Mi a VPN? Az alapok magyarázata 2020-ban

Nem tudsz segíteni, de úgy érzi, hogy a magánélet támadás alatt áll. Az írás idején a hálózatsemlegesség a múlté volt, az amerikai internetszolgáltatók hamarosan megengedik, hogy ügyfeleik adatait harmadik személyeknek eladják, és mindannyian évek óta valamilyen felügyelet alatt állunk. Ha még nem rendelkezik ilyennel, most itt az ideje, hogy gondolkodjon a VPN megszerzéséről. 

Ebben a cikkben segítünk a nem kezelt személyeknek abban, hogy megértsék, mi a virtuális magánhálózat, hogy ez mi az az adatvédelmi stratégia sarokköve, és elmagyarázzuk a VPN-ek működését. Ha jobban szeretne belemerülni a titkosítás és a mindent szemtelen elembe, azt javasoljuk, hogy olvassa el a VPN-biztonságról szóló útmutatónkat, míg az online adatvédelmi útmutató általános áttekintést nyújt Önnek arról, hogyan lehetne biztonságosabb az interneten..

Miután mind megismerkedtél a VPN-ekkel, léphet fel az útmutatónkba, amelyben kiválasztja az Ön számára legmegfelelőbb VPN-t, vagy megnézheti a VPN-áttekintések bármelyikét az új talált ismereteivel. Ha ki szeretné hagyni az összes technobabble-t, és csak el szeretne kezdeni a legjobb szolgáltatóval, nézd meg az ExpressVPN áttekintést.

Mi a VPN??

Mint korábban említettük, a VPN a virtuális magánhálózatot jelenti. Mint sok ilyen dologra, a magyarázat ott van a nevében, csak egy kis összefüggésre van szüksége.

A VPN-ek abból a célból fejlődtek ki, hogy a vállalatok távolról hozzáférhessenek egy számítógépes rendszerhez, de ugyanolyan hitelesítő adatokkal, mint valaki, aki az otthoni hálózatból jelentkezett be. Ez általában nem lehetséges – nos, nem sok kábelezés és komoly know-how nélkül -, de egy speciális program, egy VPN-kliens létrehozásával becsaphatja a számítógépet, amelyet beszél, hogy tagja ugyanabból a hálózatból.

Lényegében akkor hoz létre hálózatot – és utáljuk ezt a kifejezést – a kibertérben, ami azt jelenti, hogy virtuális, és nem fizikailag kapcsolódik egymáshoz. Mivel jelszóval védett, ugyancsak privát, tehát ott van egy virtuális magánhálózat. A VPN lényegében egy olyan online hely, amelyet más emberek hozzáférése nélkül is használhat, például olyan, mintha saját magának kellene saját mini-internetjével.

Mire használják a VPN-ket??

A helyzet az, hogy ez a kis mini-internet önmagában nem túl érdekes, hacsak nem tudja megtölteni dolgokkal. Ezt teszik sok vállalat, valamint olyan akadémiai intézmények, mint például a Fordham University. Az alkalmazottak és a hallgatók VPN-kliens segítségével bejelentkezhetnek a helyi kiszolgálóra, mintha a mainframe mellett ülnének, és szabadon hozzáférnék. A kutatók ezt különösen sokat használják fel, mivel az egyetemi könyvtárba való belépés ára egy év alatt csupán egy százalékaránya annak, amit a tudományos folyóiratokba való feliratkozás költségei fedeznek..

A VPN-k fő felhasználása azonban nem az a kis hálózat, amelyet maguk hoznak létre, hanem a hálózat használata az internet eléréséhez. Ennek oka nagyon egyszerű: amikor VPN-t használ, akkor nem az „Ön” -ként jelenik meg az interneten, hanem mint hálózat. Ez azt jelenti, hogy lényegében elrejti személyazonosságát a hálózat mögött, lehetetlenné téve az Ön nyomon követését.

Ez a VPN nagy erőssége, és miért képezik őket az első számú eszköznek az identitás online védelme érdekében. Ha például VPN-t használ egy elkerült webhely eléréséhez, és megpróbálnak visszakeresni téged, akkor csak azt a hálózatot fogják találni, amelyhez hozzáférést nyertél.

Ez a névtelenség kiterjed az internetszolgáltatóra is: csak az általad létrehozott VPN-kapcsolatot látják, semmi mást. Ez nagyszerűen működik azok számára, akik aggódnak az adataikat értékesítő internetszolgáltatók miatt, vagy akik békében pornókat szeretnének böngészni.

Ezen első világbeli aggályok mellett az internetet cenzúráló országokban élő emberek nagyon örülnek a VPN-knek is, mivel az egyik használata lehetővé teszi számukra a „valódi” internet elérését, ahelyett, hogy az országuk kiállította a kutyát és a póni. . Ennek ellenére, a furcsa ötletekkel, amelyek mind az Egyesült Államokban, mind Európában megjelennek a politikusok részéről, a fejlettebb világ egyes részei hamarosan Kína útjára haladnak..

Hogyan működik a VPN??

Eddig olyan jó: A VPN szinte varázslatosnak tűnik, nem? Anonimitást adnak, és lehetővé teszik, hogy gond nélkül böngészhet, hogy bárki is veled keres (kivéve, ha a válla felett néznek, semmi sem segít ezzel).

A VPN-k ezt úgy hajtják végre, hogy az Ön IP-címét (az IP az Internet Protocol-t jelenti, amely az utcád webes egyenértékét jelenti) a VPN-vel helyettesíti. Most, ha ezt csak egy VPN tette volna, technikailag proxy, egy szolgáltatás, amely egyszerűen átirányítja a forgalmat, amelyek eredendően bizonytalanok. Ha többet szeretne tudni a különbségekről, olvassa el a VPN vs proxy vs Tor cikket. A legjobb ingyenes proxycikkünk néhányat sorol fel, amelyek nem túl rosszak.

Ez a bizonytalanság abban rejlik, hogy bármit is küld IPv4 vagy IPv6 internetkapcsolaton keresztül (az az adatot alkotó bitek és byte-ok átvitelének általános módja), egy harmadik fél egyszerűen megnézheti, majd elolvashatja saját magának. Az internetes forgalom természetüknél fogva nem biztonságos, hacsak nem titkosítja ezt a forgalmat.

Ez a titkosítás különbözteti meg a VPN-ket a proxyktól. A VPN létrehoz egy úgynevezett biztonságos alagutat a számítógép és a VPN szerver között. Az összes forgalom ezen az alagúton halad át, és senki sem tudja ellenőrizni, hogy mi történik az egyik, vagy akár többszörös titkosítási réteg miatt (olvassa el a NordVPN áttekintésünket egy szolgáltatás számára, amely a titkosítást különösen komolyan veszi).

Vegye figyelembe, hogy ez azt jelenti, hogy maga a VPN-szolgáltatás is tudja, mire készül, kivéve, ha a „nincs naplózás” házirend érvényben van. A legtöbb tisztességes szolgáltatás nem fogja megőrizni a naplóit (kivéve talán néhány alapvető információt, metaadatok néven ismertetést), bár sajnos elég sok gátlástalan szolgáltatás is odakinn van..

Jó VPN-k vs rossz emberek

Nem minden VPN-szolgáltatás jön létre egyenlően. Valójában annyi megbízhatatlan szolgáltatás van odakint, hogy úgy döntöttünk, hogy egy cikket készítünk az öt legrosszabb ingyenes VPN-szolgáltatóról. Ezek fő bűncselekménye az, hogy esetleg egyáltalán nem titkosítja az Ön forgalmát (képzelje el, hogy történik veled például Kínában), vagy nem titkosítja azt, hanem eladja adatait a marketingszakembereknek.

Általánosságban elmondható, hogy a legjobb VPN-szolgáltatások fizetett szolgáltatások, bár vannak néhány kivétel, például a legjobb ingyenes VPN-cikkben leírtakkal. Noha a legjobbak szolgáltatásai között is rengeteg különbség van, mindegyiknek van néhány közös dolga.

Először is fejlett titkosítást kínálnak. Ez magától értetődik. A probléma azonban az, hogy a fejlett titkosítás egy kicsit lelassítja az internetkapcsolatot, a már tapasztalható lassulás mellett, amikor a jelet egy másik helyről továbbítja.

A leggyorsabb VPN-szolgáltatások csak 10% -kal csökkennek, míg néhányuk abszolút feltérképezésig lassulhat. Egy másik trükk az, ha olyan VPN-szolgáltatót választunk, amelynek sok szervere van szétszórva az egész világon, így könnyebb megtalálni a megfelelő sebességet kínáló szolgáltatót..

Számos típusú titkosítás érhető el a VPN-ek számára, úgynevezett protokollok, mindegyikük felfelé és lefelé. Van néhány, hogy túl sok legyen itt felsorolni, de a legjobb és legszükségesebb az OpenVPN. Más protokollok közé tartozik a PPTP, az L2TP / IPSec és az SSL / TLS. Olvassa el a teljes VPN-protokoll lebontását, hogy megnézze a különbséget ezek között.

A felhasználóbarátság egy másik alapvető követelmény, különösen, ha nem a legnagyobb geek vagy. Általánosságban elmondható, hogy átlátható felülettel rendelkező szolgáltatót szeretne keresni, és nem túl sok homályos gombot; olvassa el a PIA-áttekintést a jó szolgáltatás egy példájáért.

Más megfontolások személyenként eltérőek lehetnek, de magukban foglalhatják például azt, hogy egy szolgáltatásnak van-e megölési kapcsolója (amely megszakítja a VPN-kapcsolatot, ha a VPN-kiszolgáló nem válaszol), ha eljut a Netflix VPN-tilalmához, és vajon dolgozni mobilon, vagy sem. Mindegyik esetben azonban mindig ellenőrizze, hogy jóhiszemű szolgáltatással vagy néhány kódoló cowboyval foglalkozik-e, akik készen állnak arra, hogy néhány dollárt készítsenek egy VPN-vel ellátott proxyról.

Mire számíthat egy VPN?

Ugyanakkor ne várjon sokat a legjobb VPN szolgáltatásoktól is. Noha a VPN-k kiválóan alkalmasak az online védelemre, egyszerűen korlátok vannak. Végül is nagyon sokat cserél ki az internetszolgáltató által tárolt naplókat a VPN-szolgáltató által vezetett naplókkal. Szinte minden egyes szolgáltatás azt állítja, hogy nem tart nyilvántartást, és ezen állítások ellenőrzése jó, lehetetlen.

A Cloudwards.net webhelyen VPN-t ajánlunk, ha nincs arra utaló jel, hogy egy szolgáltatás naplózást vezet. Noha ez véletlenszerűnek tűnik, amikor kiválasztunk valamit, ez a legőszintébb is. Javasoljuk például az ExpressVPN-t és a CyberGhost-ot, mivel nincs olyan hiteles jelentés, amely akár naplókat is vezetne, miközben azt javasoljuk, hogy az emberek tartózkodjanak egy másik szolgáltatástól a PureVPN-felülvizsgálatunkban, mivel a múltban együttműködött a bűnüldöző szervekkel..

Végül nincs egyetlen módja az online identitás szoros lezárásának. Ha a teljes anonimitás a cél, akkor teljesen el kell szakítania magát a közösségi médiától, különféle VPN-szolgáltatásokat kell használni minden egyes tevékenységhez, le kell tiltania több szokásos böngésző funkciót, és nagyban kell felhasználnia a teljes szörfözési élményt. Mivel kételkedünk abban, hogy a legésszerűbb emberek ezt megteszik, azt is javasoljuk, hogy olvasóink ésszerűen tartsák elvárásaikat a VPN-kre vonatkozóan.

Az eredmény? Vár egy jó VPN-től, amely a legtöbb esetben ésszerűen biztonságban tartja Önt, és segítséget nyújt a külföldi műsorok közvetítésében is. Ha a cél az, hogy kijátsszuk a legrosszabb kormányzati felügyeletet, miközben szórakoztatási lehetőségeinket is töltsük fel, akkor a legtöbb általunk javasolt VPN jó lesz. Ha azt szeretné, hogy valóban sötét legyen, akkor a sötét internetes út elutazása inkább a dolgod.

Végső gondolatok

A DIY biztonsági intézkedések bevezetésével a virtuális magánhálózat a legelső védelmi vonal az emberekkel szemben, akik megkísérelnek kémkedni az Ön adatain és online magatartásán, még akkor is, ha nem tökéletesek. Reméljük, hogy ez a cikk tisztázott néhány esetleges kérdését, és közelebb hozta Önt a biztonság és magánélet védelméhez az egyik használatával..

Reméljük, hogy annyira tetszett, hogy elolvasta ezt a cikket, csakúgy, mint mi megírtuk; kérjük, ossza meg velünk gondolatait az alábbi megjegyzésekben. Köszönöm hogy elolvastad.

Gyakran ismételt kérdések a VPN-kel kapcsolatban

Ebben az utolsó részben összegyűjtöttük azokat a kérdéseket, amelyeket a Cloudwards.net webhelyen a legjobban feltettünk. Nyugodtan javasoljon néhányat az alábbiakban szereplő megjegyzésekben.

Mi a VPN és hogyan működik??

A virtuális magánhálózat titkosítja a forgalmat és átirányítja azt, láthatatlanná téve böngészése közben, és szinte lehetetlenné teszi, hogy bárki kémkedhessen. Bónuszként egy jó VPN lehetővé teszi a geoblokkolt szolgáltatások elérését is, mint például a Netflix.

Szükségem van-e VPN-re otthon?

Attól függ, hogy mit csinál, de azt javasoljuk, hogy indítson be egy VPN-t otthon. Még ha a leg ártatlanabb webhelyeken is böngészi, a marketingszakemberek továbbra is felfedhetik ezeket az információkat és eladhatják azokat. A VPN használata megakadályozza, hogy ez megtörténjen.

Hogyan szerezhetek be VPN-t?

Nézze meg a VPN-véleményeket, válasszon egyet, és iratkozzon fel. Szinte az összes VPN-nek egy kis díjat kell fizetnie az induláshoz, de visszatérítési irányelveket kell alkalmaznia arra az esetre, ha nem tetszik..

Használhatom-e a VPN-t ingyen?

Rengeteg ingyenes VPN található odakint, de a legtöbb teljes szar, és az adatait még nehezebben fogják eladni, mint az ISP. Van néhány kivétel, természetesen, a kedvencünk a Windscribe. Olvassa el a Windscribe áttekintést a VPN szolgáltatásról.

Do VPNs valóban működik?

Igen, teljesen. Néhány vagy jobb, mint mások, de az általunk eddig ajánlott VPN-k garantálják, hogy az Ön biztonsága és magánélete érintetlenül marad a böngészés során.

Meg lehet nyomon követni, ha VPN-t használ?

Nem, ha a használt VPN-nek elég jó a biztonsága, akkor jól kell lennie. Feltétlenül végezze el az átvilágítást, és olvassa el néhány véleményt online, mielőtt feliratkozik egy szolgáltatásra, néhány jobb, mint mások.

Valóban szükséges egy VPN-t?

Ha nem szeretné személyes adatait a nyílt piacon kívül tartani, akkor igen. Ha úgy gondolja, hogy nincs mit rejteni, akkor azt javasoljuk, hogy vásároljon néhány Facebook-készletet, és figyelje meg, amint a pénz bekerül. A nyilvános térben, például egy könyvtárban vagy kávézóban tartózkodik, feltétlenül használnia kell egyet..

Szükségem van VPN-re a telefonomban?

Igen, igen. Az okostelefonok egyre inkább az internetes interakció módjává válnak, és így több információt tárolnak, mint valaha. Nagyon fontos a VPN használata a telefonon.

A VPN használata illegális??

A legtöbb országban nem. Kivételt képez Kína és Oroszország, noha ezeket a VPN-tilalmakat ritkán hajtják végre. 

A Netflix VPN-vel működik?

A VPN-től függ. A NordVPN, az ExpressVPN és a CyberGhost nagyszerű eredményeket szerez a Netflix VPN blokkja mentén, tehát ne felejtse el ellenőrizni őket..

Tilos-e VPN-t használni a Netflix-rel?

Egyáltalán nem. Amikor a Netflix VPN segítségével elkapja Önt, csak annyit kell tennie, hogy leválasztja és újracsatlakoztatja, és a továbbiakban streamálni fog, mint korábban. Évek óta csináljuk, és soha nem volt gondunk.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me