Safari vs Chrome: Cupertino vs Mountain View 2020-ban

A használati statisztikák szerint a Safari és a Chrome a világ két legnépszerűbb böngészője. Bár a Chrome uralja a számokat az asztali számítógépeken, a két böngészőnek nyaka van a mobil felhasználók számára. Ebben a Chrome vs. Safari csatában kitaláljuk, vajon a Safari megszerezte-e a felhasználók számát, vagy egyszerűen annak eredménye, hogy előre telepítették az összes Apple-eszközre.


Ebben a cikkben kifejezetten arra összpontosítunk, amely elválasztja a két böngészőt, tehát ha nem akarja elmulasztani olyan részleteket, amelyek nem relevánsak az összehasonlítás szempontjából, kérjük, olvassa el a teljes képet a Chrome-áttekintésből és a Safari-áttekintésből.. 

Mivel ez a legnépszerűbb böngésző, a Chrome számos böngészőharcunkban is szerepelt, köztük a Firefox vs. Chrome és az Opera vs..

Harc beállítása: Safari vs. Chrome

Mint mindig, a csata öt fordulóból áll, mindegyik a böngészés élményének döntő részére összpontosít. Ennek érdekében ezek a fordulók jellemzők, könnyű használat, teljesítmény, biztonság és magánélet. A böngésző, amely három vagy több fordulót nyer, győztesnek nyilvánul, de akkor is folytatjuk a végünket, ha korai győzelmet érünk el, amint azt az Edge vs. Chrome csatában láttuk.

1

Jellemzők

Először a szolgáltatások. Általánosságban véve ez a kör magában foglalja mindazt, amelyet a böngésző lehetővé tesz, a megjelenés és a hangulat testreszabásától kezdve a kiterjesztési könyvtárakig, az eszközök közötti szinkronizálásig és kisebb funkciókig, például olvasási listák, PDF-átalakító eszközök és így tovább.

Szafari

Az alapvető funkciókon kívül a Safari-ról semmi nem mondanivaló a funkciók vonatkozásában. Sok böngésző, például a Firefox (olvassa el a Firefox áttekintést) vagy az Opera (olvassa el az Opera áttekintését) esetében ez nem nagy kérdés, mivel ezeket nagy kiterjesztésű könyvtárak egészítik ki (Firefox esetén), vagy képesek Chrome-kiterjesztések használata (az Opera esetében).

Safari-bővítmények

Sajnos a Safari-nak nincs erre, hogy visszaesjen. Annak ellenére, hogy van néhány kiterjesztés az App Store-ban, a választás hihetetlenül korlátozott, főleg, ha összehasonlítjuk más népszerű böngészőkkel. Ezt a problémát súlyosbítja az Apple tervezési filozófiája, amely korlátozza a felhasználói irányítást, mivel a testreszabás módja nagyon kevés..

A Safari eszközön keresztüli szinkronizálása sem nagyszerű. Ahelyett, hogy közvetlenül a böngészőn keresztül tenné, az adatokat az iCloud (könyvjelzők és böngészési előzmények) és a Keychain (jelszavak) segítségével szinkronizálja. Noha ez a finom felosztás rendben van, megzavarja a folyamatot, és az sem remek, ha nem tudjuk szinkronizálni a beállításokat és a megnyitott lapokat..

Az egyik praktikus asztali szolgáltatás, amelyért a Safari érdemel némi jóváírást, az iOS-eszközök utánozása. Ez nagyszerű, ha webhelyet vagy szolgáltatást kell tesztelnie, vagy ha valami olyat szeretne elérni, amelyet mobiltelefonra terveztek, Mac alatt.

A Safari egy kicsit jobban fizet a mobiltelefonon, mivel egyike azon kevés böngészőnek, amely támogatja az iOS kiterjesztéseket és kiegészítőket. Sok más böngésző egyszerűen nem zavarja ezt, mivel a platform kiterjesztéseinek fejlesztésére vonatkozó követelmények gyakran túl szigorúak ahhoz, hogy megéri az erőfeszítéseket.

Safari-Content-blokkolók

Van egy olvasási lista, amely offline hozzáférést biztosít a weboldalakhoz, valamint egy meglepően kompetens PDF-átalakító eszköz, amellyel bármilyen weboldalt PDF-hez alakíthat. Kérhet egy webhely asztali verzióját is, de az üzemmód nem állandó, ezért ezt minden egyes weboldalon be kell kapcsolnia..

Safari-Reading-List

Króm

Noha a Chrome nem tartalmaz sok funkciót a get-go szolgáltatásból, a hatalmas kiterjesztésű könyvtár ezt sokkal megbocsáthatóbbá teszi.. 

Valójában azt lehet állítani, hogy a Chrome ritka funkciói szándékos tervezési döntés a tiszta és nem szennyezett formatervezés mellett, miközben továbbra is lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy válasszon egy sor különféle szolgáltatás közül, bővítmények formájában..

Szinte szinkronizálhatja a böngészés élményének minden részét az eszközök között, beleértve az előzményeket, a beállításokat, az automatikus kitöltési tartalmat, a nyitott lapokat és egyebeket. A folyamat gyors és egyszerűen beállítható, és a böngésző automatikusan szinkronizálja a Google-profilt, amikor bejelentkezik egy új eszközre.

Chrome-ManageSync

A Chrome szintén nagyon jól integrálódott a Google különféle szolgáltatásaival. A Google Translate – vitathatatlanul a legjobb ingyenes fordítószoftver – be van építve, ugyanúgy, mint a Google Docs és a Drive, valamint a Gmail alkalmazásai.

Chrome-GoogleTranslate

A mobiltelefonon nagyon kevés mondanivaló van, mivel az alapokon kívül nincs olyan sok funkció. A Chrome-nak van egy olvasási listája, amely offline hozzáférést biztosít az ott elmentett weboldalakhoz, valamint egy állandó munkahelyi módot, így új weboldal újbóli megnyitásakor újbóli újraaktiválását okozhatja..

Chrome-DesktopMode

Kerek gondolatok

A kapun kívül a Chrome uralja a hatalmas kiterjesztésű könyvtárat és az eszközök közötti erőteljes szinkronizációt, így könnyen legyőzve a Safari szolgáltatásait.. 

Bár egyik böngésző sem tartalmaz sok beépített funkciót vagy testreszabást, ez sokkal nagyobb probléma a Safari számára, mint a Chrome, mivel ez utóbbi támaszkodhat a több ezer kiterjesztésre, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy drasztikusan megváltoztassák böngészési élményeiket..

Kerek: Jellemzői pont a Google Chrome számára

Safari logó
Google Chrome logó

2

Egyszerű használat

Most, hogy a szolgáltatásokat lefedtük, itt az ideje, hogy megvizsgáljuk a könnyű használatot. Ez messze a legszubjektívbb kategória, és arra összpontosít, hogy a böngésző milyen egyszerű és kellemesnek tartja használni. A felület kialakítása természetesen itt fontos, de a kényelem is döntő jelentőségű. Ez azt jelenti, hogy a tab kezelése, az elrendezés és az életminőség apróbb jellemzői szintén nagy szerepet játszanak.

Szafari

A jó kezdettel a Safari lapkezelése szilárd. Ahelyett, hogy minimalizálná a füleket az olvashatatlanságig, a Safari vízszintes görgetést hajt végre, ha eléri egy bizonyos számú lapot. Ezenkívül a böngésző áttekintéssel is rendelkezik, amely nagyméretű ikonokkal jeleníti meg a lapjait, így könnyen azonosítható és megkülönböztethető egymástól.

Safari-Tab-áttekintés

Sajnos a böngésző szintén elég nehézkesnek érzi magát. Terhelve izgalmas, de felesleges és nehézkes animációkkal, még a legegyszerűbb műveletekhez is. Sőt, a fülsáv teljesen el van rejtve, ha csak egy fül van nyitva. Ez szükségtelenül zavaró, mivel soha nem lehet teljesen biztos abban, hogy véletlenül letiltotta-e a fülsávot.  

A kezelőfelület nem érzi magát sem úgy, hogy mobilon használható. A hagyományosabb fülmenü helyett a Safari megpróbálja a füleket úgy kinézni, mint egy kártyacsomag. 

Bár ez valószínűleg okos tervezési ötletnek tűnt papíron, a gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha gyorsan görgetsz a nyitott lapokon, csak az egyes oldalak felső részét láthatod, így sokkal nehezebb megkülönböztetni őket..

Safari-Mobile-Tab-menü

A beállítások a böngészőn kívül is találhatók. Ez egy szándékos szabvány, amelyet az Apple megpróbál ösztönözni az összes alkalmazás használatára, de ezt általában figyelmen kívül hagyják más böngészők, amelyek beállításuk nagy részét az alkalmazáson belül tartják, ami véleményünk szerint sokkal jobb megközelítés.

Safari-Mobile-beállítások

Króm

A Chrome piaci dominanciája miatt a felhasználói felülete ma nagyon hagyományosnak tűnik. Ez azonban nem rossz, mivel ez elsősorban annak következménye, hogy más böngészők megfelelnek a Chrome szabványainak, nem pedig a lusta kialakításnak. 

A beállítás és a böngészés a Chrome-val a lehető legegyszerűbb, és mivel harmadik fél kiterjesztéseire támaszkodik, a böngésző egy nem tiszta elrendezést mutat, amelyben könnyű navigálni..

Chrome-BasicUI

Az egyik fantasztikus kényelmi szolgáltatás, amely a Chrome-ban kiemelkedik, az a képesség, hogy bármilyen képen azonnal fordított Google-keresést végezzen. A helyi menü megnyitásához egyszerűen kattintson a jobb gombbal a képre, ahol lehetősége van fordított képkeresésre is. Ez lehetővé teszi a hasonló képek vagy a kép eredeti forrásának könnyű megtalálását.

Chrome-hátramenet-Image-keresés

Kerek két gondolat

Bár ez a forduló természetesen nem volt annyira slam-dunk a Chrome számára, mint az előző funkciók vonatkozásában, ez továbbra is egy viszonylag könnyű nyeremény a Google számára. 

Annak ellenére, hogy a Safari a vízszintes görgetés és a Mac praktikus lapok áttekintő menüje miatt kiválóan kezelte a lapot, annak ügyetlen kialakítása mind asztali, mind mobil eszközökön éles ellentétben áll a Chrome-val, amely sok szempontból meghatározta az iparági szabványt a böngésző felhasználói felületein..

Kerek: Könnyű használat pont a Google Chrome számára

Safari logó
Google Chrome logó

3

Teljesítmény

A Chrome javára kettő-nulla pontszám elérésével a Google böngészője már a győzelem csúcsán helyezkedik el. Ha azonban elolvasta az áttekintést, akkor tudja, hogy a következő kritériumunk – a teljesítmény – kevert táska valami a Chrome számára. 

Itt a sebességre, az erőforrás-felhasználásra és a sávszélesség-terhelésre összpontosítunk annak meghatározására, melyik böngésző érdemes megnyerni ezt a fordulót.

Szafari

A teljesítmény kétségtelenül a Safari legnagyobb ereje. A böngésző Mac verziója gyors, bár nem a leggyorsabb, mivel olyan böngészők, mint a Firefox és a Vivaldi (olvassa el a Vivaldi áttekintésünket) felülmúlják. 

Az iOS rendszeren azonban a Safari egyszerűen a leggyorsabb böngésző, amelyet teszteltünk, amelynek valószínűleg sok köze van ahhoz az böngészőhöz, amelyet maga az Apple fejlesztett, és így tökéletesen optimalizálva van a platformhoz.

A Safari nagyon kevés RAM-ot is használ, összehasonlítva más böngészőkkel, különösen a Chromium alapúakkal (olvassa el a Chromium áttekintésünket), ami óriási bónuszt jelent azoknak az idősebb eszközöknek vagy felhasználóknak, akik szeretnének sok lapot nyitva tartani egyidejűleg.

Króm

A Chrome szintén jól teljesít. Asztali számítógépen ez a rendelkezésre álló egyik leggyorsabb böngésző, csak a Vivaldi jelentősen gyorsabb. Ugyanez igaz a mobiltelefonokra is, ahol nagyon jó sebességet is elér, bár nem olyan jó, mint a Safari.

Sajnos a RAM felhasználása szintén nagyon magas, ami egy olyan probléma, amely miatt a Chrome – és más Chromium-alapú böngészők – szintén hírhedt.

Három kör gondolatok

A Chrome és a Safari egyaránt nagyon gyors böngésző. A Chrome a gyorsabb a kettő közül az asztalon, míg a Safari nagyobb sebességet ér el az iOS rendszeren. 

Ez a forduló tehát az erőforrás-fogyasztáshoz vezet, ahol a Safari egyszerűen nyeri meg a győzelmet, gyakran kevesebb, mint a RAM RAM felét használva, mint a Chrome ugyanazok az eredmények. Emiatt Safari végül pontokat szerez, és ezzel megbizonyosodik arról, hogy ez a csata még nem ért véget.

Kerek: Performance Point for Safari

Safari logó
Google Chrome logó

4

Biztonság

Most, hogy a Safari elkerülte a korai leütést azzal, hogy teljesítményben nyert, a Chrome újabb esélyt kap a győzelem elérésére, amikor továbblépünk a böngésző biztonságához. 

A biztonság a webböngészők gyakran figyelmen kívül hagyott, de hihetetlenül fontos szempontja, és különös figyelmet fordítunk azokra a dolgokra, mint például az adatbázisok biztonságos böngészése, a tartalom blokkolása, a frissítés gyakorisága és a nem biztonságos kapcsolatokra vonatkozó figyelmeztetések..

Szafari

Sok más böngészőhöz hasonlóan a Safari a Google Biztonságos böngészési adatbázisát is használja annak érdekében, hogy megvédje felhasználóit a rosszindulatú programokat vagy az adathalász programot tartalmazó webhelyektől. Ezt a feladatot az adatbázis jól teljesíti, bár jelentős mennyiségű információt küld a Google-nak az Ön böngészéséről, ami komoly adatvédelmi aggályt jelent.

A frissítési gyakoriság vitathatatlanul a böngésző biztonságának egyik legfontosabb szempontja, mivel a számítógépes bűnözők folyamatosan vadásznak, hogy kihasználják a kód új gyengeségeit. Emiatt a böngészőknek ideális esetben legalább két-három hetente meg kell kapniuk a biztonsági frissítéseket, de Safari sajnos messze elmarad ennek.

A Safari jelentős kiadásai az alapjául szolgáló OS X operációs rendszer frissítéséhez kapcsolódnak, ami hasonló megközelítés a Microsoft Edge-hez (olvassa el az Edge áttekintésünket). Ez nem lenne probléma, ha nem az a tény, hogy még a kisebb biztonsági javítások is ritkán vannak, általában kéthavonta érkeznek be.

A tartalom blokkolása szempontjából a Safari tisztességes, de nem nagyszerű. Az előugró ablakokat alapértelmezés szerint blokkolja, és engedélyezheti a JavaScript blokkolását is. A hirdetések letiltásához azonban le kell töltenie egy kiterjesztést, és a Safari számára sokkal korlátozottabb az ad-blokkolók kiválasztása, mint a többi böngésző számára, mivel a kiegészítő kiegészítők könyvtára apró..

Safari-Security-beállítások

Ezenkívül az egyetlen figyelmeztetés, amely azt jelzi, hogy nem biztonságos kapcsolaton keresztül csatlakozik, a zöld lakat hiányzik. Ez egy szörnyű módszer arra, hogy figyelmeztessük a felhasználókat, hogy kiszolgáltatottak, mivel hihetetlenül könnyű elmulasztani azt a tényt, hogy nincs laka, még akkor is, ha éber vagy.

Safari-HTTPS-lakat

Emiatt könnyen megtalálhatja magát abban a helyzetben, amikor a böngészési adatait külső felek felvehetik és manipulálhatják anélkül, hogy még a kockázat tudatában lennének is.

Króm

A Chrome az egyik legbiztonságosabb böngésző a környéken, és nem meglepő, hogy a böngésző a Google Biztonságos böngészést is használja az árnyékos vagy rosszindulatú webhelyek blokkolásához. Mint fentebb tárgyaltuk, ez szilárd választás a biztonság szempontjából, de magában foglalja a magánélettel kapcsolatos aggodalmait.

A Chrome frissítési gyakorisága azonban a legjobbak közé tartozik, mivel a böngésző általában egy vagy két napon belül megkapja a biztonsági frissítést a feltárt hiányosságokról, valamint egy általánosabb javítást két-három hetente, ami kiváló.

Az előugró ablakokat alapértelmezés szerint blokkolja, de továbbra is letöltheti az egyik legjobb felbukkanó blokkolót, mivel ezek sokkal kompetensabbak, mint a Chrome alapértelmezett opciói. A hirdetések blokkolása érdekében bővítményt kell letölteni, de a Chrome hatalmas könyvtára azt jelenti, hogy ebben a tekintetben rengeteg lehetőség közül választhat.

Chrome-Popups

Végül a Chrome egyértelműen elmondja a felhasználóknak, amikor egy nem biztonságos HTTP kapcsolatot használó webhelyet látogatnak meg, és egy figyelmeztetést jelenít meg, amely egyaránt tartalmaz szimbólumot és a „nem biztonságos” szöveget, megnehezítve ezzel a hiányosságot..

Chrome-HTTPSWarning

Négy forduló gondolatok

Annak ellenére, hogy a biztonság két böngészője között számos hasonlóság van, a Safari-nak végül nem volt valódi esélye erre a fordulóra.. 

Annak ellenére, hogy ugyanazt a biztonságos böngészési adatbázist használja, és lehetővé teszi a felhasználók számára a felugró ablakok és a JavaScript blokkolását is, a Safari kis ad-blokkolók, a jeges frissítési gyakorisága és a szörnyű HTTP figyelmeztetés jelentős előnyt jelent a Chrome-nak. Mindkét böngésző rendszergazdai hitelesítő adatokat is használ a jelszavak védelmére, de továbbra is használni kívánja az egyik legjobb jelszókezelőnk használatát.

Kerek: Biztonsági pont a Google Chrome számára

Safari logó
Google Chrome logó

5

Magánélet

Mivel a Chrome elnyerte a harmadik pontot az elmúlt fordulóban, már megszerezte az általános győzelmet ebben a csatában. Mégis folytatjuk az utolsó fordulónkat, hogy megnézhessük, hogyan hasonlítanak a böngészők az adatvédelemben, amely kategória a Chrome-nak még összehasonlítások során meg kell nyernie.. 

Fontos szempont, amelyet ebben a körben szem előtt kell tartani, az adatgyűjtési politikák, az egyes vállalatok nyilvántartása és az adatvédelmi irányelvek.

Szafari

Bár a Safari lehetővé teszi a sütik és nyomkövetők blokkolását, minden vagy semmi. Ideális esetben a felhasználók számára lehetővé kell tenni, hogy kiválasszák, milyen típusú sütiket akarnak engedélyezni, mivel egyes típusok sokkal kevésbé rosszindulatúak, mint mások.

Safari-Privacy-beállítások

Meglepő módon az Apple valóban meglehetősen tiszta tapasztalattal rendelkezik a magánélet védelmében, összehasonlítva más technológiai óriásokkal. Jelentős adatvédelmi botrányok ritkán vannak a társaság körében, sőt pozitív nyomást gyakorolt ​​a kérdésre, amikor elutasította a hatóságokkal való együttműködést a titkosított eszközök feloldása érdekében.. 

Valószínűleg ez csak PR-mutatvány volt, bár bizonyítékok szerint a vállalat együttműködik az NSA-k PRISM programjával.

Másrészről, az adatvédelmi politikája nem nagyszerű. Ugyanúgy, mint más, nagy termékskálával rendelkező technológiai társaságnál, az irányelv nem egyetlen szoftverre vonatkozik. Ez az általános megközelítés azt jelenti, hogy meglehetősen nehéz megkülönböztetni, hogy mi vonatkozik magára a Safari-ra, és mi vonatkozik az Apple többi szoftvercsomagjára..

Ennek ellenére a politika világossá teszi, hogy az Apple mindenféle információt gyűjthet a termékeit használó emberekről, ideértve a neveket, az IP-címeket, a fizikai helyszíneket és egyebeket is.. 

Fenntartja a jogot arra is, hogy ezeket az információkat különféle homályos okokból megosszák, amelyek szinte bármilyen forgatókönyvre könnyen alkalmazhatók. A keresési lekérdezéseket az Apple is összegyűjti, ám a vállalat állítása szerint ezek nem kapcsolódnak bizonyos felhasználókhoz.

Króm

Kevés társaság ugyanolyan szörnyű az adatvédelemben, mint a Google. Mivel a vállalat bevételének és üzleti modelljének nagy részét a hirdetések terjesztésén alapozza, az Ön böngészési adatainak összegyűjtése és felhasználása működésének kritikus része. 

Noha a Google azt állítja, hogy nem egyértelműen adja el ezeket az információkat, elismeri nyíltan, hogy hirdetési profilokat készített a felhasználóinál, hogy relevánsabb hirdetéseket jelenítsen meg nekik..

A Google szintén hihetetlenül megbízhatatlan ebben a kérdésben, és mindent, amit mond, nagy mennyiségű sóval kell vegye. Ennek oka az, hogy sokszor becstelennek bizonyultak az évek során, például amikor folytatta a helymeghatározási adatok gyűjtését a kikapcsolódó felhasználókról, vagy amikor az utcakép-autók a nem védett WiFi hálózatokat szimatolták be..

A társaság részt vett az NSA PRISM programjában is, ami azt jelenti, hogy a Google örömmel ad el téged a hatóságoknak, amikor felkérik őket. Adatvédelmi politikája szintén homályos és kiderült, és szinte lehetetlen megmondani, hogy annak mely részei vonatkoznak kifejezetten a Chrome-ra, nem pedig a vállalat egyéb szoftverkínálataira..

Számos olyan Google-szolgáltatás, amely veszélyezteti az adatvédelmet, szintén alapértelmezés szerint engedélyezve van, például a keresési előrejelzés és az URL-javaslatok. Bármikor kikapcsolhatja ezeket, de nehéz megmondani, hogy ez valóban segít-e, mert lehetetlen felvenni a Google szavait. Bár a Chrome kínál bizonyos adatvédelmi vezérlőket, ezek nem olyan rugalmasak, mint lehetnek.

Chrome-PrivacyControls

Noha a Google valóban lehetőséget kínál a felhasználók számára, hogy töröljék azt, amit a cég rendelkezik velük – ezt megteheti azáltal, hogy követi a Google előzményeinek törlésére vonatkozó útmutatónkat -, ismét nehéz teljesen megbízni abban, hogy ez mennyire hatékony..

Chrome-GoogleServices

Öt kerek gondolat

A nap végén egyik böngésző sem nagyszerű választás az adatvédelem érdekében. Mindkettőt olyan műszaki óriások működtetik, akik a hatóságokkal működtek együtt, amikor azt gondolják, hogy senki sem keres, és a saját adatvédelmi politikáik ugyanolyan homályosak. 

Függetlenül attól, hogy melyik böngészőt használja, az adatvédelmi álláspontjuk azt jelenti, hogy érdemes átnéznie a névtelen böngészési útmutatónkat.

Ennek ellenére, mivel a Google teljes bevételi forrása hirdetésekre támaszkodik, felhasználói adatai sokkal értékesebbek e vállalat számára, mint az Apple számára. Ez a Google sok adatvédelmi botránya és az Apple meglepően tiszta eredményei közötti egyértelmű ellentéttel együtt azt jelenti, hogy a Safari viszi a magánélet tiszteletben tartásának pontját, így a pontszám 3-2.

Kerek: A Safari adatvédelmi pontja

Safari logó
Google Chrome logó

6

Végső gondolatok

Ezzel a csata befejeződött. A Chrome nagyszerű kezdetbe került azáltal, hogy mind a funkciók, mind a könnyű használat során megverte a Safarit, de elvesztette némi lendületét, amikor a Safari hihetetlenül alacsony erőforrás-fogyasztás miatt elkapta a teljesítmény nyertesét.. 

Ez azonban nem volt elegendő a Safari megmentéséhez, mivel a böngésző szörnyű biztonsága a koporsó utolsó szöge volt, annak ellenére, hogy sikerrel nyertünk a magánélettel kapcsolatos utolsó fordulónkban..

Győztes: Chrome

Mit gondolsz a Chrome-ról és a Safari-ról? Egyetért-e azzal, hogy az Apple böngészője nehézkesnek és túltervezettnek érzi magát, vagy rajongója annak interfészének? Alternatív megoldásként inkább a teljesítmény és a magánélet foglalkoztatja, mint a szolgáltatások és a biztonság, és ezért inkább a Safari-t részesíti előnyben? Tudassa velünk az alábbi megjegyzésekben. Köszönöm hogy elolvastad.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map