Orosz VPN-tilalom: Hogyan kezelik a szolgáltatók?

Oroszország nem az emberi jogok számára barátságos hely. A Putyin kormány cenzúrálja az ellenzéket, megakadályozza az újságírókat, hogy elvégezzék a munkájukat, és megakadályozzák, hogy lakossága hozzáférjen bizonyos weboldalakhoz. Adja hozzá a Krím illegális megszállását és a Kelet-Ukrajnában folytatott harcot a háború ellen, és megvan a despotikus rezsim összes jellemzõje..


Ennek ellenére az orosz kormány megtette a szokatlan lépést, hogy megkísérelje harmadik feleket választani azzal, hogy segíti lakosságának sötétben tartását. 2019. március végén a távközlés, az információtechnológia és a tömegkommunikáció területén működő Szövetségi Felügyeleti Szolgálat – amely általában a Roskomnadzor rövidítéssel szerepel – e-maileket küldött több vezető VPN-szolgáltatónak, és utasította őket, hogy blokkolják az orosz felhasználók egyes weboldalait..

Megkeresettük a Roskomnadzor által megkeresett VPN-ket, és jelenthetjük, hogy egyikük sem hajlandó együttműködni az orosz hatóságokkal, még akkor is, ha ez azt jelenti, hogy büntetőjogi lépésekkel kell szembenézniük. Mielőtt megismernénk a reakcióikat, beszéljünk a VPN-ekről és az oroszországi helyzetről.

Cenzúra Oroszországban

Orosz cenzúra

Amint a VPN útmutatóban olvashat, a virtuális magánhálózatok nagyszerű módja annak, hogy online név nélkül maradjunk. Ahelyett, hogy egy olyan kiszolgálón keresztül csatlakozik az internethez, amelyet a kormány és az internetszolgáltatók megnézhetnek, magánszerveren keresztül is csatlakozhat, lehetővé téve, hogy bármit megtehessen online, anélkül, hogy megfigyeléstől félne (a részletekért olvassa el a VPN biztonsági cikkünket).

Ez nagyszerű lehetőség a kínzáshoz, a pornó nézéshez vagy a geoblokkok streaming webhelyein való átjutáshoz, ám a VPN-k kézzelfogható módon javítják a világot, ha az országoknak cenzúrázzák az internetet, és megtorlástól való félelem nélkül mondják el, mit akarnak, amely ezekben a helyeken általában az ajtó bekopogtatása és a bekötött szemmel történő semmiből való támadás formájában jelentkezik..

Az internetet cenzúráló országok nem engedik, hogy létezzenek ilyen léglyuk, ha tudnak segíteni. Kína például a nagy tűzfalat nagyra és erőteljesen tartja a VPN-k betiltásával és az azokkal elfogott emberek megbüntetésével.

Oroszország eddig nem tiltotta meg a VPN-eket, annak ellenére, hogy hatalmas weboldalakkal rendelkezik, amelyeket a kormány inkább az állampolgároknak nem látogat. Ha követi a fenti linket, láthatja, hogy a letiltott webhelyek nagy része pornográfiával és szerencsejátékkal foglalkozik, de rengeteg hírportál is található. Nemcsak a polgárok védelme a rossz szokásoktól, hanem a szabad információáramlás ellen is.

Többet beszélünk arról, hogy hogyan működik a cenzúrázó gép az anyaországban a legjobb Oroszországhoz fűződő VPN darabunkban, de elegendő azt mondani, hogy ez nem elég.

Néhány beszámolót kaptunk arról is, hogy a rendőrség megállította Moszkvában és Szentpéterváron az embereket, hogy ellenőrizzék a telefonjukat, hogy ne legyenek VPN-szoftverek, de az írás időpontjában még nem erősítették meg őket. Ha többet tud erről, keresse fel ezt az írót a mi oldalunkon.

Az orosz VPN-tilalom

Oroszország a VPN-ket arra utasítja, hogy blokkolják a webhelyeket

A végleges tilalom helyett a Roskomnadzor sok VPN-szolgáltatót kért fel, hogy utasítsa őket ugyanazon webhelyek blokkolására, mint Oroszország. Úgy gondoljuk, hogy azért van, mert a VPN-ek tiltása sokkal trükkösebb, mint gondolnád. Nagyon sok ember, akivel beszélgettünk, jól használható VPN-jével például Kínában (erről bővebben megnézheti a legjobb kínai VPN-címet).

Ennek ellenére az a probléma, hogy az embereket arra kötelezi, hogy tegyenek dolgokat, ha nincs hatalmuk felettük, az, hogy megtagadhatják. A Roskomnadzor legrosszabb tehetõje, ha VPN-webhelyeket ad hozzá a tiltott webhelyek létezõ listájához, amely lecserélhetõ egy olyan VPN használatával, amely nem szerepel a listán.

Ez és az a tény, hogy „nem akarunk részt venni a szólásszabadság elfojtásában”, arra késztette a VPN-ket, hogy kapcsolatba kerültünk, hogy megtagadják a rendelet betartását. Ahogy Harold Li, az ExpressVPN alelnöke (becslésünk szerint a legjobb VPN van ott), a Cloudwards.net-szel folytatott e-mailes üzenet szerint:

„Alapvetően az ExpressVPN soha nem fog együttműködni az ország cenzúrázására irányuló erőfeszítésekkel. A magánélet és a véleménynyilvánítás szabadságának online védelme alapvető küldetésünk része, és folytatni fogjuk a harcot annak érdekében, hogy a felhasználókat továbbra is csatlakoztassuk a szabad és nyílt internethez, függetlenül attól, hogy hol tartózkodnak.

„Mint más országokban tapasztaltunk magas szintű cenzúrával, a végrehajtás macska-egér játék. Arra számítunk, hogy az orosz internethasználók továbbra is képesek lesznek elérni a kívánt webhelyekhez és szolgáltatásokhoz való hozzáférési lehetőséget, bár talán némi további erőfeszítéssel. ”

Az OpenVPN vezérigazgatója, Francis Dinha, néhány nappal a Roskomnadzor e-mail kézhezvétele után egy hasonló blogbejegyzésben tett nyilatkozatot, mondván, hogy cégének „jó lelkiismeretében nem tudja támogatni a cenzúrát”.

Egy másik kedvenc VPN-nünk, a NordVPN, egy lépéssel tovább ment, és kiszolgálóit leállította Oroszországban. A blogbejegyzésben a cég kijelentette, hogy „az oroszországi NordVPN szerverhez való csatlakozás már nem biztos, hogy biztonságos. A szolgáltatásmegszakítások és a működési zavarok elkerülése érdekében az összes orosz szervert feldaraboljuk és eltávolítjuk a szolgáltatásból. “

Két további szolgáltatás, amelyet elérhetünk, szintén megtagadta a megfelelést, és szintén nem voltak különösebben aggódva, mert nincs szerverük Oroszországban. Az IPVanish 2016-ban bezárta a kiszolgálóit a nyomás gyakorlása után, és a VPN Unlimited szintén lelkiismeretesen málnát fújt Moszkva felé..

Végső gondolatok

Biztosak vagyunk abban, hogy az oroszok továbbra is képesek látni és olvasni az interneten. Legalábbis most. Ennek ellenére szomorú, hogy ehhez magánvállalatok szolgáltatásait kell használniuk.

Noha az utóbbi valószínűleg még nem mondták az oroszországi weblapok blokkolásáról, a VPN-szolgáltatók úgy tűnik határozottan döntésükben, hogy semmilyen formában nem követik a Roskomnadzor megrendeléseit. Reméljük, hogy ez az elkövetkező években is így marad, és arra törekszünk, hogy naprakész legyen.

Mit gondol az orosz kormány intézkedéseiről? Véleménye szerint milyen szankciókat várnak el a fenti VPN-szolgáltatások? Tudassa velünk az alábbi megjegyzésekben, és – mint mindig – köszönöm az olvasást.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map