A Facebook adatvédelmi beállításai: Hogyan lehet a Facebookot privátvá tenni 2020-ban

A Facebooknak problémái vannak az Ön adatainak védelmével. Az egy teljes évet tartalmazó, arról szóló jelentésekkel, hogy a közösségi média platform hogyan kezeli – vagy elmulasztja – a felhasználók adatait, nemcsak egy szétszórt reflektorfényben működik, hanem arra kényszeríti néhány felhasználót, hogy fontolja meg biztonságát. Ezen emberek segítése érdekében összeállítottuk ezt az útmutatót a Facebook adatvédelmi beállításaihoz.

Amikor a Facebook-felhasználók 2014-ben egy látszólag ártalmatlan felmérésben válaszoltak személyiségükre vonatkozó kérdésekre, soha nem gondolták, hogy a 2016. évi amerikai elnökválasztáson részt vevő politikai cég mögött áll. Annak ellenére, hogy csak 270 000 felmérés elfogadója vállalta, hogy adatait „tudományos célokra bányászik”, a Cambridge Analytica 50 millió felhasználótól gyűjtött és tárolt adatokat..

Bár a felfedezés, hogy a Facebook – amely pénzt szüntet meg a személyes adatainktól – nem olyan nyugtató, mint szeretnénk, zavaró, ez nem új. A havi State of the Cloud oszlopban, ahol két centet adunk az iparági híreknek, egy ideje átfedjük a Facebook shenanigan-ját..

Annak biztosítása érdekében, hogy adatai továbbra is a tiéd maradjanak, megvizsgáljuk, hogyan teheti profilod biztonságát légmentesen a Facebook legfrissebb frissítéseinek fényében. A vége felé más szolgáltatásokat is ajánlunk azoknak, akik a lehető legnagyobb mértékű adatvédelmet szeretnék.

Alapvető biztonsági intézkedések

Először azt fedezzük fel, hogyan javíthatja adatvédelmét a Facebook használata közben a fiókbeállításokon keresztül. Mellékesen megjegyezzük, hogy a Facebookot asztali számítógépet használva fogjuk használni a cikkhez.

A Facebook kezdőlapján kattintson a jobb felső sarokban lévő kis nyílra, majd a legördülő menü alján található „Beállítások” elemre..

Image-1-Navigálás-to-beállítások

Nézze meg az oldal bal oldalán található fülöket, és kattintson a „Biztonság és bejelentkezés” gombra.  

Image-2-Security-és-Login-tab

A Facebook-ba való bejelentkezés kötelező lépés, amely formalitásnak tűnik olyan kényelmes funkcióknak köszönhetően, mint például a jelszó automatikus kitöltése és a bejelentkezési lehetőség. A kétfaktoros hitelesítés használata azonban tehernek tűnhet, de a felhasználók számára elengedhetetlen akik meg akarják védeni a fiókjukat.

Áttekintést nyújtunk arról, hogy a kétfaktoros hitelesítés hogyan működik, és milyen előnyökkel jár a más felhasználók számára. A Facebook eme hozzáadott védelmi réteggel történő használata korlátozhatja annak a valószínűségét, hogy a hackerek hozzáférjenek a fiókjához, még akkor is, ha tudják a jelszavát. A bekapcsoláshoz kattintson a „szerkesztés” gombra a „Két tényezős hitelesítés használata” alatt.

Image-3-engedélyezése-2FA

Nézze meg a legjobb 2FA-alkalmazásokat, ha nem biztos benne, melyik lenne a legjobb használat közben.

Egy másik biztonsági lehetőség a Facebook körül forog: a barátaid. „Megbízható névjegyek” elnevezésű, három-öt választott barátjának küld egy helyreállítási kódot, hogy segítsen újból bejelentkezni, ha a Facebook lezár. Nem csak abban segít, ha elfelejtette jelszavát és sikertelen többszörös bejelentkezési kísérleteket, hanem korlátozhatja annak veszélyét is, hogy valaki hozzáférni fog a fiókjához..

Image-4-megbízható-Friends-Option

A személyes adatainak a Facebookon történő biztonságosvé tételének része egy második pillantást jelent a bejelentkezési adatokra. Érdemes megkérdezni, hogy az e-mail címe megegyezik-e azzal, amelyet érzékeny pénzügyi adatokhoz, például az online banki szolgáltatásokhoz való hozzáféréshez használ. Ha igen, akkor fontolja meg egy olyan e-mail küldését, amelyet kizárólag a Facebook vagy a banki szolgáltatások használatára fordíthat.

Egy másik olyan terület, amelyben javításra várhat, a jelszavad. Még akkor is, ha megfelel a Facebook által kért kritériumoknak, a jelszó soha nem lehet azonos a többi felhasználóval. Tegye egyedivé Facebook-jelszavát, ha egy másik fiók veszélybe kerül.

Az adatvédelmi beállítások módosítása

Most, hogy megmutattunk neked néhány módot a Facebook-fiókod biztonságának javítására, módosítanánk, hogy a profilod nem barátok számára milyen látható.

A képernyő bal oldalán, a „biztonság és bejelentkezés” alatt további lapok találhatók. A következő, amelyet meglátogatunk, az „adatvédelem”.

Image-5-Privacy-fülre

Az “Ön tevékenysége” szakasz tetején a “Ki láthatja a jövőbeli hozzászólásait?” Ez akkor hasznos, ha korlátozni szeretné az emberek számát, akik megnézhetik a hozzászólásait. Nyugodtan szűkítse a közönséget egy kategória, például hely vagy csoportok kiválasztásával.

Image-6-Ki láthatja-a jövőbeni hozzászólások

Az alábbiak szerint „korlátozzuk az idősorodon lévő régi bejegyzések közönségét”, amelyet azoknak az embereknek ajánlunk, akik szeretnék fiókját a lehető legbiztosabban közzétenni. Ez korlátozza a nyilvánosan megosztott korábbi bejegyzéseidet, hogy csak a barátok láthassák őket. Ez magában foglalja azokat a múltbeli hozzászólásokat, amelyeket barátaival is megosztott volna.

Image-7-Limit-Közönség-of-régi hozzászólásokat

A korábbi hozzászólások korlátozásának megismerésén kívül érdemes megfontolnia a „Hogyan találnak és veled kapcsolatba lépnek” szakaszban található beállításokat. Itt korlátozhatja azt, hogy ki küldhet neked baráti kérelmeket, ki láthatja barátainak listáját, és elrejti-e telefonszámát és e-mail címét.

Image-8-How-People-Find-és-Contact-You

A bal oldali oldalsáv következő fülje az „idővonal és a címkézés”. Míg az „adatvédelem” foglalkozott az Ön tevékenységeivel és azzal, hogy az emberek miként találnak téged a Facebookon, az „idővonal és a címkézés” fül más felhasználók olyan tevékenységeire vonatkozik, amelyek magukban foglalják az Ön profilját és hírcsatornáját..

Image-9-Timeline-és címkézése-tab

Ha maximalizálni szeretné az adatvédelmet, akkor kivágja az ön munkáját. Az alsó „áttekintés” szakaszban engedélyezheti egy olyan funkciót, ahol minden alkalommal, amikor valaki megcímkéz, a jóváhagyáshoz szüksége van a folytatáshoz. Feltételezve, hogy a barátai mindent megcímkéznek, ez időbe telhet, de ez egy másik módja annak, hogy biztonságosan játsszon, ahelyett, hogy valami nem kívánt megjelenne a hírcsatornában..

Image-10-Review-szakasz

Biztonság hozzáadása a Facebookon kívül

Ha valaha észrevette a Facebookon egy olyan termék hirdetését, amelyet valahol az interneten talált meg, az nem véletlen volt. A Facebook és más webhelyek széles körben alkalmazott gyakorlata, amely nyomon követi az Ön tevékenységét, és ezeket a hirdetéseket megjeleníti, hátborzongató és gyakran nemkívánatos.

Miközben az oldalsávot beolvassa a Facebook beállításaiban, az alsó oldalán észrevehetetlen „fül” lapot észlelt. A beállítások ebben a szakaszában korlátozhatja, hogy az internetes tevékenysége alapján milyen információkat használ fel a Facebook a hirdetésekben.

Image-11-FB-Ad-beállítások

Ha a Facebook adatvédelmi beállításai nem elégségesek ahhoz, hogy éjszaka könnyebben pihenjen, próbáljon ki más lehetőségeket a platformon kívül. A Facebook leválasztása egy ingyenes Google Chrome kiterjesztés, amely megakadályozza, hogy a cég nyomon kövesse felhasználóit. A Facebook-fiókját továbbra is a szokásos módon használhatja, miközben a kiterjesztés a háttérben is fut.

Azok számára, akik bárhonnan hozzáférhetnek a Facebook alkalmazásokhoz és webhelyekhez, miközben a forgalmat titkosítják, érdemes megfontolni egy virtuális magánhálózat használatát. Nézze meg az ExpressVPN áttekintést, a NordVPN áttekintést és a CyberGhost áttekintést, hogy megtudja, melyik felel meg az adatvédelmi igényeinek..

Végső gondolatok

Bármilyen csábító is, ha adatainak védelmét bízza a Facebookra, a közelmúltban szerzett eredményei nem ösztönzik a bizalmat. Ezen túlmenően a személyes adatai a legjobban jelentik számotteket, tehát csak méltányos, ha további intézkedéseket tesz az adatvédelem megerősítésével..

Noha gyanítható, hogy a Facebook alkalmas-e a felhasználói adatok kezelésére, legalábbis van értelme frissített adatvédelmi beállításokat biztosítani a felhasználók számára. Mivel a Facebookon az abszolút adatvédelemhez vezető út csak a fiók törlésével lehetséges, akkor azzal a alternatívával járunk, hogy a lehető legbiztonságosabbá tegyük a mi magunk (most).

Mit gondol a Facebook biztonsági és adatvédelmi beállításairól? Van más tipp a magánélet védelmére a Facebook használata közben? Tudassa velünk az alábbi megjegyzésekben. Köszönöm, hogy elolvasta.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me