Avira és Avast: melyik a legjobb víruskereső szoftver 2020-ban?

Az Avast a legjobb ingyenes víruskereső szoftverek listáján helyezkedik el, de saját prémium terveivel rendelkezik azok számára, akiknek szükségük van egy kis extrara.


Az Avira a piac másik végén ül, és az előfizetők számára biztosítja az egyik legjobb víruskereső szoftvert a PC, a Mac és a mobil eszközök számára..

Ha azon dönti, hogy mely víruskereső szoftverekbe kell beruházni, akkor ez az Avira vs. Avast összehasonlító áttekintés segíthet. Vessen egy pillantást különálló Avira-áttekintésre és az Avast-áttekintésre, hogy további információt kapjon mindkét szolgáltatótól.

Harc felállítása: Avira vs Avast

Az Avira és az Avast előnyeinek átgondolása érdekében öt fordulón keresztül teszteljük őket. Antivírus-archívumunk tele van néhány korábbi összehasonlító véleményünkkel, ha nem biztos a formátumában.

Öt fordulónk kiterjed a szolgáltatásokra, az árakra, a felhasználóbarátságra, a védelemre és az ügyfélszolgálat minőségére. Minden forduló nyertesét kihirdetjük, vagy pontokat ítélünk az Avira vagy az Avast részére, és elmagyarázzuk, miért.

A teljes nyertes az első szolgáltató, aki három vagy több pontot szerez. Az alsó részben végiggondoljuk a tényeket, a független teszteket és a saját megítélésünket a döntés meghozatalához. Szeretnénk az Ön visszajelzését, ezért nyugodtan egyetért vagy nem ért egyet a megjegyzések részben szereplő érvelésünkkel.

1

Jellemzők

A vírusvédelem egy kicsit olyan, mint a ütés-játék. Ha az egyik fenyegetést legyőzik, a másik felbukkan máshol. Az új típusú veszélyes rosszindulatú programok vagy számítógépes fenyegetések megkövetelik, hogy a víruskereső szoftverek új funkciókat egészítsenek ki, hogy az átfogóan a legjobb védelmet biztosítsák. Ebben az első fordulóban az Avira és az Avast által a fogyasztók számára kínált szolgáltatásokkal fogunk beszélni.

Avira

Korábbi Avira áttekintésünkben tökéletes 100 százalékos pontszámot kaptunk a szolgáltatónak az általa kínált szolgáltatások minőségéért. Az Avira semmiképpen sem egyszerű, különféle biztonsági termékekkel, több előfizetési csomagban, ingyenesen és fizetve is.

Avira-funkciók

Az Avira nagy hangsúlyt fektet a legmagasabb szintű termékére, az Avira Prime-ra. Ez a terv az előfizetők számára teljes hozzáférést biztosít az Avira prémium termékek teljes csomagjához. Az Avira Antivirus Pro programmal együtt szállít, amely az Avira alapvető vírusvédelme. A múltban kedvezően beszéltünk erről a védelemről az Avira és a Bitdefender összehasonlító áttekintésben.

Az Avira előfizetői hozzáférést kapnak a System Speedup Pro nevű tisztító eszközhöz is, amely eltávolítja az ideiglenes fájlokat és felgyorsítja a számítógépét, valamint egy szoftveres szkennerrel frissíti az összes telepített elavult és veszélyeztetett alkalmazást. Emellett összehasonlító pontszámot fog kapni a 100-ból különböző területeken, beleértve a teljesítményt és az adatvédelmet is, és tippeket ad a javításhoz.

Azok számára, akik aggódnak a nyilvános WiFi veszélyei miatt, az Avira virtuális magánhálózati megoldást kínál a Phantom VPN nevű ügyfelek számára. Korlátozatlan az Avira Prime felhasználók számára, és megelőzi a Bitdefender által kínált korlátozott VPN szolgáltatást (lásd a Bitdefender áttekintésünket).

Az Avira Phantom VPN nem felel meg a piac legjobb VPN-szolgáltatóinak, például az ExpressVPN minőségének, de jó, ha rendelkezésre áll ez a lehetőség. Az Avira jelszókezelőt is kínál az ügyfelek számára, hogy megtanulja, hogyan állíthat be erős jelszót fiókjaihoz.

Ha aggódik adatvédelme miatt, az Avira Privacy Pal a számítógép és a böngésző különféle beállításain keresztül működik az adatok felhasználásának optimalizálása érdekében. Más funkciók mellett letiltja a helyhozzáférést és eltávolítja az adatvédelmi sütiket.

A mobil védelmet az Android és iOS eszközökkel rendelkező felhasználók számára is kínálják. Blokkolja a veszélyes webhelyeket, a hamis és gyanús hívókat, és lehetővé teszi a készülék nyomon követését, ha ellopták.

Számos szolgáltatás elérhető, teljes hozzáféréssel bizonyos előfizetőkhöz – vagy korlátozással – ingyen, lehetővé téve, hogy kipróbálhassa az elsőként kedvelt Avira termékeket..

Avast

Régóta rajongók vagyunk az Avast számára azoknak a szolgáltatásoknak a körében, amelyeket látni fogsz, különös tekintettel az Avast ingyenes csomagjára. Ez egy olyan lehetőség, amelyet az Android felhasználók számára ajánlottunk a legjobb antivírus az Androidra rövidített listánkon.

Avast-funkciók

Az Avast ingyenes csomagja önmagában teljesíti a szolgáltatásokat, kiterjedt vírusvédelemmel, amely megakadályozza a legnagyobb veszélyeket, ideértve a ransomware-t is. Ha aggódik a hálózat többi eszközén, a beépített hálózati szkenner ellenőrzi az esetleges kockázatokat, hogy csökkentse a kibernetikus támadás esélyét.

Fizetni szeretne, ha az Avast Premium a fenti szolgáltatások mindegyikét használja, és hozzáadja a DNS védelmet az adathalász kísérletek csökkentéséhez. Van még egy tesztelő eszköz, az Avast Sandbox nevű eszköz, amelyet biztonságos teszteléshez használhat.

Ahelyett, hogy a számítógépét veszélybe sodorná, az Avast Sandbox lehetővé teszi új szoftverek tesztelését vagy gyanús fájlok megnyitását izolált tesztelési módban, megakadályozva, hogy azok kölcsönhatásba lépjenek a számítógép többi részével. Ha az Avast problémát észlel, akkor biztonságosan eltávolíthatja azt a fertőzés veszélye nélkül.

Az Avast Premium magánéletvédelmi funkciókat is magában foglal, beleértve egy webkamerát blokkoló eszközt, amely megakadályozza, hogy a snoopers az engedély nélkül támadjon meg. Az Avast felhasználók kihasználhatják a fájlok titkosítását is a fájlok biztonságához, valamint egy „aprító” törlési eszközt is, hogy teljes mértékben töröljék az összes érzékeny fájlt, amelyet törölni szeretnének..

Ha VPN védelmet és jelszókezelőt, valamint fájltisztító eszközt keres a szemét fájlok eltávolításához, akkor az Avast terméklistája tetején kell megnéznie az Avast Ultimate szoftvert. Az Avast SecureLine VPN rendben van, de ez nem egyike a jobb VPN termékeknek, ahogyan azt az Avast SecureLine VPN áttekintés ismerteti.

Hasonló helyzet van a képzeletbeli Avast Jelszavakkal. Ha néhány jelszót szeretne menteni, akkor az több mint elfogadható. Ha további szolgáltatásokra van szüksége, akkor inkább az egyik legjobb jelszókezelőt kell megnéznie, például a Dashlane-t (lásd a Dashlane-áttekintésünket)..

Kerek gondolatok

Ezt nehéz fordulópontot kell megítélni. Az Avira és az Avast egyaránt kínál olyan szolgáltatások átfogó felsorolását, amelyek célja a mindenféle fenyegetés elleni védelem. A víruskereső szolgáltatók között sok hasonlóság van, ami vonzóvá teszi ezt a fordulót.

Kerek: Jellemzők Nincs egyértelmű győztes, mindkettő számára pontok

Avira logó
Avast Pro logó

2

Árazás

Mielőtt megkapja a hitelkártyát, alaposan mérlegelje minden víruskereső árát, amelyet választott. Különböző tervekkel, kedvezményekkel és funkciókkal, amelyeket figyelembe kell vennie, meg kell keresnie a legjobb ár-érték arányt. Vessen egy pillantást azokra az árakra, amelyeket fizetnie kell egy Avira vagy Avast előfizetésért.

Avira

Az Avira árazási beállításai manapság meglehetősen tipikusak az antivírus piacán. Az Avira egyedi tervei a lefedettség változásaitól függnek, az eszközök hossza vagy száma alapján.

Mivel az Avira számos tulajdonságát különféle „termékekre” választja szét, a terveit inkább „biztonsági kötegeknek” nevezi. Három ilyen „köteg” eladó.

Ez egyike azon kevés antivírus-szolgáltatóknak, amelyek havi kifizetéseket kínálnak, az egy-három évre elérhető, kedvezőbb árú éves tervekkel együtt. Néhány versenytársától eltérően az Avira nem kínál kedvezményes árat az új ügyfelek számára.

A legolcsóbb ajánlat az Avira Antivirus Pro. Ez közel 60 dollár egy éves előfizetésért, amely három eszközt fedez fel. Ez egy kicsit drága, különösen összehasonlítva más szolgáltatók, például a Comodo által kínált alaptervekkel (lásd a Comodo Internet Security Suite áttekintést).

Az Antivirus Pro az alapvető lehetőség, magában foglalja a magánélet védelmét, a letöltést és az e-mail szkennelést, a legmagasabb szintű vírusvédelmet és egy webszűrőt a gyanús webhelyek blokkolására. Windows és Mac felhasználók számára elérhető.

Ennél jobb érték az Avira Internet Security Suite. Magában foglalja az Antivirus Pro védelmet, valamint a hozzáférést az önmagyarázó Software Updater Pro és a Password Manager Pro funkciókhoz, csupán 13 dollárral többet, mint az Antivirus Pro, évente három eszköz előfizetéssel.

Az Avira „csomagok” listájának tetején az Avira Prime található. Ez magában foglalja az összes korábban említett és még sok más funkciót, beleértve a hálózati szkennert, a VPN védelmet, a magánélet javítását szolgáló eszközöket és az Android vagy iOS eszközök tulajdonosának mobilbiztonságát.

Az Avira Prime évente 99,99 dollárral érkezik öt eszközhöz, de korlátlan eszközfedettségre frissíthet további 30 dollárért évente. Ez rendkívül nagylelkű a nagy családok számára, míg a havi tervek megfizethetõ alternatívát kínálnak.

Avast

Mint az Avira, az Avast három termékcsomaggal is jön, egy lecsökkent portfólióval, összehasonlítva a korábbi Avast áttekintéssel. Az egyik ilyen termék az Avast Free, a víruskereső szoftverek szokatlan lehetősége, ám önmagában egy erős terv.

Az Avast Free Antivirus, amint a neve is sugallja, egyáltalán nem fizet, de csak az Avast antivírus előállításával, egy hálózati szkennelő eszközzel és egy alapvető jelszókezelővel érkezik az ügyfelekhez.

Az első terv, amely valóban pénzbe kerül, az Avast Premium Security, de technikailag két terv. Az első a Premium Security Single-Device, amely antivírusfedettséget kínál egy Windows PC-nek évente közel 70 dollárért, ami 10 dollárral több, mint az Avira Antivirus Pro alapterve..

A legtöbb Avast szolgáltatáshoz tartozik, beleértve a sandbox tesztelő eszközt, az adathalász és az e-mail spam elleni védelmet, valamint a biztonságos fájlok titkosítását és megsemmisítését..

További eszközökhöz Avast Premium Security több eszköz előfizetésre van szükség. Ez kibővíti az Avast lefedettségét az Android és iOS mobil eszközökre. Ezenkívül a Mac-eszközökkel szemben is védelmet kap, akár 10 eszköz lefedésével. Évente 90 dollárba kerül, ez további 20 dollárt jelent a Premium Security Single-Devicehez képest.

Az Avast legdrágább terve az Avast Ultimate. Ez évi 100 dollárral – 10 dollárral több, mint a Premium Security Multi-Device – VPN védelmet és jelszókezelőt, valamint az eszköz hangolási funkcióit kínálja..

Az Avast Ultimate azonban csak egyetlen Windows PC-t fog védeni. Ha több eszközt kell védenie, akkor inkább az kissé olcsóbb Avast Premium Security multi-eszköz tervet kell használnia.

Kerek két gondolat

Az Avast ingyenes csomagja lenyűgöző, de a fizetett csomagok kissé zavaróak: a legdrágább csomag kevesebb eszközt fed le, mint a közvetlenül alatta lévő terv. 

Az Avira terméktervei könnyebben érthetők és olcsóbbak, mint az Avast hasonló tervei, így az Avira itt nyertes.

Kerek: Az Avira árképzési pontja

Avira logó
Avast Pro logó

3

Felhasználóbarátság

A telepítéstől a napi használatig az antivírus szoftvernek olyannak kell lennie, amelyet bárki használhat. Megvizsgáljuk, hogy a felhasználóbarát Avira és Avast hogyan segít eldönteni, melyik a legjobb megoldás az Ön számára.

Avira

Az Avira telepítőfájlja közepes méretű (kb. 180 MB), és a felhasználók számára gyorsan elvégezhető. Nincs sok felhasználói választás, a legtöbb beállítást maga az Avira telepítő alkalmazza.

Avira-Interface

A telepítés után az Avira műszerfal másképp fog kinézni, attól függően, hogy melyik terméket használja. Az Avira Prime felhasználóknak kliensük lesz, amely összekapcsolja Önt az Antivirus Pro-val és az előfizetésedben szereplő bármely más termékkel, például az Avira VPN-termékével.

Az Avira Antivirus Pro ügyfelek nem férnek hozzá a különálló Avira klienshez, mivel nem lesznek elérhetőek más Avira termékek. A víruskereső kliens külön van és világosan el van látva az ügyfelek számára.

Avira-Client

Az antivírus kliensnek öt kategóriája van, amelyek elérhetők a bal oldali menüből. Az alapértelmezett „status” kategória gyors frissítést nyújt védelméről. Középen a „szkennelés” gomb segítségével gyorsan elindíthatja a szkennelést.

Ha más funkciókat szeretne elérni, akkor átcsúsztathatja a többi kategória fület. A „karantén” gombra kattintva bármely karanténba helyezett fájlhoz juthat, míg a „modulok” szakasz hozzáférést biztosít az Avira rendszer tűzfalához..

Az egyes szakaszok leírásokkal segítenek megérteni a mellékelt funkciókat. Ez azonban nem nagy probléma, mivel a fő Avira vírusvédelmi kliens nincs túlterhelt felesleges gombokkal vagy funkciókkal.

Ha azonban bármit testre kell szabnia, akkor az ügyfél bal alsó részén található fogaskerékikonra kattintva az Avira beállításaihoz juthat. Ez a motorháztető alatt működő beállítások területe kiterjedt, linkeket tartalmaz az online útmutatókhoz és az „egyedi” beállításokhoz tartozó „leíró” terület, amely segít megérteni a nehéz feladatokat..

A tiszta Avira felület rendkívül hatékony antivírust rejt. A „szkennelés” szakasz a legtöbb felhasználót kielégíti, míg a „beállítások” terület lehetővé teszi az Avira védelem testreszabását bármilyen módon..

Avast

Míg az Avira telepítés közben bizonyos felhasználói bemeneteket igényel, addig az Avast nagyon kevés igényel. A „telepítés” gomb megnyomásával elindul a folyamat, és szinte az összes telepítést elvégzi az Ön számára.

A telepítés befejezése után meg kell erősítenie a végleges feltételeket. Az Avast ezután elvégzi a számítógép telepítés utáni vizsgálatát, hogy ellenőrizze, hogy képes-e bármilyen rosszindulatú programot felismerni. Emellett ellenőrzi az elavult szoftvereket is, és felajánlja az észlelt adatok frissítését.

Avast-Client

Az Avast az egyik legegyszerűbben víruskereső kliens navigálhat, vonzó színsémával, amely minden nyilvánvaló utasítást és beállítást kiemel. Ha más funkciókra van szüksége, akkor ezt megteheti a bal oldali menüből.

Mindössze négy kategóriában az Avast legtöbb funkcióját meglehetősen könnyű megtalálni. A „védelem” fül bemutatja a víruskeresési lehetőségeket, a hálózati védelmet, az Avast Sandbox és egyéb szolgáltatásokat. Mindegyik szolgáltatás rövid leírással magyarázza, hogy mit tesz.

Ha testre kell állítania az Avast-t, akkor a jobb felső sarokban található „menü” gombra kattintva érheti el a „beállítások” menüt..

Ha rákattint egy funkcióra, amely nincs benne, az Avast egyenesen az értékesítési oldalra viszi Önt a termék megvásárlásához. Az ügyfél nem rejti azokat a funkciókat, amelyek nem rendelkeznek, ha olcsóbb Avast előfizetésed van (vagy az ingyenes Avast csomag).

Korábbi Avast Pro áttekintésünk lefedte az iránti kedvünket az ilyen reklámozással, ám inkább bosszantó, mint komoly kérdés. Ugyanakkor problematikus és zavaró lehet az új ügyfelek számára, tehát erre kell figyelni.

Három kör gondolatok

Amint elvárhatja e top játékosoktól, mindkettő eléggé egyenlő a felhasználóbarátság szempontjából. Mindkét antivírus gyorsan telepíthető és egyszerűen használható, bár az Avira nagyobb testreszabást kínál az energiafelhasználók számára. 

Ugyanakkor nem vagyunk nagy rajongói az Avast ügyfélen belüli nehéz értékesítésnek sem, összehasonlítva az Avira ajánlatának egyértelműségével, így az Avira jobb választási lehetőséget kínál itt.

Kerek: Avira felhasználóbarát pontja

Avira logó
Avast Pro logó

4

Védelem

Az összehasonlító áttekintésünk legfontosabb része a védelem általános minőségének áttekintése. Ahelyett, hogy ezt kipróbálnánk, három biztonsági cég független jelentéseit használjuk: AV-Test, AV-Comparatives és MRG Effitas. Vessen egy pillantást arra, hogy összehasonlítható az Avira és az Avast elleni védelem a valós tesztekben.

Avira

Az AV-teszttel kezdve az Avira a 6-ból 5,5 pontot ért el a védelem érdekében 2019. május-júniusi védelmi tesztje során. A teljesítmény közül a 6-ból 5,5-et is megegyeztek, az iparági átlaghoz képest kissé alacsonyabb teljesítménymutatókkal. 

Avira-AVTest-June19

Az AV-Comparatives 2019. február-május védelmi tesztje során a 752 mintából az Avira blokkolta az összes 752 mintát. Csak a Kaspersky Anti-Virus volt képes egyeztetni ezt a pontszámot a teszt során (lásd a Kaspersky Anti-Virus áttekintést).

Az Avira teljesítményértékelése azonban nem volt olyan jó az AV-Comparatives 2019. áprilisi teljesítménytesztje során. A tesztelt 14 antivírus közül az Avira a 13. helyezett volt, csak a Windows Defender pontozta rosszabbot. Az AV-Comparatives az Avira-t a „Advanced” díjjal jutalmazta a teljesítményért, a Trend Micro mellett (lásd a Trend Micro Antivirus + áttekintést).

Az MRG Effitas által végzett 2019 második negyedévi végső laboratóriumi vizsgálat azt mutatta, hogy a 398 mintából 397-et blokkolt az Avira. E pontszámért az MRG Effitas az Avira-nak az 1. szintű „Certified” pontszámot adott, amely megegyezik az F-Secure-tal (lásd az F-Secure Antivirus áttekintését).

Avast

A 6-ból 6-ban az Avast pontszáma az AV-Test védelmi tesztje során 2019. júliusban és augusztusban valamivel jobb volt, mint az Aviraé. A teljesítmény pontszáma nem volt olyan jó, ha 6-ból 5,5 volt.

Avast-AVTest-August2019

Az AV-Comparatives 2019. február-május védelmi tesztje során a rögzített pontszámok elfogadhatók voltak: az Avast 752 rosszindulatú program mintája közül 746-ot blokkolt. Hat hiányzott, 99,2 százalékos sikerrel. Az AV-Comparatives elnyerte az Avast „Advanced” díját a védelemért.

Az Avast teljesítmény pontszáma nem volt túl rossz az AV-Comparatives 2019. április tesztjében, amikor az asztal közepén ül, és a legmagasabb „Advanced +” díjat kapta..

Az MRG Effitas nem teszteli az Avast fogyasztói termékeit, de a legutóbbi, 2019. évi második negyedévi teszt során az Avast Business Antivirus tesztelését végezte. Sajnos, a többi laboratóriumi teszttel ellentétben, az Avast rendkívül rosszul teljesített, a minták közel öt százaléka hiányzott. Csak a McAfee teljesített olyan rosszul az MRG Effitas tesztében (lásd a McAfee teljes védelem áttekintését).

Valószínű, hogy az Avast üzleti és fogyasztói vírusvédelmi termékei ugyanazt a szkennelési motort használják, így ezt a rossz eredményt nem lehet figyelmen kívül hagyni.

Négy forduló gondolatok

Az Avast védettségének minősége általában jó volt, kivéve az MRG Effitas-tól. Figyelembe véve azonban, hogy milyen rosszul teljesített, ezt nem lehet figyelmen kívül hagyni. Ezzel szemben az Avira jól teljesített az összes teszt során, így a kör nyertese lett.

Kerek: Avira védelmi pontja

Avira logó
Avast Pro logó

5

Támogatás

Az utolsó részben az Avira és az Avast ügyfélszolgálatának általános minőségét vizsgáljuk meg.

Avira

Az Avira ügyfélszolgálata kissé hiányzik, de átfogó. A közvetlen e-mail és telefonos támogatás a prémium ügyfelekre korlátozódik, és előfizetésed bejelentkezéséhez be kell jelentkeznie, mielőtt hozzáférne.

Avira-Site-támogatás

Az Avira a weboldalon részletes tudásbázist kínál támogató útmutatókkal több nyelven. Van egy széles körű GYIK, amely választ ad a különféle általános kérdésekre vonatkozó kérdésekre.

Sajnos a tudásbázisban való navigálás egy kicsit nehéz, de ha nehézségekbe ütközik, akkor maga is közzéteheti a közösségi fórumon. Ezt ügyfelek és munkatársak figyelik, akik válaszolnak bármilyen kérdésére.

Megnézheti az Avira YouTube-csatornáját is, olyan videókkal, amelyek válaszolnak kérdésekre, felfedezhetnek olyan témákat, mint a magánélet és a biztonság, és hasznos tippeket kínálnak a kezdőknek.

Avast

A közvetlen támogatás csak az Avast prémium ügyfelek számára érhető el. Azon felhasználók azonban, akik kihasználják a prémium próbaverzióját, igénybe vehetik az Avast közvetlen támogatását. 

Avast-Site-támogatás

Emellett az Avast rendelkezik egy felhasználói adatbázissal, amely minden termékterv elválasztja az egyes témákat, például a telepítést. Ezek az útmutatók tartalmazzák a könnyen követhető utasításokat hasznos képekkel.

Van egy támogatási fórum 1,3 millió hozzászólással, külön fórumokkal a különböző termékek és nyelvek számára. Kereshet a fórumon olyan meglévő bejegyzések között, amelyek a múltbeli kérdésekre is válaszolnak.

Ha széles körű technikai támogatásra van szüksége, akkor nagy árat fizet érte. Az Avast a Total Care csomagot közvetlen támogatásra kínálja 199 dolláronként évente. Ez a többletköltség rendkívül drága, és nem olyan csomag, amelyet ajánlunk.

Öt kerek gondolat

Az Avira sokféle támogatást kínál az ügyfelek számára, beleértve hasznos útmutatásokat és rengeteg közvetlen támogatási lehetőséget. Az Avast lehetőségei nagyon hasonlóak, de mivel a közvetlen technikai támogatás drága kiegészítő csomagot igényel, az Avira támogatása összességében jobb.

Kerek: Az Avira támogatási pontja

Avira logó
Avast Pro logó

6

Végső gondolatok

Míg az Avast és az Avira egyaránt jelentős számú szolgáltatást kínál, az Avira nyeri ezt az összehasonlító áttekintést. Jobb védelmi pontszámmal, mint az Avast, és a felhasználói felülettel, amely könnyebben használható, az Avira a jobb választás.

Győztes: Avira

Az Avira az egyik legjobb antivírus a piacon. Bár a Bitdefender továbbra is a legfontosabb választásunk, valószínűleg nem fog csalódni az Avira előfizetéssel kapcsolatban.

Ha alternatívát keres, akkor további áttekintéseket és összehasonlításokat nézhet meg más vírusvédelmi cikkeinkben. Tudassa velünk gondolatait az alábbi megjegyzés szakaszban, és köszönöm az olvasást.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map