Trello vs Jira: Rješavanje braće u sestrinstvu 2020. godine

Ako želite pomoći u organiziranju svojih projekata, postoji mnogo softvera koji vam mogu pomoći. Mnoge platforme imaju prednosti i nedostatke zbog čega je teško birati između njih. U ovoj usporedbi Trello protiv Jira razmotrit ćemo ih dva.

Trello i Jira u vlasništvu su Atlassiana, tako da je ovo natjecanje između stativa. Prije smo pojedinačno pregledali te alate. Ako želite vidjeti što smo mislili, pogledajte našu recenziju Trello i Jira recenziju.

Oni su također predstavljeni u našim člancima za usporedbu. Pogledajte kako je Trello radio u našim borbama protiv Wrikea protiv Trella i Trello protiv Asane. Jira je također bio u nekoliko naprijed, poput Asane protiv Jire i monday.com vs. Jira.

Jednostavna upotreba i jednostavnost tvrtke Trello razlikuju se od naprednih značajki i većeg usredotočenja na programere, a ne na redovne korisnike ureda koje Jira nudi. Ovo je bitka između jabuka i naranči, a nemamo pojma tko će izaći na vrh.

Jira-pitanja

Jira i Trello nisu jedini dostupni izbori, pa pogledajte naš popis najboljeg softvera za upravljanje projektima da biste vidjeli više.

Postavljanje borbe: Trello protiv Jira

Usporedit ćemo Trello i Jira tijekom četiri runde. Tko god pobijedi, pobijedi na natjecanju. Ako je kraj na kraju, pogledat ćemo koja je slijetala teže udare i uvjerljivije pobijedila u svojim krugovima..

U prvom krugu razmotrit ćete značajke i usporediti što svaka platforma čini za vas s obzirom na njenu strukturu i stvari koje nudi. Zatim ćemo pogledati cijenu i usporediti ne samo ono što košta, već i vrijednost koju pružaju.

U trećem krugu razmotrit ćemo jednostavnost upotrebe, jer osim što nudi značajke, softver mora biti dostupan i bez problema. Konačno ćemo procijeniti sigurnost i privatnost kako bismo bili sigurni da platforme vjerujete svojim kritičnim poslovnim podacima.

1

Značajke

Prvo ćemo usporediti kandidate po značajkama. Želimo vidjeti niz načina za pregled i kontrolu vaših podataka, kao i pohranu datoteka, komunikacijskih opcija i integracija s drugim platformama. Izvorne ideje također će osvojiti bodove.

Jedna platforma koja ima impresivan set ekstenzija je Airtable. Pogledajte njegove neobične dodatke u našoj recenziji Airtable.

Trello

Trello je kanbanska ploča koja vam omogućuje da stvorite stupce i povlačite stavke između njih. Unatoč jednostavnosti, s tim možete puno učiniti. Pogled kroz primjere “inspiracije” dat će vam sve vrste ideja.

Trello-ploča

Možete pozvati ostale članove i s njima podijeliti svoje ploče. Ploče se mogu učiniti javnim, pa je Trello izvrstan način za razmjenu informacija s kupcima.

Ima mnoga proširenja koja naziva “power-ups”. Oni dodaju različite prikaze, omogućuju vam povezivanje s drugim platformama i još mnogo toga.

Trello-Butler

Pojačanje “batlera” omogućuje vam automatizaciju zadataka. Pametna upotreba može vam uštedjeti puno vremena, posebno ako imate zadaće koje je potrebno redovito kreirati ili dodijeliti. “Butler” može učiniti mnogo napornog za vas.

Na kartice možete priložiti datoteke. Prilozi su ograničeni na 10 MB na besplatnom planu, ali to povećava na 250 MB za plaćanje korisnicima. Ako vam treba više prostora, pročitajte članak o najboljoj pohrani u oblaku za velike datoteke.

Trello-kartica-detalj

Kartice mogu sadržavati popise podskupa, ali u verziji vanilije nema ovisnosti. No možete ih dodati i preko dodataka. TeamGantt proširenje omogućuje vam dodavanje Ganttovih pogleda i odnosa. Ako vam to treba, provjerite pravu stvar u našem Pregledu TeamGantta.

Pored verzije preglednika, Trello ima aplikacije za radne površine za Windows i macOS, kao i mobilne aplikacije za Android i iOS.

Jira

Jira se temelji na “pitanjima”, a ne na zadacima, ali kao i drugi softver za upravljanje projektima oni su sastavni dijelovi vaših projekata.

JIRA-kanban

Kao i Trello, ima pogled na ploču s kanbanom. Postoji i “scrum” prikaz koji vam omogućuje da ciljate probleme dovršiti u “sprinterima”.

Ako trebate generirati izvještaje ili grafikone, Jira vas je pokrivala. Možete generirati više od 20 vrsta, uključujući pie pita, grafikon i vremenska izvješća.

Jira-izvješća

Možete dodati potknjige, a to uključuje i ovisnosti, ali mi smo imali problema s njihovim funkcioniranjem.

Komunikacijom se upravlja putem Atlassian-ovog softvera Confluence. Jira ima naviku gurati vas prema drugim atlantskim službama i prijelaz je često neumoran. Trello to također čini, kao što je slučaj sa svojom zajednicom podrške, ali ne tako često, tako da se osjeća manje nametnutim.

Jira ima mobilne aplikacije za Android i iOS, tako da ih možete koristiti bilo gdje.

Prve okrugle misli

Trello je skup glavnih značajki osnovni. Ima mnoštvo upozorenja i postoji puno načina da se produži, ali u svom je standardnom obliku prilično ograničen.

Jira ima sve vrste zvona i zvižduka i nudi mnoštvo mogućnosti. Ne radi sve savršeno, ali možete postaviti i prilagoditi stvari sadržaju svog srca. Korisni je i njegov generator izvještaja.

Prva krv odlazi u Jiru, a njezin je široki lik dobio pobjedu. Trello je jednostavniji, ali njegovi dodaci nude obilje dodataka. Jira ipak radi više u zadanoj konfiguraciji.

Ako tražite alat bogat značajkama, pročitajte našu Wrike recenziju. Wrike je jedna od naših najdražih platformi. Zauzima više poslovno usmjeren pristup od Trella i vitkiji je proizvod od Jire.

Runda: Karakteristika točka za Jira

Trello logo
Jira Logo

2

Cijena

Dalje ćemo pogledati cijenu. Jeftinije je bolje, ali tražimo i fleksibilnost, vrijednost i različite mogućnosti plaćanja. Dobro je imati duga besplatna ispitivanja, kao što je to nekakav besplatni plan.

Ako pokušavate kontrolirati proračun, pročitajte o platformi prilagođenoj novčaniku u našoj recenziji Freedcamp.

Trello

Trello ima besplatni plan koji uključuje većinu njegovih osnovnih značajki i omogućuje vam jedno napajanje po ploči. To je puno za one koji žele brz sustav upravljanja zadacima ili im je potrebno samo nešto osnovno za dijeljenje sa svojim timom.

Prijavite se za plaćeni plan i dobićete više pojačanja po ploči, a veličina vašeg privitka povećava se sa 10MB na 250MB. Tu je i prioritetna podrška.

Pojedinci mogu dobiti dodatne značajke ako se prijave za Trello Gold, što mjesečno naplaćuje 3,75 USD mjesečno po korisniku. Pruža vam poboljšane mogućnosti prilagodbe, kao što su naljepnice, kao i veća pokretanja i veći privitak.

Trello naljepnica

Ako se prijavite za Enterprise plan, s 20,83 USD po korisniku mjesečno, dobit ćete sve vrste poboljšanih sigurnosnih i administrativnih značajki.

Plaćanje je kreditnom karticom, a ostale su opcije dostupne ako vaš tim plaća više od 5000 USD mjesečno.

Jira

Jira ima podijeljeni sustav cijena: onaj za one koji ga koriste kao redovnu uslugu temeljenu na pretplati, a drugi za ljude koji ga sami ugošćuju.

Samoposluživanje je složenije i za to će vam trebati solidne tehničke vještine. Umjesto da plaćate mjesečno, plaćate jednokratnu naknadu za korištenje softvera. Za male timove to je jeftino – samo 10 USD ako vas bude 10 ili manje. Iznad toga, baloni su na 2.500 dolara. Zvuči skupo, ali jednokratni je trošak i jeftiniji je od plaćanja 10 USD mjesečno 25 korisnika u samo jednoj godini.

Ako ćete se samostalno hostingiti, morat ćete platiti vlastite troškove poslužitelja, kao i osigurati vlastiti prostor za pohranu. Naš će najbolji članak za pohranu u oblaku biti od pomoći.

Dva okrugla razmišljanja

Trello je odličan izbor ako tražite besplatan alat. Ostali alati imaju besplatnu ponudu, ali Trello je jedan od najfunkcionalnijih, a ako ste zadovoljni onim što radi, nema prisile za nadogradnju.

Ali postoji puno razloga za to, jer njegova zabavna prilagođavanja i niz dodataka čine ga mnogo moćnijim alatom nego što se čini na prvi pogled.

Jira je također dobra vrijednost. Njegova ponuda na temelju pretplate je jeftina, ali nema besplatan nivo. Ako imate samoposluživanje, morate uplatiti unaprijed, ali trebali biste uštedjeti novac u srednjoročnom i dugoročnom roku.

No imajte na umu dodatne troškove samo hostinga. Vaš vlastiti poslužitelj koštat će vas novca, pa pogledajte naš jeftini web hosting članak. Skladištenje će također biti na vama. Ako vaš poslužitelj nema dovoljno prostora, pročitajte članak o najboljoj internetskoj pohrani za timove.

Morat ćete se brinuti i o vlastitoj sigurnosti. Pogledajte sigurnosni dio naše web stranice za savjete o sigurnom održavanju. Ako želite pratiti potrošnju, pročitajte i naš članak o najboljem računovodstvenom softveru.

Ovo kolo je težak poziv, jer je Trello jedan od najboljih besplatnih alata, ali Jira je fantastična vrijednost za velike timove. Nazivamo to kao povezanost, jer obje platforme imaju svoje prednosti.

Kolo: Cijena Bez jasnog pobjednika, bodovi za obje

Trello logo
Jira Logo

3

Jednostavnost korištenja

Ovdje ćemo pregledati jednostavnost upotrebe i razmotriti koja je platforma pristupačnija, omogućavajući vam da sve učinite bez problema. Ako je nešto teško za korištenje, cijene se i upute i podrška. Trello je u našoj recenziji dobro došao u tu kategoriju, ali pogledajmo kako se izravno uspoređuje s Jirom. Pročitajte o alatu koji dobro koristi u upotrebljivosti u našem ClickUp pregledu.

Trello

Trello je jednostavan i intuitivan za upotrebu, a ne treba puno vremena da ga shvatimo. Sučelje je čisto i većina kontrola samorazumljiva je. Njegove naprednije značajke i dodaci obično imaju jasne smjernice o tome kako ih koristiti.

Većinu vremena jednostavno ćete povlačiti kartice između stupaca da biste promijenili njihov status. Možete kliknuti kartice kako biste prilagodili podatke na njima, ostavili komentare, dodijelili ih korisnicima, dali im oznake i učinili druge stvari.

Trello je toliko jednostavan, što vas može dovesti do podcjenjivanja koliko naprednih značajki ima. Pregledajte pojačane snage i možete eksperimentirati sa svim vrstama proširenja koja svoj osnovni značaj približavaju onome što nude naprednije platforme. Njegovo “batler” napajanje posebno je dobro za automatiziranje stvari i lako ga je podesiti.

Jedno sjajno mjesto za početak korištenja je vodič za početnike Trello-a. To će vam pomoći da naučite osnove. Također ima nekoliko korisnih prečaca na tipkovnici koji će vam pomoći da brže radite nakon što nadgledate stvari.

Još jedan alat koji se dobro koristi u upotrebljivosti, ali nudi širi skup prikaza i značajki je monday.com. Pročitajte o tome u našoj recenziji monday.com.

Jira

Jira je složen alat s puno opcija, zaslona i pogleda. Mnogo je načina kako to konfigurirati i postaviti stvari onako kako želite. Nismo, međutim, svi intuitivni i pronašli smo konsultantsku podršku za pitanja gdje to nije bilo potrebno na drugim platformama.

Navigacija mu je bila zbunjujuća, na sličnim nazivima stranica, a imali smo i dugo kašnjenje kada smo klikali okolo, ponekad čekajući i više od 10 sekundi da se učita. Zbog toga je teško istražiti i vidjeti što ima.

Pronašli smo nekoliko drugih manjih problema, kao što su pogreške u rasporedu i stvari koje se ne pojavljuju prvi put kad smo ih pokušali.

Jira-podzadaci

Podtaksi i ovisnosti stvorili su nam i probleme, za razliku od većine platformi koje ih uključuju.

Ovo kolo nije snaga za Jira. Pronašli smo nekoliko problema tijekom pregleda, ali da budemo pošteni, oni mogu imati problema sa zubima s nedavno dodanim značajkama. Bit će nam zanimljivo vidjeti kako se poboljšalo sljedeći put kad ga pogledamo.

Tri okrugle misli

U ovom krugu je postojao samo jedan pobjednik. Trello je jednostavan za upotrebu, a Jira nije. Trello ima pristup srušenim. Njegovo sučelje je jasno, a kontrole intuitivne. Mi ga sami koristimo ovdje na Cloudwards.net i rijetko imamo problema s njim.

Jira ima prilično problema s upotrebljivošću, ali kao što smo spomenuli, oni se mogu popraviti kako se njezine nedavne promjene izglade. Programerima koji predstavljaju veliki dio njegove publike također će se manje smetati zbog jednostavnosti uporabe od ostalih.

Ipak, ovo je Trello krug i štikliraju ga za stvaranje platforme koja je jednostavna za upotrebu i vrlo funkcionalna.

Kolo: Lakoća upotrebe za Trello

Trello logo
Jira Logo

4

sigurnosti & Privatnost

Ovdje ćemo usporediti Trello i Jira o sigurnosti i privatnosti. Imaju istu matičnu tvrtku, pa nas zanima je li dijele tehnički DNK. Obje platforme, posebno Jira, odskakuju vas od Atlassian servisa, pa se pitamo što još dijele pod haubom.

Trello

Iako je Trello dostupan korisnicima, nije toliko prilagođen potencijalnim zločincima i sadrži brojne značajke za zaštitu od opasnosti.

Čak i u svom besplatnom planu, možete koristiti dvofaktorsku provjeru autentičnosti kako biste čuvali svoj račun ako je zaporka ugrožena. Pročitajte naš članak kako postaviti snažan članak o zaporki da bi vam bilo teže pogoditi.

Trello koristi Amazon Web Services za svoju infrastrukturu i ima snažnu enkripciju kako bi se vaši podaci spustili iz pogrešnih ruku. TLS 128-bitni se koristi za podatke u tranzitu, a AES 256-bitni se koristi za podatke pohranjene na njegovim poslužiteljima.

Najnaprednije značajke rezervirane su za korisnike koji plaćaju i Enterprise. Postoje pozivi ograničeni na domenu ako ne želite da članovi vašeg tima pozivaju onog tipa kojeg su upoznali na odmoru da pregleda vaše ploče.

Također možete deaktivirati timske račune dok čuvate njihove podatke, što je korisno ako netko ode i ako želite svoj posao predati nekom drugom.

Možete ograničiti vrste privitaka koje korisnici mogu prenijeti, ograničiti snage koja mogu dodavati i kontrolirati ono što vaš tim smije raditi. To je sjajan način da se spriječe problemi i sigurno dovedu novi korisnici.

Trello ima i vanjske certifikate, uključujući SOC 2 Type 1 i PCI DSS. Također ozbiljno shvaća vašu privatnost i u skladu je s EU-om. i Swiss-U.S. štiti privatnosti. Također nudi mnoštvo bugova, omogućujući zajednici da pronađe i riješi probleme.

Jira

Jira ima detaljnu web stranicu koja je otvorena o njezinim sigurnosnim i privatnim praksama. Kao i Trello, on je u skladu s EU-om. i Swiss-U.S. štiti privatnosti. Koristi TLS v1.2 za kriptiranje podataka u tranzitu. Ipak nismo mogli pronaći podatke o tome kako su pohranjeni podaci kriptirani.

Dostupna je dvofaktorska provjera autentičnosti, ali zahtijeva plaćeno proširenje koje košta 10 USD po korisniku. Pročitajte naš članak što je dvofaktorska provjera autentičnosti za više pojedinosti.

Opet, poput Trella, ima SOC 2 Type 2 i PCI DSS certifikate, kao i ISO 27001 i ISO 27018.

Trello se ponovo podudara s podrškom za programe bugty. Također se izvještava o prošlim kršenjima sigurnosti, iako je posljednje bilo 2010. godine, što nije previše zabrinjavajuće.

Uhvatili smo njegovo osoblje za podršku kako gleda naše podatke projekta kada smo im postavili rutinsko pitanje, što nije prihvatljivo za uslugu koja upravlja vašim privatnim podacima. To je nesretno jer smo, osim toga, bili sretni sa Jirom na ovom području.

Ako želite znati više o zaštiti podataka, pročitajte naše upute za zaštitu članka o privatnosti za savjet.

Neke Jirine sigurnosne postupke neće se nužno prenijeti ako se samostalno ugostite, pa će na vama biti da upravljate tim stvarima.

Četvrte četvrte misli

Iako nismo bili sretni s Jirinim incidentom podrške, nismo sigurni koliko je to relevantno za usporedbu dva alata u vlasništvu iste tvrtke. Moguće je da dijele pomoćno osoblje.

Obje platforme imaju snažnu enkripciju, potvrde i obilje mogućnosti u vezi s načinom na koji korisnici mogu pristupiti vašim podacima.

Trello ima dvofaktornu provjeru autentičnosti za sve i svoje napredne značajke čini jednostavnim za korištenje. Kad uzmemo u obzir problem s podrškom Jiru, Trello ide dalje ispred i pobjeđuje u posljednjem krugu.

Runda: Sigurnost & Točka privatnosti za Trello

Trello logo
Jira Logo

5

Presuda

Tijekom četiri kruga, Jira je pobijedila u značajkama i to je s njima. Trello je jednostavniji, ali ima puno načina da se to produži kroz pomoć. Oboje su jeftini, ali nude različite načine plaćanja.

Sigurnost i privatnost su još jedan bliski prostor, no dvofaktorska provjera autentičnosti je veliki plus, a Jirin privatni problem ponovno zabija, pa Trello tamo pobjeđuje. Međutim, lako se koristi. Trello je naprijed. Međutim, programerima koji razmišljaju o Jiru neće smetati njegova složenost i možda će čak uživati ​​u njemu.

Zbog toga dva kola u jedan, s jednim remijem, čine Trello pobjednikom. Kao alat za jednostavno korištenje ne možete ga pobijediti, a ispod kvalitete kapuljače ima iznenađujuću količinu. Puno je načina da ga proširite, ako želite uložiti trud. Nakon što se upoznate sa osnovama, dobro je pogledati njegove dodatke kako biste vidjeli šta mogu ponuditi vašem timu.

Pobjednik: Trello

Iako smo Trello učinili pobjednikom, oba alata su dobra u njihovom radu, a onaj koji odaberete određivat će više vaše potrebe nego išta drugo. Ako želite nešto jednostavno, Trello je najbolji izbor. Ako vam treba nešto naprednije, to je Jira.

Jira je teže koristiti izvan okvira, ali ona uključuje mnoge značajke koje će programeri voljeti. Omogućuje vam raščlanjivanje projekata na odjeljke i upravljanje informacijama o problemima projekata. Njegova opcija samoposluživanja također će odgovarati tehnički sposobnim timovima. Ako se želite samostalno ugostiti, pročitajte našu recenziju Redmine za još jednu opciju koju vrijedi razmotriti.

Ako ste isprobali Trello ili Jira ili imate mišljenje o tome kako se uspoređuju, molimo vas da nam to kažete u komentarima. Hvala na čitanju.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me