001:30

Brzina prijenosa obje usluge u skladu je s drugim vrhunskim uslugama u oblaku, što sugerira da dobro podnose kompresiju datoteka.

Odobreno, ako imate stotine gigabajta podataka za prijenos, još uvijek možete čekati neko vrijeme. Vjerojatno gledate prijenose 15-20 minuta po gigabajtu. Dakle, prijenos 100 GB trebao bi otprilike jedan dan.

Da bi se stvari i dalje kretale, nakon što je datoteka sigurnosna kopija spremljena u oblak, ona se obično ponovno kopira samo ako se dogodila promjena datoteke. To se naziva “inkrementalna izrada sigurnosnih kopija”. Gotovo sve usluge sigurnosnog kopiranja u oblaku to rade jer bi u protivnom stvorio ogromne probleme sa širinom pojasa. Druga, manje uobičajena algoritamska tehnika nazvana “inkrementalna izrada sigurnosnih kopija na nivou bloka” modificira pristup. Blok prijenos na razini znači da se kopiraju samo dijelovi datoteke koji su promijenjeni, a ne ponovo prenoseći cijelu datoteku.

Koristeći ovaj pristup, umjesto da uzmete četiri minute za prijenos 250 MB MB datoteke, obično je potrebno samo toliko vremena koliko je potrebno za prijenos promjena. Dakle, dodavanje 25MB podataka u našu 250MB datoteku trebalo bi samo 20-30 sekundi.

I IDrive i Carbonite provode prijenose na razini bloka, tako da ćete u bilo kojem slučaju biti u dobroj formi. Da bismo bili sigurni da radi kako je dizajnirano, napravili smo malu izmjenu naše komprimirane testne mape: iz nje smo uklonili datoteku.

Promjena je trajala manje od 30 sekundi kako bi se odrazila u našoj mrežnoj kopiji za obje usluge, kako se i očekivalo.

Tri okrugle misli

I IDrive i Carbonite su se izvrsno pokazali u našim brzinama. Iako je karbonit imao malu prednost, razlika je mogla biti jednostavnija zbog lokacije, a ne same tehnologije. Budući da želimo proglasiti pobjednika, odlučili smo uvesti last minute tiebreaker: kurirsku službu.

Kurirskom službom, usluge izrade sigurnosnih kopija zaobilaze sporo procese izrade sigurnosnih kopija i potpune obnove slanjem vanjskog pogona. Prijenos podataka na i sa vanjskih pogona mnogo je brži od prijenosa putem Interneta.

CrashPlan nudi kurirsku službu samo za restorane i samo ako plaćate Carbonite Prime. IDrive nudi kurirsku uslugu i za sigurnosnu kopiju i za vraćanje, a nude je svim kupcima besplatno. Usluga se zove IDrive Express i to je lijepa prednost ako imate posla sa stotinama gigabajta podataka.

Okruglo: Točka brzine prijenosa datoteka za IDrive

IDrive logotip
Carbonite Logo

4

sigurnosti

Zbog porasta globalnih kršenja podataka, napada ransomwarea, napada posredovanih ljudi i nadzora informacija, sigurnost je tema koju nikada ne biste trebali zanemariti prilikom provjere oblačnih usluga. Aspekti koje treba istražiti uključuju protokole šifriranja, zaštitu lozinkom i sigurnost podatkovnog centra.

Vozim

Kad sigurnosno kopirate podatke s IDrive-om, oni čuvaju sve vaše podatke na svojim poslužiteljima. Na taj način, tko krši njihove servere, ne može pogledati što ste tamo pohranili.

Protokol šifriranja koji IDrive koristi je 256-bitni AES. AES je protokol koji je preporučio američki Nacionalni institut za standarde i tehnologiju. Iako popularnost AES-a čini primamljivu metu hakera, procjenjuje se da bi čak i najsnažnijim svjetskim računalima na svijetu trebalo nekoliko milijardi godina da probiju šifriranje.

IDrive također štiti vaše podatke u tranzitu između vašeg uređaja i oblaka TLS tunelima kako bi se spriječilo prisluškivanje.

I enkripcija u mirovanju i tijekom tranzita šifriraju se među oblačnim uslugama. IDrive se, pak, izdvaja tako što vam daje mogućnost postavljanja privatnog šifriranja od početka do kraja.

S privatnim krajnjim šifriranjem znate samo svoj ključ za šifriranje, pa ni IDrive ne može dešifrirati vaše podatke. Međutim to također znači da ako zaboravite zaporku, ne možete dobiti ni svoje podatke.

Jedna stvar koju IDrive ne nudi bila bi dobrodošla: provjera s dva faktora. Provjera s dva faktora zahtijeva da uz prijavu s nepoznatih uređaja navedete sigurnosni kôd uz svoje korisničko ime i lozinku. On ljudima koji su ukrali vašu lozinku onemogućuje pristup vašim podacima.

IDrive ipak podržava verziju inačice, što znači da se zadržava zadani broj prethodnih verzija datoteka. Na taj način, ako vas cilja napad protiv ransomwarea, koji oštećuje vaš sadržaj, možete se vratiti na neispravnu verziju nakon što uklonite odgovorni zlonamjerni softver. Pomoću IDrive-a čuva se deset kopija datoteka i za sigurnosne kopije i za sinkronizaciju.

CARBONITE

Karbonit štiti stranu vašeg poslužitelja pomoću 128-bitnog ili 256-bitnog AES-a. Prema zadanim postavkama koristi se 128 bitaka, dok se Carbonite prebacuje na 256 bita ako se odlučite za privatno šifriranje.

Poput IDrive-a, privatno šifriranje znači da ste postavili svoj ključ i Carbonite nikad ne zna što je to. Opet, iako ovo pruža najbolju razinu sigurnosti, to također znači da Carbonite ne može resetirati zaporku ako je izgubite.

Jednom kada vam bude teško s postavljanjem privatne enkripcije pomoću Carbonite-a, to morate učiniti kada prvi put instalirate program i postavite sigurnosnu kopiju. Tijekom tog postupka, ako odlučite da Carbonite umjesto toga upravlja vašim ključem za šifriranje, nećete se moći kasnije prebaciti.

Kodiranje u tranzitu koristi TLS tunele kako bi spriječilo ljude da špijuniraju vaš sadržaj dok se kreće između vašeg uređaja i podatkovnog centra. Karbonit podržava provjeru s dva faktora, koju naziva provjerom u dva koraka.

Postavljanje se vrši putem interneta prijavom na vaš račun i posjetom kartici “osobni podaci”.

Četvrte četvrte misli

Obje usluge rade ispravno tako što kriptiraju sadržaj u mirovanju i nude korisnicima privatnu enkripciju. Definitivno se ne možete prebaciti na privatnu enkripciju nakon što ste odlučili pustiti Carbonite da upravlja ključem za šifriranje..

Onda opet, Carbonite vam omogućuje postavljanje provjere u dva koraka, a IDrive ne. Činjenica da su i privatna enkripcija i provjera u dva koraka na stolu s Carboniteom nagiba ovaj posljednji krug u svoju korist, ali jedva.

Krug: Sigurnosna točka za karbonit

IDrive logotip
Carbonite Logo

5

Presuda

I IDrive i Carbonite nude veliku vrijednost i pružaju izvrsno korisničko iskustvo. Zbog toga su se tijekom godina obje usluge dosljedno svrstavale među najbolje usluge sigurnosne kopije u oblaku koje smo ocijenili. U našoj sigurnosnoj kopiji u oblaku 2017. godine IDrive i Carbonite su bili na prvom mjestu, odnosno na petom mjestu.

Unatoč činjenici da je IDrive na vrhu naše ljestvice za 2017. godinu i premda je prva tri kola ovog meča odigrao relativno lako, nije pošteno reći da je to idealan izbor za sve. Što će Carbonite učiniti boljim izborom za neke korisnike svodi se na njegovu neograničenu pohranu.

Ova mogućnost znači da se nikada ne trebate brinuti oko upravljanja prostorom pomoću Carbonitea, a također je omogućio da Carbonite stvori mnogo jednostavnije korisničko iskustvo od onog koji ćete pronaći s IDriveom. Izrada sigurnosne kopije datoteke znači za vas spremanje sigurnosne kopije, tako da svoje dragocjeno vrijeme možete potrošiti na druge zadatke.

Međutim, za većinu korisnika koji imaju ispod 1TB podataka za sigurnosnu kopiju, mogućnost zaštite svojih računala, tableta i telefona jednim pretplatničkim pretplatom pruža veću vrijednost nego što se Carbonite može natjecati. Kao i uvijek, hvala na čitanju. Voljeli bismo čuti o vašim vlastitim mislima i iskustvima s bilo kojom od usluga.

Slobodno dijelite u komentarima u nastavku.

Ukupni pobjednik: IDrive

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map