Meddig fog tartani a merevlemez?

Halál, adók és merevlemez-összeomlások: semmi más nem biztos. Benjamin Franklin legalábbis így mondaná, ha informatikai srác is lenne. Az elsővel még nem tudunk segíteni, a felhő tárolása a tudatossághoz még mindig olyan, mint néhány év elteltével. Adók vonatkozásában a számviteli szoftverek áttekintése segíthet csökkenteni az összeadás és a kivonás fájdalmait. Ez a cikk azonban a merevlemezek porlasztásáról szól.


A szerencsétlen valóság az, hogy a merevlemez-meghajtó előrejelzése csúnya. A legbiztosabb dolog, amit elmondhatunk neked, hogy az összes merevlemez végül kerplooey-ra megy. Bármennyire gondolod is, hogy az új SSD nem törhetõ, a valóság az, hogy az idõ nem az Ön oldalán (és még soha nem volt, ahogyan az a merevlemez történetében olvasható).

A közeljövőben megadjuk a statisztikákat, majd hasznos tippeket kínálunk arról, hogyan lehet felismerni a merevlemez küszöbön álló lángját (reméljük, hiperbolikusan véve). Arra is beleszámítunk, hogy fontos-e az adatok biztonsági mentése, mielőtt a dolgok ilyen messzire kerülnének.

Ugorhat a legjobb online biztonsági mentésünkre, ha úgy döntött, hogy a szerencse nem a legjobb biztonsági mentési modell. Ha szerencsejáték ember, akkor az adatok helyreállításáról is beszélünk, ha a merevlemez meghibásodik, a legjobb adat-helyreállítási szoftver útmutatónk inspirációjára támaszkodva..

Merevlemez meghibásodási aránya

A merevlemez meghibásodási arányára vonatkozóan nincs sok rendelkezésre álló adat. A legátfogóbb adatokat, amelyekre mindenki hivatkozik, a Backblaze állítja össze. A tanulmány eredményei, bár ügyesek, nagyon korlátozott választ adnak arra a kérdésre, hogy meddig tart-e fenn merevlemezed.

A Backblaze tanulmány 2013-ban kezdődött, és a legfrissebb eredményeket 2018 februárjában jelentették be. Az elemzők több különböző márka és modell meghibásodási arányát követték nyomon, összesen több mint 90 000 meghajtót.

A tanulmány folyamán, 2013 áprilisától 2017 végéig, a merevlemez-meghajtók átlagos éves hibaaránya két százalékra növekszik. A hibaarányok különböző modellek között nem voltak konzisztensek: a HGST, a Western Digital leányvállalata 4TB meghajtóval állította be a legjobb számokat: 130 hiba történt 8,7 millió meghajtó nap alatt egy minimális, 0,54 százalékos hibaarányhoz.

A legrosszabb arányt két Seagate modell esetében 15,34 és 29,08 százalékban jelentették (más Seagate modellek sokkal jobban teljesítettek)..

A tanulmány során néhány probléma merül fel a saját merevlemez meghibásodásának lehetséges előrejelzésekor. Az egyik a Backblaze meghajtók emelt padlókkal, biztonságos állványokkal, HVAC rendszerekkel és klímaberendezésekkel ellátott biztonságos adatközpontokban forog. Ez egy kicsit más, mint egy asztal alá beszorult asztal, amely elnyeli a rúgásokat és lélegzik a halott bőr pehelyén.

A másik probléma az, hogy a Backblaze csak HDD-ket használ adatközpontjaiban, míg a mai laptopok és okostelefonok, valamint az egyre növekvő asztali számítógépek SSD-ket használnak. Az SSD-k chipeket használnak az adatok tárolására, és sokkal megbízhatóbbá teszik azokat, mint a HDD-k, amelyek forgó tányérokat és mechanikus karokat használnak, amelyek hajlamosak a törésre.

Néhány tanulmány történt az SSD-kkel kapcsolatban, de sajnos ezek többsége adatközponti teszteken is alapul. Az egyik legismertebbet a Toronto Egyetem és a Google végezte el, amelyekben a kutatók úgy találták, hogy az SSD-ket kb. 25 százalékkal ritkábban kell cserélni, mint a HDD-ket. Ugyanakkor, miközben hosszabb ideig tartottak, a tanulmány azt találta, hogy az SSD-k nagyobb adathibákat szenvednek.

Ez többnyire megegyezik azzal, amit a Network World mond az ügyben, azaz a fogyasztói SSD-k éves hibaaránya jóval egy százalék alatt van. Ha otthoni számítógép-használója, akkor valószínűleg rendben van a 99% -nál nagyobb eséllyel, hogy az SSD nem fog megbukni.

Ha Ön informatikai szakember az üzleti adatok védelme, akkor valószínűleg öt kilenc (99,999 százalék) üzemidő lesz. Ebben az esetben a százalékos hibaarány töredéke valószínűleg úgy tűnik, mint a világ vége.

A rövid válasz az, hogy nem tudjuk, meddig fog tartani a merevlemez. Általában megfigyelték, hogy ha a merevlemez meghibásodik, akkor a meghibásodás a merevlemez életének első napjaiban vagy körülbelül négy év elteltével jelentkezik. A korai meghibásodások a gyártó hibáinak következményei, amelyek néha elmulasztják a minőség-ellenőrzési teszteket. A későn fellépő meghibásodások a normál kopásnak és a kopásnak az oka.

A legtöbb otthoni számítógép-használó számára sokkal valószínűbb, hogy a teljes számítógépét lecseréli, mielőtt a meghajtó összeomlik. Akkor ismét lehetsz az egyik szerencsétlen.

Annak érdekében, hogy megbizonyosodjon arról, hogy nem vagy, néhány lépést megtehetsz, ideértve annak felismerését is, hogy a merevlemez az út végén van.

A merevlemez meghibásodásának jelei és okai

A Stellar Phoenix, a Stellar Phoenix Data Recovery készítői egy praktikus táblázatot készített a merevlemez meghibásodásának hét korai jeleiről, amelyek segítenek elkerülni a problémás vizet.

Tünet: Lehetséges ok: Adatvédelmi lépések:
Rendszerleállás (akár gyakran, akár nagy igénybevétel esetén)A CPU vagy a memória túlmelegedése.
Rossz szektorok a merevlemez-meghajtón.
Azonnal készítsen biztonsági másolatot.
Futtassa a számítógép, a memória vagy a merevlemez diagnosztikáját.
Ellenőrizze a por felhalmozódását a számítógép szellőző területein.
A rendszer indulása a vártnál hosszabb ideig tartHardver hiba.
Merevlemez meghibásodása.
Hiányzó szakaszok a merevlemezen.
Biztonsági mentést készítsen külső meghajtóra.
Végezzen rendszerdiagnosztikát.
Hiányzó fájlokA fájlrendszer sérülése.
Vírusroham.
Merevlemez hiba.
Biztonsági mentési adatok.
A File Explorer hosszú időbe telik a mappa tartalmának megjelenítéséhezA fájlrendszer sérülése.Biztonsági mentési adatok.
SMART hibák, amelyeket a merevlemez diagnosztika jelezLogikai és fizikai hibák.Biztonsági másolat készítése az adatokról.
Másolja az adatokat a meghajtóra.
A halál kék képernyőjeSzoftverrel vagy hardverrel kapcsolatos problémák.Használja a Windows operációs rendszer javító eszközét.
Távolítsa el a rossz eszközillesztőt.
A BIOS nem ismeri fel a merevlemeztNem megbízható energiaforrás használata.
Túl magas vagy túl alacsony az UPS tápellátása.
Használjon márkás UPS-t.
Kapcsolja ki a rendszert, ha nem használja.

Noha a fentebb felsorolt ​​tünetek másokat is jelenthetnek, általánosságban azt jelzik, hogy valami nincs a számítógépen. Ha még nem készített biztonsági másolatot számítógépére, akkor ezen a helyen érdemes felkeresni.

Merevlemez-mentés: A megelőzés a legjobb gyógyszer

A merevlemez biztonsági mentése okos megoldás, még akkor is, ha a merevlemez meghibásodásának esélye nem csökkenti meg az apró esélyt. Az adatok elvesztésének számos módja van, kivéve a lemezes összeomlást, beleértve az emberi hibákat, a természeti katasztrófákat, a rosszindulatú programokat és a szoftver sérüléseit..

A biztonsági mentési eszközök nemcsak a fájlokat, hanem a fájlrendszert is lemásolják. Ilyen módon, ha át kell váltania egy másik merevlemezre, mindent visszaállíthat, mint csak néhány egérkattintással.

A merevlemez biztonsági mentésekor választhat helyi mentési opcióval, például külső merevlemezzel vagy hálózathoz csatlakoztatott tároló (NAS) eszközzel. Ha az adatok helyben történő megőrzése rossz ötletnek tűnik, vannak online biztonsági mentési lehetőségek is, ami azt jelenti, hogy a fájlokat biztonságos adatközpontok szerverein tárolják..

A legtöbb adatmentési guruk azonban azt a megközelítést követi, hogy kövesse a 3-2-1 biztonsági mentési szabályt, amely felszólít a biztonsági mentési adatok tárolására mind helyben, mind a felhőben, hogy mindkettő előnyeit kihasználhassák..

Ha olyan megfizethető online biztonsági mentési megoldást keres, amelynek megvalósításához kevés erőfeszítésre van szükség, a Backblaze jó választás. A társaságnak nemcsak a legegyszerűbb biztonsági mentési eszköze van, amelyet felülvizsgáltunk, hanem korlátlan biztonsági mentést kap havonta mindössze 5 dollárért, ami a legjobb biztonsági mentési üzlet, amelyet tudunk..

Merevlemez-összeomlások és adat-helyreállítás

Ha nem sikerült biztonsági másolatot készíteni a merevlemezről, és az összeomlik, továbbra is fennáll a lehetősége a fájlok helyreállítására. Megadhatja a meghajtót egy számítógép-javító szakembernek, bár a helyreállítás ebben az esetben több száz dollárba vagy többbe kerülhet.

Első lépés jobb, ha megpróbálja saját magának helyreállítani, amelyet kipróbálhat a vásárlói útmutatóban említett számos eszköz segítségével a legjobb adat-helyreállítási szoftverről. Miután az összes legjobb lehetőséget elvégezte több tesztelésen keresztül, mint amire gondolni akarunk, személyesen ajánljuk a Stellar Phoenix Data Recovery-t.

Az adatok visszaállításához a Stellar Phoenix segítségével összeomlott meghajtóról szolgaként kell csatlakoztatnia egy működő számítógépet, amelyre telepítve van a helyreállítási szoftver, majd le kell futtatnia a szkennelést. Ha a megsérült meghajtón lévő fájlok sérüléseivel foglalkozik, akkor futtathatja a helyreállítási programot a meghibásodott számítógépen, bár szeretne egy másik meghajtót készen állnia arra, hogy átvitte azt egyszeri helyreállításra..

Van egy teljes Stellar Phoenix Data Recovery ismertetőnk, amelyet megnézhet, de itt egy rövid pillantás a folyamatba egy videóban, amelyet maga a vállalat készített.

Összességében a Stellar Phoenix egy nagyon egyszerű eszköz a használathoz. Bár informatikai szakemberek számára tervezték, kevésbé tapasztalt felhasználók számára is alkalmas. A cég egy külön eszközt készít a törölt vagy sérült képek helyreállításához is, amely a legjobb fotó-helyreállítási szoftver kiválasztásánál szerepel.

Végső gondolatok

Nincs egyszerű módszer a merevlemez élettartamának kiszámítására. Attól függ, hogy SSD-t vagy HDD-t használ-e, mekkora visszaélést szenved a számítógép és a szerencse. A hüvelykujj szabálya, hogy ha eléri a négyéves védjegyet, tartson magát veszélyes területen, bár valójában mindig figyelnie kell a közelgő halál jeleit..

Ha a meghajtó összeomlása vagy sérülése miatt adatvesztést tapasztal, a Stellar Phoenix Data Recovery gyakran segítséget nyújt Önnek. Ez azonban nem bolondbiztos, és a számítógépet sem a drága adat-helyreállítási szakértőhöz viszi.

A legjobb fogadás az, hogy felkészüljön arra, hogy soha nem kell dobnia a kockát az adatok helyreállítására, és ez azt jelenti, hogy biztonsági mentési tervet kell végrehajtani a helyi biztonsági mentési és felhőalapú szoftverek kombinációjával, mint például az online biztonsági mentési áttekintési könyvtárunkban szereplőkhöz..

Külön ajánlások vannak az otthoni számítógépek legjobb online biztonsági mentésének és a legjobb online biztonsági mentésnek a vállalkozások számára, így kiválaszthatja az igényeinek leginkább megfelelő beállítást. Még a legjobb online biztonsági mentés is rendelkezésre áll a mobil roundup számára.

Ez minden, amit meg kell mondanunk a merevlemez-meghibásodások témájában. Ha tud valami más érdekes tanulmányt a kudarcokról, van egy története, amelyet meg szeretne osztani, vagy egy kérdést feltenni, ossza meg velünk az alábbi megjegyzéseket. Köszönöm, hogy elolvasta.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map