A Facebook adatvédelmi beállításai: Hogyan lehet a Facebookot privátvá tenni 2020-ban

A Facebooknak problémái vannak az Ön adatainak védelmével. Az egy teljes évet tartalmazó, arról szóló jelentésekkel, hogy a közösségi média platform hogyan kezeli – vagy elmulasztja – a felhasználók adatait, nemcsak egy szétszórt reflektorfényben működik, hanem arra kényszeríti néhány felhasználót, hogy fontolja meg biztonságát. Ezen emberek segítése érdekében összeállítottuk ezt az útmutatót a Facebook adatvédelmi beállításaihoz.


Amikor a Facebook-felhasználók 2014-ben egy látszólag ártalmatlan felmérésben válaszoltak személyiségükre vonatkozó kérdésekre, soha nem gondolták, hogy a 2016. évi amerikai elnökválasztáson részt vevő politikai cég mögött áll. Annak ellenére, hogy csak 270 000 felmérés elfogadója vállalta, hogy adatait „tudományos célokra bányászik”, a Cambridge Analytica 50 millió felhasználótól gyűjtött és tárolt adatokat..

Bár a felfedezés, hogy a Facebook – amely pénzt szüntet meg a személyes adatainktól – nem olyan nyugtató, mint szeretnénk, zavaró, ez nem új. A havi State of the Cloud oszlopban, ahol két centet adunk az iparági híreknek, egy ideje átfedjük a Facebook shenanigan-ját..

Annak biztosítása érdekében, hogy adatai továbbra is a tiéd maradjanak, megvizsgáljuk, hogyan teheti profilod biztonságát légmentesen a Facebook legfrissebb frissítéseinek fényében. A vége felé más szolgáltatásokat is ajánlunk azoknak, akik a lehető legnagyobb mértékű adatvédelmet szeretnék.

Alapvető biztonsági intézkedések

Először azt fedezzük fel, hogyan javíthatja adatvédelmét a Facebook használata közben a fiókbeállításokon keresztül. Mellékesen megjegyezzük, hogy a Facebookot asztali számítógépet használva fogjuk használni a cikkhez.

A Facebook kezdőlapján kattintson a jobb felső sarokban lévő kis nyílra, majd a legördülő menü alján található „Beállítások” elemre..

Image-1-Navigálás-to-beállítások

Nézze meg az oldal bal oldalán található fülöket, és kattintson a „Biztonság és bejelentkezés” gombra.  

Image-2-Security-és-Login-tab

A Facebook-ba való bejelentkezés kötelező lépés, amely formalitásnak tűnik olyan kényelmes funkcióknak köszönhetően, mint például a jelszó automatikus kitöltése és a bejelentkezési lehetőség. A kétfaktoros hitelesítés használata azonban tehernek tűnhet, de a felhasználók számára elengedhetetlen akik meg akarják védeni a fiókjukat.

Áttekintést nyújtunk arról, hogy a kétfaktoros hitelesítés hogyan működik, és milyen előnyökkel jár a más felhasználók számára. A Facebook eme hozzáadott védelmi réteggel történő használata korlátozhatja annak a valószínűségét, hogy a hackerek hozzáférjenek a fiókjához, még akkor is, ha tudják a jelszavát. A bekapcsoláshoz kattintson a „szerkesztés” gombra a „Két tényezős hitelesítés használata” alatt.

Image-3-engedélyezése-2FA

Nézze meg a legjobb 2FA-alkalmazásokat, ha nem biztos benne, melyik lenne a legjobb használat közben.

Egy másik biztonsági lehetőség a Facebook körül forog: a barátaid. „Megbízható névjegyek” elnevezésű, három-öt választott barátjának küld egy helyreállítási kódot, hogy segítsen újból bejelentkezni, ha a Facebook lezár. Nem csak abban segít, ha elfelejtette jelszavát és sikertelen többszörös bejelentkezési kísérleteket, hanem korlátozhatja annak veszélyét is, hogy valaki hozzáférni fog a fiókjához..

Image-4-megbízható-Friends-Option

A személyes adatainak a Facebookon történő biztonságosvé tételének része egy második pillantást jelent a bejelentkezési adatokra. Érdemes megkérdezni, hogy az e-mail címe megegyezik-e azzal, amelyet érzékeny pénzügyi adatokhoz, például az online banki szolgáltatásokhoz való hozzáféréshez használ. Ha igen, akkor fontolja meg egy olyan e-mail küldését, amelyet kizárólag a Facebook vagy a banki szolgáltatások használatára fordíthat.

Egy másik olyan terület, amelyben javításra várhat, a jelszavad. Még akkor is, ha megfelel a Facebook által kért kritériumoknak, a jelszó soha nem lehet azonos a többi felhasználóval. Tegye egyedivé Facebook-jelszavát, ha egy másik fiók veszélybe kerül.

Az adatvédelmi beállítások módosítása

Most, hogy megmutattunk neked néhány módot a Facebook-fiókod biztonságának javítására, módosítanánk, hogy a profilod nem barátok számára milyen látható.

A képernyő bal oldalán, a „biztonság és bejelentkezés” alatt további lapok találhatók. A következő, amelyet meglátogatunk, az „adatvédelem”.

Image-5-Privacy-fülre

Az “Ön tevékenysége” szakasz tetején a “Ki láthatja a jövőbeli hozzászólásait?” Ez akkor hasznos, ha korlátozni szeretné az emberek számát, akik megnézhetik a hozzászólásait. Nyugodtan szűkítse a közönséget egy kategória, például hely vagy csoportok kiválasztásával.

Image-6-Ki láthatja-a jövőbeni hozzászólások

Az alábbiak szerint „korlátozzuk az idősorodon lévő régi bejegyzések közönségét”, amelyet azoknak az embereknek ajánlunk, akik szeretnék fiókját a lehető legbiztosabban közzétenni. Ez korlátozza a nyilvánosan megosztott korábbi bejegyzéseidet, hogy csak a barátok láthassák őket. Ez magában foglalja azokat a múltbeli hozzászólásokat, amelyeket barátaival is megosztott volna.

Image-7-Limit-Közönség-of-régi hozzászólásokat

A korábbi hozzászólások korlátozásának megismerésén kívül érdemes megfontolnia a „Hogyan találnak és veled kapcsolatba lépnek” szakaszban található beállításokat. Itt korlátozhatja azt, hogy ki küldhet neked baráti kérelmeket, ki láthatja barátainak listáját, és elrejti-e telefonszámát és e-mail címét.

Image-8-How-People-Find-és-Contact-You

A bal oldali oldalsáv következő fülje az „idővonal és a címkézés”. Míg az „adatvédelem” foglalkozott az Ön tevékenységeivel és azzal, hogy az emberek miként találnak téged a Facebookon, az „idővonal és a címkézés” fül más felhasználók olyan tevékenységeire vonatkozik, amelyek magukban foglalják az Ön profilját és hírcsatornáját..

Image-9-Timeline-és címkézése-tab

Ha maximalizálni szeretné az adatvédelmet, akkor kivágja az ön munkáját. Az alsó „áttekintés” szakaszban engedélyezheti egy olyan funkciót, ahol minden alkalommal, amikor valaki megcímkéz, a jóváhagyáshoz szüksége van a folytatáshoz. Feltételezve, hogy a barátai mindent megcímkéznek, ez időbe telhet, de ez egy másik módja annak, hogy biztonságosan játsszon, ahelyett, hogy valami nem kívánt megjelenne a hírcsatornában..

Image-10-Review-szakasz

Biztonság hozzáadása a Facebookon kívül

Ha valaha észrevette a Facebookon egy olyan termék hirdetését, amelyet valahol az interneten talált meg, az nem véletlen volt. A Facebook és más webhelyek széles körben alkalmazott gyakorlata, amely nyomon követi az Ön tevékenységét, és ezeket a hirdetéseket megjeleníti, hátborzongató és gyakran nemkívánatos.

Miközben az oldalsávot beolvassa a Facebook beállításaiban, az alsó oldalán észrevehetetlen „fül” lapot észlelt. A beállítások ebben a szakaszában korlátozhatja, hogy az internetes tevékenysége alapján milyen információkat használ fel a Facebook a hirdetésekben.

Image-11-FB-Ad-beállítások

Ha a Facebook adatvédelmi beállításai nem elégségesek ahhoz, hogy éjszaka könnyebben pihenjen, próbáljon ki más lehetőségeket a platformon kívül. A Facebook leválasztása egy ingyenes Google Chrome kiterjesztés, amely megakadályozza, hogy a cég nyomon kövesse felhasználóit. A Facebook-fiókját továbbra is a szokásos módon használhatja, miközben a kiterjesztés a háttérben is fut.

Azok számára, akik bárhonnan hozzáférhetnek a Facebook alkalmazásokhoz és webhelyekhez, miközben a forgalmat titkosítják, érdemes megfontolni egy virtuális magánhálózat használatát. Nézze meg az ExpressVPN áttekintést, a NordVPN áttekintést és a CyberGhost áttekintést, hogy megtudja, melyik felel meg az adatvédelmi igényeinek..

Végső gondolatok

Bármilyen csábító is, ha adatainak védelmét bízza a Facebookra, a közelmúltban szerzett eredményei nem ösztönzik a bizalmat. Ezen túlmenően a személyes adatai a legjobban jelentik számotteket, tehát csak méltányos, ha további intézkedéseket tesz az adatvédelem megerősítésével..

Noha gyanítható, hogy a Facebook alkalmas-e a felhasználói adatok kezelésére, legalábbis van értelme frissített adatvédelmi beállításokat biztosítani a felhasználók számára. Mivel a Facebookon az abszolút adatvédelemhez vezető út csak a fiók törlésével lehetséges, akkor azzal a alternatívával járunk, hogy a lehető legbiztonságosabbá tegyük a mi magunk (most).

Mit gondol a Facebook biztonsági és adatvédelmi beállításairól? Van más tipp a magánélet védelmére a Facebook használata közben? Tudassa velünk az alábbi megjegyzésekben. Köszönöm, hogy elolvasta.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map