Bitdefender vs ESET NOD32: A 2020-as verekedés

A legjobb víruskereső szoftverré válás során a márkaépítés és a jó hírnév szinte ugyanolyan fontos, mint a teljesítmény. Ez az oka annak, hogy a Bitdefender Antivirus, jó minőségű hírnevével, az egyik kedvencünk. Még a név bizalmat ad a képességei iránt, amire az ESET NOD32 hiányzik.

A név azonban nem minden, tehát megvizsgáljuk, mi igazán fontos. A Bitdefender Antivirus és az ESET NOD32 tesztelését ötkörös csatában teszteljük, hogy meghatározzuk, melyik a jobb víruskereső. Az árképzés a legnagyobb különbség a kettő között, de minden fordulóban ellenőrizze a képet.

Ez a Bitdefender Antivirus és az ESET NOD32 összehasonlítás mindazonáltal nem fog mindent lefedni. Ha részletesen szeretné megtekinteni mindkettőt, tekintse meg a különálló Bitdefender Antivirus áttekintést és az ESET NOD32 áttekintést.

Harc felállítása: Bitdefender Antivirus vs. ESET NOD32

Örömmel mondhatjuk, hogy a Bitdefender Antivirus az üzleti élet egyik legjobbja. Ez a piacon az egyik legbiztonságosabb víruskereső szoftver. A kép bonyolultabb, ha az ESET NOD32-re nézzük, amint ezt később kifejtjük.

A kettő közötti különbség az, ami törődik velünk, ezért tesztelni fogjuk a Bitdefender Antivirus és az ESET NOD32 funkcióit, árazását, védelmét és egyebeket. Azt is megvizsgáljuk, mennyire felhasználóbarátak és milyen ügyfélszolgálatot nyújtanak. 

Kihirdetjük a győztest, és minden forduló végén pontokat ítélünk oda a szolgáltatónak. Ezután magyarázatot ad az érvelésünkre. A teljes nyertes az ököl lesz, ha három vagy több pontot szerez.

1

Jellemzők

Nem vásárol víruskereső szoftvert okos névért. Azért vásárolja, amit kínál. Ezért fontos megnézni a kínált szolgáltatásokat, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a pénzéért a legjobban részesül-e.

Vizsgáljuk meg azokat a szolgáltatásokat, amelyeket a Bitdefender Antivirus és az ESET NOD32 kínál az ügyfelek számára.

Bitdefender Antivirus

Hacsak nem hajlandó költeni, a Bitdefender Antivirus nem kínál sok mindent a funkciók útján. Ez nem azt jelenti, hogy az alapvető tervei rosszak, de minél többet hozhat ki belőle az egyik drágább csomagból.

Bitdefender-funkciók

A legtöbb ember számára a legjobb csomag a Bitdefender Total Security, amely több eszközt lefed, beleértve a mobil és a MacOS rendszert. Összekapcsolódott a Kaspersky Anti-Virus-szal (olvassa el a Kaspersky Anti-Virus áttekintését), amikor az Androidra a legjobb víruskeresést kerestük, tehát ez egy erős lehetőség a mobil felhasználók számára..

A Bitdefender Antivirus inkább a Windows felhasználók felé fordul. Ha olcsóbb Internet Security csomagot keres, akár három Windows gépet is megvédhet. A mobil és a macOS védelemhez teljes biztonsági előfizetésre van szükség.

Nyilvánvaló, hogy a Bitdefender Antivirus az általános felhasználót célozza meg. A Bitdefender Safepay egy védett böngészőt biztosít vásárláshoz, online banki szolgáltatásokhoz és egyéb webhelyekhez, ahol az adatai veszélybe kerülhetnek..

Figyelmezteti Önt, hogy érzékeny webhelyeken váltson a Safepay szolgáltatásra. Kombinálhatja ezt a Bitdefender ingyenes virtuális magánhálózati szolgáltatásával, amely magában foglal egy 200 MB napi adattámogatást, hogy megóvja Önt a nyilvános WiFi veszélyeivel szemben, ha kikapcsol..

Hasonlóan a Bitdefender jelszókezelője. Megvilágítja a funkciókat, de biztonságban fogja tartani a jelszavait és a bank adatait. Ez nem Dashlane (olvassa el a Dashlane ismertetőt), de megfelelő. Az összes Bitdefender Antivirus csomag standard.

Van még egy hirdetés-követő blokkoló eszköz, webböngésző-bővítmények és egy tűzfal. Emellett védelmet kap a ransomware ellen is: a Bitdefender Antivirus „fejlett fenyegetésvédelemmel” használja az új fenyegetések blokkolását.

A webkamerás védelemmel és a fájlmegsemmisítővel a Bitdefender Antivirus megpróbálja lefedni minden lehetőséget, ezzel a vírusvédelem egyik legszélesebb körű példájává a piacon.

ESET NOD32

Az ESET NOD32 a szlovák alapú ESET által kínált három víruskereső csomagnak csak egyike. Ez a legolcsóbb, és mint a Bitdefender Internet Security, csak a Windows PC-khez érhető el.

ESET-funkciók

Az ESET az NOD32-et alapvetőnek nevezi, és ez tisztességes értékelés. Ne várja el az összes díszítés. Az ESET alapvető rosszindulatú programok és spyware-elleni védelmével jár. Ez az.

Ön nem kapja meg azokat az extrákat, amelyeket a Bitdefender Antivirus tartalmaz, például a tűzfalat vagy a biztonságos böngészőt, az ESET NOD32-vel alapértelmezés szerint. Ehelyett a drágább ESET Internet Security előfizetésre van szükség.

A legdrágább csomag, az ESET Smart Security Premium jelszókezelőt és titkosított fájltárolót tartalmaz. Ezek a prémium funkciók, amelyeket a Bitdefender standardnak kínál, ami csalódást okoz.

A Windows, a MacOS és az Android eszközöket az ESET Smart Security Premium vagy az Internet Security segítségével tudja megvédeni. Ez majdnem megegyezik a Bitdefender Antivirus programmal, de az iPhone-támogatást nem említik. Ennélfogva nem fogja mi a legjobb víruskereső az iPhone készüléken.

Az ESET nem rendelkezik VPN-védelemmel. A Bitdefender VPN-je nem nagy, de jó, ha extraként kínálják. Ha a VPN fontos neked, akkor keresse át a VPN-véleményeinket egy olyan alternatívára, mint például az ExpressVPN (olvassa el az ExpressVPN áttekintést).

Összességében nagyon sok szolgáltatás található az ESET előfizetési csomagjai között, de sokuk megköveteli a Smart Security Premium vagy az Internet Security alkalmazást. Az ESET NOD32 csak alapvető védelmet kínál.

Kerek gondolatok

Az ESET NOD32 és a Bitdefender Internet Security alapcsomagok, de a Bitdefender Antivirus alapvetően számos funkciót kínál, például a tűzfalat és a jelszókezelőt. Az ESET ezekért külön díjat számít fel, így az ESET NOD32 alapvető védelmi eszköz marad.

Összességében a szélesebb és teljesebb funkciókkal a Bitdefender Antivirus nyeri ezt a fordulót.

Kerek: Jellemzők pont a Bitdefender Antivirus számára

Bitdefender Antivirus logó
ESET NOD32 logó

2

Ár

Olyan sok terv és csomag közül lehet választani, hogy egy víruskereső szolgáltató megéri-e a pénzt. 

Megvizsgáljuk, hogy a Bitdefender Antivirus árazási tervei miként állnak össze az ESET-rel, hogy megtudjuk, melyik a legjobb érték..

Bitdefender Antivirus

A Bitdefender Antivirus négy fő terméket kínál, de árazása bonyolult. A társaság díjat számít fel az eszközönkénti lefedettségért, azaz a legalapvetőbb csomag, az Antivirus Plus költségének változhat: egy eszköznél évente 39,99 dollártól és évente 79,99 dollártól 10-ig terjedhet..

Körülbelül 50 százalék kedvezményt kap, ha legfeljebb három eszközre vonatkozik. Az Antivirus Plus 30 dolláros árengedményt kap, melynek éves előfizetése 29,99 dollárra – 10 dollárra olcsóbb, mint a Bitdefender Antivirus egy eszközhöz tartozó lefedettsége. Ez azonban csak a Windows számára készült csomag.

Érdemes megjegyezni, hogy ezek a kedvezmények csak új ügyfelekre vonatkoznak. A meglévő ügyfelek pénzt spórolhatnak meg, ha előre fizetnek a hosszabb előfizetésekért.

A Bitdefender Internet Security a vállalat középút védelme, évi 59,99 dollárról egy eszközre 89,99 dollárra évente 10-re. Ez egy újabb Windows-csomag, de lefedettségét webkamera-védelem, tűzfal és WiFi scanner.

A prémium szintű Bitdefender Total Security csomag a legjobb lefedettség, amire szükséged lehet a macOS-ra és a mobilra, és ez a legjobb antivírus a Mac-hez. A minimális lefedettség legfeljebb öt eszközre vonatkozik, diszkontált kamatlábbal, évi 39,98 USD vagy 89,99 USD évente. 

Egyéb internetes biztonsági szolgáltatások mellett lopásgátlóval is rendelkezik. Nincs kedvezmény a 10 eszköz lefedettségére, amely évente 99,99 dollárba kerül.

Létezik egy családterv – úgy gondolta – a családok számára. Összeegyeztethető az Ön teljes biztonságával, de akár 15 eszköz lefedettségét nyújtja, évi 54,99 USD kedvezményes áron vagy 119,99 USD évente.. 

A Bitdefender Antivirus árazási terveiben mindenkinek van valami. A nagy családokat a Családi terv védi, míg azok, akik költségvetési védelemre törekszenek, inkább az Antivirus Plus és az Internet Security webhelyeket keresik. 

A több eszköz védelmét leginkább a Total Security előfizetés szolgálja, ha izgalmas kedvezmények állnak rendelkezésre az új ügyfelek számára az összes tervben.

ESET NOD32

Az ESET hét csomagot kínál otthoni felhasználók számára. Az ESET NOD32 a legolcsóbb alapcsomag a Windows felhasználók számára, védelmet nyújtva a rosszindulatú programok és a kémprogramok ellen.

Akárcsak a Bitdefender Antivirus esetében, az árképzés a lefedni kívánt eszközök számától függ. Egy eszköz évi 39,99 dollárba kerül, az ár további eszközönként 10 dollárral növekszik, legfeljebb öt eszköznél évente 79,99 dollárra növekszik.

Az ESET Internet Security az összes támogatott eszköz legolcsóbb terve, és legfeljebb tízre terjed ki. Sokkal több funkcióval is rendelkezik: egy tűzfalat, biztonságos böngészőt és lopásgátlókat dob ​​be. Az éves előfizetés egy eszköz 49,99 USD-ját téríti vissza, 139,99 USD-t 10-re.. 

Az ESET Internet Security évente 139,99 dollárral drágább, mint egy ezzel egyenértékű Bitdefender Internet Security előfizetés, amely évente 89,99 dollárba kerül..

A legmagasabb szintű ESET Smart Security Premium évi 59,99 dollárnál kezdődik egy eszköznél, és évente 149,99 dollárra növekszik 10-nél. Pénzért pénzt kap egy jelszókezelő, UEFI szkenner és szülői felügyelet.. 

Ezek olyan alapvető Bitdefender funkciók, amelyekért az ESET díjat számít fel. Az ESET Smart Security Premium évente 149,99 dollárral drágább, mint az egyenértékű Bitdefender Total Security, amely évente 99,99 dollárba kerül kedvezmények nélkül.

Vannak további ESET termékek, amelyek konkrét operációs rendszerekre irányulnak. Az ESET Cyber ​​Security egy ESET NOD32 klón a MacOS-hoz, amely szintén évi 39,99 dollártól és 79,99 USD-ig terjed.. 

Az ESET Cyber ​​Security Pro fejlettebb macOS lefedettséget kínál, amely évi 49,99 dollártól 139,99 dollárig terjed. A Mobile Security for Android segítségével vékony csont nélküli Android védelmet is kaphat. Ez egy eszköznél évente 14,99 dollár, évente öt darabig 74,95 dollár.

Kerek két gondolat

Nem vitatják ezt. Ez egyszerű győzelem a Bitdefender Antivirus számára. A Bitdefender Antivirus tervei mindenütt olcsóbbak, mint az ESET, még nagyvonalú új ügyfélkedvezmények nélkül is, és alapvetően sokkal több funkcióval rendelkeznek..

Kerek: A Bitdefender Antivirus ára

Bitdefender Antivirus logó
ESET NOD32 logó

3

Felhasználóbarátság

A megfelelő víruskereső szoftverek keresésének fontos része annak megfontolása, hogy könnyű-e használni őket, különösen, ha nem PC profi. Megvizsgáljuk, hogy mennyire felhasználóbarát a Bitdefender Antivirus az ESET-hez képest, hogy eldöntsük, melyik a legjobb..

Bitdefender Antivirus

A Bitdefender Antivirus telepítése nem túl nehéz, de a letöltés és a telepítés néhány percet vehet igénybe. Szerencsére a felhasználói interakciót minimális szinten tartjuk.

Bitdefender-Client

A Bitdefender Antivirus klienst az egyszerűség kedvéért tervezték, modern felülettel, amely a fő műszerfal területére összpontosít, és a „gyors műveletekre”, amelyek megkönnyítik a közös feladatok, például a víruskeresést. Egyéb funkciók, valamint a beállítások az oldalmenüből érhetők el.

Ha inkább hagyja az antivírus szoftverét automatikus pilótán, a Bitdefender Antivirus figyelmeztet a fenyegetésekre vagy az ajánlásokra, a tálcán található értesítésekkel..

Az egyedi profilok használatával engedélyezheti bizonyos beállítások vagy szolgáltatások bizonyos időpontokban történő használatát. Egy munkaprofil például felhasználható az internetes és e-mail védelem érzékenységének növelésére, míg egy játékprofil elnémítja a Bitdefender Antivirus értesítéseit..

A Bitdefender Antivirus ügyfél kínálja az egyszerűség és a mikromanagement keverékét. Nincs túl sok olyan antivírus ügyfél, amely olyan egyszerűen használható, mint a Bitdefender Antivirus, de az Avira áttekintésünk kiemeli a kevés közül egyet, amely megfelel.

ESET NOD32

Az ESET, akárcsak a Bitdefender Antivirus, gyorsan letölthető és telepíthető. Néhány percbe telti a telepítőfájlok letöltését a telepítő segítségével, de minden egyértelműen fel van címkézve.

A telepítéshez azonban további lépésekre van szükség a navigáláshoz. Regisztrálnia kell egy licencekért, valamint azonnal engedélyeznie vagy le kell tiltania bizonyos beállításokat, például a potenciálisan nem kívánt program észlelését.

ESET-Client

Az ESET kliens további lépésekkel jelenik meg, miután telepítette őket, beleértve olyan lehetőségeket is, amelyek lehetővé teszik a lopásgátló funkciók használatát, ha van ESET Smart Security Premium vagy Internet Security licence. Az egyes szolgáltatások telepítéséhez további idő szükséges, meghosszabbítva a folyamatot.

Miután minden telepítve van, az ügyféllel egyszerű navigálni, de ez korlátozott. A fő szakaszok a számítógép szkennelésére szolgálnak, de prémium funkcióit az „eszközök” alatt találja meg. Extra módosításokat is végezhet a „beállítási” területen.

Összességében az ESET nem túl rossz a felhasználóbarát szempontból. Az ügyfél könnyen navigálható, és sok támogató leírást tartalmaz. Annak ellenére, hogy a Bitdefender Antivirus a testreszabás nagy részével gondoskodik az Ön számára, az ESET a felhasználói beállítások azonnali beavatkozását igényli a telepítés során.

Ironikus dolog az, hogy az ESET konfigurálása a telepítés után sokkal kevésbé egyszerű, mint a Bitdefender Antivirus konfigurálása, miután bármelyik klienst telepítette..

Három kör gondolatok

A konfiguráció az, ami a Bitdefender Antivirus jobbá teszi, mint az ESET, amikor a felhasználóbarát. A Bitdefender Antivirus alapértelmezés szerint a szokásos opciókészletre áll, miközben megkönnyíti a mikrokonfigurációt, ahogy Ön megy.

A sokkal simább, világosabb felhasználói élmény érdekében a Bitdefender Antivirus nyeri ezt a fordulót.

Kerek: A felhasználóbarát pont a Bitdefender Antivirus számára

Bitdefender Antivirus logó
ESET NOD32 logó

4

Védelem

Vitathatatlanul a védelem a legfontosabb kör ebben az összehasonlításban. Végül is rossz ötlet olyan víruskereső telepítése, amely nem tudja megvédeni a legújabb fenyegetésektől.

Három független tesztelő laboratórium jelentései alapján megnézhetjük, hogy a Bitdefender Antivirus és az ESET mennyire véd téged.

Bitdefender Antivirus

Az AV-Test 2019. márciusi és áprilisi teszteredményeit tekintve a Bitdefender Antivirus 99,3 százalékot ért el tökéletesen malware ellen. Ez egy kismértékű csökkenés volt a korábbi AV-teszt pontszámokhoz képest, de a Bitdefender Antivirus továbbra is megnyerte az összesített 6 pontszámot.

Bitdefender-AVTest

A Bitdefender Antivirus teljesítménymutatója jobb volt. Az AV-Test 14 százalékos lelassulási sebességet regisztrált, szemben átlagosan 19 százalékkal, tehát a szolgáltató újabb 6-at kapott a laboratóriumból.

Az AV-Összehasonlítókra való áttérésnél a Bitdefender Antivirus 751 potenciális fenyegetést blokkolt 99,9 százalékos sikerességi rátával és csak két hamis leolvasással. A teljesítmény pontszámait tekintve az AV-Comparatives a Bitdefender számára a háromcsillagos Advanced + besorolást 2019. áprilisban kapta, amely a lehető legmagasabb, és ugyanabban a bajnokságban helyezkedik el, mint az AVG (olvassa el az AVG áttekintésünket).

A végleges független laboratóriumunk, az MRG Effitas pontszámai hibátlanok voltak. A Bitdefender Antivirus 100% -os sikerrel járt, az MRG Effitas 2019 Q1 tesztjében mind a 339 fenyegetést felfedezve. Emiatt az MRG Effitas a Bitdefender Antivirus számára a legmagasabb szintű 1. szintű tanúsítást adott, antivírusok, például a Trend Micro mellett (lásd a Trend Micro Antivirus áttekintést).

ESET NOD32 

Az AV-Test utoljára 2017. november-decemberben tesztelte az ESET otthoni vírusvédelmi termékeit. A valódi világban végrehajtott rosszindulatú programok tesztelésekor 185 PC-t használtunk, az ESET 2017. novemberében 97,9% -os sikerességi rátát ért el, szemben az ipari átlag 99,6% -kal. A 6-ból 5,5 pontot kapott a védelem érdekében.

ESET-AVTest

Az ESET üzleti antivírusvédelmének sokkal újabb eredményei nem voltak jobbok. Az AV-Test 98,6 százalékos sikerességi rátát mutatott ki az ESET számára 2019 áprilisában elkészített 277 mintából, szemben az ipari átlag 99,6 százalékkal..

Az AV-Comparatives 2019. áprilisában végrehajtott védelmi tesztelése során az ESET hat hamis pozitív eredményekkel blokkolta 740 fenyegetést, teljes védelmi aránya 98,4%. Az AV-Comparatives az ESET-nek egycsillagos védelmi pontszámot adott a Bitdefender Antivirus háromcsillagos pontszámához viszonyítva. Az ESET azonban jobb teljesítményt kapott, ha háromcsillagos Advanced + besorolást kapott. 

Ez ugyanabba a kategóriába sorolja, mint a Bitdefender Antivirus, de az egyes pontszámok még jobbak voltak. Az ESET-nek a tesztelt antivírusok esetében a legjobb ütési pontszáma – 0,3 és a Bitdefender 8,3-a -, sokkal könnyebbnek bizonyult a rendszer erőforrásaival szemben.

Az ESET MRG Effitas tesztelési pontszáma kevésbé volt lenyűgöző. A 339 mintából 0,29% -ra volt szükség a felhasználói beavatkozásra a fenyegetés megakadályozására, összehasonlítva a 100% -os automatikus sikerességi rátával, amelyet a Bitdefender Antivirus elért..

Ez azonban kismértékű volt, és az MRG Effitas továbbra is az ESET-nek megadta az 1. szintű tanúsítvánnyal rendelkező értékelését a Bitdefender Antivirus mellett.

Négy forduló gondolatok

Ebben a fordulóban mindkét fél pozitív eredményeket mutat: az ESET jól teljesít, de rosszabb pontszámot nyújt a védelemben, mint a Bitdefender Antivirus.

Összességében nehéz vitatkozni a közel tökéletes pontszámokkal, amelyeket a Bitdefender Antivirus mindhárom laboratóriumban rögzített, így a Bitdefender lett az általános nyertes.

Kerek: Védelmi pont a Bitdefender Antivirus számára

Bitdefender Antivirus logó
ESET NOD32 logó

5

Támogatás

Amint az ESET az MRG Effitas pontszámaival bizonyította, nem mindig bízhat antivírusában, hogy mindent megtesz az Ön számára. Időnként be kell vonulnia, és ez azt jelentheti, hogy segítségért kell fordulni az ügyfélszolgálathoz. 

Ebben a fordulóban teszteljük az ESET és a Bitdefender Antivirus ügyfélszolgálatának minőségét.

Bitdefender Antivirus

Függetlenül attól, hogy felveszi a telefont, vagy inkább e-mailben kezeli a dolgokat – a Bitdefender Antivirus segítségével lehetősége van Önnek. 16 választási vonal érhető el szerte a világon.

Bitdefender-Site-támogatás

E-mail támogatás és élő csevegőrendszer is elérhető a nap 24 órájában, arra az esetre, ha éjszaka közepén sürgető probléma merül fel. A közösségi támogatási fórumon kérdéseket is feltehet, és más ügyfelek és támogató személyzet segítségét is felveheti, különféle termékekkel és nyelvekkel, nem angol nyelven..

Van egy részletes tudásbázis is az ügyfelek számára, támogatási útmutatókkal és GYIK-tal a leggyakoribb problémák megoldására. Függetlenül attól, hogy a fórumon felad, vagy telefonon beszél, a Bitdefender Antivirus válaszai általában gyorsak.

ESET NOD32

Mint a Bitdefender Antivirus, az ESET támogatási lehetőségekkel is rendelkezik, beleértve több telefonos támogatási vonalat olyan helyeken, mint Európa és az Egyesült Államok. Élő chat-ügynökök is elérhetők, valamint e-maileket.

ESET-Site-támogatás

Az egyik hátránya a Bitdefender Antivirushoz képest, hogy az ESET nem kínál fórumot, de létezik tudásbázis. A navigálás nem a legegyszerűbb, de tartalmaz videókat, amelyek segítenek a telepítésben és a termék aktiválásában.

Vannak útmutatók a „legfontosabb megoldásokkal” a közös problémákhoz, valamint linkek egy YouTube-csatornához, a támogató videókkal, amelyek bemutatják a telepítést, a rosszindulatú programok eltávolítását és más témákat. Az ESET nem nyújt napi 24 órás támogatást, de hétköznapokon kapcsolatba léphet 6 és 17 óra között. PST vagy bármikor e-mailben.

Összességében az ESET támogatása rendben van, de a tudásbázis nehézkes, és csak hétfőtől péntekig tartó támogató csoporttal lehet magasan és szárazon maradni vészhelyzet esetén.

Öt kerek gondolat

A Bitdefender mindent megtalál, amire számíthat vagy igényel az ügyfélszolgálattól, helyi telefonvonalakkal, különféle nyelvek támogatásával és éjjel-nappal elérhető elérhetőséggel. 

Az ESET rendelkezik eszközökkel, de ilyen korlátozott órákkal és gyenge tudásbázissal a Bitdefender Antivirus átveszi ezt a részt.

Kerek: A Bitdefender Antivirus támogatási pontja

Bitdefender Antivirus logó
ESET NOD32 logó

6

Végső gondolatok

Az ESET mindig üzleti orientáció volt, de ez nem azt jelenti, hogy az otthoni víruskereső szoftver rossz. Amikor összehasonlítja azt a legmagasabb szintű szolgáltatóval, mint például a Bitdefender Antivirus, elkezdi látni, mi hiányzik.

Győztes: Bitdefender

Ez az, amiért a Bitdefender megnyerte ezt az összehasonlítást. Bár az ESET megvédi Önt, a Bitdefender Antivirus sokkal többet kínál, sokkal alacsonyabb előfizetési költségekkel. Több funkciót, jobb támogatást és jobb klienst kap.

Ha alternatívát keres a Bitdefender számára, akkor más vírusvédelmi cikkeink inspirációt nyújthatnak Önnek. 

ESET-et vagy Bitdefender Antivirus programot használ? Hagyja meg észrevételeit az alábbiakban, és köszönöm az olvasást.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me