Xero vs Wave: otkrivamo najbolje za 2020. godinu

Xero i Wave su poznati i uslužni računovodstveni programi temeljeni na oblaku. Obje uključuju osnovne knjigovodstvene funkcije, kao što su fakturiranje i plaćanje računa, usklađivanje banaka i izvještavanje. U ovom Xero-u protiv Wave-a head-to-head, vidjet ćemo što će se dogoditi na vrhu.


Razlike se pojavljuju ako usporedite dodatne opcije kao što su osnovna imovina i projekti ili mjesečne naknade, a njihovo ispitivanje pomoći će vam da odaberete bolju uslugu za vaše poslovanje.  

Za detaljniju analizu svakog programa, pročitajte naš Xero pregled i Wave review. Možete pogledati i naš najbolji računovodstveni softver kako biste pronašli najbolje podatke o njima i njihovim konkurentima.

1

Fakturiranje

Mnoge tvrtke započinju s istraživanjem računovodstvenog softvera utemeljenog na oblaku nakon što shvate da im je potreban bolji način izdavanja računa i praćenje plaćanja od mrežnog bankovnog računa. Iako svi računovodstveni programi temeljeni na oblaku omogućuju fakturiranje kupaca, njihove značajke nisu iste. Ispod je grafikon koji uspoređuje Xero i Wave koji pokazuje što oni uključuju.

Usluge: XeroWave
Slanje ponavljajućih računa
Automatski dodajte kasne naknade
Pošaljite podsjetnike za plaćanje
Integrirajte se s inventarom (Uključeno)
Račun za radne sate (na najvišem planu)
Prilagodite račune (prijenosom predloška)

Nijedna usluga nema standardni obrazac fakture s okvirom za izraze, kao što je 1 posto ili neto 30. Za razliku od Wave-a, Xero-ovi nemaju gdje dodavati bilješke za svoje kupce, tako da ne možete ručno navesti uvjete .. Za neke tvrtke to neće biti velika stvar, ali za druge je potrebna opcija.

Mnoge tvrtke radije imaju standardni izgled kupaca u svim komunikacijama, uključujući račune.

Pomoću Wave-a možete dodati logotip, odabrati boje te dodati ili ukloniti stupce.

Xero vam omogućuje prilagođavanje faktura prijenosom Excel predloška, ​​ali crte na vašem predlošku moraju biti preslikane u postojeće fakture usluge. To je manje svestran i nezgrapniji način da to učinite od Wave metode.

Ako se vaš račun naplaćuje za iste proizvode ili usluge svaki mjesec, ponavljajuća naplata lijepa je funkcija uštede vremena. Xero i Wave ga imaju i olakšavaju postavljanje.

Na padajućem izborniku “prodaja” na Xerovoj glavnoj nadzornoj ploči naći ćete “ponavljajući račun”. Nakon unosa fakture možete odabrati koliko često se ponavlja i datum završetka.

Reapeating-Računa

U Waveu se ponavljajuće naplate nalaze i na glavnom izborniku u odjeljku “prodaja”. Kupci mogu odlučiti zadržati svoju kreditnu karticu i automatski plaćati ponavljajuće račune. Ako to učine, Wave im samo šalje potvrdu.

Xero nudi praćenje inventara za do 4.000 predmeta s dodijeljenim SKU-ima i neograničenim neotkrivenim predmetima. Ako nešto prodajete iz svog inventara, možete ga odabrati iz padajućeg izbornika na fakturi. Usluga će ažurirati vašu količinu i pratiti vas.

Wave nema ugrađene mogućnosti inventara. Ako želite usporediti Xero s drugim računovodstvenim programom s inventarom, predlažemo da pročitate našu recenziju FreshBooks ili, još bolje, naš pregled OneUp.

Tvrtke koje naplaćuju po satu ili trebaju prenijeti troškove na klijente cijenit će da se Xero može obaviti. To vam čak omogućuje traženje pologa na projektima. Britanski čitatelji možda će htjeti provjeriti našu recenziju FreeAgent.

Wave nema nikakvu funkciju projekata, pa mu računi ne omogućuju naplatu po satu rada ili troškova. Ne uključuje ni praćenje vremena.

Nakon što ste poslali račun, važno je ostati na vrhu kolekcije. Podsjetnici na automatsko plaćanje su neprocjenjivi a Xero i Wave ih imaju.

Xero vam daje četiri mogućnosti kada trebate poslati podsjetnik: sedam, 14, 21 ili prilagođeni broj dana koji dospijevaju. Vaš izbor se mora izvršiti kroz izbornik “postavki” i odnosit će se na sve kupce.

Wave ima sedam opcija za podsjećanje na plaćanje. Podsjetnici se mogu postaviti na kartici fakture i nakon što je faktura spremljena, što je intuitivnije nego što je to slučaj s Xerom.

Nažalost, ne možete postaviti fakturu za dodavanje kašnjenja u bilo kojem programu.

Čak i uz podsjetnike o plaćanju, morat ćete pratiti dospjela potraživanja.

Wave-ova nadzorna ploča prikazuje vam preostale fakture i dospjele fakture u gornjem lijevom dijelu, podsjećajući vas svaki put kad se prijavite za praćenje s klijentima. Ona također ima izvještaj o starenju potraživanja prema kupcu i dužinu vremena dospijeća faktura.

Nadzorna ploča-of-Val

Xerova nadzorna ploča prikazuje iste podatke s desne strane zaslona za prijavu.

Xero-ploča

Općenito, više volimo jednostavniji postupak fakturiranja u valuti Wave, tako da, osim ako vam nije potrebno praćenje oglasnog prostora, u ovom krugu se pobjeđuje.

Runda: Fakturiranje za valno računovodstvo

Xero računovodstveni logotip
Logo računovodstva valova

2

novčanice

U Xeru se narudžbe za kupnju mogu pretvoriti u račune. Usluga izračunava i dodaje stavku poreza na promet prema stopi koju unosite prilikom osnivanja tvrtke.

Završeni-Bill-sa-Prodaja-Porezna

Wave jednostavan obrazac za plaćanje računa ima standardna polja i omogućava vam dodjeljivanje računa s troškovima radi naplate računa. Međutim, ona nema stavku retka za porez na promet.

Ako vaše poslovanje plaća iste račune mjesečno, Xero vam daje mogućnost potvrdnog okvira da biste nakon kreiranja računa ponovili račun. Wave nema ponavljajućih opcija plaćanja računa, što znači da stalno unosite račune.

Računi su prema statusu raspodijeljeni na glavnom Xerovom zaslonu “računi”. Mogu biti nacrti, čekaju odobrenje, čekaju plaćanje ili dospijevaju. Ispod toga prikazani su u grafikonu.

Zapisi-Glavni-zaslon

Xero ima i dva izvještaja o dospjelim obvezama. Jedan je sažeti izvještaj grupiran u uobičajene kante prošlih vremena, a drugi je detaljno izvješće dobavljača. Izvješće o plaćanju duga prema valuti Wave ima sličan izgled i omogućava izvješće kupca dobavljača za praćenje vaših najboljih računa.

Dobi-Obveze-izvještaj

Budući da ima ponavljajuću funkciju i porez na promet, Xero je pobjednik u kategoriji računa. Xero je također pobijedio konkurente u ovoj kategoriji u članku FreshBooks vs Xero, jer je jedan od najboljih u industriji.

Runda: Naplata bodova za Xero računovodstvo

Xero računovodstveni logotip
Logo računovodstva valova

3

Izvještaji

Izvještaji i financijski izvještaji vode vas prilikom donošenja poslovnih odluka na visokoj razini. Bez njih morat ćete izvesti puno podataka u Excel ako to želite imati smisla. I Xero i Wave daju izvješća, ali Xero vam daje više.

Xero podatke koje unosite uvodi u prilagodljiva izvješća koja vam pružaju dublji uvid u različite aspekte vašeg poslovanja. Uz probnu bilancu i glavnu knjigu, prati podatke o osnovnoj imovini u pet izvještaja, platni spisak u 12 izvještaja i osnovne podatke o prodaji i obvezama. Izvješća o platnim spisima također služe nekim funkcijama ljudskih resursa.

Izvještaji-Glavni-zaslon

Opcije prilagodbe uključuju dodavanje ili uklanjanje stupaca iz izvješća, promjenu načina prikazivanja ili grupiranja podataka i primjenu filtara.

Osim odabira datumskog raspona, izvješća Wave-a ne mogu se prilagoditi. Njegovih 12 izvještaja obuhvaćaju potrebe, od starenja potraživanja do prihoda kupca, ali ne daju duboki uvid. Mala bi im tvrtka dobro poslužila, ali rastuću ili veliku tvrtku trebalo bi više.

Izvještaji-Screen-shot

Banke ili zajmodavci često ih traže financijski izvještaji koji predstavljaju visoku razinu vašeg poslovanja. Izvješće o dobiti i gubitku izračunava vaš neto prihod, bilans stanja sažima vašu imovinu i obveze, a izvještaj o novčanom toku prikazuje vašu gotovinu u razdoblju i izvan nje. Xero i Wave daju vam sve troje, ali prvi također ima izjavu o kapitalu.

Izjava o kapitalu ne koristi se često za analizu, ali može biti korisna ako želite vidjeti doprinose i povlačenja vlasnika iz poslovanja. Ako dijelite vlasništvo, plus je što je izvještaj uključen.

Kada su u pitanju izvještaji, Xero pobjeđuje. Ima više izvještaja nego Wave, uključujući i kapitalni izvještaj i oni su prilagodljivi.

Kolo: Izvještajna točka za Xero računovodstvo

Xero računovodstveni logotip
Logo računovodstva valova

4

cijena

Xero slijedi industrijsku konvenciju o ponudi tri plana cijena kako bi se prilagodio potrebama korisnika. Za osnovne funkcije, Wave je besplatan. Prema njegovoj web stranici, tvrtka zarađuje dovoljno od naknada za obradu plaća i obrade trgovaca, a korisnicima može dati besplatan pristup svemu ostalom. Iz tog razloga nećemo raspravljati o Waveu dok ne uđemo u funkcije za koje se naplaćuje.

Xerovi mjesečni planovi cijena počinju rano. Košta 9 USD mjesečno, ali ograničava korisnike na slanje pet računa i citata, unošenje pet računa i usklađivanje 20 bankovnih transakcija. Xero vam omogućuje praćenje inventara bez obzira na plan koji imate, ali, osim ako vam to ne treba, Wave je bolja opcija na ovoj razini.

Srednjoročni plan cijena za Xero, uzgoj, košta 30 dolara mjesečno i uklanja ograničenja transakcija. Također možete obrađivati ​​platne spiskove za najviše pet zaposlenika.  

Planirani premijski Xero, sa 60 USD mjesečno, čini se da ne vrijedi poskupjeti. Dodaje samo obradu plaća za dodatnih pet zaposlenika, multi valute i projekte.

Ograničena obrada plaća u Xero-u dobro će služiti potrebama male tvrtke.

U Waveu korisnici u državama porezne službe plaćaju 35 USD mjesečno osnovnu naknadu plus 4 USD po zaposleniku za obradu plaća. Osnovna naknada u tim državama uključuje prikupljanje i podnošenje državnih i saveznih poreza. Korisnici u državama u kojima ta usluga nije dostupna plaćaju osnovnu naknadu u iznosu od 20 USD mjesečno.

Omogućivanje kupcima da kliknu na vezu i plaćanje računa na mreži često pomaže tvrtkama da brže dobiju plaću. Wave naplaćuje 2,9 posto ukupne transakcije s kreditnom karticom, plus 30 centi po transakciji. Usluga naplaćuje 1 posto transakcije za plaćanja izvršena izravno s bankovnog računa. QuickBooks Online ne naplaćuje njihovu obradu (pročitajte naš pregled QuickBooks Online).

Xero ne nudi integriranu obradu trgovca. Umjesto toga, morat ćete koristiti davatelja plaćanja, poput PayPal-a ili Stripe-a. To znači da ćete morati pokrenuti gomilu postavljanja zasebnog računa i bit ćete milostivi nad njihovim naknadama..

Pobjednik u kategoriji cijena je Wave. Većina je besplatna i usluge koje naplaćuje za integraciju s njom.

Runda: Cijena za valno računovodstvo

Xero računovodstveni logotip
Logo računovodstva valova

5

Razumljivost

Malo je što razlikovati Xero i Wave u prijatnosti za korisnika. Oba su opremljena jasno označenim izbornicima, lakom navigacijom i jednostavnim postavljanjem računa. Niti ima telefonsku podršku, ali obje imaju mrežne knjižnice članaka pomoći.

Članci tvrtke Wave ne uključuju videozapise ili snimke zaslona, ​​što vizualnim učenicima otežava učenje novih procesa. Xero ima videozapise u odjeljku “Xero 101” na svojim web stranicama i nudi česte webinare. Obojica nude podršku za chat i e-poštu.

Ništa se ne razlikuje niti jedan program u odnosu na ostale u ovoj kategoriji, iako provjerite kako se Xero i QuickBooks Online uspoređuju da biste dobili predstavu o položaju zemlje.

Kolo: Ljubaznost prema korisnicima Nema jasnog pobjednika, bodovi za oboje

Xero računovodstveni logotip
Logo računovodstva valova

6

Napredne funkcije

Xero je izgradio svoj softver za tvrtke koje nose zalihe i osnovna sredstva. Ako ste pratili osnovna sredstva u proračunskoj tablici, potreban je jedan korak da biste ih učitali u softver. Nakon dodavanja, Xero izračunava amortizaciju i prati otplate za vas. Wave nema mogućnosti stalnih sredstava.

Fiksne imovine-ploča

Wave također nema funkciju projekata. Xero uključuje praćenje vremena, mogućnost označavanja troškova koji ste platili klijentu i omogućuje vam prikupljanje depozita na projektima. Međutim, FreshBooks vam u modulu projekata pruža mnogo više.

Projekti-ploča

Xero pobjeđuje Wave u naprednim funkcijama, no vrijedno je napomenuti da neće biti potrebne takve tvrtke svakoj tvrtki. Iako bi kreativan posao koji proizvodi projekte i naplaćuje satno možda želio Xero, posao koji posluje drugačije možda preferira Wave-ovu besplatnu opciju.

Kolo: Napredne funkcije Bez jasnog pobjednika, bodovi za obje

Xero računovodstveni logotip
Logo računovodstva valova

7

Presuda

Najprimjereniji razlog odabira Xero over Wave-a je ako vaše poduzeće nosi i prodaje zalihe i treba pratiti osnovna sredstva. Izvješća o zalihama tvrtke Xero držat će vas na vrhu prodaje i narudžbe po narudžbi. Integrirana osnovna imovina eliminira potrebu za knjiženjem zasebnih stavki časopisa radi amortizacije.

Xero vam omogućuje da naplaćujete radne sate, a njegov inventar sinkronizira s fakturama i uključuje projekte. Budući da Wave nema te funkcije, morat ćete ići s Xerom ako su oni na vašem popisu “must-have”.

To bi moglo reći da ako vaše poslovanje ne zahtijeva takve usluge, postoje samo manje razlike između dvije usluge. Val je cijena – besplatna – ne može se pobijediti Čak i ako dodatno platite za obradu plaća, to bi još moglo biti jeftinije od Xera.

Jeste li isprobali Xero, Wave ili oboje? Koji ste preferirali? Javite nam svoja iskustva u komentarima ispod. Hvala na čitanju.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map