Carbonite vs Backblaze vs IDrive: Traženje najbolje usluge izrade sigurnosnih kopija

Budući da je CrashPlan sada izvan potrošačke internetske sigurnosne kopije, odlučivši se usredotočiti na svoje poslovne klijente i njihove duboke džepove, na tržištu se odjednom dominira banda od tri: Carbonite, Backblaze i IDrive. Svaka od ove tri usluge postigla je dobar rezultat u mrežnim rezervama za pregled ovdje na Cloudwards.net, iz dobrih razloga. Međutim, nisu svi dobri razlozi jednaki.

Prije nego što se prijavite za pretplatu s bilo kojim od njih, ne samo da se isplati znati što dobivate, već i kako ćete dobiti što uspoređujete s onim što možda ne dobivate. Uzmi?

Budući da se svi bavimo pametnim odlukama (tijekom radnog vremena), odlučili smo da postoji samo jedan način da riješimo pitanje koje od ta tri internetska sigurnosna rješenja zaslužuje najjaču preporuku Cloudwards.net-a..  

U osnovi, mi ćemo ih pustiti da to izvedu.

Najbolje internetske sigurnosne kopije 2020

Bitka: Carbonite vs Backblaze vs IDrive

Vrijeme je za borbu, ovdje su Cloudwards.net. Svaku od tri predstavljene usluge testirat ćemo jednu na drugu, gledajući pet ključnih kategorija u središtu bilo koje dobre sigurnosne kopije: vrijednost, sigurnosne kopije, značajke oporavka, sigurnost i podrška. Nakon svakog kruga sažeto ćemo iznijeti svoje nalaze i objaviti pobjednika kruga. Zatim, nakon završetka svakog kruga, sve ćemo to spojiti i na temelju predstavljenih dokaza objaviti najviši izbor.

Ako želite znati više o tome što potražiti u dobrom mrežnom alatu za izradu sigurnosnih kopija, naš najbolji mrežni vodič za sigurnosno kopiranje razložit će vam sve, zajedno s preporukama. Tamo ćete naći vrlo istaknute karbonite, Backblaze i IDrive. Također imamo posvećene preglede svake od ove tri usluge ako želite detaljniji izgled:

  • Pregled karbonita
  • Pregled pozadine
  • IDrive pregled

To je dovoljno preambule. Hajdemo do neurednih bitova.

Prvo kolo: Cijena

Počet ćemo stvari jednostavnim: dno crta. Pregledat ćemo koliko se te tri usluge naplaćuju, koliko mrežnog prostora za sigurnosno kopiranje dobivate i koliko uređaja možete sigurnosno kopirati pomoću jedne pretplate.

CARBONITE

Carbonite ima tri različite razine potrošačke cijene i svaka vam daje neograničenu sigurnosnu kopiju za jedno računalo (PC ili Mac). Svaku pretplatu morate kupiti i platiti godišnje; ne postoje opcije mjesečno. Možete uštedjeti pet posto s dvogodišnjom pretplatom i deset posto s trogodišnjom pretplatom, mada te uštede izgledaju prilično zdravo za tako dugu obvezu.  

S obzirom da vam svaki plan daje neograničen prostor za sigurnosno kopiranje tvrdog diska, očito je pitanje zašto plaćati Plus ili Prime plan? Uz to, možete sigurnosno kopirati i svoje vanjske tvrde diskove i onoliko koliko želite. Također dodaje automatsku sigurnosnu kopiju videa. Prime dodaje uslugu oporavka putem kurirske službe, iako uz dodatni trošak od 100 USD godišnje preko Carbonite Basic-a, to zapravo i ne vrijedi s obzirom da uslugu i dalje možete koristiti za naknadu od 99 USD.

Carbonite također ima mobilne aplikacije za Android i iOS koje se mogu koristiti za pristupanje sigurnosnim datotekama u oblaku. Carbonite Mobile omogućuje vam i sigurnosno kopiranje fotografija koje snimite na svom mobilnom telefonu. Nisu zaštićeni drugi telefonski podaci.

Backblaze

Kao i Carbonite, Backblaze omogućuje sigurnosno kopiranje neograničenih podataka za jedno računalo. Međutim, proces kupnje pojednostavljuje nudeći samo jedan cjenovni plan. Backblaze vam također daje mogućnost plaćanja pretplate iz mjeseca u mjesec ili godišnje. Jednogodišnja pretplata štedi vam 10 dolara, dok dvogodišnja pretplata štedi 25 dolara.

Dostupni su i PC i Mac zamjenski klijenti. Iako je sigurnosna kopija možda ograničena na jedno računalo, sigurnosne kopije možete sigurnosno kopirati sve vanjske tvrde diskove bez dodatnih troškova pomoću Backblaze-a. Aplikacije za iOS i Android dostupne su, ali samo za pristup datotekama; ne mogu se koristiti za sigurnosno kopiranje bilo kojih mobilnih datoteka, čak i fotografija.

Vozim

IDrive koristi drugačiji pristup namamljivanju kupaca. Umjesto da nudi neograničen sigurnosni prostor, tvrtka nudi sigurnosne kopije za neograničene uređaje. Klijenti su dostupni za PC i Mac i skripte dostupne za sigurnosnu kopiju Linuxa. Uključena je i sigurnosna kopija vanjskog tvrdog diska. Postoje i aplikacije za Android i iOS uređaje.

Donedavno vam je osnovni IDrive plan osiguravao 1TB sigurnosnog prostora za zaštitu svih vaših uređaja. Sada imate 2TB rezervnog prostora. IDrive također nije povećao svoje cijene zajedno s izdvajanjem za pohranu.

Za većinu korisnika 2TB sigurnosne kopije na mreži trebao bi biti puno prostora za pohranu. Međutim, ako snimite mnogo fotografija visoke razlučivosti, imate veliku zbirku filmova ili sami kreirate videozapise, možda će vam trebati više. Za to IDrive također ima plan od 5TB po vrlo povoljnim cijenama.

Mjesečne cijene mjesečno, međutim, nisu opcija. Možete se prijaviti za godinu ili dvije godine radnog staža istodobno.  

Za prvu godinu dobijate IDrive po sniženoj cijeni. Nakon toga, cijena cijena se kreće do 69,95 dolara. Prednost dvogodišnjeg plana je da produžujete popust.

O tome ćemo razgovarati u sljedećem krugu, ali pretplata IDrive uključuje i zasebnu, ali jednaku podjelu prostora za sinkronizaciju, što ga čini još boljim. Također se spominje da je prvih nekoliko GB besplatno, a za više informacija o tome pogledajte naš najbolji besplatni članak za pohranu u oblaku.  

Prve okrugle misli

Između Carbonitea, Backblaze-a i IDrive-a, upravo sada moramo reći kako karbonit nudi najmanje vrijednosti. Razlog za to je, jednostavno, trošak. I Carbonite Basic i Backblaze omogućavaju sigurnosno kopiranje neograničenih podataka za jedno računalo, ali Backblaze vam omogućuje to za 10 dolara manje godišnje. Također, Backblaze ima mjesečni plan od 5 USD, a Carbonite nema. Uz to, Carbonite Basic ne uključuje sigurnosne kopije vanjskog pogona.  

Za nas se ovaj krug svodi na to da li želite neograničen prostor za jedan uređaj s Backblaze ili 2TB prostora za neograničene uređaje s IDriveom. Većini korisnika podrška za jedno računalo trebala bi biti dovoljna, pogotovo s obzirom da i Android (Google Drive) i iPhone (iCloud) nude besplatnu zaštitu datoteka. Također, nakon što istekne početni rezervni popust, platit ćete 20 USD više za IDrive godišnje nego Backblaze.

Pobjednik prvog kruga: Backblaze

Drugo kolo: Značajke

U ovom ćemo krugu pogledati koje su značajke svake usluge i koliko su dobro te značajke izvedene. Uobičajene mogućnosti sigurnosnog kopiranja na mreži uključuju stvari poput zakazivanja sigurnosnih kopija, udaljenog pristupa i inačica.   

CARBONITE

U prvom krugu smo spomenuli da Carbonite ima klijente za stolna računala za PC i Mac. Klijent za desktop je ono što ćete koristiti za upravljanje rezervnim planom. Iznutra možete uputiti Carbonite da izvodi kontinuirane ili planirane sigurnosne kopije. Prednost kontinuirane izrade sigurnosnih kopija je u tome što su datoteke sigurnosno kopirane u obliku kad su promijenjene. To znači da ako vaše računalo padne u podne, manja je vjerojatnost da ćete trajno izgubiti bilo koju datoteku.

Planirane sigurnosne kopije dobre su za sprečavanje uplitanja procesa sigurnosnih kopija u vaš drugi rad. Carboniteov klijent omogućuje vam odabir vremena za pokretanje sigurnosne kopije ili definiranje sati između kojih se sigurnosna kopija neće pokrenuti.

Karbonitna sigurnosna kopija glatko radi zahvaljujući inkrementalnim prijenosima datoteka na razini bloka. To znači da se sigurnosno kopiraju samo nove ili promijenjene datoteke, a zapravo se prenose samo dijelovi (blokovi) postojećih datoteka. To štedi vrijeme i širinu pojasa.

Carbonite također podržava inačice, ali samo za Windows računala. Barem su se prethodne tri verzije bilo koje datoteke čuvale (pod uvjetom da ih ima mnogo) neograničeno. Nadalje, ako je dostupna, čuva se jedna verzija svake datoteke za svakih prethodnih sedam dana, jedna za svaki od prethodna tri tjedna i jedna za sva prethodna dva mjeseca.  

Backblaze

Kao i Carbonite, Backblaze također ima klijente za radne površine za PC i Mac koji su bitni za osnovni postupak izrade sigurnosnih kopija. Prema zadanim postavkama, sigurnosna kopija radi kontinuirano. Ako radije zakažete sigurnosne kopije, to je opcija dostupna u klijentu. Možete reći Backblaze-u kada treba pokrenuti sigurnosnu kopiju i kada se zaustaviti.

Preporučuje se kontinuirana izrada sigurnosnih kopija i ne bi trebala utjecati na resurse vašeg sustava previše. To je zato što Backblaze pokreće i inkrementalne sigurnosne kopije na razini bloka. Zapravo, u raznim testovima brzine koje smo provodili posljednjih godina općenito smo otkrili da Backblaze radi brže od karbonita.

Jedna od glavnih značajki promašaja kod Backblaze-a je da, iako ne sadrži koliko je verzija datoteka sačuvano, zadržava ih samo 30 dana. To čini Backblaze slabim izborom kada je u pitanju zaštita od ransomwarea.

Kao što je spomenuto, Backblaze također ima službu za oporavak kurirske službe. Morat ćete unaprijed platiti uređaj, ali Backblaze će vam vratiti novac nakon što ga pošaljete nazad. Možete se odlučiti za 128 GB flash pogon ili 4TB vanjski pogon. Ovo je dobar način da ubrzate oporavak ako imate puno podataka.

Vozim

IDrive ima možda najbolju platformsku podršku bilo kojeg potrošačkog mrežnog sigurnosnog rješenja dostupnog danas. Pokrivali smo ono što su kad smo razgovarali o cijenama. Ono što nismo spomenuli je da mobilne aplikacije IDrive-a, dostupne za Android i iOS, nisu samo za pristup datotekama kao što su Carbonite i Backblaze: obje mobilne aplikacije mogu se koristiti za sigurnosno kopiranje kontakata, medija i kalendarskih događaja. Android aplikacija također može sigurnosno kopirati tekstualne poruke, zapise poziva i podatke aplikacije.

IDrive također ima jedan od najprilagodljivijih sigurnosnih planera koji smo ikada pregledali. Možete postaviti vrijeme pokretanja sigurnosnih kopija, postaviti vrijeme isključivanja sigurnosnih kopija i odabrati koji dani u tjednu se pokreću. Također možete reći IDriveu da radi satne sigurnosne kopije.

Ako radite da se IDrive stalno izrađuju sigurnosne kopije, to je također opcija. Iz postavki možete čak postaviti određeno vrijeme da pričekate prije izrade sigurnosne kopije izmijenjenih datoteka. IDrive također kopira datoteke po bloku i izrađuje sigurnosne kopije, baš kao i Carbonite i Backblaze. Zbog toga bi stvari trebale nesmetano teći čak i uz stalno uključeno sigurnosno kopiranje.

Postavke su također u kojima ćete konfigurirati odlične opcije obavijesti IDrive kako bi vas upozorili na sigurnosne kopije, poput neuspjeha. Dostupno je i mnogo više postavki – u stvari previše, za pokrivanje u ovom prostoru.

Osim izrade sigurnosne kopije datoteka, IDrive također podržava izradu sigurnosnih kopija. To je značajka koju je do nedavno ponudio i Carbonite Home, prije nego što je izvukao iz zbunjujućih razloga (tvrtka tvrdi da sigurnosna kopija utemeljena na slici nije tako jaka kao sigurnosna kopija utemeljena na datotekama; to može biti istina, ali ima dosta ostali razlozi za stvaranje sigurnosne kopije na temelju slika).

Što se tiče verzija, IDrive održava posljednjih deset verzija bilo koje datoteke, bez obzira na dob. Ovo bi trebalo biti dovoljno da vas zaštiti od većine pogrešaka u promjeni datoteka, korupcije i napada ransomwarea.

IDrive Express naziv je kurirske službe IDrive-a, koja se za razliku od Carbonite-a i Backblaze-a može koristiti i za oporavak i za početnu izradu sigurnosnih kopija. To je velika prednost u korist IDrive-a. Također, IDrive Express je besplatan jednom godišnje za korisnike IDrive Personal.  

Jedna od najistaknutijih karakteristika IDrive-a je da to nije samo sigurnosna usluga. Također se može koristiti za sinkronizaciju datoteka, što je tradicionalno sposobnost povezana s pohranom u oblaku. Umjesto da uravnotežite svoj 2TB od 5TB prostora između izrade sigurnosnih kopija i sinkronizacije, IDrive vam zapravo daje zasebnu pohranu prostora za svaki.

Dva okrugla razmišljanja

U ovom krugu zaista nema puno mjesta za raspravu. Zbog činjenice da nudi sigurnosno kopiranje i sinkronizaciju uređaja, IDrive izlazi na vrh. IDrive također ima bolje opcije zakazivanja i obavijesti, a IDrive Express ogromna je prednost kada je u pitanju ta početna izrada sigurnosnih kopija, koja putem interneta može potrajati tjednima.

Iako volimo mnoge značajke IDrive-a, sve to dolazi po cijeni: složenost. Međutim, to će se odigrati u sljedećem krugu, kada raspravljamo o jednostavnosti upotrebe.  

Pobjednik drugog kola: IDrive

Treće kolo: Jednostavnost upotrebe

Problem s postavljanjem rezervnog plana računala je to što je to, povijesno gledano, bilo mučiti. Prijelaz s vanjskih pogona na oblak stvari je malo olakšao, mada neke usluge i dalje otežavaju postupak. Tijekom ovog kruga, pregledat ćemo korisničko iskustvo, i što Carbonite, Backblaze i IDrive čine kako bi korisnicima olakšali život.

CARBONITE

Carbonite koristi činjenicu da je neograničen dobavljač sigurnosnih kopija kako bi iskustvo sigurnosnog kopiranja bilo relativno besprijekorno. To čini sigurnosnim kopijama prema vrsti datoteke, a ne lokaciji datoteke.

Nakon što preuzmete klijenta, skenirat će vaš tvrdi disk i automatski sigurnosno kopirati datoteke. Ovaj postupak uključuje najčešće vrste datoteka, uključujući dokumente, videozapise, fotografije, glazbu i e-poštu. U stvari nisu uključene sistemske i privremene datoteke.

Ne čineći oznake mape i datoteke koje želite sigurnosno kopirati, Carbonite vam štedi dragocjeno vrijeme. Pristup također pomaže da se osigura da ne izgubite nijednu datoteku. Ako želite biti posebno oprezni, Carbonite također može obojati datoteke kodova u vašem datotečnom sustavu kako bi vas obavijestio o njihovom stanju sigurnosne kopije.

Na ikoni alatne trake Carbonite također možete brzo provjeriti stanje sigurnosnih kopija i tražiti sigurnosne kopije datoteka. I Carbonite web i mobilni doživljaji također su prikladni za provjeru statusa sigurnosnih kopija i pristup pohranjenim datotekama.

Postoji zaista vrlo malo negativnih negativnih stavki na koje je Carbonite u pitanju. Zapravo, vjerojatno bismo ga smatrali savršenim dizajnom, ako ne za…

Backblaze

Backblaze ima isti pristup kao i Carbonite u jednostavno sigurnosno kopiranje datoteka za koje klijent smatra da bi trebali biti zaštićeni. No, čitav se postupak čini još jednostavnijim zahvaljujući klijentu koji odiše minimalizmom.

Mnoge internetske sigurnosne kopije koriste set set-and Forgotten; nitko to ne shvaća sasvim ispravno kao Backblaze. Tijekom instalacije klijenta skenirat će vaš tvrdi disk kako bi napravilo sigurnosnu kopiju i vratio izvješće. Samo pritisnite “u redu” i proces će započeti.

Njegova bi se jednostavnost trebala dopasti svakom korisniku koji želi zaštititi svoje računalo, ali ne želi previše razmišljati o njemu. Postoji nekoliko postavki s kojima se možete igrati ako želite, uključujući opcije dodavanja izuzetaka mapa i datoteka, ali u suprotnom nema mnogo toga za napraviti.

Dio onoga što klijentu čini toliko jednostavnim je da se svi postupci obnavljanja Backblaze pokreću putem web sučelja. Međutim, iako je malo složeniji od desktop klijenta, web iskustvo je također dobro urađeno. Kartice za navigaciju nalaze se s lijeve strane tamo gdje biste očekivali da sadrže karticu “pregled” za provjeru statusa vašeg računa i karticu “pregledavanje / vraćanje” za pristup datotekama.

Vozim

Izrada sigurnosne kopije s IDriveom nije baš teška, ali sigurno je složenija od pristupa setiti i zaboraviti Carbonite i Backblaze. Razlog za to je što ste ograničeni na 2TB rezervnog prostora. Bez neograničene sigurnosne kopije, IDrive ne može jednostavno stvoriti sigurnosnu kopiju svake pojedine datoteke na temelju proširenja.

Umjesto toga, klijent IDrive izrađuje sigurnosne kopije datoteka na temelju lokacije u vašem datotečnom sustavu. Nakon što instalirate klijent, on automatski označi nekoliko mapa koje su općenito zaštićene, ali to je to. Proći kroz svoj datotečni sustav i označiti mape i datoteke za sigurnosnu kopiju potrebno je vrijeme. Povrh svega, vrlo je jednostavno zanemariti datoteke.

Kao što je spomenuto u krugu značajki, IDrive također ima puno postavki s kojima se može igrati. Iako ovo može biti izvrsno za prilagođavanje, to također otežava upotrebu IDrive-a.

Internetsko iskustvo IDrive mnogo je manje komplicirano te u stvari ima nekoliko korisnih prikaza za jednostavno praćenje dijeljenog sadržaja i sigurnosnih kopija koje su povezane s različitim uređajima.

Iskustvo mobilnih uređaja je i jednostavno, što pomaže iskoristiti IDRIV-ove mogućnosti izrade sigurnosnih kopija.

Tri okrugle misli

IDrive je bio pobjeći pobjednik u drugom kolu, značajke, ali u trećem kolu stavlja daleku trećinu. I Carbonite i Backblaze imaju veliku prednost što su neograničeni pružatelji sigurnosnih kopija da bi korisničko iskustvo bilo izuzetno jednostavno. Međutim, Backblaze uspijeva to učiniti bolje. Klijent Backblaze-a je tako jednostavan za korištenje da postupak čini zabavan, što je neobično reći o mrežnoj sigurnosnoj kopiji.

Pobjednik u trećem kolu: Backblaze

Četvrto kolo: Sigurnost

Sigurnost u oblaku bila je vruća tema od sredine 90-ih s dobrim razlogom: povjerenje nekome da štiti vaš sadržaj velika je stvar, posebno kada taj sadržaj uključuje financijske dokumente, intelektualno vlasništvo i seksi fotografije. Tako ćemo tijekom ovog kruga istražiti koliko dobro naše istaknute usluge čuvaju vaše datoteke zaštićene.

CARBONITE  

Karbonit šifrira vaše datoteke u mirovanju i u tranzitu pomoću AES protokola. Ovo je protokol koji većina cloud usluga koristi i onaj koji preporučuje američki Nacionalni institut za standarde i tehnologiju (NIST).

Općenito, razina AES-a koji koristi karbonit je 128-bitna. Međutim, karbonit vam također omogućuje da odaberete privatnu enkripciju i pomoću te značajke prebacuje se na 256-bitni AES.

Privatno šifriranje znači da samo vi imate pristup ključu za šifriranje vaših datoteka, pružajući prednost koja se ponekad naziva i šifriranje nulteg znanja. Nagla je da nitko u Carboniteu ne može stvoriti čitljive kopije vaših datoteka, a vladini programi nadzora poput NSA-inog PRISM projekta odsječeni su od vaših podataka. Loša strana je da ako zaboravite zaporku, Carbonite je ne može resetirati umjesto vas i izgubit ćete pristup sigurnosnoj kopiji.

Karbonit vam omogućuje i omogućavanje dvofaktorske provjere autentičnosti (2FA), što znači da će biti potreban poseban kôd uz vaše uobičajene korisničke vjerodajnice prilikom pristupa sigurnosnoj kopiji s nepoznatog uređaja. Prednost 2FA je ta što čak i ako netko ukrade ili hakira lozinku vašeg računa, neće moći pristupiti vašim podacima bez da vam također ukradu računalo ili mobilni uređaj.

Backblaze

Backblaze šifrira i podatke pohranjene na svojim poslužiteljima pomoću AES-a. Razina enkripcije koja se koristi je 128-bitna. Podaci su također osigurani u tranzitu.

Backblaze vam također omogućuje da uključite privatnu enkripciju kako biste to iskoristili bez ikakvih saznanja ako ste zabrinuti zbog kršenja podataka, ubojica radnika ili špijuna koji prosiju kroz vaše osobne datoteke. Međutim, ne prelazi se na 256-bitnu enkripciju kao što je to slučaj kod Carbonite-a kada je omogućen.

Preporučujemo da iskoristite ovu značajku, ali budite sigurni i čuvajte zaporku negdje na sigurnom. Postoji nekoliko izvrsnih opcija za pohranu u oblaku za lozinke koje bi trebale učiniti trik.

Backblaze vam također omogućuje dvofaktorsku provjeru autentičnosti kako biste zaštitili sigurnosnu kopiju od hakiranja lozinke. Možete se odlučiti za primanje sigurnosnog koda prilikom prijave s nepoznatih uređaja putem mobilnog uređaja ili Google Autentifikatora.

Kao bonus, Backblaze ima značajku lokacije za pronalaženje vašeg prijenosnog računala u slučaju da se izgubi ili ukrade.

Vozim

IDrive kriptira sve datoteke pohranjene u svojim podatkovnim pogonima pomoću 256-bitnog AES-a, što mu daje jači zadani protokol šifriranja od Carbonita ili Backblaze. Međutim, iako 128-bitni AES nije tako jak kao 256-bitni AES, procijeniti će trebati nekoliko milijardi godina. Razlika je u ovom trenutku više marketinški bonus nego bilo što drugo. Deset godina od sada možda ćemo otpjevati neku drugu melodiju.

IDrive podržava neobavezno privatno šifriranje, što ga čini sigurnosnim obilježjem koje sve tri usluge imaju zajedničke.

To je sve dobro i dobro, ali IDrive ne nudi opciju za dvofaktorsku provjeru identiteta i to je problem. Iako bi 256-bitni ključ za enkripciju trebao probiti neizvedivo vrijeme, slaba lozinka neće biti. Bez dvofaktorske provjere identiteta, svatko tko dobije uvid u vašu lozinku moći će neometano pristupiti vašim podacima.

Međutim, cijenimo činjenicu da IDrive omogućuje isključenje sinkroniziranih uređaja. Pomoću te značajke, ako netko ukrade vaše računalo ili mobilni telefon, možete barem prekinuti pristup svojim datotekama.

Četvrte četvrte misli

Sviđa nam se što vam sve ove tri usluge pružaju mogućnost privatnog šifriranja. Ako se osjećate nelagodno zbog čuvanja osobnih datoteka u oblaku, to bi vam trebalo umiriti. Ako je omogućena privatna enkripcija, nitko neće moći dešifrirati vaše datoteke bez vaše zaporke, koja se ne pohranjuje nigdje gdje ne želite da budu..

U skladu s tim, s obzirom na to da se lozinke mogu ukrasti ili grubo iskoristiti s puno više lakoće nego ključ za dešifriranje, dodavanje dvofaktorske provjere identiteta je jednako važno. Nedostatak IDrive sigurnosnog obilježja izostaje iz razmatranja ovog kruga.

Odabir između Carbonite i Backblaze nije jednostavan s obzirom na to da oba nude prilično slične sigurnosne postavke. Sviđa nam se činjenica da vam Backblaze pruža uslugu lokacije uređaja, ali postoje i bolje, namjenske opcije za takve stvari, poput Prey-a.

Zapravo, jedino na što možemo ukazati je činjenica da je s uključenom dvofaktorskom provjerom autentičnosti Carbonite povećao svoju razinu enkripcije s 128-bitnog na 256-bitni AES. Činjenica da Backblaze koristi 128-bitni AES zapravo nije problem … ali mrzimo veze.  

Pobjednik četvrtog kruga: karbonit

Peto kolo: Podrška

Tešku korisničku podršku teško je pronaći, posebno kada je riječ o oblačnim tehnologijama za potrošače. Poslovni korisnici dobivaju sve pogodnosti, baš kao i u zrakoplovima. Međutim, to ne znači i da dobre mreže podrške nisu tamo. Karbonit, Backblaze i IDrive tri su najbolja, dodajući dugačak popis razloga zbog kojih ih stvarno volimo za oporavak od katastrofe. Koji ipak nudi najbolju podršku? Hajde da vidimo.

CARBONITE

Carbonite je osvojio nekoliko nagrada za mrežu podrške za korisnike, koja prvenstveno ovisi o snažnoj američkoj telefonskoj podršci.

Telefonska podrška nudi se sedam dana u tjednu, od 8:30 ujutro .. do 21 sat EST. Iako bismo željeli vidjeti podršku 24 sata na sat, sati su i dalje jako dobri, posebno jer toliko internetskih sigurnosnih kopija uopće ne nudi telefonsku podršku.  

Carbonite pruža i podršku putem e-pošte 24/7. Mi smo testirali ovu mrežu sastavljajući naš najnoviji pregled karbonita i obično smo dobili odgovor putem e-pošte u roku od šest sati.

Carbonite ne nudi podršku za chat uživo. To je nesretno za one koji mrze rješavati probleme putem telefona. Opet je chat značajka koju brojne rezervne usluge ne nude, ali u ovom slučaju to uključuje karbonit.

Za one koji to više vole sami, Carbonite ima pristojan centar znanja. Možete pronaći vodiče, često postavljana pitanja i članke za rješavanje problema, centar za podršku uključuje opciju pretraživanja za brži pronalazak sadržaja.

Backblaze

Za razliku od Carbonitea, Backblaze zapravo nudi podršku za chat uživo i prilično je dobar. Nažalost, sati za razgovor također su vrlo ograničeni: od ponedjeljka do petka, od 9h do 17h. PST. Predstavnici podrške za chat također očito oduzimaju sat ručka jer nije dostupan između podneva i 13:00.

Backblaze ne nudi bilo koji oblik telefonske podrške za kućne korisnike. Preporučljiv način tehničke podrške je putem e-pošte. Na sreću, podrška putem e-pošte je izvrsna. Tehničari rade 24/7, a Backblaze jamči odgovor u roku od 24 sata. Tijekom posljednjeg pregleda Backblaze-a, dobili smo odgovore podrške na naša pitanja u roku od dva sata.

Backblaze Centar za podršku je također vrlo dobar, s posvećenim kategorijama za stvari poput instalacije, rješavanja problema, izrade sigurnosnih kopija i često postavljanih pitanja. Također je moguće pretraživati.

Vozim

IDrive pogađa trifecta podrške: pruža podršku putem telefona, live chat i e-pošte. Telefonska podrška dostupna je od 18:00 do 18:00. PST tijekom radnog dana, ali, impresivno, razgovor uživo je dostupan 24/7.

Još bolje, predstavnici podrške za chat brzi su odgovor i vrlo su korisni. Iako se čini da je podrška bar dijelom prepuštena Indiji, nismo imali nikakvih problema s komunikacijom kada smo postavili podršku IDrive-a na test tijekom našeg najnovijeg pregleda.

Podrška putem e-pošte također je vrlo dobra, iako nije osobito potrebna kada je 24/7 live chat opcija.

Uz izvrsnu izravnu podršku, IDrive ima odličan centar za podršku mnoštva mladih. Tamo možete pronaći često postavljana pitanja (FAQ), vodiče, pa čak i video zapise.

Pet okruglih misli

Sve tri usluge mogu pružiti podršku bolju od prosjeka u odnosu na većinu pružatelja sigurnosnih kopija, ali po našem mišljenju, njegov IDrive, a ne Carbonite koji bi trebao donijeti nagrade. Jedini je od tri vrste koji pružaju i telefonsku podršku i chat uživo, a činjenica da je live chat dostupan cijelo vrijeme je velika prednost.

Pobjednik petog kola: IDrive

Konačna presuda

Ne možete pogriješiti ni s jednom od ove tri usluge. Međutim, prema našem mišljenju, jedan od njih sjedi udaljenu trećinu, a druga dva.

Karbonit je u većini načina dobro rješenje za oporavak od katastrofe. Čini sigurnosnu kopiju relativno bezbolnom i pruža ključne sigurnosne opcije poput privatne enkripcije i dvofaktorske provjere identiteta. Također, činjenica da pruža neograničen sigurnosni prostor za vaše računalo privući će puno ljudi.

Problem je u tome što Backblaze također nudi neograničenu izradu sigurnosnih kopija, privatnu enkripciju i dvofaktornu provjeru autentičnosti, a i jednostavniji je za upotrebu i jeftiniji je od Carbonita. U stvari, ako želite uključiti i sigurnosnu kopiju vanjskog tvrdog diska, godišnja pretplata na Carbonite koštat će vas gotovo 40 posto više od godišnje pretplate na Backblaze.  

S obzirom na te činjenice, teško je ne vidjeti sadašnje tržište sigurnosnih kopija kao krajnju utrku s dva konja između Backblaze-a i IDrive-a.

Kada govorimo o IDrive-u, iako on ne pruža neograničenu sigurnosnu kopiju kao što je Carbonite ili Backblaze do, on omogućuje sigurnosnu kopiju za neograničene uređaje. Njegov 2TB plan trebao bi biti dovoljan većini korisnika, a u početku košta samo 12 USD više nego Backblaze (prije nego što skočite do 69,99 USD nakon 12 ili 24 mjeseca, ovisno o opciji pretplate s kojom započinjete).

Volimo činjenicu da IDrive ima toliko sjajnih značajki, uključujući sigurnosnu kopiju smartfona i njegovu besplatnu IDrive Express uslugu. Neki će korisnici također radije koristiti praktični pristup korištenju IDrivea, uključujući njegove napredne mogućnosti zakazivanja.

Međutim, većina korisnika vjerojatno neće. Iako nemamo čvrstih dokaza koji bi to podržali, anegdotski, shvatili smo da je veliki razlog što se mnogi uopće ne bave sigurnosnim kopijama računala to što se cijeli proces čini kao više problema nego što vrijedi. IDrive ne mijenja tu percepciju. Međutim, ako su ti isti ljudi probali Backblaze, sumnjamo da će doći pregledati internetske sigurnosne kopije u mnogo povoljnijem svjetlu.

Konačni pobjednik: Backblaze (jer je jeftin i lagan)

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me