IDrive vs Backblaze: dva različita pristupa za izradu sigurnosnih kopija na mreži

IDrive i Backblaze. Mogu li postojati još dva različita pristupa mrežnoj sigurnosnoj kopiji? IDrive vam daje terabajt za sigurnosno kopiranje neograničenih uređaja. Backblaze omogućuje sigurnosno kopiranje neograničenih podataka za jedan uređaj. Jedna je prepuna korisničkih opcija, a druga vas oslobađa od toga da uopće morate puno razmišljati.

Što se zasigurno može zasmetati, u ovom ćemo se pregledu upoznati s osnovama obje usluge dok ispitujem kako svaka od sebe koristi zadatak zaštite vaših podataka u 21. stoljeću. U razmatranju: sigurnosne kopije, cijene, brzina, sigurnost i korisnička podrška.

Jedva čekam da otkrijemo tko dolazi na vrh? Divim se vašem nedostatku strpljenja, pa evo kratke verzije:

To je Backblaze. Vjerojatno; pa, ovisi, stvarno.

Znaj svoje podatke

Ok, ovdje je stvar. Pronalaženje odgovarajućeg rješenja za sigurnosnu kopiju nije tako jednostavno kao odabir onog s najviše pet zvjezdica. Radi se o pronalaženju rješenja koje najbolje odgovara vašim specifičnim potrebama podataka.

Većina sigurnosnih usluga ne zaključava vas u dugoročnoj obvezi. Ali ne moraju stvarno. Početni postupak izrade sigurnosne kopije tako je mukotrpan spor da niko zapravo ne želi to proći više od jednom ako ne moraju.

Dakle, ima smisla ispraviti ga prvi put i to učiniti, morate pogledati koliko podataka sada pakirate i razmislite koliko će vam trebati u sljedećih nekoliko godina.

Sa svoje strane, ne treba mi tona prostora. Uglavnom čuvam dosjee različitih projekata na kojima sam radio, nekoliko filmova i kolekciju fotografija s mojih putovanja. Govorimo o 100 GB, vrhovima.

Međutim, drugi će korisnici, osobito oni koji snimaju HD videozapise ili vode malu tvrtku, htjeti misliti veće. Možda puno veći.

Evo kratkog pregleda kako se uspoređuju četiri najbolja rješenja za sigurnosno kopiranje na mreži.

ServisMjesečna cijenaskladištenje
CARBONITE$ 5Neograničen
Backblaze$ 5Neograničen
CrashPlan$ 6Neograničen
Vozim$ 4,341TB

Jedna od tih stvari nije poput druge. Međutim, kao što ćemo otkriti, podrška za pohranu i podrška za više uređaja nisu jedini aspekti.

Bojni krugovi

IDrive ili Backblaze. Backblaze ili IDrive. Koja će vam internetska usluga najbolje odgovarati?

Tijekom četiri kruga točke i kontrapunkta, raspravljat ću o različitim aspektima i elementima vezanim za neki od gore navedenih konteksta kako bih vam pomogao da donesete izbor s kojim ne možete samo živjeti, već i živjeti sretno. Ispod možete pronaći i video recenzije obje usluge.

Pregled pozadine

IDrive pregled

1

Planovi, cijene i platforme

Započnimo s očiglednim: koji vam daje onaj neuhvatljivi lup za svoj dolar?

Vozim

Vjerojatno najuvjerljiviji aspekt strukture plana cijena IDrivea je taj što se jedan račun može koristiti na neograničenim uređajima, što je rijetko za internetsku sigurnosnu kopiju.

To je posebno sjajno ako uzmete u obzir da IDrive radi s PC-om i Mac-om, ali i iPhoneima, iPadima i Android uređajima. IDrive se također može postaviti za izradu sigurnosnih kopija računa na društvenim mrežama, uključujući Facebook, Twitter i Instagram.

Poslovni korisnici imaju još više podržanih platformi do kojih ću doći u trenu.

Potencijalni pretplatnici IDrive-a mogu se upoznati s uslugom provjereći njihovu besplatnu verziju. Međutim, besplatna verzija zaista nije sjajna za sigurnosnu kopiju, jer ima ograničenje od 5 GB i većini korisnika je potrebno puno više prostora od one da bi mogli vidjeti svoj tvrdi disk.

Međutim, dobivate dodatnih 5 GB zasebnog prostora za sinkronizaciju; to vrijedi za sve IDrive planove u stvari (tj., 1TB rezervni plan također vam daje 1TB za pohranu sinkronizacije). To je nešto što stvarno pomaže da se istakne od konkurencije.

Za one koji se odluče za pretplatu, IDrive nudi dva osobna plana, kao i nekoliko onih koji su namijenjeni tvrtkama.

Popust za prvu godinu možete produžiti prijavom za dvije godine unaprijed.

Backblaze

Backblaze nema besplatnu verziju, ali nudi 15-dnevnu besplatnu probnu inačicu.

Što se tiče pretplate, Backblaze nudi korisničke planove dizajnirane kako za osobnu, tako i za poslovnu upotrebu, ali uglavnom su usmjereni na izradu sigurnosne kopije jednog uređaja.

Može se postaviti i zasebni plan skladištenja u oblaku. Ova se usluga naplaćuje po gigabajtu (trenutno .005 USD / GB / mjesec) kako bi bila skalabilna. Iako ga svatko može koristiti za pohranu podataka u oblaku, čini se da je više usmjeren na programere koji traže jeftinu oblačnu platformu na kojoj mogu graditi aplikacije. Upute za API su uključene.

Završna napomena: iako Backblaze trenutno ne podržava izradu sigurnosne kopije za mobilne uređaje, možete pristupiti (i podijeliti) sadržaju koji ste spremili u oblak Backblaze s vašeg iOS ili Android telefona putem svoje mobilne aplikacije.

Prve okrugle misli

Teško je sugerirati strukturu IDrive-ove cijene ako je bolja od Backblaze-ove ili obrnuto. S jedne strane, Backblaze vam daje neograničen sigurnosni prostor za samo 5 USD mjesečno, dok IDrive daje 1TB ili 5,79 USD mjesečno.

Ali nije sve tako jednostavno jer je Backblaze račun ograničen na jedan uređaj, dok se IDrive može koristiti s neograničenim uređajima i podržava više platformi, uključujući mobilne uređaje i račune na društvenim mrežama.

Sa svoje strane, 1TB mi dobro odgovara i volim mogućnost sigurnosnog kopiranja više uređaja bez potrebe za dodatnim licencama, pa sam izabrao IDrive. Međutim, da sam senzacija fotoreportera ili YouTubea, vjerojatno bih želio Backblaze i neograničeno spremanje podataka.

U međuvremenu, ako ste poslovni korisnik koji želi sigurnosno kopirati svoje poslužitelje ili baze podataka, vjerovatno ćete htjeti odabrati IDrive poslovni plan, toliko skup kakav može biti. Ako ste programer koji želi sastaviti aplikaciju integriranu s oblakom, onda je Backblaze bolja opcija.

Kolo: Planovi, cijene i platforme Nema jasnog pobjednika, bodovi za oba

Backblaze Logo
IDrive logotip

2

Sigurnosne kopije

Koje su opcije dostupne korisnicima dviju usluga i kako ih postaviti?

Vozim

Nakon što prvotno instalira IDrive, desktop aplikacija dat će neke preporuke što treba napraviti sigurnosnu kopiju. Ali većim dijelom morate proći i odabrati mape i datoteke koje želite pohraniti.

Jednom kada pokrenete postupak izrade sigurnosnih kopija, IDrive podržava i kontinuirano i planirano sigurnosno kopiranje.

Kontinuirana izrada sigurnosnih kopija nije zadana, pa ćete je morati uključiti navigacijom do postavki na radnom sučelju. Odatle možete postaviti kontinuirano sigurnosno kopiranje na:

  • Stvarno vrijeme
  • 10 minuta
  • 30 minuta
  • 60 minuta

IDrive će automatski sigurnosno kopirati datoteke veličine do 500 MB, tako da ako radite na velikoj važnoj datoteci (poput videozapisa), to ćete htjeti ručno obraditi.

U međuvremenu, tijekom planiranog razdoblja izrade sigurnosne kopije pokreće se potpuno skeniranje i izrada sigurnosnih kopija. Vrijeme postavljanja i završetka vremena kada to budete možete postaviti možete posjetiti karticom “Planer”.

Jedan od najboljih aspekata alata IDrive je taj što ga možete koristiti za istodobno upravljanje sigurnosnim kopijama na vaš vanjski pogon. To pomaže, jer upotrebom istog alata za internetsku i lokalnu pohranu ne morate trošiti vrijeme na referenciranje mapa i datoteka koje su označene za sigurnosnu kopiju.

Uz vaš redoviti sigurnosni prostor, IDrive uključuje i odvojeno spremnik za “sinkronizaciju”. Sinkronizacija je uvijek u stvarnom vremenu (ili što je moguće bliže realnom vremenu) i omogućuje vam da osigurate da je isti sadržaj dostupan na svim vašim uređajima (na primjer, znanstveni rad ili poslovna prezentacija).

Sve datoteke pohranjene u sigurnosnim kopijama ili sinkronizaciji mogu se dijeliti bilo na društvenim mrežama ili putem e-pošte.

Što se tiče verzija, IDrive zadržava 10 najnovijih verzija bilo koje datoteke pohranjene u sigurnosnoj kopiji ili sinkronizaciji. U međuvremenu, izbrisani predmeti čuvaju se 30 dana.

Backblaze

Izrada sigurnosne kopije s Backblaze približno je jednostavna koliko i dobiva – zapravo, usluga vam oduzima većinu posla automatski automatski pronalazeći i sigurnosno kopirati one datoteke za koje mislite da želite. To uključuje fotografije, videozapise, glazbu, dokumente i podatke.

Ovo je dobra stvar jer općenito pomoću sigurnosnih kopija morate sami upravljati tim postupkom odabirom datoteka i mapa koje želite zadržati. To može brzo izaći iz ruke što olakšava propuštanje važnih sadržaja.

Iako vam uz Backblaze dobivate neograničen prostor za pohranu, kako biste ograničili propusnost propusnosti, neke se vrste datoteka ne stvaraju automatski sigurnosne kopije. To uključuje OS datoteke, privremene internetske datoteke i slično.

Međutim, ako želite, možete promijeniti koje su datoteke isključene iz sigurnosne kopije klikom na gumb Postavke i idite na karticu “izuzeci” u prozoru koji se otvori.

Što se tiče sigurnosne kopije podataka, možete se odlučiti za neprekidno izradu sigurnosnih kopija, postaviti dnevni raspored ili izvršiti sigurnosnu kopiju samo kad prijavite uslugu (klikom na “odmah stvorite sigurnosnu kopiju”).

U tom je pogledu Backblaze nešto neobično, jer većina internetskih servisa izrade sigurnosnih kopija omogućuje vam da uključite kontinuirano sigurnosno kopiranje i istovremeno postavite zakazanu sigurnosnu kopiju. Međutim, većina usluga ograničava i veličinu datoteka koje se mogu stalno ažurirati (na primjer IDrive ima ograničenje od 500 MB).

Rezervni planer otprilike je jednostavan za upotrebu. Samo kliknite gumb “postavke” i idite na karticu “raspored” prozora koji se pojavi.

Osim sigurnosnog kopiranja pogona računala, možete i sigurnosno kopirati vanjske pogone povezane USB-om ili firewireom. Važno je ovdje napomenuti da ako ove pogone ne spojite najmanje jednom svakih 30 dana, pohranjeni podaci automatski se brišu.

Mnoge druge usluge također vam omogućuju korištenje sučelja za upravljanje vanjskim spremištem; Backblaze ne.

Backblaze podržava verziju datoteka, ali samo do 30 dana (ostale neograničene sigurnosne kopije, poput CrashPlana, omogućuju vam da neograničene verzije zadržite neograničeno). Izbrisane datoteke mogu se povratiti i 30 dana.

Dva okrugla razmišljanja

Općenito, proces izrade sigurnosnih kopija Backblaze mnogo je jednostavniji za upravljanje nego s IDriveom i uglavnom zahvaljujući neograničenom prostoru za pohranu. Budući da ne morate brinuti o tome da će vam uz Backblaze nestati prostora, možete sigurnosno kopirati sve što želite, a to znači da možete ostaviti aplikaciju da se pokrene, automatski izrađujte sigurnosne kopije datoteka na temelju vrste.

S druge strane, s ograničenim 1TB prostora IDrive-a, puno je smislenije da korisnik odabere i odabere mape koje će biti pohranjene.

Međutim, sviđa mi se što IDrive omogućuje upravljanje vanjskim, lokalnim sigurnosnim kopijama iz iste aplikacije. Međutim, kad razmislite, činjenica da to ne možete učiniti s Backblaze nekako ima smisla. Lokalni pogoni su ograničeni na prostor pa bi primjena iste filozofije “zgrabi sve” koju Backblaze koristi prilično brzo stvorila probleme.

IDrive možda ima sinkronizaciju, ali mislim da cjelokupni Backblaze radi prilično nevjerojatan posao iskorištavajući svoju neograničenu količinu kako bi stvorio primamljivo jednostavno sigurnosno kopiranje.

Okrugla: Sigurnosne značajke značajke Točka za pozadinsko osvjetljenje

Backblaze Logo
IDrive logotip

3

Sigurnosna kopija brzina

Koji je od naša dva kandidata najbrži pri stvaranju sigurnosne kopije podataka?

Vozim

U backup zajednici IDrive je cijenjen zbog brzog prenošenja i preuzimanja i vlastita iskustva potvrđuju njegovu reputaciju.

No, budući da su početne sigurnosne kopije i obnavljanje cijelog sustava bol bez obzira na brzinu prijenosa i brzine preuzimanja, IDrive radi nešto jedinstveno: nude uslugu pod nazivom IDrive Express.

Pomoću ove usluge IDrive vam šalje e-poštom tvrdi disk do 3 TB. Prenosite svoje podatke i šaljete ih natrag. Nakon toga IDrive vrši prijenos na svoje poslužitelje podataka pod vašim računom. Poslat će vam i pogon s podacima na njemu radi vraćanja. To štedi tonu vremena (potencijalno i tjedana). Kao bonus, IDrive Express je potpuno besplatan.

IDrive također implementira inkrementalne prijenos datoteka, učitava samo dijelove datoteka koji su promijenjeni kako bi se ubrzalo stvari.

Osim toga, putem sučelja IDrive možete lako smanjiti brzinu prijenosa i preuzimanja ako utvrdite da su vam vezani resursi sustava ili ako želite ubrzati postupak izrade sigurnosnih kopija.

Leptir za gas djeluje kao klizač i omogućuje vam da postavite brzinu prijenosa podataka s bilo kojeg mjesta između jednog i 100 posto.

Backblaze

Kao i bilo koji postupak izrade sigurnosnih kopija, početni proces sa značajkom Backblaze će trajati neko vrijeme. Zapravo, zato što Backblaze skuplja sve datoteke na temelju vrste, za razliku od datoteka koje odabire korisnik, vjerojatno će trajati duže od prosjeka (jer spremate više).

Backblaze ne pruža uslugu sigurnosne kopije putem e-pošte koja bi ubrzala postupak, ali omogućuje vam vraćanje putem pošte. Način na koji to radi jeste što od njih kupite USB flash pogon (99 USD) ili USB tvrdi disk (do 4TB za 189 USD) i poslat će vam ga s vašim podacima na njemu. Ako vam ih vratite u roku od 30 dana, oni vraćaju troškove.

Nakon početne izrade sigurnosnih kopija, naredne sigurnosne kopije pokrenut će se bez problema, zahvaljujući postupnom sigurnosnom kopiranju. Backblaze razbija datoteke veće od 30 MB u komade od 10 MB za prijenos. Ako je promjena datoteke izvršena u sredini, zatim komad koji sadrži taj komad i svaki komad nakon što se ponovo učitaju..

Da biste lakše upravljali sistemskim resursima, Backblaze vam omogućuje da zaustavite brzinu prijenosa i preuzimanja.

Nakon odabira “ručnog” pomoću klizača možete se prilagoditi “bržim mrežama” ili “bržim sigurnosnim kopijama.” Pomičući se skroz udesno, uspio sam povećati brzinu sigurnosne kopije na 40 GB dnevno na svojoj kućnoj wifi mreži (to će se, naravno, razlikovati od brzine vašeg interneta).

Tri okrugle misli

Obje usluge rade prilično lijep posao brzinom, što je velika komponenta zašto su obje toliko popularne.

Najveća razlika u svakodnevnim procesima izrade sigurnosnih kopija je postupno izrađivanje sigurnosnih kopija i mogućnost leptira. Obje službe imaju pokrivene. Zapravo mislim da je Backblaze malo brži, iako se pitam nije li to zato što koristi 128-bitnu enkripciju, dok IDrive koristi 256-bitnu (pogledajte četvrti krug, sljedeći).

Bilo kako bilo, nije dovoljno staviti Backblaze veliku ivicu, jer to jednostavno nije toliko primjetno.

Mislim da je više utjecaja da IDrive svojom besplatnom IDrive Express uslugom pomaže ubrzati početnu izradu sigurnosnih kopija i potpun oporavak. IDrive Express može vam doslovno uštedjeti tjedan vremena obrade podataka i to je velika dobit.

Okrugla: Backup Speed ​​Point za IDrive

Backblaze Logo
IDrive logotip

4

sigurnosti

Posljednje, ali ne najmanje bitno, koliko su sigurne ove dvije usluge?

Vozim

IDrive koristi 256-bitnu AES enkripciju podataka kako bi zaštitio vaše podatke dok su u stanju mirovanja na svojim RAID-zaštićenim poslužiteljima. Svi preneseni podaci, uključujući i vjerodajnice za prijavu, nadalje su s SSL enkripcijom dok su u prometu.

Kada postavljate svoj račun, IDrive za vas nudi 2048-bitni RSA ključ za enkripciju, koji oni zadržavaju. Međutim, ako više volite lokalno / null-enkripciju znanja, možete postaviti svoj ključ koji ćete znati samo vi.

Upozorenje, jedini način da promijenite ključ za šifriranje nule znanja jest resetiranje računa koji trajno briše sve vaše datoteke i mape, što znači da ćete morati ponovo proći kroz početni postupak sigurnosne kopije..

Također, samo korisnici koji koriste zadano šifriranje mogu koristiti značajke dijeljenja IDrive-a.

Bez obzira idete li sa zadanim ključem ili postavite vlastiti, sva se enkripcija odvija na vašem računalu prije prijenosa.

Nisam mogao pronaći nikakvu informaciju o tome da li se sadržaj koji se obnavlja dešifrira prije slanja natrag. Pretpostavljam da je to za korisnike koji koriste zadani ključ, a vjerojatno ne i za korisnike koji postave svoj ključ.

IDrive povremeno zahtijeva dvofaktornu autentifikaciju od svojih korisnika, ali ne postoji način prisiljavanja na ovu uslugu, što je propust.

Backblaze

Općenito govoreći, podaci se šifriraju pomoću 2048-bitnog RSA ključa koji Backblaze zadržava za vas. Sve što trebate učiniti je unijeti svoju adresu e-pošte i zaporku.

Ali budući da se lozinke mogu nagađati ili ukrasti, za one koji preferiraju dvofaktornu provjeru autentičnosti, Backblaze također nudi dvofaktornu identifikaciju u obliku šestoznamenkastog koda poslanog na vaš telefon tijekom prijave.

Jedan od najboljih atributa Backblaze-a je taj što vam omogućuje dodavanje dodatnog sloja sigurnosti čineći ključ za šifriranje doista privatnim. Samo vi znate ključ u ovom slučaju, što znači da nitko, pa ni zaposlenik Backblaze-a, ne može čitati vaše podatke osim vas.

U svim se slučajevima podaci koji se šalju Backblaze-u prvo skeniraju na vašem računalu pomoću 128-bitne AES enkripcije, prije nego što se pošalju preko SSL veze u podatkovni centar Backblaze gdje ostaju šifrirani..

Za vraćanje podataka, dešifriraju se na sigurnim poslužiteljima Backblaze-a, komprimiraju i zatim preko SSL-a šalju vašem računalu. Provodeći dešifriranje na Backblaze poslužiteljima, možete pristupiti svom sadržaju putem preglednika bez potrebe za instaliranjem aplikacije.

U slučaju obnove pomoću ključa sa nultim znanjem podaci se i dalje obnavljaju u oblaku prije nego što vam se pošalju. Trebate unijeti svoju lozinku na sigurnoj web lokaciji Backblazeze kako biste je mogli koristiti za dešifriranje vašeg privatnog ključa koji se zatim koristi za dešifriranje vaših podataka. Backblaze kaže da se ova lozinka ne pohranjuje, ali treba imati na umu.

Bočni bonus, Backblaze pomaže korisnicima da zaštite svoje osobno računalo opcijom “pronađi moje računalo”. Značajke uključuju:

  • ček za sadržaj koji je preuzet u posljednja 24 sata
  • provjera koji ISP se koristi
  • mogućnost mapiranja lokacije računala

Kartiranje mjesta bilo je prilično dobro.

Pregled četvrtog kruga

Obje usluge pružaju dobar posao zaštite podataka korisnika, a najviše zbog činjenice da obje nude izbor postavljanja vlastitog ključa za šifriranje. Većina internetskih sigurnosnih kopija ne nudi taj izbor.

Vjerojatno najprimjerenija razlika između njih dvojice je da IDrive šifrira svoje podatke 256-bitnim AES-om, dok Backblaze koristi 128-bitni AES. Međutim, vrijedno je napomenuti da bi trebalo nekoliko milijardi godina da najbrži superračunalo na svijetu probije 128-bitnu enkripciju, tako da će vaši podaci vjerojatno biti u redu u oba slučaja.

Za mene je pravi prekidač kravate taj što se Backblaze korisnici mogu uključiti u dvofaktornu provjeru autentičnosti, dok ga IDrive zahtijeva samo u određenim slučajevima.

Okrugla: Sigurnosna točka za pozadinsko osvjetljenje

Backblaze Logo
IDrive logotip

5

Presuda

IDrive koristim kao uslugu sigurnosne kopije. To je uglavnom zato što me je odmah privukla činjenica da nudi sigurnosne kopije za onoliko uređaja koliko želim. Također, pored mrežne izrade sigurnosnih kopija koristim i vanjski pogon, a mogućnost upravljanja oba u tandemu s IDrive sučelja je lijepa osobina. Ali, ako mi život nudi verziju, vrlo se dobro mogu vratiti i izabrati Backblaze.

Jednostavnost koju Backblaze unosi u postupak praktički je umjetničko djelo. Da se ne morate brinuti koje su mape i datoteke označene za izradu sigurnosnih kopija – ili ikada razmišljati o upravljanju prostorom. Za mene, to vrijedi platiti za dva ili tri mjesečne pretplate od 5 dolara.

Svakako možete vidjeti zagonetku. Ali nakon što sam puno razmislio, osjećam da će većina korisnika Backblaze smatrati prikladnijom za njihov duševni mir. Koji preferiraš? Javite nam se u komentarima ispod, hvala vam na čitanju.

Pobjednik: Backblaze. Obično.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me