Upravljanje zadacima vs Upravljanje projektima: ostati organiziran 2020

Postoje sve vrste softvera koji vam pomažu da se organizirate više. Možete ga koristiti za planiranje bilo čega, od kupnje do velikih projekata. Pogledati ćemo dvije vrste softvera uspoređujući upravljanje zadacima i upravljanje projektima.


Kategorije imaju zajedničke osobine, ali softver za upravljanje projektima ide dalje od alata za upravljanje zadacima u obavljanju stvari za vas. Porazgovarajmo o tome što sve vrste softvera mogu raditi, a zatim pogledajte primjere. Nadamo se da će vam to pomoći da shvatite koji je pogodniji za vaše potrebe.

Što radi softver za upravljanje zadacima?

Softver za upravljanje zadacima, iznenađujuće dovoljno, omogućuje vam stvaranje zadataka. Te zadatke često možete grupirati na popise. Kada su zadaci gotovi, možete ih označiti kao takve, možda dobiti zadovoljavajući zvuk “ding”, kao što je slučaj s Wunderlistom (pročitajte našu recenziju Wunderlista).

Wunderlist-intro

Pored toga, zadatke možete često dijeliti s prijateljima ili kolegama. Možete postaviti rokove i primati obavijesti kad su blizu.

Možete obično dijeliti podatke s drugim aplikacijama, iako softver za upravljanje projektima često ide dalje s tim, što vam omogućuje razmjenu podataka s mnogim drugim platformama.

stvari-pregled-popis za provjeru

Prednosti softvera za upravljanje zadacima su u tome što vam omogućuje da vidite što trebate učiniti i planirate stvari u skladu s tim. Softver za upravljanje zadacima često je toliko jednostavan da ga je lako odbaciti kao trivijalni, ali u praksi samo čin postavljanja onoga što morate učiniti može puno olakšati posao. 

Za neke će to biti dovoljno, a budući da je upravljanje zadacima jednostavnije, to je vjerojatno najbolji način za započinjanje. Ako se želite dublje pozabaviti stvarima, trebat će vam softver za upravljanje projektima.

Što radi softver za upravljanje projektima?

Softver za upravljanje projektima obično radi sve što softver za upravljanje zadacima može i više. To, međutim, ne mora nužno biti i bolje. Ako vam je potrebno samo upravljanje zadacima, namjenske aplikacije s brzim i jasnim sučeljima učiniti će ono što želite bez naleta.

Osim što vam omogućuje izradu popisa zadataka, softver za upravljanje projektima omogućuje vam stvaranje odnosa između njih. To bi moglo značiti samo njihovo premještanje iz stupca u stupac u kanbanskoj ploči, ali to bi moglo značiti i stvaranje ovisnosti između njih u Ganttovoj karti. 

Ako to učinite, moći ćete vidjeti kako odgoda jednog zadatka može utjecati na cijeli projekt. Ako vam se to čini korisnim, pročitajte naš vodič za korištenje Ganttovog grafikona.

ponedjeljak-vremenskom skalom

Dobivate i više načina za prikaz zadataka u softveru za upravljanje projektima. Obično postoji popis popisa koji je najsličniji onome što pokazuju alati za upravljanje zadacima. Često postoji i daska kanban, zajedno s kalendarom i vremenskom trakom.

Integracije su česte, a gotovo svi alati za upravljanje projektima omogućuju vam razmjenu podataka s drugim platformama. Oni mogu uključivati ​​komunikacijske platforme, poput Slack ili platforme za pohranu, tako da možete prenositi datoteke.

Iako vam većina alata omogućuje prijenos datoteka kao privitaka, rješenje za pohranu može vam pomoći. Pročitajte naš najbolji članak za pohranu u oblaku za vodič što je dostupno.

wrike-integracije

Alate možete često dijeliti s drugim platformama za upravljanje projektima kako biste iskoristili njihove različite značajke. Integracija s uslugom Zapier, koja omogućuje dijeljenje podataka s potencijalno tisućama platformi, popularna je.

Softver za upravljanje projektima često izgleda zamršenije i vizualno se ima više. Napredniji alati imaju krivulju učenja, ali najjednostavnije je lako odabrati.

Tu je i crossover. Neki alati označavaju nekoliko okvira za upravljanje zadacima i nekoliko okvira za upravljanje projektima. Postoji puno opcija.

Najbolji softver za upravljanje zadacima

Wunderlist

Wunderlist je alat za upravljanje zadacima koji vam omogućuje kreiranje zadataka i označite ih dok radite kroz njih. Poredajte ih u popise i možete ih dijeliti s drugima ako radite na grupnom projektu.

Wunderlist-glavna

Dostupna je gotovo bilo gdje. Možete je pokrenuti u pregledniku ili preuzeti aplikacije za Windows, macOS, Android, iOS i Chrome OS. Ima i proširenja za preglednik.

Njegove su temeljne značajke izvrsne, omogućujući vam stvaranje zadataka i dodavanje na imenovane popise. Kad ih označite, čuje se zvuk “ding” koji će vas nagraditi za dobro obavljen posao. Kao i većina aplikacija za upravljanje zadacima usredotočeno je na tu osnovnu funkcionalnost te planiranje čini jednostavnim i ugodnijim.

Možete stvoriti i podvrste, postaviti rokove i primati obavijesti kada stvari trebate obaviti. Možete odabrati između veselog izbora pozadinskih fotografija i prenijeti datoteke, kao i snimiti glasovne snimke kada se umorite od tipkanja..

Ako trebate pohraniti audio datoteke izvan Wunderlista, pogledajte naš članak o najboljem oblaku za velike datoteke.

Postoji još nekoliko značajki. Zadaće možete dijeliti s drugim platformama, kao što su Trello i Slack. Zapier je također dostupan za povezivanje s mnogim drugim platformama. Ako imate tehničke rezance, možete ih povezati na vlastito web mjesto ili u aplikaciji s njegovim API-jem. 

Wunderlist je brz i brzi, što vam pomaže da se s njim suočite jer ga ne čekate nakon što unesete promjene. To uključuje lijepe značajke upotrebljivosti, poput prečaca na tipkovnici, što vam omogućava da je koristite još brže. 

Iako je jednostavan, ima bazu znanja i tim za podršku koji može odgovoriti na pitanja ako vas zaglavi, što bi se moglo dogoditi ako se upustite u korištenje njegovih naprednijih značajki.

Njegova je sigurnost također vrhunske kvalitete, a 256-bitna SSL enkripcija štiti vaše podatke. Pročitajte naš članak o cyber-kriminalu za više informacija o opasnostima na mreži.

Besplatna je upotreba, ali na nju se morate prijaviti Microsoftovim računom. Očekuje se da će ga Microsoft ukinuti u korist svoje druge aplikacije, Todoist, ali za sada je Wunderlist izvanredan program za popis zadataka koji možete besplatno koristiti.

Uživali smo u korištenju Wunderlista i preporučio bih ga svima koji žele započeti s softverom za upravljanje zadacima. Pročitajte našu recenziju Wunder liste za više detalja.

Stvari

Stvari je još jedan jednostavan alat koji ima nekoliko osnovnih značajki koje dobro radi. Dostupan je samo za macOS i iOS. Apple-ovi obožavatelji možda bi željeli pogledati i naše najbolje upravljanje projektima za Mac vodič. Pročitajte naš pregled stvari za više o softveru.

Stvari vam omogućuju stvaranje zadataka, razvrstavanje u popise i dijeljenje popisa među projektima, koje možete grupirati. Također vam omogućuje stvaranje ponavljajućih zadataka. Dobar je izbor ako želite sistematizirati stvari, jer se zadaci koje redovno obavljate mogu kreirati automatski. 

To može biti velika ušteda vremena ako imate dugačak popis poslova koji se ponavljaju svaki tjedan ili mjesec. To znači da možete postaviti pun raspored bez potrebe za dodatnim poslom. Može vam poslati i podsjetnike da zadržite rezoluciju ili postignete osobne ciljeve.

Možda želite pokrenuti svaki tjedan, na primjer, ili skuhati novu vrstu jela. Stvari vas mogu podsjetiti na ono što trebate učiniti.

stvari-pregled-uzorak

Things je staromodna aplikacija koju kupite odmah, a zatim besplatno nabavite sve, uključujući značajke oblaka. Verzija za stolna računala nije jeftina po 49,99 dolara, ali inačica iPhonea od 9,99 dolara je puno bolja vrijednost. Te cijene dobro se uspoređuju s softverom s mjesečnim naknadama.

Ako vam je potrebna pomoć u njenim naprednijim značajkama, ima temeljitu bazu znanja, a njen tim za podršku dao je detaljan, koristan odgovor na naš upit..

Ima nekoliko grešaka i vidjeli smo manje pogreške u njegovom sučelju, što malo skida sjaj. Dobar je izbor ako želite jednostavnu aplikaciju za koju ne morate plaćati pretplatu.

Todoist

Todoist ide dalje od svojih suparnika u upravljanju zadacima i uključuje mnogo predložaka kako bi vam pomoglo da započnete s prvim korištenjem.

Osim što omogućuje dijeljenje zadataka s Google kalendara, on vam omogućuje korištenje Zapier-a za pristup mnogim drugim aplikacijama i ima preko 50 izravnih integracija.

Njegov karmni sustav omogućuje vam prikupljanje bodova za određivanje zadataka. Dobijate bonuse za razne stvari i možete izgubiti karmu ako zadaci budu zakašnjeli. Ako želite unovčiti svoj posao ili život, Todoist je odličan izbor i motivirat će one koji se vole natjecati protiv sebe ili drugih.

Todoist-predlošci

Omogućuje vam odabir vlastite teme iz nekoliko dobro imenovanih boja, uključujući mandarinu i djetelinu. Postoje i prijenos datoteka, komentari i analitičke značajke.

Njegovi planovi uključuju besplatnu ponudu koja vam omogućuje korištenje njegovih osnovnih značajki i dva plaćena plana koja vam daju napredniju funkcionalnost za nekoliko dolara mjesečno. Možete isprobati i njegove premium značajke s probnim dvomjesečnim probama ako navedete podatke o kreditnoj kartici. Odgajatelji i neprofitne organizacije ostvaruju popuste. Dobivate prioritetnu podršku u njegovim premium planovima, kao i naplate za tim.

Todoist je jedan od najvažnijih sustava upravljanja zadacima. Iskoristite sve što nudi i naći ćete se kako plovite iz mirnih voda upravljanja zadacima u oceani ocean softvera za upravljanje projektima.. 

Međutim, biti sposoban za povećanje takvih razmjera nije nužno loše, a Todoist možda odgovara onima koji žele početi jednostavno i imati prostora za kasniji rast.

Dostupan je na mnogim uređajima, za aplikacije za Windows, macOS, Android i iOS. Dostupna su i proširenja preglednika i dodaci za e-poštu. Postoje i nosivi programi i Linux aplikacije drugih proizvođača. To mu omogućava što široki domet.

Negdje između

Morate negdje povući crtu i premda se možete raspravljati o tome kuda to treba ići, mislimo da je Trello alat koji joj je najbliži. Ima fokusiran pristup temeljen na kanbanu, kao i nekoliko značajki koje vam omogućuju da to nađete više ako to odlučite.

Trello

Trello je dobar primjer platforme koja sjedi na granici upravljanja projektima i upravljanja zadacima. Njegove su temeljne značajke više poput softvera za upravljanje zadacima, ali ima nekoliko proširenja koja ga mogu pretvoriti u napredniju platformu za upravljanje projektima.

Trello je alat na bazi kanbana. Ako ga niste ranije koristili, pogledajte naš vodič za korištenje ploče s kanbanom. Zadaci koje stvorite dodaju se u imenovane stupce i premještate ih iz stupca u stupac da odražavaju njihov status. Ako se pravilno rade, trebali bi teći s lijeva na desno. Stupci se mogu imenovati kako bi predstavljali ljude ili različite faze u vašem proizvodnom procesu.

Trello se, kao i većina softvera za upravljanje zadacima, temelji na jednom pogledu. Njegova ploča kanban daje vam više prostora za kontrolu stvari nego jednostavan popis. Pomoću dodataka Trello možete dodati i različite poglede.

Ima ih mnogo, a ako ih koristite nekoliko, možete ga pretvoriti u alat ekvivalentan sofisticiranijem softveru za upravljanje projektima. Također ima jedinstvene značajke, poput batlera, koje vam omogućuju automatizaciju radnih tijekova. 

Trello-Butler

Možete stvoriti gumbe koji automatski upravljaju zadacima, tako da ako imate poslove koje je potrebno redovito obavljati, možete postaviti Trello da ih radi odmah.

Zahvaljujući podesivim pozadinama, naljepnicama i emojijima, imate dovoljno prostora za prilagodbu, a mnoge tvrtke koriste Trello za javno vidljive popise, poput izbornika ili rasporeda. Možete ga koristiti i za uređenje sjedala na događanjima. To je fleksibilan sustav.

Većina njegovih značajki je besplatna, s dodatnim prilagodbama, većim veličinama datoteka i većom sigurnošću na plaćenim planovima.

Više o tome pročitajte u našoj Trello recenziji. Nakon toga će vam vodič za početnike Trello pomoći da naučite što možete učiniti s njim.

Najbolji softver za upravljanje projektima

Postoje sve vrste aplikacija za upravljanje projektima, u rasponu od ozbiljnijih, poslovnih usredotočenih aplikacija, poput Wrikea i Mavenlinka, do opuštenijih alata, poput Asane i Podio. 

monday.com

monday.com je naš omiljeni alat za upravljanje projektima i našao se na vrhu na našem popisu najboljeg softvera za upravljanje projektima. Ona kombinira profesionalni set značajki s izvanrednim sučeljem koje olakšava razumijevanje njegovih naprednijih značajki.

monday.com nema podvrste ili zavisnosti, ali to je izbor dizajna. Smatra ih zlim. Umjesto toga, pruža vam ogroman prostor za prilagodbu podataka svojih zadataka. 

Softver za upravljanje zadacima omogućuje vam stvaranje zadataka koji se često sastoje od malo više od retka teksta. Softver za upravljanje projektima nudi vam nekoliko polja, ali s monday.com možete odabrati koje podatke želite uključiti uz svaku stavku. To znači da ga možete koristiti za sve vrste stvari ako ga pravilno postavite.

ponedjeljak-ploča

monday.com nudi predloške za lakše započinjanje i vodi vas prema ispravnom obliku.

Ima mnogo prikaza, uključujući kanban ploču i zapisnik aktivnosti. Postoji gantova vremenska traka, kao i kalendar. Uključeni su i prikaz karte, praćenje vremena i prikaz grafikona.

monday.com se integrira s puno platformi, kao što su Slack i Trello, a uslugu Zapier možete koristiti za razmjenu podataka s drugim aplikacijama.

Njegovo sučelje je izvanredno, sa svim vrstama malih animacija koje će vam pomoći da radite s njim i shvatite što će se promijeniti kad kliknete na stvari.

Sigurnosne značajke su izvrsne, a korištena je AES 256-bitna enkripcija i dvofaktorska provjera autentičnosti. Također možete poboljšati sigurnost pomoću registracija ograničenih na domenu, Googleove autentifikacije i prilagođenih postavki zaporke.

Dobijate fantastičnu podršku. Pitanja smo poslali preko njegovog kontakt obrasca i odgovor smo dobili u samo četiri minute. Ima veliku bazu znanja i učinkovitu značajku trenutne pomoći koja vam pomaže brzo pronaći članke.

Najveći nedostatak je nedostatak besplatnog plana, ali izvrsna je vrijednost ulaza od 25 dolara mjesečno za timove od pet osoba.

Općenito, monday.com je naš najbolji izbor alata za upravljanje projektima, a kombinacija upotrebljivosti i snage čini ga hitom.

Više o tome pročitajte u našem pregledu monday.com i potražite savjete o tome s tim u vodiču za početnike monday.com.

asana

Asana je odličan izbor ako se želite uvesti u svijet upravljanja projektima. Sučelje mu je vedro i veselo, a zna kako vas motivirati. Označite zadatak i postoji šansa da pokrenete jednu od njegovih proslava koja će poslati simpatičnu, živopisnu životinju koja leti preko ekrana.

asana-slavlje

Osim što je zabavno za upotrebu, Asana shvaća ozbiljne stvari. Omogućuje vam da na svom besplatnom planu kreirate onoliko projekata koliko želite. Besplatno možete koristiti i ploču s Kanbanom, popise i kalendare. Također možete pratiti napredak projekta, voditi razgovore sa suigračima i učitavati datoteke.

Iako je njegov besplatni plan dobar, plaćeni planovi koji počinju sa 9,99 USD mjesečno nude i lijepe karakteristike. Na njima možete upotrijebiti njegov Gantt-ov prikaz vremenske trake i stvoriti obrasce za snimanje informacija. Ako više volite namjenski alat temeljen na Ganttu, pogledajte naš tim TeamGantt pregled.

Vremenska traka omogućuje vam stvaranje odnosa ovisnosti između zadataka, gdje se projektni menadžment počinje povlačiti ispred upravljanja zadacima u smislu korisnosti, ali dodaje sloj složenosti koji bi vam mogao doći na put ako ne želite.

Asanine integracije omogućuju vam korištenje drugih usluga, uključujući Trello i Jira, o kojima možete pročitati u našem pregledu Jira. Možete prenijeti datoteke veličine do 100 MB. Naša najbolja mrežna pohrana za timove pomoći će vam ako to nije dovoljno.

Naš Asana pregled detaljno pokriva alat, a vodič za Asana početnike pomoći će pridošlicama u softveru. Odličan je izbor za početnike, ali nudi i moć pomoću upravljanja ovisnostima.

Pročitajte kako se uspoređuje s nekim od naših najdražih alata u našim usporedbama monday.com sa Asana i Wrike vs. Asana.

Wrike

Wrike je još jedan veliki napadač koji se dobro snalazi u našim popisima i usporedbama. Na primjer, našao se na našem popisu najboljeg softvera za upravljanje projektima za male tvrtke. Također možete vidjeti kako se uspoređuje izravno sa suparnicima u našim mečevima Wrike vs. Trello i Wrike vs. Basecamp.

Ima upravljanje ovisnostima i podugovore, što vam omogućuje postavljanje odnosa između vaših zadataka. To znači da možete osigurati svoj raspored izvediv, kao i pratiti utjecaj kašnjenja.

wrike-ovisnosti

Možete prilagoditi svoj radni prostor svojim izborom tema, kao i nadograditi kalendare iz različitih projekata da biste vidjeli kako se rasporedi međusobno uklapaju..

Ima značajku provjere koja vam omogućuje komentiranje datoteka, uključujući i vrijeme tijekom videozapisa. Ako spremate mnoge datoteke, integracija s Dropboxom i Google diskom pokazat će se korisnom. Također se integrira s ostalim uslugama, poput Salesforce, Slack i Adobe Creative Cloud.

Ako želite pomicati svoj raspored uokolo, ovisnosti vam to omogućuju, a da slučajno ne učinite stvari nemogućim. Ako zadaci ovise jedan o drugom, Wrike će vas obavijestiti je li planirano započeti nešto prije nego što završe prethodni zadaci.

Generacija izvješća Wrikea omogućuje vam da proizvedete informacije o dijelovima vašeg poslovanja. Možete provjeriti zakašnjele i nenamještene zadatke kako biste bili sigurni da svi u timu imaju što raditi.

Wrike ima iskoristivi besplatni sloj, ali najbolje značajke su na plaćenim planovima, koji počinju od 9,80 USD po korisniku mjesečno. Osim preglednika, dostupan je za Windows, macOS, Android i iOS.

Wrike je jedan od najjačih alata kada je u pitanju internetska sigurnost. Ima dvofaktornu provjeru autentičnosti o kojoj možete više saznati u našem članku o dvofaktornoj provjeri autentičnosti.

Ako namjeravate nabaviti potpuno predstavljenu aplikaciju za upravljanje projektima koja vam može pomoći u velikim projektima, Wrike je odličan izbor. Više o tome pročitajte u našoj recenziji Wrike.

Završne misli

Alati za upravljanje zadacima i projektima ozbiljni su posao, a odabirom pravog možete poboljšati vašu produktivnost. Postoji puno opcija i to može biti zbunjujuće. Različite kategorije softvera rade različite stvari, premda postoji puno crossovera između njih.

Uz čitanje naših recenzija, najbolji način da saznate o softveru je njegova upotreba. Gotovo svi alati koje pokrivamo imaju besplatno probno razdoblje, a mnogi imaju i besplatan plan. Pročitajte naš popis najboljeg besplatnog softvera za upravljanje projektima za primjere.

Ako ste isprobali neki od ovdje navedenih softvera ili imate bilo što drugo za preporučiti, javite nam se u komentarima. Hvala na čitanju.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map