Firefox vs Google Chrome: A verseny kihúzása 2020-ban

A Firefox és a Google Chrome a világon a legnépszerűbb és legszélesebb körben használt böngészők. Mindkettő szilárd választás az internetes böngészéshez, kiváló kiegészítő könyvtárakkal, tiszta felhasználói felületekkel és nagyszerű teljesítménygel.


Annak érdekében, hogy megalapozottabb döntést hozhasson a használni kívánt döntés meghozatalában, úgy döntöttünk, hogy egymás ellen dobjuk őket a Firefox és a Google Chrome bemutatásában.

A piaci részesedés szempontjából a Chrome határozottan domináns, ám a Firefox sokkal hosszabb ideig működött, és mindig is alultáplált volt. Hasonló pontszámokat kapnak a legtöbb kategóriánkban, a magánélet kivételével, tehát ez közvetlenül a vezetékhez fog jutni.

Ez a cikk csak a két böngészőt hasonlítja össze egymással, tehát ha részletesebb bontást szeretne megtudni az egyes böngészőkről és azok árairól, ha az elérhető webböngészők teljes sorozatát nézi, akkor olvassa el a Firefox és a Google Chrome áttekintést.

Harc beállítása: Firefox vs. Chrome

A böngészőket öt külön kategórián át osztjuk, és minden forduló nyereményéért egy pontot nyerünk. A fordulók a következőket tartalmazzák: szolgáltatások, könnyű használat, teljesítmény, biztonság és magánélet. 

Az a böngésző, amely legalább három pontot szerez, a győztes lesz. Mint már említettem, ez közel lesz, ezért kételkedünk abban, hogy egyértelmű győztes korán megjelenik.

1

Jellemzők

Az első fordulóban a funkciókat vizsgáljuk meg. Fontos tényezők közé tartoznak a kiterjesztések, a testreszabás, a szinkronizálás és a mobil funkciók, valamint a kisebb kényelmi funkciók, például a rögzítési eszközök és az olvasási módok.

Firefox

A Firefoxnak van egy nagy kiegészítő könyvtára, és bár nem olyan nagy, mint a Chrome, mégis nagyon sok mindent megtalálhat, amit csak akar..

A böngésző megfelelő számú kisebb beépített funkcióval is rendelkezik, mint például a rögzítő eszköz. Ez hihetetlenül hasznos képernyőképek készítéséhez, lehetővé téve a teljes képernyős kép fényképezését, egy adott terület kiválasztását vagy a teljes weboldal képének létrehozását, hosszától függetlenül.

FirefoxCaptureTool

További apró funkciók közé tartozik az olvasási mód, amely kiküszöböli az összes, a cikk fő szövegéhez nem kapcsolódó tartalmat, létrehozva egy tiszta felületet, amely ideális az olvasáshoz, valamint egy alapvető PDF-olvasót és rengeteg alternatív keresőmotort, amelyek bármikor elérhetők a cím alatt rúd.

Szintén nagyon sokféle testreszabási lehetőség érhető el, mivel a böngésző lehetővé teszi a legtöbb felhasználói felület elemének mozgatását, bárhová is szeretné..

A mobiltelefonon a Firefox határozottan a tiszta és egyszerű felhasználói élmény felé hajlik, ahelyett, hogy a böngészőt funkciókkal teli csomagolná. Van azonban néhány ügyes szolgáltatás. Van egy beépített QR-olvasó, amely hasznos lehet, valamint egy éjszakai mód, amellyel megkímélheti a szemét, és egy asztali mód, ha inkább nem foglalkoznának egyes webhelyek rosszul készített mobil verzióival..

Google Chrome

Mint már említettük, a Chrome kiterjesztés-könyvtára felülmúlhatatlan, tehát a böngésző teljes jelölést kap ebben a kategóriában.

A böngésző szintén nagyon jól integrálva van más Google szolgáltatásokkal, mint például a Gmail, a Google Docs és – a böngészési élmény szempontjából leginkább a Google Translate. Ez a jelenleg elérhető legjobb automatikus fordítási szolgáltatás, amely lehetővé teszi a weboldalak szinte minden nyelvre történő lefordítását.

ChromeGoogleTranslate

A böngészőt nagyon könnyű beállítani és elérni a több felhasználót. Ez akkor is nagyszerű, ha csak a számítógépet használja, mivel testreszabhatja a felhasználói profilokat különböző célokra, például munkavégzésre vagy szórakozásra. A Chrome-nak van beépített PDF-olvasója is, bár ez meglehetősen alapvető.

A testreszabás szempontjából nem sok olyan, amit a Chrome lehetővé tesz megváltoztatni, tehát ha meg akarja változtatni a böngésző megjelenését, akkor harmadik fél kiterjesztéseinek kell lennie..

Mobiltelefonon nem sok szempont említhető, de van egy asztali mód és egy olvasási lista, amely lehetővé teszi weboldalak mentését és rendezését későbbi olvasás céljából, akkor is, ha offline állapotban van.

Kerek gondolatok

A denevérrõl nagyon közel van egy kör. Egyik böngésző sem különösebben nagy teljesítményű, de nagy kiterjesztésű könyvtárakkal tölti ki ezt, bár a Chrome nagyobb. Ezután a Chrome növeli vezető szerepét a többi Google-szolgáltatással történő szilárd integrációval és több felhasználó támogatásával. 

Ugyanakkor a Firefox jobban teljesít mobilon, éjszakai móddal és QR-kód olvasóval. A Firefox emellett kisebb versenytársakkal is rendelkezik, mint például olvasási mód, alternatív keresőmotorok és rögzítő eszköz. 

Ezenkívül lehetővé teszi a felhasználók számára a felület nagy részeinek testreszabását, amit a Chrome csak a harmadik féltől származó kiterjesztések révén végez. Mindez lehetővé teszi, hogy a Firefox megragadja a győzelmet az első fordulóban, bár nem sokat.

Kerek: Jellemzők Point for Firefox

Firefox logó
Google Chrome logó

2

Egyszerű használat

Ezt követően összehasonlítjuk a böngészők könnyű használatát, figyelembe véve például a felület kialakítását, a navigációt, a lapkezelést és a webhelyek esetleges kompatibilitási problémáit..

Firefox

A Firefox egy nagyon tiszta felhasználói felületet kínál, amelynek segítségével könnyedén körbeforgathatja a fejét és navigálhat. Az elrendezés egyszerű, és a különböző funkciók ott találhatók, ahol elvárhatják őket. 

A lapokat könnyű kezelni, mivel ha egyszerre túl sok van nyitva, a böngésző vízszintes görgetést használ, ahelyett, hogy minimalizálná őket. A lapokat rögzítheti és elnémíthatja, valamint elküldheti egy másik eszközre.

FirefoxCustomization

Sajnos a Chrome hihetetlen piaci részesedése a böngészők között azt jelenti, hogy egyes fejlesztők csak a weboldalra (és kiterjesztésképpen más Chromium-alapú böngészőkre) gondolva hozzák létre webhelyüket. 

Ez azt jelenti, hogy időnként felkerülhet olyan webhelyekre, amelyek rosszul működnek a Firefox-szal. A lap tetejére a nagyon régi webhelyek néha jobban működnek a Firefox-szal, ha azokat a Google böngészőjének megjelenése előtt tervezték meg..

Google Chrome

A Chrome felülete szintén jól megtervezett és érzékeny. Mivel sok böngésző alapja a Chromium (olvassa el a Chromium áttekintésünket), a legtöbb embernek az UI ismerős és könnyen használható. Ha egy jobb egérgombbal kattint egy képre, akkor lehetősége van arra, hogy fordított képet keressen a Google-on, ami nagyon hasznos.

A lapkezelés szintén jó, mivel rögzítheti és elnémíthatja a lapokat. Sajnos azonban a Chrome nem érinti a lapok görgetését, ami azt jelenti, hogy továbbra is minimalizálja a lapok méretét, ha egyszerre sokat nyit.. 

A lapokat mégis meglehetősen könnyű megkülönböztetni, mivel a Chrome mindig megjeleníti a lapon az egész fajtát, és a szomszédos lapok színe egyértelműen változik.

GoogleTabs

A nyitott lapok az asztalon is könnyen elérhetők a mobil eszközön keresztül, mivel azokat külön lapon tárolják. Ez azt jelenti, hogy nem kell előre elküldenie őket egy adott eszközre, hogy hozzájussanak hozzájuk.

Kerek két gondolat

A harc továbbra is a nyaka és a nyaka marad a második fordulóban, mivel e kategóriában a két böngészőt sem különbözik sokat. Mindkettő jól megtervezett, tiszta és könnyen érthető felhasználói felülettel rendelkezik.

Noha a Firefox vízszintesen görgette a füleket, ezeket a Chrome-ban is könnyű kezelni. A kontextus menüpont a fordított képkereséshez a Google-ban hihetetlenül hasznos, és erről hiányzik a Firefox.

A Chrome-on a mobil lehetővé teszi, hogy az összes fül az eszközön nyitva maradjon, közvetlenül a fülmenüben, anélkül, hogy manuálisan elküldené azokat, megkönnyítve ezzel a felvételt ott, ahol abbahagyta, ha az asztalról mobilra vált. Ezek a kisebb előnyök a Chrome-nak enyhe előnyt és győzelmet jelentenek ebben a fordulóban.

Kerek: Könnyű használat pont a Google Chrome számára

Firefox logó
Google Chrome logó

3

Teljesítmény

Ha a két böngésző össze van kötve, akkor továbblépünk a teljesítményük mérésére. Ez azt jelenti, hogy áttekintjük a sebességet és az erőforrás-felhasználást. Az adatfelhasználás szintén fontos, valamint annak megfontolása, hogy a böngészők beépített módszerekkel rendelkeznek-e annak korlátozására.

Firefox

A Firefox az egyik leggyorsabb böngésző az asztali és a mobiltelefonon egyaránt. Noha a RAM-fogyasztás magas, a böngésző nagyon jól teljesít, ha nagy terhelés alatt van (több mint 20-30 lap), laponként viszonylag kevés erőforrást használva ilyen forgatókönyvekben.

Noha nincs adatmentési mód, dönthet úgy, hogy letiltja a képeket a mobiltelefonon, ami jelentős sávszélességet takaríthat meg, ha korlátozott terv.

FirefoxDisableImages

Google Chrome

A Google Chrome egy nagyon gyors böngésző minden eszközön, de különösen az asztali számítógépeken. A RAM-fogyasztás azonban hihetetlenül magas, ami miatt a Chrome hírhedt. Nincs semmi akadálya az adatmentő funkcióknak, ami problémát jelent a korlátozott sávszélességű mobil felhasználók számára.

Három kör gondolatok

Ez egy újabb szoros forduló, mivel mindkét böngésző magasra számít ebben a kategóriában. Mindkét böngésző nagyon gyors, a Chrome kissé gyorsabb az asztalon, a Firefox pedig kissé gyorsabb a mobilon. Mindkettő erőforrás-éhes, bár a Firefox annál hatékonyabbá válik, mint a Chrome, minél több lapot nyit meg.

A történet hasonló az adathasználat szempontjából, ahol mindkét böngésző nagyjából azonos. A Firefox azonban lehetővé teszi az összes kép kikapcsolását a mobiltelefonon, ami hasznos szolgáltatás, ha kevés az adat. Ez a funkcionalitás, a nagyobb teljesítmény mellett párosítva a jobb terhelést, lehetővé teszi a Firefox számára, hogy újabb győzelmet nyerjen a harmadik fordulóban.

Kerek: Teljesítménypont a Firefox számára

Firefox logó
Google Chrome logó

4

Biztonság

A Firefox újbóli megvásárlásával ideje átgondolni, hogy milyen biztonságot nyújt az egyes böngészők. Vizsgáljuk meg a felbukkanó ablakokat és a blokkolókat – legyenek azok beépített vagy kiterjesztésként elérhetőek, biztonságos böngészési adatbázisok vagy nem biztonságos kapcsolati figyelmeztetések -, és hogy a böngészők mennyire védik a bejelentkezési információkat, valamint a frissítéseket frekvencia.

Firefox

A Firefox beépített pop-up blokkolóval rendelkezik, de nincs blokk. A Firefox-kiegészítők nagy könyvtárában számos lehetőség közül választhat, beleértve a legjobb pop-up blokkolókat is. 

A böngésző a Google biztonságos böngészési adatbázisát használja a felhasználók védelmére az ismert rosszindulatú tartalommal rendelkező webhelyekkel szemben. Ez a szolgáltatás alapértelmezés szerint be van kapcsolva, ami jó a biztonságra, de rossz az adatvédelemre. Ezen felül a böngésző gyakran kap frissítéseket, amelyek automatikusan letöltődnek.

A Firefox figyelmezteti Önt, ha nem biztonságos (nem HTTPS) kapcsolaton keresztül érkezik egy webhelyre, ám a figyelmeztetés elég kicsi és könnyen kihagyható, mivel nem tartalmaz szöveget.

FirefoxHTTPWarning

Beállíthat egy fő jelszót a böngészőben tárolt összes bejelentkezési adatainak védelme érdekében. Ezt azonban kézzel kell elvégeznie, tehát valószínűleg sok olyan felhasználó van, amelynek jelszavai teljesen védettek, bárkitől, aki fizikailag hozzáfér az eszközéhez. Ha ez valami miatt aggódik, keresse meg a legjobb jelszókezelőket.

Google Chrome

A Firefoxról fentebb említett tények nagy része igaz a Google Chrome-ra is. A Chrome webáruházban beépített felbukkanó blokkoló és rengeteg harmadik féltől származó hirdetés-blokkoló található. Nem meglepő, hogy a böngésző a Google Biztonságos böngészést is használja a rosszindulatú webhelyek blokkolásához.

Világos és könnyen észrevehető figyelmeztetés, amelyet akkor kap, amikor a Chrome-ot egy normál HTTP-kapcsolaton keresztül kapcsolódik egy webhelyhez. Ezenkívül a böngésző gyakran frissítést kap, általában néhány naponta, és a felhasználói cselekvés nélkül telepíthető. A Chrome szintén jól védi a jelszavait, megkövetelve az eszköz rendszerének hitelesítő adatait.

ChromeHTTPWarning

Négy forduló gondolatok

Ez egy újabb közeli kör volt, mivel mindkét böngésző ugyanazon biztonsági védelem nagy részét tartalmazza, mint például a Google Biztonságos Böngészés, felbukkanó blokkolók, tucatnyi hirdetést blokkoló kiterjesztés és a nem biztonságos kapcsolat figyelmeztetései. Mindkettő gyakori frissítéseket és javítási biztonsági hibákat kap, amikor felfedezik őket.

Amint a cikkben arra a következtetésre jutottunk, melyik böngésző a legbiztonságosabb, a Chrome kissé él, mivel jobban védi a felhasználói jelszavakat, alapértelmezés szerint zárolja őket az eszköz rendszerének hitelesítő adatai mögött, ahelyett, hogy a felhasználót kézzel készítené. fő jelszó. 

A Chrome nem biztonságos kapcsolat figyelmeztetését is sokkal könnyebb észlelni, mint a Firefoxé. Ez a két tényező hagyja, hogy a Chrome kissé előrehúzódjon, és megnyerje ezt a fordulót, így a böngészők kötve maradnak.

Kerek: Biztonsági pont a Google Chrome számára

Firefox logó
Google Chrome logó

5

Magánélet

Ideje eldönteni ezt a versenyképes csatát, és mindez a magánélet védelmével kapcsolatos utolsó fordulóban érkezik. Megvizsgáljuk az egyes vállalkozások múltbeli eredményeit és megbízhatóságát, azok adatvédelmi irányelveit és a beépített adatvédelmi funkciókat, például a nyomkövető védelmeket, VPN-ket vagy proxyk.

Firefox

A Firefox nagyszerű adatvédelmet nyújt. A társaság nonprofit szervezet, és nem vesz be bevételt a hirdetésekből, ami azt jelenti, hogy sokkal könnyebb bízni abban, amit a Firefox mond az Ön adatainak védelméről.. 

A Mozilla adatvédelmi politikája egyértelműen meghatározza, hogy milyen információkat gyűjt és mire használ, illetve nem használ fel, valamint azt, hogy soha nem értékesíti vagy adja át az Ön adatait harmadik felek számára.

A böngésző kiváló nyomkövető védelemmel is rendelkezik, amelyek nagyon rugalmasak. Egyénileg blokkolhatja a nyomkövetőket, a sütiket, a kripto-bányászokat és az ujjlenyomatokat, lehetővé téve, hogy pontosan kiválasztja, amit engedélyez.

FirefoxTrackingProtection

Google Chrome

Az adatvédelem valószínűleg a Chrome legnagyobb gyengesége, mint böngésző. A Google közismert, hogy összes adatot gyűjt a felhasználókkal kapcsolatban, és teljes üzleti modellje ezen adatok felhasználásán alapszik, hogy hirdetések révén jövedelmet generáljon.. 

Bár a Google adatait törölni lehet (olvassa el a Google előzményeinek törlésére vonatkozó útmutatót), nehéz bízni abban, hogy ez hatékony. Ennek oka az, hogy a társaság különféle adatvédelmi botrányokban vesz részt, például együttműködésben az NSA PRISM programjával és folytatja a helyadatok gyűjtését annak ellenére, hogy a felhasználók kikapcsolják a helymeghatározó szolgáltatásokat.

Számos olyan Google-szolgáltatás van alapértelmezés szerint engedélyezve a Chrome-ban, amely rengeteg adatot gyűjt a felhasználókról, például URL-előrejelzés és keresési javaslatok. Az adatvédelmi politika szintén szükségtelenül bonyolult és nehezen olvasható, ezért a legtöbb felhasználó számára nehezen tudja nyomon követni a Chrome által gyűjtött információinak pontosságát. A böngészőnek ugyanakkor erős követési védelme van, tehát ez egy kicsi ezüst bélés.

GoogleTrackingProtection

Öt kerek gondolat

Ez volt az első forduló, ahol valójában nem volt verseny. A Chrome – és valójában maga a Google – közismert, hogy figyelmen kívül hagyta felhasználói adatvédelmét. Időközben a Firefox sokkal több volt a fedélzeten. 

Mindkét böngészőbe beépített nagyon jó nyomkövető védelem van, de a Firefox segítségével jobban ellenőrizheti, hogy pontosan milyen nyomkövetőket szeretne blokkolni..

Sem a VPN-t, sem a proxyt nem tartalmazza, de a legtöbb böngészőben ez nem pontosan jellemző. Ha ez valami, amit keresel, nézd meg a legjobb VPN-szolgáltatók listáját. 

Ezenkívül a Google különféle adatvédelmi botrányai, és őszintén szólva, a szörnyű adatvédelmi irányelvek éles ellentétben állnak a Mozilla sokkal tisztább adataival, valamint annak nagyon tömör és könnyen megérthető adatvédelmi nyilatkozatával. Még ha Firefoxot is használ, érdemes elolvasni a névtelen böngészési útmutatónkat, hogy megbizonyosodjon arról, hogy Ön védett-e.

Kerek: Adatvédelmi pont a Firefox számára

Firefox logó
Google Chrome logó

6

Végső gondolatok

Ez a csata a nyaka és a nyaka volt a kezdetektől fogva, nagyon szoros eredményekkel az első négy fordulóban, így a böngészők kötve maradtak. A Firefox szűk győzelmeket hozott a szolgáltatások és a teljesítmény körében, míg a Chrome ugyanezt tette a könnyű használat és a biztonság körében..

Győztes: FireFox

A Firefoxnak azonban végül sikerült hazahoznia a Chrome-ot a magánélet védelmének fordulójában, és ez az összehasonlítás nyertese lett. Az utolsó forduló volt az első, amely nem volt rendkívül szűk győzelem, és ez a csata számára megfelelő vége lett.

Mit gondolsz a Firefoxról és a Chrome-ról? Egyetért-e azzal az állásponttal, hogy a Firefox viseli a napot, vagy Ön szerint a Chrome megérdemelte volna? Tudassa velünk az alábbi megjegyzésekben. Mint mindig, köszönöm az olvasást.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map