Vodič za Egnyte Connect

Egnyte Connect jedna je od najboljih poslovnih usluga skladištenja u oblaku na tržištu. U stvari, u našem najboljem članku o EFSS-u svrstava se kao vrhunska usluga koja pobjeđuje konkurente poput OneDrive for Business, Dropbox i Box. Iako je Egnyte Connect moderniziran, on ima mnogo značajki i postavki, pa smo pripremili ovaj vodič za Egnyte Connect koji će vam pomoći da započnete s radom..

Istražit ćemo što je Egnyte Connect, koje vrste datoteka može biti domaćin, kako se prijaviti za uslugu, njene klijente i još mnogo toga. Ako mislite da možete sve to samostalno upravljati i trebaju vam informacije da biste vidjeli odgovara li vam ova usluga, pročitajte naš pregled Egnyte Connect.

Što je Egnyte Connect?

Egnyte Connect usluga je za pohranu u oblaku, što znači da pohranjuje vaše datoteke na udaljene poslužitelje koji tvore ono što se naziva “oblak”. Pohranjivanje podataka u oblaku razlikuje se od pohrane na tradicionalnim poslužiteljima jer, zadano, usluge pohrane u oblaku pružaju dodatne alate koji vam pomažu u upravljanju datotekama, suradnji s drugima i više.

Budući da spremate datoteke, možete ih premjestiti u oblak i izbrisati s tvrdog diska, što vam pomaže uštedjeti prostor. Ključni mehanizam koji vam pomaže u tome je sinkronizacija datoteka ili kratko “sinkroniziranje”. 

Sinkronizirajte zrcalne datoteke između svojih uređaja i oblaka. To znači da ne morate brinuti koji uređaj koristite dok radite na svojim datotekama.

Nakon što sinkronizirate datoteke u oblaku, možete ih dijeliti s drugima generiranjem veza ili pružanjem pristupa svojim mapama. Većina usluga pohrane u oblaku nudi ovu uslugu, ali Egnyte Connect ima više značajki koje odgovaraju usluzi koja je orijentirana na poslovanje. 

Oni uključuju izvorne mogućnosti upravljanja zadacima, generiranje izvještaja, administracijske kontrole i veliku knjižnicu integracija trećih strana, uključujući Office Online, Google Office Suite i još mnogo toga.

Kao što smo spomenuli, Egnyte Connect može podnijeti podjednako male i velike tvrtke, ali ako tražite posebno uslugu koja će odgovarati potrebama vaše male tvrtke, pogledajte naš popis najboljih poslovnih prostora za pohranu podataka u oblaku. Uz to, znajte da Egnyte Connect ne može napraviti sigurnosnu kopiju vašeg računala. 

Da biste precizno kopirali strukturu vašeg datotečnog sustava u oblak, trebat ćete koristiti drugi alat. Pravi alat za sigurnosno kopiranje u oblaku možete pronaći u pregledima naših sigurnosnih kopija. Ako želite saznati više o razlici između pohrane u oblaku i sigurnosne kopije, pročitajte članak o internetskoj pohrani u odnosu na mrežnu pričuvu.

Vrste datoteka Egnyte Can Host

Egnyte Connect domaćin je gotovo svega. Glazba, videozapisi, dokumenti, 3D modeli i izvještaji sjajni su kandidati za oblak. Pored toga, možete prenijeti programske datoteke i datoteke sa Mac paketima. No, kao i druge usluge pohrane u oblaku, neće prenositi privremene sistemske datoteke. Isto vrijedi i za aktivne baze podataka.

Iako možete prenijeti datoteke, one će se ugasiti. Moći ćete pokrenuti prijenos datoteka baze podataka manjih od 100 MB jedan put u minuti i datoteka većih od 1 GB jednom u šest sati. Ovo se odnosi na datoteke sa sljedećim ekstenzijama: PST, EML, OST, MDB i QBB.

Pored toga, u skladu sa sustavom Windows, imena datoteka ne mogu sadržavati sljedeće znakove: \, /, “,:, <, >, |, * i?. Imenovanje datoteka slijedi i Windows konvenciju pa ako je niste upoznati, potražite ovu stranicu.

Uređaji koje podržava Egnyte Connect

Klijenti stolnih računala Egnyte Connect rade na Windows i macOS, ali ne i na Linuxu. Ako vam je potrebno, preporučujemo vam Dropbox Business ili FileCloud. Više o njima možete pročitati u našem zasebnom pregledu tvrtke Dropbox Business i FileCloud. Alternativno, možete provjeriti našu najbolju uslugu pohrane u oblaku za Linux sažetak nekih ideja.

Ako nemate svoje računalo, pomoću mobilnih aplikacija Egnyte Connect možete koristiti za pristup, dijeljenje, prijenos i uređivanje datoteka. Aplikacije su dostupne za Android i iOS. Ako su vam potrebne naprednije značajke, možete koristiti web klijent za pristup datotekama u oblaku. Web klijent funkcionira na svim većim preglednicima.

Iz tog razloga idemo vidjeti što je potrebno za postavljanje stolne aplikacije Egnyte Connect na vaše računalo.

Kako se prijaviti i instalirati Egnyte

egnyte-connect-vodič-Prijava

Prije nego što možete instalirati Egnyteovu desktop aplikaciju, morate se prijaviti za račun. Možete se pretplatiti na plan ili se prijaviti za 15-dnevno besplatno probno razdoblje, što preporučujemo jer omogućuje testiranje usluge bez rastvaranja s novcem. Nakon završetka suđenja morat ćete prijeći na jedan od planova.

egnyte-connect-vodič-start

Nakon što dovršite postupak registracije, dobit ćete pristup web klijentu. S web klijenta možete preuzeti i instalirati aplikaciju za radnu površinu prikladnu za vaše računalo.

egnyte-connect-vodič-desktop-app

Kako dodati Egnyte Connect na radnu površinu

Da biste dodali Egnyte Connect na radnu površinu, idite na stranicu “aplikacije i integracije” i kliknite potvrdni okvir “Egnyte aplikacije” na lijevoj bočnoj traci. To će pokazati Egnyte Connect desktop aplikacija. Zadržite pokazivač iznad aplikacije, kliknite gumb za preuzimanje i odaberite ispravnu verziju za svoje računalo.

Aplikacija za radnu površinu omogućuje vam pregledavanje sadržaja u oblaku izravno iz vašeg upravitelja datoteka. Egnyte je imao mogućnost aplikacije za sinkronizaciju na radnoj površini, ali Egnyte je ukinuo podršku za nju 31. prosinca 2019..

Web GUI pregled Egnyte Connect

Iako svojim datotekama možete pristupiti putem desktop klijenta, možete koristiti i web klijent. Web klijent djeluje kao kontrolni centar za pohranu u oblaku i vaš račun, tako da ga možete koristiti i za prijenos datoteka, dijeljenje datoteka, dodavanje novih korisnika, upravljanje zadacima, integriranje s aplikacijama treće strane, konfiguriranje opcija postavki i još mnogo toga.

Web klijent je jasan i jednostavan za korištenje. Lijeva bočna traka omogućuje vam pristup nedavnim datotekama, oznakama, hijerarhiji otpada i mapa. Na vrhu se nalazi i traka veza koja omogućuje otvaranje datoteka, veza, zadataka i aplikacija i integracija. 

Osim veza, možete pristupiti i svom računu, obavijestima i izborniku burger-a koji omogućuje pristup stranicama “pomoć”, “izvještaji” i “postavke”..

Središnje okno nalazi se ispod gornje trake veze, a prikazat će različit sadržaj, ovisno o tome na koju vezu ili gumb kliknete, mada po prikazu datoteka prema zadanom prikazuje.

Egnyte Connect Files View

Ovaj prikaz očito prikazuje vaše datoteke, ali također vam omogućuje preuzimanje, dijeljenje, uređivanje, brisanje i izvršavanje drugih radnji na vašim datotekama.

egnyte-povezivanje-vodič-files-pogled

Možete ih kliknuti na mapu ili naziv datoteke ili ih možete odabrati, što otvara kontekstni izbornik s dostupnim radnjama. Ako trebate brzo pronaći svoj sadržaj, potražite ga pomoću trake za pretraživanje. Na desnoj je stranici također prikazan prikaz aktivnosti u trenutnoj mapi.

U ovom su pogledu najvažnije akcije koje možete poduzeti – i najčešće koje ćete izvoditi – prijenos i dijeljenje datoteka.

Kako učitati datoteke na Egnyte Connect

egnyte-connect-vodič-upload

Da biste prenijeli datoteke pomoću prikaza Egnyteevog prostora za pohranu, možete ih povući ili ispustiti ili kliknite gumb “upload datoteke”, što otvara prozor pomoću kojeg možete pregledavati datoteke sa svog računala. 

Možete odabrati više datoteka i prenijeti ih bilo pomoću metode povuci-i-ispusti ili pomoću prozora. Međutim, najjednostavniji način je jednostavno kopiranje i lijepljenje datoteka u mapu za sinkronizaciju.

Kako dijeliti datoteke

Nakon što svoje datoteke prenesete u oblak, možete ih početi dijeliti sa suradnicima. To možete učiniti klikom na gumb “dijeli” povezan s datotekom ili mapom, što vam daje mogućnost generiranja veze ili slanja putem e-pošte s porukom.

egnyte-connect-vodič za razmjenu

Ako generirate vezu, možete je kopirati i zalijepiti na primjer, Slack. Egnyte se integrira sa Slackom, tako da bi to trebalo biti lako. O ostalim uslugama koje se integriraju sa Slack-om pročitajte našu najbolju pohranu u oblaku za okrugli pregled Slack-a.

egnyte-connect-vodič-link-sharing

Što god odabrali, možete prilagoditi mogućnosti veze klikom na gumb “promijeni opcije veze”. Prvo možete odrediti tko ima pristup:

  • bilo tko
  • Bilo tko s lozinkom
  • Korisnici holocenskih datoteka poslužitelja
  • Korisnici holocenskog datotečnog poslužitelja koji ovu vezu dobivaju e-poštom

Također možete dopustiti ili onemogućiti preuzimanja, što znači da će korisnici moći pregledavati samo datoteke. Ako ne želite da vaša veza bude dostupna u nedogled, možete je postaviti na određeni datum ili nakon određenog broja klikova. Ostale mogućnosti uključuju obavještavanje kad se klikne na vezu i prikazuju najnoviju verziju datoteke.

Iste opcije vrijede kada odlučite dijeliti mapu generiranjem veze. No mape možete zajednički koristiti i pozivanjem korisnika putem njihove adrese e-pošte.

egnyte-connect-vodič-mape za razmjenu

To vam omogućuje postavljanje dozvola za mape za korisnike koje pozovete. Dostupna su sljedeća dopuštenja:

  • Vlasnik: puni pristup i upravljanje dozvolama
  • Puna: preuzimanje, uređivanje, prijenos i brisanje
  • Urednik: preuzimanje, uređivanje i prijenos
  • Preglednik: pregled i preuzimanje

egnyte-connect-vodič-linkovi-pogled

Lako je dijeliti veze, pa praćenje svih njih može brzo postati noćna mora. Srećom, prikaz “veza” dostupan je kako bi vam pomogao da pregledate što ste podijelili i što su drugi podijelili s vama.

egnyte-connect-vodič-desktop-udio

Također možete dijeliti datoteke s radne površine pomoću klijenta za sinkronizaciju. Da biste to učinili, morate desnom tipkom miša kliknuti datoteku ili mapu i odabrati opciju iz izbornika “dijeljenje”. Jedina opcija koja ne uključuje pokretanje web klijenta je dijeljenje kao veza.

egnyte-connect-vodič-mobile-dijeljenje

Dijeljenje aplikacija za pametne telefone zahtijeva da dodirnete tri točke povezane s datotekom ili mapom, a zatim odaberete generiranje veze koju možete kopirati i zalijepiti ili poslati e-poštom.

Kako zatražiti datoteke

Možete dijeliti datoteke s drugima, ali ako trebate nekoga za dijeljenje datoteke s vama, Egnyte Connect omogućava vam da zahtijevate datoteke pomoću veza za prijenos. Da biste zatražili datoteku, kliknite gumb “dijeli” povezan s mapom, pomaknite se do izbornika “dijeljenje” i odaberite “zatražiti datoteke od drugih.” Kao i s uobičajenim vezama, vezu možete kopirati i zalijepiti ili poslati e-poštom.

egnyte-connect-vodič-Zahtjev-datoteka

Vezu možete postaviti kako bi istekla u jednom tjednu, dva tjedna, mjesecu ili određenog datuma. Osim toga, možete odrediti da veza stvara zasebne mape za svaki učitavač.

Pregled klijenta Egnyte Connect Sync

egnyte-connect-vodič sinkronizacija

Otkrili smo kako instalirati Egnyte Connect desktop klijent, koji dodaje Egnyte Connect kao mrežni pogon na vaše računalo, a sada ćemo ga detaljnije pogledati. Kada instalirate desktop klijenta, dobit ćete posebnu mapu za sinkronizaciju koja je dodana u vaš datotečni sustav. 

Sve što stavite u mapu za sinkronizaciju sinkronizirat će se u oblak, a bilo koji sadržaj iz oblaka preslikavat će se u mapu i na računala povezana s vašim računom. To znači da možete sinkronizirati sadržaj sa suradnicima, pod uvjetom da im dozvolite pristup. Prema zadanim postavkama, sav se sadržaj unutar mape sprema na web.

Kako osvježiti Egnyte Connect Sync

Ne biste trebali imati problema s sinkronizacijom, ali ako se nešto ne sinkronizira ispravno, možete ručno osvježiti mapu za sinkronizaciju. Ne postoji namjenski gumb za osvježavanje, ali možete isključiti i uključiti sinkronizaciju, što u biti čini isto. Da biste to učinili, desnom tipkom miša kliknite ikonu sinkronizacije u programskoj traci.

egnyte-connect-vodič sinkronizacija osvježavanja

Vidjet ćete skočni izbornik u kojem možete odabrati opciju “postavki”. Time će se otvoriti web stranica koja prikazuje postavke klijenta za radne površine. Ne morate biti na mreži da biste mu pristupili. Nakon otvaranja web stranice, kliknite karticu “home”, a zatim gumb “sync now”, koji će osvježiti sinkronizaciju.

Pokrenite Egnyte Connect kad se računalo pokrene

Prema zadanim postavkama, klijent za sinkronizaciju Egnyte Connect pokreće se kada se pokrene vaš računalni sustav. Ne postoji jednostavan način za onemogućavanje ili omogućavanje klijenta. Za to ćete morati promijeniti način na koji operativni sustav upravlja aplikacijom. Za Windows slijedite ovaj vodič, dok za Mac morate implementirati korake na ovoj stranici.

Kako gasiti sinkronizaciju

Nekada ste mogli ugasiti Egnyte Connect putem “aplikacije za sinkronizaciju na radnoj površini”, ali podrška za to je završila u prosincu 2019. Sada ćete morati pristati na sinkronizaciju koja uvijek radi u gotovo stvarnom vremenu s Egnyte desktop aplikacijom. 

Ako želite smanjiti brzinu sinkronizacije, preporučujemo OneDrive za poslovanje. Više o tome možete saznati u našem pregledu OneDrive for Business.

Kako koristiti selektivnu sinkronizaciju

Selektivna sinkronizacija omogućuje sinkronizaciju samo određene datoteke iz oblaka s računalom. Međutim, Egnyteova stolna aplikacija to ne radi prema zadanim postavkama. Umjesto toga, omogućuje vam pristup datotekama bez zauzimanja prostora na računalu. Ako želite imati datoteke na tvrdom disku, morate odabrati mapu kojoj želite pristupiti dok ste izvan mreže.

egnyte-connect-vodič-offline pristupom

Za to otvorite mrežnu mapu, desnom tipkom miša kliknite mapu koju želite pohraniti izvan mreže i odaberite “sinkroniziraj za izvanmrežni pristup”. Mapa će sada biti dostupna čak i ako nemate mrežu.

Upravljanje korisnikom Egnyte Connect

Kao EFSS usluga, Egnyte Connect najbolje funkcionira kada trebate surađivati ​​s drugim korisnicima. Prvo, ipak, morate ih uključiti u svoj oblačni prostor. Koliko korisnika možete dodati ovisi o planu na koji ste se pretplatili. Da biste dodali korisnike, morate biti vlasnik računa ili administrator. 

egnyte-connect-vodič-pristup korisnicima

Ako je to slučaj, možete pristupiti kontroli upravljanja korisnicima tako da kliknete inicijale u gornjem desnom kutu, a zatim kliknete na svoje ime. Odatle kliknite karticu “korisnici i grupe” koja vam omogućuje dodavanje korisnika, stvaranje grupa i dodavanje korisnika u grupe.

egnyte-connect-vodič-add-korisnik

Na novoj stranici pritisnite “dodaj novog korisnika” i odaberite dodavanje uobičajenog, strujnog ili administrativnog korisnika. Ovisno o vrsti, korisnici će moći koristiti različite značajke i generirati različita izvješća. Ako želite dodati više korisnika istovremeno, možete ih uvesti u CSV datoteku.

Standardna vrsta korisnika rezervirana je za kupce, dobavljače i vanjske partnere. Mogu imati pristup zajedničkim mapama i mogu koristiti Egnyte putem weba ili mobilnih aplikacija. Međutim, nemaju privatne mape i obično ne mogu dijeliti mape ili datoteke.

Korisnici napajanja obično su vaši zaposlenici. Ti korisnici mogu pristupiti oblaku Egnytea svim dostupnim metodama, pozvati druge korisnike, imati privatnu mapu, dobiti neka administrativna prava i pristupiti drugim naprednim značajkama. 

Administratori imaju pristup svim značajkama, a vlasnik računa je prema zadanim postavkama administrator. Na ovoj stranici možete pronaći detaljnu tablicu za usporedbu.

egnyte-connect-vodič-user-uloge

Možete prilagoditi i postavke za vrste korisnika. Za to morate pristupiti kartici “konfiguracija” koja se nalazi pokraj kartice “korisnici i grupe”. Zatim na lijevoj bočnoj traci kliknite na “korisničke vrste i uloge”. Od tamo možete prilagoditi korisničke postavke po vašoj želji.

Zadani prikaz u ovom prozoru je “korisničke vrste”, ali možete kliknuti i na karticu “uloge” koja vam omogućuje stvaranje korisničkih uloga za vaše korisnike. Na taj ćete način novim korisnicima moći brže dodijeliti određeni skup dozvola.

Kako stvoriti grupe

Mnogo korisnika može biti teško. Da biste to olakšali, možete stvoriti grupe na kartici “korisnik i grupe”. Prvo kliknite na “grupe”, a zatim na gumb “dodaj grupu”.

egnyte-connect-vodič-add-skupine

Zatim ćete moći imenovati grupu. Da biste dodali korisnike, zadržite pokazivač iznad grupe, pritisnite gumb “detalji”, a zatim gumb “dodavanje korisnika u ovu grupu”. Također možete dodati korisnike klikom na vezu “upravljati vlasnicima grupa”. Imajte na umu da morate stvoriti korisnike prije nego što ih dodate u grupu. Grupe vam također omogućuju brzo dijeljenje mapa s mnogim korisnicima.

Upravljanje zadacima Egnyte Connect

Suradnja s korisnicima je lakša kada imate mogućnost stvaranja i dodjeljivanja zadataka. Za razliku od mnogih drugih EFSS usluga koje se oslanjaju na integracije trećih strana, Egnyte Connect dolazi s ugrađenim upravljanjem zadacima. Zadaci ovise o određenim datotekama, tako da da biste stvorili zadatak, prvo morate odabrati datoteku.

egnyte-connect-vodič-zadaci-datoteka

Pronađite željenu datoteku, kliknite je i odaberite opciju “zadatci” na izborniku akcija. Na sljedećoj stranici pritisnite gumb “novi zadatak”. Tada ćete moći imenovati zadatak, dodijeliti ga korisniku i odrediti datum roka.

egnyte-connect-vodič-zadaci-dodatak

Ako želite vidjeti sve svoje zadatke, kliknite gumb “moji zadaci” pri vrhu web klijenta. Stranica može prikazati zadatke dodijeljene vama i zadatke koje ste dodijelili drugima.

egnyte-connect-vodič-zadaci-pregled

Generacija izvješća Egnyte Connect

Za pristup stranici izvještaja, morate kliknuti izbornik hamburgera pri vrhu web klijenta i pritisnuti opciju “izvješća”.

egnyte-connect-vodič-izvješća-nadzorna ploča

Na nadzornoj ploči po zadanom je prikazan vaš prostor za pohranu. Međutim, možete i lako pregledati svoje korisnike, aplikacije i uređaje te veze i suradnju. Izbornik slijeva također vam omogućuje generiranje izvještaja o dozvolama korisnika, zaključavanje sažetaka, statusa sinkronizacije te korisnika i grupa.

Knjižnica trećih strana Egnyte Connect

Egnyte Connect ima veliku biblioteku aplikacija drugih proizvođača zahvaljujući partnerstvu s različitim dobavljačima softvera. Biblioteka sadrži besplatne i plaćene aplikacije. Da biste otvorili knjižnicu, kliknite gumb “aplikacije i integracije” pri vrhu web klijenta.

egnyte-connect-vodič-app-knjižnica

Na sljedećoj stranici moći ćete pronaći dodatak s kojim se želite integrirati. Da biste ga brže pronašli, možete upotrijebiti funkciju pretraživanja na lijevoj bočnoj traci. Uz to možete filtrirati aplikacije na temelju kategorija, djelatnosti i vrste. Knjižnica nudi mnogo aplikacija, ali najistaknutije su Office Online, Egnyte za Gmail, Slack, Boxcryptor i OneLogin.

Završne misli

Egnyte Connect jedna je od najboljih EFSS usluga na tržištu, a pruža brojne značajke koje imaju koristi i za male i za velike tvrtke. Zahvaljujući tome, aplikacija je možda neodoljiva za upotrebu, ali ovaj kratki vodič pomoći će vam u postavljanju. 

Dotakli smo se osnovnih značajki, ali možda imate još pitanja ili vam je potrebna pomoć s drugim područjima Egnyte Connect-a. Ako je to slučaj, postavite svoja pitanja u odjeljku za komentare u nastavku. Hvala na čitanju.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me