Jottacloud Review – Frissítve 2020

Jottacloud Review

Nagyon megfizethető biztonsági mentési szolgáltató, nagy feltöltési sebességgel, a Jottacloud elmarad a piacon lévő nagyobb névtől, a blokk szintű másolás és a kétes biztonság hiánya miatt. Olvassa el őket róla a teljes Jottacloud beszámolónkban.


A legjobb online biztonsági mentés

A Jottacloud egy biztonsági mentési szolgáltatás, amely össze van keverve egy felhőalapú tárolási szolgáltatás jellemzőivel és kialakításával. A magánélet-barát Norvégiából származik.

Ez viszonylag olcsó és könnyen használható. Ráadásul szinkronizálási és megosztási funkcióival, fotóit kezelő fotóalkalmazással, parancssori eszközzel és még sok minden mással rendelkezik. Ezenkívül biztonsági másolatot készít az összes fájltípusról. Nem kell attól tartania, hogy elfogy a tartalék hely, mert ez korlátlan.

Ennek ellenére a szolgáltatásnak van hátrányai is, beleértve a blokk szintű fájlmásolás és a magán titkosítás hiányát is. Ezek nagy hiányosságok, tekintve a legjobb online biztonsági mentési szolgáltatások nagy részét.

A Jottacloud nem mindenki számára a legjobb választás, ám ingyenes terveinek köszönhetően könnyű kipróbálni. Ha előbb szeretne többet megtudni erről, lépjen velünk kapcsolatba, ahogy a Jottacloud ismertetőjében részletesebben foglalkozunk.

erősségek & Hiányosságok

Alternatívák a Jottacloud-hoz

Jellemzők

A Jottacloud lehetővé teszi a személyes és üzleti számítógépek biztonsági mentését a felhőbe. Biztonsági másolatot készíthet a hálózathoz csatlakoztatott tárolóeszközökről és a külső meghajtókról is. A biztonsági mentés befejezése után biztos lehet abban, hogy nem fogja elveszíteni a fájljait a merevlemez összeomlása vagy más szoftverhiba miatt..

A tipikus biztonsági mentési szolgáltatásoktól eltérően a Jottacloud eszköz szinkronizálást és fájlmegosztási képességeket biztosít. Az eszköz szinkronizálása, így a fényképeit, dokumentumait, videóit és más fájljait több eszköz tükrözi, azaz nem kell manuálisan átadnia azokat. A fájlok változásai is tükröződnek.

A Jottacloud online archívumot is biztosít, így fájlokat áthelyezhet rá, ha szabad helyet kell hagynia a számítógépen.

A fájlmegosztás lehetővé teszi a biztonsági másolatú fájlok megosztását a csapattársakkal és a barátokkal, így a továbbításhoz nem kell USB-meghajtókat, külső meghajtókat vagy más eszközöket használni. A Jottacloud segítségével megosztási linket hozhat létre, míg a Jottacloud Photos alkalmazás lehetővé teszi, hogy közvetlenül feladhasson a Facebookra vagy a Twitterbe.

Ezek a szolgáltatások közös a legjobb felhőalapú tárolási szolgáltatások számára, de csak néhány biztonsági mentési szolgáltatás rendelkezik velük. Az IDrive és a SpiderOak ONE kiemelkedik azok között, akik így tesznek, mert az egyik legjobb online mentési szolgáltatásunk. Rólunk többet olvashat az IDrive beszámolónkban és a SpiderOak ONE beszámolónkban. Ha nem egyértelmű a biztonsági mentés és a tárolás közötti különbség, olvassa el a magyarázatot.

jotta-fotók

A média rajongói örömmel hallják, hogy a Jottacloud segítségével feltöltheti és kezelheti fényképeit és videóit egy erre a célra kialakított alkalmazásban. Ráadásul a Jottacloud Photos nem tömöríti a fényképeket vagy a videókat. Számos formátumot támogat, beleértve a RAW-t is. A feltöltött videókat a böngészőbe vagy az eszközre is streamítheted.

A Jottacloud Photos segítségével albumokat is létrehozhat és tartalmait megoszthatja, ami a szokásos biztonsági mentési megoldásoknál nem jellemző. A leginkább figyelemre méltó kivétel a BigMIND Home, amely tele van olyan funkciókkal, beleértve az AI-alapú arc- és szövegérzékelést a fényképek számára. Többet megtudhat a BigMIND Home-ról a BigMIND Home áttekintésünkben.

A Jottacloud lehetővé teszi a dokumentumfájlok előnézetét az Office Online használatával is. Az Office Online segítségével dokumentumokat is létrehozhat.

Ha energiafelhasználó vagy, akkor örömmel veszi tudomásul, hogy a Jottacloud parancssori klienssel rendelkezik, amelyet a mappák biztonsági mentéséhez használhat..

A Jottacloud elérhető Windows, macOS és Linux rendszerekhez, és asztali számítógépeken, szerverekön, NAS eszközökön és még Raspberry Pi számítógépen is használható..

A felhő biztonsági mentési szolgáltatásai között más funkciók közösek: képmentés, ütemezés és fájl verziózás. A fájlverzió lehetővé teszi a fájlok korábbi verzióinak visszaállítását, ha nem kívánt fájlmódosítást hajt végre, vagy ha a ransomware áldozata. Ha további védelmet szeretne vele szemben, olvassa el a ransomware védelmi útmutatónkat.

A Jottacloud implementációja csak az utolsó öt verziót menti el, tehát ha további szüksége van, olvassa el a legjobb online biztonsági mentésünket a roundup verziójához.

A Jottacloud folyamatos biztonsági mentést futtathat, ami azt jelenti, hogy biztonsági másolatot futtat, amikor egy biztonsági másolatú fájlt szerkeszt, vagy új fájlt ad hozzá a biztonsági másolatként megjelölt mappához..

A hiányzó funkciók között szerepel a növekményes biztonsági mentés és a helyi eszközre történő biztonsági mentés képessége, ami azt jelenti, hogy nem élvezheti a hibrid biztonsági másolatot. A titkosítás szintén hiányzik, de erről a „biztonság” részben fogunk beszélni. Ha a biztonsági mentési szolgáltatások érdekesek az ön számára, további információkért keresse fel az online biztonsági mentési könyvtárat.

A Jottacloud szolgáltatások áttekintése

Jottacloud logówww.jottacloud.com

Havonta 660 dollártól indul a korlátlan GBA összes csomag

biztonsági mentés

Biztonsági mentés ütemező

Folyamatos biztonsági mentés

Növekményes biztonsági mentés

Kép alapú biztonsági mentés

Külső meghajtó biztonsági mentése

NAS biztonsági másolat

Szerver biztonsági mentés

Hibrid biztonsági mentés

Mobil eszköz biztonsági mentése

Korlátlan biztonsági mentés

Korlátlan eszköz

Sebességfojtó

Blokk szintű fájlmásolás

Többszálú mentés

visszaállítás

Futárszolgálat

Böngésző-hozzáférés

Mobilalkalmazás-hozzáférés

Versioning

Törölve a fájlmegőrzés

Biztonság

Privát titkosítás

Nyugalmi titkosítás

Tranzitközi titkosítás

Titkosítási protokoll
AES 256 bites

Két tényezős hitelesítés

Edzett adatközpontok

Proxyszerver beállításai

HIPPA-kompatibilis

Támogatás

24/7 támogatás

Élő chat támogatás

Telefonos támogatás

E-mail támogatás

Felhasználói fórum

Tudásbázis

Egyéb

Fájlmegosztás

Eszköz szinkronizálása

Ingyenes próbaverzió

Árazás

A Jottacloudnak hat terv van, amelyek otthoni és üzleti felhasználók között oszlanak meg. Kettő ingyenes.

Jó, hogy Jottacloudnak két ingyenes terve van. Más biztonsági mentési szolgáltatások, például a Backblaze és a CrashPlan for Small Business, nem nyújtanak ingyenes biztonsági mentést. Az 5 GB-os méret még mindig vékony, ha biztonsági másolatot készít a számítógépről, de elegendő a szolgáltatás kipróbálásához.

Ráadásul a Személyes terv szinte kétszer annyit fizet, mint a Carbonite és a Backblaze, mindkettő korlátlan biztonsági mentést kínál. Ennek ellenére sem a Carbonite, sem a Backblaze nem kínál eszközszinkronizálási és fájlmegosztási funkciókat. A Jottacloud személyes terve havi 7,92 dollár, de az ár havi 6,59 dollárra csökken, ha az egész évre fizet, amely 79,19 dollár..

A korlátlan biztonsági mentési helyet kínáló szolgáltatásokkal kapcsolatos további információkért olvassa el a legjobb korlátlan online biztonsági mentési útmutatóunkat.

A családi terv havi 11,36 USD, és 5 TB tartalékhelyet biztosít öt felhasználó számára. Ha egy évre előre fizet, az ár havi 9,46 USD vagy évi 113,61 USD.

A Jottacloudnak két prémium terve van a vállalkozások számára. A Business Small két felhasználót képes befogadni, akik 1 TB tartalékot osztanak meg. 7,92 vagy 95 dollár az évre. Az előre fizetett év nem jár kedvezménnyel.

Ugyanez vonatkozik a Business Large esetében is, amely ugyanannyi helyet biztosít, de korlátlan felhasználóval rendelkezik. Ez havi 11,36 dollár vagy évente 136,34 dollár.

Mindkét terv jó értéket képvisel. A legközelebb esik az Acronis True Image és az IDrive üzleti terveihez, ám ezek drágábbak. Az Acronis True Image Premium 1TB terve havi 8,33 USD csak egyetlen számítógépre, míg az IDrive 1,25TB terve havi 31,22 USD..

Ha elfogy a hely a Jottaclouddal, akkor további 1 TB-ot kaphat további 6,72 dollárért havonta. Az üzleti tervek tartalmaznak adminisztrációs eszközöket, például az adminisztrációs konzolt, és a jelentéskészítést. Egyszeri bejelentkezés is elérhető. A vállalkozások árai nem tartalmazzák az ÁFA-t.

Egyszerű használat

Könnyű feliratkozni a Jottacloudra. Miután megtette, ingyenes előfizetést kap, amelyet később frissíthet. A biztonsági mentés beállításához le kell töltenie és telepítenie kell az asztali klienst.

Windows és macOS rendszereken működik. Ha a Team Penguin tagja, ötletekért keresse meg a Linux legjobb online biztonsági mentését.

jotta-default-backup-mappák

A telepítés csak kevés időt vesz igénybe. Ha kész, be kell jelentkeznie a fiókjába. A következő ablak a Jottacloud által biztonsági másolat készítéséhez kiválasztott alapértelmezett mappákat mutatja. Windows rendszeren ezek a következők: „asztali”, „dokumentumaim” és „képeim”. Ha nincs szüksége rájuk, akkor törölje a jelölést, és mások is bevonható az alkalmazásba való belépéskor.

Miután megmutatta az alapértelmezett mappákat, a Jottacloud lehetőséget ad a szinkronizálás bekapcsolására, valamint a szinkronizálási mappa alapértelmezett helyének megváltoztatására..

jotta-desktop-app

Az asztali kliens kialakítása nem tartozik a legszebbek közé, amelyeket teszteltünk, de nem tartozik a legszomorúbbak közé sem. Szeretjük, milyen egyszerű és világos. A tetején levő gombokkal elindíthatja a biztonsági mentési vagy visszaállítási folyamatokat, megnézheti az átvitelt vagy elérheti a beállításokat. Van egy keresősáv is, de számunkra nem működött.

Azt mondta, nehézkes, mert manuálisan kell kiválasztania azokat a fájlokat, amelyekről biztonsági másolatot készíteni szeretne, vagy húzza át őket a középső ablakra..

Más megoldások között megtalálható a leggyakoribb fájltípusok vagy fahierarchia kiválasztása, amely segítségével gyorsan megtalálhatja a szükséges fájlokat. A Jottacloud megköveteli, hogy menjen át a fájlrendszeren, és válassza ki a mappákat a biztonsági mentéshez. Csak mappákat választhat, és nem különálló fájlokat.

jotta hátú-fájlok web

A web kliens nemrégiben frissítette felületét, és ez megmutatja. Gyors és egyszerű használat. A bal oldali menüben navigálhat a biztonsági másolatok, a fényképek, a kuka, a csevegés támogatása, a beállítások és a frissítési tárolóoldal között. Ezenkívül a jobb felső sarokban található menü lehetővé teszi, hogy megnézze, mennyi hely maradt, telepítse az alkalmazást és kijelentkezzen.

jotta-web-sync-oldal

Külön vannak nézetek a szinkronizált, biztonsági másolatú, megosztott és archivált fájlokhoz. Feltölthet fájlokat a Jottacloud szinkronizálási helyére, de nem tölthet fel a biztonsági mentési helyre. A feltöltéshez ki kell választania a fájlokat a „+” menü segítségével, vagy húzza át őket. Az archívumba történő feltöltés ugyanúgy működik, azzal a különbséggel, hogy ezeket a fájlokat nem szinkronizálják más eszközökkel.

jotta-mobilalkalmazások

A mobilalkalmazás elérhető Android és iOS rendszerekre. Vonzó és könnyen használható. Ez lehetővé teszi a fényképek és videók automatikus biztonsági mentését, de nem tudja biztonsági másolatot készíteni a mobil adatokról. Ha erre szüksége van, használhatja az IDrive vagy a BigMIND Home szolgáltatást. További lehetőségekért olvassa el a legjobb online biztonsági másolatot a mobil cikkről.

Ennek ellenére a Jottacloud mobilalkalmazása lehetővé teszi a fájlok szinkronizálását a többi eszközzel, így szabad helyet tölthet fel fotók feltöltésével és törlésével a telefonjáról, és letölthet fájlokat a felhőből offline használatra..

Nem tapasztaltunk problémákat, de néhány régóta működő felhasználó hibákat jelentett a Google Play Áruházban. Az alkalmazás 3,7 csillagos besorolással rendelkezik, és több mint 10 000 letöltéssel rendelkezik.

jotta hátú-fájlok web

Fájl biztonsági mentése & Felújítás

Nyissa meg az asztali alkalmazást, és kattintson a „mentés” fülre a biztonsági mentési terv létrehozásához. Ezután húzza át a mappákat az alkalmazás ablakaira, vagy kattintson a „mappa hozzáadása” elemre, és válassza ki őket a fájlkezelő segítségével. Miután ezt megtette, elindul a biztonsági mentés, és szükség szerint hozzáadhat mappákat.

jotta-add-mappák

A folyamat egyszerű, de korlátozott. Csak mappákat készíthet biztonsági másolatot, nem pedig külön fájlokat vagy teljes meghajtót. A legtöbb biztonsági mentési szolgáltatás, amelyet felülvizsgálunk, biztonsági mentést készíthet a fájl szintjén. Jottacloud azt mondja, hogy „bármilyen fájlt tárolhatunk”, és igaz ez, hogy nem volt probléma a leggyakoribb fájltípusok vagy végrehajtható fájlok feltöltésével..

Kizárhatja a fájlokat és mappákat a biztonsági mentésből, de nem zárhatja ki a fájltípusokat, mint sok más biztonsági mentési eszköz esetén.

jotta-backup-menetrend

A Jottacloud lehetővé teszi a folyamatos automatikus biztonsági mentés végrehajtását, vagy ütemezését. Biztonsági másolatot készíthet minden nap egy meghatározott időpontban, hétköznap vagy hétvégén. Ezenkívül meghatározhatja, hogy mennyi ideig kell futtatni a biztonsági mentést. Ha akarod, akkor is létrehozhat egyéni ütemezést.

A Jottacloud ütemezése nem olyan személyre szabható, mint néhány jobb eszköz. Például az Acronis True Image több lehetőséget kínál, beleértve a havi biztonsági mentést és az eseményről történő biztonsági mentést. Ezenkívül értesítést küldhet a biztonsági mentés állapotáról. Tudjon meg többet erről az Acronis True Image beszámolónkban.

A Jottacloud számára nagyobb hiányosság az, hogy nem hajt végre növekményes, blokk szintű biztonsági mentéseket. A növekményes biztonsági másolat a fájl megváltozott részeinek átvitele helyett az összes fájl átvitele. Ez időt és sávszélességet takarít meg. A legtöbb biztonsági mentési szolgáltatás, beleértve az IDrive, a BigMIND Home és a Carbonite, növekményes biztonsági mentéseket készíthet.

jotta-visszaállítási-start

A visszaállítási folyamat csak akkor is lehetővé teszi a mappák visszaállítását a biztonsági mentésből. Az adatok visszaállításához meg kell kattintania a „visszaállítás” gombra. Ezután válassza ki a visszaállítani kívánt fájlt vagy mappát, majd kattintson a „Letöltés indítása” gombra. Meg kell adnia, hogy melyik mappába szeretne visszaállítani, de nincs olyan lehetőség, hogy visszaállítson az eredeti helyre, mint ahogyan sok biztonsági mentési szolgáltatással jár..

jotta-visszaállítási kész

A helyreállítási eljárással adatok gyűjtését is megteheti a kukából, a fotókból vagy az archívumból, ami kényelmes.

A biztonsági mentés és a helyreállítás folyamata egyszerű, ha van egy egyszerű biztonsági mentési terv, kevés fájlt és mappát tartalmaz. A dolgok bonyolultabbá válnak, ha sok fájlt és mappát felvesz a listába. Ráadásul nem hozhat létre több vagy összetett biztonsági mentési tervet.

Sebesség

A Jottacloud adatközpontjait Norvégiában tartja, így minél közelebb állsz ehhez az országhoz, annál jobb lesz a kapcsolat sebessége. A sebessége az internetszolgáltatótól is függ.

A szolgáltatás tesztelésére egy Ethernet kapcsolatot használunk Belgrádban, Szerbiában, amelynek feltöltési sebessége 10 megabites másodpercenként, és letöltési sebessége 31 Mbps volt. Elméletileg ezeknek a sebességeknek elősegíteniük kell, hogy kb. 14 perc alatt feltöltsük az 1 GB-os tesztmappát, és valamivel több, mint négy perc alatt töltsük le, fej nélkül..

Első próbálkozás:
Második kísérlet: Átlagos:
Feltöltési idő00:22:4400:22:3800:22:41
Letöltési idő00:06:3500:06:3500:06:26

A Jottacloud nem volt közel az elméleti időhöz, de a többi szolgáltatáshoz képest még mindig gyors volt. Az átlagos feltöltési sebesség 22 perc és 41 másodperc volt. A letöltési sebesség azonban lassabb volt, mint amilyennek kellene lennie. Hat perc és 26 másodperc telt el az 1 GB-os ZIP-mappánk letöltéséhez.

jotta sávszélességű gázzal

Ha a biztonsági mentés és a visszaállítás folyamata zavarja a munkát, akkor a feltöltési és letöltési sebességeket a beállítások menüben szabályozhatja.

Biztonság

A TLS / SSL protokoll védi a számítógépről a szerverre továbbított fájlokat. Amint ott vannak, a Jottacloud AES 256 bites titkosítással használja a fájlokat, hogy nyugodtan tülekedjenek..

A Jottacloud létrehozza és kezeli a titkosítási kulcsot, és nem támogatja a felhasználó által generált kulcsokat. Ez a módszer gyors és kényelmes, de az adatait veszélyezteti, ha a szervereket megsértik, vagy egy gazember alkalmazott úgy dönt, hogy megnézi az Ön adatait..

A Jottacloud nem támogatja a privát titkosítást, mert ütközik azzal a képességgel, hogy előnézeti, megoszthatja és szinkronizálja a fájlokat. Ennek ellenére a magánélettel aggódó egyének ezt felvethetik. A magánélet védelméről a következő szakaszban beszélünk.

Ha a magán titkosítás kötelező az Ön számára, érdemes lehet fontolgatnia az IDrive, Carbonite, SpiderOak ONE és mások online biztonsági mentési véleményeinket..

A Jottacloud kétfaktoros hitelesítéssel rendelkezik. Ha engedélyezi, ismeretlen számítógépről való bejelentkezéskor a szokásos hitelesítő adatain kívül biztonsági kódot kell megadnia. Ez megakadályozza, hogy bárki, aki ellopta az Ön adatait, hozzáférhessen a fiókjához.

Magánélet

A privát titkosítás hiánya miatt fontos, hogy az adatvédelmi politika szigorú legyen. Az a tény, hogy a Jottacloud Norvégiában található, egy olyan országban, ahol a világ egyik legjobb magánélet-védelmi törvénye van, megragadja. Az ottani törvények nem engedélyezik az internetszolgáltatók kémkedését, és nem játszanak jól az Egyesült Államok megfigyelő programjaival, például a PRISM-rel..

A Jottacloud megígéri, hogy nem fogja figyelni az adatvédelmi garanciájában tárolt információkat. Azt is mondja:

 • Csak akkor továbbítja a felhasználói adatokat a hatóságoknak, ha a norvég bíróság által kiadott végzést bemutatják.
 • Nem cseréli, tárolja és nem dolgozza fel felhasználói adatokat harmadik fél szolgáltatásain, például az Amazonon keresztül.
 • Munkavállalói írásos hozzájárulása nélkül nem nyitják meg, nem férhetnek hozzá vagy nem olvashatják el a fájlokat.
 • Munkatársainak alá kell írniuk a titoktartási megállapodásokat.

Ennek ellenére az adatvédelmi politika szerint bizonyos adatok átvitelre kerülnek. A következő szöveg szól: „Amikor fájlokat tölt fel a Jottacloudba, akkor a fájlrendszerrel kapcsolatos információkat is küld, ideértve a fájlok nevét és a könyvtárakat. Az átvitel során a fájlok biztonságos Socket Layer (SSL) kódolással vannak titkosítva. ”

Minden biztonsági mentési szolgáltatás ilyen információt használ a biztonsági mentési folyamat támogatására, és az adatvédelmi politika azt állítja. Azt is mondja, hogy a Jottacloud nem fogja eladni vagy forgalmazni az Ön e-mail címét, és nem adhatja át személyes adatait harmadik felek számára. Ráadásul a Jottacloud betartja az EU általános adatvédelmi rendeletét. Az EU adatvédelmi törvényéről további információt találhat a GDPR útmutatóban.

A Jottacloud adatvédelmi politikája nem tartalmaz gyanús záradékokat, és a társaság betartja Norvégia adatvédelmi törvényeit és a GDPR-t. Ugyanakkor csak a privát titkosítás garantálja a fájlok magánéletét a kétségek árnyékán.

Támogatás

Ha problémát tapasztal, böngészhet a súgóban vagy kapcsolatba léphet az ügyfélszolgálattal csevegéssel vagy telefonon.

jotta-help-központ

A súgó kategóriákra van osztva, hogy segítsen megtalálni a problémát. Ha nehéznek bizonyul, akkor a keresősáv segítségével keresse meg. Néhány cikk vékony, de a legtöbbnek elegendő információ és képernyőképe van ahhoz, hogy segítsen. Ők is tiszták.

Ha a súgóban nincs válasz, vegye fel a kapcsolatot a műszaki támogatási csoporttal. Ezt csak hétköznapokon lehet megtenni, délután 9 órától 17 óráig. telefonos támogatásért és 9-től 8-ig. beszélgetni. Minden idő UTC + 2. Több kérdést tettünk fel csevegésen keresztül, és a csapat gyorsan válaszolt. A válaszok szintén hasznosak voltak.

jotta-support chat-ablak

Az ítélet

A Jottacloud nem jelöli be az összes felhő biztonsági másolatot. Hiányzik a növekményes biztonsági mentés, a fejlett ütemezési lehetőségek és a képesség több és összetett biztonsági mentési terv létrehozására. Ráadásul csak mappákat választhat biztonsági másolatként. Mivel rendelkezik a felhőalapú tárolási kézikönyv szolgáltatásaival, nem rendelkezik privát titkosítással.

Ugyanakkor a fejjel az is, hogy ezeket a funkciókat használhatja fájljainak szinkronizálására és megosztására. A Jottacloud lehetővé teszi a videók lejátszását és a fényképek előnézeti megtekintését a Jottacloud Photos alkalmazás segítségével. Az Office Online segítségével az Office dokumentumokat is megnyithatja, létrehozhatja és szerkesztheti. A haladó felhasználók élvezhetik a parancssori eszközt.

A szolgáltatás viszonylag olcsó és korlátlan biztonsági mentést kínál. A fájlok feltöltése nagyon gyors. Ez nem mondható el a letöltési sebességről, ami csak szörnyű.

Végül a Jottacloud vegyes táska. Annak eldöntése, hogy megfelel-e az Ön igényeinek, az a kérdés, hogy többet szeretne-e kihozni a tárolási jellegű funkcióiról, mint amennyit el fog veszíteni, ha nem rendelkezik tűzőfelhő-biztonsági mentési funkciókkal.

Mit gondolsz Jottacloudról? Mondja el nekünk az alábbi megjegyzésekben. Köszönöm hogy elolvastad.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map