Mi a SOCKS5? Gyors útmutató 2020-ra

A proxyk könnyen érthetők mindenki számára, aki jól ismeri a technikát: egyszerűen átadja a kapcsolatot egy kiszolgálón keresztül az IP-cím cseréjéhez. Ennek ellenére különféle típusú proxyk vannak – ezek közül néhány megtalálható a legjobb ingyenes proxy útmutatóban is -, amelyek megváltoztathatják a kapcsolat különféle aspektusait.


Az egyik ilyen típus a SOCKS, vagy pontosabban a SOCKS5. Ebben az útmutatóban azt vizsgáljuk meg, hogy mi a SOCKS5, miben különbözik a többi proxy-tól, és hogyan lehet biztonságosan használni a SOCKS5 proxy-t.

A legtöbb esetben nem szabad egy proxyt használni, de vannak okok, amelyek miatt érdemes egy SOCKS5 proxy-ot fontolóra venni, különösen a torrent miatt. Olvassa tovább, hogy megtudja, mi a proxy, és hogyan állíthatja be a virtuális magánhálózattal.

Mi a SOCKS5??

A SOCKS5 megértése előtt meg kell értenie, hogy mi a proxy. Szerencsére ez egy egyszerű koncepció, amelyet megragadni lehet. A proxyk középső emberként viselkednek az internetkapcsolat szempontjából. Mielőtt eljutna a nyílt internetre, a kapcsolat megy keresztül a proxyn, vagyis az a pont után bármelyik szerver úgy kezeli a kapcsolatot, mintha a proxy lenne..

A gyakorlatban ez azt jelenti, ha megpróbálja nézni az Egyesült Államok Netflixét, mondjuk, az Egyesült Királyságból, a Netflix szerverei az Egyesült Államok proxyt fogják észlelni, nem pedig az Egyesült Királyság címét. Amint a Netflix VPN tilalmáról szóló útmutatónkban olvashat, ez nem egészen igaz, mert a Netflix általában észlelheti, hogy proxyt használ. Tehát tegyük fel, hogy egy elméleti demonstráció érdekében működni fog.

A SOCKS5 egy olyan internetes protokoll, amelyet proxyhoz való csatlakozásra lehet használni, hasonlóan a VPN protokollhoz. Ha SOCKS5 proxyt lát, ugyanazt csinálja, mint bármely más proxy, de a kapcsolat megkönnyítésének módja különbözik.

Noha a technológiai kezdők nem látják, hogy jelentős különbség, a SOCKS5 proxyk sokkal más funkciót hajtanak végre, mint a HTTP proxyk. A SOCKS5 proxyk forgalomgnosztikusak, azaz egyszerűen átadják a forgalmat, amelyet a kiszolgálón keresztül és a címzettnek küldünk..

Különösen a SOCKS5 proxyk hoznak létre TCP kapcsolatot az Ön számára, és ezzel képesek UDP csomagokat továbbítani a kapcsolaton keresztül. Röviden: UDP csomagokat küld a kiszolgálóra, amelyeket TCP kapcsolaton keresztül továbbítanak a címzettnek.

Ez igaz minden SOCKS szerverre. A SOCKS5 előnye azonban a hitelesítés. Ahelyett, hogy csak a szerverhez kapcsolódna, a böngészőjének hálózati „kézfogást” kell végeznie vele, meg kell állapítania, hogy ki vagy, akit mond, és megnyitni a kapcsolatot.

A HTTP proxyk másképp működnek. Noha a HTTP proxyk továbbra is közvetítőként működnek, a kiszolgálón keresztül küldött forgalmat értelmezni tudja és értelmezheti. Emiatt egyes adatok gyorsítótárazhatók és gyorsabban továbbíthatók, azzal a hátránnyal, hogy csak HTTP forgalmat képes feldolgozni.

Az egyéni felhasználók számára a SOCKS5 proxyk általában a legjobbak, mivel hitelesítik és elfogadják a forgalmat. Ugyanakkor a HTTP proxyknek megvan a helyük, ha például egy botot egy proxy segítségével állít be a webes adatok lekaparására.

Használjon tokot a SOCKS5 Proxy számára

Számos oka van annak, hogy meg szeretné cserélni az IP-címét, de a legtöbb esetben a geoblokkokra vezethető vissza. A „geoblokkok” kifejezés az egyes országokból származó forgalom blokkolásának folyamatára utal, hatékonyan korlátozva azt, hogy ki láthatja online. Noha önmagában nem cenzúrázik, unokatestvére.

A geoblokkok különösen elterjedtek a streaming platformok között. Például, a Netflixnek különböző könyvtárak vannak, attól függően, hogy hol csatlakozik a világon (olvassa el a legjobb Netflix hacks útmutatónkat, hogy megtudja, hogyan lehet hozzájuk férni), a BBC iPlayer csak az Egyesült Királyság lakosainak érhető el (olvassa el a BBC iPlayer legjobb VPN-jét).

A proxyk azonban nem a legjobbak a geoblokkok megkerülésére, mert azok, akik a geoblokkok bevezetését megkönnyítik, észlelhetik, hogy Ön használ. Erről a következő szakaszban fogunk beszélni.

Ugyanakkor különösen a SOCKS5 proxyk remekül szolgálnak a torzításhoz. A torrentálás, ha még nem ismeri, peer-to-peer kapcsolatot hoz létre a fájlok letöltéséhez. Alapvetõen a számítógépe több számítógéphez csatlakozik, és letölti a fájlok egy részét mindegyikbõl.

A torzulással járó jogi kérdésekön kívül (erről bővebben olvashat az illegális útmutatónak a torzító útmutatójában), sebességgel kapcsolatos kérdések is vannak. A torrentálás nagy sávszélességet igényel, ami miatt az Internet szolgáltatója korlátozhatja az egyszerre továbbítható adatmennyiséget..

A SOCKS5 proxy két okból segíti a torrentist. Az első az, hogy IP-címét kicserélik, azaz az internetszolgáltatónak nem kellene képesnek lennie a sebesség növelésére. SOCKS5 proxyt kell használnia egy VPN-sel annak biztosítása érdekében, hogy az internetszolgáltató nem tudja gátolni a forgalmat, de erre a következő szakaszban jutunk..

A fő előnye az, hogy a SOCKS5 proxy-k teljes UDP-t kínálnak a felhasználóknak, azaz minden rajongóhoz kapcsolódhat a rajban. Ilyen módon csatlakoztatva általában gyorsabban letöltheti a fájlokat, mert a fájl bitjeit egyszerre kapja meg minden társtól..

Ennek ellenére a kapcsolata továbbra sem lesz titkosítva SOCKS5 proxy használatakor, ami a torrent használat során problémát jelent. Ehhez VPN szükséges. Folytassa a VPN-k megismerését, hogy miért jobbak, mint a proxyk, és hogyan használhatja kettőt együtt.

VPN vs. proxy

Noha a SOCKS5 proxyk hitelesítést nyújtanak, nem nyújtanak titkosítást. Mint minden proxy esetében, semmiféle további biztonságot nem nyújtanak, tehát azt hozza, amit kap. A HTTPS proxyk, amelyek kezelik az SSL / TLS kapcsolat forgalmát, titkosítást nyújtanak, de nem több titkosítást, mint egy normál internetkapcsolat..

Ha nem ismeri, akkor a titkosítás azt jelenti, hogy az adatok átcsavarozása folyamatban van azok átvitel közben, hogy a hálózati lánc közepén senki ne lássa, amit küld. Egy egyszerű algoritmust és kulcspárt használva a sima szöveges kéréseket rejtjeles szövegekké alakítja. Az egyik kulcsot titkosítja az adatok, a címzett pedig a másik kulcsot használja visszafejtéshez.

A titkosítás leírása a folyamat specifikájába megy, de ez egy általános áttekintés. A proxyk nem nyújtanak további titkosítást, de a VPN-ek megteszik. A proxyhoz hasonlóan a kapcsolat egy távoli kiszolgálón keresztül irányul, helyettesítve az IP-címet és a földrajzi helymeghatározási információkat. Ennek ellenére a távoli szerverrel kezdeti kapcsolat titkosítva van.

Ez azért fontos, mert a titkosított kezdeti kapcsolat megnehezíti az útvonal-követést, ha nem is lehetetlen. A SOCKS5 proxyk, mivel nem biztosítanak titkosítást, lehetővé teszik a címzettnek, hogy útvonalat vezessenek, amely lehetővé teszi számukra, hogy a proxyn kívül láthassák a forgalom forrását. VPN esetén azonban a távoli szerver kőfalvá válik.

Eredeti kérései titkosítva vannak, ami azt jelenti, hogy a forrás IP-címe szinte bármit elrejt. Noha a VPN biztonságában eltérések vannak, mindaddig, amíg a legbiztonságosabb VPN útmutatónk szolgáltatóját használja, rendben lesz.

Az ExpressVPN a lista tetején helyezkedik el. Amellett, hogy a leggyorsabb VPN-t teszteltük, sok kategóriában szerepelt az első helyen a legjobb VPN útmutatóban. A biztonságtól a sebességig és a felhasználóbarátságig az ExpressVPN mindent rendbe hoz. Tudjon meg többet az ExpressVPN áttekintésből, vagy kipróbálhatja a 30 napos pénz-visszafizetési garanciával.

Noha a legtöbb dolog számára a legjobb, az ExpressVPN nem a legmegfelelőbb mindenhez. Például, ha érdekli a torrenting, akkor a torrenting legjobb VPN-je, a NordVPN, jobb lehet az Ön számára. Noha a sebesség szempontjából nem olyan lenyűgöző, a NordVPN különféle kiszolgálókkal különbözik az ExpressVPN-től.

A listán megtalálhatók a P2P (torrent) kiszolgálók, az obfusced és a DoubleVPN. A cikk alkalmazásában azonban még egy előnye van. Használhat egy SOCKS5 NordVPN proxy-t egy VPN-kapcsolattal, amelynek – amint már említettük – a legjobb teljesítményt kell biztosítania a torrentáláskor.

Többet megtudhat a NordVPN-ről a NordVPN áttekintésünkben, vagy megnézheti, hogy tetszik ez a 30 napos pénz-visszatérítési garanciával..

Végső gondolatok

A SOCKS5 proxy-k a legjobb választás a legtöbb felhasználó számára, ám ezek továbbra is az itt leírt hátrányokkal és a VPN vs. proxy vs. Tor útmutatóban találhatók. Ennek ellenére továbbra is felhasználhatja az áramellátást, különösen torrentinghez, ha a SOCKS5 proxy-t egy VPN-vel együtt használja.

A NordVPN azon kevés között van, amelyek biztosítják a funkcionalitást. Ennek ellenére, ha nem érdekli a torrent, a SOCKS5 proxy általában rosszabb, mint a gyors VPN, és ehhez az ExpressVPN uralkodik. Ha még több lehetőséget szeretne, olvassa el a többi VPN-véleményünket.

Mire használ egy SOCKS5 proxyt? Van VPN-je is? Tudassa velünk az alábbi megjegyzésekben, és mint mindig, köszönöm az olvasást.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map