IPv4 vs IPv6: Hogyan működik két protokoll az internet 2020-ban

Lehet, hogy nem hallottál, de az internetben nincs elég hely. Valójában már így is volt. Az Internetes Számok Amerikai Nyilvántartása bejelentette, hogy ingyenes IPv4-címeinek száma 2015-ben elérte a nullát, és az Afrikai Hálózati Információs Központ volt az utolsó regionális internetes nyilvántartások között, amelyek 2017-ben bejelentették az IPv4 kimerülését..

Megérkezett a régóta előrejelzett nap, amikor az internetcímek elfogynak, és ez paradigmaváltást jelez az internet fejlődésében. Ennek ellenére nincs oka aggódni, mert a kollektív internet nem áll le. Sokkal árnyaltabb.

Az IPv4 az Internet gerincét szolgálta a kezdetektől fogva, és az 1969-ben négy összekapcsolt számítógép hálójából a tárgyak internetéhez vitte. Az IPv4 címek kimerültségét évekre előre jelezték, és most, hogy ez megtörtént, felgyorsítottuk az IPv6, a régóta ápolt utódjának szükségességét..

Noha az IPv6 2012 óta világszerte elérhető, a lassú, ha növekvő alkalmazkodási arány tapasztalható. Ebben az IPv4 vs IPv6 összehasonlításban körvonalazzuk a finomabb különbségeket közöttük, és megmondjuk, miért van szükség az IPv6-ra, még akkor is, ha nem egészen ott van. Megbeszéljük azt is, hogy az IPv6 miként érinti a virtuális magánhálózat felhasználóit, mivel a VPN-ek ilyen nagy ügyek itt.

Mit jelent az IP?

mi az IP

Az „IP” betűk az „Internet Protocol” kifejezést jelentik, amely egy szabálykészlet, amely szabályozza a csomagok interneten történő továbbítását. A protokoll – legalábbis a hálózatépítés összefüggésében – egyszerűsíti a gépek kommunikációját. A csomagok beágyazott adatbitek, és az interneten mindenre ezek támaszkodnak. A weboldalak, e-mailek és az azonnali üzenetküldés mind hálózati csomagok küldését és fogadását foglalják magukban.

Az internetes protokoll részletes története nem tartozik e cikk hatálya alá, de két számítógépes tudós, Vint Cerf és Bob Kahn 1974-ben készítette. Cerf és Kahn elkészítették a TCP / IP csomag első verzióját, az ARPANET-et tápláló hálózati vezérlőprogram (NCP) protokolljának felváltására szolgál, amely alapvetően az első internet volt.

A Transmission Control Protocol vagy a TCP, valamint az IP, valamint az ARPANET feltalálása nemcsak az IP címekre, hanem a modern internetre is utat adott, amelyet ma élvezünk..

Hogyan működnek együtt a TCP és az IP

A csomagok továbbítása és kézbesítése az egyik alapvető elemtől függ: az IP-címektől. Egyedi számmal kategorizálják a hálózati eszközöket, amelyek lehetővé teszik a kommunikációt az IP-alapú hálózaton keresztül, amelyet interneten hívunk.

A TCP / IP protokollkészlet az internetes kommunikáció tényleges szabványa. IP-címek nélkül sehol nem lehet adatot küldeni vagy fogadni.

A TCP és az IP egységesen működik a csomagok küldésében és fogadásában. A TCP felelős az adatok bitekre történő bontásáért, csomagokba csomagolásáért és az adatok összeszereléséért a rendeltetési helyén. Az IP felelős a csomagok megbízható továbbításáért. Az IP-folyamat kulcstartója minden hálózati címzett IP-címében található.

Összekapcsolhatja a postai rendszerrel. A postai szolgáltatás lehetővé teszi egy csomag vagy levél, a csomag küldését a TCP / IP postai rendszeren keresztül, fizikai vagy közvetlen kapcsolat nélkül a küldő és a fogadó között. Mivel a postai szolgáltatás az ország egész területén, az interneten továbbítja az e-maileket, minden címzettnek egyedi címre, IP-címre van szüksége, ahonnan leveleket küldhet vagy fogadhat..

IPv4 vs IPv6

IPv4 vs IPv6

Az IP-címeknek két verziója van: IPv4 és IPv6. Ahogy a neve is sugallja, az IPv4 a TCP / IP csomag negyedik változata. A 0–3 verziók kísérleti jellegűek voltak, így az IPv4 lett az első nem kísérleti, fő verzió a gyártáshoz. Az IPv4-et 1983-ban telepítették az ARPANET-re, és továbbra is az internet nagy részét birtokolja.

Ez teljes kört hoz nekünk nehéz helyzetünkbe. Amikor az IPv4-et az 1980-as években telepítették, annak kialakítása nem tudta előre látni az 1990-es évek vége és az ezredforduló utáni internet-fellendülést. A növekvő számú felhasználó, valamint a folyamatosan bekapcsolt és tárgyak internete eszközök megjelenése felgyorsította az IPv4 címek kimerülését..

Ráadásul sok IP-címet pazaroltak az IPv4 korai napjaiban, a cégek és intézmények sokkal több címet kaptak, mint amennyire valaha is képesek voltak.

Az IPv4 32 bites címeket használ, ami 4 bájtnak felel meg. Ez korlátozza az IPv4 címkészletét körülbelül 4,3 milliárd egyedi címre. Ez nagyon sokat hangzik, amíg nem veszi figyelembe a világ becsült 7,5 milliárd emberét. A címet öt regionális internetes nyilvántartás osztja ki, mindegyik a világ más részén szolgál. Mindannyian bejelentették IPv4-címeik kimerülését.

A digitális fellendülés ellenére úgy tűnik, hogy továbbra is több eszközt és felhasználót csatlakoztatunk a szüreti internethez. Ennek köszönhetően a hálózati cím fordítás.

Az Internet nagymértékben támaszkodik a hálózati címek fordítására, miután az IPv4 kimerült. Lehetővé teszi egy IP-cím használatát egy eszközcsoport számára, alapvetően újrahasznosítva az IP-címeket. A NAT használatával egy eszköz, például egy útválasztó, ügynökként működik egy magánhálózat és egy nyilvános hálózat között, mint például az internet. Ezután lefordítja a mögötte levő eszközök magáncímeit egyetlen egyedi címre.

A NAT nem csak az IP-címek megőrzését segíti elő, hanem javítja a biztonságot is, mivel a hálózat nagy részét egyetlen IP-címben rejti el. A NAT különféle formában konfigurálható tűzfalak védelmére, a forgalom szűrésére és a hálózati adminisztráció növelésére. Nincs olyan dolog, hogy túl biztonságosak lennének az internetes korban a számítógépes bűnözés során.

Az IPv4 kimerülésének elkerülhetetlensége nem volt váratlan, mivel az IPv6 már 1994-ben fejlesztés alatt állt, és 1998 óta műszakilag rendelkezésre áll..

IPv6 és a jövő internet

Az IPv6 128 bites vagy 16 bájtos címekkel megoldja az IPv4 problémát. Ez azt jelenti, hogy az IPv6 címkészlete körülbelül 340 undekillion, vagy 340 billió billió billió, ami elképzelhetetlenül nagy szám. Az IPv6-nak hexadecimális formátumra van szükség a cím megjelenítéséhez, és elegendő kapacitással kell rendelkeznie a kapcsolat-éhes készülékek generációinak telítéséhez..

Az IPv6 egy bizonyos ponton elhagyja az IPv4-et. Jelenleg az internetes forgalomnak csak körülbelül 25% -a fut az IPv6-on. A fogyasztók számára nincs sok tennivaló az IPv6-ra való felkészülés érdekében. Az internetszolgáltatók vezetik az átmenetet. Ennek ellenére, ha a felszerelése régebbi, mint néhány évnél régebbi, akkor valószínűleg nem lesz IPv6-kompatibilis.

Lassú IPv6 átvétel

az IPv6 megvalósítása

Az internetszolgáltatók, valamint a mobilszolgáltatók nagyrészt a felelősek azért, hogy nagy részünket bevonják az IPv6 környezetbe. A nagyvállalatok, az adatközpontok és a felhő-szolgáltatók gondoskodnak a saját migrációjáról. Az internetszolgáltatók azonban meghúzzák a lábunkat, ahogyan úgy tűnik, mint a frissítések.

Védekezésükben ennek egy része pragmatikus. Az IPv6-ot nem úgy fejlesztették ki, hogy kompatibilis legyen az IPv4-rel. Ez azt jelenti, hogy egyelőre az IPv4 és az IPv6 párhuzamos hálózatokként léteznek. Eddig nem volt arra ösztönözve, hogy az internetszolgáltatók, a szolgáltatók, az internetes házigazdák stb. Proaktívan lépjenek fel az IPv6 készenlétre. Időt és pénzt igényel a kiszolgálók, útválasztók és kapcsolók frissítése az IPv6 telepítéséhez.

A hardvertámogatás általában hátráltatja az internetet tömegesen az IPv6-ra való áttéréstől. Az internetszolgáltatóknak nemcsak frissíteniük kell felszereléseiket, hanem ügyfelek által biztosított berendezésekkel is foglalkozniuk kell. Kettős veremű hardver szükséges ahhoz, hogy az IPv4 és az IPv6 egyszerre működjenek.

A kétrészes hardver azonban egy kétélű kard. Noha elméletileg lágyítja az IPv6-ra való áttérést, drága. Szűk keresztmetszetet teremtett az IPv6 bevezetésében is, mivel biztonsági hálót hozott létre, sok IPv4 hálózatot tartva a helyén. Fejlesztés alatt áll egy könnyű 4over6 vagy lw4o6 nevű megoldás, amely lehetővé teszi az IPv4 forgalmat csak egy IPv6 hálózaton, amely elősegítheti az IPv6 további telepítését..

A hardver támogatás mellett hiányzik a széles körben elterjedt szoftver és fejlesztési támogatás. Sok felhasználónak hálózati hozzáférési hibákba ütközhet, amikor megpróbál csatlakozni az IPv6-on. Ez általában az IPv6 támogatás hiánya az illesztőprogram és a firmware szintjén. A legtöbb operációs rendszer támogatja az új szabványt, de amint azt a Microsoft kimutatta, a Windows frissítései nem haladják meg a támogatást.

Ráadásul az IPv6-hálózatok telepítéséhez meg kell változtatni a domain névrendszert és a DNS-rekordokat, valamint figyelembe kell venni a DNS-konfigurációk speciális szempontjait, például az SLAAC és a DHCP.

A felhasználóknak DNS-problémák merültek fel csak az IPv6-os hálózatokon. Az IPv6 teszt futtatása jó módszer a DNS-problémák megoldására. Olvassa el útmutatónkat, hogy többet tudjon meg arról, hogy mi a DNS-rekord, ha nem biztos benne, hogy miért lenne ez probléma.

IPv6 biztonsági fenyegetések

Vannak biztonsági problémák is, amelyek az IPv6 migrációt is kihívássá tették. Elméletileg az IPv6-nak nagyobb biztonságot kell nyújtania, mint az IPv4-nél, mivel az IPSec be van állítva benne, azaz az internetes forgalom végpontból titkosítva van. Ha többet szeretne tudni arról, hogy miért fontos a titkosítás, olvassa el a titkosítás leírását.

A kettős egymásra rakás lehetővé teszi két IP-protokoll játékát, ami azt jelenti, hogy mindkettőt védeni kell. Sokan azt gondolhatják, hogy az IPv6 behatolása az IPv4-be nem lehetséges, de tévednek. Az IPv6 felhasználható az IPv4 biztonság megkerülésére a támadásokhoz, például az eltérítéshez. A támadásokról bővebben a böngésző eltérítő magyarázatában olvashat.

Az IPv6 DNS-konfigurációja különbözik az IPv4-től. A csatlakozási problémák mellett nagyobb a DNS-támadások kockázata, elsősorban a DNS-amplifikációs támadások. Általában ezeket használják az elosztott szolgáltatásmegtagadási vagy botnet-támadások erősítésére.

Elmagyarázzuk, mi a DDoS támadás, és hogyan enyhítheti őket másutt. Ha nem biztos benne, hogy mi a botnet, akkor ezt is lefedjük.

IPv6 és VPN-k

IP és VPN

Az IPv6 biztonságával és magánéletével kapcsolatos további aggályok a VPN-ekkel való kompatibilitás hiánya. Számos VPN-szolgáltató nem frissítette hardvert vagy szoftvert az IPv6 protokoll átvétele érdekében. Sokan továbbra is csak az IPv4 címeket támogatják, azaz az IP címed változatlan marad, és az IPv6 forgalom az internetszolgáltatón keresztül irányul..

Ez problematikus és ellentétes a VPN céljával. Azokat, amelyek nem támogatják vagy védik az IPv6 forgalmat, nemcsak az IPv6 szivárgások, hanem a DNS eltérítései is ki vannak téve. Ha nem biztos benne, hogy a VPN hogyan kezeli az IPv6 forgalmat, az ipleak.net jó teszt.

Ha többet szeretne tudni arról, hogy mi történhet, ha a forgalom elhagyja a VPN-alagutat, olvassa el a DNS szivárgások útmutatóját.

Érdemes megjegyezni, hogy a VPN IPv6 szivárgás elleni védelem és az IPv6 támogatás két különféle dolog. Az előbbi általában csak letiltja az IPv6-ot, míg az utóbbi hatékonyan és biztonságosan irányítja az IPv6-forgalmat az IPv6-hálózatokon keresztül..

A legjobb VPN-szolgáltatók listáján szereplők közül sokan az IPv6 letiltását javasolják, beleértve a NordVPN-t és az ExpressVPN-t is, amelyek a legfontosabb ajánlásaink közé tartoznak. Egyik szolgáltató sem hozta létre az IPv6 támogatását, és mindkettő nem javasolja annak letiltását. Bár ez csalódást okoz azok számára, akik az IPv6 fedélzetére akarnak ugrani, ez nem ritka.

Ennek ellenére érdemes megnéznie a NordVPN és az Express VPN áttekintést, hogy megtudja, miért ajánljuk ezeket a szolgáltatókat.

Azok számára, akik teljes IPv6 támogatást keresnek, örömmel jelentjük be, hogy a CyberGhost támogatja és IPv6 forgalmat irányítja a titkosított alagútban. A szolgáltatás nem csak a leggyorsabb VPN-k között, amelyeket teszteltünk, hanem jó választás szinte bármi streamingjére. További információ a CyberGhost áttekintésünkben.

Végső gondolatok

Az IPv6-ra való áttérés elkerülhetetlen, mert az IPv4 tovább nem továbbít minket, annak ellenére, hogy ragaszkodunk hozzá. Ugyanakkor az IPv6 még gyerekcipőben jár, összehasonlításban, és még van útja.

Ha úgy találja, hogy a preferált VPN-szolgáltató nem nyújt IPv6-támogatást, ne aggódjon. Az IPv6 elfogadása növekszik, ezért a VPN szolgáltatóknak el kell kezdeniük elfogadási tervek kidolgozását, ha még nem tették meg. Ha az IPv6 támogatás kritikus az Ön számára, akkor a CyberGhost alkalmazást ajánljuk. Egyébként válassza ki a szolgáltatót a VPN-áttekintések közül, amely a legmegfelelőbb egyensúlyt teremt a biztonság és az Ön számára megfelelő szolgáltatások között.

Mindezek mellett, ha a hardver, az internetszolgáltató és a VPN támogatja az IPv6-ot, akkor nincs ártani annak használata. Ne feledje, hogy az IPv6 webhelyek a kisebbség. Azonban még nem kell aggódnia az IPv6 miatt. Nincs olyan kapcsoló, amelyet megfordíthatnának, ami mindenki internetét eltüntetné. Az internetszolgáltatók és az olyan infrastrukturális vállalkozások, mint például a Cloudflare, a legnagyobb nehézségekkel járnak a fogyasztók számára.  

Mivel a világ lassan elmozdul a tiszteletreméltó IPv4-től, amely oly sokáig szolgált nekünk, győződjön meg arról, hogy az IPv6 internet előnyei megéri az erőfeszítéseket. Remélhetőleg segítettünk megtisztítani a levegőt és megmagyarázni, miért kell az átmenetnek megtörténnie. Hagyj nekünk egy megjegyzést vagy egy tweetet, és mondd el, mit gondolsz az IPv6-ról. Köszönöm, hogy elolvasta.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me