Najbolji online rezervni davatelji 2020

Kako pronaći najbolju uslugu sigurnosne kopije u oblaku?

Odlučiti se konačno napraviti sigurnosnu kopiju vašeg računala je jedno; pronalazak pravog davatelja usluga od svih najboljih pružatelja usluga pohrane u oblaku je još jedan. S obzirom da početna sigurnosna kopija vašeg tvrdog diska može trajati danima ili čak tjednima, ovisno o tome koliko gigabajta morate zaštititi i da mnoge sigurnosne kopije zahtijevaju godišnju pretplatu, vjerovatno je da ste u vezi u duljem vremenu.

Ako ste tako izbirljivi prema svojoj tehnologiji kao što smo i mi ovdje na Cloudwards.net, bez sumnje ćete željeti znati sve što treba znati o svom pričuvnom sustavu prije vezanja na čvor.

Zbog toga smo sastavili ovaj zgodan vodič za pronalaženje najboljeg rješenja za sigurnosno kopiranje na mreži i oko 30 mrežnih recenzija. Ispod ćete pronaći svoje tipove raznih kategorija za koje smatramo da definiraju moderni internetski sigurnosni prostor. Ali prvo, osigurajmo da ste na pravom mjestu.

Najbolje sigurnosno kopiranje na mreži u 2020. godini

Razlika između sigurnosne kopije i pohrane u oblaku

Kada kupujete internetski alat za izradu sigurnosnih kopija, jedna od prvih stvari koju biste trebali shvatiti je da postoji temeljna razlika između mrežne sigurnosne kopije i pohrane u oblaku.

Za mnoge ljude njihovo je sigurnosno kopiranje Dropbox, Google Drive ili OneDrive. Međutim, strogo govoreći, to su rješenja za pohranu u oblaku. Za razliku od internetske sigurnosne kopije, nisu opremljeni za oporavak od katastrofe. Nemaju planere za automatizaciju rutinskih sigurnosnih kopija, ne održavaju strukturu datoteka prilikom spremanja u oblak i nemaju mogućnosti klika i vraćanja..

Unatoč tim ograničenjima, alati za pohranu u oblaku su dobri za mnoge stvari u kojima internetski sigurnosni alati nisu. Za jednu, pohranjivanje u oblaku je dizajnirano kako bi vam pomoglo da smanjite zauzimanje prostornih datoteka na tvrdom disku, tako što ćete ih učitati u udaljene podatkovne centre. Internetska izrada sigurnosnih kopija obično je dizajnirana za replikaciju, a ne za zamjenu.

Većina modernih alata za pohranu u oblaku također može obavljati sinkronizaciju uređaja što znači način da se isti sadržaj datoteke učini dostupnim na više uređaja, čak i odražavajući promjene datoteka u skoro stvarnom vremenu. Vrlo malo internetskih sigurnosnih kopija može sinkronizirati sadržaj.

Alat za pohranu u oblaku obično je više usmjeren ka dijeljenju sadržaja nego mrežnim alatima za izradu sigurnosnih kopija, bilo da dijele pojedinačne datoteke ili pozivaju druge da pristupe vašim mapama. Na taj način, pohrana u oblaku je sjajna za olakšavanje suradnje; internetska sigurnosna kopija nije.  

Neki alati za pohranu u oblaku integriraju se i s aplikacijama za produktivnost poput Office Online i Google Docs. Dakle, još jedan način razmišljanja o pohrani u oblaku je alat za produktivnost. Kada je riječ o suradnji i produktivnosti, mrežni alati za sigurnosno kopiranje rijetko će zadovoljiti vaše potrebe.

Ako želite saznati više o temi, imamo članak koji detaljno opisuje razlike između sigurnosne kopije u mreži i pohrane u oblaku. Ako je njegova pohrana u oblaku koju tražite, budite sigurni i pročitajte naš članak o pronalaženju najboljeg rješenja za pohranu u oblaku.

Za sada porazgovarajmo više o vrijednosti dodavanja mrežnog alata za izradu sigurnosnih kopija.  

Što radi sigurnosna kopija

Kada je riječ o izrazu “oporavak od katastrofe”, mnogi korisnici vjerojatno misle na probleme tvrdog diska. To ima smisla. Neki od nas imali su nesretno iskustvo pada sustava na tvrdom disku, dok je većina nas vjerojatno čula užasne priče drugih.

Tvrdi diskovi izrađeni su od pokretnih dijelova koji se mogu slomiti, posebno ako nosite prijenosno računalo u naprtnjaču. Može doći i do korumpiranja datotečnog sustava što dovodi do logičnih kvarova. Također, particije se mogu slučajno izbrisati ili formatirati

Međutim, postoje i druge vrste katastrofa koje mogu zahtijevati oporavak. Na vrhu popisa su izgubljena i ukradena prijenosna računala. Istraživanje tvrtke Gartner provedeno 2015. godine sugerira kako se laptop krade na svakih 53 sekunde. Ovo je dobar razlog za šifriranje vašeg tvrdog diska. To je također dobar razlog za to.

Na našem tvrdom disku pohranjujemo više datoteka koje lako možemo prebaciti u pohranu u oblaku. To znači da će srušeni, oštećeni, ukradeni ili pogrešno postavljeni tvrdi disk gotovo sigurno rezultirati gubitkom važnih datoteka ako niste implementirali istinsko sigurnosno rješenje. To mogu biti obiteljske fotografije, financijski zapisi, e-poruke ili druge nezamjenjive datoteke.

Online sigurnosna kopija rješenja olakšava postupak zaštite ovih datoteka automatskom sigurnosnom kopijom. Neki automatski označavaju zajedničke mape poput vaše korisničke i radne mape radi sigurnosne kopije, dok drugi idu korak dalje i automatski sigurnosno kopiraju sve datoteke s određenim proširenjima.

U slučaju katastrofe, mrežni alati za sigurnosno kopiranje omogućuju vam da vratite sve odjednom na popravljeni ili zamijenjeni tvrdi disk, zadržavajući istu strukturu datotečnog sustava koju ste imali ranije. Osim toga, oni vam omogućuju i oporavak pojedinačnih datoteka ako vam je potrebno nešto konkretno. To se obično može dogoditi i putem web-preglednika ili putem mobilne aplikacije dajući udaljeni pristup sadržaju računala.

Iako je osnovni koncept sigurnosne kopije na mreži isti za sve davatelje usluga, postoje velike razlike u načinu na koji usluge pristupaju iskustvu izrade sigurnosne kopije. Kao što smo spomenuli u uvodu, početni postupak izrade sigurnosne kopije može potrajati neko vrijeme, pa ćete biti sigurni da ste dobro upoznati s tim varijacijama prije nego što unesete novac..

Cilj za ostatak ovog kruga je da vam pomogne da dostignete tu razinu razumijevanja; mislite o tome kao vodiču kupca.

Online usporedba sigurnosnih kopija

Ovaj vodič će vam pokazati što je – prema našem mišljenju – najbolja internetska kopija sigurnosnih kopija u 2020. Koristili smo komparativni pristup rangirajući svaku od glavnih usluga po značajkama i kategorijama. 

cijena

Iako to zasigurno nije jedina komponenta uspostavljanja vrijednosti mrežnog servisa izrade sigurnosnih kopija, dno crta je očito od velike važnosti. Uz cijenu naljepnice, razmislite koliko rezervnog prostora daje pretplata i koliko uređaja pokriva.

Od 22. kolovoza 2017., CrashPlan se izvukao iz sigurnosne kopije potrošača, preuzevši njegov obiteljski sigurnosni plan – jedan od najboljih ponuda u mreži sigurnosnih kopija. Nažalost, trenutno ne postoje drugi obiteljski planovi koje vrijedi spomenuti. Međutim, još uvijek postoje neke vrlo dobre CrashPlan alternative ako tražite opciju koja neće slomiti banku.

Prvo mjesto: Backblaze

Backblaze ne samo da vam daje neograničeno skladištenje, već je i jeftin. Zbog toga smo izabrali najbolju ukupnu vrijednost u mrežnim rezervama: Mjesečni trošak iznosi samo 5 USD po računalu. Povrh svega, Backblaze je jedna od rijetkih dobrih sigurnosnih kopija internetskih usluga koja čak ima i mogućnost mjesečne izrade.

Ona također ima godišnje i dvogodišnje ponude za pretplatu ako želite uštedjeti još više novca. Godišnja pretplata štedi vam 10 USD, a dvogodišnja pretplata štedi vam 25 USD; pazite da pročitate našu recenziju Backblaze-a kako biste saznali više o cijenama usluga.

Prije nego što započnete, možete isprobati Backblaze petnaest dana, ali ne nudi bilo kakav besplatan plan.  

Drugo mjesto: IDrive

IDrive ne nudi neograničen prostor za pohranu. No, plan pohrane od 2 TB može se koristiti za sigurnosno kopiranje neograničenih uređaja, što će nekim ljudima biti važnije. Također, prilično je jeftino, samo 52 USD za prvu godinu usluge. Možete se prijaviti i za dvije godine unaprijed po toj cijeni. Nakon toga vraća se uobičajenim mjesečnim troškovima od 69,50 dolara. IDrive nema mogućnost mjesečno.

Ako vam 2TB nije dovoljno, IDrive nudi vrlo dobar posao na 5TB prostora za pohranu koji također pokriva neograničene uređaje. Ako želite uopće izbjeći trošiti novac, IDrive nudi i 5GB besplatno.

Sam trošak sigurnosne kopije dobar je posao, ali IDrive zaslađuje ponudu odgovarajućim sinkronizacijskim prostorom. Vrlo malo sigurnosnih usluga nudi sinkronizaciju uređaja, što je, kao što smo ranije spomenuli, zaista značajka pohrane u oblaku; Više pojedinosti potražite u našoj recenziji IDrive.

Treće mjesto: karbonit

Carbonite vam daje neograničenu sigurnosnu kopiju za jedan uređaj, poput Backblaze-a, ali njegov osnovni plan od 59,99 dolara je skuplji dodir. Taj plan također ne uključuje sigurnosne kopije vanjskog pogona. Ako želite to, trebat će vam 99,99 dolara godišnje. Carbonite također ima vrlo skup premijerov plan koji košta 149,99 USD i uključuje automatsku sigurnosnu kopiju i kurirsku službu.

Za razliku od Backblaze-a, Carbonite nema mogućnost mjesečenja, o čemu više možete pročitati u našoj recenziji Carbonite.  

Karbonit, međutim, ima 30-dnevno pokusno razdoblje bez obaveza, ako ga želite isprobati prije kupnje.

Jednostavnost korištenja

Većina mrežnih rješenja za sigurnosno kopiranje olakšava zaštitu tvrdog diska u odnosu na alate za pohranu u oblaku, no neki to čine mnogo lakšim od drugih. Vrlo je vjerojatno da će netko koji odaberete barem odabrati određene uobičajene mape za sigurnosne kopije. Tada ćete morati proći kroz svoj datotečni sustav i sve ostalo označiti sami.

Najbolja rješenja vas štede od svega što rade. Nakon instalacije automatski skeniraju vaš tvrdi disk i započinju sigurnosnu kopiju svih vaših dokumenata, fotografija, videozapisa, e-mailova, oznaka i drugih uobičajenih vrsta datoteka. Obično su jedine sigurnosne kopije sistemskih datoteka i privremene datoteke, što može uzrokovati probleme ako ih vratite na novi stroj.

Kada procjenjujemo jednostavnost korištenja, ovdje na Cloudwards.net-u ocjenjujemo i korisničku korisnost desktop klijenata, web sučelja i mobilnih aplikacija. Dobar alat u konačnici poravnava krivulju učenja.

Prvo mjesto: Backblaze

Backblaze je dizajniran za ljude koji stvarno ne žele da se muče sa sigurnosnim kopijama računala, ali ipak ga žele sigurnosno kopirati..

Backblaze iskorištava svoju poziciju neograničene sigurnosne kopije jednostavnim sigurnosnim kopijama svih važnih datoteka na vašem računalu. Jednom kada instalirate klijent za radnu površinu, izvršit će brzo skeniranje vašeg računala za sve što smatra da treba biti spremljeno i omogućiti vam očitavanje tih podataka.

Kliknite na “ok” i započet će postupak izrade sigurnosne kopije. Možete nastaviti sa svojim životom, a da se više ne morate brinuti oko toga je li tvrdi disk siguran

Dizajn sučelja je minimalan koliko i dobiva. Igra se samo nekoliko postavki, uključujući prebacivanje iz kontinuiranog sigurnosnog kopiranja u planirano sigurnosno kopiranje, odabir koji će se diskovi na računalu zaštititi i izmjene izuzetaka mapa i datoteka koje se ne sigurnosno kopiraju.

Backblaze također ima web preglednik, tu ćete ići oporaviti pojedinačne datoteke. Mobilne aplikacije ili iOS i Android dostupne su i za pristup datotekama. I preglednik i doživljaj pametnih telefona jednostavni su koliko mogu biti bez ograničavanja funkcionalnosti.

Sve u svemu, Backblaze pristup je zaista jednostavnost upotrebe, što ga čini lakim izborom za prvo mjesto u ovoj kategoriji..

Drugo mjesto: karbonit

Kao i Backblaze, jednom kada instalirate njegov klijent za radnu površinu, Carbonite automatski skenira vaš tvrdi disk za određene vrste datoteka (minus sistemskih datoteka) i započinje ih izrađivati ​​sigurnosne kopije, a da ne morate pomno upravljati procesom.

Prvobitne sigurnosne kopije karbonita ne pružaju toliko korisnih informacija koje dobivate iz Backblaze sučelja, poput recimo koliko datoteka je označeno za sigurnosno kopiranje. Backblaze također ima vezu na web mjestu koja vam daje procjenu koliko dugo će trajati sigurnosna kopija i koliko su brze vaše veze s podatkovnim centrom, tako da vas nije toliko ostavio u mraku kao s karbonitom.

Pored toga, međutim, korisničko iskustvo ne zaostaje za Backblazeom, pa je zbog toga zaradio naš klimam kao pokretač. Klijent za radne površine dobro je dizajniran bez previše zbunjujućih izbornika i postavki, a web sučelje omogućuje vam jednostavno sortiranje datoteka za daljinsko vraćanje.

Treće mjesto: IDrive

Planovi pretplate za IDrive su ili 2TB ili 5TB. Kao takav, automatska izrada sigurnosnih kopija prema vrsti datoteke neće raditi s ovom uslugom jer bi to moglo lako dovesti do toga da ljudi koji prekorače rezervni prostor i nemaju jednostavan način povratka ispod njega.

Umjesto toga, IDrive automatski označava važne mape za sigurnosne kopije, uključujući radnu površinu i mapu dokumenata. Dodatne mape možete lako dodati na kartici sigurnosne kopije klijenta IDrive. Možete odabrati i pojedinačne datoteke.

Sučelje IDrive malo je složenije od onog za Backblaze ili Carbonite. Međutim, to će preferirati neki korisnici, posebno oni koji više vole pomno upravljati postupkom izrade sigurnosnih kopija. Na primjer, IDrive nudi daleko više prilagodljivih opcija zakazivanja, uključujući mogućnost podešavanja i vremena početka i prekida za sigurnosne kopije..

Ta ista složenost preplavljuje internetsko iskustvo, mada je to uglavnom proizvod činjenice da IDrive uključuje značajke pohrane u oblaku poput sinkronizacije, a Backblaze i Carbonite ne.

Mobilno iskustvo IDrive jedno je od najboljih što smo vidjeli za internetsku sigurnosnu kopiju i omogućava vam jednostavno izradu sigurnosne kopije telefonskih podataka. Više ćemo o tim mogućnostima govoriti u sljedećem odjeljku.

savitljivost

Kada ocjenjujete mogućnosti pronalaženja najboljeg za vaše potrebe, postoje standardne i ne baš standardne značajke koje biste možda trebali paziti da uvelike poboljšaju uslužni program internetske sigurnosne kopije..

Jedna takva značajka je vanjska sigurnosna kopija tvrdog diska. Neke se sigurnosne kopije mogu koristiti za sigurnosno kopiranje lokalnih uređaja za pohranu, dok se neke mogu koristiti za izradu sigurnosnih kopija na lokalnim uređajima za pohranu (osim u oblaku). To povremeno uključuje i NAS uređaje.

Većina mrežnih sigurnosnih kopija ima aplikacije za pametne telefone koje vam omogućuju pristup datotekama. Manje se zapravo može koristiti za sigurnosno kopiranje vašeg pametnog telefona. Ako imate fotografije, popise kontakata i tekstualne poruke koje želite zaštititi, provjerite može li se internetska usluga sigurnosnog kopiranja prilagoditi ili ćete možda morati kupiti zasebnu uslugu.

Možda su najneobičnije karakteristike koje proširuju korisnost usluge izrade sigurnosnih kopija one značajke koje češće pripadaju alatima za pohranu u oblaku. Prije nekoliko godina, nekoliko vrhunskih sigurnosnih kopija usluga sinkroniziralo je kao značajku. Danas ih čini samo šačica. Češće su značajke dijeljenja datoteka koje omogućuju suradnju.  

Prvo mjesto: IDrive

IDrive je jedna od rijetkih internetskih sigurnosnih tvrtki koja se još uvijek pokušava dovršiti u prostoru za pohranu u oblaku. To čine tako što korisnicima daju jednake podjele za pohranu i za sigurnosnu kopiju i za sinkronizaciju datoteka.

IDrive stvara mapu za sinkronizaciju na vašem tvrdom disku, što je isti pristup Dropboxa, Google diska i drugih usluga pohrane u oblaku. Sve datoteke koje stavite u ovu mapu pohranjuju se u vaš prostor za sinkronizaciju u oblaku i šalju druge uređaje s instaliranim klijentima IDrive.   

IDrive vam također omogućuje dijeljenje datoteka i mapa određenim pojedincima putem e-pošte ili generiranje veza koje bilo tko može koristiti. Te se veze mogu čak objaviti na Facebooku i Twitteru.

Osim udvostručenja kao usluge pohrane u oblaku, IDrive je jedna od rijetkih sigurnosnih kopija koje nudi sveobuhvatne sigurnosne kopije pametnih telefona. Ovo uključuje fotografije, glazbu, video, kalendare i kontakte za iOS i Android uređaje. Aplikacija Android također može sigurnosno kopirati tekstualne poruke.

IDrive SmartDocs omogućuje skeniranje dokumenata poput identifikacijskih kartica i njihovo spremanje u oblak. Čak će provjeriti datume isteka vaših osobnih iskaznica i poslati podsjetnike kada je vrijeme da ih obnovite.

Povrh toga, IDrive se može koristiti za izradu sigurnosnih kopija fotografija i videozapisa sa svojih Facebook i Instagram računa, uključujući one na kojima ste označeni.   

IDrive će također sigurnosno kopirati sve mapirane lokalne pohrane, uključujući USB pogone i vanjske tvrde diskove. Možete i izraditi sigurnosne kopije na vanjskim pogonima ako želite zadržati lokalnu kopiju sigurnosne kopije pri ruci. Kako bi podržao svoju fleksibilnost, IDrive se može koristiti za sigurnosno kopiranje neograničenih uređaja s jednom korisničkom pretplatom.

Drugo mjesto: SpiderOak ONE

Poput IDrive-a, SpiderOak ONE pruža mogućnosti pohrane u oblaku, što mu, naravno, pruža mnogo veću fleksibilnost od većine sigurnosnih kopija. Njegove značajke za pohranu u oblaku uključuju mapu za sinkronizaciju nazvanu “SpiderOak košnica”, o čemu možete pročitati više u našem SpiderOak pregledu.

Međutim, njegove mogućnosti dijeljenja nisu toliko napredne kao IDrive ili Jottacloud. Iskustvo ovisi o tome što tvrtka naziva “ShareRooms.” ShareRooms se mogu povezati s mapama koje ste pohranili u oblaku. To je lijep način dijeljenja stvari, ali želimo da postoji način dijeljenja pojedinačnih datoteka generiranjem veza.

SpiderOak ONE također zaostaje za IDriveom jer mu omogućuje samo pristup datotekama iz njegove aplikacije za pametne telefone. Ne postoji mogućnost sigurnosnog kopiranja pametnog telefona. Usluga, međutim, omogućuje sigurnosnu kopiju vanjskih tvrdih diskova i, poput IDrive-a, jedna se pretplata korisnika može koristiti za sigurnosno kopiranje neograničenih uređaja.

Treće mjesto: CloudBerry sigurnosna kopija

CloudBerry Backup ne pruža značajke pohrane u oblaku pCloud ili SpiderOak, no omogućuje vam da uslugu pohrane u oblaku pretvorite u internetski sigurnosni prostor. Usluga vam omogućuje da uparite softver s više od 50 različitih opcija za pohranu, umjesto što vlastitim poslužiteljskim mogućnostima možete koristiti. Za više detalja o tome kako vam to preporučujemo da pročitate našu recenziju CloudBerry sigurnosne kopije.

Izbori uključuju popularne opcije pohrane u oblaku kao što su Google Drive i OneDrive, kao i mogućnosti skalabilne pohrane poput Amazon S3, Google Cloud, Azure i Backblaze B2. Osim toga, CloudBerry sigurnosna kopija može se koristiti za slanje podataka na lokalne uređaje za pohranu.

Pregršt drugih opcija sigurnosne kopije u oblaku, uključujući Duplicati i Arq, također vam omogućuje odabir mogućnosti pohrane, ali nijedna trenutno ne nudi toliko izbora kao CloudBerry sigurnosna kopija. Za povezivanje između ove tri usluge, pogledajte našu najbolju Mac pričuvnu bitku.

Proces vraćanja

Dobivanje podataka u oblak može trajati tjednima. Općenito govoreći, postupak oporavka od katastrofe obično se brže odvija jer većina pružatelja internetskih usluga omogućuje brže preuzimanje od veze za prijenos. Ipak, ako vam datoteke trebaju brzo, možda nećete imati vremena čekati.

Većina sigurnosnih kopija usluga omogućuje vam udaljeni pristup datotekama i njihovo zasebno vraćanje, umjesto da morate obnoviti sve odjednom. Nekoliko njih, uključujući naša tri najbolja odabira za ovu kategoriju, poslat će vam vaše datoteke na vanjski pogon. Ako imate stotine gigabajta podataka za izradu sigurnosnih kopija, to može značajno promijeniti.  

Prvo mjesto: IDrive

IDrive pruža nekoliko načina za povrat datoteka. Sve datoteke ili pojedinačne datoteke možete vratiti izravno sa desktop klijenta, bilo iz IDrive oblaka ili vanjskog pogona, ako ste spremili datoteke u jednu.

IDrive podržava izradu sigurnosnih kopija neograničenih strojeva i možete se vratiti s bilo kojeg od njih putem vašeg desktop klijenta. Također možete preuzeti bilo koju mapu ili datoteku pohranjenu s IDrive web klijenta i IDrive aplikacije.

IDrive, međutim, stavlja IDrive ispred svih ostalih internetskih sigurnosnih kopija, a to je njegova usluga IDrive Express. IDrive Express dostupan samo američkim kupcima, usluga besplatne dostave kurirske službe za do 3TB podataka. Dok drugi pružatelji usluga nude kurirsku dostavu, samo IDrive nudi ga besplatno, jednom godišnje za pretplatnike Osobnog plana. Može se koristiti i za početne sigurnosne kopije.

Drugo mjesto: karbonit

Carbonite vam daje mogućnost vraćanja svih datoteka s desktop klijenta ili odlaska na web sučelje kako biste odabrali i preuzeli određene datoteke. Prilikom vraćanja svih datoteka možete ih vratiti na njihovo izvorno mjesto ili ih spremiti u zip datoteku.

Web obnavlja vam mogućnost vraćanja na temelju hijerarhije vašeg datotečnog sustava. Tu je i mogućnost pretraživanja određenih datoteka ako točno znate što tražite.

Možete pristupiti datotekama i s mobilne aplikacije Carbonite.

Razlog zbog kojeg Carbonite ocjenjujemo nižim od IDrivea je taj što njegova kurirska usluga besplatno uključuje samo pretplatu na Carbonite Prime, koja košta 150 dolara godišnje – a čak i tada morate platiti otpremu. Korisnici Carbonite Basic i Carbonite Plus još uvijek mogu isporučiti vanjski pogon kako bi ubrzali oporavak, ali to će koštati najmanje 99 USD.

Treće mjesto: Backblaze

Backblaze ne dopušta vam da obnovite datoteke izravno s njenog desktop klijenta; morate se prijaviti na web mjesto. Prilikom vraćanja s web lokacije nema mogućnosti vraćanja datoteka na izvorne lokacije. Morate preuzeti zip datoteku.

No možete odabrati preuzimanje svih datoteka ili datoteke kako biste ubrzali postupak. Nakon što je zip datoteka spremna za preuzimanje, Backblaze će vam poslati e-poštu.

Backblaze također nudi uslugu oporavka putem kurira koja vam šalje ili flash pogon s do 128 GB datotekama ili tvrdi disk s do 4TB datoteka. Niti je prednja strana slobodna; flash pogon košta 99 USD, a tvrdi disk 189 USD. Međutim, ako ih pošaljete nazad, Backblaze će izvršiti povrat sredstava.

Verziranje

Još jedna korisna značajka obnavljanja na koju treba pripaziti pri odabiru internetske sigurnosne kopije je verzija, koja predstavlja način zadržavanja prethodnih stanja datoteka nakon što se promjene izvrše. Verzija vas štiti od slučajnih promjena i oštećenja datoteka, uključujući oštećenja uzrokovanih ransomware programima poput WannaCry.  

Većina internetskih sigurnosnih kopija uključuje verzije, ali neke imaju bolje politike inačice od drugih. Uobičajeni atributi inačica na koje treba paziti uključuju koliko dugo se zadržavaju verzije datoteka i koliko se zadržava inačica datoteka.

Prvo mjesto: SpiderOak

Kad god se datoteka pohranjena u SpiderOaku promijeni, servis pohranjuje neograničeno prethodnu verziju te datoteke. Ne postoji ograničenje od 30 dana i ograničenje broja verzija koje možete zadržati. Također, pohranjene verzije ne računaju se s rezervnim prostorom.

Jedino pitanje koje imamo sa SpiderOakovim pristupom verziji je to da ne postoji način postavljanja ograničenja u tome koliko verzija se čuva. Ako ih ne želite, možete ih ručno izbrisati, ali za to treba vremena.

Drugo mjesto: IDrive

IDrive ima mjereniji pristup sigurnosnoj kopiji nego SpiderOak: Zadnjih 10 verzija bilo koje datoteke čuva se neograničeno.

Iako nije toliko impresivno kao čuvanje svih verzija vaše datoteke, u većini slučajeva ovo bi trebala biti više nego dovoljna zaštita od neželjenih promjena datoteka ili oštećenja datoteke. Kao i SpiderOak, pohranjene verzije datoteka ne računaju se s rezervnim prostorom, tako da ne morate brinuti o nadzoru dodatnog korištenja.

IDrive također olakšava poveznicu od korumpiranosti u cijelom sustavu sa značajkom IDrive Rewind. Pomoću Rewind-a možete se vratiti u prethodna stanja verzije za sve datoteke unutar mape.  

Treće mjesto: karbonit

Uz Carbonite čuvaju se posljednje tri verzije bilo koje datoteke, bez obzira na dob. Povrh toga, čuva se i jedna inačica za svaki od prethodnih sedam dana, jedna za svaki od prethodna tri tjedna i jedna za sva prethodna dva mjeseca. S obzirom da je Carbonite neograničena sigurnosna kopija, ne morate se brinuti koliko prostora zauzimaju ove verzije.

Riječ upozorenja: ako koristite Mac ili vam je potrebna verzija, morat ćete potražiti drugdje. Trenutačno Carbonite ne podržava verzijske mogućnosti za njih. Međutim, za korisnike računala osobna je verzija inačice bolja od većine.

sigurnosti

Znanje da su vaše datoteke sigurne u oblaku je od najveće važnosti. To se više odnosi na internetske sigurnosne kopije nego za pohranu u oblaku, jer mrežne usluge sigurnosnih kopija prenose više datoteka nego što znate.

Kada ocjenjujete internetsku sigurnosnu kopiju, morat ćete biti sigurni da ona skenira vaše datoteke dok u mirovanju na poslužitelju upotrebljavaju AES ili Blowfish enkripciju. Na taj način nitko ih ne dobije te datoteke ne može ih čitati bez ključa za šifriranje.

Većina mrežnih sigurnosnih kopija zadržava te ključeve za šifriranje za vas. Međutim, nekoliko vam pruža mogućnost postavljanja privatne enkripcije. Pomoću privatne enkripcije kreirate vlastiti ključ za šifriranje i usluga nikad ne zna o čemu se radi. Poznato i kao enkripcija sa nultim znanjem, to sprječava nikoga od vas da čita vaše datoteke.

Čak i ako postoji AES ili Bryfish enkripcija, oni koji znaju kako izvesti brutalne napade mogu lako iskoristiti slabe lozinke. Da bi se zaštitili od toga, mnoge internetske sigurnosne kopije nude dvofaktorsku provjeru autentičnosti za koju će biti potrebno unijeti sigurnosni kôd poslan na vaš telefon prilikom prijave na vaš račun s nepoznate mašine..

Također želite biti sigurni da vaš pružatelj sigurnosnih kopija pohranjuje podatke u učvršćene objekte poslužitelja dizajnirane da izdrže prirodne katastrofe i fizičke i virtualne napade..

Prvo mjesto: Acronis True Image

Acronis True Image sadrži brojne atraktivne standarde i nestandardne sigurnosne značajke, što je dovelo do najboljeg ranga u ovoj kategoriji.

Najvažnija sigurnosna značajka koju nudi je privatno, krajnje šifriranje koje je uistinu nula znanja. Datoteke se prema zadanim postavkama ne kriptiraju, ali prebacivanjem opcije “kriptiranje sigurnosne kopije” prilikom stvaranja plana sigurnosnih kopija, bit će ih šifrirano prije nego što napustite računalo za oblak Acronis.

Od vas će se tražiti da postavite lozinku koja se koristi za generiranje vašeg ključa za šifriranje. Acronis nikad ne zna ovu lozinku, čak ni prilikom oporavka datoteka, tako da tvrtka nikada neće moći kopirati taj ključ.

Korišteni protokol šifriranja je AES 256, što znači da je 256-bitni ključ. Procjenjuje se da će proći nekoliko milijardi godina da bi najnapredniji svjetski superračunari na silu razbili 256-bitni ključ, pa bi vaši podaci trebali biti prilično sigurni – od običnih smrtnika, svejedno.

Veliki problem s Acronisom je taj što on ne pruža mogućnost za dvofaktorsku provjeru autentičnosti. Iako se navodno nalazi na popisu zadataka Acronis, još uvijek nema riječi o datumu implementacije.

Unatoč toj velikoj promaši, Acronis smo ipak svrstali na prvo mjesto zbog nekih inovativnih sigurnosnih značajki koje nećete pronaći nigdje drugdje. Najbolji od njih je Acronis Active Protection, koji inteligentno pregledava sigurnosne kopije radi mogućeg oštećenja ransomwarea.

Cloud Acronis sastoji se od podatkovnih centara širom svijeta, od kojih je svaki osmišljen za odbojnost i fizičkih i virtualnih napada. Patrolira ih sigurnost 24/7, nadgledaju ih i štite visokim ogradama, biometrijskim skenerima i ključnim karticama.

Drugo mjesto: karbonit

Objekti podataka od karbonita zaštićeni su nizom provjera radi zaštite vaših podataka. Oni uključuju sustave za kontrolu klime, sigurnosno kopiranje baterije, CCTV nadzor, zaštitne patrole, biometrijske skenere i elektroničke ključeve kartica.

Svi podaci pohranjeni na njegovim poslužiteljima mogu se kodirati pomoću AES-a. Carbonite obično zadržava ključeve za šifriranje za vas. Međutim, prilikom prvog prijavljivanja pruža vam se mogućnost postavljanja privatnog ključa za šifriranje.

Ako Carbonite zadrži vaše ključeve za šifriranje, koristi se 128-bitni AES. Ako postavite privatnu enkripciju, ona koristi 256-bitnu enkripciju.

Karbonit vam također omogućuje postavljanje dvofaktorske provjere autentičnosti,

Treće mjesto: Backblaze

Backblaze zaokružuje naša prva tri sigurnosna odabira za internetske sigurnosne kopije. Glavni razlog što se nije završilo viši je taj što imamo brige oko njegove primjene privatne enkripcije.

Backblaze se prema zadanim postavkama drži na vašem ključu za šifriranje. Međutim, možete postaviti privatni ključ za šifriranje prilikom izrade sigurnosnih kopija podataka koje tvrtka neće znati ili snimiti.

Isključivanje pozadine Backblaze je u tome što tvrtka zahtijeva da im date lozinku prilikom obnavljanja podataka kako bi mogli dešifrirati vaše podatke prije nego što ih kopiraju i pošalju vam..

Backblaze tvrdi da ne snima ključ i uništava ga nakon što se dešifriranje završi, ali mi bismo radije da datoteke jednostavno ostanu šifrirane dok ne stignu na vaš stroj, gdje se mogu privatno dešifrirati..

Uz Backblaze, bilo da je tvrtka ili imate ključ za šifriranje, koristi se 128-bitno šifriranje. Iako preferiramo 256-bitni AES, ne vjeruje se da je razina šifriranja podložna.

Backblaze također ima mogućnost dvofaktornog kojeg možete postaviti tako da se pokreće svaki put kad se prijavite ili samo kad se prijavite s nepoznatog uređaja.

Backblaze također ima mogućnost dvofaktorske provjere autentičnosti koju možete postaviti tako da se pokreće svaki put kada se prijavite ili samo kad se prijavite s nepoznatog uređaja.

Backblaze također ima značajku lokacije za pronalaženje izgubljenih ili ukradenih računala. Iako pomalo neuobičajeno za sigurnosnu kopiju, to je još uvijek lijep sigurnosni dodatak.

Završne misli

Ne postoji jednostavan odgovor što je danas najbolja internetska usluga sigurnosnih kopija i to nije loše. Nekoliko istaknutih igrača isklesalo je niše u prostoru koje bi trebale odgovarati ljudima s različitim potrebama. Nadamo se da vam je ovaj pregled pomogao da dobijete ležajeve. Za prosječnog kupca trebalo bi biti dovoljno da odabere rješenje koje zadovoljava njihove potrebe.

Međutim, također znamo da neki naši čitatelji imaju konkretnije potrebe kada je u pitanju sigurnosno kopiranje na mreži. Ako to uključuje i vas, radujte se: Imamo veliki izbor članaka o pronalaženju sigurnosnih rješenja za ispunjavanje različitih potreba.

 • Najbolje sigurnosne kopije za male tvrtke
 • Najbolja neograničena internetska podrška
 • Najbolje besplatno sigurnosno kopiranje u oblaku
 • Najbolja rješenja za sigurnosno kopiranje
 • Najbolja sigurnosna kopija za Mac
 • Prednosti neograničene sigurnosne kopije za male i srednje tvrtke
 • IDrive vs Backblaze
 • CloudBerry vs Acronis vs Storagecraft vs Macrium
 • Azure vs Amazon S3 i Google Cloud vs Backblaze B2
 • Kako rade sigurnosne kopije s programom Microsoft Azure
 • Kako radi sigurnosna kopija s Amazonom S3

Nadamo se da ste uživali u našem mrežnom pregledu sigurnosnih kopija. Ako imate bilo kakvih misli, pitanja ili prepirki, budite sigurni i javite nam u komentarima u nastavku. Hvala na čitanju.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me