Bitwarden vs LastPass: Ingyenes küzdelem 2020-ban

A Bitwarden és a LastPass a legjobb jelszókezelők körében, kiváló ingyenes tervekkel, szilárd biztonsággal és hosszú szolgáltatások listájával. Az ingyenes jelszókezelésről nem sokkal jobb, mint a kettőnél. A Bitwarden és a LastPass összehasonlításban azonban csak egy nyerhet. 


Egy fordulósorozat során összehasonlítjuk a két pont-pontot, hogy megtudjuk, melyik a jobb megoldás. Mindeközben a győztes kihirdetése előtt érintjük a biztonságot, az árazást, a támogatást, a könnyű használatot, a funkciókat és még sok minden mást..

Mielőtt belemerülnénk, szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy a szolgáltatás bizonyos szempontjai jobban világítanak, ha közvetlenül összehasonlítják egy másik szolgáltatással. Emiatt azt javasoljuk, hogy olvassa el a Bitwarden és a LastPass áttekintést, hogy képet kapjon arról, hogy ezek a jelszókezelők hogyan teljesítenek a piac többi részével szemben.

Harc felállítása: Bitwarden vs LastPass

Hat fordulónk van előttünk, amelyek mindegyike releváns a Bitwarden és a LastPass számára. A kettő egy fordulóban ki fogja adni a vádt, hogy lássa, melyik uralkodik legfelsőbb módon. Minden forduló megér egy pontot, és összehasonlításunk végén az összes pontot összeadjuk, hogy teljes győztesnek nyilvánítsuk. 

Amint azonban az összes összehasonlításban megjegyezzük, van elég hely a személyes preferenciáknak. Ez különösen igaz két eszközre, például a Bitwarden és a LastPass, amelyek mind erősek különböző területeken. Emiatt azt javasoljuk, hogy olvassa el az egyes szakaszokat, és következtessen saját következtetéseire.

Megtettük a nehéz feladatot annak érdekében, hogy mindkét szolgáltatást felhasználjuk annak meghatározására, hogy melyik a jobb, és bár határozott álláspontot fogunk felvenni, a jobb eszköz az Ön számára megváltozhat, amire szüksége van. Például a Bitwarden nem olyan rugalmas, ha a belépési típusokat érinti, de sokkal jobb támogatást nyújt, mint a LastPass..

1

Biztonság

A Bitwarden és a LastPass egyaránt kiváló biztonsággal rendelkezik, bár az egyik minden bizonnyal jobb, mint a másik. Az utóbbival kezdve a LastPass a jelszókezelők számára biztosítja a szokásos biztonságot. Ez magában foglalja a nulla tudást igénylő modellt, az AES-256 titkosítást és a rengeteg lehetőséget kétfaktoros és többtényezős hitelesítésre. 

Fiókja hitelesítéséhez a LastPass-nak csak egy mesterjelszóra van szüksége, ellentétben a Dashlane és az 1Password két titkos kulcsú modelljével (erről bővebben olvassa el a Dashlane-áttekintésünket). Ennek ellenére a fő jelszavát 100 000 fordulón keresztül küldik el a PBKDF2 kivonatolásával annak érdekében, hogy feltárja a boltozatot. Ez azt jelenti, hogy a LastPass soha nem látja és nem tárolja a jelszavát.

Ezenkívül, mivel a kulcsszármazási funkciót a hitelesítési kulcs generálására használják, a fő jelszó soha nem hagyja el a számítógépet.  

Sajnos a LastPass titkosítása még nem ér véget a történetnek. A szolgáltatást 2015-ben feltörték, és számtalan fiókot loptak el. Ennek ellenére a támadók egy csomó szemöldökséggel indultak el. A LastPass nulla ismerete nélküli modell azt jelenti, hogy a tárolók visszafejtéséhez szükséges adatok nem szerepelnek a jogsértésben, tehát a sima szöveges adatok nem sérültek. 

Bitwarden nyílt forrású megközelítése

A Bitwarden hasonló biztonsággal rendelkezik, mint a LastPass, beleértve a tároló AES-256 titkosítását és a nulla ismeretű modellt. A forráskód ugyanakkor nyilvánosan elérhető is, így bárki átgondolhatja a biztonsági réseket. A német Cure53 kiberbiztonsági cég éppen ezt tette, csupán néhány apró kérdést találva a Bitwardennél. 

A jelszókezelő biztonságát leginkább a hitelesítés fenyegeti, és ebből a szempontból a Bitwarden szilárd. A generált kulcsok sorozatával és hashival használja a fiók hitelesítését, de ez csak akkor lehetséges, ha úgy dönt, hogy a Bitwarden szervereit használja. 

Amint belekerülünk a „szolgáltatások” részbe, a Bitwarden egy saját üzemeltetett lehetőséget kínál, és a jelszókezelő használatakor eltávolítja a biztonsági kockázatok nagy részét..

Mivel a Bitwarden nyílt kódú alapon működik, az azt jelenti, hogy a szállítói bejelentkezés sem lehetséges. A Bitwarden összes forráskódja elérhető, és a közösség már felhasználta olyan eszközök létrehozására, amelyek elolvashatják a fájl formátumát. Ezért továbbra is hozzáférhet a jelszavaihoz, még akkor is, ha a Bitwarden mellszoborba kerül. 

Annak ellenére, hogy a LastPass szilárd biztonsággal rendelkezik, a szerencsétlen behatolás ellenére a Bitwarden többet kínál. Mivel a forráskód ellenőrzésre rendelkezésre áll, természetéből következően biztonságosabb, lehetővé téve a fejlesztők számára, hogy a biztonsági réseket felfedezzék, még mielőtt azok problémává válnának. Ezenkívül a Bitwarden egy saját tárhely szolgáltatást kínál, amely kiküszöböli a jelszókezelő használatának kockázatát.

Kerek: Bitwarden biztonsági pontja

Bitwarden logó
LastPass logó

2

Árazás

Az árképzésről sokat beszélhetünk a Bitwarden és a LastPass között. Annak ellenére, hogy egyiket shareware-ként célozzuk meg, a másik pedig kereskedelmi termékként működik, mindkettő kiváló ingyenes terveket kínál, mindegyik helyet keres a legjobb ingyenes jelszókezelő útmutatónkban. Fizetéskor azonban vannak különbségek.

A Bitwarden-től kezdve ez egy nyílt forráskódú szoftver, és hasonlóan a KeePass-hoz, teljesen ingyenes (olvassa el a KeePass-áttekintést). Van egy fizetett terv, de a Bitwarden gondoskodott arról, hogy minden alapvető funkciója elérhető legyen az ingyenes verzióban. Ez magában foglalja a korlátlan tárolást, a több eszköz szinkronizálását és a két tényezős hitelesítési lehetőségeket. 

A fizetett terv – ha így hívhatjuk – hozzáad egy 1 GB-os titkosított fájltárolót, néhány további 2FA-opciót, ügyfélszolgálatot és jelszó-állapotjelentéseket.. 

A „fizetett” itt viszont relatív kifejezés. A Bitwarden Premium kevesebb, mint egy dollár havonta kerül felszámolásra, és az egész évben csak 10 dollárt fizet be. Az ingyenes terv összefüggésében a Premium úgy érzi, hogy a fejlesztők támogatása nem más, mint egy másik lehetőség.

A LastPass szokásosabb árstruktúrájával rendelkezik, egy prémium személyes opcióval, havonta 3 dollárral, és egy családi opcióval, csak havonta 4 dollárral. Összehasonlítva más ingyenes jelszókezelőkkel, mint például a RememBear, a LastPass kiemelkedik ingyenes tervével (olvassa el a RememBear áttekintést). Ennek oka az, hogy korlátlan tárhelyet és több eszköz szinkronizálását tartalmazza. 

Az ingyenes verzió valójában rosszul néz ki a fizetettnek. A Premium-ra való frissítés néhány finomsággal jár, nevezetesen egy-egy-megosztás és a LastPass for Applications alkalmazásban, de havonta 3 USD-ért a terv nem ér meg. 

Ennek ellenére a LastPass családcsomagot kínál, amely akár hat felhasználó számára is védelmet nyújt havonta mindössze 4 dollárért, ami még olcsóbb, mint az 1Password (olvassa el az 1Password áttekintést). 

Nem szabad legyőzni a dolgot. A Bitwardennek valójában saját családi terve van, és havonta csak 1 dollár. Legfeljebb öt felhasználót támogat, és korlátlan megosztással és tárolással is használható. Noha hiányzik olyan funkciók, mint az alkalmazás automatikus kitöltése, a Bitwarden Premium és Family opciói sokkal olcsóbbak, mint a LastPass ”, mindazonáltal a legtöbb funkcionalitás.

Kerek: Árjegyzési pont a Bitwarden számára

Bitwarden logó
LastPass logó

3

Egyszerű használat

Ami a nyílt és a kereskedelmi termékeket illeti, a könnyű használat általában a fő különbség (erre példa a KeePass vs LastPass összehasonlításban). Annak ellenére, hogy ingyenes termék, a Bitwarden nagyon egyszerűen használható. Ennek ellenére maroknyi apró különbség van a LastPass-hoz képest. 

A Bitwarden egy asztali élmény, ami azt jelenti, hogy van egy helyi alkalmazás a jelszavak kezelésére. Van még egy böngésző alapú verzió a Bitwarden webhelyen, bár ez szinte annyi lehetőséget kínál, mint az asztali alkalmazás. A felület meglepően tiszta, a beviteli típusok a bal oldali menüben vannak, valamint a mappák szervezése és a keresősáv. 

bitwarden-new-téma

Annak ellenére, hogy a Bitwarden nagyon lenyűgöző a nyílt kódokra épülő szoftverek számára, néhány kritikus áttekintése van. Először is csak a biztonságos jegyzeteket, személyazonosságot, hitelkártyákat és jelszavakat támogatja. Nincs egyéb mező vagy beviteli típus más információk tárolására. Ezenkívül meg kell határoznia, mely URL-címeken szeretné kitölteni a jelszót. 

Szerencsére ezeket a problémákat a böngésző-kiterjesztés segítségével oldhatja meg, amely, mint a helyi alkalmazás, meglepően könnyű használni. A kiterjesztés segítségével gyorsan megnézheti a tárolót, új jelszót generálhat, és bejelentkezési adatokat gyűjthet, amikor az interneten dolgozik.

bitwarden-kiterjesztés

Bár a Bitwarden használhatósága lenyűgöző, ez nem felel meg a LastPass-nak. A teljes böngészőn alapuló LastPass bárhová is megy, bárhol is van Windows, MacOS, ChromeOS vagy Linux rendszeren. A böngésző felületén is nagyon könnyű megkerülni, így a bejegyzéseket mappákba rendezheti és különféle módon szűrheti.

LastPass-review-boltozat

A Bitwarden kapcsán az LastPass kicker egyedi bejegyzések formájában jelenik meg. A dobozból a LastPass már támogatja a bejegyzés típusainak hosszú listáját, ideértve az útleveleket, a szerverinformációkat, a szoftverlicenceket és egyebeket. De létrehozhat saját egyéni bejegyzéseket is, amelyek lehetővé teszik, hogy bármit tárolhasson. 

LastPass-review-custom-kategória

A háttérben is zajlik bizonyos automatizálás. Például a LastPass rendelkezik az URL-azonosítás univerzális beállításaival, míg ezeket az információkat manuálisan kell beírnia a Bitwardenbe. Bár a Bitwarden még mindig könnyű körülkerülni, elegendő apró fejlesztés van a LastPass-ban ahhoz, hogy ezen a fordulóban a táblára lehessen helyezni.

Kerek: A LastPass egyszerű használatának pontja

Bitwarden logó
LastPass logó

4

Jellemzők

Még ingyenes terveikkel is, a Bitwarden és a LastPass tele van funkciókkal. A LastPass jó sorozatot kínál ingyenes csomagjában, beleértve egy biztonsági kihívást, ahol gyorsan megtekintheti a régi, újrafelhasznált és gyenge jelszavakat. A LastPass tartalmaz egy automatikus jelszóváltót is, de nem működött utoljára, amikor teszteltük.

LastPass-review-biztonsági kihívás

A fizetés azonban bizonyos előnyökkel jár, elsősorban a 2FA hardver formájában, a FIDO U2F szabványtal és a LastPass for Applications verzióval. Ez utóbbi lehetővé teszi az automatikus kitöltés élményének a böngészőben való felhasználását, és a helyi alkalmazásokban történő felhasználását. Bár ez nem óriási üzlet, jó bónusz, ha fizet az előfizetési díjat. 

A Bitwarden hasonló funkciókat kínál, bár eltérően osztja fel őket az ingyenes és a fizetett opciók között. Például a jelszó állapotképernyőjét – amely gyenge, kitett és régi jelszavakat mutat – és a vonatkozó adatok megsértését a fizetett terv számára fenntartják. Mégis, milyen olcsó a Bitwarden, nehéz panaszkodni.

bitwarden-megsértésével-jelentés

A Bitwarden legnagyobb tulajdonsága azonban az önkiszolgáló, amely függetlenül attól, hogy fizet, vagy nem – elérhető. A Docker segítségével könnyedén gazdagíthatja a Bitwarden szerver infrastruktúráját otthoni NAS-ján. Bármikor használhatja a Bitwarden szervereit – nem használ felhőalapú tárolást, mint például a Jelszókészlet -, de az öntárhely a legjobb megoldás, ha aggódik a biztonság miatt..

bitwarden-self-host-bemutató

A folyamat egyszerű, csak Dockerre és néhány parancssori felszólításra van szükség. Bár ez opcionális szolgáltatás, az a tény, hogy az önkiszolgáló kissé könnyedén be van építve a Bitwardenbe, lenyűgöző. Mint a Btiwarden más aspektusainál is, elegendő lehetőség áll rendelkezésre a műszakiak számára a beásáshoz, mindeközben az új belépők alapvető tapasztalatait érintetlenül hagyva. 

Ez azonban nem teszi ezt a fordulót automatikus győzelmének a Bitwarden számára. A kettő a szolgáltatások szempontjából közel áll: a LastPass több lehetőséget kínál az alkalmi felhasználók számára, és a Bitwarden vendéglátását a műszakiak számára. Számunkra a kiemelkedő szolgáltatás az önkiszolgálás, amely a Bitwarden számára nyeri a fordulót. Ennek megfelelően, attól függően, hogy mit keres, könnyen eljuthat a LastPass-hoz. 

Kerek: Jellemzői pont a Bitwarden számára

Bitwarden logó
LastPass logó

5

Üzleti tervek

Mivel a Bitwarden és a LastPass nagyvonalú ingyenes terveket kínál, biztonságos feltételezni, hogy a pénzáram nagy része üzleti előfizetőkből származik. A LastPass szigorúbb üzleti tervekkel rendelkezik, nagy és kicsi ruhák vendégszeretetére, ezért magas pontszámot ért el a legjobb jelszókezelőben a kisvállalkozások számára. 

LastPass-review-business-árazás

Bitwarden is keresett helyet az útmutatóban, főleg azért, mert annyira olcsó. A LastPass-tal összehasonlítva nagy megtakarítást eredményezhet. Például a Bitwarden’s Teams terv, amely öt felhasználót indít havonta 5 dollárért, minden további felhasználó számára csak 2 dollárba kerül. Egy hasonló terv a LastPassnál 3 dollárba kerül felhasználónként a get-go programból.  

A Bitwarden legfelső szintű üzleti tervének ára felhasználónként 3 dollár, amely magában foglalja az Active Directoryval, a felhasználói csoportokkal és még sok más integrációt. A Zoho Vaulthoz képest a Bitwarden üzleti előfizetései nagyon lenyűgözőek, beleértve a verseny költségeinek töredékére szolgáló legfelső szintű szolgáltatásokat (olvassa el a Zoho Vault beszámolót). 

A LastPassnak azonban egy nagy előnye van: a többtényezős hitelesítés. Annak ellenére, hogy ez egy nagyon pennybe kerül, a LastPass-nak kontextuális MFA-ja van, hasonlóan a OneLoginhez (olvassa el a OneLogin áttekintést). Az időalapú kód használata helyett a kontextuális MFA számos tényezőt vizsgál meg egy fiók hitelesítésekor, beleértve az IP-címet, a napszakot és egyebeket. 

Nehéz ezt a fordulót hívni. A LastPass számára elérhető MFA, míg a Bitwarden nem, de egy ilyen szolgáltatásért magas árat számít fel. A Bitwarden viszont sokkal olcsóbb, és rengeteg üzleti funkcióval rendelkezik, a rendszerindításhoz. Azonban továbbra is à la carte boltot kell vásárolnia az MFA-hoz. 

Figyelembe véve, hogy milyen olcsó lehet az MFA, a Bitwardennek nyerjük. Ennek ellenére az üzleti igényeitől függően változhat.

Forduló: Üzleti tervek pontja a Bitwarden számára

Bitwarden logó
LastPass logó

6

Támogatás

Bár a jelszókezelő támogatása általában rossz, és a nyílt forráskódú szoftverek támogatása még rosszabb, a LastPass és a Bitwarden tisztességes ügyfélszolgálatot kínál. A LastPass tudásbázissal, fórumokkal és e-mailen keresztül érkezik. Ennek ellenére az e-mail támogatás csak akkor érhető el, ha először használja a tudásbázist. 

LastPass-review-contact-támogatás

Meg kell találnia egy releváns támogatási cikket, majd rá kell kattintania a rajta található „kapcsolatfelvételi támogatás” gombra a kapcsolatfelvételi űrlap megjelenítéséhez. Noha megértjük, hogy a felhasználókat először önsegítő forrásokhoz irányítják, a kapcsolatfelvételi űrlap eltemetése a tudásbázisba csak zavaró. Szerencsére a LastPass-ot egy kiváló közösségi fórum mentette meg, amely a nap szinte minden órájában aktív.

LastPass-review-fórumok

Annak ellenére, hogy teljesen ingyenes, a Bitwarden tovább halad az ügyfélszolgálat terén. Meglepő módon van egy teljes tudásbázis, amely hasznos cikkekkel van feltöltve. A Bitwarden linket kínál az e-mail támogatásához minden tudásbázis oldalon, még a fõ oldalon is. Így nincs kérdés arról, hogy hova menjenek beszélgetni egy emberrel. 

bitwarden-tudásbázis

A Bitwarden fórumokat is kínál, bár nem szinte olyan aktív, mint a LastPass ”. Két rész van: funkciókérések és felhasználói támogatás. Noha sok tag sürget, hogy segítsen másoknak, a fórumok nem olyan részletesek, mint mi remélnénk.. 

Összességében azonban nehéz azt mondani, hogy a LastPass jobb ügyfélszolgálatot kínál. Figyelembe véve a Bitwarden lényegét, egy ingyenes jelszókezelőt, a támogatás szintje állkapocs-eső. A LastPass még teljes mértékben kereskedelmi termékként is küzd lépést tartani, még tovább hátráltatva ebben az utolsó fordulóban.

Kerek: a Bitwarden támogatási pontja

Bitwarden logó
LastPass logó

7

Az ítélet

A hat fordulóból csak egyetlen nyeréssel a LastPass sajnos veszti ezt az összehasonlítást. A Bitwarden a szolgáltatások, a biztonság, az árak és a támogatás szempontjából elegendő lehetőséget kínál a jobb jelszókezelő számára. A Bitwardennek a rendelkezésre álló forráskód előnye is van, azaz sokkal rugalmasabb. 

Győztes: Bitwarden

Ez nem azt jelenti, hogy a LastPass rossz jelszókezelő (valójában messze tőle). A Bitwarden elegendő kicsi előnyt kínál, hogy határozottan jobb jelszókezelővé váljon, de ez nem az, hogy aláássák a LastPass által felvetett harcot. Ez önmagában egy nagyszerű jelszókezelő, olyan funkciókat kínál, amelyekkel a Bitwarden nem képes kibírni. 

Számunkra a Bitwarden továbbra is a jobb választás. Egyetért-e, vagy a LastPass-nak kell a győztesnek lennie? Tudassa velünk gondolatait az alábbi megjegyzésekben, és mint mindig, köszönöm az olvasást.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map